Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Bernadotte

2008.11.14. 05:00 HSZ

 

A - Verdi Álarcosbálja hátterének szolgáló - merénylet áldozatául esett III. Gusztáv svéd király halála után előbb kiskorú fia, Adolf, majd öccse, Károly herceg örökölte a trónt. XIII. Károly nem érzett különösebb hivatást a királysághoz, ezért ideje java részét a szabadkőműves rituálékban való részvételnek áldozta.

Károlynak nem volt sem fia, sem pedig uralkodásra alkalmas rokona, ezért a „világ ura”, Napóleon jóváhagyásával egy dán herceget, Karl Augustot nevezett ki trónörökösnek. Augustot nagyon felzaklathatta a jó hír, mert egy békés katonai parádé alatt lefordult a lováról, és kilehelte a lelkét. Akkoriban még nem ismerték a stressz egészségtelen hatását, ezért rögtön megindult a sugdolózás, hogy így megmérgezték, meg úgy megmérgezték. A gyanú fokozatosan Axel von Fersen grófra, XIII. Károly IV. Gusztávtól örökölt főudvarmesterére terelődött. Axel von Fersen a francia forradalom alatt Párizsban tartózkodott, és állítólag Marie-Antoinette szeretője volt, Ő volt az, aki 1791 nyarán, kocsisnak öltözve menekítette ki a királyi párt Párizsból. (A menekülőket Varennes-ben feltartóztatták.) 

- Kétszázkilencven évvel ezelőtt, egy hűvös júniusi reggel erről a helyről indult el Axel von Fersen utolsó útjára. Az elkövetkező félórában végigjárjuk azt az utat, mely az idős főudvarmesternek az életébe, önöknek pedig - a stockholmi idegenvezető zsebéből jegytömböt vett elő - mindössze 50 koronába kerül.
 
- A Slussen felől érkező temetési menetet díszruhás lovas katonák vezetik. Mögöttük halottaskocsin a felravatalozott Karl August, a menetet a feketébe öltözött, komor főudvarmester, az ilyenfajta szertartások ceremóniamestere, Axel von Fersen gróf hintója zárja. A temetésre kigyűlt nép sorai között futótűzként terjed a hír: - Fersen gróf megmérgezte a trónörököst! - A csőcselék rájön, hogy büntetlenül garázdálkodhat. A kora reggeli óráktól folyamatosan osztogatott ingyen pálinka megteszi a hatását. - Gyilkos! - üvöltik. Betörik a hintó ablakait, a védtelen grófot kiráncigálják a hintójából, és agyonverik. A vérszemet kapott tömeg új áldozat után néz, forradalom szele lebben. A katonák végre parancsot kapnak a rend helyreállítására. A tett színhelye kiürül, a felismerhetetlenségig meggyalázott tetemet napok múlva nagy pompával eltemetik...
 
 
Axel von Fersen eltávolításával nem oldódott meg a trónörökös kérdése. Kit lehetett azokban a zavaros időkben erre a kényes és felelősséggel járó feladatra felkérni? És ha választanak, megfelel a jelölt Napóleonnak, Európa leghatalmasabb uralkodójának? Írtak neki egy levelet, és egy nem túl briliáns képességű, de megbízható katonatisztnek, a huszonkilenc éves Carl Otto Mörner hadnagynak a kezébe nyomták, hadd fusson el vele Párizsba.
 
Mörner nem volt lángelme, de arra magától is rájött, hogy ha nem akar hadnagyként nyugdíjba menni, akkor valami magas állású pártfogót kell szereznie. Például egy királyt! Párizsban a hétpecsétes levelet átadta a svéd érdekeket képviselő miniszteri tanácsosnak, aztán sarkon fordult, és elindult, hogy saját szakállára keressen trónörököst.
 
A jobb szalonokba nem volt bejárása, ezért a kocsmákban kérdezgette a pohártársakat arról, hogy ki Napóleon kedvence a császári udvarban? A szegény piások el voltak maradva egy pár brosúrával, ezért rövid töprengés után az akkor már kegyvesztett, 47 éves Bernadotte tábornagyra tippeltek, aki fényes pályafutását nagyrészt csinos feleségének, Eugénie Desirée Clarynak, a császár egykori menyasszonyának köszönhette.
 
A rettenetes szegénységben élő Bonaparte Napóleon Marseille-ben jegyezte el a gazdag selyemkereskedő lányát, Desirée-t - vagy, ahogy ő szólította - Eugenie-t. Házasságra nem került sor, mert Robespierre-t elérte a végzete, és Napóleont felrendelték Párizsba. A Barras befolyása alatt álló direktorátus a nemzetőrség élére állította Napóleont, aki cserébe elvette feleségül Barras levetett szeretőjét, Josephine-t. Napóleon hatalomra jutása után nem feledkezett meg elhagyott menyasszonyáról, és a hoppon maradt Desirée-t összeboronálta egyszerű származású tábornokával, Jean Baptiste Bernadotte-tal.
 
 
1805-ben Jean-Baptiste Bernadotte éppen jókor érkezett meg csapataival az austerlitzi csatába, hogy eldöntse az ütközet sorsát. Napóleon örömében a Nápoly melletti Ponte-Corvo hercegséget adományozta vitéz tábornagyának, aki ezután sikert sikerre halmozott. A jénai csatában megadásra bírta a Blücher vezette porosz sereg maradékát, majd a wagrami csatában a szász hadtestet vezette, s azt napiparancsában az egekig magasztalta. Ez már nem tetszett a főnöknek, aki habozás nélkül a kispadra ültette az egyre nagyobb önállóságot mutató tábornokát.
 
Vajon mi járhatott Jean-Baptiste Bernadotte - a rövidség kedvéért Bernadotte - fejében, amikor egy kis hadnagy - valószínűleg tört franciasággal - felajánlotta neki a világ szélén fekvő, elmaradt ország koronáját? Annyit tudunk, hogy felkereste Napóleont, és megemlítette a furcsa ajánlatot. Napóleon, kezét pillanatig sem véve ki a kabátjából, szórakozottan bólogatott.
 
Az Axel von Fersen meglincselését követő közhangulat lehetetlenné tette a zavartalan tanácskozást Stockholmban, ezért a svéd kormány leköltözött Örebro városába. Ide érkezett Mörner és Jean-Antoine Fournier, a Göteborgban letelepedett, minden hájjal megkent francia nagykereskedő. Járták a kocsmákat, terjesztették a hírt: - A nagy Napóleon kedvencét, Jean-Baptiste Bernadotte-ot jelölte Svédország trónjára! - Fournier nem fukarkodott a rábízott pénzzel: etette, itatta Örebro kocsmáiban a rendek képviselőit. A parasztoknak békét, a polgárságnak támogatót, a nemességnek csorbítatlan jogokat ígért Bernadotte nevében. A jelölt ellen szólt az, hogy nem beszélt svédül, és katolikus volt, ami Svédországban akkoriban halálos bűn volt. Ezért az országgyűlés 11:1 arányban megint egy dán herceget választott trónörökösnek, és a döntést a kormány elé terjesztette. Már csak a külügyminiszter aláírása hiányzott a dokumentumról.
 
Lars von Engeström, svéd külügyminiszter nem akarta elsietni a dolgot. Magához rendelte Bernadotte korteseit. Fournier sok mindent eladott már a szűkszavú, gyanakvó északiaknak. Bernadotte sem száradt a nyakán. Bernadotte vitéz katona, jó vezető, Napóleon jobbkeze úgy békeidőben, mint háborúban. Ami pedig a vallását illeti, szívében mindig lutheránus volt. Most éppen a svéd nyelvet tanulja. Ha pedig trónörökössé választják, akkor nemcsak a szívét, hanem a vagyonát is magával hozza Svédországba.
 
A súlyos érvek megtették a hatásukat. Az országgyűlés Jean-Baptiste Bernadotte-ot választotta Svédország trónörökösének. Sokat nyomott a latban Bernadotte és Sándor cár közismert barátsága. Évekre rá, 1814-ben, amikor a franciák utolsó csatájukat vívták a császár zászlaja alatt, Sándor cár Napóleon lemondása esetén Bernadotte-ot javasolta a francia trónra. Metternich, akinek az emlékezetében elevenen élt a császári csapatok dúlása, kapásból ejtette, és 1814 március 31-ikén, amikor a szövetségesek bevonultak Párizsba, Talleyrand-t bízták meg ideiglenes kormány alakítására.
 
Térjünk vissza Bernadotte-hoz, akit ujjongó, lelkes tömeg várt Svédországban. Stockholmban meleg fürdőt rendelt. A tisztálkodás akkoriban ismeretlen fogalom volt, a vízzel való érintkezést egyenesen veszélyesnek tartották. Az alattvalókat idejében értesítették a trónörökös excentrikus szokásáról, és a műszaki intézet igazgatója tervezte generátorból keresztül meleg vizet vezettek a trónörökös lakosztályában felállított kádba. A meghökkent Bernadotte merényletet sejtett a szörcsögő csövekből álló machine infernale” mögött, ezért az út porával tért nyugovóra.
 
Az elkövetkező napok az örökbefogadás ünnepségeivel teltek el. XIII. Károly adoptálta az akkor már majdnem ötvenéves Bernadotte-ot, aki felvette a Károly János nevet. Az ünnepélyes aktusról két, óriási méretű olajfestmény tanúskodik. (Az egyik a stockholmi palota, a másik a nyári rezidencia, a Rosersberg-palota tanácsterme falán lóg. Az okiraton tisztán kivehető az adoptált neve.)
 
A gutaütésektől félig béna XIII. Károly helyett fogadott fia gyakorolta a hatalmat. Bernadotte 1812-ben titkos szövetséget kötött Sándor cárral, majd 1813-ban nyíltan csatlakozott a Napóleon elleni ligához. A lipcsei csatában százezres hadsereget, köztük harmincezer svéd katonát kommandírozott volt munkaadója ellen, majd Lübecken keresztül, Dánia ellen vezette kölcsön-hadseregét. A túlerővel szemben tehetetlen dánok kapituláltak, és egymillió birodalmi tallér, valamint svéd-Pomeránia ellenében lemondtak Norvégiáról. A béketárgyalások elhúzódtak, Bernadotte csak Párizsban érte utol a szövetséges hadakat. A szembeötlően lagymatag hadviselés ellenére árulónak bélyegzett tábornagy másnap elhagyta Párizst, ahova soha többé nem tért vissza.
 
A derék norvégok nemzeti felkeléssel válaszoltak a tulajdonosváltozásra, és 1814. május 17-ikén a dán helytartót, Keresztély Frigyest kikiáltották királyuknak. A függetlenség rövid életűnek bizonyult, a svédek lelépték a frissiben kikiáltott szomszéd országot. Norvégia csatolásának híre eufóriával töltötte el a lelkeket, a könnyekig meghatott XIII. Károly hintójából integetett a Stockholm utcáin összegyűlt néptömegnek. Svédország utolsó hadjárata helyrepofozta a svéd nagyhatalom megtépázott önérzetét.
1818-ban XIII. Károly elhunyt, Jean-Baptiste Bernadotte pedig XIV. Károly János néven Svédország és Norvégia királya lett. Károly János legalább annyira lelkiismeretesen ellátta szerepét, mint amikor a direktórium alatt hadügyminiszter volt Franciaországban. Valódi iparlovagként lépett fel, vagyonát a svéd iparba fektette, éhínséget megelőző intézkedéseket hozott.
 
A magát közkatonából tábornokká felküzdő, meggyőződéses republikánus és felesége, a svéd udvar által megvetett „parvenue revolutionnaire” ereiben nemhogy királyi, de még nemesi vér sem folyt. Desirée királyné - vagy ahogy mostohaanyósa, Hedvig Elisabeth Charlotta kívánságára hívták, Desideria - először 1811-ben járt férjével a „Farkasok országában”. A tél sötét és hideg, az étel ehetetlen, az emberek csúnyák és mosdatlanok voltak. A csalódott Desirée 1812 tavaszán otthagyta férjét és Oszkár fiát Stockholmban, és visszautazott Párizsba.
 
Waterloo után Napóleon családtagjainak is el kellett hagyniuk Franciaországot. Desirée nővére, Júlia, a spanyol exkirálynő érdekében XVIII. Lajoshoz fordult kegyelemért. Az elutasító határozatot kézbesítő Richelieu herceget a kíméletlen pletyka összeboronálta a svéd királynővel.
 
A politikai intrikákba belefáradt Desirée tízévi távollét után, 1823-ban tért vissza a félreeső, szegény és puszta országba. Menyasszonyt hozott Oszkár fiának. Az ünnepi alkalomra feldíszített kikötőhídon Károly János és Oszkár várta Desiréét és Napóleon mostohaunokáját, Josephine-t, a sötétkék szemű, barna fürtös, gyönyörű, tizenhat éves német–francia hercegnőt. Károly János a meghatódástól könnyes szemmel ölelte magához jövendő menyét, ügyet sem vetve óriási strucctollas kalapja alatt egyensúlyozó, tizenkét éve nem látott feleségére.

185 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzuka 2008.11.15. 21:11:54

fütyülős kútmérő? és visszafütyül a kút hogy hány méter, vagy hogyan? mi köpködtünk a kútba mindig, és számoltunk... 1,2,3 leért - na ennyi méter!

télleg eltünt a Besenyőpistabácsi, lehet hogy reklám lesz ott...

Zuzuka 2008.11.15. 21:44:11

ááá, túrista látványosságok, vagy falusi udvari kutak voltak - ivókútba nem, de lehet mégis...
mostanában figyelek erre:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.15. 21:46:23

Zuzu, másodállásban elmehetnél kútmérőnek. De ne áruld el a technikádat! :D
Nekem megvannak a kedvenc reklámjaim, de nem írom ide őket, mert gusztustalanok...

Nadine, válaszoltam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.15. 21:59:23

Én is, Fiam...

Zuzu, vidám egy nőszemély vagy Te:)

Zuzuka 2008.11.15. 22:04:45

fiam, ha jól fizetnek, miért ne!?!?
a jelenlegi kedvencem a BL focisreklám, mert a zenéje is nagyon tetszik, meg a focisok is:)
a többi túró...
ja, és a köszönjük Emese - hehe, az jó volt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.15. 22:06:03

Én a UPC mostani reklámjain szórakozom marha jól, amit az is jelez, hogy tudom, mit reklámoz. Az a két marha, amikor énekel vagy szinkronúszik, vagy táncol... Zseniális:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.15. 22:18:37

Toma, azt mondtad, sikítsak a hétvégén. Igaz, hogy holnap még csak vasárnap, de hátha elfelejtek sikítani!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.15. 22:27:47

Nadine, jó hosszan válaszoltam, tele szmájlikkal :)

Zuzu, az Emesét láttam múltkor az új vidámkodj adón. Tök jó jelenetük van. Nem jut eszembe a színésznő neve, de nagyon jól adja :)


És itt van kettő aranyos (külföldi):

csakvidaman.network.hu/video/paletta-5313/hat_ja

csakvidaman.network.hu/video/paletta-5313/sor_altal_homalyosan

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.15. 22:51:45

Jó éjt, felbérelek egy macskát lábmelegítésre.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.15. 22:55:51

Szép álmokat. Én még dolgozgatok kicsit. Meg várom Tomát :)

muskotály küvé 2008.11.15. 23:02:04

Sziasztok!

Hétköznap sok a munka, rövidülnek a nappalok - lehet, hogy én is hétvégi netező leszek :(

Mindenesetre, a cikk nagyon élvezetes volt.

HSZ, mit mondjak a kolléganőnek, milyen idő lesz a jövő héten Stockholmban?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.15. 23:03:14

Szia, Küvé!
Régen láttunk. Hiába hosszítom a napokat, nem hosszulnak :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 06:43:29

Jó reggelt!

Azt hiszem, kicsit visszafekszem még :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 08:35:05

Jó reggelt. Fiam, arra a kis időre minek feküdtél le?:) Neked is kéne a hónod alá egy doromboló, meleg párna. A legjobb altató.

Küvé, sztem év vége felé mindenhol egyre több a meló. Inkább ezért panaszkodjunk, mint azért, hogy nincs munka - szerintem.

Zuzuka 2008.11.16. 09:33:45

jóregg!

igazad van Nadine, rengeteg a meló, de ha nem kapcsol ki az ember néha, akkor megöli a stressz!
ezért járok kirándulni, sportolgatni,és a pajtásokkal beszélgetni, iszogatni... mindig amihez kedvem van:)
jövő héttől beiratkoztam erobikra, 2 éve hagytam abba, lehet kipurcanok!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 10:25:29

Nnnnnnnna, most olvasom, hogy elhunyt Gyurkovics Tibor. Az egyetlen nem hülye a Tiborok közt. Nyugodjon békében...:((((

maybach 2008.11.16. 10:27:45

Jó reggelt kívánok!
Nálunk horgászverseny van, így nem illik most kivennem a csónakot.
A kútmérés misztikus dolog.
Vicc is van hozzá.
Fickó talál egy kutat. Belenéz. Semmi. Beleköp. Semmi. Bedob egy kavicsot semmi.
Csodálkozik, majd talál egy dög nagy üllőt. Alig tudja bedobni, de gondolja ez majd csobban egy kurva nagyot.Közben látja, hogy egy kötelet visz az üllő magával.
A végén egy kecskével.
Kicsit megszeppen.
Már sunnyogna elfele, mikor jön egy pasi és kérdezi nem látta-e a kecskéjét?

Zuzuka 2008.11.16. 10:47:06

maybach, a csónakból irogatsz? nem mondod!:)
mint kútmérő szakembert érdekelne, hogy csobbant-e az üllő. vagy a kecske...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.11.16. 11:41:47

Sziasztok :-)

Köszi a történeteimmel szemben mutatott türelmeteket :-) Átfutottam a tegnapi üzeneteket, válaszként egy-egy mosolyt küldök.

Időjárásjelentsé: Stockholmban esik az eső, 3 fok van, kicsit északabbra havazik. A jövő héten 0 - 5C fok várható, minden második nap esik, csütörtökre havat is jósolnak.

A

wwwc.aftonbladet.se/vader/flashvader/

oldalon levő térkép alatt kell húzogatni a vacakot. Mån = hetfo, Tis = Kedd, stb.

Küvé, szólj a kolléganőnek, hogy készüljön fel arra, hogy napközben kemény szürkeség, olyan vegyes kivégzés-öngyilkos idő várja.

Most pedig megyünk az erdőbe gombaszni.

:-)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 11:57:12

Hobbiszakács, én még ezt a szürkeséget is lenyűgözőnak találom - az itthoni fátyolos napsütésből...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 12:46:35

Hobbiszakács, jövő hétre nálunk is lesz hó. Ha hinni lehet a meteurulógusoknak :)

Nadine, küldtem S.O.S. emilt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 13:11:27

Fiam, sajnos, hiába. Ehhez Toma szakértelme és hupi zekéje kell.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 13:14:36

Toma, küldtem emilt.
Légy szíves segíts. Köszi.

maybach 2008.11.16. 13:22:10

Zuzu!
Csak mellőle.
Szóval nagy komolyan versenyeznek, így nem illik zavarni őket.
Át lehet szervezni a napomat.
Szerencsére süt a nap ezerrel. úgyhogy fene bánja, csak kint lehessek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 15:01:02

Fúúúúúújjjjjjjj, de nagyon éhes vagyok. A lombseprűm meg nagy igyekezetében kettévált egy fejre és egy nyélre, így most elég érdekesen fest a kert.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 16:38:07

Van itt valahol egy pasi? Lenne egy-két kérdésem a kád szigetelésével kapcsolatban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 16:50:29

éhes vagyok! most eszek tepertőt/töpörtyűt lilahagymával.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 16:57:59

:DDD, Toma, lenne még egy-két ötletem, de momentán jól jönne egy barkácsoló szaki...:)

Szégyelld magad, amiért felhoztad a lila hagymát. Én ma már nem szeretnék enni, de így nehéz lesz.

Figyi, akkor kérdezhetek?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 17:02:37

Különben is, azt mondtad, hogy sikítsak a fejlécem miatt, akkor most sikíÍÍÍÍÍÍTOOOOOKKKKKKKKKK!!!

Benikuty 2008.11.16. 17:18:41

Sziasztok, megjöttünk Szegedről. Tegnap ott is hétágra, nagyot sétáltunk a városban, és a Tisza-parton. Szivem csücske.
Kommenteltem volna este, ma reggel, de érthetetlen okból a barátom egyik gépén sem nyílt meg a "szólj hozzá!" ablak, és az indapass sem engedett bejelentkezni.
Sok a hiányzó:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 17:21:02

azmilyenmár, hogy mázli most hozott be egy fél kiló sarat a frissen felporszívozott lakásba?? a szentem kiásta a tegnap ültetett kopaszbarack fát...és néz rám elégedetten. én meg kínomban vigyorgok:))) kinek kell egy kutya?!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 17:23:35

szia beni:)
nekem csak húszéves bulizós-csajozós emlékeim vannak szegedről:) de azok jóóók...!:DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 17:24:33

Toma, emilen kértem egy kis segítséget, ha ráérsz.

Benikuty 2008.11.16. 17:38:47

Toma, akkor most fát ültetsz?:))Esetleg porszívózol?
Nekem is van egy szabadkártyás kutyám.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 17:41:04

beni
egyiket sem. feladom...

fiam, csekkoltam, mingyáá írok:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 17:55:25

Toma, tartsd meg Mázlit, engem végtelenül szórakoztatnak a kalandjaid:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:03:21

Köszi, Toma.

Beni üdv, meg mindenkinek! Most nem érek rá. Tomával lesz dolgom :)

Benikuty 2008.11.16. 18:10:41

Hűűű, Fiam, ez nagyon izgatóan hangzik:)
Én azon is izgulok, hogy a Beni igya meg az irhagyógyító lét:)
Holnaptól busa diétán lesz, mert az kell a bőrének, bundafényezőnek halolajat kap.
Úgy néz ki, mint egy fostos vénember:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:17:49

szegény beni (kutya), nem elég a baja, még diétázi is kell...

nadine
örülök, hogy te jól szórakozol:)))

fiam, írtam

bemutatom, vágyaim tárgyát:
www.messerdepot.de/images/product_images/info_images/z30748181.jpg
tessék mindenkinek a spárban vásárolni mostantól!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:21:21

hoppá! most látom, hogy nem a jó linket tettem be, az nem a kovácsolt pengéjű.
ez a jó:
images1.hdpi.com/product_enlarged/JAHenckels_TwinCermaxSantoku_30867-180.jpg

Benikuty 2008.11.16. 18:26:41

Toma, ha annyira vágyódsz erre a cuccra, nyilván segít, aki tud. Én biztos.
Annyit azért bögyörítenék hozzá, hogy a Fiskars is tudja, amit tud. Húzása nyilván nem ami álmaid tárgyáé, szóval itt kezdődik a késmánia.
Nekem van egy kovácsolt vas késem, pengetem a fokát, gyönyörű a hangja. Vágni is tud:))

Benikuty 2008.11.16. 18:34:15

ps.: ujjam hegyit nagyon!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:39:12

Toma, írtam emilt. Az én kezemnek nem engedelmeskedik.

Beni, elképzellek, ahogy ülsz és pengetsz. Milyen nótákat játszol rajta, miközben szeleteled az ujjad? :D Valami szoprán áriával kíséred, az tuti :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:41:55

nekem is van fiskars késem, egy filéző. szeretem, gyakran használom. de a kovácsolt penge sokkal jobban tartja az élét, és súlya/egynsúlya is sokkal jobb. röhej, de mióta a kovácsolt, nehéz, borotvaéles késeimet használom, nem vágtam még el velük a kezem. amint kezembe fogok egy könnyű kést, az az első dolgom...:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:43:23

Toma, nagyon szép kést választottál! Festeni sem lehetne szebbet! :DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 18:45:40

Ahogy olvasgatom, már csak miskároló kés hiányzik a palettátokról :) Kérdés, hogy ön- vagy közveszélyesek vagytok-e, mert ez akkor nagyon nem mindegy :D
Ó, micsoda hatása van az őszibarackos gyümölcsteának a képzelőerőmre! Nemhiába a kedvenc italom :)

Benikuty 2008.11.16. 18:55:27

Most, hogy nézeget, arra gondolok, nekem sem ártana még egy kovácsolt. Biztos másként szól, mint ami megvan:)

Fiam, halucinogén őszibarackost iszogatol? Már csak úgy miskárolósilag értem:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:06:13

fiam
fent a számláló a blogodon.

nadine
írtam

még valaki...? :))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:10:14

Jaj, Toma, nagyon köszönöm!!! Én is pont ilyen számlálót választottam (volna)!!!

Á, Beni nem hallucincogén! Olyan sok egerünk nincs és nem is repülnek :)

2008.11.16. 19:19:54

sziasztok!
Toma, mivel ilyen népszerű lettél, nekem lenne egy kérdésem. Hogyan kell tárolni a parmezánt, hogy két hét után ne ugorjon rám, ha kinyitom a hűtőt?

Benikuty 2008.11.16. 19:24:01

Szia Angyalka, ne tedd hűtőbe, akkor nem ugorgyik:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:25:37

Nadine, :DDD
Jé, jobbat én sem tudok :)

Legyetek szívesek ellátogatni az oldalamra. Tomának köszönhetően működik a látogatószámláló. Dolgoztassátok meg egy kicsit.! Köszi!

www.gyongy-haz.blogspot.com/

Benikuty 2008.11.16. 19:28:48

Fiam, valami hatékonyabb csábítás??
Nálam már magas az ingerküszöb:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 19:29:50

Fiam, én már jártam ott azóta, bibibíííí:)

2008.11.16. 19:30:55

Szia, Beni!

Tessék, Tomának is most kell eltűnnie! Egyéb használható ötlet? :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:31:39

Olyat látsz Beni, amit hosszú időn keresztül fogsz emlegetni! Van pár érzéki dolog ott! Meg hölgyek öröme. Ha még eddig nem tudtad mi az, akkor megtudhatod!
Szerezz örömet Manócskának! Nagyon hálás lesz érte! :DDD
Ez így jó csalogató? Pedig csak az igazat írtam :)

Benikuty 2008.11.16. 19:33:28

Jé, minden hülyeségtől mentesen: nem kell hűtőbe tenni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 19:37:30

Toma, szóval, Te fojtogatod szegény parmezánt. Hát nem elég baj neki, hogy olyan büdös?

Benikuty 2008.11.16. 19:38:47

Toma, akkor ami ugrik, az nem parmezán:D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:38:56


nálam nem kell, hogy kibírja két hétig:)) egyébbként, én vákumcsomagos, 20dkg-os tömböt szoktam venni, és ha reszelek belőle, a zacsijába teszem vissza, egy befőttesgumival leszorítva (lehet, hogy ezért nem ugrál?). így elvileg hetekig eláll. én találkoztam egyszer a hűtőm mélyén egy többhónapos darabbal, és nem volt semmi baja azon kívűl, hogy megkeményedett és nehezebb volt reszelni.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:41:06

nadine
ezt most azonnal vond vissza! a parmezán nem büdös. szerintem te valamilyen másik sajttal találkozhattál:))

2008.11.16. 19:42:11

Nadine, ne mondj ilyet! a parmezán nem büdös, az egyik legjobb sajt a világon, én imádom!

nálam az előző darab penészes lett, ez kicsit rontja az összképet.

Benikuty 2008.11.16. 19:44:17

Kérem szépen, büdös sajt nincs. Sajt illat van, egytől százig listán.

Benikuty 2008.11.16. 19:46:51

Talán akkor penészedik meg, ha be van csomagolva, de szerintem az sem árt neki.

Benikuty 2008.11.16. 19:50:12

nyolckor pizsi osztás, meleg almot mindenkinek

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 19:58:04

Fú, engem a parmezán "illatával" ki lehet kergetni bárhonnan:))) Lehet, hogy ez nyúlbetegség:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 19:59:29


nem szabad légmentesen bebugyolálni, mert akkor bepenészedik. meg kell találni az egyensúlyt, hogy levegőzzön is, de ne keményedjen használhatatlanra. nekem a gumi+saját csomagolás bevállt:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 20:03:06

nadine
a frissen reszelt parmezánnak, finom tej, enyhe szalma, és kukoricacsuhé illata van. ellenben a bolti előrereszelt "parmezánnak" konrétan hányás szaga van :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 20:17:31

Toma, nem akartam ezt a szót, használni, engem hányással vegyes erős lábszagra emlékeztetett anno, de ezek szerint azt a parmezánt nem frissen reszelték:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 20:32:08

nadine
amiket boltban lehet venni zacskóban, vagy szóró-dobozban, előre lereszeleve, annak semmi köze az igazi parmezánhoz. azokat többnyire a "parmgiano reggiano" minősítésnek meg nem felelő, selejtes sajtokból készítik, vagy parezán JELLEGŰ sajtokból... ha készítenék neked valami kaját, igazi parmezánnal, átállnál a sötét oldalról...:DDD

kűdtem képet!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 20:43:52

Toma, egy harmadikat? Mert a kettesre is válaszoltam ám!
Én sosem vettem parmezánt, mert amikor külföldön megcsapott a bukéja, akkor elszaladtam nagyon messzire, és nem kívántam meg azóta sem:)

Zuzuka 2008.11.16. 20:50:27

jó estét!
nem éreztem még büdösnek a parmezánt, véletlenül mindig egészet vettem, de ezután főleg nem veszek reszeltet!

Toma, szép az a kés, sokért adják?
sok pöttyért?:)
ja, vezet a NYG félidőben 20:3-ra.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 20:54:39

Szia, Zuzu! Mi az a NYG - Nyugdíjasok Golfklubja?

Válaszoltam, Toma!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 20:59:47

zuzuka
úgy 30.000ft. körül van az ára, de ha sikerül 80 pontot összeszednem, 3999ft.-ért megvehetem.

Zuzuka 2008.11.16. 20:59:53

:DDD ahan, és Toma kedvenc csapata a Giants:)
amerikai focit nézek, izgi!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.16. 21:00:52

Toma, jótett helyébe jót várj! :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 21:02:15

zuzu
akkor baltimore is legázolva...:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 21:03:50

most kezd alázni egy újabb éttermet ramsey a paprikán. komoly dilema giants vs ramsey :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 21:07:59

ráadásul egy vega étterem. gordon remsay meg utálja a vega konyhát:DDD

Zuzuka 2008.11.16. 21:12:52

nincs paprika tv-m, vagy van, de nem tudok róla... pedig valamelyik nap egy lángosdagasztást végignéztem (nem itthon). élvezetes volt!
nézzed Ramseyt én meg kordában tartom a meccseket:)
a delfinjeim is vezetnek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 21:47:37

Toma, még küldtem két mailt. Olyan határozatlan vagyok. Vagy nem?
Még egy kérdés: nem lehet az egészet kisebbre venni? Szinte az egész oldalt betölti a fejléc.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.11.16. 21:52:54

nadine
én is ezen gondolkodtam:)) megnézem mit tehetek...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.11.16. 22:14:34

Köszi, én most tényleg felborulok, mert végem van, mint a botnak.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.11.17. 00:14:57

Arra jöttem rá, hogy a technika nem ismerése nagyban lassítja a munkámat. Már három órája küzdünk, hogy a még újabb fotóimat felvarázsoljuk a gépre, de nem megy. Neoexem halálosan meg van sértődve és összeveszett a programmal, Fruzsi húzza a lóbőrt, én meg itt ülök és próbálom edzeni a lelkem, mert holnaptól óvatos fogyókúrába kezdek, bár ez az alacsony vércukor-szintem miatt nem olyan egyszerű; nagyon utálok összeesni.

Most nézem, már ma van. Akkor szép álmokat!