Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Piedone kedvence – A hagymás bab

2008.12.12. 06:00 Bombadil Toma

 

 
Habár lehet, hogy ezzel a címmel kicsit mellényúltam, mert ha jól emlékszem, a Bud Spencer által alakított karakterek közül, talán pont Piedone volt az egyetlen, aki nem evett hagymás babot. Mindegy, a cím már marad.
A lényeg a lényeg, megkívántam ezt az ételt, ezért megpróbáltam otthon rekonstruálni a filmekből ismert „híres” hagymás babot, persze, a saját „számíze” szerint.
Mivel elkapott a gépszíj és ezerrel festek, mostanában nincs sok időm főzni, így előnyben részesítem a „gyorskajákat”. Ez a hagymás bab remekül illeszkedik ebbe a kategóriába. Könnyen és gyorsan elkészül, és nagyon finom…
 
 
Hozzávalók (két személyre):
 
·        2 doboz konzerv óriás fehérbab 400g/db (vagy sima fehérbabkonzerv)
·        2 fej hagyma
·        1-2 gerezd fokhagyma
·        alaplé
·        száraz fehérbor
·        1-2 babérlevél
·        só, bors, Cayenne-bors, fehérborecet
·        olívaolaj
 
Előkészületek:
 
A hagymát megpucolom, és közepesen vékony csíkokra vágva, egy tálba teszem, majd egy evőkanálnyi lisztet szórok rá és elkeverem.
A konzervbab levét leöntöm, a babot leöblítem. A fokhagymát vékonyan felszeletelem.
 
Elkészítés:
 
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek, és rádobom a hagymát, amiről a felesleges lisztet leráztam. Sózom, borsot tekerek rá bőségesen, és amikor üvegesedni kezd a hagyma, hozzáadom a fokhagymát. Úgy négy-öt percig pirítom, és amint egy kis aranybarna színt kap, aláöntök egy fél pohár bort. Utóbbit elforralom alóla, ezután hozzáadom a babot, megszórom egy csipet Cayenne-borssal, rádobom a babérlevelet, és felöntöm annyi alaplével, amennyi éppen nem lepi el.
Alacsony fokozatra kapcsolom (kerámialap#5), és 20-30 percig főzöm/párolom, amíg a levének a nagy része el nem fő, és csak egy sűrű szaft marad alatta.
A végén egy evőkanálnyi fehérborecetet keverek hozzá, kiszedem a babérlevelet és tálalom.

 
Tippek, tálalás:
 
Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor közvetlenül a serpenyőből, fakanállal esszük, frissen sült kenyeret törve hozzá (én így tettem:)).
Cayenne-bors helyett használhatunk csípős pirospaprikát is.
Habár nem vagyok híve a konzerveknek és a konyhakész dolgoknak, konzervbabot – ahogy olasz konzervparadicsomot is – szívesen használok, mert a kapható fajták jó minőségűek, nincsenek bennük adalékanyagok, és jelentősen megkönnyítik, meggyorsítják a főzést.
Ez a hagymás bab igazán jól sikerült kis kaja lett. A hagyma finom krémesre főtt, ami a borral és az alaplével a szaftját adta az egésznek. A bab pont kellőképen volt puha, és az ecettől, a babérlevéltől az egésznek volt egy finom pikáns kis „felhangja”. Sokszor fogom még készíteni szerintem…
 
A hagymás babhoz remekül passzolhat a friss üde, száraz fehérbor, az umbriai Ovierto. A főzéshez is ezt használtam.
 
Elkészítési idő: 40 perc
Költségek: kb. 280 Ft/adag
Bor: 658 Ft (Metro)

 

További recepteket, az alábbi oldalon találsz.

132 komment

Címkék: vega recept egytálétel bab toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.12. 15:38:57

Én már tovább nem növök, Nadine. Abban se bízzatok, hogy az esőn álldigálás testnövesztő hatással van! Ifjúkorom nagy részét átáztam, és úgy maradtam...

Szerintem a hagymás bab babtalanul is működik :) Legalábbis az alapján, amit a Toma a hagymába pakolt :)
A krumplipürépor viszont szíven ütött.
Jó étvágyat!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 15:39:35

.....(itt most egy hangos sikolyt hallotok!!)

bóti grillcsirke és krumlipürépor????!!! (most döltem a kardomba) két év gasztroküldetés után a teljes kudarc:((( most elvonulok, és kisírom magamat....

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 15:52:08

Toma, amint nem tíz perc áll rendelkezésemre egy főttétel-készítéshez, és nem gyalog szerzem be a hozzávalókat több buszmegállónyi távolságból, máris magam készítem mindezt. De így...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 15:53:13

Különben is, én itt nem szakács vagyok, hanem egy csoffadt korrektor, aki ha éhes, a vasszöget is megeszi:) A krumplipürét pedig porból is bármikor:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.12. 15:55:22

Ennél krumplipüréfüggőbb már nem is lehetnél, Nadine :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 15:57:07

De nem ám!:) Most ittam egy kávét, ettől elmúlt az éhségem, úgyhogy folytatom a dobozolást. Most éppen kalligrafikus monogramot festek ezüsttel. És egyik ecsetem sem jó hozzá. Remek.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.12. 16:04:32

A Fruzsi kilenc éves korában feltalálta a pemzli nélküli radíros ecsetet. Még nincs szabadalmaztatva és egyelőre sorozatban sem gyártják, de Neked szívesen leírom az összetételét. Szerintem azzal menne a monogram. Kalligrafikusan is :) /Majdnem kallifallikusat írtam. Hehe. Olyan kis dallamos, nem?/

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 16:22:01

Fiam, egy mukkot sem értek Fruzsi találmányából, de feltételezem, nem ez az egyetlen:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.12. 16:57:38

A pemzli nélküli radíros ecset (továbbiakban PNRE)előállításának rövid leírása (Minden jog fenntartva!):

Végy egy teljesen normális ecsetet, legyen mondjuk 6-os.
Húzd ki édesanyád szemöldökcsipeszével szálankét a sörtéit. Az ecsetnek ezt a felét békén hagyhatod a továbbiakban, kész.
A másik végére befőttesgumival rögzíts tetszőleges színű, szagos radírt.
Elkészült a remekmű.
Épp egy kicsit nedvesítsd be a festékes korongokat, mártsd bele a PNRE pemzli nélküli részét és a felvett festékkel alkoss. Van Gogh képeihez hasonló művek fognak születni, igen lassan.
Az elkészült művet (Anya és én) ajándékozd karácsonyra anyukádnak, a PNRE-tel együtt, ugyanis ez utóbbit soha többet nem fogod használni, mert egyrészt egy kilenc éves nem ér rá bíbelődni, másrészt a radír nem radírozza ki a festéket.
Ám anyukád elalél majd a gyönyörtől és a még el sem követett rosszalkodásodat (kettőt is, ha szépen pislogsz) már most megbocsájtja!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 17:38:39

most már biztos, hogy megírom a krumplipürés posztot, mert nem mehetek el szó nélkül a "krumplipüré" por mellet:))
a bótigrillcsirkét, meg inkább nem mondom el, hogyan készül...:))))

íme egy tíz-tizenöt perces menü:
a krumplit meghámozod, apró kockákra vágva, kevés vízzel a mikróba teszed tíz percre a legmagasabb fokozaton.
közben a csirkemell filét, kicsit megklopfolod, sózod, borsozod, egy kevés oregánót szórsz rá, megkened kis olajjal, és egy teflon serpenyőben közepes fokozaton megsütöd mindkát oldalát (kb. öt perc). mire elkészül a hús, "piiing!" készen van a krumpli, amibe gy kis darab vajat dobsz, tejet öntesz hozzá, és villával összetöröd. a csirkemellel tálalod. kész!
kb. két perccel tart hosszabb ideig, mint kicsomagolni a bóticsirkét, és megcsinálni a porból a pürét:)))

Zuzuka 2008.12.12. 17:44:17

no most akartam irni, hogy gyere vissza Toma, mert készül a Piedonés hagymásbab!

fiam, gyorsan védesd le, mert valaki ellopja az ötletet:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 17:44:56

Toma, milyen mikróba?:)))

Milyen csirkemell?:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 17:59:20

Toma, én nem szeretem a csirkemellet. Arra próbáltam utalni, hogy ha valaki elvisz a Tescóba - mint ma, akkor hopp, bepattintom a grillcsirkét a kosárba, és itthon, amikor megéhezem, kb. 5 perc alatt kész a krumplipüré, és van kajám több mint két napra. A múltkor hazacipeltem a zöldségestől az ötkilós krumpliszsákot gyalog, és kb. a felét ki kellett dobni, mert belül tele volt hibás példányokkal. Annyi időm és erőm meg nincs, hogy ilyenkor napokkal-hetekkel később, amikor ez kiderül, visszavigyem. Másrészt ki rak el egy blokkot ennyi ideig? A porban még nem csalódtam.

De persze, ha van időm, rendes krumplipürét készítek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 18:11:39

a recept szabadon variálható:)) ha nincs mikró (nekem sincs) akkor forróvízben... a csirkemell, meg lehet comb is...:))semmivel sam tart több ideig.
akkor is! por??? na mindegy! én ezt soha sem fogom megérteni.

zuzuka!
hogy állsz??:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 18:13:30

Hát, Toma, neked villámkezed lehet, ha én nekiállok krumplit pucolni, mosni, darabolni, főzni, az minimum egy óra, mire elkészül, a húsról nem is beszélve, de kétségtelenül nem vagyok egy hatékony háziasszony. És ha hiszed, ha nem, nekem még ízlik is a por:))) De azért igyekszem igaziból készíteni, csak ilyen hajszás időkben porozgatok:)
Hidd el nekem, finomabb, mint amit a házhoz szállító kajacégek krumpli névvel illetnek...:)))

Zuzuka 2008.12.12. 18:21:44

kreativ voltam, mert ilyen fehérborecet nincs a kamrában, és finom roséval ízesítettem, de a többi stimmel! az illata Isteni! nemsokára vacsi:)

a rumplipüré nekem teavajjal és forralt tejjel az igazi - nagyimtól tanultam. ja, és krumplipirének hivják:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 18:37:30

zuzu
kiváncsi vagyok hogy ízlik:))

nedine
egy kiló krumplit, kb. öt-7 perc alatt megpucolok (függően a nagyságától), kényelmes tempóbban. tupperware-és krumplipucolóm van:) egy-két perc, míg apró kockákra vágom, addigra fel is forrt a víz. egy csipet só, és bele kolompér, négy-öt perc, és meg is főtt! leszűröm, összertöröm, bekeverem, ez még két perc. össz. 12-13 perc és kész négy személyre (neked egy.) a püré.
nem tudok olyan élethelyzetet elképzelni, hogy számítson az az öt-tíz perc, mivel ez tovább tart, mint a porpüré:)) én elhiszem, hogy ízlik a poros püré (nem, mégsem.), de azt ne mond, hogy jobban mint az eredeti!
a házhoz szállító kajacégek püréje meg azért szar, mert porból készítik:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 18:41:47

Toma, nem tudom, milyen az a pucoló, amit említesz, nekem a két kis kacsóm van hozzá, meg egy kézi szerszám. Sokkal lassabb vagyok nálad (nem meglepő), nálam a gázon nem 1-2 perc, mire a víz felforr, hanem legalább húsz, de a négy személyre/nekem stimmel!:)

A kajacégek bármilyen krumplijára vonatkozott (nem a pürére), hogy jobb náluk a por. Minősíthetetlen köreteket kaptam "tepsis", sült, tört krumpli néven...

maybach 2008.12.12. 18:58:11

Nadine!
Ha már így kiderült, mégis hagyj fel a porral.
Fiatal vagy még.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 18:59:18

Azért a műszaki felszereltségem is megérne egy misét... CD-t hallgatok egy hordozható lejátszóról, ami adapterrel a hálózatra van kötve, de mivel a fejhallgató kontakthibás, úgy rögzítettem a mozgó kábelt, hogy átfűztem a fülbevalómon. Na most, ülök a térdeplőszéken, lakkozok, erre megszólal tőlem kb. három méterre a mobiltelefon. Felért egy breakmutatvánnyal, ahogy hirtelen levettem a fejhallgatót, és bokáig hajolva kivettem a fülbevalómat...:)))

Zuzuka 2008.12.12. 19:03:02

térdeplőszékeeeen? mit csinálsz Te, gyónsz?:)))
na jó, akkor ma este nem hivlak:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 19:05:24

Maybach, egy nyúltól hogy kérheted, hogy hagyja a füvet?:)

Zuzu, kímélem a gerincem:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 19:10:50

...mellesleg tudtam, hogy a térdeplőszékre valaki felsikít, csak más értelemben számítottam rá:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 19:19:22

nadine
nekem sem egy-két perc alatt forr fel a víz:)) a vizet teszem fel először, és míg pucolok, és kockázok addigra forr fel. nekem lefedve, kb. 6-8 perc alatt felforr 2 liter víz, a kerámialapon.
a hámozóm, pont ilyen: www.gabee.freesite.hu/15-15/Univerzalis_zoldsegham_n.jpg evvel pikk-pakk lehet puceválni. érdemes beszerezni egyet. nem óccsó, de megér minden pénzt:))
a kajaszállítókkal az a baj, ha nem port, akkor fagyasztott, félkész krumplit használnak. egykutya!:))

elképzeltelek a zenecuccoddal és jót röhögtem:DDD

Zuzuka 2008.12.12. 19:29:07

elég sok Tupper cuccot vettem, de ilyen krumplipucolóm nincs. késsel profibb vagyok:)

Toma, fincsi volt, elfogyott, legközelebb dupla adag kell! kis csirkemájat is sütöttem mellé a húsimádóknak.

a konyak projekt elhalasztódik, mert a városban gumikum kóstolás volt, itthon pedig forralt bor készült:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 19:30:23

Ráadásul mindezt limbózva, mert a munkaasztalomon csak egy festékesdoboz tetején fér el a CD-lejátszó, de a fal melletti konnektorba dugtam az adaptert:)
Ne tudd meg, mekkora műszaki analfabéta vagyok!

Tegnap a vizsgán az oktató szólt a másik vizsgázónak, hogy tegye be a csomagtartóba a kabátját. A csajszi nem tudta kinyitni a csomagtartót, és nekem szólt, hogy belülről biztos van egy kallantyú, amit meg kell húzni. A vizsgabiztos és az oktatóm elkerekedett szeme előtt szolgálatkészen kinyitottam neki a motorháztetőt:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 19:31:56

Toma, ilyenem van (2. link), klasszul szoktam vele nem direkt manikűrözni pucolás közben:)

Ahhoz, hogy előre feltegyem a vizet, tudni kéne, mennyi krumplit fogok pucolni. Az viszont csak menet közben derül ki:)

Zuzu, mondd ki bátran: ma italozol!:)

Zuzuka 2008.12.12. 19:35:08

Nadine:))) legalább megpróbáltad.
az opelben is van olyan prütyök, amit nem ismerek:)

hozzánk 2 méteres kosarasok járnak kiszuzu révén, vagy vizilabdások az én révemen, és soha nincs maradék kaja:) a hüttő hamar üres

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 19:36:26

Ide is jöhetnének kétméteres kosarasok, annyi lámpát vissza kéne szerelni!:)

Zuzuka 2008.12.12. 19:39:41

kimondtam, ma adunk a hangulatnak, köszi jól vagyok:) finomat ettem, jót ittam, szem nem marad szárazon a röhögéstől.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 19:42:58

Zuzuka, egészségedre!:)) Jókedvűen italozni jó dolog.

Zuzuka 2008.12.12. 19:50:11

vettem ma csirke far-hátat (én imádom) és 4 fél csirkét kaptam! na a feléből már készül a húsleves. itt illatozik mögöttem, imádom!

és megküzdöttem a földhivatallal is.
sikeres volt ez a nap:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 20:02:31

Én is szoktam farhátból húslevest főzni, nagyon finom!:) Egy tonna zöldséggel:)

Zuzuka 2008.12.12. 20:10:47

jaja, úgy készül...

hol vagy fiam? protekciós csillagrendelést szeretnék kérni:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 20:19:14

Itt van valahol, látom a vörös fényt...:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 20:32:44

most olvastam a gépház értesítését, hogy mától csak regisztrált emberek kommentelhetnek a blogokon (így maybachot is lehet már moderálni:))). hamarosan jöhetnek az avatarok is, ha valaki szeretne. és ha jól vettem ki, később lessz arra is lehetőség, hogy ha valaki nem szeretné egyvalaki kommentjeit olvasni, akkor neki, és csak neki, nem jelenik az illető hozzászólása a blogon. egyfajta szelektív moderálás...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 20:46:54

Toma, nem mindent értek, de az utolsó opciót igénybe fogom venni, azt hiszem:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 20:47:27

ha valakit érdekelne, bemásoltam ide az egészet...

"Hamarosan változás történik a blog.hu hozzászólási rendszerében: csak regisztrált felhasználók számára tesszük lehetővé a bejegyzések kommentálását. Ez azt jelenti, hogy csak azok a látogatók tudnak kommentezni a blogokban, akiknek van blog.hu-s nickje. Erről tájékoztatni fogjuk a blogod látogatóit a kommentfelületen, és egyszerűbbé tesszük számukra a blog.hu nick létrehozását.

A változásnak több oka van. A legfontosabb az, hogy a következő hónapokban a kommentező rendszer nagyobb átalakításon esik át (jönnek az avatarok, a whitelist-alapú moderálás, stb), és a fejlesztést sokban egyszerűsíti az, ha egységesen kezeljük a hozzászólásokat. A másik fontos ok az, hogy szeretnénk, ha a felhasználói felület konzisztensebb lenne, jelenleg a tagok aktivitásait meg lehet nézni, üzenetet lehet nekik küldeni, a látogatókra viszont ezek a funkciók nem működnek. Az utóbbi időben elszaporodó trollok és spammerek elleni védekezést is megnehezíti a belépés néküli kommentezés."

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 20:48:45

Jó-jó, de kik azok az avar harcosok?

maybach 2008.12.12. 20:55:20

Engem nem lehet moderálni.
Csak jelzem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 21:06:32

Maybach, Téged nem is akar senki moderálni:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 21:06:51

maybach
dehogynem!:)) ott a kis piros felirat a neved alatt. máris ingerenciát érzek...tudod, aki kalapácsot fog a kezébe, az hajlamos mindent szögnek nézni:))

nadine
az avatar, az kis képecske, vagy animáció, amiket sok helyen látni a kommentelő neve mellett a különböző chat-fórumokon, blogokon...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 21:07:25

Bár én tudnánk, már ott a neved alatt a lehetőség:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 21:08:10

Kis skizofrénia támadt soraimban, szóval, tudnánk:)

Ja igen, tudom, Toma!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 21:23:13

Ez nagyon jóóóóóóóóóóóóó!!!!:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 21:30:51

Ha valaki súlyos filmet akar látni ma este, nézze meg az m2-esen A fiúk nem sírnak c. alkotást, Hilary Swank főszereplésével. Döbbenetes.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.12. 21:43:18

láttam már. tényleg jó. ezért meg is kapta az első oscarját:)

maybach 2008.12.12. 21:56:36

Most lett vége a Szakácskirály-nak.
Vazze, ügyesek.

Toma!
Nem látok kis pirosat a nevem alatt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.12. 22:00:08

Maybach, csak a beavatottak látják:)))

Toma, engem anno odaszögezett a tévé elé, pedig azt sem tudtam, mit kezdek el nézni. Most viszont elköszöngélek, kezdek bandzsítani. Így nem könnyű milliméteres csavarkákat szerelni. Jó éjt!

maybach 2008.12.12. 22:02:31

Avatatlan vagyok.
Pedig szalagavatóm pl. volt.
Igaz ott a szalagot avatták.

maybach 2008.12.12. 22:28:45

Jaj!
Majnem elfelejtettem.
Fene tudja mikor, talán vasárnap cobra 11 vagy mi a lócsöcs!!!
Maybach Exelero lesz benne.
www.youtube.com/watch?v=gdEeMOV1oYU&feature=related

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.12. 22:36:39

Jó reggelt!

Elaludtam hétkor és most ébredtem! :DDD
A mi elsőszámú maffiatörvényünk az, hogy sosem ébresztünk fel alvó embert, csak akkor, ha a delikvens ezt elalvás előtt külön és nyomatékosan kéri.
PNRE-tel álmodtam. Olyan jó volt, hogy majd' megszakadt a szívem ...

Zuzuka, állok rendelkezésedre!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 08:24:21

Jó reggelt!
Most nagyon elcsodálkoztam. Hol vagytok?
I wake up with my exhusband.
I have a nice day. Igyot dozsgy, de nem számít!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 08:59:41

Jó reggelt. Fiam, ha nem tudnád, hétvége van. Ilyenkor csak bizonyos személyek kelnek hajnalban. Még a házhoz jövő kuncsaftot is tízre/egyre rendeltem. Addig ki kell egyenesítenem a tekintetemet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 09:07:30

A dozsgyn kívül mindent értettem, pedig nagyon kómás vagyok. Mondjuk, segített, hogy benne volt az ex szó, meg a huss! Innen egyből tudtam, kiről beszélsz.
Ma pedig rettenetes dobozolás/tálcázás mellett készítek egy gombalevest. Toma, nem porból.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 10:17:08

Rotyog a gulyásleves, kel az ízes-kakaós bukta tésztája, körülöttem gyerekem+kedvese+Neoex. Felőlem eshet az eső :) És még Apu sem fullad olyan nagyon. (Ezt gyorsan lekopogom.)
De most megyek is, hadd élvezzék a társaságomat :D

Zuzuka, ha meggondoltad magad, nem baj, de ha mégsem, akkor szeretném, ha mielőbb megírnád, mit szeretnél. Tudod, balkezes vagyok, lassan dolgozom, de nagyon szépen :DDD

Nadine, legalábbis többet ne áruld el, miből főzöl-sütöl :)
Ja, huss!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 10:26:05

Fiam, miért ne? Amíg gyakorlatilag a rezsi kifizetésére keresek, addig nekem nagyon számít az idő. Ha emelkedik az életszínvonalam, több időm jut majd mindenre - legalábbis remélem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 12:34:57

Á, nincs itt senki, akinek elmondhatnám, hogy összeraktam életem első telefonját. Pedig több elemből van, több lyuk is van rajta, meg kódok, meg minden...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 12:56:53

Nadine, Lego-t vettél talán? Kezdesz megijeszteni :) De azért működik?

Huh, olllllyan, de ollllllyan jól sikerült az ebéd, hogy most nem akarnak dolgozni a családtagok. Nekem meg nincs erőm elmosogatni a sodrófát.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 13:16:15

Egészségetekre, Fiam!

Még nem tudom, rádugtam a töltőre, most dobozolok. És nagyon megverem magam, mert csak beimádkoztak még egy megrendit:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.13. 14:16:29

puha vagy nadine!!:)) legalább elkérted a dupláját a kései megrendelésért?

most visszatérek az ossobuco fözéséhez. még meg kell csinálnom hozzá a sáfrányos rizottót!:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 15:14:22

Óránként egy feltűnő Kifőzde-tag nem is rossz arány.
Aranyos kis karkötőket fűzök.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 15:30:54

Toma, szerinted?:)))

Fiam, utálok magamban beszélni írásban. Elég, ha szóban egész nap ezt teszem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 15:40:23

Nadine, előbb-utóbb elolvassuk :)

Zuzuka 2008.12.13. 15:57:07

jóregg!
most ébredtem:) annyira, de annyira kellett már egy egész napos alvás, pihenés. jólesett!
egy fetás omlett reggeli-ebédre?
fiam, irtam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.13. 16:03:43

Zuzu, ezek szerint a tegnap este terv szerint haladt:) Jó reggelt, jó étvágyat az ebédhez! Az enyém még csak készülget...

Zuzuka 2008.12.13. 16:32:45

nem tudom mi volt itt este, aludtam:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.13. 18:40:15

na megébredtem a kaja utáni kis ejtőzésből:)) de most kell innom egy cup of chinot...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 19:42:30

Nadine, ez olyan magas labda, hogy nem merem leütni :)

Toma, látom éledezel. Használtál már PNRE-t?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 19:43:30

Most megyünk és felköszöntjük a Gabriella nevű unokahugit. Szerintem még leszek később. Talán.
Legyetek jóóóóóóóóóóóóók!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.13. 22:11:19

Jajj, akkorát mulattunk!
Beszélgettünk, ettünk, nevettünk. Kell ennél több?
Nem :)

Zuzuka 2008.12.14. 08:29:08

jóregg!
kávét kérek, utána pedig cup of chinot, ha az is finom:) és 1 PNRE-t is.

Benikuty 2008.12.14. 08:44:55

Verőfényt!
Ébredéstől eddig tartott, amíg átpréseltem magam ajtó és küszöb közt.
Tánc nélkül nincs buli.
Toma, nyilvánosan köszönöm a tegnapi e-mailt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.14. 13:12:53

Drága kifőzdés társaim, barátaim!

Olyan nagyon örültem, hogy amikor Nadine ideinvitált, befogadtatok. Nagyon sokmindenben segítettetek, mégha erről nem is tudtatok. Igazán megkedveltelek Benneteket. A Kifőzdével keltem, azzal feküdtem. Vártam minden posztot és hozzászólást. Rengetegszer megnevettettetek, olykor megríkattatok, sokszor elgondolkodtattatok.
Egyszóval jó érzés volt egy ilyen kedves közösséghez tartozni. Olyanhoz, ahol nem egymás csupálása a fő attrakció, ahol ugratjuk egymást, néha talán kicsit keményebben, de nem alázzuk meg a másikat. Nekem fontos volt az is, hogy nem használtunk trágár szavakat és ordenáré kifejezéseket.
Lehet, hogy nem a legjobb meghatározás az érzésemre az, hogy itt biztonságban éreztem magam, mégis talán ez a legtalálóbb. Biztos voltam benne, hogy itt senki sem bánt, vagy legalábbis nem készakarva illetve csak jószándékból. Elnézitek a gyengéimet, botorságaimat, mellényúlásaimat. Egyszóval igazán jól éreztem magam a társaságotokban.
Sajnos olyasmi történt nemrégiben, ami összetörte a szívemet. Az egyik társunk emberi méltóságában alázta meg a másik társunkat. Nem csupán azzal, hogy egy másik blogon vagyis a háta mögött űzött gúnyt belőle. Hanem mélyen megalázta női mivoltában is. Úgy gondolom, kamaszok viccelődnek így, akik még nem fogják fel, mi a különbség a jópofizás és a másik sárba tiprása között. Mindenkinek van édesanyja, esetleg húga/nővére, kedvese/felesége, barátnője. Merem hinni, hogy az illető kivételével eszünkbe sem jut megsérteni őt/őket női mivoltukban. Mivel én is a nőneműek táborát erősítem (gyengítem - ahogy tetszik), úgy érzem engem is sérelem ért.
Az illető már nem kamasz, ezért úgy gondolom, hogy tettét kiforrott gondolkodásmód vezérelte. Épp ezzel a felfogással nem értek egyet, s közösséget sem tudok vállalni vele. Nem beszélve arról, hogy milyen ember az, akit nem marasztalnak, mégis felbukkan, méghozzá különféle nickneveken? Nem is értem.

Drága kifőzdés társaim, barátaim!

Nagyon sajnálom a történteket. Nem maradhatok, amíg az az illető ezen a helyen megtűrt vagy elfogadott személy. Fájdalom, de nem kételkedem abban, hogy a következő héten Te vagy én kerülök sorra. Ha egyáltalán van még olyan hely, ahol megtűrik az ilyen viselkedést és az illetőt magát.
Én a megbántott fájdalmát értem, nem a megbántó cselekedetét. Nadine-nal vagyok szolidáris és nem az illetővel.

Megköszönve az eddigi szép napokat, búcsúzom.
Minden jót!
Fiam

maybach 2008.12.14. 13:13:17

Jó reggelt kívánok!
Csak a figyelmetlenebbek kedvéért.
Tegnap Barcelona nyert.

Pálcika 2008.12.14. 15:40:03

Szép napot?
huh,miről maradtam le????nem vagyok biztos benne,hogy tisztán látok mindent ezért nem is foglalnék állást,főképp,hogy csak részinformációim vannak .....
egyébiránt ma megvettük a fenyőfánkat:)

maybach 2008.12.14. 15:46:00

Jó napot kívánok!
Remélem a legegyszerűbb módon zárul ez a vita és a csapat sem esik szét. Kár lenne.
Pálci!
Hajrá!
Mi is csináltunk már ilyet, majd (feltehetően nem emiatt)24-én du. rohangáltam újabb fát venni, mert az első olyan lett, mint egy hal csontváz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.14. 16:34:32

Jó estét (sötét van már), Pálcika, nem történt semmi egyéb, mint amennyit itt is el lehet olvasni.

A magam részéről már annyira kínosnak érzem Benikuty viselkedését, hogy nem is találok rá szavakat. Nem is értem, hogy egy felnőtt ember hogy alázhatja meg magát ennyire, hogyan lehet ennyire erőszakosan tolakodó azokkal, akikre olyanokat mondott, amilyeneket... Még a végén úgy jön ki, ő a szegény áldozat, akit ezek a csúnya kifőzdések ok nélkül kiközösítettek. Egyetlenegyszer nem esett ki a száján, hogy bocsánat, hogy elnézést kérek vagy valami...
Mivel ez a szánalmas, "kidobtak az ajtón, bemászom az ablakon, kidobtak még egyszer, felkúszom a vécécsészén keresztül, és úgy teszek, mintha visszahívtak volna" magatartás helyette is nekem kínos, és a Kifőzdét azért hoztuk létre, mert jól éreztük magunkat együtt, köszönöm mindenkinek az eddigi együtt töltött időszakot, és további kellemes társalgást kívánok. Ez a Kifőzde már nem az, ami volt.

Toma, az oldaldobozokat nem a blogdémon vette le.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.14. 18:35:23

benikuty

nem tudom, hogy mailedre küldött válaszom melyik részből gondoltad azt, hogy minden következmény nélkül, megjelenhetsz itt. amit korábban tettél/írtál, főleg nadinenel kapcsolatban, az annyira sértő rá, és ránk nézve is, hogy az nem megbocsátható. ezért kérlek, hogy többet a kifőzdébe ne kommentelj!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.12.14. 18:37:24

vannak, akik a fenti ügy kapcsán úgy döntöttek, hogy továbbiakban nem kívánnak a kifőzdébe járni. nem tudom, ki hogy gondolja, de nekem fontos ez a blog, és az idejárók. nem tudom elképzeni, hogy valaki úgy gondolja, hogy a mérleg serpenyőjében nagyobb súlyal szerepel az, hogy valaki akit nem szívlelnek beírogat a blogba, mint az, hogy az itt megismert emberekkel beszélgessen. nem tudom.
mindenkinek adok időt, hogy átgondolja a dolgokat, én visszavárok mindenkit.
innetől én lezártnak tartom a témát, és nem kívánok többet vele foglalkozni. uff!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.14. 19:33:02

Toma!
Nyilvánosan kérek Tőled elnézést, hogy azt feltételeztem Rólad (bármennyire hitetlenkedve is), hogy Te nem ellenezted Beni visszatértét és ezzel némi felmentést adtál a tetteiért. Rettentően dühös vagyok magamra, hogy elhittem azt, amit sugallt.
De talán ebből is látszik, hogy az illetővel nem zsigerből vagyok rosszindulatú. Na, ez múlt idő lett.
Szép munka volt, majdnem egymás ellen fordított bennünket. Nagyon sajnálom, hogy igazam lett abban, hogy egyik nap Nadine, másik nap valaki közülünk.
A Kifőzdét pedig szerintem csak mi menthetjük meg, ha nyíltan kiállunk egymásért, az örök emberi értékek mellett és a jellemtelenség ellen.

Toma, megkövetlek.
Kérlek, bocsáss meg!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.14. 19:47:25

Toma, teljesen igazad van abban, amit írtál az előbb, csak éppen azok, akiknek a kedvéért járok a Kifőzdébe, elillannak, ha Leradírozhatatlan Úr megjelenik.
De mivel maximálisan egyetértek Veled - és a mailekből egyértelműen kiderül, hogy a nagy többséggel -, ezentúl nem prédikálok, cselekszem. Ennyi. A "kis többség" nem adott hangot a véleményének, így őket nehéz lenne számításba venni.

maybach 2008.12.14. 22:51:37

Jó estét kívánok!
Rohangálós napom volt.

Tegnap Bp.-en kanyarodás közben megálltam, mivel a gyalogosok is közlekednek és nekik amúgy is zöld volt.
Mint kiderült ez nem ennyire egyszerű.
Merthogy egyszer csak rám dudáltak hátulról, majd nagy gázzal kikerültek és a félreugráló gyalogosok közt megelőztek. Nem sorolom hány szabályt és még mi mindent szegtek meg ezzel.
Több lámpával később, akaratom ellenére is utol értem a sietős autót és a mellette lévő sávban vártam a zöld jelzésre. Már tényleg nem tudom ki kezdte, de megkérdeztem, hogy normális-e. Erre dührohamot kapott, köpködni kezdte az autómat, majd többször is felém rántotta a kormányt.
Intettem, hogy akár meg is állhat, ha gondolja. Nem tette.
Nos anya mellettem ült és engem csitított, mert ekkor már bennem is felébredt az állat. Anyának volt igaza.
Ezzel csak azt szerettem volna elmondani, hogy ha mások képviselnek valamilyen szintet, azt nem feltétlenül kell átvennünk. Inkább ne törődjünk vele.
Kár lenne a kifőzdéért.
Valahogy megszoktam.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.12.15. 00:12:38

Maybach, abban igazad van, hogy nem kell ama másik szintjére lesüllyedni. Viszont úgy gondolom, hogy bűnösök közt cinkos, aki néma - van az a helyzet, amikor ki kell állni a saját igazunkért vagy a másik igazáért. Van, ami mellett nem lehet (szabad) szó nélkül elmenni. Csak remélhetem, hogy én megpróbáltam civilizáltan, ám határozottan véleményt nyilvánítani. Nekem is jól esne hasonló esetben, ha nem hagynának egyedül és érezném a közösség erejét, védelmét.
Részemről is lezárva a dolog, bár nem ígérhetem, hogy, ha szükséges, nem állok ki megint bármely, érdemtelenül megdobált társam mellett.

Szörnyű, hogy merre megy a világ! Lassan az orromat sem merem kidugni itthonról. Sajnálom, hogy édesanyádnak ilyeneket kellett tapasztalnia.
Te már edzett lehetsz :)

maybach 2008.12.15. 07:34:37

Fiam!
OK!
Csak a történelmi hűség kedvéért: nem maradtam néma.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.15. 07:36:31

Maybach, ezek szerint a jogosítvány mellé még célba köpni is meg kell tanulnom?:)

maybach 2008.12.15. 07:43:50

Minimum a nemzetközi kézjelek ismerete.

picidzé · http://librarian.blog.hu/ 2008.12.16. 13:50:46

Csak akkor autentikus a kaja, ha a serpenyővel utána bénára versz valakit.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.12.16. 14:49:38

Picidzé, :DDD, viszont akkor könnyen összetéveszthetnek Vitéz Lászlóval is:)))