Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Sült libacomb rozmaringos tepsis krumplival és gravy-szósszal

2009.01.12. 05:00 Bombadil Toma

 

Családi kérésre, már egy hónappal az ünnepek előtt eldőlt, hogy a karácsonyi vacsora fő fogása libacomb lesz. Így ezen nem kellett agyalnom egy percig sem.
Az elkészítési módján annál inkább. Először a konfitáláson gondolkodtam, mert így jócskán előre dolgozhattam volna, de azután meggondoltam magam, mert addigra kitaláltam, hogy az előétel konfitált kacsazúza lesz. Nem akartam két fogást is azonos módon elkészíteni. Így maradt a sütőben sütés. Már csak azt kellett kikísérletezni, hogy mennyi ideig és milyen hőfokon készítsem el a combokat. Erre a célra egy héttel korábban próbasütéseket végeztem, hogy a lehető legjobb verziót találjam meg, és az ünnepi fogás elkészítésekor semmi gikszer ne történjen, a hús kellően puha és omlós legyen, de száradjon ki. A próbák eredményeként kialakult ez a tuti recept. Íme!

 

 
Hozzávalók (6 személyre):
 
·        6-8 db libacomb
·        3 sárgarépa
·        5 szál zellerszár
·        2-3 fej hagyma
·        1-2 fej fokhagyma
·        2-3 nagyobb ág friss rozmaring
·        3-4 ág friss kakukkfű
·        2 kg burgonya (sütni való)
·        1-2 ek. liba- vagy kacsazsír
·        só, bors
·        egy citrom vagy narancs
·        liszt
·       a tálaláshoz kis üveg (3 dl) chutney
 
 
Előkészületek:
 
Elkészítem a sötét alaplevet. Ezután a libacombokat folyó vízben lemosom, szárazra törlöm, majd átnézem, hogy maradtak-e rajta toll- vagy pihedarabok. Ezeket csipesszel lecsipkedem. Megszórom durva tengeri sóval, és a hűtőbe teszem felhasználásig.
A répát és a zellerszárat nagyjából egyforma darabokra vágom, a fokhagymafejeket keresztben kettészelem. A hagymákat megpucolom és nyolcfelé vágom. A zöldségeket összekeverem.
 
 
Elkészítés:
 
Egy nagyobb tepsit veszek elő, az összekevert zöldségeket beleszórom, és egyenletesen elrendezem az alján. Egy-két nagyobb rozmaringág leveleit is rátépkedem, és rádobok pár kisebb ág kakukkfüvet.
A libacombokat letörölgetem egy papírtörlővel. Egy nagyobb serpenyőben kevés libazsírt forrósítok, és a combokat kettesével elősütöm. Csak pár percig oldalanként, hogy egy kis színt és kérget kapjanak, és a rostok összehúzódjanak a húsban. A libacombokat bőrrel felfelé a tepsibe teszem, a zöldségágy tetejére. Megszórom sóval és frissen őrölt borssal, és hogy ne jöjjön ki alóla a gőz, egy alufóliával szorosan letakarom.
140 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőben, 3-3,5 órán át sütöm/párolom. Három óra elteltével már ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e kellőképpen a hús. Egy hegyes késsel bökjük meg a combot a vastag, húsos részénél, és ha ellenállás nélkül beleszalad, akkor jó. Úgy is ellenőrizhetjük, hogy a csont két végét megfogva, kissé széthúzzuk, és ha könnyedén szétválik a comb az ízületnél, akkor puhára sült.
Ha kész, az alufóliát eltávolítom (vigyázni a kicsapó gőzzel!), a sütőt, felkapcsolom 200-220 fokra, és amikor felforrósodott, visszateszem a tepsit a sütő alsó polcára még 20-30 percre, míg a libacombok bőre aranybarnára és ropogósra nem sül.
Ha elkészült, a combokat kiveszem a tepsiből, és melegen tartva félreteszem (már ne takarjuk be fóliával, mert a bőre visszapuhul és nem lesz ropogós).
 
Elkészítem a „gravy-mártást” (ejtsd: grévi). A tepsiből a húsból kisült zsírt nagy részét leöntöm, lemerem – úgy öt evőkanálnyit hagyok a szafton –, majd a tepsit a zöldségekkel a tűzhelyre teszem, megszórom két evőkanálnyi liszttel, majd felforralom. Egy krumplinyomóval összetöröm a tepsiben lévő zöldségeket és így forralom egy ideig, míg a liszt besűríti a pecsenyelevet. Felöntöm kb. 7-8 dl alaplével, és közepes lángon, kb. tíz percig gyöngyözve forralom. Egy másik edénybe átszűröm a szószt, és a zöldségeket is áttöröm a szűrőn, amennyire lehet. Ha kell, még egy kis alaplé hozzáadásával beállítom a kellő sűrűséget. Megkóstolom, hogy kell-e sózni, és újra forralom. Én úgy szeretem a gravy-szószt, ha egy krémleves sűrűségéhez hasonlít az állaga. Egy mártásos kancsóba töltöm, és tálalásig melegen tartom.
 
 
A rozmaringos tepsis krumpli elkészítése:
 
A burgonyákat meghámozom, majd három, nagyjából egyforma méretű, de szabálytalan formájú részre vágom. Ezután egy lábosba, hideg vízbe teszem, felforralom, és 10 percig főzöm. Leöntöm a vizet róla és hagyom lecsöpögni, megszáradni. Egy tepsibe annyi olvadt libazsírt vagy maradék pecsenyezsírt öntök, hogy ellepje a tepsi alját, és felforrósítom a tűzhely tetején. Beletépkedem egy nagyobb rozmaringág leveleit, és pár kakukkfűágat, és mikor sercegni, pattogni kezd a fűszer, beleborítom a krumplikat. Bőven meghintem durva sóval, borssal, ráreszelem egy citrom (vagy narancs) héját, a levét is ráfacsarom, és átforgatom a zsírban a krumplikat. Ezután a 220 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütöm. Közben többször is átforgatom a krumplit a tepsiben, hogy mindenhol átpiruljon.
 
 
Tálalás, tippek:
 
Tálaláskor, egy comb mellé szedjünk pár szem burgonyát, és öntsük körbe a gravy-mártással. Adhatunk mellé szilva-chutneyt is, ami nagyon illik a sült libacombhoz. Ráadásul a chutney fahéjas-ánizsos, édes-savanyú íze, igazi karácsonyi hangulatot kölcsönöz a fogásnak.
A sült libacomb és a gravy-szósz, hűtőben két napig eláll, de a burgonya csak frissen jó.
A jól elkészített libacombnak a húsa vajpuha, a csont szinte magától kifordul belőle, ugyanakkor a bőre ropogós, és szinte minden zsír kiolvadt alóla. Az íze mennyei, főleg a hús és a bőr együtt. Hozzá jönnek a finom, a rozmaringtól enyhén gyantás-fűszeres zamatú, kívül megpirult, belül krémesen puha burgonyák, és a koncentrált sült hús, és zöldséges-fűszeres ízű gravy-szósz... Nem semmi!
 
A libasülthöz egy palack 2003-as egri bikavért (Tóth István) bontottam, ami remekül passzolt hozzá…
 
Elkészítési idő: 4 és fél óra
Költségek: 1450 Ft/adag
Bor: 1620 Ft – egri bikavér, Tóth István ’03 (Metro)

 

További recepteket az alábbi oldalon találsz:

81 komment

Címkék: gasztro krumpli recept főétel toma szósz liba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2009.01.12. 09:10:56

Jó reggelt kívánok!
Toma!
Ezt még karácsony nélkül is tudnám vállalni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 09:11:41

Hű, Toma, megint gyilkos recepttel indítottad a hétfőt... Mennyeien néz ki ez a libacomb! A krumplika is... A fűszerek közt volt egy-kettő, amit nem szeretek (ánizs), de ha azok kimaradnak, reggel-délben-este képes lennék ilyet enni!:)

Egyet árulj el, mert az nem derült ki: mit jelent a gravy? Egy név? Vagy egy űrhajós találta ki?

Zuzuka 2009.01.12. 09:45:46

jóregg!

sietek, csak a képekre van időm, de az is éppen elég lesz délig. új hét, új remények!:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.01.12. 10:06:09

Jó reggelhez finom reggelit!

Úgy tudom, hogy az angol sauce általában szószt, a gravy pedig a hús sütésekor visszamaradó pecsenyelé sűrítésével készült szaftot jelent.

Motoszkál bennem egy bejegyzés ötlete....

:-)

2009.01.12. 10:23:25

anyám, ez igen... szerintem se kell hozzá semmilyen alkalom :)

jó reggelt egyébként!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 10:28:48

@Hobbiszakács: Köszi! Tománál kicsit nehéz elkülöníteni a tulajdonneveket, amikor előfordulnak. Ezek szerint ez nem az.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 10:41:30

Itasson már valaki egy kávét a Friss kommentekkel, mert megőrülök!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 12:13:21

Szívtelen banda, most főzhetek én...:(

spájdernecc 2009.01.12. 12:45:07

Kávét!
MÚKOGGY!!
Sziasztok!

maybach 2009.01.12. 12:49:11

Ne már Spájdi.
Most kezdhetem a napot előröl, vagy már holnap van?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 12:53:14

@maybach: Spájdi már csak viccel velünk, rég megette a kakasát:)

maybach 2009.01.12. 13:07:34

Szegény kakas.
Nagy halrajhoz kellett volna csatlakoznia. Úgy állítólag jobbak az esélyei a túlélésre. No és Spájdi is nagyon meglepődött volna.

spájdernecc 2009.01.12. 15:05:06

Az biztos:)
halraj ügyben a pingvinek a nyerők, bár a halak ezt kevésbé tolerálják, állítólag
szegény kakas megevődött, az utód meg még erőtlenke

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.12. 15:10:44

jó reggelt.
most van egy kis időm itt lebzselni, mert várom az angoltanárt...

@Nadine: hol találtál ánizst a receptben?:))

@Hobbiszakács: igen, én is úgytudom, hogy az angolok vagy a souse (mártás, szósz) vagy gravy (pecsenyelé-mártás) szót használják. csak nekem muszáj volt "gravy szósznak" hívni mert különben nem értették volna sokan, ha csak gravyt írok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 15:55:31

@Bombadil Toma: A karácsonyi hangulatú chutneynál... Ez az, amit tuti elhagynék mellőle:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.01.12. 15:58:43

@Nadine: pedig kár lenne!!:) egyébként, csillagánizs van benne, ami egy kicsit más mint az ánizs...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 18:14:34

@Bombadil Toma: Az lehet, Toma, de egyszer sikerült zsenge koromban úgy beszórakozni egy bizonyos ouzo nevű italtól, hogy azóta semmire nem támad gusztusom, aminek a leghalványabb köze is van az ánizshoz.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.12. 18:47:58

Én gyermekkoromban a franciasalátától lettem nagyon rosszul - de már megeszem :-)))
Akkoriban az "Ánizshajó" cukorka volt a nagy kedvenc, meg még pár olyan, amit csak a "Herbária" boltokban lehetett kapni. Jöhet az összes délszaki-mediterrán ánizsos ital: Pastis, Ouzo, Raki - bár ez a török változat kicsit "karcosabb" - némi jóindulattal.
Van, aki nem szereti, mégis issza, mert ezeket nem lehet vizezni: rögvest megfehérednek, tejszerűvé válnak. Sok víz esetén vizezett tejszerűvé :-)

Zuzuka 2009.01.12. 18:52:25

@Nadine: veszedelmes ital, még másnap is be lehet tőle csiccsenteni, mert lerakódik a nyelőcsövön végig, és ha reggel iszol valamit, akkor feloldódik és rögtön megcsap:)

libacomb híján, libazsiros kenyér lilahagymával - a feeling miatt.
ouzo helyett pedig limonádé:D

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.12. 19:00:00

@Zuzuka: A "veszedelmes ital" kategóriába többféle dolog is tartozik. Nem utolsó sorban a "Kir", ami - mielött márkanévvé sajátították - francúz földön a szinte ihatatlanul savanyú csigerek feljavításának szándékával született.
A recipe egyszerű: egy pohár borhoz tölts 2-3 cl feketeribizli-szörpöt. Az eredmény egy (jó esetben) gyöngyöző, tiszta ital, amit különösen a hölgyek fogyasztanak gyors ütemben. Kellemes társalgóvá tesz bárkit, mindaddig... amíg az asztal alá nem konyul, ami hamarabb bekövetkezhet, semmint gondolná :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 19:05:56

A rakihoz is volt szerencsém egy ízben, valamivel korábban a bolgár masztikához, úgyhogy egy életre kivégeztem az ánizsos italokat. Brrrr....

HSZ 2009.01.12. 19:34:08

Aha, az én gyermekkorom ánizsos pálinkáját Triple Secnek hívták :-)

Felraktam egy szösszenetet, Nadine rajtad a világ szeme :-)) Előre is köszi.

Szép éjt, szép és megvalósítható álmot hozzá :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.12. 19:54:43

@HSZ: Még ráérünk, ma alig volt komment... De persze, megnézem.

spájdernecc 2009.01.13. 05:18:06

Jó reggelt!
Sok kávét!
kevés dolog alattomosabb a meggybornál
vagy a rumpunch típusú panchoknál

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 08:58:22

Jó reggelt.

@spájdernecc: Utóbbival is végeztem már réges-régen:)
Meggybort még nem ittam.

Nem tudom, milyen front van, de alig bírtam magam kivakarni az ágyból, és még most is bandzsítok. Az a baj, hogy a macskákat ez nem hatja meg.

spájdernecc 2009.01.13. 09:20:05

a macskákat szinte semmi sem hatja meg
a kutyának gazdája van, a macskának meg szolgája

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 09:52:11

@spájdernecc: Van benne valami, de amit a szolgálataimért cserébe kapok, azért megéri:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 10:49:23

@Nadine: Gratulálok !!!

(A front meg monnyonle országos hatállyal!)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 11:24:07

@Mormogi Papa: Kösziiii!:)

Meg az összes meteorológus is, aki mára napsütést jósolt...:( Hiába izzítom a fotóakkukat, ebből nem lesznek szép új képek. Pfff

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 11:34:02

Jah, jah. A metelórúgjameg.

(Néhány lófő sem árthat, még ha nem székely is...)

Zuzuka 2009.01.13. 12:38:07

jóregg!
megjöttem a vidékemről, és egy szál napsugárral sem találkoztam, helyette vizszintesen esett a hó:( felért egy akupunktúrával!

@spájdernecc: ez szó szerint így van, de szívesen szolgálom Mr. Mitchet, mert cserébe rengeteg vidám percet szerez nekünk:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 12:55:01

@Zuzuka: Én nem tudom, hogy csinálod, hogy nálatok mindig esik a hó. Nem is.

Zuzuka 2009.01.13. 13:33:02

@Nadine: ne is haragudjál, de milyen már a tél hó nélkül? jóba vagyunk, szóltam - küldtek:)
vaaagy bejött a karácsonyi Holle anyó effektus...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 13:42:44

@Zuzuka: Hát én is ezt kérdezem!:) Nem mintha nagyon vágynék némi lapátolásra, de sokkal szebb kinézni egy havas kertre az ablakon, mint erre a lefagyottra...

Zuzuka 2009.01.13. 13:49:17

@Nadine: küldök valahogy belőle, de a tolldzsekit mégegyszer nem szedem szét!:)
megérdemelt kényelmes kávézás következik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 14:28:23

@Zuzuka: :) Követlek, testvérem! Mármint a kávézás útján...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 14:49:58

Olyan az az Anyó is, mint a lépcső? Hol le, hol fel :-)
Ha minden jól megy, fél órán belül én is ebédelek valamit.

Zuzuka 2009.01.13. 15:00:47

@Mormogi Papa: otthon vagy távpénzen és három után ebédelsz? hát hogyan van ez? én már 11-kor terítenék:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 15:06:57

Én is most megyek ebédelni. Ma nagyon korán, mert éhes vagyok.

maybach 2009.01.13. 15:56:24

Jó napot kívánok!
Az ebéd ma vacsival lesz összekötve. Így jár aki felülvizsgálódik.
De, ha el nem ..., akkor lángos lesz.

2009.01.13. 16:07:08

sziasztok!
nálunk meg a szomszédban bankrablás volt. mi meg csak itt dolgoztunk lelkesen, ott meg túszejtés, lövöldözés, kommandósok. és hát természetesen azt a bankot cuffolták meg, ahol én is tartom a pénzemet... micsoda világ ez?!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 16:15:13

@maybach: Te vizsgálódtál felül, vagy Téged vizsgáltak?

@Jé: Viszont nekem nem lesz gond, milyen kocsit vegyek. Beérem egy Jaguárral is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 16:26:00

Hehe, elfelejtettem kávézni. Talán nem ártana egy kávé, hogy eszembe jusson...:)

2009.01.13. 16:30:12

@Nadine: oké, de cserébe minden nap fuvaroznod kell engem :)
azért eltartott egy pár percig, míg értelmeztem, amit írtál :)) iszonyúan fáradt vagyok, és én még kávét is ittam

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 16:34:18

@Jé: Még nem biztos a dolog, egyelőre tízemeletes panelházak folyosóin futkosok, kezemben egy laptoppal:))) A símaszkomról alig írtak a dögök, pedig direkt a rózsaszínt vettem fel.

2009.01.13. 16:44:51

a hírek férfiról szólnak, lehet, hogy eddig valamit gondosan eltitkoltál előlünk? :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 16:53:33

@Jé: :DDD, nem, nem, csak az izgalom elvette a szemtanúk eszét...

2009.01.13. 16:58:18

hát biztosan...
én viszont most kimerészkedem, és elhúzok haza. ha túlélem, akkor este még jelentkezem :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 16:59:52

@Jé: Vigyázz hazafelé! Mondjuk, Neked nem kell félned, ha szembetalálkozunk:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 18:11:39

Na, pont úgy érzem magam, mint aki nem itta meg a második kávéját. De hatkor meg már hová kávézzak?

Jut eszembe, gyerekek: MI VAN TISTTEL??? Tud róla valaki valamit?

2009.01.13. 19:08:38

Nadine, igyál teát.

Tist meg felszívódott... :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 19:30:21

@Jé: Látod, ez eszembe sem jutott... Hiába, koffein nélkül teljesen debil vagyok:)

Úgy látszik, teljesen bepasizódott, vagy végképp nettelenné vált a boltban:(

2009.01.13. 19:47:23

mondjuk ilyen későn már nem ajánlatos fekete teát sem inni, de a zöld tea is jó. szerintem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 19:50:37

@Jé:
"természetesen azt a bankot cuffolták meg, ahol én is tartom a pénzemet... micsoda világ ez?! "

A Zéljenaminagyvezérünk aszonta, hogy a visszafizetést garantálja minden körülmények között. Ha a mondatod másik felét tagadhatnám, még meg is bíznék benne a helyedben. A magaméban viszont meggondolnám :-)
Igaz, minek? Nekem nincs mit ott tartanom :-(

@Nadine: Még jó, hogy letetted a gengsztersofőrvizsgát :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 19:58:25

És kedves @Zuzuka: az úgy volt...
nem vagyok igazándiból tizenkettőkor ebédelő ember. Munkanapokon is simán előfordul, hogy négykor indulok kajálni... cserében semmi lelki meghasonlást nem okoz, ha, mondjuk, éjfélkor szottyan kedvem némi töpire. Az egyetlen kivétel a kávé: régen abból is mértéktelenül sokat ittam, mivel alapban alacsony a vérmony. Aztán fokozatosan csökkentettem, mára a reggeli kávé biztos, később csak ritkán egy délután. Pedig olyan se volt még, hogy kávé után ne tudtam volna alunni.
A táppénzes napon meg kicsit visszaaludtam, lassan készültem, nyúltam kedvemre - így későn reggeliztem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 20:07:52

Á, már teát sem iszom. Kínlódom itt a bloggal, rendezgetek, árazgatok, fúúúúj...:(

Zuzuka 2009.01.13. 20:25:56

@Mormogi Papa: alacsony vérnyomással minden megengedett:) a kávét én is lejjebb nyomtam, 2-igazi reggel, 2-3ines napközben, mert 100/70-nel pörgök!
néha állva elalszom - de csak 1 pillanatra:)

hol van fiam???

2009.01.13. 20:27:18

én is kínlódom a blogoddal! vívódom, hogy ezt is szeretném, meg azt is... :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 20:32:19

@Jé: Azért ez így kellemesebb kín - bár nem könnyű a választás :-)

@Zuzuka: Egyszer vótam naon brekeg a seregbe. A doki 3x mérte meg, aszonta, ilyet nem tanultak a zegyetemen és hogyhogy énmég élek, ez nem fair... mert utoljára ment fel 30/0-ra... Azzal belémeresztett egy olyan hurkatöltőnyi adag szurit. Igaz, utána másnap reggelig nem emlékszem semmire.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 20:38:19

@Jé: :DDD Akkor én még mindig a jobbik végén állok a dolognak?:)

Ennek az átkozott télnek legyen már vége, mert megőrülök, hogy ennyire nem tudok fotózni ilyenkor. Se díszlet (kert, virágok), se fény (napocska), se kellemes levegő (momentán fagyhalál), se ihlet...:( Olyan helyeskéket készítettem egy kedves megrendelőmnek, és vissza kell tartanom, mert képtelen vagyok normálisan lefotózni őket.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 20:39:38

Hehe, azt írják az Indexen, hogy köddé vált a rabló. Pedig csak nyúllá:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 20:42:14

@Nadine: Kizárt. A Nyúl csak a káposztáért, nem a bankókért/bankokért...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 20:48:18

@Nadine: Ha jobban meggondolom, megjött a jogsi, kell egy kocsi... Stimmel. Mégsem járhatsz gyalog !:_)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 20:51:47

És el ne felejtsem: a lófő is hatásosabb a hátsó ablakban kiszállítva...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.13. 20:55:31

@Nadine: Most már igen... meg azt a szép tál kocsonyát is, ami a hűtőben előre remeg, hogy megeszem... Mint írtam, késésben vagyok evészetileg.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 21:09:40

Én most egy kis mélyhűtött málnát meg egy ezeréves narancsot tuszkoltam magamba kínomban...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.13. 21:58:25

Jó éjt, látom, mindenki hétfői hangulatban van...

nevem_senki 2009.05.17. 13:03:09

Szia, én annyit tudnék hozzáfűzni, hogy aki esetleg csak 3-4 db-ot csinál egyszerre, uilyen finom, ha kuktában főzi 1 óra + 40-50 percig. Én még egy kispohár vizet öntöttem alá. Nagyon omlós lett a húsa. A pirítás még most következik :) Remélem az íze is finom...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.17. 14:22:21

@nevem_senki: biztos úgy is jó, de nekem nincs kuktám, és egyébként is jobban szeretem a hagyományos elkészítési módokat:)

mgab 2009.11.12. 11:38:58

Szia!
Most találtam meg a receptet és Márton nap lévén nagyon elszánt vagyok. Bár még soha sem sütöttem libát, kacsát és egyéb "nagy" állatot.
A kérdésem az, hogy a combok alá nem kell folyadékot önteni? A hozzávalókban szerepel alaplé, aminek egy része a szószhoz el is fogy. A többi kell a hús alá?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.13. 01:06:57

@mgab: nem kell alá semmi folyadék, mert elég zsír sül ki a húsból, és a zöldségek is levet engednek.
az alaplé mind a gravy-szószhoz kell. azért írtam többet, mert néha több kell a szószhoz. most elég volt a fele is...
próbáld ki nyugodtan a receptet, nem olyan nehéz. sok sikert!:)

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2009.11.13. 15:04:21

Te a csatnihoz nem adsz chilit? Azt mondják a jó olyan erős, hogy lángba borul a fejed tőle, és olyan édes, mint a szirup.
Én a csatnit csak így szeretem, ezért keveset készítek, mert a család nem képes megenni...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.13. 15:32:25

@Seafalcon: ott a receptben a csatni linkje. ha megnézed, látod, hogy van benne chili:)