Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Újrahasznosítás – húsos ravioli maradékból

2009.01.31. 05:00 Bombadil Toma

 

Ezt az ételt a spanyol ragu maradékából főztem, egy kissé olaszosítva azt.
Sajnos (vagy nem), én képtelen vagyok több napig is enni egy-egy ételt, legyen az akármennyire is finom. Másnap még csak-csak megeszem, bár nem szívesen, de harmadnapra semmiképpen. Nekem pl. a húsvét,is csak az egyszeri „sonka-tojás-torma-kalács”-evésről szól, míg mások egy hétig is képesek így sonkázni… Viszont nagyon szeretem a különféle ragukat, pedig azokat csak nagy mennyiségben érdemes készíteni, így sokszor kénytelen vagyok lefagyasztani (tele van a hűtőm lefagyasztott adagolt készételekkel), vagy kitalálni valamit, hogy átvarázsoljam a maradékot.
Így született ez a húsos ravioli is…
 
 
Elkészítés:
 
Nem írok most a hozzávalókról, mert ez a maradék étel mennyiségétől. függő dolog. Inkább csak az elkészítési folyamatot írom meg.
Kezdem a töltelékkel. Előveszem a megmaradt spanyol ragut, a húskockákat és a kolbászokat kiszedegetem a mártásból. Késsel felaprítom a lehető legkisebbre (le is lehet darálni vagy aprítógéppel felaprítani), majd egy keveset a mártásból is hozzákeverek, hogy masszaszerű legyen. Egy félmaréknyi reszelt parmezánt is hozzákeverek (elhagyható).
Nekilátok a tésztának. Az aprítógépbe beleütök két tojást, egy csipet sót teszek hozzá, majd másfél csésze (16 dkg) lisztet szórok rá. Addig keverem, míg a tészta egy gombóccá nem áll össze. A tészta akkor jó, ha fényes, még kellően puha, könnyen gyúrható, de nem ragad a kézhez, és elég rugalmas. Egy lisztezett deszkán jól átgyúrom, majd fóliába csomagolva, fél-egy órára félreteszem pihenni. A pihentetés után, négyfelé vágom, és a tésztagép hengerein párszor átküldöm, majd egyre nagyobb fokozatra kapcsolom át, mindegyiken áttekerve párszor, míg a hatosig el nem jutok. Én ennél nem szoktam vékonyabbra, de lehet akár a hetesig is vékonyítani.
Az egyik ilyen kinyújtott tésztalapra púpos teáskanálnyi tölteléket halmozok sorban, kb. 5 cm-es szünetekkel (lásd a képen). Az ujjamat vízbe mártva, körbekenegetem a húskupacokat, ezután egy másik tésztalappal befedem. Kinyomkodom a levegőt alóla, és ha mindet sikerült kiszorítani, akkor összenyomom a tésztákat, és egy „kiszúróformával” kör alakúra formálom (ez nem kötelező, csak nekem így jobban tetszik. Lehet egyszerűen késsel vágni, így négyszögletes raviolikat kapunk). Egy villával körben lenyomkodom a széleit, hogy teljesen összezáródjon.
Vizet teszek fel forrni, közben nekilátok a mártásnak is. Egy serpenyőbe öntöm a ragu szószát, és hozzáöntök annyi olasz paradicsompassatát (Mutti), hogy kellő mennyiségű mártást kapjak (adagonként egy merőkanálnyit). Közepes lángon pár percig forralom, majd félreteszem.
A lobogó forró vizet megsózom, és beledobom a raviolikat. Kb. 6 percig főzöm.
Míg a tészta fő, egy nagyobb serpenyőben vajat olvasztok, amibe beledobok pár zsályalevelet. A kifőtt raviolit a zsályás vajra szedem egy szűrőkanállal, és egy-egy percig pirítom mindkét oldalát. Ezután tálalom.
 
 
Tálalás, tippek:
 
Egy pastatányérra szedek a mártásból egy keveset, ráhelyezek három-négy raviolit, meglocsolom egy kevés zsályás vajjal, megdíszítem a ropogósra sült zsályalevelekkel, és végén megszórom frissen reszelt parmezánnal.
A kész, de még nem főtt raviolit, adagokban lefagyaszthatjuk, így több hónapig is eláll.
Természetesen bármilyen másfajta húsos ragu vagy pörkölt (kacsaragu, boauf bourgignon vagy marhapörkölt) maradékával is megpróbálhatjuk, az eredmény biztosan ugyanilyen nagyszerű lesz.
Ennek az ételnek az íze fantasztikus! Egyesíti a spanyol ragu pompás zamatát az olasz ízekkel. Megfejeli azt a zsályás-fűszeres vaj és a nagyszerű parmezán jellegzetes aromájával…
Ugyanazt a remek villányi (Bock) kékfrankos ittam hozzá, amit a spanyol raguhoz bontottam előző nap.

151 komment

Címkék: gasztro recept tészta toma olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 20:05:25

@Bombadil Toma: Toma, Tiéd megosztva a névadói első díj, Jével:) Dr. Setét Lajos...:DDD

@Jé: Ez szomorú történet, Jé... De én momentán fuldoklok a nevétől...:)))

2009.01.31. 20:17:19

oké, jól van, bevallom... most már tudunk röhögni rajta mi is :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 20:25:14

@Jé: Mondjuk, ha eleve akváriumban tartasz egy hörcsögöt, az ritkán tesz jót neki. Nem nagyon bírják a vizet:DDD

2009.01.31. 20:25:48

én most megyek, jók legyetek!

jó éjt!

2009.01.31. 20:27:15

@Nadine: jáááááááááááááááááááááááááj! ez fájt! :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 20:28:52

Nekem is... :DDD De ilyen állapotban vagyok, sajnálom:) Jó éjt, szép álmokat. El ne felejtsem Szőrmuki Tomcsit:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 21:06:57

Mi halakat tartottunk az akváriumban. Riportot készítettünk velük a Fruzsival. Nem tudom ezért-e, de mind öngyilkos lett kiugrásos módszerrel. Illetve egy tüdőtágulásban halt meg, nem bírta ki a friss, oxigéndús vizet :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 21:10:59

@fiam: Mi is megküzdöttünk a halakkal az elején. De aztán beállt az egyensúly. Interjú nem, csak napló készült:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.01.31. 21:44:20

Elképesztően álmos vagyok, elköszönök: jó éjt!

Micimackó, Neked is!:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 21:44:36

Jó estét. Egyszer volt, hl nem volt, volt egy osztálytársunk. Mikor odahaza már túl sok lett a hörcsög, kaptunk tőle egy párt. Sajnos tényleg az volt, ennek szomorú következményei lettek - nem akarták tudomásul venni, hogy testvérek között nem illik az ilyesmi...
De nem ez a lényeg - szíriai aranyhörcsögökről lévén szó, s lévén a mi szír tudásunk igen korlátozott, elneveztük őket:
A leányzó lett Hamu, a fiú Rabbi...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 21:56:31

@Mormogi Papa: Echte szír név az a Rabbi :)
Úgy tudom, hogy az inkább Hammurapi volt. Illetve több változat forog kézen-közön. Ha tudná, hányféleképp írják a nevét, törvényei teljes szigorával sújtana le, gondolom én.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 22:28:15

@fiam: Erre biztosan kínál jó megoldást a törvényoszlopa... Akkoriban nem sokat cicóztak, aki nem volt összeférhető, megrövidült egy fejjel... vagy egyébbel.
Azt olvasom, Szíriában még dívik ez a szigor.
(Hogy egyes helyeken micsoda fejetlenség törni ki bevezetése esetén...)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 22:38:31

Én viszont - egyelőre fejem birtokában lévén - lehajtom párnámra.
Szép álmokat mindenkinek.
(Spájdernecc Nagyuram, mikorra kéri az ébresztőt?)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 22:39:20

@Mormogi Papa: Akkor még kőbe vésett törvények voltak, illett betartani azokat és nem lehetett csak úgy változtatgatni, mert mire az újakat kifaragták és közszemlre állították volna, szóval majdnem ércnél maradandóbbak lettek ...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.01.31. 22:41:03

@Mormogi Papa: Szép álmokat! A fejedre vigyázz, nehogy elveszítsd! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.01.31. 22:44:20

Igen, mondogatom néha: vészesen rövidül a Kultúra felezési ideje.
Amit kőbe véstek, megmaradt 7-8000 évig.
A papírusz is kibír 4500-at. (kb.)
A pergamen jó 800 évre,
a modern papír is megmarad párszázig...
A bakelit kibírt százat, a magnószalag nyolcvanat - az írható CD talán tizenötöt, huszat?
A francia mondás szerint:
A fejlődés sosem állítható meg :-(((

Pálcika 2009.02.01. 08:23:32

Szép reggelt!!!nálunk éjszaka gyönyörű "megmaradós"hó esett:))
@Mormogi Papa: :D:D:D ez jó!!(és milyen igaz)
elszaladok a piacra annak reményében,hogy lelek valami jó kis füstölt csontot/oldalast mert székelykáposztát kíván a családom:)persze már rotyog a finom húsileves és a mákosguba is csak az összesütésre várakozik,nyami-nyami

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 08:44:37

Jó reggelt. Itt is esett valami hó, de illemtudóan nem maradt meg a járdán.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 09:05:24

Most kapcsolok: Pálci, nálatok van vasárnap piac?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 09:37:02

Jó reggelt, jó piacozást!

Ma nálunk husileves lesz, fokhagymás sült csülök, mustáros-szalonnás sült nyúl, tejfölös-parizeres csavaros tészta, krumplipüré és a szomszéd néni süt nekünk csörögefánkot, cserébe szorítunk neki helyet az asztalnál :) Ne ijedjetek meg, mindezt hét főre (nem napra, személyre) sütöm-főzöm, ráadásul holnapra is kell maradnia belőle :)

Nálunk is megmaradós hó esett csak kevés és nem szép.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 09:59:13

@fiam: A rokonságom nevében kikérem magamnak!

Pálcika 2009.02.01. 10:31:00

@Nadine: szerencsés vagyok a környező településeknek mindnek van piaca(és tőlem autóval5-10 percre a szélrózsa minden irányába)ezért aztán kedden-szerdán-csütörtökön-szombaton-vasárnap mehetek ha akarok piacolni!
kaptam is füstölt pörcöt!!
és mégvalamit csináltam a piacon:KUTYUSKÁKAT OSZTOGATTAM:))))))))))))))

Zuzuka 2009.02.01. 10:45:39

jó reggelt kívánok!
nem sütök és nem főzök, megyünk mamához ebédre.
nálunk megint süt a Nap, a sarkvidéken mi ujság?:))

milyen tistutyákat?

Pálcika 2009.02.01. 10:49:07

hát az úgy volt,hogy ezen a piacon élő állatokat(pipi-kacsa-sertés-gyöngytyúk-galamb-bárány-kecske) is lehet(és szoktak is)árulni,és én azt a részt mindig végig járom,és akkor egyszer csak ott állt egy fiúka(férfi?)és előtte a dobozban nyolc kicsi-pici édi-bédi kiskutyus,hát naná,hogy azonnal megnéztem őket is.mondja a fiúka ingyen elvihető,mondom köszönöm én nem kérem de megszabad őket simogatni,mert csak úgy vacognak(hihetetlen csípős szél fújt én is majd megfagytam),aztán megengedte az ölelgetést sőt elkezdtünk beszélgetni és kiderült tíz kutyuskája volt de nem nagyon viszik őket,mondom ha megengedi én segítek neki(van tapasztalatom annak idején én is itt ajándékoztam el a nyolc kiskutyánkat és a kiscicákat is),hát Ő meg nagyon örült,erre én felvettem egy kiskutyát kiálltam vele a bejárati kapuhoz és aki szépen nézte a kutyust annak már mondtam is,hogy ingyen elvihető csak szeretni kell,és így sikerült öt kutyuskát elajándékoznom röpke háromnegyed óra alatt:))))és most nagyon büdi a mellényem mert persze mindet rögtön a cicimhez raktam és ráhúztam a cipzárat hogy ne fázzanak csak a kis fejük lógott ki,de esküszöm megérte!!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 10:52:25

@Pálcika: Rendes ember vagy, Pálcika, de én ezt mindig is tudtam.

Azt viszont nem tudom, mi van Tisttel... Írtam neki egy-két hete egy mailt, arra sem válaszolt. Tud róla valaki valamit? Lehetséges ennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnyire bepasizni?

Pálcika 2009.02.01. 10:52:43

ja és a kutyulik anyukája labrador apukájuk játszótérikeverék ennek megfelelően a kicsik is fekete össze vissza kutyuskák de a szemük az valami csodaszép, bánatos vigyél haza kérlek pillantással

Zuzuka 2009.02.01. 10:53:25

Pálci!
ez nagyon szép, megkönnyeztem:)
mostanában valahogy túl érzékeny vagyok...
remélem szerető, gondoskodó helyre kerültek!

Pálcika 2009.02.01. 10:55:53

@Nadine: nem rendes, inkább csak bántott,hogy én nem tudom haza hozni és furdalt a lelkiismeret miatta ,meghát persze önzésből mert addig is ölelgethettem őket kedvemre:)))

Pálcika 2009.02.01. 11:02:00

@Zuzuka: sírsz a röhögéstől:))))ilyen lökött tyúkot????(nem bántásból írom én is így gondolok magamra)
azt gondolom akiknek én adtam a kutyusokat azok mind jó helyre kerültek,látszott azon ahogyan hozzá nyúltak az állathoz,hogy tudnak szeretni,egy házaspár mindenképpen akart adni egy kétezrest de mondtam,hogy csak ingyen vihetik és akkor előbb menjenek és vegyenek a kutyusnak rajta valamit ha már ezt a pénzt ennyire rá akarják szánni(a piacon van állat-kellék árus is)

Zuzuka 2009.02.01. 11:17:46

@Pálcika: dehogy:) örültem és meghatódtam, hogy a segítségeddel gazdira leltek a kölykök.

közben vezet Nadal!!! (tudom nyög, de ügyes:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 11:24:15

Jobban esett volna, ha azt írhatod: megyünk Egerbe és közben vezet Nadine :-)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 11:45:58

@Pálcika: Ezt a témát egy kicsit hanyagold, légy szíves, mert nagyon-nagyon fájó emlékeket ébresztgettél :(
Annak azért örülök, hogy vannak még jó emberek :)

@Nadine: Ki van adva! :)

@Mormogi Papa: Félrefordítás az élet sója.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 11:53:27

@fiam: Most elgondolkodtam egy darabig, miről beszélsz, de aztán rájöttem. Na jó, de legalább egy rövid beszédet szenteljetek az asztalnál, szegény nyúltársam teteme felett...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 12:26:18

Hahó, van itt valaki? Egy kis segítség kéne Toma oldalas-receptjéhez: mi van akkor, ha nincs balzsamecetem, csak almaecetem vagy sima 10%-os ételecetem? Rakjak azt, vagy inkább ne tegyem egyiket se?

Pálcika 2009.02.01. 13:05:31

@Nadine: lehet már elkések a válasszal:(
az balzsamecet egy fehér szőlőből készült mustnak a párlata,az almaecet pedig inkább zsírégető hatású készítmény szerintem inkább helyettesítsd pár korty fehérborral mint almaecettel(szerintem)de nem ismerem a receptet, megyek és elolvasom csak gondoltam előbb gyorsan leírom az első véleményem

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 13:26:12

@Pálcika: Miért, szerinted több fehérborom van itthon, mint balzsamecetem?:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 13:27:27

@Pálcika: Azért köszi, sima ecetet tettem bele, mivel szorított az idő...

Pálcika 2009.02.01. 13:33:01

@Nadine: ha a BBQ oldalas receptjéről beszélünk akkor nem is tudom mit tennék balzsamecet nélkül,mert én úgy értelmezem a páclének ez az egyik alapja,talán borecettel simán merném helyettesíteni,vagy magamat ismerve ha nincs más mód akkor fehérborhoz öntenék sima ecetet(tudom,hogy szentségtörés de megpróbálnám lesz ami lesz alapon),ha fehérborom sincs akkor szórnék az ecetbe sok-sok mazsolát de az almaecetet én nem merném húspácnak használni.de hangsúlyozom ezt mind megérzés alapján mondom,igazi szakmai választ Toma tudna adni,vagy valaki aki okos ebben a témában

Pálcika 2009.02.01. 13:33:57

@Nadine: közben olvastam és nem láttam,hogy írtál,mazsolád van???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 13:54:31

@Pálcika: Van, de már késő, mert összekevertem, amim volt, rákentem, és most pácolódik. Utólag már nem szórnék rá mazsolát.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 14:06:17

@Nadine: Nagy nehezen föl tudtunk állni az asztaltól. A nyuszi nagyon büszke lehet magára, teljesítette a feladatát. Elhangzott egy "Azért úgy sajnálom szegény nyulat!" a Fruzsi szájából. Nem becézgettük, mert akkor egy falatot nem eszünk belőle, az fix. Tudjuk, hogy jól tartották és megfelelően etették-gondozták, ismerőstől vettük, már konyhakészen.
Az az igazság, hogy számot vetettünk azzal, hogy mindenevők vagyunk, s ebbe az is beletartozik, hogy elfogadjuk a növények, állatok táplálékláncban betöltött szerepét. Amit csak tudunk, háztól veszünk, ahol megfelelő körülmények között tartját-termesztik az általunk elfogyasztott preétkeket. Ennyit tehetünk. Belebetegedni nem fogunk a gondolatba, hogy jaj, szegény tyúkok. Gondolom nem lesz egy kukac sem depressziós, ha oda jutunk, hogy már ők fognak lakmározni belőlünk. Igaz, én szeretném, ha elhamvasztanának, úgyhogy lekerülök az étlapról...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 14:14:29

@fiam: Azért fordítva biztosan depressziós lennél... Ha neked kéne megenni a kukacot...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 14:42:16

@Nadine: Az a körülményektől függ. Ha celeb lennék, biztos lecsúszna valahogy... Brrrrrrrrr.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 14:52:48

@fiam: Érdekes, ezeket a malebeket sosem vonják felelősségre állatkínzás miatt - bezzeg minden film végére szinte kötelező kiírni, hogy nem esett bajuk. Arra meg senki sem kíváncsi, esett-e bajuk a statisztáknak. Én a magam részéről a kaszkadőröket is sajnálom, bár ezt a lelketlenebb egyének azzal intézik el, hogy azért fizetik őket. Hogy ez mennyire nem így van néha...
@fiam:
Vőtársam szokta mondani: Nem azért küzdöttem fel magamat a tápláléklánc csúcsára, hogy most nyúlkaját tömjek a képembe!
(Azért eszik salátát is - hozzá.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.02.01. 14:56:00

@fiam: És eszedbe ne jusson Celebelni!
Képzeld, hogyan nézni ki a stáblistán például:
Benvenuto Celebni...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 15:27:43

jó reggelt!

az ecetes megolgás: vagy az almaecettel helyettesíteni, vagy a sima ecetet vízzel felhígítani 5%-osra.

de a legjobb megoldás, hogy kell otthon tartani balzsamecetet. lehet kapni olcsobb fajtát is, és nem romlik meg...

már nadinenal megbeszéltük, csak azért írom ide, hogy hátha a jövőben még valakinek ugyanilyen problémája lesz:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 15:32:17

@Bombadil Toma: Pálci lebeszélt az almaecetről, pedig az van. Antik darab.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 15:39:22

Mondjuk, most elég érdekes illat terjeng a lakásban. Vajon jó lenne alátölteni egy pici vizet? Tekintve, hogy nem hígítottam a 10%-os ecetet...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 15:49:37

Fiam, azt mondta a barátnőm, hogy ide navigáljalak el a gyöngyeidet ajánlgatni: hastanc.lap.hu/

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 15:55:09

@Nadine: Legfeljebb leadsz néhány kilót :) A kukacok miatt meg is érdemled! :D

@Mormogi Papa: Na, megírta a Csajszi néni is a véleményét a témáról :)
Én belőlem nem lesz celeb, az biztos. Ha így folytatom, híresség sem :))) Hogy ezen miért nevetek, amikor sajnos!?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 16:04:07

@fiam: Kicsit drága nekem ez a fogyókúra a múltkori kanszagú malac után...

2009.02.01. 16:21:58

sziasztok!
Látom, egész jól elvagytok így vasárnap délután :)

én most szaladok, mert még süteményt kell sütni, és katicajelmezt gyártani. holnap farsang lesz a suliban

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 16:22:00

@Nadine: Köszönöm szépen, intézkedtem :)
Egyik fogyókúra sem olcsó. Részben a pénztárcára is értendő :)

Én belőlem meg összevonandó :D

2009.02.01. 16:22:42

még valami: holnapra raktam be olvasnivalót, de nem ér lesni!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 16:23:31

@Jé: Katicának öltözöl? Megnézném!:)))

2009.02.01. 16:27:20

látom valaki bohócot reggelizett! :)
nem én, a kisgyerek

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 16:38:20

@Nadine: ezért kellet volna megkóstólni a pácot. ha túl savanyú, egy kis cukorral lehetett volna egyensúlyozni. mindegy, reménykedjünk...:)) biztos finom lessz!:)

Zuzuka 2009.02.01. 17:01:10

nah, izgulhatunk... Nadine, rögtön szóljál, ha kész lett!

@Bombadil Toma: a dödölle fincsi volt, küldtem róla képeket, megérkezett?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 17:30:47

@Zuzuka: örülök, hogy fincsi lett:)) igen megkaptam a képeket:)

lassan készüldök az esti meccsre. haverok is jönnek hamarosan, tele a hűtő sörrel, a sütőben készülnek a pizzagolyók...

GO CARDINALS!!!

2009.02.01. 17:35:56

@Bombadil Toma: pizzagolyók, mi? nyüssz! akarok egy ilyen pasit mint te! azt se bánom, ha focit kell nézni :)))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 17:42:27

@Bombadil Toma: @Zuzuka: Na, túlvagyok rajta!:) Nem lett savanyú, úgy látszik, az ecet elpárolgott sütés közben.

Toma, finom kaja ez, csak nem igazán az én ízlésvilágom. Azt mondjuk, nem árultad el, hogy attól az edénytől, amiben sütöm, el kell búcsúznom... És biztosan az is jót tett volna neki, ha az oldalas nagyobb darabokban sül, mert így lényegében a fele eltűnt, de nem én daraboltam, sajna. Összességében finom, csak az én gyomrom "parasztosabb": nem éreztem a fokhagymát, kicsit száraz lett, és csípi a nyelvem még most is a rozmaring. Legközelebb kipróbálok valami egyszerűbb pácot. A narancsot is érzem benne, csak nekem nem hiányzik:)
A krumplipürének meg főzelékíze lett a babérlevéltől:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 17:52:50

@Nadine: legközelebb inkább próbáld meg úgy csinálni, ahogy leírtam:))

"A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről egy ízig beszámolt hites urának.

- Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána!

A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, az asztalra csap, és így kiált:

- No hát egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!

- De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!

- Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!

- Jó, de vajunk sincs a krémhez!

- Akkor csináld zsírral!

- Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...

- Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!

- No és a tojás? Tizenkét tojás!

- A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam, asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!

A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán egy szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!"

részlet, lénard sándor: a róma konyha című szakácskönyvéből

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 17:56:46

@Bombadil Toma: Értem a történetet és tudom, hogy nem lehet tökélyt elérni más alapanyagokkal, de nekem abból kellett főzni, ami itthon volt.
Még csak azt sem mondanám, hogy nem volt finom, csak én az egyszerűbb ízeket kedvelem, ritkán főzök olyat, ami egyszerre sós és édes...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 18:08:13

@Nadine: értem én:))) de én csak azért tudok felelőséget vállani, ha követed a receptet...így azért nem tudok hozzászólni, mert nem az én ételemet főzted meg:))
ha valaki először próbál főzni valamit, érdemes szóról-szóra követni a receptet. másodjára már lehet variálni, a saját ízlésre igazítani.

a tepsit nekem is két napig kellet áztatnom:))

Zuzuka 2009.02.01. 18:09:35

mindíg viszolyogtam a mézes-mustáros csülöktől, de egy nyaraláson megkóstoltam és azóta az egyik kedvencem lett.
az oldalast kipróbálom mert felcsigáztatok (balzsamecet, fólia a tepsibe, a húst nagy darabokba vagdosni, mi volt még?:))

GO GO STEELERS!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 18:12:20

@Nadine: alapból, én is jobban kedvelem az egyszerű izeket/ételeket. de néha azért kellenek a más, különleges összetett ízek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 18:13:17

@Bombadil Toma: Az a helyzet, hogy én nagyon nem szoktam előkészülni egy bizonyos recept elkészítésére, hanem mondjuk, meglátom a húst a hentesnél, megveszem, mert rémlik, hogy volt egy jó kis recept. Aztán vasárnap nekiállok, és akkor derül ki, hogy egy csomó minden nincs hozzá. Mondjuk, most egyedül a balzsamecet hiányzott, illetve a zöldfűszerekből volt friss helyett szárított, de nem akarok élő növényt venni, mert nálam az ablakban megtetvesedik télen. Egyébként az ecetet nem lehetett érezni rajta, szóval, nem emiatt gondolom, hogy nem az én világom... Azt is el tudom képzelni, hogy a sütővel van gond, mert hiába írod oda, hogy ennyi meg annyi fok, nekem fingom sincs, az mit jelent az én kis ezeréves Karancsomnál. Az időket betartottam, fekete is lett minden:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 18:14:05

@Zuzuka: akkor ma megint egymás ellen játszunk!?:))

maybach 2009.02.01. 18:24:06

Jó napot kívánok!
Sokat kutyáztunk.
Jó éles fogai vannak.
Most meg vazetnek a horvátok 1 góllal a félidőben.
Pedig nem nekik drukkolok.
Igaz ez sokat nem jelent ma, mert Federer is kikapott.

Zuzuka 2009.02.01. 18:36:47

@Bombadil Toma: hajrá steelers!

@maybach: hajrá Nadal!

ma még kihúzom a gyufát:)))

maybach 2009.02.01. 18:59:41

Kutyus Buksi.
Nadalnak mingig a seggében van a gatya.
Vezetnek a franciák.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.02.01. 19:04:33

@Nadine: a sütési időt, mindig is félve írom le, mert tényleg minden sütő más. ezért is szoktam többnyire tól-ig hőfokokat és sütési időt írni:))
meg ha neked darabolva volt a hús, akkor eleve kevesebb idő kell...

maybach 2009.02.01. 19:07:07

Horvátok nem tudják önmagukat megtagadni.

Pálcika 2009.02.01. 19:08:56

nó,izgultam Nadine,oldalasa miatt,és olvasom pont az almaecetet kellett volna használnia(Toma bár ébredtél volna ma korábban:))akkor lehet miattam nem lett az igazi:(
jaj annyi lehetőség van most kinek drukkoljak én tudatlan antisportember?

maybach 2009.02.01. 19:13:56

Franciák a világbajnokok.
Ha nem ravaszkodtak volna ennyit a horvátok a szervezéssel, és egészen a döntöig nem nekik lejtett volna a pálya, nem drukkolok ellenük.
Így viszont 2,4 odds volt a francia győzelemre.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 19:16:27

@Pálcika: Ugyan, Pálcika, mire Te reagáltál, már nem volt mit tenni...

Maybach, hát Te a sportoló alfelét nézed mérkőzés közben?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 19:20:30

@Nadine: Szerintem a sportolók alfeléből messzemenő következtetéseket lehet levonni.

Pálcika 2009.02.01. 19:22:06

holnap korán kelek ezért ma korán fekszem
szép álmokat mindenkinek!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 19:33:39

@Pálcika: jó éjt, Pálci!

@fiam: Mire gondolsz pontosan?

Zuzuka 2009.02.01. 19:56:50

@maybach: igen ott van neki, és diszkréten huzogatja több millió ember szeme láttára:), felhivva rá a figyelmet, hogy milyen formás:DDD

jó éjt Pálci!

@fiam: tegnap elhagytad a kommentjeidet? hát ez jó volt:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 20:04:58

@Nadine: Amire Zuzu is :DDD

@Zuzuka: Utólag már én is derülök, de első blikkre nagyon félelmetes volt!

@Pálcika: Szép álmokat!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 20:40:48

Azt hittem, csak Pálci ment aludni.

maybach 2009.02.01. 21:20:41

Most akkor ki is nézi Nadal seggét?
Engem csak az zavar, hogy a gatyóját húzkodja furton-furt.
Federernek meg drukkolok a még elérhető rekordjaiért.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 21:32:13

@maybach: Szerintem szép dolog, hogy Nadal el akarja érni, hogy nézzek sportot.

maybach 2009.02.01. 21:49:13

Szerintem is. Csak fura eszközökkel.
Bár szépen nyög.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 21:51:31

@maybach: Ha nem lenne fura, nem nézném. Mi lenne abban érdekes?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 21:58:09

Mondjuk, nekem fogalmam sincs, ki az a Nadal... Ha húzkodja a gatyáját, ha nem:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 22:00:08

@Nadine: Nem a személy a lényeges, hanem az elv, hogy ki miért néz sportközvetítést :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 22:02:49

Ma én voltam a 200. látogató a Csajszi nénis oldalamon. Szerintem úgy összesen 196 lehetek. A többire a Fruzsi barátját kértem meg, hogy nézze meg. Ő még nem mer ellenkezni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.02.01. 22:16:44

@fiam: Én például egyáltalán nem nézek. Csak ha jégtáncolnak vagy néha szumóznak, esetleg sikamikáznak (curling vagy mi a szösz az úri neve). A többi nem érdekel általában. Illetve elvétve atlétikát is nézek.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.01. 22:21:05

@Nadine: A magasugrást, a rúdugrást és a vízilabdát kifejezetten szeretem. Régen kedvelltem a szlalomos sízést, meg amikor mérik, hogy milyen messze ugranak sítalpakkal. Neoex minden labdasportot és a hóesésben történő sífutást lövészettel nehezítve. De miattam nem nézzük :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.02.02. 01:21:26

Mostmár én is elköszönök, jó éjt!