Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Reggeli - kacsazúza szarvasgombás tojással

2009.03.08. 05:00 Bombadil Toma

 

 
Megint „rájártam” a konfitált, zsírban eltett kacsazúzámra. Még karácsony előtt készítettem egy nagyobb adagot, és az ünnepi menühöz használtam fel egy részét. A maradékot gondosan eltettem, saját, fűszeres zsírjával befedve. Ebből szoktam néha kiszedegetni egy keveset, ha nagyon megkívánom.
„Ha már lúd, legyen kövér” alapon, egy szarvasgombát is „beáldoztam” a szuperreggelim érdekében. És folytatva a nemes alapanyagok sorát, pár igazi kapirgálós tyúk tojását, és a féltve őrzött kristályos, himalájai rózsaszín sómat is elővettem…
 
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
·        15-20 dkg kacsazsírban eltett, konfitált kacsazúza
·        egy kisebb diónyi nagyságú szarvasgomba
·        1 gerezd fokhagyma
·        2 db baguette vagy zsemle
·       
 
 
Előkészületek:
 
Kiszedegetem a zúzát, a zsír nagy részét lekapargatom róla és felszeletelem.
A szarvasgombát egy erre rendszeresített fogkefével alaposan letisztogatom.
A fokhagymát megpucolom.
A baguette-eket megsütöm (van, hogy félkészen veszem, elősütve. Csak pár percig kell még sütni. Nem vagyok híve az ilyesminek, de ez egy jó minőségű, adalékanyagoktól mentes fajta, így szívesen használom, ha nincs kedvem vagy időm tésztát gyúrni/dagasztani/keleszteni).
 
 
Elkészítés:
 
1. A baguette-eket hosszában kettévágom, egy száraz teflonserpenyőben megpirítom a vágott felüket, majd egy fokhagymával párszor gyengéden átdörzsölöm (óvatosan, hogy ne legyen túl hangsúlyos a fokhagyma íze…).
2. Egy serpenyőbe beledobálom a zúzaszeleteket, darálok rá egy keveset a sóból, és közepes fokozaton felmelegítem. Nem kell sütni vagy pirítani, elég ha átmelegszenek. A végén még tekerek rá egy kis színes-borsot.
3. Közben a tojásokat beleütöm egy keverőtálba, hozzáadok egy-két evőkanálnyit a fűszeres kacsazsírból, és habosra felverem.
4. A zúzákat félretéve, a serpenyőbe öntöm a tojást, félig lehúzom a tűzhelyről, és folyamatos keverés mellett (a szélétől a belseje felé húzva a már megszilárdult tojást), készítem a lágy rántottát.
5. Félidőben, mikor már kezd dermedni a tojás, belereszelem a szarvasgomba nagyobb részét, és darálok rá a sóból. Tovább keverem, amíg elérem a kívánatos, krémszerű, még nem szilárd, de már nem folyékony állagot.
 
 
Tálalás, tippek:
 
A tányér közepére helyezem a fokhagymás pirított baguette-et, ráhalmozom a zúzákat, és szedek rá a tojásból is. A végén még reszelek rá egy kevés szarvasgombát.
Mondanom sem kell, hogy ez csak frissen elkészítve jó.
Minden egyes alapanyagának a legjobb minőségűnek kell lennie, hogy elérjük a megfelelő ízhatást. Ha nem jutunk hozzá tanyasi tojáshoz, vegyünk a boltban nullás jelzésű biotojatot. Himalájai só helyett lehet kóser sót, vagy végső esetben, nagyon jó minőségű tengeri sót is használni. Baguette helyett használhatunk ciabatta, esetleg házi zsemlét vagy kenyeret is.
Az ízeket itt nehéz leírni. Ki kell próbálni! Az ízeknek és a textúráknak olyan elegye, amit nem nagyon lehet szavakba önteni…
Mivel reggeliről van szó, nem ittam bort hozzá, de csakis valami kiváló minőségű, mondjuk, francia chardonnayt ajánlanék hozzá…
 
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: 400 Ft/adag

105 komment

Címkék: reggeli gasztro kacsa recept gomba toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 10:37:32

Na, akkor most szorítsatok, megpróbálok egyedül gyakorolni egy kicsit. Anyám, kezem-lábam remeg. EZ biztosan nem normális dolog.

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2009.03.08. 12:24:52

Most miattad rendesen reggeliztem, ami velem igen ritkán történik meg. Istenien hangzik.

baba jaga 2009.03.08. 12:46:08

nyam-nyam.
nekem is készíthettél volna egy jó adaggal.
egészségünkre!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 12:47:18

@Dalit: Igazán nem akartam reggelit indukálni a gyakorlásommal:)

Élek, nem mentem neki semminek-senkinek, megtanultam (talán) normálisan elindulni és bár nem gördülékenyen, de egyedül álltam ki is, be is. Huh!:)

eloszto · http://eloszto.hu 2009.03.08. 13:09:12

Csoda hogy még nem kommentáltak azzal, hogy te büdös burzsuj, itt emberek éheznek, stb.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 13:15:27

@eloszto: A szerző egy barátjától szokott időnként kapni szarvasgombát, az illető ezzel foglalkozik.

Karlitosz 2009.03.08. 13:25:53

amúgy egy ételhez kb. 10g elég belőle, ami 300-600 forint körül van.
a fűszereket sem kilószámra kell vásárolni.

fucksatan · http://gubafan.atw.hu/ 2009.03.08. 13:43:24

te budos burzsuj itt emberek eheznek

funfun 2009.03.08. 14:31:40

Gogy jön ki 400-ból, ha szarvasgomba van benne?? Hol szerzde be? Egyszer akartam venni a Nagycsarnokban, láttam egy kofánál, de azt mondta, kilója 100 ezer (százezer). Na jó, bizos lehetett volna alkudni, de ha csak 50 rugó,és 10 dkg-t veszek, az is 5 ezer. Mire és meddig elég 10 dkg szarvasgomba? Örülnék az ötleteknek.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.08. 14:47:54

Én sokáig alvó vagyok, de ezt a fotót és a receptet kivételesen már reggel hat óra tízkor láttam. Írhattam volna az első kommentet, de csak néztem, néztem a képet, és nagyokat nyeltem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 14:51:38

@funfun: Lásd feljebb a kommenteket.

@kismagyarfocilaz: Toma ezt az állapotot nagyon gyakran eléri a Kifőzde-látogatóknál:)

almonda 2009.03.08. 14:55:51

hogy lehet ezt megenni, pláne reggel??? Az üres gyomornak ez a kacsamájas-gombás reggeli felér egy bombatámadással.

tudtátok azt, hogy a kacsahús a legnehezebben emészthetö kaja, 8 órán át tartózkodik abban, aki megette... s csak rohad, rohad benne... ne csodálkozzzatok, hogy Mo..on van a legtöbb gyomor- és vastagbélrákos ember.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 14:58:44

@almonda: Milyen szimpatikus komment ez egy gasztroblogon, egy különleges recepthez...:) Most biztosan egy csomóan kihajítják a raktáron lévő tonnányi kacsahús- és szarvasgombakészleteiket.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 16:06:24

jó reggelt! megint index?

@funfun: egy ilyen ételhez, kb, 2-3 gramm kell. számold ki:)

@almonda: ha figyelmesen elolvasod a receptet, látod, hogy a kacsazúzát, órákon át konfitáltam, így szinte szétolvad a szájban, nem hinném, hogy az emésztése sok munkába kerül:)

amúgy mindenkinek szép napot! itt süt a nap ezerrel...:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 16:08:15

...érdekes, hogy a himalájai sót nem is említette senki, pedig annak 10 dekája ezer forint ;)

almonda 2009.03.08. 16:20:54

@Nadine: sajnálom, de ez jutott eszembe erröl a kacsazuza-gomba reggeliröl... nagyon barrrock...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 16:29:18

@almonda: néha adni kell az élvezeteknek is, különben mit ér az egész:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 16:58:06

@almonda: Semmi baj, lefordítanád egy öregasszonynak az utolsó szót? Úgy tűnik, lemaradtam...:)

@Bombadil Toma: Én említettem:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 17:07:04

@Nadine: te csak gyakorolj szorgalmasan, mert hamarosan itt a jó idő, tavasz, nyár, és meg kell látogatnod engem:)))

a mázli nem mer ki menni a házból, mert a drazsi örzi a kutyaajtót kívülről. talált egy szalonna darabot a kajájában, és azt védi. szegény mázli ha kidugja a fejét a kisajtón, a drazsé a tányérja mellet állva, morog rá. mázli, most az ablakból nézi... röhögök nem kicsit:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 17:19:45

@Bombadil Toma: Most már fogok! Ma nagyon felbátorodtam, pedig a belső kilincs ismeretlen okból kifolyólag a kezemben maradt:)

Mázli egy titkos hős. Annyira titkos, hogy ő maga sem tud róla.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 17:56:31

@Nadine: nem kell olyan erősen szorítani!:)))

mindig elcsodálkozok a kutyákon. mikor játszanak, sokszor a fél drazsé eltünik a mázli szájában, sokszor attól félek, egyszer kettéharapja. de mikor a drazsi mérges, vagy védi a kajáját, akkor a nagy mamlasz csak néz lecsapott fülekkel, és hozzám jön segítségért...:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 18:57:13

@Bombadil Toma: Szerintem a kor is számít. Mármint nem kilincsletépésben:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 19:06:14

biztos az is. meg azért vigyázok, hogy tiszta legyen a rangsor a falkában. pl. a drazsinak adok először enni, ő kap először jutalomfalatokat, ő alhat a falkavezér ágyában, stb...:))
mivel a mázli az, aki egy perc alatt ki tudna nyírni mindkettőnket, marad a rangsor végén:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 19:19:20

@Bombadil Toma: Hű, de okos taktika!

Isteni lucskos káposztát főztem egy 2006. decemberi lapockából. Most akadtam rá a mélyhűtőben az ásatások során.

2009.03.08. 19:38:11

jó estét mindenkinek! ez a hétvége sok szempontból gyötrelmes volt, nem baj, hogy vége.
viszont ez a kaja istenien néz ki. Toma, mikor fogadsz már örökbe? :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 19:42:42

@Jé: Azt hittem, óriásit kirándulsz valamerre a gyermekkel...

2009.03.08. 19:47:18

nem, pedig jobban jártunk volna.

btw, gratula, hogy elindultál egyedül. asszem előkészítem a palacsinta hozzávalóit :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 20:04:32

@Jé: Nem mondod, hogy most állsz neki palacsintát sütni? Ha nincs szarvasgomba, jöhet egy kis palacsinta?

Köszi a gratulációt, nagy haditett volt:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.08. 20:20:18

Jó estét!

Nadine, gratula! Egyben köszönet, hogy ezen a szép Nőnapon tartottad a frontot!
Ahogy jöttem, úgy megyek is. Holnap suli, ha megérem a nap végét, majd beszámolok arról, mi volt.
További szép estét!

Pálcika 2009.03.08. 20:22:12

Szép estét!
Toma,ez a "reggeli" isteniiiiiiii,csak az a szép ződ tányér az mikor fog újra szerepet kapni??
Nadine,nagyon ügyes autós fittipaldi vagy:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 20:25:19

@fiam: A nőnapságából semmit sem éreztem, de nem baj:) Te mióta játszol ilyen szélvészkisasszonyt?

@Pálcika: Sziasziaszia, Pálci!!!!:))) Hát orkán kell hozzá, hogy idefújjon? De örülök Neked!
Kicsit lassú Fittike vagyok, de legalább belevágtam...:)
Nekem is hiányzik a szép ződ tányér! Szerettem!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 20:29:44

Pálci, dolgoztál már valamit a kertecskédben?

Pálcika 2009.03.08. 20:33:14

@Nadine: egy kicsit már tettem-vettem,főleg borsót vetettem

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 20:37:49

@Pálcika: Pont erre gondoltam, hogy vajon a veteményből lehet-e már valamit vetni így, március elején...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 20:42:37

@Pálcika: És ma nagy roham volt a boltban? Vagy nem melóztál? (Csodálkoznék:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 20:42:59

@Jé: már intézem a papirokat, csak hát a bürokrácia...:))

@Pálcika: hát te merre jártál eddig?:)

@Nadine: én most kezdtem kiüríteni a mélyhűtőt. elhatároztam, hogy addig csak alapélelmet veszek, míg ennyire tele a hűtőm, szerintem egy hónapig elélek belőle. úgy is ráférne egy leolvasztás, ezrét most kieszek belőle mindent...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 20:47:54

@Bombadil Toma: Én is mindig ezt tervezem, csak marha lassan fogynak a régebben eltett dolgaim. A zöldségek még csak-csak, de a négy vagy több főre szánt húsokkal nagyon nehezen küzdök meg.

Pálcika 2009.03.08. 20:53:32

@Nadine: kicsit nagyon lóg a nyelvem (és még nincs vége a rohamnak)most lazítás gyanánt vagyok itt
@Bombadil Toma: voltam én,csak csendben-halkan:)

almonda 2009.03.08. 20:58:47

@Bombadil Toma: hát nekem egy ilyen kacsamájas reggeli a halál lenne, ami nem annyira élvezetes.

zsír+máj+tojás+gomba=infarktus, rövid idön belül...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 21:01:21

@almonda: Figyelmedbe ajánlom a címet: kacsazúza... Nem máj.

2009.03.08. 21:02:39

@Nadine: nem most, hanem majd ha jössz :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 21:05:23

@almonda: a zsír még rendben, de nem máj, hanem zúza, ami színhús. a tojás tele van "jó koleszterinnel", ami csökkenti a koleszterintet, és szívbarát. a gomba, meg nem is gomba, inkább fűszer... tehát, semmi kifogás, tessék nekiállni és megfőzni!!:))

@Pálcika: azt bárki mondhassa kérem! mi csak akkó hisszük hogy vagy, ha be is szólsz:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 21:09:22

@Jé: Hű, állapotomat jelzi, milyen lassan esett le...:))) Azért ne kapkodj, egyelőre csak a környék mellékutcáin mozgolódom hősiesen!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 21:10:09

@Bombadil Toma: Pálcika a 007-es női verziója. SzuperPálci.

Pálcika 2009.03.08. 21:14:00

oké,Toma:))
most pedig beszólt nekem álommanó,hogy azonnal húzzak aludni mert holnap nem fogok tudni felkelni,szép álmokat mindenkinek

UI:mi ez a balettozva ágyon menetelő klip?????nagy baj ha nekem nem tetszik???de végülis amíg megvan a szivárványos nem zavar:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.08. 21:15:46

@Pálcika: Észre sem vettem... Holnap megtekintem, ma már nem vagyok fogékony a zenére.

Nem az álommanónak kell beszólni, hanem Neked!:) Jó éjt, álmodj szép kis borsópalántákkal!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.08. 21:58:44

az egy "stop-motion" technikával készült klipp, azaz fényképekből raktak össze minden mozdulatot. az addictról vadásztam, nekem nagyon tetszik. jó zenéje és szerintem aranyos a klip, én jókat derültem:))) ...érdemes kétszer rákattintani és nagyban nézni...

jó éjt mindenkinek:)

spájdernecc 2009.03.09. 05:20:42

reggelt!
Kávét!
- tudom, majd jól infraktust kapok, de vállalom :) -

Susztertangó 2009.03.09. 07:20:52

Morgen!
A kaja neve hosszú, saját használatra LEG-gelinek fogom hívni.Mert nem elég, hogy extra minden összetevője, de az elkészítési módja is az. Fűszeres Eszternél láttam G.R. videóján, illetve Eszter is kenyéren szervírozta.Majd vasárnap reggelenként fogom olvasgatni, most pedig lekváros kenyér és tea a reggeli-nagyon sok lekvár van még a spejzban, több évesek, 6-8 is van némelyik.Teljesen koleszterin mentesek, hogy a cukorterhelés számit-e, én nem tudom.st

maybach 2009.03.09. 08:54:29

Jó reggelt kívánok!
Én kockáztatnék. Inkább az infarktus, mint az éhhalál. gyorsabb.

Ha valakit érdekel. Ha két addig jól működő számítógéppel sem sikerül csatlakozni ugyanonnan a net-re, akkor a szolgáltató is, bár vonakodva, elismeri, hogy ő lehet a hunyó.

almonda 2009.03.09. 09:01:18

@Nadine: kösz, igaz. - de ez majd' mindegy... az egész úgy, ahogy van egy merénylet. elég a képre nézni...

Zuzuka 2009.03.09. 09:17:40

jóregg!

én sem szeretnék egészségesen meghalni, úgyhogy jöhet a nagy bumm a gyomromba - ha már választani lehet, legalább élvezzük is:)
a czigit meg elhajintottam januárban...

Halvány Görény 2009.03.09. 10:59:19

a gombát is nehezen emészti meg az ember, nem? bár a szarvasgombát nem ismerem, de el nem tudom képzelni, hogy egy ilyen dolgot egy józan értékítéletű szervezet csak úgy hagyna magán átszaladni :)
almonda, ne mondd már, hogy pont a kacsamájjal van bajod azok közül az ételek és "ételek" közül amiket manapság lehet találni. ráadásul reggelire. nekem az a bajom, hogy én ezt este is benyomnám lelkifurdalás nélkül.

almonda 2009.03.09. 11:28:58

@Halvány Görény: persze, a gomba az egyik legnehezebb kaja. a magyarok sokmindent magukba pakolnak, de ezt nem lehet büntetlenül csinálni...

egy svéd építömunkás gyakran ebédel pl. csirkesalátát vagy egy félliteres gyümölcsjoghurtot müzlivel (persze nem a német cukrozott fajtából) - s nem csak fittebb, de jobb eröben is van, mint magyar társa a hússal-hús meg sütemény menütöl.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.09. 11:37:29

hát egészségére a svéd építőmunkásnak..

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.09. 11:55:33

mintmár említettemvolt, a szarvasgomba, inkább fűszer mint élelem. az egész ami benne van kb. 4 gramm. ez mondjuk egy fél csiperke-kalap. nehohymár ez okozzon valakinek problémát:)))

a svég építőminkás, aki csirkesalátát meg joghurtot eszik, negyvenévesen öngyilkos lessz. pont mikor a magyar társát elviszi az infarktus. melyik járt jobban?:)))

Halvány Görény 2009.03.09. 11:59:40

no, én meg biztos vagyok abban, hogy van olyan magyar építőmunkás, aki nem ebédel semmit... :)
persze, fontos amiről írsz, de talán nem a legmegfelelőbb színteret találtad meg erre... ilyen hardcore táplálkozástudósként szerintem érdemesebb lenne talán gyorséttermek honlapján tevékenykedned, mert a túlzott mennyiségek kérdésébenvalószjnűleg egyetértünk, de a minőségi kifogások szerintem ott jobban ülnek. én bármit megengedhetőnek tartok a megfelelő mennyiségben, néha sajnos azon túl is :) (domestost pl. csak minimális mennyiségben fogyasztok, azt is általában csak belélegzéssel)
ja. meg mozogjunk többet. ezzel mára eleget is tettem a közösséggel szemben meglevő esetleges jó szándékú, nevelő célzatú kötelezettségeimnek.

Halvány Görény 2009.03.09. 12:15:02

a svéd hírügynökség jelentette, hogy 48 svéd építőmunkás vágta le ebédszünetben az állványról a fenyőmagcsírás pulykamellcsíkos zöldsalátáját, miután elolvasták Toma posztját.

2009.03.09. 12:18:10

sziasztok!

HG, köszönjük a közösség nevében a nevelést, asszimiláltuk. betartani valszleg nem fogjuk, de beloptad magad a szívünkbe. :)

Halvány Görény 2009.03.09. 12:27:57

ránéztem a blogodra Jé. a kritikától az mentett meg, hogy nincs freeblogos regisztrációm :) viszont egész jó kis zenéket linkelsz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 13:08:14

Na végre, beengedett ez a rohadék...!

Reggel óta nem tudtam kommentelni, pff...

@Halvány Görény: :DDD, na erről van szó...:)

2009.03.09. 13:24:10

@Halvány Görény: és akkor mit akartál megkritizálni?

Halvány Görény 2009.03.09. 13:29:29

hát ... nekem egy kicsit kusza, nem tudom pontosan miért, talán sok minden váltogatja magát intenzíven, lehet, hogy megpróbálnék a posztokból több szöveget kinn hagyni az elolvasom előtt, (meg magukat az alkotásokat is) hogy ne váltogassák egymást olyan sűrűn.

Halvány Görény 2009.03.09. 13:30:23

Nadine, Ön dönt: blogol vagy vezet.

2009.03.09. 13:36:59

@Halvány Görény: köszi, ezek jó ötletek. az építő jellegű kritikát szeressük :)

Halvány Görény 2009.03.09. 14:03:42

Jól van na, azért ne háborodj fel. olyan a reakciód, mintha zugivással vádoltalak volna :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 15:15:55

@Halvány Görény: ... esetleg zugkávézás?:)

@Bombadil Toma: Beírtam ennek az átoknak újra az indapasst. Naggggyon hüüülyeee!

Halvány Görény 2009.03.09. 15:56:39

sajnos (szerencsére) én nem kávézom, és senkinek nem ajánlom :)

szervusz fiam, hanyast kaptál ma?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 16:11:20

@Halvány Görény: Nagyon kell vigyázni, mert ha az ember óvatlan, akkor minden egyes konnektor is rettenetes veszélyeket rejt...:)

@fiam: És? Mi vót?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.09. 16:13:14

Szia HG!

Ez volt az első nap :) Nem osztályoztak, de intőt majdnem kaptam, ugyanis többször elbóbiskoltam.
A pályázatírás kurzuson üldögéltünk és az Európai Unió történetét néztük kivetítőn, képek nélkül, 25 fokban, levegőtlen irodában. S, ahogy írtam, én elalszom gyöngyfűzés közben is. Ráadásul ma reggel ötkor keltem, de éjjel nem aludtam a vízhajtóktól. Úgyhogy ideális feltételei voltak a szunyókálásomnak.Az előadás elejét még hallottam, épp összeállt pár ország egy közös vircsaftra. Mire felébredtem már be voltunk lépve mi is :D Nem is lett volna gond, ha az előadó nem velem szemben ült volna. Ébredésem után elég érdekes képet vághattam, mert állandóan engem fixírozott a tanár bácsi. biztos Ti is voltatok már úgy, hogy próbáltátok kerekre karikázni a szemeteket, nehogy lecsukódjon, ettől olyan állandó csodálkozó kifejezés ülte meg az arcomat, s ha még hozzávesszük, hogy az orromon nem kapok levegőt, ezért picit nyitott a szám, hát szegény előadó a mimikámat a lehető legnagyobb csodálat kifejezésének is olvashatta. Persze, ha épp nem aludtam vissza a támogatási módozatok izgalmas altémaköreinél.
Délutánra egész jól magamhoz tértem. Kellett is az éberség, különben még most is állnék a buszon.
Viszont vagy nem szedek vízhajtót vagy bérletet váltok az összes buszállomás mosdójába, de nem járja, hogy 70 Ft-ért utazom és 500 Ft-ot elsürgősdolgozom! Naponta.

Halvány Görény 2009.03.09. 16:22:28

ej, mindig mondom, hogy ezeken a szegény gyerekeken egyre több teher van.

az előadótokat ismerem személyesen, pont kérdeztem mi volt ma, mesélte, hogy új osztálya van, és hogy csak a szokásos, és megint pont a vele szemben ülő vett be éjszakára vízhajtót.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.09. 16:24:38

És még az is volt, hogy be kellett mutatkoznunk és el kellett mondanunk, hogy miért járunk erre a tanfolyamra, ami amúgy nagyon szép tőlünk, nemtámogatott munkanélküliektől.
Ez a rész is nagyon érdekes volt. Tudni kell, hogy ide csak főiskolát végzettek jelentkeztek (ami elég diszkriminatív). A többség pedagógus végzettségű. Van egy fodrászunk (biztos valami hajakadémián végzett) egy gépészmérnökünk, aki egyben az egyetlen férfink is, meg egy ruhaipari mérnökünk. A hat maradék pedagógusból kettő még életében nem dolgozott. egy már harminc évet lenyomott a pályán és azon sipítozott, hogy mi lesz vele nyáron, ha kell jönni és csak két hét szünetünk lesz, ő megszokta, hogy akkor nem dolgozik és hesszel. kiváncsi vagyok, ezt a hatalmas problémát megtanulja-e kezelni. Ja és aggódik, hogy a tanulnivalóban rengeteg a mozaikszó, azt ő hogyan fogja megjegyezni, pláne felidézni, hogy mit is jelentenek. Továbbá tőle nagyon távol áll az angol nyelv, ő még oroszul tanult, de ha tényleg, most megszerzi a középfokú nyelvvizsgát, úgy érzi, hogy alsóban akár taníthatná is a britek nyelvét.
Azt hiszem, nem fogok unatkozni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 16:51:41

@fiam: Az önleírásod engem egy guminőre emlékeztetett... De mondhatod, hogy csodálkozó arc nyitott szájjal:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 18:50:53

Hát, tudnék most tolni egy ilyen vacsorát... Azt hiszem, egy cseppet egyszerűbb változatát fogom elkészíteni: rántottát.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.09. 19:00:27

@Nadine: Szórakozik velem a net. Különben írtam volna valamit!!! Nem vagyok én olyan hajlékony, hogy guminő legyek :) Viszont frankón elriasztottam a társaságot a beszámolómmal...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 19:18:36

@fiam: Szerintem mindenkivel szórakozik a net... Ma szinte egész nap nem tudtam belépni, aztán meg óránként eltűnt a kommentablak...

Amúgy azt hiszem, Te másfajta guminőre gondoltál, mint én:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.09. 19:29:39

@Nadine: Megnyugodtam :)

Fejtsd ki bővebben légy szíves, milyen guminőre gondoltál!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 19:56:59

@fiam: Olyan praktikus, felfújhatóra! Amelyik mindig azt mondja, hogy óóóóóóóóóóó...:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.09. 20:10:19

@Nadine: Akkor tényleg nem egyre gondoltunk. Az enyém azt mondja: áááááááááááááááááááá... :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 20:11:29

@fiam: Akkor elég viccesen hathat rád a vízhajtó...:)))

Pálcika, gyere, már majdnem a szexnél tartunk!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.09. 20:17:30

Elbúcsúzom mára, mert elég volt a net csalafintaságaiból.
Szép estét, jó álmokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 20:32:48

@fiam: Neked is, de még küldök egy rövid mailt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.09. 21:14:58

Úgy látom, sehol senki. Jó éjt annak, aki mégis erre tévedne...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.03.09. 21:44:29

Bocsánatot kérek, nem voltam tegnap (sem), így ma kívánok minden szépet-jót a Hölgyeknek :-)

Susztertangó 2009.03.10. 08:39:31

@Nadine: Kedves Nadine! Én annó-mint Szent László király-vizet fakasztottam a volánból, úgy izzadt a tenyerem. Télen is le kellet vennem a kabátot, olyan melegem lett,ősszel vettem a Wartburgot.Fél év múlva 1 kézzel tekertem a kormányt és néha térdel váltottam sebességet: kormányváltós volt a szekér.Ja, 3x buktam meg a gyakorlati vizsgán-egyértelműen a nagyképű mérnökgyerek oktató sara-sorozatban buktak meg a diákjai mígnem az iroda át nem tett egy öreg sofőrhöz, aki otthagyott a gyakorlópályán és elment kolbászt enni. És én gyakoroltam, ha elfordítottam a kormányt félfordulattal, kiszálltam és megnézem: hogy áll a kerék. A LEGFONTOSABB, hogy hagyni kell elég időt a megértéshez és a megéréshez. Utána simán átmentem a vizsgán évekig motoroztam itt Pesten egy 50 köbcentis kismotorral amin karosszéria a ruhám és a bőröm. Aztán vezettem mindenfélét, baleset nélkül. Szóval türelem, bizalom és gyakorlás.st

almonda 2009.03.11. 21:52:35

@Bombadil Toma: nos, nagyon nem ismered a svédeket meg az életformájukat.

a svéd nö átlag 84 évesen hal meg, a férfi meg 81.

mert hogy nem csak hogy joghurtot ebédel, de minden este körbefutja a kiserdöt és bicajal jár dolgozni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.12. 08:58:38

@almonda: Egyet árulj el nekem, légy szíves! Tulajdonképpen mit szeretnél?
1. Hirdetni a szerinted egészséges táplálkozást;
2. Megutáltatni velünk a saját főztünket;
3. Rávilágítani arra, hogy lassú kínhalállal fogunk kimúlni, pedig ha hallgatnánk Rád, élhetnénk 120 évig is;
3. Meghívni egy általad főzött egészséges ebédre;
4. Vitatkozni, csak, mert jó...

Hm?