Ez is a kedvenc reggeli ételem közé tartozik. Amerikai palacsinta, ropogós sült szalonnával és juharsziruppal. Van, akinek talán kissé fura ez az párosítás, de szerintem a sós és az édes ízeket a kellő arányban, együttesen alkalmazva, egészen különleges ízharmóniát érhetünk el.
A vastag vagy amerikai palacsintának (lánykori nevén, pancake) számos receptvariációja létezik, én most a „Szakácsok könyvéből” Dan Lepard receptjét használva, készítettem el…
Hozzávalók:
· 1,5 dl tej
· 2 tojás
· 1 tojásfehérje
· 4 dkg vaj olvasztva
· 2 ek. porcukor
· 20 dkg liszt
· 1 zacskó (12 g) sütőpor
· egy csipet só
Elkészítés:
1. A hozzávalókat a tojásfehérje kivételével egy keverőtálba teszem, és simára keverem. Az állaga akkor jó, ha viszonylag sűrű, de a fakanálról egybefüggő folyamban csorog le (lásd a képen).
2. Letakarva két órán át hagyom pihenni a tésztát (ha reggelinek szánjuk, este bekeverhetjük, a hűtőben eláll reggelig).
Közvetlenül a sütés előtt felverem a tojásfehérjét habbá, és óvatosan beleforgatom a tésztába.
3. A felforrósított, vastag aljú palacsintasütőbe csorgatok egy adag tésztát, és kb. 15-20 cm átmérőjű koronggá terítem szét. Addig sütöm, míg a felszínén kis buborékok nem jelennek meg. Ekkor kissé megemelem a szélét, hogy lássam, milyen, majd megfordítom, és kb. egy perc alatt a másik felét is aranybarnára sütöm.
4. Tálalásig a kisütött darabokat melegen tartom.
Tálalás, tippek:
Reggeliként legjobban úgy szeretem, ha a palacsinták tetejére ropogósra sült baconszalonnát teszek, és az egészet meglocsolom juharsziruppal.
Ha desszertként eszem a panceke-et, akkor megkenek négy-öt palacsintát házi készítésű „nutellával”, egymásra rétegezve tálalom, a tetején tejszínhabbal és/vagy áfonyaöntettel.
De megtölthetjük friss gyümölcsökkel is, így „light” verziót kapunk…
Cappuccinót vagy forró csokit ajánlok mellé.
Elkészítési idő: 40 perc + a pihentetés
Költségek: összesen kb. 500 Ft
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
Az utolsó 100 komment: