Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Szarvasgombás tagliatelle carbonara

2009.04.11. 05:00 Bombadil Toma

 

 
Ez a recept is egy improvizáció eredménye. Régi vesszőparipám, hogy a szarvasgomba a tojás mellett adja a legjobb formáját. Próbáltam már sokféle ételben, de ez mindig beigazolódik. Most éppen az az ötletem támadt, hogy mi lenne, ha a szarvasgombát összeházasítanám az egyik kedvenc tojásos tésztámmal, a carbonarával. Elárulom, az eredmény remek lett. Azért egy kicsit módosítottam a carbonara receptjén: kihagytam a sült pancettát (szalonnát), hogy leginkább a szarvasgomba íze domináljon.
 
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
·        25 dkg tagliatelle tészta
·        2 db biotojás
·        2 gerezd fokhagyma
·        szarvasgomba (egy dió nagyságúnak a fele)
·        4 dkg parmezán
·        só, bors
·        olívaolaj
·        málnaecet
·        2 nagy maréknyi rukkolasaláta
 
 
Elkészítés:
 
1. Első lépésként, felteszek egy nagy fazék vizet forrni a tésztához.
2. A tojásokat felverem, sózom, bőségesen borsozom, majd belereszelem a sajtot és elkeverem.
3. A szarvasgombát egy zöldségszeletelővel (mandolinnal) hajszálvékony szeletekre vágom, és félreteszem.
4. A rukkolát megmosom, leszárítom, és egy keverőtálba teszem.
5. A fazékban felforrt vizet megsózom, beleszórom a tagliatelle tésztát, és „al dentére” főzöm (kb. 7 perc).
6. Közben egy nagyobb serpenyőbe annyi olajat öntök, amennyi ellepi az edény alját, beleszórom az apróra vágott fokhagymát, és közepes hőfokon melegíteni kezdem.
7. Mikor a fokhagyma kezd sülni, de még nem barnul, kikapcsolom alatta a tűzhelyet, majd rászedem az időközben megfőtt tésztát, és merek rá egy-két kanálnyit a főzővízből is.
8. Fakanállal jól elkeverem, ezután ráöntöm a tojást is, és azzal is elkeverem gyors mozdulatokkal, hogy a tojás ne csapódjon ki. Akkor jó, ha a tojás krémszerűen bevonja a tésztát, és nem szilárdul/sül meg.
9. Ezután jöhet bele a szarvasgomba, majd még egyszer jól elkeverem.
10. A rukkolalevelekre spriccelek egy kevés málnaecetet, őrölök rá egy kis sót (himalájait), és meglocsolom olívaolajjal. Kézzel óvatosan átforgatom, hogy minden levélre jusson az ecetes olajból.
 
 
Tálalás, tippek:
 
Egy maréknyi salátát szedek a tányérra, mellé szedem a tésztát is, így tálalom. A végén az egészet meghintem egy kis olívaolajjal, és egy kevés parmezánforgáccsal is díszíthetjük/ízesíthetjük még.
Azt mondanom sem kell, hogy ezt az ételt csak frissen elkészítve fogyasszuk, mert csak így érvényesülnek a különleges ízek.
Használjunk biotojást vagy szabadon tartott (tanyasi), kapirgálós tyúk tojását. Zongorázni lehet az ízbeli különbséget közöttük és az olcsó, „tömeggyártott” tojások között.
Elképesztő zamatok, pompás, krémes textúra, ropogós, friss saláta a markáns, borsos rukkolából. Ezekből adódik össze ez az étel…
A remek, Malatinszky-féle siklósi chardonnay ehhez az ételhez is ideális kísérő.
 
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 660 Ft/adag
Bor: 4990 Ft (siklósi Malatinszky Chardonnay Barrique ’06 – Vinotéka)
 
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
 

147 komment

Címkék: gasztro vega recept tészta toma olasz ízek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 08:16:36

Jó reggelt! Toma, csak nem elbocsátottad a munkásokat a vesszőgyáradból? Össz-vissz 6 darabot kellett csak törölnöm:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 08:36:55

Megyek Lillával egy gyors bevásárlásra, remélem, még találkozunk.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.04.11. 08:48:09

Szarvasgombás jó napot !
If I were a rich man... szóval majd egyszer, talán. Ezt a posztót talán nem kifogásolhatják mandulából sem, nem igaz?
Szép ünnepnapokat mindenkinek - bár igazándiból holnap lesz a napja, de ki tudja, mikor esem be újra.
@Nadine: Naná, hogy találkozunk ! Üdvözlöm a négykerekű hölgyet is :-)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.11. 09:00:13

Haha, Nadine, ééén nyolckor?:D Ülni nem tudtam már, hogy gondolod?:P

Hát olyasmi; kettő hónap és három hét, de biztos, ami biztos kettővel számolok, végülis ugyebár a 40 hét is kilenc és fél hónap, ott is rászámoltak, a nyolcadiktól már szeme sem rebben senkinek, ha kikecmereg az a baba, és nem hiszem, hogy én ezt kihúzom a kilencedik végéig..

Néha görcsöl a hasam (oké, nagyon ritkán), de még egyáltalán kicsikét sem kéne neki..


A kaját ignorálom már megint, de csudajól néz ki..:(

Zuzuka 2009.04.11. 09:02:07

jó reggelt!
hmmm, nem rossz:) sajnos megint nincs itthon szarvasgomba, de egyszer beidegesedek és veszek a piacon egy egész diónyit!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 09:32:06

@nyuszómuszó: Annyira gyorsan eltelt az elmúlt néhány hónap, olyan, mintha pár hete szóltál volna, hogy várandós vagy:)

Ééééééééééés én már itt is vagyok, pedig a kertek alatt osontam, mert nagy forgalom van odakint... Hoztam a kutyikáknak jó nagy füstölt csontot, mert a húsvéti "sonkámnak" nincs, és az nem igazság, hogy csak szagolják, de ne jusson belőle nekik. Igaz, hogy már most megkapják, mert megzavarodnak a szagától, de legalább a gesztus megvolt:) Meg friss kenyeret is hoztam, egy egész kilót!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 09:36:16

Ja, és Neked is boldog szülinapot, József Atti, odaát!:)

Zuzuka 2009.04.11. 09:36:28

@Nadine: ez gyorsan ment, ki vagy Te, a száguldó riporter? no lépek én is piskótáért.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 09:52:47

@Zuzuka: Hááát, ha nem négykézláb kell hazakúszni a szatyrokkal, hanem csak a lila lovak közé csapni, úgy minden sokkal gyorsabb!:)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.04.11. 10:22:06

@Zuzuka: Igen, szeretem a tiramisut - az előző posztban kérdezted. A Zasszony jelenleg a joghurtos pannacottát imádja (vaniliás, medvegyökeres, csokoládés - neki mindegy), ezért a tiramisu még várat magára.
Toma: sajnos bokros teendőim akadtak, melyek megakadályoznak a jelenlétben :-( A blogposztjaim is egyre szüxavúbbak. Inkább képben kommunikálok, minthogy elfuseráljam...
Holnap a Skansenből "tudósítok", Húsvéti boszorkánypalántákról lesz szó :-) Azaz kép :-))

Sziaszok, kellemes Kellemest, és boldog Boldogtalant kívánok :-))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 10:31:51

@Hobbiszakács: Neked is szép ünnepet, és finom, enyhe tavaszt kívánok!

2009.04.11. 10:46:19

jó reggelt!
nemrég keltem, ááááááááááállati jót aludtam :)))
és ma kacsát fogok sütni. uff.

2009.04.11. 10:50:24

az biza. remélem jó lesz, mert hónapok óta fenem a fogam rá :) imádom a hápit kajának...

Nadine, most hogy már javul az önbizalmad, mikor jössz át palacsintázni? :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.04.11. 10:56:52

@Nadine: A beénekléshez volt egy furi mondóka:

Lalialilalóelalél...ha haaaa: lalialilalóelalél...

Talán így értelmesebb:
Lali, a lila ló elalél.

És gratula a kertekalji projekthez! A profik is így csinálják :-)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 11:07:17

jó reggelt!

lassan elkezdek készülődni, mert bár a hivatalos buli eltolódott, ma meglátogat pár barátom, és neki kell állnom a búr ragunak, ami most az autentikus kuduhús helyett (hacsak fiam nem csempészett be délafrikából), marhából készitem.

@Jé: szegény tás! :))

@Hobbiszakács: neked is hasonlókat...:))

@Nadine: a vesszőgyáram teljes kapacitással működik, csak a poszt volt rövid:))
lillát inkább serpának kéne hívnod:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 11:11:03

@Jé: Lillával még sokára...:)

@Mormogi Papa: Köszi. Egy gyáva laikus is így csinálja:)

@Bombadil Toma: Igen, ez a variáció is felmerült bennem, de gondoltam, miért ne legyek naiv?:)
A Lilla elegánsabb név egy félszemű serpának.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.11. 11:17:16

Szép napokat!!!

@Bombadil Toma: A kudu elfogyott...
Az utolsó mondatodat így olvastam:
"... lillát inkább spermának kéne hívnod..." Szerintem sürgősen rászorulnék egy szemüvegre. Na, ez sem jó, bár helytálló. Inkább - szemüveget kéne használnom.

Mindenkinek mosolygós tavaszt, odaát Svédországba is!

Szeretnénk kacsákat is tartani, meg kudut (:D) és mindenféle állatot és én már a lelki szemeim előtt látom, hogy egy találkozóra felcuccolok, elviszem a bióbigyókat Tomához, Ő megfőzi-süti a mindenfélét és jól vendégül lát bennünket, kifőzdéseket.
Ehhez mit szóltok?
Addigra Nadine már az aszfalt ördöngős Fittipaldija lesz és Nyuszó csimotájáról is nézünk képeket :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 11:24:33

@fiam: Szerintem akkor struccban kéne gondolkodnod, tekintve a kis csapat étvágyát. Annak a tojása is szép nagy!

Freud szerint, nem szemüvegre kéne "rászorulnod"!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 11:28:14

@Nadine: egyébként a napokban belelapoztam a magyar helyesírás szabályai című könyvbe. csak kezembe akadt a pakolás közben:)) már harminc éve hogy tanultam, és így "egyrakáson" olvasva, elképeszetett, hogy mennyi bonyolult, felesleges, és idejétmúlt szabályból áll a magyar helyesírás. ezt nem azért mondom, mert nekem nem az erősségem, de tényleg hihetetlenűl túlszabályzott, legtöbbször teljesen logikátlan. szerintem nincs még egy ilyen nyelv, aminek ennyire nehéz a nyelvtana...:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.11. 11:41:57

@Nadine: Ó, strucc is felmerült már. Csak épp a tojása ára vetekszik a szarvasgombáéval.

@Bombadil Toma: Ezt nem tudom kihagyni: hány nyelvet ismersz közelebbről, Toma? :)
Amúgy az a bosszantó, hogy változtatják a szabályokat, győzzük újra tanulni... És nemcsak az új és a jövevényszavak miatt módosítgatnak. Nekem a külön írjuk-egybe írjuk-tól van herótom, ill. a szabályozásuktól.

De most megyek ebédelni. Nektek is jó étvágyat!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.11. 11:48:28

Fölösleges és bonyolult kizárólagos magyar szabály például nagybetűvel kezdeni a mondatot?:)

Sajnálom, ezt nem tudtam kihagyni..:P

Megőrülök, hogy újabban midnenhol terjed, hogy kisbetűvel kezdenek a netezők.. (már írásban is)

Velem is megesik, hogy nem jókor, vagy nem elég erősen nyomom a shiftet, és nem szoktam kijavítani (mert sosem nézem át, amit írtam, így a gépelés miatt néha egy halom hülyeséget leírok, amit írásban sosem tennék), de valahogy a meg sem próbálom mentalitás terjedése nagyon zavar:(

Iszonyú látni, hogy az egyetemen az emberek nagy többségének olyan a helyesírása, hogy már a másodikos szintnek nem felel meg.

És magától értetődően mondják: dehát én mérnök leszek, nehogymár ilyenen fennakadj, ennek semmi köze az én specifikációmhoz..

És itt már ütnék legszívesebben, basszus, miért kell effelé haladni?!? Miért normális ez a hozzáállás?

Bocs, Toma, nem ellened irányult, hanem, mint láthatod, csak borzasztóan frusztrál ez a jelenség..

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 11:52:37

@fiam: oroszul, németül, olaszul, és angolul is tanultam egy kicsit. igaz az oroszt és a németet már nagyon régen, és egy szót sem beszélek. olaszt is vagy tizenöt éve, és csak szőrmentén, inkább a konyhanyelvet ismerem, és angolul pötyögök egy kicsit:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 11:58:49

@nyuszómuszó: az igénytelenség engem is bosszant. főleg az "újságírok" és "hivatásos bloggerek" esetében. a komment szerintem egy más műfaj. az a gondolatok gyors közlésről szól, és abba belefér, egy-egy elütés, vagy hiba. én azért nem használok nagybetűket, mert mikor elkeztem netezni, annyira lassan tudtam gépelni, hogy a shift megtalálása is komoly időt igényelt. aztán már megszoktam és beidegződött.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 12:08:13

@Bombadil Toma: Azért hadd oszlassak el egy téves nézetet. A szabályokat közel sem változtatják olyan sűrűn, mint ahogy azt hiszik sokan. A magyar helyesírási szótár szinte változatlan formában kerül sokadik kiadásra. Csak éppen rengeteg új, idegen nyelvekből átvett jövevényszó van, ezektől érzi úgy az ember, mintha hű, folyton változna a nyelv.

Az internet irtó nagyon rontott a helyesírás színvonalán, ugyanis a laikus olvasók 90 százaléka azt hiszi, hogy amit egy ilyen fórumon leírva lát, az úgy helyes, hiszen biztosan ért hozzá, aki írta. Egy nagy túróst!

Nem győzöm elégszer felhozni e témában az Indexet, ahol olyan szintű igénytelenség uralkodott el az utóbbi hónapokban, hogy már nincs kedvem elolvasni a híreket.

Toma, odáig rendben, hogy megszoktad a nagybetűk nélküli írásmódot. Csak éppen lehetetlenné teszed a hozzávalók felsorolásánál, hogy a külföldi eredetű termékeknél mi, szerencsétlen olvasók, tudjuk, hogy mi egy tésztafajta neve, illetve mi a márka/gyártó neve... Én még mindig nem tudom, hogy az olaszos receptjeidnél a mutti polpa (így!) valamilyen daraboltságot jelent-e a paradicsomkonzervnél, vagy netán a márkanevet... És ezekkel nálad Dunát lehet rekeszteni.

@fiam: Na, ezt meg aztán végképp nem szokták módosítani. Ugyanaz a szabály dívik sok-sok éve. Ha nem világos, kérdezd meg (illetve olvasd el), mitől lesz két, önállóan is értelmes szó összetett szó. Szívesen elmondom.

Egyébként pont azokról beszéltek, amikről anno akartam írni egy egyszerű helyesírási gyorstalpalót, csak nem kérte senki.

Zuzuka 2009.04.11. 12:14:47

@Bombadil Toma: egyetértek.
ha itt is mindent halál komolyan kell venni, akkor az már nem szórakozás, hanem meló, abból pedig akad éppen elég! eddig nem szólt senki, biztos feltételezik, hogy nem tudatlanság a kisbetű...
és igen, túl kemények nálunk a helyesírási szabályok, és túl sok van belőlük, ezért néha direkt jólesik össze-vissza írni:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 12:21:41

Toma, végiggondoltad Te ezt a mai szarvasgombás receptet? Amit az előző két gombás posztnál kaptál, az nem volt elég?:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.11. 12:38:48

@Nadine: Engem persze érdekelnek a szabályok. Ha nem is itt, akkor emilben, ha lesz rá időd, szívesen vennék órát Tőled :)

@Bombadil Toma: Hehe. Én is ugyanezeket, ugyanezen a szinten... :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 12:55:16

@Nadine: nem én írtam, hogy sűrűn változtatják, hanem azt írtam, hogy szükségtelenül, komplikált:) nekem pl. a 10. kiadás van meg, még általánosban használtam:) a helyesírási posztot meg többször is mondtuk, hogy írd meg, csak te sosem értél rá:)))
én is féltem, hogy magamra vonom almonda haragját:)))

@Zuzuka: engem soha sem érdekelt, hogy mások mit gondolnak rólam. ez soha nem befolyásolta a viselkedésemet. ha meg valaki a helyesírásomból von le bármilyen következtetést rólam, az legyen az ő baja:))

@fiam: akkor neked is van jónéhány elpocsékolt agysejted, és elpazarolt időd :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 13:01:58

@Bombadil Toma: Összevontan válaszoltam, Te dobtad fel a helyesírási témát. Egyébként kb. ketten mondták, hogy érdekli őket, a többiek - ha jól emlékszem, Te is - közölték, hogy nagy ívben tojnak a helyesírásra. Ezért nem is erőltettem.

Egyébként az egészről az a véleményem, hogy mindenkinek szíve-joga, hogy úgy írjon, ahogy jólesik neki. De. Ha az illető népszerű gasztroblogger (khm), netán újságíró (khm), aki rendszeresen publikál, és gyakran hangsúlyozza, mennyire vágyik az olvasottságra, akkor illik legalább a saját témakörében helyesen írni. Senki nem várja el, hogy fejből vágjatok minden szabályt. De nem ártana utánanézni a szótárban annak, ami nem tiszta.

Éppen a napokban gondoltam arra, hogy teljesen felesleges a Kifőzde anyagait korrektúrázni, mert 1. aki írja a cikket, az láthatóan megelégszik azzal, hogy úgyis kijavítom; 2. aki olvassa - tisztelet a kivételnek -, azt meg nem érdekli. Nekem viszont ebben a formában tényleg munka. Ezt minden indulattól mentesen írom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 13:08:36

Még egy gondolat, aztán megyek vissza teraszt takarítani: pontosan elég lenne ma is annyit tudni helyesírásból, mint amennyit akkor tanítottak általános iskolában, amikor gyerekek voltunk. Ami azóta változott, vagy netán kizárólag gimnáziumi-egyetemi stb. anyag, az annyira nem jellemző, hogy senki nem háborogna azon, hogy nem alkalmazod vagy rosszul a mozgószabályt. Na bumm. De egy adott témában profi szinten működő bloggernek, aki elméletileg tanítja olvasóit, illik tudnia helyesen leírni azokat a szavakat, amikkel "dolgozik". Ugyanis ezt fogjuk a receptjei alapján keresni az üzletekben. Illetve én nem, mert neki sem állok végignézni a polcokat, ha fogalmam sincs róla, hogy az a valami, amit keresnem kéne, mi a fene.

Zuzuka 2009.04.11. 13:09:17

ééééés csillog-villog a lakás, megfőtt a sonka, kiteregettem.
ennek örömére pattintok egy doboz Heinekent - nahát!
nincs valami olyan szokás vagy néphit, hogy nagyszombaton nem szabad vasalni? mert őszintén megmondom, semmi kedvem hozzá:( de ha tiltaná valami az jobb lenne!

@Bombadil Toma: nem is tudnék megváltozni senki kedvéért, maradok már ilyen lüke amíg élek:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 13:13:59

@Nadine: akkor olvasd vissza az akkori kommenteket. azt tényleg mondtam, hogy engem nem érdekel a saját helyesírásom, de többször is kérdeztem, hogy mikor írod meg. de aszem akkor éppen lakásfelújítottál, vagy vezettél és azt mondtad nincs rá időd:))
én pl. át szoktam futni, hogy miket javítottál nálam. van, hogy a főzősön is átjavítom, ha valami durva hibát találsz itt:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.11. 13:34:11

@Bombadil Toma: Van ám! És micsoda dolgokra pazaroltam el!!! :(

Ünnepkor (sem) cívódunk itten, kérem. Szerintem, Nadine, nagy segítség lenne a segítséged. Igazat adok Neked abban, hogy a poszt és a posztoló a lehető legkevesebb hibát vétse, mert az olyan "hivatalos" iromány-féle.
A kommenteknél meg ki lehet ereszteni a gőzt.
Őszintén szólva nagyon nehéz Csajszi nénit írni, sokszor esem stílushibába, mert a nehézen belül is még nagyon nehéz megtalálni a tévesztés stílusát. Ez ügyben át kéne nekem is fésülnöm az ottani dolgokat, mert leginkább erős felindulásból és a Múzsa halom csókja hatására szoktam leírni és azonnal publikálni az agyament gondolataimat és kevésszer olvasom vissza a sorokat.
Ennél már csak az nehezebb, amikor onnan mindjárt ide jövök írni... :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.11. 13:36:41

@Nadine: A poszt és a posztoló persze a Te munkádtól lesz tökéletes helyesírásilag. Ezt el kell tudni fogadnod :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 13:37:40

@Bombadil Toma: Most nincs időm keresgélni, meg igazából nem olyan fontos ez nekem. Tényleg csak akkor van értelme ilyesmiről írni, ha arra konkrét igény van. Én egyáltalán nem akarok a helyesíráson lovagolni, csak ma szóba hoztad ezt a témát, és viccesnek találtam, hogy éppen bloggerekre és újságírókra morogsz:)

Eddig, ha nálad jártam, mindig a nyers poszttal találkoztam. Vagy nagyon nem veszed észre a javításokat.

Egy gondolat jutott eszembe az előbbi mondatodról, miszerint aki téged a helyesírás alapján ítél meg, az az ő baja.

Mi egyéb alapján tud megítélni a neten keresztül? Nem lát, nem hall Téged, nem tud kezet fogni, semmit nem tud rólad, szóval, gyakorlatilag egyetlen benyomás éri: az, amit és ahogyan írsz. Ez számomra kb. olyan, mint a KRESZ-szabályok. Nem kötelező alkalmazni őket, hiszen az autó akkor is működik, ha szabálytalankodsz, de azért érdemes lenne a közlekedők véleményét meghallgatni, ha mondjuk, behajtasz egy egyirányú utcába - rossz irányból. "A hülye bunkó", vagy "nézd már az ostobája, merre megy..." és így tovább. Mert a "viselkedésed" alapján azonnal mondanak egy véleményt. Persze, nyilvánvaló, hogy ebből nem lehet megítélni senki intelligenciáját (és annak sem ennek a felmérése a célja, aki ezt gondolja a vezetésed alapján), de a nyelv alapján ugyanígy alkotnak véleményt az emberek. És bár Téged ez nem érint, de ha be kellene adnod egy önéletrajzot valahová, ott ugyanígy ez lenne az első rosta. Szóval, nagyobb szerepe van a helyesírásnak, a stílusnak annál, mint ahogy elsőre hinnénk-hinnéd...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 13:41:37

@fiam: Nem az volt a cél, hogy erre felhívjam a figyelmet. Nem szenvedélyem a korrektúra, csak bátorkodtam arra célozni, hogy a Kifőzdében igenis vannak olyanok, akiknek egy-két árnyalattal több céljuk van az írással, mint azoknak, akik csak hébe-hóba megjelentetnek egy posztot. Szerintem ez a része legalább olyan fontos, legalább annyira jelzi a színvonalat, mint az, hogy milyen hozzávalókat teszel bele, vagy illusztrálod-e nívós fotókkal a cikket. Szervesen hozzátartozik. Illetve úgy lenne jó, ha ez nem kizárólag az én mániámnak tűnne. Merthogy nem az.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 14:04:39

Lehet az a tegnapi napszúrás következménye, hogy éhes vagyok már megint? Pedig reggeliztem.

2009.04.11. 14:05:24

szerintem írd meg azt a posztot, Nadine. csak használhat mindenkinek.

én szeretném jelezni, hogy a kácsa igen nemes véget ért. finom lett :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 14:08:43

@Jé: Máris kész lett és meg is ettétek? Én még mindig a teraszt vakarászom...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 14:10:21

És a húsvéti csapatot nem is veszi észre senki??? Pedig legalább fél óráig keresgéltem, és még fél óráig tartott, mire sikerült megfelelően méreteznem...:(((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 14:23:09

@Nadine: amikor a profi bloggereket említettem, akkor twa-ra, sixxre, winnire stb. gondoltam. én magamat nem tartom profi bloggernek, csak a receptjeimet írogatom le. nem érdekel hányan olvassák, és hogy szerintük, én egy tapló vagyok, aki még helyesen sem tud írni. soha nem voltak önétékelési problámáim:)) ha meg valaki használni akarja a receptjeimet, akkor használja és ne elemezze. szerintem könnyen követhető, és közérthetően írtam le, és az érthetőséget nem befolyásolja, hogy mennyi vessző van benne, vagy egybe írtam-e amit kellet, vagy netán nagybetűvel írtam vagy kicsivel a gruyere sajtot...:D
mindezektől függetlenül, én köszönöm, hogy kijavítot a posztjaimat, és szeretném ha ezután is megtennéd (ettől talán van/lessz némi javuló tendencia a helyesíráasomban):))

...kihoztam a laptopomat a teraszra, innen ellenőrzöm a tüzet:)

2009.04.11. 14:24:38

@Nadine: A melle és a combja megsült gyorsan, a többi része pedig húslevesként végezte.
És még csak megkóstoltam. a kisgyerek majd este, ha hazajött. most apukájával múlatja az időt.

Egyébként a húsvéti kis csapat helyes, és én észre is vettem. csak elfelejtettem szólni. Ügyi vagy :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.11. 14:28:10

@Nadine: én észrevette, és azt hittem, lecseréltük az "az ügyet" a húsvétra:))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.11. 14:31:34

Ma diétamentes napot tartok:D

Holnapra fel fogok fordulni cukormérgezésben, az tuti.
Ehem, lehet, hogy kicsit túlzásba vittem, de úgy gondoltam, egy(két) napi zaba végülis nem okoz tartós gondot, a többi napokon meg szigorúan sanyargatom magam.

Naszóval, amiket csináltam:

sütöttem:

-kenyeret
-kalácsot

-zserbót
-sajtost
-vaníliás kiflit
-csokitortát

vettünk:

-egy nagyon tuti sonkát (nem a zsírosat, hanem a husikásat)
-egy csomó másmilyen felvágottat
-kolbácskákat

-vagy hatféle kinemmondható nevű sajtikát

-sok zöldséget, meg gyümölcsöt

meg persze főztem egy rakás tojglit is..

Ezekből már mind ettem, reggelire és ebédre, és borzasztóan sokat, és borzasztóan jól esett.

Most jó!:D

Úgyis jön a fülledt idő délutánra, nem mindegy, mitől kómázom? ;)
De isteni délelőttöm volt..


Ja a vásárlást, meg az előkészítéseket tegnap éjjel cisnáltam, és ma hajnalban fejeztem be, ugyanis egy-két hete nem igazán tudok aludni, így legalább elfoglaltam magam..:D

Nemsokára megyünk anyuékhoz, ahol végig fogom kajálni nagyjából ugyanezeket, csak majd valahogy úgy kell, hogy ne tűnjön fel nekik..

Jó étvágyat!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 15:07:48

@Bombadil Toma: Amióta díjként felkérést kaptál rendszeres gasztroposztírásra (még ha nem is élsz a lehetőséggel), azért bátran érezheted kiemelkedőnek, amit a konyhaművészet terén folytatsz - szerintem. A blogod olvasottsága is ezt bizonyítja. Ha viszont csak magadnak írod, és nem érdekel, hogy kiigazodnak-e az emberek azon, amit olvasnak, akkor miért publikusak a receptek?
A saját problémám: amiatt, hogy össze-vissza használsz kisbetűt és nagybetűt (rendszerint éppen fordítva, mint ahogy kellene), én pl. sosem tudom, hogy mit takar az adott idegen név. Ezt értem a különféle sajtokra, tésztákra stb. Bezzeg a chardonnayt naggyal írod!:) De említhetném a vinotékát is. Ez mit jelent? Bármilyen borszaküzletet? Vagy egy konkrét üzletet hívnak így?

@Jé: Egy fülét-talpát billegtető nyuszit szerettem volna kitenni, de egyszerűen nem találtam meg. Viszont Micimackóék mindig aktuálisak:)

Akkor most lemegyek, és készítek egy kis húsvéti bundáskenyeret a spenót mellé.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 16:22:00

Atyagatya, nem vagyok komplett, annyi bundikenyeret magamba tömtem...

Pálcika 2009.04.11. 18:22:29

Szép napot!
most értem haza a melóból:((((
kezdem az itthoni melót:)))))
holnap is dolgozom:(((,de csak kettőig:)))))
helyesírásról a gondolataim:engem nem érdekel mások helyesírása(valószínűleg azért mert én magam sem írok jól,így nem veszem észre a hibákat,tehát nem ez alapján ítélem meg a másikat)sőt az enyém sem érdekel különösebben,
de örülök,hogy Nadine kijavít mielőtt nyilvános lenne egy posztom,mert más egy kommmentem(utálnám ha állandóan arra kellene figyelnem,hogy helyes-e amit írtam,pont azért mert nincs hozzá tehetségem és ezért számomra megerőltető agymunka az ami Nadinénak semmiség mert neki ez készség szintjén megy))és más egy poszt(utálnám,ha egy publikációmat nem nézné át egy hozzáértő,pont azért mert tisztában vagyok vele,hogy nem vagyok egy helyesen író)
szóval a Jó Isten nem áldott meg a helyesen írás tudományával,de cserébe kaptam tehetséget a főzéshez,a takarításhoz,a kertrendezéshez,jól vezetek,elismert szakember vagyok a szakmámban,szerencsés vagyok a családommal,szeretek szeretni és hiszem a jót,hát mit szomorkodjak egy kosza hiányosságon?????
ha rosszul írok hát ez van,(se időm,se tehetségem,se érzékem,se kedvem nincs már megtanulni)én már bele törődtem,légyszi törődjetek bele ti is:)))))))))))
és csoda aranyos az ünnepi képünk,főleg TIGRIS!(de hát ez nem csoda hisz mindig a tigris a legszebb legédibb és legcsodásabb:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 19:11:58

@Pálcika: ... és ugrálni is a tigrisek tudnak a legjobban!:)

Pálcika 2009.04.11. 19:49:06

@Nadine: igen-igen:)))))))szeretünk ugrálni ha-hó:)))
kérsz helyzet jelentést(takarítási körkép:)????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 19:53:10

@Pálcika: Naná! Nálam rosszabbul nem állhatsz, mert én tegnap nagyjából rendbe tettem a kertet, és azt a sok levágott fűtörmeléket nagy-nagy egyetértésben behordtuk Stefivel a már nagyjából kitakarított házba. Ma viszont terasz rendberakása címén mindenfélét kihordtam a teraszról a kertbe és a garázs elé, úgyhogy jelentem: újra kupi van mindenhol, de a terasz szép tiszta!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:05:17

@Pálcika: Úgy értetted a helyzetjelentést, hogy jelentesz, ha végeztél? Nem leszek fent éjjel kettőig...;)

Pálcika 2009.04.11. 20:05:42

@Nadine: :D:D:D:D hát ez a Stefi:))))
én kezdem újra megtalálni önmagam:)lassan két hete hosszúzok így szinte semmit nem csináltam vagy készültem elő(nem volt kedvem se semmihez) ma viszont egyedül vagyok a házban (apci dolgozik,gyermek barátnőjénél)így extra lendületben haladok.kicsit füllentettem mert a kertet azért már rendbe vágtam(nem bírtam megállni ezért már minden kint van,virág-bútor-párnácskák-fűszernövények és a fű is levágva).a sonkát most főztem meg,a levéből holnap lesz töltöttkáposzta,és a többi főzést is holnap délutánra hagyom,az ablakokat és a függönyöket már megpucoltam minden helységben(imádom az illatát)a fenti részen a gyermek szobája készen, a mi hálószobánkban már csak felkell húznom az ágyneműt és az is kész,a lenti részt még csak most kezdem de szerintem hajnal egyre de legkésőbb kettőre készen leszek:)

Pálcika 2009.04.11. 20:06:43

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ honnan tudtad ez a kettőt???????????????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:18:35

@Pálcika: Nyitott könyv vagy előttem, Pálci!:)))

A Zone Europán nézem a Biblia történetét, és nem tudom, 1965-ben milyen stylistok dolgozhattak Hollywoodban, de Heródes királynak sikerült olyan frizurát összedobni, hogy minden fazonváltás nélkül átugorhatna táncikálni egyet az Életben maradni egyik betétdalára. Teljesen passzol.

Pálcika 2009.04.11. 20:23:32

@Nadine: most gyorsabb vagyok,jelentem a fenti rész kipipálva!nálam nem megy a tévé,félek lelassítana,de hiszek neked és Heródest oda képzelem az Életben maradni stáblistájához:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:26:36

@Pálcika: Olyan fejpántja van new wave frizurával, hogy simán válthatná Travoltát!

Én ma már nem akarok gyorsulási versenyt rendezni, örülök, ha a hajtogatni való cuccokat elpakolom. Különben is minden macska szundikál a közelemben, így hogy legyen aktív az ember?

2009.04.11. 20:40:51

@Nadine: ugye hallottál már arról, hogy a rend a kisemberek mániája, a zseni átlát a káoszon...?
nálam mindig úgy lesz rend, hogy először oltári nagy kupit csinálok mindenhol, és utána haladok szépen sorban. és ez bevált. na. :D

egészen jól sikerült a kalácsom, ahhoz képest persze, hogy először sütöttem. finom a sonka is, csak abbahagyhatatlan.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 20:49:28

@Jé: Igen, hallottam az elméletről. Nekem tetszik a rend, csak sosem érem el, a káosz nem tetszik, mert nehéz takarítani (is), de leginkább a Te taktikádat követem:)

Én azt sem tudom soha, hogy mikor kell a sonkát főzni. Mindegy, holnap fogom megtenni, de csak hétfőn eszem majd. Az nem megy, hogy halat is sütök, halászlevet is rittyentek, de még sonkát is egyek... Inkább sütök Cyan-féle sajtos stanglit, az mindig bevált:)

2009.04.11. 20:53:57

Én pár éve még azt sem tudtam, hogy húsvétkor sonkát kell enni, megboldogult anyósom világosított fel. Nem tiltakoztam a dolog ellen, mert ízlett. De a halálom, mikor megmondják, hogy mit kell enni. Karácsonykor halat vagy pulykát, szilveszterkor lencsét, húsvétkor meg bárányt. Néha fellázadok, és csakazértis mást csinálok, vagy máskor csinálom.

2009.04.11. 21:07:21

hehe :)
én most elmegyek, mert elfáradtam. egész nap jöttem-mentem, mint a vasaló. és még náthás is vagyok, szóval kijár nekem a pihenés.
Jó éjszakát!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:08:47

Nekem az ünnep - legyen az karácsony, húsvét vagy bármi - a konyhában azt jelenti, hogy főzök valami finomat, amihez éppen hangulatom van. Nem nagyon ismerem a hagyományokat, nálunk otthon nagyon kevésféle kaját főztek a szüleim, ennek köszönhetően többnyire szakácskönyvből főzök, az otthon lévő alapanyagok szerint módosítva a receptet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:11:57

@Jé: Ma te vagy a harmadik, aki most dől ki. Meggyőződésem, hogy ez nem vírus, hanem "dolgozó nő/háziasszony/anya húsvétkor"-betegség. Tessék pihenni is!
Jó éjt, gyógyulj meg!:)

Zuzuka 2009.04.11. 21:20:33

@Jé: én szeretem a hagyományokat és azt, hogy minden családban egyedi módon öröklődnek. megvan a jelentése a fogyasztandó ételeknek is és szerintem szükség van rá, mert enélkül az ünnep is hétköznap lenne. persze lehet bármit enni... nem ellenőrzi senki:)
@Nadine: én tudok helyesen írni, de néha egyszerűen nem akarok:)
@Pálcika: itt mindíg rend van:)) ezért csak 4-5 órát gürcöltem, de Te jól bírod.
hurrááá! kész a tiramisú! áfonya helyett házi feketeszeder öntettel - remélem azért ehető lesz!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:23:35

@Zuzuka: Te abból indulsz ki, hogy vannak hagyományaid. Nekem pl. nincsenek - így semmiféle kötődésem nincs különböző ételekhez.

A hivatásos bloggerek és újságírók helyesírásáról értekeztünk:)

Pálcika 2009.04.11. 21:25:04

@Jé: hát így kellett megtudnom,hogy nem vagyok zseni?????:((((((a kisember nem stimmel (170cm vagyok:)de a mániákus mintha rám illene:)))
szép álmokat neked,nyuszikásat!!!
@Nadine: én nagyon szeretem az ünnepeket,de leginkább azóta szeretem amióta nem ajándékozunk(csak a gyerekeknek egy iciri-picirit)inkább az együttlétről,a közös evészetről,beszélgetésről és a nagycsaládról,barátokról szól minden ünnepünk.mi mindig nagyon várjuk már a karácsonyt és a húsvétot is mert alig várjuk,hogy egy kicsit megpihenjünk és a napunk ne szóljon semmiről csak a nyugalomról.
ui:kész a nappali,indulok a konyhába.......

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:26:44

@Pálcika: Nem akarok szomorúságot okozni, de Te nem egyedül "ünnepelsz".

Pálcika 2009.04.11. 21:28:28

@Zuzuka: sziaaaaa,küldhetnél tiramisut, túros változat?végül is mindegy milyen a feketeszedret is szeretem:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:31:34

Most kezdődik az RTL-en a Napsütötte Toscana, csak úgy mondom, mert irtó helyes film szingliknek és családosoknak egyaránt...:)

Pálcika 2009.04.11. 21:32:41

@Nadine: igazad van!!!!
de te sem vagy egyedül,mi(és persze ebben benne van a TIGRIS is)itt vagyunk neked (is)

Pálcika 2009.04.11. 21:34:24

@Nadine: köszi már beis kapcsolom a tévét

Zuzuka 2009.04.11. 21:39:33

@Pálcika: Toma féle, az előző posztból. hát a tálat kinyalogattam:)
@Nadine: már nézem is:)
egyedül ünnepelni nem jó...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 21:41:39

@Zuzuka: Na látod. Egyszer képzelj el egy karácsonyt csak állatok társaságában... De mondhatnék egyéb ünnepet is, jó néhányat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.11. 22:30:37

El sem hiszem, hogy egy óra lement a filmből reklám nélkül:)

Pálcika 2009.04.11. 23:04:48

@Nadine: ez a film nagyon jó(én még nem láttam)de tudtam,hogy belassulok,mindig oda-oda kell néznem:)))most például muszáj innom egy kávét,és közben nézem a tévét:)

Halvány Görény 2009.04.11. 23:58:47

Hahó!
Boldog Húsvétot kívánok mindenkinek!
Egy kicsit tartottam Toma fekete humorától, hogy esetleg a címoldal első bejegyzése nyúlbordák pikán mártásban lesz, de szerencsére nem. :)

Pálcika 2009.04.12. 00:02:47

sejtettem,hogy nem lesz ennek a tévézésnek jó vége,most meg a pókert nézem, kábít mint a heroin......de ki fog felmosni?????

Halvány Görény 2009.04.12. 00:12:18

ha sokáig fenn vagy és tévézel, lesznek majd olyan tévéshopos ajánlatokban ketyerék, amik maguktól felmosnak. tehát a tanulság, hogy ha eddig tévéztél, most már ne állj meg félúton

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.12. 00:36:19

Szép éjszakát!

Itt, helybefaluba este hatkor volt feltámadás. Apukám hat óra tíz perckor könyékig matatott a főtt sonkában :) Még az oxigénpalack zsinórját is magán hagyta :) Szegénykém, szerintem senki nem várta így a feltámadást, mint Ő :D

@Pálcika: Mit csinálnak a családod tagjai, amíg Te körbetájfunozod a lakást?

@Halvány Görény: Boldog húsvétot Neked is. Ugye milyen finomlelkű lett Toma? :)

Pálcika 2009.04.12. 00:56:10

kikapcsolok mindent mert így nem haladok...
szép álmokat mindenkinek!

Pálcika 2009.04.12. 06:49:34

Szép reggelt!Húsvétot és Nyuszikát mindenkinek!!
a nyuszika hozott nekem két szép táskát(mit táskát?bőröndöt!)a szemem alá,simán elmehetnék pészáchot ülni húsvét helyett:)
@Halvány Görény: óóóó,bár este olvastalak volna,mindig is sejtettem,hogy mások másképp csinálják,de végre én is tudom a megfejtést:non-stop tévé:))))))))))))
@fiam: nem voltak itthon(de már igen)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 07:51:09

Jó reggelt! Szép húsvéti napot kívánok mindenkinek!

Nálam ma támad fel a sonka, ha minden igaz, hal is. Vicces méretű tojásaim vannak, kb. négy darab, valószínűleg egy izmos kolibri hozta világra őket.

@Pálcika: Ha legalább ünnep idején többet aludnál 5-6 óránál, csak kistáska lenne a szemed alatt:)

@Halvány Görény: Neked is boldogot! Meglocsolod Kálmánt a régi szép idők emlékére?

@fiam: Örülök, hogy Apukád ilyen jól van:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 08:34:37

Jaj, Nadine, én pont, hogy borzasztóan nem bírom azt a filmet, mert annyira semmi köze nincs a könyvhöz, azt meg nagyon szeretem.

Volt egy(két)jó útikönyv, amik regényként voltak megírva, és ebből csináltak egy trendi filmecskét..
Aranyos lenne biztos, de annyira a megcsúfolása a szememben az eredetinek.. :(

Te olvastad a könyveket? És ha igen, mennyire tudsz elvonatkoztatni?

Ha nem olvastad, azonnal szerezd be őket, mert az tuti, hogy te imádnád!:)

Zuzuka 2009.04.12. 08:35:59

Napsugaras szép húsvét reggelt mindenkinek!

reggelire sonka, főtt tikmony, paprika és meleg sóskifli. ma itt lesz az ebéd, úgyhogy hozzá is látok.
a tiramisú isteni lett, ennek a szép ünnepnek éppen megfelelő! köszi Toma!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 08:39:36

@nyuszómuszó: Nem olvastam, viszont nagyon szeretem Diane Lane-t, úgyhogy szeretem ezt a filmet. A lengyel csapat is igen vidám figurákból állt, én nagyon nevettem rajtuk.

@Zuzuka: Ha már reggelire nyomjátok a sonkát, meg azt a szerszám nevű valamit, főve, akkor hogy tudtok még ebédelni is?:)

Na, én is megyek főzőcskézni, mert majonézes krumplit szeretnék készíteni, az a halhoz is, sonkához is jó. Már ha lesz használható krumpli itthon:)

Zuzuka 2009.04.12. 09:06:58

@Nadine: simán:) van egy Úri szakáts-könyvem 1801-ből, abban a tojást hívják tikmony, vagy tyúk-monynak. a nyelvezete egy az egyben olyan, mint mikor én hülyéskedek a helyesírással - tehát mondhatni: régiesen írok:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 09:13:34

Nadine, ha bent jársz Pesten, én nagyon szívesen odaadom neked mindkét könyvet kölcsön!

Ezt nagyon komolyan mondom, mert azokat neked tényleg el kell olvasnod!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 09:20:29

@Zuzuka: Nekem a tokmány jutott eszembe erről:)

@nyuszómuszó: Tényleg szívesen elolvasnám mindkettőt, de ha annnnnnnyira nekem valók (tudom, hogy azok), megpróbálnék beruházni rájuk. Majd körülnézek a Vaterán/TeszVeszen is...:) Majd egyeztetünk, jó?

Eddig a kutya-macska etetésig jutottam, meg reggeliztem egy szendót. Hatékony(talan)ságom a csúcson.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 09:29:27

jó:)) Tutira nagyon neked valók.
Csak gondoltam, ha elolvasod, akkor mrá te is fogod tudni..

Jó nagy darab könyvek, az egyik sárga, a másik narancssárga.
A címük Napsütötte Toszkána és Édes élet T.-ban.

Igaziból nem az, hogy nagyon durván másról szól, mint a film (az alapkoncepció, az mondjuk teljesen más), csak annyira, de annyira más a hangulata, és pont az a jó, hogy egyedi, de elmagyarázni sajnos nem tudom. Végülis a könyvek egy napló és egy utikönyv keverékei.
Amúgy jó, ha kéznél vannak, mert telis tele vannak közbefirkantott tuti receptekkel, meg kertészkedési tippekkel, meg ilyen helyiektől ellesett mindenfélékkel.

De én nagyon régen vettem őket és már akkor sem voltak olcsók, jó vaskosak, szóval tényleg szívesen oda is adom, amíg nem szerzel egy sajátot..:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 10:06:13

@nyuszómuszó: Láttam őket könyvesbolt kirakatában, csak ínséges időkben nem kínzom magam azzal, hogy be is megyek:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 10:09:38

Most kezdődött vmelyik ismeretterjesztő csatornán egy film, talán "Az igazi Biblia" címmel, és bemondták az elején, hogy vigyázat, a műsor epilepsziás rohamot válthat ki. Ezt vajon hogy kell érteni? Olyan képek vannak benne, amiktől az epilepsziára hajlamosak rohamot kapnak (vannak ilyen számítógépes játékok is, amikben sok a hirtelen villanás, lövöldözés stb.), vagy hogy a vallásosak kapnak attól e. rohamot, amik a műsorban elhangzanak?

maybach 2009.04.12. 10:16:48

Jó napot, kellemes ünnepeket!
Jelentem a János vitéz a Nemzetiben teljesen nézhető.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 10:17:00

Simán el tudom képzelni, hogy véletlenül a rossz egyenszinkront keverték alá, vagyis a film tartalmazhat olyan elemeket, amelyek sértik egyesek vallásos meggyőződését stbstb.. helyett az epilepsziásat.. Még mehetett volna a harmadik, az orvosi képek csak erős idegzetűeknek..:P

maybach 2009.04.12. 10:40:27

Bővebben. Kicsit féltem a tulipános kárikittyomos, mindig dalra fakadós mesétől.
Viszont kisded korom óta emlékszem a "hozd vissza vissza őt..."-re.
Szóval tetszett. A vége nem a szokásos, de nem is olyan elszállt, mint amit hallottam.
A színészek meg ügyesek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 11:31:27

@maybach: Mivel teljesen laikus vagyok: ez felnőtteknek szóló verzió volt?

maybach 2009.04.12. 11:34:21

13 éven felülieknek.
De, igen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 11:48:57

Érdekes, sosem jutna eszemben János vitézt megnézni, amióta nagylány vagyok:)

maybach 2009.04.12. 11:59:20

Elhiszem. Én viszont sosem leszek nagylány. Igaz nem is az én ötletem volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 12:08:31

@maybach: :)

Ünnepélyesen kijelentem, hogy ezentúl már azokban a címkékben sem hiszek, amiket az élelmiszergyártók aggatnak a termékeikre.
Az Intersparban vett, Kapuvári Sonka márkájú, "hagyományosan füstölt és pácolt" termék, ami elvileg tarjából készült, most került elő a kuktából. Amikor beleszúrtam a húsvillát, pukkant egyet, és kettéesett. Már az is gyanús volt, hogy nincs füstölthús-illat a házban, de megkóstoltam a levét is, a húst is, és - sótlan, vízízű. Most ezek után hogy vegyek bármit is? Látszatra főtt sonkának néz ki, nem tudom, ehető lesz-e egyáltalán, ha kihűlt...:(((( Már csak az én busa barátomban bízom.

maybach 2009.04.12. 12:37:41

Az egész világ tele van, olyan, mintha, szinte, akár stb. termékekkel.
Elég vacak dolog, de mindig újabb trükk jön. Vagy olyan régi, hogy már elfelejtettük.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 12:46:36

Az a vicces, hogy most kihűlt egy kicsit, és így már határozottan jobban hasonlít az íze a főtt, füstölt tarjára - azért örülök, hogy nem kell kidobni -, de megeszem az összes kalapom, ha ez igazi füstölt hús. A leve megy is a kutyakajába, nem érdemes eltenni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 12:50:50

@maybach: Minap vettem - először és utoljára - tescós tejszínhabsprayt. Hát az valami csuda. Teljesen tejszínhabnak tűnik, de az íze... Pedig állítólag még cukrozott is. Azt nem értem, hogy ha esetleg másnak sincs tejszínhabérzete, ha megkóstolta, és többé nem vesz, akkor mi lesz ezekkel a "mintha"-termékekkel? Vagy van olyan, aki rászokik?

maybach 2009.04.12. 13:03:35

Ha nem ittál igazi tejet, nem tudod milyen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 13:16:16

@maybach: Látod, ez igaz. Mindig elfelejtem, hány éves vagyok. Én azért ismerhetem fel az igazi tejszínhabot, mert egész torokfájós gyerekkoromban azt kaptam fagyi helyett. A Maros utcai cukrászdába is mindig azért megyek be, mert ott még ilyen tejszínhabot tesznek a kávéba. Viszont az a néhány millió emberke, aki a nyolcvanas évek után született, talán még sosem kóstolt ilyet. Hm. Már értem.

Pálcika 2009.04.12. 13:18:21

@nyuszómuszó: én olvastam,az elsőt(napsütötte Toszkána)de nem nagyon ismertem rá,hogy ez a film a könyvből készült volna ,hiszen abban egy házaspárról van szó,stb..........állítólag van a sorozatnak(könyv) egy harmadik része is
@Zuzuka: elnem tudtam képzelni miért esztek húsvét reggelén a sonkához főtt-tyúkot(vagy taknyot,mint ahogy azt elsőre olvastam:)))))))
@Nadine: az én sonkám meglepően jó lett,ha gondolod gyere át eszegetni!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 13:22:41

@Pálcika: :DDDD ez sem rossz asszociáció a főtt tyúkhúsra...:)))

Mindjárt kezdem sütni a halucimat, nem megyek sehová!:) Különben sem tudnék. Annyit enni sem:) Így is húzom az időt, mert ha én reggelizek, akkor még a három órai ebédszerűség is korainak tűnik.

Pálcika 2009.04.12. 13:28:42

@Nadine: én is megyek beveszem a konyhát(amikor ilyen gyönyörűen csillog-villog mégjobban szeretek benne főzőcskézni)de előbb igyunk egy kávét:))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 13:29:23

Hát igen, pálci, arra írtam, hogy a történet része nem nagyon más, csak az egész indulás, meg a keretsztori..
Szóval a filmben kiragadott jelenetek végülis szerepelnek a köynvben is, csak épp ugye teljesen más aspektus, ha azt vesszük, hogy van egy elhagyott nő, aki elmegy szingliként szívétlelkét gyógyítani (erre írtam, hogy ez kicsit olyan erőltessük rá ezt a sablont, mert ez a trendi), vagy, mint ami a könyvben van, hogy van egy nő, aki épp hogy a negyvenes-ötvenes éveire talált rá önmagára, és tudja mit akar, kiegyensúlyozott stb..
Persze ebből nem lehet teátrális hpiendet kihozni..:P

A harmadik részt még nem láttam..


Mi olyan szuper sonkát vettünk a piacon, hogy ihaj..

Nem zsíros, azt nem szeretjük, hanem ilyen igazi szuperfüstölt nagy darab sonka. úúúúúúú!
Nagyon finom. A felét megfőztem, amásik feléből sütögettem..

A mű husik is finomak amúgy, de az nagyon felháborító, hogy ráírják, ha egyszer nem az, az ember meg próbál adni rá, megveszi drágábban, aztán valami rosszabb minőséget kap..:(

Volt a malackarajon, hogy mire kell figyelni és milyen "sonka" tulajdonképpen miből is van.


Nagyon-nagyon szépek a virágaid Nadine! O.o

És a macsek is gyönyörűséges.
Mondanám, hogy a kutya is, mert az, gyönyörű a szeme, de kutyákkal csak a politikai korrektség kedvéért barátkozom.. :(

Pálcika 2009.04.12. 13:52:55

@nyuszómuszó: hát igen,ritka,hogy egy film vissza tudja hozni a könyv hangulatát(kivéve ha előbb megnézed a filmet és utána olvasod a könyvet)de ha már könyveknél és olaszországnál tartunk,hátha te tudsz segíteni nekem(vagy bárki:))egyszer egy könyv ajánlóban hallottam egy nekem tetsző könyvet de a címét nem sikerült megjegyeznem és azóta sem lelek rá a könyvre,vagy valakire aki ismeri a történetet.amit tudok a könyvről:olaszországban játszódik liguriában. egy angol testvérpár(leányok)vesz egy házacskát először nyaralónak aztán véglegesen oda költöznek,és a házhoz tartozik egy olajfa liget is, felújítják a házat a saját kényelmük szerint de a helyi emberek megszólják őket mert nem az ésszerűség hanem a kényelem számukra a fő szempont,szép lassan megismerkednek a helyi kultúrával-szokásokkal-ételekkel és feladatokkal.szóval ez is olyan útleíró-népszokást és tájat bemutató regényféleség.de mi lehet a címe???????és ki írta?????

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 13:57:29

@Pálcika: Most ittam!:)

@nyuszómuszó: Ő a nagykutyám, Lurkó. Már nagypapi korú eb, és ritkán fotózható, mert vagy elbújva alszik, vagy rohangál. Ez a másodperc örökre bevonul a történelembe:) A cicám, Pumi meg követett, folyton a lábamhoz hempergett, ahogy fotóztam, nem hagyhattam ki őt sem:)

Fiam, neked is elküldtem a képeket, de a citromail megint visszadémonozott:(

A haluci finom lesz, most kóstoltam meg az első sült darabkát, ami letört. Jó ez a kukoricadara panír. Ezentúl nem vacakolok a hagyományos panírozással.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 14:09:02

jó reggelt!

bár nem sok közük van egymáshoz valóban, azért a könyv, és a film is egyformán jó a maga műfajában. teljesen felesleges egy filmen számonkérni a könyv hangulatát, mint ahogy a körtét sem hasonlítjuk az almához, más műfaj:)
én szeretem a filmet, is, főleg az erős képi hatások miatt. amikor a szülés utáni snittben, a pipacsszirmos jelenet után bevágták az a pipacsmezőt a háttérben azokkal a régi házakkal... az mindig szíven üt akárhányszor látom!!:)))
viszont annyira barbár dolognak tartom, azt ahogy az rtl hirtelen elvágja a filmek végét, kitépve a film hangulátóból. csak hogy pár másodperccel több reklámidejük legyen...:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 14:43:31

@Bombadil Toma: Az a pipacsos táj engem is megfogott, pedig nem vagyok oda a piros virágokért. De a filmben... csodaszép volt, én még nem is láttam ilyet soha.

Lehet, hogy a busa is sonkából van? Sütés végére mindnek leesett a lába.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 15:33:00

@Nadine: bakker! egy tányérral evett mindenki, és annyira jól laktunk, hogy mozdulni sem tudtunk utána. ezek a búrok kemény fickók lehettek:)) egyébbként nagyon finom lett...

Pálcika 2009.04.12. 15:35:30

@Bombadil Toma: igazad van,a helyén kell kezelni a dolgokat!nekem is tetszett a film,bár amíg néztem eszembe sem jutott a könyv,furcsa a film és a könyv közti párhuzam,de nem kell hasonlítgatni és akkor mindkettő szerethető a maga műfajában.jó ez az elmélet:))))))
@nyuszómuszó: jessz-jessszzzz-jesz!!!!!tudtam,hogy valami szexes téma csak nem mertem mondani:))az ajánlóban ahol hallottam jó kritikát kapott,de itt a te linkeden elég gyenge minősítést adnak róla.te olvastad??vagy tudsz róla valamit??vegyem vagy ne vegyem??

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 15:43:36

@Bombadil Toma: Lesz belőle poszt is? Tényleg érdekelne... Arra is kíváncsi vagyok, hogy amikor főzöl vmi egzotikusat a barátoknak, akkor az mindig mindenkinek bejön?

Pálci, küldtem Neked mailt, ma már a másodikat!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 15:43:54

@Pálcika: én is olvastam a linken az olvasói véleményt, de egy vélemény, még nem vélemény:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 15:46:12

@Nadine: lesz poszt belőle! :) általában ízlik mindenkinek, most is ki lett törölve/tunkolva minden tányér:)

Pálcika 2009.04.12. 15:49:54

@Nadine: irulok-pirulok- és rohanok a levelesládámhoz(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 15:56:07

@Bombadil Toma: Csak a fűszerezés miatt kérdezem, mert azért ritkaság, hogy pont mindenki szeresse ugyanazokat az ízeket, nem?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 16:01:20

@Pálcika: Nyugi, semmi extra, csak gondoltam, szólok:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 16:08:38

@Nadine: a barátaim általában nyitottak az új, és szokatlan ízek iránt. de az a búr ragu nem volt annyira más. marhalábszárból készítettem, és talán a szegfűszeg, és a vörösáfonya lekvár az, ami kissé szokatlan lehet egy raguban...:))

Pálcika 2009.04.12. 16:11:08

@Nadine: már válaszoltam is csak kissé elvétettem a címzést és ezért a vaterától kaptam egy kedves levelet,miszerint, szerintük nem nekik akartam választ küldeni,igazuk volt:)))de ha nem szólnak észre sem veszem a rossz címzettet:))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 16:16:29

Nem, pálci, sosem hallottam róla, csak a gúgli jó barátom, és az alapján,a mit írtál róla, elsőre megtaláltam..:P

Hú, a szegfűszeggel illatával engem ki lehet üldözni a világból..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.04.12. 16:18:37

De szerintem ne hallgass arra a kritikára, nem szimpatikus..:P

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 16:23:15

@nyuszómuszó: :DDD ne úgy képzeld el ezt a ragut, hogy olyan mint a forraltbor. 5-6 szem kerül a két és fél kiló húshoz... a komplexitáshoz kell a szegfűszeg. bors, chili, szegfűszeg, babér, és kakukkfű ősszeségéből áll a fűszerezés.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 16:25:58

@Bombadil Toma: Nekem is van olyan lencseegytál-receptem, amiben egyszerre van füstölt hús, kolbász, darált hús, fokhagyma, hagyma, bors, mazsola, szegfűszeg - és rettenetesen finom!:)

Csak mondjuk, pl. én nem szeretem a curryt meg az ánizst. Ettől még nyitott vagyok sokféle kajára, de ha ebből a kettőből bármelyiket tartalmazza, tuti, hogy rosszul leszek tőle. És egy arab, indiai stb. kajában előfordulhat olyan karakteres íz, ami nem mindenkinek jön be.

@Pálcika: Vicces vagy!:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 16:27:56

Már-már majdnem kiejtettem a számon, hogy nem emlékszem, mikor volt a környékünkön ilyen csend, mint most, ki kéne menni szunyókálni egyet a kertbe, de ahogy erre gondoltam, előpattantak az óbudaiak, akik csak hétvégenként jönnek ki, és úgy érezték, húsvétvasárnap délutánja éppen megfelelő időpont egy kis fűnyírásra benzinmotoros dübörgővel. Marad a benti szundi, ha egyáltalán.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.04.12. 18:53:51

Szervusztok!

Jaaaajjj, sokkal jobb volt az imidzsváltásom előtt a dolgom!

Maybach: :)

Toma, tegnap én is a Toscanat néztem és Rád gondoltam, mondtam is Neoexnek, hogy itt fog festeni Toma :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 19:52:35

@fiam: Ha engem is visz, akkor kopaszon, mert annyit fogok dumálni neki, hogy kihullik a haja, mire odaérünk!:)

Pálcika 2009.04.12. 20:08:09

MAYBACH!!!!!!!!!!!
remélem nézed a mtv1-en Talmát!!élőben adják a versenyt:)))))))))))imádom,és nagyon drukkolok

Pálcika 2009.04.12. 20:13:08

@Nadine: :D:D:D ez nagyon jóó,tényleg sürgősen vennem kéne egyet(legalább):)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.04.12. 20:35:15

VALAKI CSAVARJA KI A KEZEMBŐL A SÜTEMÉNYES TÁLCÁT!!!
bakker! ma még nem ettem semmi normális kaját...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 20:48:02

@Pálcika: Későn reagáltál, sztem már lejárt az aukció... De Apcihoz nagyon passzolt volna, ugye?:)

@Bombadil Toma: Én most teszteltem le az időközben megjavult sonkát, de ez akkor sem sonka, az tuti.
Most lemegyek sajtos rudat gyártani, mert a szemben lakó tizenéves kisbarátom jelezte, hogy holnap reggel beugrana locsolni. Csak engem (mert amúgy utálja), én meg csak neki leszek itthon (mert én is utálom).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 20:49:22

@Pálcika: Sztem Maybach kézilabdázik a Viasaton.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 21:12:53

Pálci, én nem tudom hogy csinálod ezeket az esti házitündér-műszakokat, én alig élek. Még az is nehezemre esett, hogy felismerjem és értsem, mit mutat a mérleg. Milyen rúd lesz ebből, bakker!

maybach 2009.04.12. 21:30:34

Jó estét kívánok!
Nem láttam Talmát. Bevallom a tech. sportok nem érdekelnek. De Talmának persze drukkolok.
Nem találjátok ki, de focit néztem. Most meg focit nézek.

Pálcika 2009.04.12. 21:33:36

@Nadine: sajnos nem volt egy sikeres verseny,én mint nagy szakértő megállapítom,hogy Talmának gyenge a motorja:((
én mára már mindennel kész vagyok,ma időben lefekszem,és holnap szabadnap!!különben meg hajt a vérem és a rigolyám:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 22:01:09

@maybach: Maybach, valahogy nem lep meg:D

@Pálcika: Szép álmokat, aludj jól (és hosszan!), nekem is mindjárt kész a sajtos. Ha nem égetem oda csúnyán:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.04.12. 22:23:55

Nem égettem oda, ennek örömére kikapcsolok. Szép álmokat mindenkinek!

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.04.13. 00:04:32

@maybach: A motorsport engem se érdekel, ennek ellenére Talmának én is szurkolok, ám töredelmesen be kell ismernem, hogy a tippmixen arra tettem, hogy nem lesz az első hatban.

maybach 2009.04.13. 10:27:34

Ráadásul annyira tetszik, hogy soron kívül m1-en motoros futamot adnak Talma miatt.
Ha már a viasatot említettétek. Ott egész csapat kézilabdázott.
süti beállítások módosítása