Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Búr marharagu

2009.05.03. 05:00 Bombadil Toma

 

Még a születésnapomra készítettem el ezt az ételt, de csak most sikerült megírnom…
Igazság szerint, eredetileg nem is marharagu, mert a receptben kuduhús szerepel. De mivel azt viszonylag ritkán kapni a hazai henteseknél, meg kellett elégednem a marhával, azzal is ugyanolyan finom.
Figyelem, ez egy igazi „macerás étel”! Meglehetősen időigényes, rengeteg hozzávalóval, sok előkészítő munkával, így csak különleges alkalomra és nagy mennyiségben érdemes előállítani, hogy megérje a fáradságot. De ha egyszer elkészül, akkor pompás, rendkívül finom ragu lesz a jutalmunk…
 
 
Hozzávalók (8 személyre):
 
·        2 kg marhalábszár
·        30 dkg húsos füstölt szalonna (kolozsvári v. pancetta)
·        30 dkg vöröshagyma
·        50 dkg sárgarépa
·        1 fej fokhagyma
·        ¾ csésze (200 g) vörösáfonya-lekvár
·        1 liter marhahús alaplé v. sötét csirkehúsalaplé
·        5-6 szardellafilé
·        2 tk. egész feketebors
·        4 db szegfűszeg
·        2 db szárított csili
·        2 babérlevél
·        1 kis ág friss rozmaring
·        5-6 ág friss kakukkfű
·        2 ek. olasz paradicsomsűrítmény
·        20-25 db dió nagyságú salotta (sonkahagyma) vagy gyöngyhagyma
·        olívaolaj
·        liszt
A hús pácolásához:
·        1 üveg vörösbor (dél-afrikai shyraz)
·        1 fej fokhagyma
·        2 fej hagyma
·        2 babérlevél
·        4-5 szegfűszeg
 
 
Előkészületek (a pácolás):
 
1. A húst megtisztítom a hártyáktól, a faggyútól és nagyobb, kb. 4 cm-es kockákra vágom.
2. A hagymákat felnegyedelem, a fokhagymafejet keresztben kettévágom.
3. A húst egy nagy tálba teszem, ráöntöm az egész üveg vörösbort (csak jó minőségű bort használjunk!), rádobom a hagymát, a fokhagymát, a szegfűszeget és a babérlevelet.
4. Letakarva hűtőbe teszem, minimum egy napra.
5. Elkészítem az alaplevet.
 
 
Előkészületek (a főzés előtt):
 
1. A húst kiszedem a pácból, egy papírtörlővel leszárítgatom, a pácoláshoz használt bort pedig egy edénybe szűröm. A visszamaradt hagymát, fokhagymát kidobom.
2. A szalonnát nagyobb kockákra, a répát ujjnyi vastag karikákra vágom,
a hagymát felaprítom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
3. A borsot, szegfűszeget és csilit a mozsárban porrá zúzom.
4. Az alaplevet felforralom.
5. A salottahagymát megpucolom, de hagyom egészben.
 
 
Elkészítés:
 
1. Előveszek egy nagy teflonserpenyőt, közben előkészítem a cserép főzőedényemet (megteszi egy fedeles öntöttvas vagy más sütőben használható főzőedény is), amiben az egészet főzni akarom.
2. A serpenyőben kevés olajon kisütöm a szalonnakockákat. Mikor a zsír nagyja kisült, de a szalonna még nem teljesen ropogós, egy szűrőkanállal az edénybe szedem.
3. A marhahúst lisztbe forgatom, a visszamaradt zsiradékban elősütöm, megsózom, majd szintén a cserépedénybe teszem.
4. Ezután a sárgarépát pirítom meg, majd megy a hús után az is.
5. Ha kell, pótolom a zsiradékot egy kis olajjal, és rádobom a felaprított vöröshagymát. Ha kezd összeesni, hozzáadom a fokhagymát, és együtt pirítom üvegesre.
6. A serpenyő közepén félrehúzom a hagymát, és ott pirítom meg a paradicsompürét, megszórom a porított fűszerekkel, beletépkedem a zöldfűszereket, beledobom a babérlevelet, a szardellát, felöntöm egy kevés borral, összekeverem, és rázúdítom a főzőedényben lévő többi cuccra.
7. Hozzáadom a lekvárt.
8. Az egészet felöntöm fele-fele arányban annyi alaplével és borral, hogy éppen ellepje.
9. Óvatosan elkeverem, megkóstolom a levét, hogy kell-e sózni, lefedem, és 140 fokra előmelegített sütőbe teszem 4 óra 30 percre.
10. Egy serpenyőben a salottahagymát kevés olajon, egy kanálnyi cukorral karamellizálom.
11. Hozzáadom a raguhoz, és még 30-40 percre visszateszem a sütőbe.
 
 
Tálalás, tippek:
 
A ragut köret nélkül, frissen sült bagettel tálaltam, egy kevés apróra vágott petrezselyemmel megszórva. Tálaláskor készítsünk ki az asztalra erőspaprikakrémet is, ha valaki esetleg csípősen szereti (mint én). Vigyázat! A búr ragu rendkívül laktató étel, ne essünk abba a hibába, hogy túl nagy adagokat kínálunk.
A ragut elkészíthetjük előző nap is, ha vendégeket várunk, és aznapra már csak a végső simítások, mint a karamellizált hagyma elkészítése és a ragu készre főzése marad csak, így a többi időt a barátainkkal tölthetjük. Én is így tettem, a végső fázist (11. és 12. lépést) a vacsora napján, kint a szabadban, parázs felett főzve végeztem el…
A maradék ragu két-három napig eláll a hűtőben, sőt, akár le is lehet fagyasztani, úgy fél évig is eltarthatjuk.
Igazi kulináris élvezet ez a ragu. A hosszú ideig alacsony hőfokon főzött/párolt, rendkívül puha, omlós hús szinte magától esik szét a szájban. Az ízek összetettek, mégis egységesek, harmóniában vannak egymással. A hús, a répa és a karamellizált hagyma együtt a fűszerekkel adja azt a pompás édes-fűszeres-sós ízharmóniát, amitől olyan remek az összhatás.
Ehhez a „nehéz” ételhez igazán jól passzol a testes, fűszeres vörösbor, a syrah, vagy más néven shyraz. Hogy egy kicsit autentikus legyek, egy palack dél-afrikai shyrazt bontottam az étel mellé (a pácoláshoz/főzéshez is ezt használtam)… Nem hibáztam:)
 
Elkészítési idő: 7 óra + a pácolás ideje
Költségek: kb. 700 Ft/adag
Bor: 1090 Ft (shyraz, Dél-afrikai Köztársaság)

105 komment

Címkék: gasztro recept marhahús toma egzotikus étkek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 15:39:44

jó reggelt!

@Susztertangó: sajnos a kaffer bivalyhús is ritkaságszámba megy a pécs környéki henteseknél:))

@nyuszómuszó: sajnos ez a hosszúhétvége nem kedvezett az ilyen összejöveteleknek, én is akartam egy bogyrácsos főzést tartani...

@Nadine: szeretem ezt az edényt. jó sok fér bele:)) az ilyen lassú főzéshez, ezt szoktam használni.

kitettem az új blogom linkjét oldalra. feltöltöttem pár bejegyzést rá, úgyhogy már olvasható:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 15:45:16

@maybach: annyira brutál, hogy alig tudtunk megbírkózni a kimert adaggal. pedig a képen is látszik, hogy nem durrantottam tele a tányérokat:))

maybach 2009.05.03. 15:51:14

Toma!
Erre gondoltam. Egy tányér+egy pohár bor és lehet ejtőzni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 15:56:46

Káááááááááááááááááááááááááávééééééééééééééééééééééééé-tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiime!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:00:23

@maybach: azaz! csak néztünk ki a fejünkből utána, és szuszogtunk. na, azért később tettünk rá fujtásként pár túrósrétest. csak hogy lássák, nem vagyunk mi papírhajók! :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:09:18

süt a nap, közben akkorákat dörög, hogy drazsét nem lehet kirobbantani az ölemből. remeg, és liheg ezerrel:((

maybach 2009.05.03. 16:14:34

Túrósrétes rulez!
Itt mindig csak dörög, de sosem esik. Olyan kemény a föld, hogy ásó helyett csákány kell.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:22:23

Szervusztok!

Nem gondoltam volna, hogy ennyire megvisel a cicák elvesztése. De már lábadozom.

@maybach: Igazad van, kezd helyre jönni a Macska. A simogatásnak örül...

@Bombadil Toma: Ez az étel pont nekem való :) Dél-Afrikában nagyon jó borok vannak. Azért is, mert Fokváros és környékén egy magyar rázta gatyába megint a szőlőtermesztést és borkészítést. Látom, muszáj lesz folytatnom a sorozatot...
A kaja isteni lehet, remélem fagyasztottál le belőle.

Itt irtó nagy zuhé volt, a friss ruha kiteregetése után 13 perccel csapott le az özönvíz. Klassz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 16:42:12

@maybach: Nálunk is ez jellemző: jön nagy lármával a vihar, hogy aztán essen belőle négy csepp eső. Évek óta ez megy. Közben meg mindig olvasom, hogy merre zuhogott az országban.

@Bombadil Toma: "papírhajók"... :DDD Ez nagyon jó!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:56:15

tök jó azért, hogy miközben itt beborult, egyfolytában dörög az ég, a netes meterológiai oldal rendületelenül mutatja nekem, hogy itt, pécsen és környékén, jelenleg bizony hétágra süt a nap, és felhő egy szál sem. most akkor ez hogy?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 17:06:01

@Bombadil Toma: Úgy, hogy határozottan fingjuk sincs róla, milyen idő van.

Már megfigyeltem a netes meteorológiai jelentéseknél, hogy szinte kizárólag feltételes módban fogalmaznak: itt-ott esHET, amott viharos északi szél fújHAT... és így tovább. Ilyenkor gondolom azt, mennyivel egyszerűbb lenne azt írni: NEM TUD-JUK.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:14:04

@Bombadil Toma: Benéztem az új blogodba. Tök jó :)
Ha ráérsz, légy szíves írd meg, hogyan kell házi pudingot készíteni. Úgy talán, mint a madártejet, csak több liszttel és hab nélkül?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 17:26:23

Toma, ha már úgyis ilyenekkel barkácsolsz festés helyett;), nem csempésznél egy t betűt a Blogaszróba?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:37:38

@Nadine: az már így marad!:) anno mikor felraktam, már észleltem a hibát, de aztán nem volt kedevem úra csinálni az egészet...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:51:18

egyenlőre még magzati stádiumban van a blog, ezért lehet építő jellegű kritikával élni, vagy ötleteket adni témákban, stb...

@fiam: én lisztet nem tennék bele. inkább tojásból, kevés tejből cukorból egy sűrű krémet főzni (kb. 80-82 fokon), és bele az ízesítő, csoki, vagy vaníliakivonat. esetleg, ha nagyon sűrűre szeretnéd, kevés keményítőt (a tejhez keverve) is főzhetsz bele...
írd be a gugliba, biztos találsz recipét:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 18:14:42

@Bombadil Toma: Tudom, Te magad mondtad, hogy majd máskor javítod:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 18:20:02

@Nadine: ezt továbbra is megigérem. majd máskor javítom:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 18:22:56

@Bombadil Toma: :DDD Engem nem zavar:))) Azt hiszem, megint kaptam némi napszúrást, míg Stefit kísérgettem a patakparton. Úgy fáj a fejem, mint a fene.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 20:10:59

de nagy a forgalom:)

körülnéztem a kertben. az utóbbi hűvös-esős napok hatására a petrezselymem méretes bokorrá nőtte ki magát. azt hiszem elkgondolkodhatok pár petrezselymes recepten... lehet, hogy holnap főzök egy jó kis fokhagymás petrezselyem-krémlevest.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 20:21:52

@Bombadil Toma: Ha nem teszel bele zellert, nálam biztosan nyerő lesz!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:08:43

@Bombadil Toma: Azt hittem, a liszttől lesz sűrű.
Akkor többet nem is kérdezlek semmiről. Majd a Google-ban megnézem...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:15:16

@fiam: Toma még nem jött rá, hogy Te az a típus vagy, aki jobban bízik az ismerősök tanácsaiban, mint sok idegen tapasztalatában.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:27:20

@Nadine: Az igaz, hogy ezt így konkrétan nem írtam le... Eddig sem mertem sokat kérdezni, pedig lenne mit, csak hát eleget nyaggattam számítógépes problémákkal. Azt hittem, a gasztrógondjaim már kész felüdülések lesznek a számára :)
Igen, Benne bízom, másban kevésbé. Azért esett rosszul, amit írt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:33:21

@fiam: Szimpla lustaságnak tűnhet, hogy nem a Google-ban "érdeklődsz". Pedig csak a "Mestert" faggatod. De Micinek nincs kukkerja, nem érted?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:36:37

Na, utoljára nyűgizek, csak azért, hogy a Kukkertalan végre megértse: ha Ő megkérdezné, hogy hogyan fűzze az Erdélyi csiperke nevű nyakláncot és mit tanácsolok, milyen cérnára, akkor én nem fogom azt mondani, hogy nézze meg a Google-ban, mert rengeteg ötletet fog ott találni.
Na.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:38:58

@fiam: Igen, de Te szakértőnek tartod őt, Ő meg nem tartja magát annak. Hát ez a diffi.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:39:57

Ez lemaradt: ha a Google-ra lennék kiváncsi, akkor ott néznék körül - bár úgy tűnik, nem feltételezi rólam ezt a hihetetlen találékonyságot :D Mondjuk az eddigi ténykedésem alapján, némileg jogosan. Ne felejtsük, a munkaügyis "pártfogóm" is a takarító tanfolyamra akart beiskolázni... :DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:40:45

@Nadine: Ó, hát, ha két hatalmas önbizalmú találkozik... csak katasztrófa lehet a dologból.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:42:04

A difit én eddig egy f-fel írtam. Mindig tanul az ember :)
Bár az, hogy differencia, az két f. De, ha már rövidítünk...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:42:39

Most mennem kell, mert a múlt héten szinkrontalan sorozatom (Ments meg!) némi reklamáció hatására újra szinkronnal megy az AXN-en. Nem lehetek hálátlan:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 22:13:06

De úgy látom, csak elköszönni!:) Jó éjt, szép álmokat!

Susztertangó 2009.05.04. 04:38:06

Jó reggelt!
A rigók fütyülnek-arra, hogy még aludhatnék:-( viszont még fél óráig tiszta levegő jön az utcáról, addig nyitva hagyom. Ha nem lesz olaj, mivel fogjuk büdössé tenni a a várost?st

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 08:11:19

Jó reggelt!

Még egyetlen tojásunk sem repedt meg. Nagy a felelősség rajtam. Ma én vagyok a tojásszülész és -nőgyógyász.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 08:21:07

ZUZUKA!
ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG ERŐBEN, EGÉSZSÉGBEN, BOLDOGSÁGBAN, VIDÁMSÁGBAN!!!

Zuzuka 2009.05.04. 08:46:21

jóregg!

@fiam: köszönöm szépen! nem tudom, illik még ilyenkor tartani? mert mi méltóan megünnepeltük 2 napon keresztül:)) jajj, jajj, jajj!

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 09:01:11

Igenigen, Isten éltessen!:)

Ma, kérem alássan, tanulni fogok..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 09:05:56

Zuzuka, én nem tudtam, hogy most van, de akkor utólag is Isten éltessen sokáig erőben-egészségben, szerelemben, bőségben, és teljesüljön minden vágyad!:)

Zuzuka 2009.05.04. 09:13:30

@nyuszómuszó: @Nadine: köszönöm, köszönöm!
nem utólag... ma fogok megszületni 11.45-kor - oááá oááá:)

Zuzuka 2009.05.04. 09:17:38

másodikos koromban plakátot kellett készíteni május 1-re. rajzoltam felvonulókat, zászlókat, de minden transzparensen az állt: ÉLJEN MÁJUS 4! :)))
nagy sikere volt......

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 09:18:37

@Zuzuka: Ja, értem, szóval, előre ünnepeltetek:)

Nem szégyen, ha az ember szereti magát:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 09:24:54

Fiam, megkérdeztem Neked a nagymamámat, hogy ő hogy csinálja az igazi pudingot.

Ugyan nem tőlem kérdezted, de talán ismerősnek én is elmegyek, és ez nagyon finom szokott lenni, bár ezekkel a nagymamás dolgokkal már csak úgy van, hogy ha pl én állok neki, akkor sosem lesz olyan.. (hozzáteszem, ennek még sosem álltam, szóval nem tudom, de mindenesetre a mama nagyon finomat csinál..)


Kell bele:

3dl zsíros tej
3dl tejszín
1 cs vaníliás cukor (persze ehhelyett lehet egy vanília belét is)
5 kanál cukor
4 kanál kukoricakeményítő

A cukor úgy van számolva, hogy a vaníliás cukorral(mert mama ugye azt rak bele, nem vaíliarudat) ez mindenkinek jó szokott lenni, de nekem picit túl édes, de én a cukorral nemcukrosan is nagyon-nagyon csínján bánok, soha semmibe nem teszek, anélkül (és édesítő nélkül is) iszom mindent stb. Szóval nem tudom, ti mennyire vagytok édesszájúak.

A két tojássárgáját a cukorral, a keményítővel és egy picike tejjel simára kikevered és hozzáadod a többi tejet, meg a tejszínt is lassan.

Kis lángon folyamatos kevergetés közben felforralod. Akkor elég hirtelen besűrűsödik, és azonnal le kell venni a tűzről.

Nagyon lassan forr fel, de türelmesnek kell lenni, és nem szabad feljebb kapcsolni és végig szép lassan kevergetni kell.
(na vajon miért nem állok neki eleve ilyet csinálni..:P)

Ha kész van, akkor, ha ízesítettet csinál (kb hatfélét, ahányan ott vagyunk..:P), akkor összeturmixol gyümölcsöt, az egészhez szokott olyan 30-40 dekát, epret, barackot, meg ilyesmiket és belekeveri.

Ha csokisat (kakaósat) csinál, akkor számolni kell azzal, hogy a kakaót nem ebbe rakod bele, mert az túl sűrű lesz, hanem csinálsz elkevered egy picike meleg tejjel és utána kevered bele a pudingba, vagyis, hogy arányaiban meglegyen az a nedvességtartalma, ami a gyümölcsnek is van plusszban.

És poharakba és hűtő, és megenni!:)

Jó étvágyat!:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 09:25:59

Nadine, én sem tudtam, de ettől még kívánhatjuk most már..:)

2009.05.04. 09:29:46

jó reggelt!
Zuzukának mindenféle jókat, szépeket és vidámakat!

eszetlenül hétfő van, amolyan Garfield-féle broáf hétfő... :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 09:36:51

@nyuszómuszó: Látod, éppen így kell posztot írni, csak nem kommentben...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 10:24:14

@nyuszómuszó: Ó, köszönöm szépen!
Puding receptet még sosem olvastam, de vágytam rá. A megvalósítás sem várat magára sokáig... A gyümölcsös és egyéb tippeket is köszi! Nagymamádnak kézcsókom! :)

@Zuzuka: A plakát... :DDD
Nem épp szülinapos, de egyszer nekünk dózsagyörgyös plakátot kellett rajzolnunk rajz órán. Én néhány elszánt képű, bajszos parasztot vittem fel a rajzlapra, persze kasza-kapa kézben, duzzadó izmok. És... és a kitárt mellkasukra hegyeztem egy kis grafitport és ujjbeggyel szépen elsatíroztam. Akkoriban a szőrös mellkasú férfiak tetszettek. Akkor voltam tizennégy és csak plátói kapcsolat fűzött minden hímneműhöz. Viszont a fantáziám nagyon dolgozott. Deréktól fölfelé :)
A rajz tanárom nagyon csodálkozott. Nem ilyennek ismert engem.
Jajj, most elpirultam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 10:40:59

@fiam: Mi viszont már egy cseppet sem csodálkozunk:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 10:44:15

@Nadine: Ezt úgy érthetem, hogy teljesen normális vagyok és a rajz tanár volt fura? :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 10:45:28

Szerintetek kelés közben mozognak a tojások? Ezt elfelejtettem megkérdezni Neoextől. Totál nyugiban van még minden.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 10:54:44

@fiam: Nem egészen:) A pajzán lelkületedre céloztam haloványan. A mostanira.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 11:02:56

@Nadine: Ja, vagy úgy!? Most nem vagyok normális. De ezt rég tudom :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 11:24:10

Elfelejtettem írni, pedig fontos: olyan gyönyörű sárga lett a pogácsa meg a madártej a tojásoktól, hogy ihaj! Öröm rántottát enni. Igaz, ennek eddig is örültem...

2009.05.04. 11:25:16

mégis kell masszírozni a tojatokat?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 12:00:10

@Jé: Nem tudom. Ez az élet keletkezése nagyon macerás dolog.

2009.05.04. 12:04:17

@fiam: :))) végül is csak 54 darabotok van, nem? ha most elkezded, holnap reggelre már kész is leszel.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 12:05:49

Az jutott az eszembe, hogy vajon készült-e felmérés arról, hogy milyen a férfiak-nők aránya a blogok készítésében. Kiváncsi lennék, hogy női vagy férfi blog van-e több.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 12:08:09

@Jé: Csak, ha deréktájon masszírozom őket... :)
Mulass csak! Majd én eszem a finom piphusit, meg a kokaspörköltet!
Egy ismerős boltos szólt, hogy lehet kakastaréjt kapni, kilója 3600 forint. Nem semmi. Pulykatöke meg folyamatosan van, 1600 HUF-ért. Ez nem is olyan sok. Kér valaki?

2009.05.04. 12:40:14

a nagyanyámnak is vannak "tikjai", szóval nem irigykedem. nálam folyamatosan van ellátás tanyasi tojatból.
a többi cucc meg, amit kínálgatsz, nem keltette fel az érdeklődésemet.

maybach 2009.05.04. 12:45:45

Jó napot kívánok!
Az igazi trükk a napos csibéről eldönteni fiú-e vagy lány.

2009.05.04. 13:00:11

egyszer láttam egy filmet a csirkegyárakról, abban mutatták, hogyan válogatják szét őket. a szárnyukat húzzák szét, és ott néznek valamit, de hogy mit, arra már nem emlékszem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.04. 13:13:31

jó reggelt!

a csirkegyárakban a szinük szerint válogatják a csibéket. egy kamera alatt mennek el a futószalagon. a világosabbak a kakasok, azok mennek a gázkamrába, a sötétebbek meg mennek a neveldébe...

maybach 2009.05.04. 13:29:26

Szép új világ.
Kulturális forradalom.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 13:47:43

@Jé: Szerintem a hónaljukat nézik, hogy epilláltak-e? :)
A taréjból nem vettem. A másik gondolkodóba ejtett :)

@Bombadil Toma: Mi lesz, ha egyszer elfogynak a kakasok? Nézzem meg a Google-ban?????????????? :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 13:52:25

Azért, Nadine, mert van elég csibe, és a kakas a belefeccölt egységnyi kaja/egyéb invesztálás után nem hoz olyan profitot, mint a tyúk.

És egy darab meghagyott kakas elég 100/akármennyi(fogalmam sincs) tyúkra.

akkor minek etessék, gondozzák őket.

Meg nem is tojnak, ugye, szóval tiszta deficit..

2009.05.04. 14:11:19

@fiam: hehe, nem rossz ötlet :)
ha elfogynak a kakasok, akkor a tikok matriarchátusban fognak élni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 14:17:29

@nyuszómuszó: Na de a húsa ugyanúgy eladható lenne, nem? Nem mindegy, hogy az a levágott csirke milyen nemű?

Zuzuka 2009.05.04. 14:21:49

@Jé: köszönöm!:)

szegény kakasok... a húsuk miatt nem lehetne megmenteni őket? vagy a tarajuk és egyéb miatt?
pl. a kakasleves nagyon finom!
@fiam: szólj ám ha megkezdődött, nagyon izgulok!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 17:24:56

@Zuzuka: Szólok, feltétlen :)
Most megyek angolt tanulni. Holnap naaaaaaaaagy dolgozat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 18:04:29

@fiam: :))) Tegyél fogpiszkálót a szemhéjad alá, úgy biztosan nem alszol el.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 18:37:18

@Nadine: A szemészek biztosan örülnének. Meg a pszichiáterek is :)

Susztertangó 2009.05.04. 18:45:35

@fiam: Ezt az utóbbit lehetne kárpótlásul adni a cicának, a mieink rajongtak érte.st

Pálcika 2009.05.04. 18:48:09

Szép napot!
hú,ez a búr ragú nagyon szimpatikus!

Zuzuka,Isten éltessen születésnapodon!!:)))))kívánom,hogy a mai napodon a legjobb történés legyen a következő években a legrosszabb ami ér téged:))
(hú lehet,hogy ezt egy kicsit bonyolultan írtam le:((

Susztertangó 2009.05.04. 18:59:03

@nyuszómuszó: Egyszer régen hallottam a rádióban egy beszélgetést egy japán farmról.A rizs szalmát almozásra használták, majd trágyástól -és minden egyéb keletkezett szervesanyag, pl.:elpusztult állatok bedarálva, felhasználásával- komposztálták és beoltották gomba micéliummal. A letermett gomba trágyát giliszta tojásokkal oltották be. A kiszexált kakas csibéket erre tették rá és ők jó nagyra híztak a gilisz diétán.A maradék anyagot sivatagos területek termővé tételére használták.st

Pálcika 2009.05.04. 19:00:35

Szia Jébetű:) tegnap megcsináltam a tortillát amit a blogodon olvastam(mi avokádókrémmel ettük,a gyermek tejföllel)nagyon jól sikerült és külön hálás vagyok ezekért a ripsz-ropsz receptekért:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 19:02:27

@Pálcika: Hogy élted túl az inváziót, cimbi?:)

Pálcika 2009.05.04. 19:05:47

@Nadine: élek,ha minden jól megy(nem jön be valami extra meló)szerdán szabadnapos leszek:)))))és akkor aztán annyi de annyi mindent csinálok,hogy ihaj!!!!

2009.05.04. 19:07:32

@Pálcika: nahát, nagyon örülök, tényleg :)
vannak még ilyenek, ha lesz időm, felpakolom őket.

Pálcika 2009.05.04. 19:13:17

@Jé: érdekel!!!most mennem kell később leszek.....

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 19:31:10

@Pálcika: Örülök neki! Gondolom, már nagyon hiányzik a kert, a takarítás;)

2009.05.04. 19:34:07

sztem Pálcika írhatna posztot arról, hogyan lehet egy napba belesűríteni annyi tennivalót, ami normál tempóban két-három napra lenne elég :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 19:54:26

@Jé: Az hagyján, de ő ezt jókedvűen, önként és dalolva csinálja:)))

Pálcika 2009.05.04. 21:31:25

@Nadine: nó,azért néha teleszalad a hócipőm de aránylag hamar megrázom magam,főleg ha megnézhetem a pretty woment:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 21:33:39

@Pálcika: Ne kamuzz, Te imádsz "házat tartani":))) Persze, Richard Gere-rel könnyebb, de akkor is:)

Pálcika 2009.05.04. 21:36:40

más,az utóbbi napokban Toma kedvet csinált nekem a tiramisuhoz,így hát gyorsan összeraktam az előbb az "alap"receptjét(holnap referálok,hogy milyen lett:)és megdöbbenve olvastam,hogy Tomának NINCS KÁVÉFŐZŐJE!!!!!!!!!!hát,hogyan lehet így élni???????????????:)

Pálcika 2009.05.04. 21:38:45

@Nadine: "házat tartani"?????????????hogy is értsem???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 21:46:58

@Pálcika: Hát háztartással foglalkozni. A háztartás nem azt jelenti: házat tartani?:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 21:47:47

@Pálcika: Mit gondolsz, miért alszik egész álló nap az a szegény ember????:)))

Pálcika 2009.05.04. 21:52:55

@Nadine: :D:D:D (most már értem)

Pálcika 2009.05.04. 21:54:28

megyek álommanó mellé, szép álmokat mindenkinek!