Ha valami desszert, akkor nálam természetesen a „Szakácsok könyve”. Azon belül ez Shaun Hill, Michelin-csillagos mesterszakács receptje.
Nem vagyok nagy süteménykészítő, ezért használom ilyenkor ezt a könyvet, amiben még soha nem csalódtam.
Ennek pudingnak az elkészítése is pofonegyszerű, még a magamfajta „cukrász-analfabéta” is könnyedén elboldogul vele. Ahogy dolce vita is írta, a legbonyolultabb lépés benne a tojások szétválasztása.
A puding elnevezés ne tévesszen meg senkit, ez nem a nálunk megszokott „Dr. Oetker”-féle cucc, inkább egy tartalmas, kissé grízes piskótához hasonlatos, sült puding.
Hozzávalók:
· 25 dkg őrölt mandula
· 12 dkg vaj + a kenéshez egy kevés
· 2 ek. tejszín
· fél citrom reszelt héja
· 6 ek. porcukor + a szóráshoz
· 2 tojás (lehetőleg bio- vagy szabadon tartott tyúk tojása)
· +2 tojás sárgája
· 4-6 csepp keserűmandula-aroma
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítem 190 fokra (hőlégkeveréssel és hőmérővel ellenőrizve a pontos hőfokot).
2. A vajat felolvasztom, egy keverőtálba öntöm.
3. Hozzáadom sorban a többi hozzávalót: a mandulát, a tejszínt, a citromhéjat és a cukrot.
4. Hozzákeverem a tojásokat és a tojássárgákat is, így kapok egy sűrű masszát.
5. Egy magasabb falú tűzálló tálat kivajazok, beleöntöm a masszát (akkora tálat válasszunk, hogy minimum 4 cm magasan legyen benne a massza). De készíthetjük adagonként, szufléformákban is.
6. Az előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm, a sütő alsó polcán.
7. Mikor kész, kiveszem, majd amikor langyosra hűlt, megszórom a tetejét porcukorral.
Tálalás, tippek:
Ez a sült mandulapuding önmagában is remek desszert, de tálalhatjuk például vaníliafagylalttal, pár mentalevéllel díszítve.
Ne tévesszen meg senkit a mennyisége, mert egy nagyon laktató, kiadós sütemény. Négy személynek bőségesen elegendő a fenti mennyiség.
Érdemes kipróbálni: pompás, finom, kellemesen mandulás aromájú sütemény, ami tényleg faék egyszerűségű, bárki könnyedén elkészítheti.
Ehhez a desszerthez a Disznókő-féle 6 puttonyos tokaji aszút ajánlom…
Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: összesen kb. 950 Ft
Bor: 8700 Ft (Tokaji Aszú, Disznókő ’97-es 6 puttonyos) - Vinotéka
Az utolsó 100 komment: