Ennek az ételnek számos variációja létezik, én is készítettem már el másképpen. Az olasz gasztroblogokat böngészve, vagy harminc különféle receptet találtam ezen a néven. Volt, amelyikben erdei gombát tettek bele, olyan is, amit babbal készítettek.
Ezt a változatot, J. O. egyik műsorában láttam régebben, de az is lehet, hogy Antonio Carluccio főzte valahol. Már nem igazán emlékszem…
Bár az olaszok nem készítenek ehhez köretet, többnyire valamilyen kenyérrel tálalják, azért főztem hozzá pennetésztát.
Hozzávalók:
12 db csirke alsócomb vagy 6 db egész comb
15 dkg pancetta vagy bacon
2 doboz darabolt olasz konzervparadicsom, vagy passata (Mutti Polpa)
2-3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
egy csésze olajbogyó, vegyesen fekete és zöld
6 szardellafilé
száraz vörösbor
egy kis ág friss rozmaring
4-5 ág friss kakukkfű
2-3 zsályalevél
olívaolaj
liszt
só, bors, oregánó,
2 db szárított chili
egy csokor friss bazsalikom
500 g pennetészta
pecorino sajt
Előkészületek:
A húsról leszedem a bőrt.
A hagymát kockára vágom, nem túl finomra, lehet kicsit durvábbra is.
A szalonnát is felkockázom, nagyjából akkora darabokra.
A fokhagymát vékony szeletekre vágom.
Elkészítés:
Egy nagy öntöttvas serpenyőt veszek elő, amiben az összes hús kényelmesen elfér, és kevés olajon megsütöm a szalonnát, kisütöm a zsírját.
Kiszedem a sült szalonnát, és a maradék zsiradékon elősütöm az előtte megsózott, borsozott és lisztbe forgatott csirkecombokat.
Mikor a hús megpirult, mindenhol színt kapott, mellészórom a hagymát, a fokhagymát és a szardellát, majd egy pár percig tovább pirítom.
Aláöntök annyi vörösbort, ami egyharmadáig ellepi, és addig forralom, míg az alkohol el nem párolog belőle, miközben feláztatom a serpenyő aljára sült pörzsanyagokat is.
Lejjebb veszem a tűzhelyet, közepesnél kisebb fokozatra (9/4), és a húshoz adom a szalonnát, az olívabogyót, beletépkedem a zöldfűszereket, a chilit, sózom-borsozom, egy csipet oregánót morzsolok rá, és annyi paradicsomot adok hozzá, hogy teljesen ellepje.
Lefedem, és ezen a fokozaton egy és negyed órán át (75 perc), főzöm/párolom (vagy a 140-150 fokra melegített sütőbe teszem).
Ezután kiszedem a húst a mártásból (ha kell, forralom egy kicsit még a mártást magában, hogy besűrűsödjön), a szószba belekeverem az apróra vágott/tépkedett bazsalikomot, majd visszateszem a húst a mártásba.
Közben a pennetésztát al dentére főzöm.
Tálalás, tippek:
Tésztával vagy magában, friss kenyérrel tálalom, mellé frissen reszelt pecorino sajtot kínálva. Egy kevés friss bazsalikomot tépkedek még a tetejére díszítés-/ízesítésképpen.
Ha marad valamennyi az ételből, vegyük ki a combokat a mártásból, és szedjük le a csontról a húst (ha mindent jól csináltunk, akkor kissé megrázva a csontot, magától leválik a hús róla), amit visszateszünk a mártásba, úgy tegyük a hűtőbe, vagy esetleg a fagyasztóba.
Finom pipihús, ami a fűszeres paradicsomszószban főtt vajpuhára. Mit lehet még többet, jobbat mondani erről az ételről…?
Egy palack Montepulciano D’Abruzzót bontottam hozzá, a főzéshez is ezt használtam.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Költségek: kb. 750 Ft/adag
Bor: 980 Ft – Metro
További recepteket itt találsz!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.14. 06:47:22
Ez Spájdi tiszte lenne ám! :)
Toma, nekem az a gyanúm, hogy szereted az olasz ételeket, mi több, szeretnéd megkedveltetni velünk. Ha így folytatod, sikerülni fog :)
Tegnap én illendően elköszöntem, de most nem látom a kommentem. Úgyhogy utólag is szép álmokat!
Maybach, ma valami kakaós témát kéne feldolgoznod :)
Zuzuka 2009.05.14. 07:50:01
Toma, megbúbollak! nyelek itt nagyokat korán reggel...
miért kakaóst fiam, nekem a sör-murci kombó nagyon tetszett:))
maybach 2009.05.14. 07:54:40
Végre esik, meg esett is az eső, a Barca meg háromból egyet már meg is nyert.
Szóval szép az élet.
A kaja meg megint a szokásos színvonal.
Toma! Ez megint klassz.
Fiam!
Csak kérned kell.
Az úgy volt, hogy éveken keresztül rettenetes körülmények közt sínylődtem, ennek szinte szimbolikus része volt a reggeli ébredés, melynek alapját a bögrécskémben, ez 1/2 literes ibriket jelentett, megkaptam az induláshoz szükséges meleg, friss kakaómat, amit mintegy öntudatlanul küldtem a szervezetbe, csak hogy legyen elég erőm morogni a korai felkelés, majd iskolába menés ellen, még most is riadtan rezzenek össze, ha ezekre az évekre gondolok, mert bizony nagyon kiszolgáltatottak a gyerekek, nos ezt a lidércet törte meg időnként a nagyinál történő helyszínelés a Tiszától nem messzi kis faluban, és itt történt, hogy a nagyi úgy döntött, a helyi hagyományok alapján reggel egy kupicával kéne a napot kezdenem, én meg az éveken át tartó szörnyű dresszing alapján, szinte még álomban el is fogadtam a pohárkát és azzal a lendülettel fel is hörpintettem.
Frenetikus volt.
Ezzel alkoholos ámokfutásomat abba is hagyom, mielőtt valaki kinéz magának a szép nagy májam miatt.
Jé 2009.05.14. 08:55:37
@maybach: szerintem vicceseket mesélsz, ezek alapján csupa móka és kacagás volt az életed :) ha van még sztorid, egyszer-egyszer bátran előrukkolhatnál vele.
maybach 2009.05.14. 10:44:40
Ne is mondd! Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy más nem tudta volna ugyanígy végigcsinálni.
Jé 2009.05.14. 10:59:56
maybach 2009.05.14. 11:55:26
Zuzuka 2009.05.14. 12:29:35
inkább mesélj még, olyan jó olvasni, nosztalgiázni:)
Jé 2009.05.14. 12:34:59
Halvány Görény 2009.05.14. 12:51:45
maybach 2009.05.14. 13:04:55
Ne sajnáld, az egy másik történet lenne.
Nosztalgia az jó.
Akkor egy sportos történet.
Az meg úgy volt, hogy Janó barátunk súlyemelő volt és nem is rossz, ha a pár országos bajnokság megnyerése számít, Duruzs barátom meg kézilabdázott és azért kapta a nevét, mert a matektanár szerint folyton duruzsolt, ami, annyiban nem igaz, hogy én is segítettem neki ebben, meg Bandi, aki birkózott és ezt a megszólítást utálta, így rajta is maradt, meg én, aki csak fociztam, szóval nagy tapasztalatokkal rendelkeztünk evezés ügyben, lementünk a Dunára evezni, mert a Janó klubjának volt ám csónakháza Újpesten és a gondnok nekem mondta, hogy vigyázzak a többiekre, mert én voltam a legmagasabb, és én meg is ígértem, ezért két kétszemélyes kajakot is kaptunk, az elsővel Duruzs barátommal kettesben el is indultunk, és mivel ravaszak is voltunk, felfelé a Dunán, pontosabban ez volt a terv, majd 25 perc evezés után tekingettünk hátra, hogy hol van a stég, meg a többiek, de nem találtuk és mondtuk is, hogy a fene sem gondolta, hogy ennyire jól fog menni, és roppant büszkék is voltunk egészen addig, amíg észre nem vettük, hogy lefelé vitt minket a víz és egy métert sem mentünk előre, de hátra vagy 100-at, de ez sem szegte kedvünket, bár az kicsit lelombozott mikor 5-6 éves törpék simán elsuhantak mellettünk, és biztattak, hogy a világért se adjuk fel, amit meg is fogadtunk és valahogy Szentendréig jutottunk, ahol egy roppant alattomos kis sodrást sikerült találnunk, de előtte fürdőzőket, akiknek szóltunk is hogy vigyázzanak, és jó is, hogy udvariasak voltunk, mert így egy félóra egy helyben evezés után az egyik vízen úszó fejből egy ember lett, ahogy a térdig érő vízben felállt és szépen áthúzkodta a két kajakot velünk együtt a sodráson.
Zuzuka 2009.05.14. 13:07:10
Zuzuka 2009.05.14. 13:17:26
hehe, van ám evezős sztorim, ami nagyon vidáman indult a Tiszánál egy szép napos délelőttön, de majdnem csúnya véget ért, mert 3 tizedmásodperc alatt akkora vihar kerekedett, hogy a csendes csónakázás átment kemény raftingba. a helyi kompmester húzott ki minket motorcsónakkal... soha többet... csak a csendes Balaton.
ez nem is nevetséges...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.14. 13:44:47
@maybach: :DDD nagyon bőbeszédűvé tett a tegnapi meccs téged:) ha már ilyen sztorizós kedved kerekedett, egy posztot is összeüthetnél...:)
@Halvány Görény: tegnap nekem is eszembe jutott jónéhény vicces ivós történet, de sajnos egyik sem publikus:)))
van az az arcszerkezet, amin csak javít a bukósisak. gyanítom kálmánnak is akkor tetszettél meg:DD
maybach 2009.05.14. 13:48:36
Tegnap végig ittuk a napot, ma még csak a reggeli feles volt.
Poszton tűnődöm.
Halvány Görény 2009.05.14. 13:52:25
maybach 2009.05.14. 14:07:48
"THANKS TO ALL OF YOU!"
Ezt most kaptam az FC Barcelona-tól.
Ők is örülhetnek a kupagyőzelemnek.
Helyesek.
Halvány Görény 2009.05.14. 14:11:47
nekem egy kis fizetésemelést kéne intézni. gyönyörű köszönőlevelet írnék :)
maybach 2009.05.14. 14:15:26
Halvány Görény 2009.05.14. 15:26:10
Jé 2009.05.14. 15:34:10
Halvány Görény 2009.05.14. 15:56:41
Jé 2009.05.14. 16:57:35
inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.05.14. 18:04:10
Túlnyomórészt persze öreglegényekről van szó, igazi kocsmázó fuvarosokról, akik minden fordulónál megálltak egy korsóra. A ló harákolt, a fuvaros bekiáltott, s már hozták is fürgén a két korsót. Egyet neki, egyet a lónak.
Délutánra már nemigen lehetett tudni melyik van jobban eszénél, de mivel a ló nem kapott minden alkalommal, nyilvánvalóan ő lehetett a józanabb.
Egy nyári délután megállt szokás szerint a ló, de csak egy korsóval jelent meg a kocsmáros. Fejét rázva hátra hátra tekintgetett a ló, aztán, hogy semmint sem kapott, lecsapta fejét, s az útszéli füvet harapdálta. Mind beljebb és beljebb az árok felé, s aztán annak is az aljára. Nem törődött a fuvarossal, aki észlelte, hogy megdőlt, s egyre jobban dől a járgány, de le nem vette volna a szájáról a korsót. Úgy dőltek bele az árokba lovastul szekerestül, de a drága italnak egy cseppje sem ment kárba.
A ló is felismerte a helyzetet,s úgy az oldalán fekve folytatta a legelészést. Ő sem lehetett színjózan. Kitódult a kocsma népe, legtöbbjük még meglehetősen állt a lábán, kirángatták nagy ordibálások közepette a szekeret, csak a lóval nem mentek semmire. Én sajnáltam szegényt azt hittem eltörött a lába azért rugkapál, de Ő bizony kényelmesnek találta a fekvő helyzetet és egyáltalán nem akart a lábára állni. Na ekkor jelent meg a kocsmáros egy korsóval, és minden megoldódott. Végül is megkapta amit akart, és nagyon fickósan indult hazafelé.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.14. 19:04:08
@fiam: Örvendek, hogy a Hölgyek közöt elsőként adtál számot arabos (Al Cohol) műveltségedről :-)
Én sem nagyon dicsekedhetek: a gyomrom legtöbbször előbb adja fel, mint a lábam :-)
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.14. 19:11:16
És persze jó éjszakát.
(Jó 8)
inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.05.14. 19:14:58
Visszatérő persze, mert itt van az orrom előtt, és él és virul, de este nyolckor már bezár, ami viszont sokatmondó jelzés.
Nem látom Edinadint, hiányzik a humora.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.14. 19:37:45
Bocsi, hogy megint hangulatot rontok egy picit, de muszáj a távollétem okát megmondanom.
Csak a szokásos, újabb szerettünk hunyt el ma délután - Neoex édesanyja.
Nem tudok többet írni erről és amúgy sem. Ha lesz erőm, azért olvasgatlak Benneteket. Örüljetek az életnek nagyon és keressétek meg Nadine-t.
Zuzuka 2009.05.14. 19:49:19
várunk vissza!
Jé 2009.05.14. 21:56:44
puszi mindenkinek!
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.05.14. 23:19:02
maybach 2009.05.15. 07:45:18
Részvétem.
Zuzuka 2009.05.15. 07:55:03
teát, kávét, nyugalmat!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.15. 08:18:42
Sokat segít, hogy vagytok.
Kérlek Benneteket, folytassátok a társalgást úgy, ahogy eddig.
Szép napot Nektek!
maybach 2009.05.15. 09:52:16
Csak tudnám, hogy ez miért jár együtt izomlázzal.
maybach 2009.05.15. 18:38:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.15. 20:12:43
talán majd holnap, egy új kaja alatt...:)