Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Padlizsánkrém

2009.07.06. 05:00 Bombadil Toma

A nemrég elkövetett rakott padlizsán készítésekor megmaradt két közepes padlizsán. Hirtelen nem is tudtam mit kezdeni vele, mert egy kiadósabb étkezéshez kevés, de valami tésztás cuccba meg sok lett volna. Ekkor jutott eszembe a padlizsánkrém, amit valamilyen rejtélyes oknál fogva, eddig mindig csak ősszel vagy télen készítettem.
A padlizsánkrémrecept olyan, mint mondjuk, a kolbász, a tatárbifsztek vagy a töpörtyűkrém, mindenkinek meg van a maga „tutilegjobb” elkészítési módja. Természetesen nekem is megvan a magamé! Íme...

Hozzávalók:

. 2 padlizsán (kb. 0,5 kg)
. 1 kis fej vöröshagyma vagy salotta
. fél gerezd fokhagyma
. 1 tk. dijoni mustár
. 1-2 ek. sűrű görög joghurt vagy tejföl
. olívaolaj
. só, bors

Elkészítés:

1. A padlizsánt megmosom, letörölgetem, majd hosszában félbevágom, és egy éles késsel a húsát bekockázom/bevagdosom. Megszórom sóval, meglocsolom egy kis olívaolajjal a vágott oldalukat.
2. Egy alufóliával bélelt tepsibe teszem, a vágott felükkel lefelé, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre.
3. Közben egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntök, belereszelem a hagymát és a fokhagymát, ezután közepes lángon kissé megdinsztelem (erre azért van szükség, mert így nem lesz olyan „gyomorégető” a krém, mint ha nyersen tettem volna bele. De el is lehet hagyni a dinsztelést).
4. A megsült és kihűtött padlizsán belsejét egy kiskanállal kikaparom, bele egy keverőtálba. Sózom, borsozom, majd villával összetöröm, vagy botmixerrel kicsit pürésítem, de nem teljesen simára.
5. Hozzáadom a dinsztelt hagymát, fokhagymát, egy púpozott teáskanál dijoni mustárt, egy evőkanálnyi extraszűz olívaolajat és alaposan elkeverem.
6. Hogy kissé könnyebb legyen a krém, keverek még bele egy-két evőkanál sűrű görög joghurtot, vagy ha ez nincs, akkor tejfölt. Még egyszer ellenőrzöm az ízeket, ha kell, még fűszerezem.
7. Egy jól zárható edénybe vagy csatos üvegbe kanalazom a krémet, a tetejére olajat öntök, és egy napra, de minimum két órára a hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek.

 
Tálalás, tippek:

A padlizsánkrém remek előétel vagy vendégváró falat lehet. Nem adagonként, hanem egy közös kis tálba halmozom, díszítésként/ízesítésként megszórom egy csipetnyi Cayenne-borssal, meglocsolom jóféle olívaolajjal és ropogós, széttördelt piadinával tálalom, hogy azzal kanalazzuk a krémet. Amit úgy készítek, hogy a kész piadinát pár percre a sütőbe teszem grillfokozaton, hogy ropogósra, törhetőre süljön. A padlizsánt a leírtakon kívül megsüthetjük egyben, faszénparázs felett, úgy még ízletesebb lesz a krém.
Könnyű, finom fűszeres krém, ropogós lepénykenyérdarabokkal... ezzel nem tudunk hibázni!
Egy pohár sauvignon blanc-t kortyolhatunk mellé.

Elkészítési idő: 45 perc
Költségek: összesen kb. 400 Ft
Bor: 1200–2000 Ft

80 komment

Címkék: gasztro vega recept toma szendvicskrém

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 07:11:20

Jó reggelt. Mondanom sem kell, fél hétkor már itt szerencsétlenkedett a szippantós. Azon gondolkodom, mi lett volna, ha nem kérem meg az ügyintézőt, hogy fél nyolc előtt semmi esetre se küldje az autót?

Fiam, a tegnapira: ha kommentben írsz egy félméteres receptet, annak semmi értelme, utólag visszakereshetetlen.
A másikra: nem akarok beleszólni, időm sem lesz rá, viszont, ha ma nem küldöd el a jelentkezésed délelőtt, akkor már ne is küldd, úgysem olvassák el.

Még azon is gondolkodom, odaálljak-e a fal mellé, és vonyítsak-e egy félórácskát, hogy felébresszem Kennyéket?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 07:19:02

Ja, a lényeg lemaradt: én bármilyen padlizsánkrémből vállalok egy kisebb lavórral. Imáááádom!:)

maybach 2009.07.06. 07:51:36

Jó reggelt kívánok!
bizony a padlizsánkrém finom. És sokfélét lehet elkövetni.

Nadine!
Ne kíméld Kennyt!

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.07.06. 07:57:15

Nyámi :-) Mondhatni az anyatej mellé adták, persze csak ha ha jó voltam. Nagyjából ugyanaz volt a recept, kivéve a sütést, ami forró kályhán való, a héjnak szenessé égetéséből állt, a felaprózást, amit kizárólag fakéssel végeztek, valamint az ízesítéshez oly szükséges citromlevet. A sütés-aprózás változtatható, a görög jaurt pedig pótolja a citromlevet. De a bors legyen Tellicherry!

U. I. Igyekszem összehozni egy nyári posztot.

Zuzuka 2009.07.06. 07:58:11

jó reggelt!
ez finooooom!
és lepénykenyér? szaladok haza kipróbálni:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 08:09:38

Jó reggelt!

Tök illetve padlizsán jó a recept!
Toma, a konyharuhát, amivel letakarod a kisült lepényeket, nem kell kicsit benedvesíteni?

Zuzuka 2009.07.06. 09:51:02

valaki huncutkodik, mert megjelent egy új írás: "Vanda vak randevúja" címen. :))

tegnap nagyon finom 3 ines jéghideg kávét ittam anyukámnál, Nescafe frappe néven fut, kóstoljátok meg!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 10:12:00

@Zuzuka: Ha van adminod, akkor látod a még nem élesített posztokat is.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 10:40:45

@Zuzuka: Máskor végigolvasom a mondatot. Leragadtam a 3 inesnél és próbáltam elépzelni, mi az :)

Zuzuka 2009.07.06. 11:04:16

ja :DDDD ez nekem még új!

nem is randevú, hanem vandavú... diszlexia:)
a cimkéknél is sznedvicset olvastam:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 11:08:50

@Zuzuka: De nem ér ám előre elolvasni!!!

Na kérem. Megjöttem a postáról/zöldségestől, és ünnepélyesen bejelentem, hogy ma vagy holnap megfőzöm az első idei lecsómat, és hogy teljes legyen a felfújódás, némi karfiollevest is készítek. Úgy ám. Gyönyörű magyar, napérlelte paradicsomot és paprikát vettem, olyan illata van, hogy ihaj!

2009.07.06. 11:47:46

máris csorog a nyálam... mit raksz a lecsóba?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 12:11:23

@Jé: Füstölt szalonnát, hagymát, kolbászt és tojást. Mert ez az első idén. A következőnél - ahogy ismerem magam - már biztosan belevariálok még valamilyen zöldséget (cukkinit, zöldbabot, gombát stb.) De tojást és szalonnát mindig.

2009.07.06. 12:22:09

mmmmmmmmmm, nyami! eszméletlen, milyen éhes vagyok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 12:24:40

@Jé: Én csak azért nem, mert visszatérve a bevásárlásból (és fújtatva a melegtől, mint egy ló), bevágtam két akkora szelet párizsis-sajtos kenyeret a hozott friss paprikával-paradicsommal, mint a fejem. És most nem túlzok.

2009.07.06. 12:34:09

oké, én megyek ebédelni :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 12:34:35

@Zuzuka: Már úgy értem, hogy az inest ínesnek értettem és nem tudtam, hogy jön ide az anatómia, de kisvártatva rájöttem, hogy biztos valami alsókarínmegterhelő súlyos csészéről van szó, a magyar nyelv kedvelőinek :DDD
Nem vagy diszlexiás, csak nekem vannak fura szavaim.

@Jé: Szegény Jé, mindig így jársz :)

@Nadine: Léggömbkét legalább nem kell Lillát használod, megspórolod a benzint. Egy kis plusz hidrogént ne felejts el magadhoz venni. Vagy héliumot? Mittomén, azt a hangelváltoztató izét, ami mindig megnevettet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 12:45:44

használnod
Ma spórolok az n betűkkel.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 13:53:31

@Nadine: Igen, engem :)
Ahogy az is, hogy tényleg város vagyunk. 2400 fő és nem tudom, hány lélek... Jótét, persze :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 14:02:04

@fiam: Hehe, Érdet 70000 lakos után nyilvánították várossá.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 16:11:29

Na, látom, ez az információ mindenkit kifektetett. Legközelebb nem árulok el ilyen titkokat.

2009.07.06. 16:33:12

részemről totál K.O. :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.06. 16:37:14

azmilyenmár, hogy most keltem fel!! igaz reggel kilenckor feküdtem le, de akkor is. tök szar úgy ébredni, hogy majdnem az egész nap eltelt...

@Hobbiszakács: a nyári posztot ide szánod?;)

egyébbként ez a fakés dolog a padlizsánnal kapcsolatban még manapság is sokszor előkerül mint jótanács, pedig a mai kések már rozsdamentesek és nem színezik el a padlzsán húsát.

Zuzuka 2009.07.06. 16:50:19

@Bombadil Toma: nem baj az,legalább fogynak a fakések és favillák.
nehéz lehet egyből 30'-ra ébredni:S
ha reggel kelünk, fokozatosan forr fel az agyvizünk és lassabban olvadunk el...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 16:59:51

@Bombadil Toma: És mi lenne, ha egyszer csak megfordulnál? Úgy értem, kibírnál egy nappalt alvás nélkül, és áttérnél a hagyományos üzemmódra?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 17:17:39

@Bombadil Toma: Csak azt nem értem, hogy tudsz olyan képeket festeni, amin láthatóan nappal van. Fényképről vagy emlékezetből? :)

@Hobbiszakács: Bocsi, hogy nem reagálok Csn oldalán, de nem tudok belépni magamhoz, úgyhogy itt mondom el, hogy KÖSZÖNÖM!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 17:18:55

@Zuzuka: Ezt ismered?
"Favilla, fakanál, fatányér.
Meghalok a, meghalok a babámér'.
Fapapucs!"

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 17:19:57

@Nadine: Képzeld el, közvetlenül a BenedekBlog után olvastam a kommentedet. Érdekes asszociációm volt hirtelen... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 17:29:56

@fiam: Mivel én nem olvastam most Benedekről, csak sejtelmeim vannak róla, mire utalhatsz:) De Toma biztosan nem akar kétóránként anyatejet:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.06. 17:31:31

@Nadine: Ki tudja? Lehet, már egy posztot dédelget erről :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.06. 17:56:36

@Nadine: régebben többször is megpróbáltam, de nem vált be. régen, ha belekezdtem egy könyvbe, addig le sem tettem, míg ki nem olvastam. így párszor előfordult, hogy késő reggelig ébren maradtam, és akkor már nem aludtam el, hanem kihagytam egy napot. pár napig működött, de aztán lassan visszaálltam a "normális" ritmusomba...

jó lennék vámpírnak:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 18:25:02

@Bombadil Toma: Na jó, értem, de azért elég sok mindenről lemaradsz. Színek, hangulatok...

Apropó, ha valaki unatkozik: tettem fel új képeket a blogomba.

Zuzuka 2009.07.06. 18:44:25

@Nadine: megnéztem, szépek, frissek, üdék, mint mi:)))
1 régebbit kérek, amit már nézegetek egy ideje, a "jazz" dobozt kiszuzunak. a falán is jazz-zenészek képei, ezt is imádni fogja. jöhet máris!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 19:04:56

@Zuzuka: Te micsoda egy könnyen elcsábítható nőszemély vagy!:)))

Figyi, pont olyan dobozom nincs, kicsit különböző van. Viszont ezt ne itt beszéljük meg!:) Írok.

Zuzuka 2009.07.06. 19:05:21

@fiam: ismerem bizony! el is dúdoltam gyorsan.
holnap pedig azt fogom énekelni a nagy fővárosban, hogy:
apu hogy megy be
az a nagy elefánt...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.06. 19:06:31

@Nadine: hát igen, a reggelek/délelőttök többnyire kimaradnak nekem:)
a héten mennem kell budakeszire, lehet hogy hazafelé bekanyarodok feléd, és megleplek egy rövid találkozás erejéig, ha te is akarod:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 19:19:26

@Bombadil Toma: Úgy tűnik, az előző kommentem valahol a Marson landolt. Úgyhogy még egyszer megkérdezem: melyik nap jönnél? És hogy tudsz nálam közlekedni? Mert attól tartok, nem vagyok kerekesszék-kompatibilis:(

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.06. 19:38:32

@Nadine: még képlékeny a dolog, vagy szerdán, vagy csütörtökön. de ne csinálj ebből gondot, csak gondoltam beköszönök, vagy esetleg egy cappuccinora beülhetnénk, valami közeli kávézóba...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 20:46:55

@Bombadil Toma: A környékünkön jószerivel csak kocsmák vannak, de a Zuzu által is említett körforgalmak után, a központtól nem messze vannak jó kis cukrászda-kávézók, és talán a megközelíthetőségük is jobb. Figyi, a számomat tudod, csörögj rám, ha már tudod, mikor érsz ide. Hátha összejön:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.06. 21:09:37

Csak én néztem ezt a Megatánc-szerű műsort az AXN-en? Marha jól szórakoztam rajta:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.06. 22:28:17

nabasszus megint elkezdett fájni a fülem. bakker ennek soha nem lesz vége???:(((

@Nadine: én is úgy gondoltam, hogy majd hívlak aztán megbeszéljük mi lesz:)

Zuzuka 2009.07.07. 04:53:01

jó reggelt!
@Bombadil Toma: próbáld a kövirózsát.

indulok a majmokhoz és a pingvinekhez:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 07:48:18

Jó reggelt!

Éjjel karbantartották a blog.hu-t.

@Bombadil Toma: Lehet, hogy tényleg orvost kéne váltanod?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 08:13:34

Jó reggelt. Végre egy picit hűvösebb van.

@Bombadil Toma: Csak türelmesen és kitartóan, mert ha vezetek véletlenül, nem tudom felvenni. Ha itthon vagyok, akkor sem biztos, hogy egy szinten a telefonommal.

2009.07.07. 08:32:38

jó reggelt!

Nadine, az utolsó mondatodat elég könnyű félreérteni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 08:44:45

@Jé: :DDD Jó, akkor egy emeleten. Egyébként a telefonom tényleg hülye kicsit, de én meg nagyon:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.07. 08:54:03

na, a fülem elintézte, hogy normális idöben keljek fel...

@Zuzuka: egyszer kipróbáltam a kövirózsát, csepegtettem a fülembe mikor ilyen kezdőddő gyulladásba volt. először úgy el kezdte marni, hogy azt hittem forró olmot öntöttem bele, aztán másnapra annyira fájt, hogy a falat kapartam. híve vagyok a természetes gyógymódoknak, de ebben az esetben inkább maradok az orvosoknál:))

@Nadine: ok! mint mikor a süket nagybátyámat hívom...:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 08:57:00

@Bombadil Toma: Stimmt!:)))

Eleve idő kell, mire a lepkés agyam felfogja, hogy az a zene, amit hallok, az én telefonomból szól. Tudod, ez a készülék még "csak" fél éve van meg, idő kell, mire megszokom...:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.07. 09:06:38

@Nadine: na én ezért nem állítom zenére! nekem úgy csörög a mobilom, mint egy hagyományos vonalas telefon:))
a csengetés hosszúsága nekem sok bosszúságot szokott okozni. ha nem érem el a telefonom, mert mondjuk vezetek, és a hátizsákomban hagytam, akkor kitartóan, percekig csörgetik, és az őrületbe kergetnek vele. ha meg éppen kint a teraszon vagyok és hívnak, akkor tuti, hogy csak hármat csörög, és mikor beérek házba és éppen kézbe veszem, akkor teszi le:)))

na most elmegyek a dokihoz, majd délután leszek...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.07.07. 09:15:44

@Bombadil Toma: Igen, ide szánom, bánom :-)

A fakés nem annyira a színeződés, mint a kíméletes összezúzás - amennyire egy összezúzás kíméletes lehet - miatt ajánlott.

fiam :-)

Na, bújok vissza alkotni :-) Ha már esik, és 13 fok van odakint :-(
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.07.07. 09:17:24

@Zuzuka:
"apu hogy megy be
az a nagy elefánt... "

Hát hogy s hogy nem :-))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 09:35:33

@Bombadil Toma: Na jó, de nekem három mobilom van (2 munkatelefon)... Arról nem beszélve, hogy bizonyos hangoktól infarktust kapok, annyira megijedek. Úgyhogy muszáj olyan csörgést választanom, ami nem túl magas (mert kiugrok a gatyámból), nem túl mély (akkor nem hallom), elég jellegzetes, és persze, nem túl idegesítő. Na, ebből kell háromféle. És akkor még nem beszéltem a vezetékesről.

HSZ 2009.07.07. 10:49:35

@Nadine: Próbálok szerkeszteni, de mindegyre lefagy a blog.hu. Azért néz ki úgy, ahogy kinéz. Folytatom d.u.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 11:19:21

@HSZ: Ha nem mondod, észre sem veszem. A padlizsánkrémes posztban voltam, nem láttam kívülről az egész Kifőzdét:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 12:17:55

Elvitték tegnap az új pipiket. Szépen összekovácsolódtak és életrevaló társaság lett belőlük. Szinte okosak voltak :) Meg néha nagyon buták. Érdekes, hogy most nem volt másként gondolkodó köztük. Úgy látszik, csirkefronton lecsengtek a forradalmi idők :)
Az almuk Neoex régi vajszínű zsabós inge volt, bár először a Fruzsi flitteres felsőjével akarta elszédíteni a lányokat :)
Amúgy meg semmi konduktori véna nincs Neoexben. Tök sima alávalót igazgatott a ládába. Bezzeg én! Olyan hepehupát készítettem nekik, öröm volt nézni, ahogy hegynek föl, völgynek le kapaszkodnak, erősítik az izmaikat, idegrendszerüket. Játékosak is lettek. S ami meglepő volt, nemcsak csicseregtek - szabályosan énekeltek! A dallam nem volt ismerős.
Erős volt bennük a közösségi szellem. A később kikelőket lecsekkolták, picit csipkedték, de minden további nélkül befogadták, melengették. Nem volt vita, elfért mindegyik a szolárium alatt.
Picit fáj a szívem értük, mert szerettem nézni a sárga húsgombócokat, nehéz volt megválni tőlük.
Talán az új társaság majd kárpótol a veszteségért.

Nadine, ez nem poszt volt, hanem komment.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 12:43:09

@fiam: Felismerem:)))

Lesznek még új csibécskék, ne fájjon a szíved a régiek miatt...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 12:55:05

@Nadine: Rolling Stones a szívemről :)

Még jó, hogy permanens elszakadásban vagyok mindentől és mindenkitől :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 13:11:35

@fiam: Szívesebben lennél a másik oldalon? Na látod. Örülj annak, amid még van.

Én például örülök neki, hogy már mindjárt végzek lent a felmosással (minő remek program, nem kerül semmibe), és aztán nekiállok a már említett lecsónak.

2009.07.07. 14:32:08

Nadine, ha lent felmosol, akkor fent meg lemosol? khmm... bocsánat, kissé megfáradt vagyok :)
meséld el, milyen volt lecsó! :))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 15:17:49

@Jé: Nem, fent még oltári kupleráj van, úgyhogy se fel, se le nem mosok:))) De lent még nagyobb volt, és ma úgy tartotta úri kedvem, hogy inkább ott tevékenykedjek (hűvösebb van ott:))

A lecsó készül (Nadine nem gyorsvonat), most tettem bele a paprikát.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 15:22:31

Nem kötözködésből, de olyan kíváncsi lennék, hogy ma hány Apollónia és hány Donát ünnepli a névnapját?

2009.07.07. 15:27:35

@Nadine: később is elmesélheted, mindegy mikor csorog a nyálam utána. de majd a hétvégén, mikor egyedül leszek, olyan, de olyan lecsózást csapok, hogy a siratófal adja a másikat. uff!

nálam a naptárban nincs Donát, de Apolka van. az se mindennapi név. Egyébként egyszer régen, ismertem egy Donátot, szimpatikus srác volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 15:53:39

@Jé: Már csak a tojás van hátra, a többiek szépen rotyognak a lábosban. Érdekes, hogy a gyerekek általában nem szeretik a lecsót, kiskoromban én sem nagyon akartam megenni. De ahogy felnőttem, ez nagyon elmúlt!:)

Én még az életben nem találkoztam Donáttal. Apollóniával sem. Ez csak azért érdekes nekem, mert mostanában ha végigolvasok egy hetet a naptárban - pl. a mostanit -, akkor csupa ilyen névritkaságot látok. Hétfőn Romola (az mi? Férfinév? Női név?), kedden a már említettek, holnap Ellák (többen vannak?), csütörtökön Lukrécia (miaúúú), pénteken Alma (egészségünkre!), egyedül szombaton vannak "átlagos" nevek, Nóra és Lili, vasárnap meg Izabella, Dalma. Az arány az érdekes. Vagy csak nekem?

2009.07.07. 16:48:24

nagyon finomnak hangzik, jó étvágyat hozzá!

a Romola lánynév, biztos a Romulusnak a párja, mittudomén. és én is csak nézek néha, milyen nevek vannak. persze az is lehet ám, hogy csak mi vagyunk "elmaradottak". de én például semmi pénzért nem hívnám a lányomat Dzsennifernek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 16:52:22

@Jé: Én sem:) De Tibornak sem.

Szerénységem tiltja, hogy hosszan áradozzak a saját főztömtől, ezért csak annyit mondok: isteni lett:)

Most viszont egy picit vízszintesbe kell tenni magamat, ha nem akarok elesni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 18:31:39

Látom, mindenki eltűzött lecsót főzni. Helyes.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 18:40:12

Romola Garai angol színésznő (származására lehet tippelni). Több BBC-tévéfilmben játszott köztük az egyik kedvencemben:

www.youtube.com/watch?v=q_j0Ar7D2Hs

Kovács Apollóniát gondolom mindenki ismeri, ha nem is személyesen.

S volt egy Donát nevű tanítványom. Meg egy Orfeusz is. Ez utóbbit a neve predesztinálja a foglalkozására szerintem. Sajnos.

Helybefaluba nyüszögnek az Evelinek, Dzsenniferek, Zsanettek, van Ivonn, Mietta, Kevin - pont megérdemeltük a város címet :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 18:51:52

@fiam: Nekem ez nagyon vicces:))) Nem mintha a közeli Tárnokon nem hasonló neveket hallanék, amikor a vasútállomáson várakozom:)))

Kovács Apollóniát, persze, ismerem, de azért egy darab nem olyan sok, nem?

Kizárt dolog, hogy egy jókora adag citromfagyin kívül bármi más belém férjen. Megyek is.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 20:16:02

@Nadine: Az egy darab az ritkán sok :) Bár tudnék példát mondani, de nem mondok.

Most nézem, azt írtam nyüszögnek és nem azt, hogy nyüzsögnek. De ez is helytálló. Szerintem.

A finom hamit egészségetekre!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 20:33:56

@fiam: Az attól függ. Kennyből például még sok is.

Egészségünkre???

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 20:38:29

@Nadine: Igen, az ételt.

Nézem MJ temetését. Vegyesek az érzéseim. Ahhoz képest, hogy én megígértettem a Fruzsival, hogy két számot feltétlenül hallani szeretnék a sajátomon, mégpedig az EDDA-tól a Kör közepén állok, körbevesznek jóbarátok és rosszak valamint a Hupikék törpikéktől az Adj egy pulcsit az ingemhez című klasszikusokat, na, ahhoz képest ízléses.
Mindegy már, azon semmi sem változtat, hogy értékes ember és előadó volt a szememben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.07. 22:00:49

@fiam: Na de, hányan vagyok én, könyörgöm...?

Én csak néztem volna. Az érdi kábeltévéközpont megadta magát, és két másodpercenként lefagyott. Most már persze, működik, de a temetésből pont azt nem láttam, akit szerettem volna, a tehetségkutatós kisfiút. Eh:(

Most viszont lefekszem. Jó éjt, szép álmokat! (kívánunk mi, a nyulak).

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.07. 23:33:33

@Nadine: Ja, Jével együtt gondoltam...

Szép álmokat!