Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

július 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Sült bőrös császárhús gravy-mártással, rozmaringos sült sütőtökkel és krumplival

2009.11.13. 05:00 Bombadil Toma

 


 
Ez milyen gáz, hogy megint ilyen „lájtos” kaját csináltam, mikor elvileg fogynom kéne. Bakker! Na mindegy, ha már a zsír az úr, legalább ne adjuk ennél alább...
Az „egybensült” húsok legjobbika szerintem a bőrös császárhús. Könnyű elkészíteni, nem kell félni, hogy kiszárad mert kellőképpen zsíros, az íze szenzációs, és nem utolsó sorban nagyon mutatós. Ráadásul még olcsó is.
Ehhez az ételhez válasszunk a hentesnél olyan császárt, ami egyenletesen vastag végig, legalább három ujjnyi magas, a hús/zsír aránya is megfelelő, se nem túl zsíros, se nem túl száraz. Ha valaki nem túl rutinos a húsokkal, megkérheti a hentesét is, hogy vágja szépen formára és ha lehet irdalja be sűrűn a bőrét, úgy fél centinként. Ha erre nem hajlandó, otthon egy sniccer (kitolható pengéjű szike) segítségével vágjuk be úgy, hogy csak a bőrt vágjuk át, és az alatta lévő zsírréteget egy kicsit. Aztán keressünk egy másik hentest.

 
Hozzávalók:

 
. egy kb. másfél kilós bőrős császárhús
. 2 szál sárgarépa
. 2 szál zellerszár
. 2 fej vöröshagyma
. 1 fej fokhagyma
. 1 kg. burgonya
. 1 kg. sütőtök
. 2 szál friss rozmaring
. 4-5 szál friss kakukkfű
. só,bors
. olívaolaj
. 7 dl. hús alaplé

 
Előkészületek:

 
A zöldségeket feldarabolom, a fokhagymát keresztben kettévágom.
A burgonyát és a sütőtököt meghámozom, és nagyobb darabokra vágom.
A hús bőrét sűrűn, legalább fél centinként beirdalom.

 
Elkészítés:

 
1. A hús mindkét oldalát bedörzsölöm tengeri sóval és durvára tört színes borssal.
2. Egy tepsibe beleszórom a feldarabolt zöldségeket, rászórom a zöldfűszereket és erre a zöldségágyra helyezem a húst, a bőrével felfelé.
3. A bőrét meglocsolom olívaolajjal és a tepsit a 230-240 fokra előmelegített sütőbe teszem. 30 perc elteltével visszaveszem a sütő hőfokát 180 fokra és még további két és fél órán át sütöm.
4. Közben a sütőtököt és a krumplit sós forrásban lévő vízben öt percig előfőzöm.
5. Az előfőzött burgonyát és sütőtököt egy tepsibe borítom, sózom borsozom, meghintem apróra vágott friss rozmaringgal, meglocsolom olívaolajjal, és összeforgatom, hogy mindenhol érje a fűszer és az olaj.
6. A sütéshez 80 perc kell 180 fokon, ezért úgy időzítem és teszem a sütőbe a hús feletti polcra, hogy egyszerre legyen kész (a többszintes sütés, csak hőlégkeveréses sütőben alkalmazható) a hús és a köret.
7. Mikor kész, a húst átteszem egy másik edénybe, és a körettel együtt a kikapcsolt sütőben hagyom, hogy tálalásig melegen tartsam.
8. A tepsit amiben a hús sült, a tűzhelyre teszem, a zöldségeket egy villával vagy krumplinyomóval szétnyomkodom, megszórom egy kanál liszttel és lepirítom.
9. Felöntöm az alaplével, sózom, és pár percig forralom, míg minden pörzsanyagot fel nem old a tepsi aljáról.
10. Ezután átszűröm egy forraló edénybe, és a kétharmadára beforralom. Tálaláshoz egy kancsóba töltöm a gravy szószt.

 
 
Tippek, tálalás:

 
A húst az irdalások mentén, átvágva a ropogós bőrt, felszeletelem és a gravy szósszal meglocsolva tálalom a körettel együtt.
A maradék hús két-három napig is eláll a hűtőben. Hidegen, szeletelve pl. szendvicsekbe salátákra tehetjük.
Az elképesztően szaftos, puha hús és ropogós bőr remek kontrasztot képez az étel textúrájában. A hosszú sütés közben a fűszerek íze átjárja a húst, amitől finom zamatos lesz. Hozzá a pompás szósz és a köret...
Karakteres, testes fehérbort igényel ez az étel. Olaszrizlinget ajánlok hozzá.

 
Elkészítési idő: 3 óra 20 perc
Költségek: kb. 500 Ft./adag

 

105 komment

Címkék: gasztro recept sertés főétel toma szósz köretek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.13. 09:38:18

juj, most tudatosodott, hogy ma 13. péntek van. még jó, hogy nem vagyok babonás :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.13. 09:48:05

@Jé: Viszont ma Fiam megint garantáltan vicces állapotban lesz ennek örömére:)

2009.11.13. 09:59:11

azon gondolkodom, hogy kerítek egy fekete macskát, a hónom alá csapom, és átmegyek vele egy létra alatt. aztán várom a végzetem :)

maybach 2009.11.13. 11:18:47

Még hogy fekete macsek. Itt a doki a h1n1 vírusaival.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.13. 12:25:26

@Jé: Adjak egyet? Jó nagydarab, biztos hatásos lesz. Létrám is van.

2009.11.13. 12:27:20

:))) egyet én is ismerek, bár már nem biztos, hogy szóba állna velem.
viszont megint elkezdett fájni a fejem, azt hiszem, leveszem és kirúgom szögletre... :(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.13. 12:37:28

Szép napot!

@Nadine: hehe! Épp azon gondolkodtam, hogy milyen vicces kedvemben lennék, ha vicces kedvemben lennék. De nem vagyok abban, viszont nagyon fészkelődik bennem. Ez a P13, elmondhatatlan hatással van rám, ezért inkább leírom.
Szóval valami elindul a gyomromban, elég kellemes érzés, szinte érzem az útját kifelé. És amikor - a várakozásokkal ellentétes irányba - a mellkasom körül picit megállapodik, csatlakozik hozzá egy kacagásra ingerlő érzéssel. Ez olyan, mintha pipipihével csiklandoznának: egyszerre ingerlő és édes is. A torkom körül már egyenesen viszket valami, de nagyon jólesően és pár másodperc múlva már mosolygok is, meg nevetek és az egészről nem tehetek, mert konkrét oka nincs, csak szétfeszít az optimizmus, meg az életöröm. Most minden nagyon szépnek tűnik, még Neoex is :)
Nagyon meg kell becsülni ezt a napot, mert nem sok ilyen van az évben! :)

Amúgy tudtam Nadine, hogy ennyire ismersz :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.13. 12:40:31

A visszanemolvasás ördögének bosszúja elért.
Szerintem legyen ez a mai házifeladatotok: értelmezzétek a kommentemet :)

Toma, tudom, hogy ez legfőképp gasztroblog, de ezt azért már nem kéne. Vagy főzz már ránk egy kicsit!!!!!!!!!!!!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.13. 13:27:41

@fiam: "... pipipihe..." Most vagy tüsszentened kell, vagy dadogsz:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.13. 13:49:19

@Nadine: Egyik sem :) A pipinek a pihéjéről van szó vagyis a pretolláról :)
Ez majdnem olyan szép, mint a Petronella név. Ha lenne egy Petronella nevű pipipihével rendelkező pipim, akkor Petronella pretolláról beszélhetnénk.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.11.13. 14:48:45

Utálom a sütőtököt.. Szerintem pocsék az íze, de amitől eszem nélkül menekülök, az a szaga. Úgy felfordul tőle a gyomrom, hogy le kell üljek, nem értem, miért, állítólag kiskoromban szerettem..

Nem akartam megfosztani BEnedeket tőle, így vettem neki, na azt ne akarjátok megtudni..
Könnyes sezmmel, öklendezve passzíroztam, és rendszeresen kimentem az erkélyre levegőzni..

Érdekes lenne tudni, vajon miért vagyok így vele.. :O

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.13. 15:19:51

@nyuszómuszó: Volt egy barátom, az a nyers kígyóuborka szagával volt így. Egyszer eljött hozzám, de már a bejárat előtt megérezte, nem is jött be:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.13. 15:38:14

@fiam: csak azért lett ez "legfőképpen gasztroblog" mert csupa lusta népség jár ide, aki nem akar posztot írni! (tisztelet a kivételnek) :)))

egyébbként ez a húsi annyire durván jó sikerült, hogy nem tudtam megállni és tegnap vettem egy kétkilós bőrös lapockát, holnap meg is sütöm, csakhogy adjak a diétának rendesen...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.13. 16:15:25

@Bombadil Toma: Toma, még jó, hogy erős új széket vettél... Én úgy látom, jó kis hízás lesz a fogyókúrád vége:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.13. 16:45:41

@Bombadil Toma: Remélem, akinek nem inge, nem veszi magára :D
Nézd el tudatlanságomat, de a kétkilós bőrös lapockát egyedül eszed meg?

@Nadine: Ezt nem tudom, miből gondolod :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.13. 17:21:34

@fiam: Saját tapasztalat. Egyébként, ha az 1,6 kg-os húst is meg tudta enni, akkor az a plusz 40 deka már igazán nem oszt, nem szoroz:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.13. 22:25:53

@Nadine: Osztani biztosan nem oszt :)

Jó éjt minden jó szándékú embernek!

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 01:51:00

Osztani biztosan nem oszt :)

Ez itt a kemény, súlyos (=:fogyókúrára szorul) megállapítás.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.11.14. 08:04:52

Á, nem is a hússal van a baj, én ha fgyni akartam, mindig ráálltam a húsevésre, akkor aztán mehetett a zsíros husi, nem ettem hozzá szénhidrátot, és kész.. Szépen lerepültek a kilók..:P

Szóval, ha így nézzük, mehet simán a 2 kilós cucc, én is megettem napi többször egy egész csirkét (jó, tudom,a csirke pont nem egy zsíros példa, csak a mennyiség kedvéért), a krumplikával kéne inkább leállni..:D

Ez nekem minidg bejött, most meg meg vagyok lőve, mert tej meg a krumplikától, meg a kenyérkétől lesz, nem a husitól..:(
Szülés után egy hét alatt fogytam 7 kilót, aztán azóta grammra ugyanannyi vagyok..:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 08:12:30

@nyuszómuszó: Na jó, de azt nyilván belátod, hogy teljesen a (nyúl)természettől idegen dolog magában tolni a húst, szent krumplika nélkül.
Én is csináltam olyan fogyókúrát, amit mondasz. Le is állt az emésztésem szépen, és jó hosszú időre megundorodtam a hústól, meg a nyers/párolt zöldségektől. Semmi értelme.
Önkontroll, annak van értelme. De az nincs.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.11.14. 08:30:02

@Nadine: Jó, hát én sültcsirkén, meg savanyú uborkán eélvagyok hónapokig, ha kell..

Pedig én sem vagyok egy nagy húsevő, én tésztaevő vagyok:P

De ezzel nekem nem volt bajom.. A párolt zöldséget magában köretnek nem eszem meg, úgy én is tuti megundorodnék tőle, pedig rész-köretnek szeretm..

Mikor így csak husikát ettem, reggelire betoltam egy kefírt jó korpával; soha olyan jó nem volt az emésztsem..;P

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.11.14. 08:31:42

Ja, az önkontroll, az meg ugyebár konstans kéne, hogy legyen..:P Én most fogyókúráról beszéltem..:P

Nekem van is, csak kikapcsoltam a babavárás okán..:P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 08:47:50

@nyuszómuszó: Nem szeretem a kefírt, és általában a tejhez ennyire közel álló dolgokat nehezen emésztem. Szóval, ez kiesik, mint olyan. De hagyjuk is ezt a témát, nem szeretem boncolgatni. Tegnap isteni leveseket főztem, mert Toma brokkolileveséhez kellett a húsalaplé, így kacsából főztem húslevest, plusz, ami kb. a feléből lett, meg van paprikás krumpli tejfölös uborkasalátával - na látod, mennyivel jobb erről beszélni?:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.11.14. 09:10:32

Jó étvágyat :-)
Majd leszek még nap közben.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 10:21:24

Szép napot!

Sajnos elmúlt a tegnapi nap, pedig fent voltam 03.00-ig, hogy sokáig tartson.

@kismagyarfocilaz: Miért jössz olyan ritkán ide? :)

@Nadine: Nyúl létedre nem kéne undorodnod a nyers zöldségektől :))) Legalábbis, ahogy én figyelem az állatainkat. Megjegyzem, van egy Tibink. Szép vörös, mint a Prevejünk leendő sógora :) Örökbe is fogadták :) Persze mi neveljük, csak ők fizetik a költségeket. Asszem nálunk maradhat, amíg elvégzi az egyetemet :D
Egyébként tényleg marha szapora állat a nyúl. Nem győzik a ketreceket úgy szaporítani a biohumanoidok és biohumanoidák, ahogy nő az alom.
Csak tudnám, mitől esnek teherbe, a baksi biztonságosan el van zárva. Fruzsi szerint.
Aztán, hogy Neoex mit csinál, amikor ő etet, azt nem tudom. Mármint nem az anyanyulakkal, hanem hogy átengedi-e hozzájuk a baksit. Erről hallgat.

Ma lencseleves lesz az ebéd. A másodikon töröm a fejem. Szerintem fogyózunk.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 10:54:15

@fiam: Miért jössz olyan ritkán ide? :)
Azért, mert ha sok a munkám, akkor számítógépmérgezésem van, ha meg nincs, akkor meg szinte azonnal jön a szorongás meg a depresszió. hogy mikor lesz munka.
(Nálunk már fövöget a levesben az ököruszályleves. Ha negyedtizenkettő tájára még nem puhult meg a hús, akkor nincs mese, farok elvtársnak irány a kukta.)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 10:57:54

@kismagyarfocilaz: A Kifőzdét pont a szorongás és a depresszió ellen találták ki! :)
Gratulálok a duplaleveshez! Egyszer megírhatnád posztban, hogyan fő a levesben a leves :D
A kukta mint személy vagy mint tárgyiasult főzőedény van itt emlegetve általad?

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 11:12:07

A főzőedényre céloztam. A faroknak kéne vagy négy óra lassú fövés, de hát későn tettük fel. Így ha nem elég puha, akkor az alumínium kuktában megnyomatom, mert azt szeretjük, ha olyan puhára fő a hús levesben, hogy kanállal is le lehet simogatni a csontról.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 11:24:58

No, itt az idő, sípot a szájba, sárga és a piros lapokat a zsebbe, és megnézem, mi újság a levesben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 11:49:47

@kismagyarfocilaz: Igen, én is így szeretem. Ha leválik a csontról a hús.

@fiam: Szeretem én a zöldséget minden létező formában, de nem krumpli helyett!!! Főleg nem huzamosabb ideig, mondjuk egy életen át. Na, azt már nem. Inkább maradok kerekded.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 12:05:21

@kismagyarfocilaz: Ki győzött?

@Nadine: A legtökéletesebb forma, mindig mondtam :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 12:39:39

Nyuszó, azt mondd meg, készítettél-e brassóit az uradnak?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.14. 12:47:14

@fiam: nem egyedül eszem, ez most családi ebédre készül. éppen most sül a sütőben. és hamarost nekilátok a petrezselymes kruplipürének is:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 12:57:24

@Bombadil Toma: Hú, szégyelld magad, hogy ezt le merted írni!:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 13:00:38

@Bombadil Toma: Engem ez megnyugtat :)
Mert mi két kiló húst öten, két napig eszünk. Csak, hogy emlékezzünk az általános iskolai matek feladványokra.
Az a baj, hogy nekem mindig pici jut. Ahogy matekból is a kisebb jegyeket kaptam...

@Nadine: Ezért készítettél példul tudatalatti fenyődíszeket is. :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 13:02:29

@Bombadil Toma: Képzeld, @kismagyarfocilaz: úgy megzavart a farkával, hogy a posztcímet állandóan sült, szőrös császárhúsnak olvasom azóta :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 13:07:50

@fiam: Ezt most nem pontosan értem.

Viszont nagyon felfejlődtetek húsevésben. Egy éve még azzal kábítottál, hogy egy csirkeszárnyat bírtok megenni fejenként:)

Azért az utolsó kommentedet magyarázhatnád egy darabig Neónak:)))

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 13:18:27

Elkészült a leves, már a mérkőzésen is túl vagyunk. A kukta becserélésére a második félidő elején valóban szükség volt, de minden jó, mert a vége jó. Rezgett a hús, tényleg kanállal lehetett leszedni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 14:01:02

@Nadine: A gömbölyű csudidíszekre gondoltam :)
Mióta van nekünk a Prevej, azóta ismerjük a pipik egyéb testrészeit is :)
Neót eltávolítottam a közelemből. Egyszer van egy héten szombat. Valami örömöm nekem is legyen a hétből, ha már állandóan rajtam lóg egyébként :)

@kismagyarfocilaz: Ez egész térfeles letámadás volt, igaz?
Jöhet a levezető edzés, vagy mi.
Ezt találtam és Rád gondoltam. Olyan szép focista-haja van :) Kicsit rángatóztam, amíg néztem, de helybefaluba így mulattunk a 80-as évek elején az önkéntes tűzoltóság emeletén kialakított DISCO-teremben. (Hiába, ide minden később jutott el.) Ez a kultúúúúrprogram nem esett messze a fájától, előtte könyvtár volt ott. De érdeklődés hiányában bezárt :) Nem ám, máshova, nagyobb helyre költözött, hogy ott ne érdekeljen senkit a könyvtároson kívül :D
Szóval ez borzolta az emlékeimet:
(Kapaszkodjatok!)

www.youtube.com/watch?v=yy15U-FIsYM

Megjegyzem még, hogy helybefaluba minden 45 éven felülinek ilyen fogsora van.
Nem, nem betegség tarolt. Ilyen stílusa volt a fogorvosunknak és ilyen ügyes volt a fogtechnikussá képződött kőművesünknek.
De ez már Csajszi néni régiója :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 14:03:04

A fene, mindig több a rag, mint amennyi kéne. Szerintem százszor leírom, hogy mindent visszaolvasok mident visszaolvasok mindent visszaolvasok...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 14:12:32

@fiam: Már azt hittem, krumpli formájúak a díszeim:)

Zuzuka 2009.11.14. 14:22:29

@fiam: megnéztem, elég langyi, nálunk nagyobb örjöngés volt annak idején:)

együtt főztem az előbb Gordonnal. na jó nem leszek nagyképű, próbáltam együtt főzni vele - hehe
vizitormám nem volt, itt is létezik, vagy helyettesíthető valamivel?:S

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 14:45:15

@Zuzuka: :D Mi disztingváltunk :D :D :D
Nem is tudtam, hogy ilyen jóban vagy a miniszterelnökünkkel. És nem is tudtam, hogy ő ilyen jól főz :)
Áztasd vízbe a tormát!
Kókusztejet is úgy kell készíteni, hogy a reszeléket pár napig ázni hagyod a tejben. Ezt olvastam valahol. Nem biztos, hogy eredetileg is így készül, ez valami spórolós tanács lehetett. Még nem próbáltam, nem tudom, jó-e.

Zuzuka 2009.11.14. 15:06:51

@fiam: jajj, ez még viccnek is rossz...
én a séfről beszélek, Gordon Ramsayről és a műsoráról:)
:DDD a kókusztej benne van a dióban teljesen magától, kóstoltam már régen, a szappanos vízhez tudnám hasonlítani, marha rossz volt.:((

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.14. 17:23:10

@Zuzuka: a rukkola hasonlít talán legjobban a vizitormára. kicsit csípős, borsos íze van.

@fiam: jól tudod, a kókusztejet úgy készítik, hogy a kókusz belsejét vízbe áztatják (nem tejbe) és utánna átpréselik egy sűrű szöveten.

ami a kókuszban van "gyárilag" az a kókusz-víz, nem a kókusztej:)

jelentem a malackalapocka baromira finom volt. azóta már rá is pihentem egy kicsit, most keltem fel:))

Zuzuka 2009.11.14. 18:00:38

@Bombadil Toma: ahha, köszi. kóstoltam azóta a rukkolát, mert kiszuzu szerzett valahonnan.
jól becsaptak engem:)) igen, ilyen kókuszvizet kóstoltam, brrrrrrr! nagyon ügyesen törték fel a feketék a tengerparton, egy ütés a járdaszegélyre és szépen kettényílt a dió.

malackalapocka:DDD

Zuzuka 2009.11.14. 18:35:34

@Nadine: a sztrapacska pedig sztrapacs:)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 19:52:33

@fiam: Szóval ez borzolta az emlékeimet:
(Kapaszkodjatok!)
Megnéztem. Ez tényleg lélegzetelállítóan rossz.
És azt mondanám, hogy persze utólag már könnyű látni, hogy egy-egy műfajnak melyik hajtás az evolúciós zsákutcája, de elnéztem a stúdióban kókadtan, teljes letargiában tapsoló közönséget: rajtuk is látszott, hogy tisztában vannak vele, hogy sem a szám nem az új Rock Around The Clock, meg az a fószer se az új Elvis Presley.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.14. 20:04:46

Gondolkodtam. Arról, hogy úgy néz ki, mint azok a faszik, akiket a Bud Spencer szokott tucatjával lepofozni, arról nem tehet.
Ám az a két pálcika, amit egymáshoz ütöget, az már megbocsáthatatlan. Az teszi az egészet igazán szürreálissá. Ha létezne ízlésrendőrség, már a szám végén elvitték volna a csókát. (No trial, straight execution.)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.14. 20:27:55

@kismagyarfocilaz: Hát én ezt nem bírtam pár másodpercnél tovább. Az a betépett gyíkmozgás az elején büntet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 20:52:08

@Bombadil Toma: Ezt írd föl valahova, légy szíves. Több ilyen nem lesz a gasztronómiával kapcsolatban :)

@kismagyarfocilaz: Pontosan fejezted ki érzéseimet. :D
Sikongattam, hogy ilyenek voltunk. Még véletlenül sem Robert Redford és Faye Dunaway vagy Dunagate... :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.14. 21:16:30

@Nadine: a szövege is büntet. egy háromhónapos alapfokú angol tanfolyam elvégzése után, bárki írhatna egy ilyet:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.14. 22:13:20

@Bombadil Toma: @Nadine: :DDD
Épp most fordítom. Marha büszke vagyok, hogy nem kell hozzá szótár... :DDD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.11.15. 00:36:52

@fiam: :DDD a csodálatosan mélyenszántó refrénről nem is beszélve
"I need you
I want to near me
I love you
yes! I do wana hope you here me, when"
vagy valami ilyesmi:))) még most is itt lüktet az agymban, és nem tudom kiverni onnan. ezért veszélyes ilyen linkekre kattintgatni:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.15. 01:10:37

@Bombadil Toma: :DDD
Most hogy fogok elaludniiiiiiiiiiiii???

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 08:49:15

Jó reggelt.

Én csak egyet nem értek, Fiam. Mi az, hogy ilyenek voltunk??? Ha elképzellek ilyen kis kigombolt ingben, feszes naciban, bajusszal, ezzel a séróval tikfázva, hallod...:)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 10:43:13

Még annyit hozzáfűznék, hogy bár nagy progresszív rock és extrém metál kedvelő vagyok, nem kapcsiból fikázom azt, ami régi. Barátaim nagy megdöbbenésére én például igenis bevállalom, hogy teszik mondjuk a Brotherhood of Man Kisses
For Me című száma, de a faszik egyébként ott is kinéznek valahogy.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 10:48:45

Hűha, most megnéztem, a koreográfia azért elég zavarba ejtő. (Most égek is egy kicsit.)
De nincs idő szégyenlősködésre, mert mindjárt kezdjük a brassói készítését, Bombadil Toma obszervációinak a figyelembe vételével.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 10:52:26

@kismagyarfocilaz: Vagyis "egy étel nem lehet túl fokhagymás" alapon:))) Jó is az, jó is az.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.15. 11:00:24

@Nadine: Az ingem ennyire nem volt kigombolva...
A bajusszal tudod miként állok, úgyhogy képzelheted :D

Az "ilyenek" voltunk" pedig utalás Robert Redford és Barbra Streisand filmjére.
Faye pedig úgy kerül a képbe, hogy ő meg a Keselyű három napjában volt partnere Redfordnak.

@kismagyarfocilaz: A koreográfia mindent visz, ha a dallam, a szöveg és a ruházat nem vitte volna :D

Ma kokaspörkölt lesz két kis-közepes vesével. Fruzsinak nem szabad néven nevezni a kokas micsodáját mert akkor nem eszik a pöriből.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 11:03:37

@fiam: Már értem. Mondjuk, halvány sejtelmem sincs, hol említetted Faye-t, de nem baj. Már én sem leszek fiatalabb:)

Szerintem elég nagylány Fruzsi már ahhoz, hogy kimondhassa a kakas micsodáját. Engedd meg neki:)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 11:12:21

Most direkt megnéztem a Dusty Springfield You don't have to say yo love me-ját is. (A fekete fehéret, a klasszikus felvételt.) Na, abban például nincs semmi égő, azt simán vállalnám, józanon is, még azt a közlekedési rendőr integetést is, a harmadik perc elején.
(A Brotherhood-os faszinak is igencsak le van gombolva az ingje, meg valami bizsu is figyel onnan.)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.15. 11:19:50

@Nadine: itt említettem:
visszafelé a 13. komment. :)
Kimondhatja, csak elmegy tőle az étvágya, főleg, ha a lajbiban szemez vele :D

@kismagyarfocilaz: Végre megért valaki. Ehelyt eddig Te vagy az első... :)
Képzeld, Toma arra vetemedett, hogy azt mondta, a Mamma mia! című film vígjáték. Pedig én végigbőgtem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 11:35:53

@fiam: Na jó, de Te olyan szentimentalizmussal emlékszel az ifjúságodra, mintha kb. a századik évedet készülnél betölteni. És minimum világháború lenne. Bezzeg akkor, a régi jó átkosban!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.15. 12:00:03

@Nadine: Azt még nem mondtam, hogy a régi jó átkosban...
Csak egyszerűen a magam teremtette világban jól éreztem magam. Semmi baj nem lett volna, ha nem nyitják rám az ajtót :D
Amúgy meg a nyálas számok mellett imádtam pl. az AC/DC-t, a korai EDDA-t, a P. Mobilt, stb. Ja, a Prognózist, Piramist.
No de ABBA forever! :D
Szerintem tényleg szentimentális vagyok, ugyanakkor nagyon jót tudok nevetni azokon a dolgokon. Nem gúnyból, hisz én is ugyanolyan voltam, ha nem látták a szüleim... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 12:09:00

@fiam: A mostani világot is teremted magad köré.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 13:15:23

Én az Abbát akkoriban hivatalból utáltam, az ember nem szerethette azt is, amit a tanárai is. (Titokban néha feltettem egy-két lemezt, de akkor becsuktam az ajtót meg az ablakot.)
De azt tudtam, hogy jó, meg - a pop zene szintjén - zeneileg is korrekt dolog.
Aztán olyan tíz éve készítettem egy feliratozást az HBO-nak, valami Abba Story volt a film címe, kilencven perces. (Sok haszna nem volt, a film után ugyanis megvettem az összes Abba lemezt, cédén. Alant következik az, hogy miért.)
És akkor hirtelen összeállt a kép. Az egész együttes története voltaképpen egy Love Story, a beleszeretéstől a lángoló járáson át a hétköznapokon át a szakításig.
Elképesztő, hogy süt a korai dalokból (Mamma Mia, Bang a Boomerang- nagy kedvencem -, I Do, I Do) a féktelen, tomboló szerelem. Mármint a tagok közti. Aztán ez így ment, aztán jöttek azok a számok, amik már a munkás hétköznapokra utaltak, a Knowing Me Knowing You meg a One Man, One Woman, ahol azt láttuk, hogy a reggelizőasztalnál a másiknak néha már rossz kedve van. Utólag tudhatjuk, az első repedések voltak ezek. Végül aztán jött a Winner Takes It All, ami már válásról szól, meg abban a korszakban vannak még további ilyen keserves számok.

Annak idején Szegeden, az egyetemen egyszer meghirdettek egy estét, hogy az összes Beatles lemez egy este. Az első asztalnál ültünk, a hangfalban, és ott nem volt más, CSAK konyak és tatárbifsztekes szendvics. (Ez nem vicc, és nem elírás. Bor se, sör se, semmi, csak konyak.) Be is rúgtunk, mint az atom, mire lementek a lemezek; aztán a legvégén még a jótevőt, a DJ-t akartuk meglincselni, mondván, hogy na és a kislemezek? "Hol a Lady Madonna? a She Loves you? A Hey Jude? A She's A Woman?" -rontottunk neki a szerencsétlennek, akinek akkor rá kellett döbbenni, hogy végül mindig az üti meg a bokáját, aki valami jót akar embertársainak.
Na szóval csak arra célzok, hogy ha egyszer az ember leülne, és meghallgatná mind a nyolc Abba stúdiólemezt, akkor voltaképpen végigélné azt a Love Story-t, de ezt a végighallgatást igazából azért javasolom, mert elképesztő, ahogy az utolsó album utolsó számával elköszön az életmű. Valami Angel Flyin Through the room, vagy mi a csoda, a címe most nem ugrik be, de a vörös csaj énekel, ha jól emlékszem tán csak egy harmonika a kíséret, meg valami kakukkos óra ketyegése. Az valami hátborzongató, az a lezárás.

Megvolt a brassói, király volt, nyomtan hozzá ecetes alma és cseresznyepaprikákat is, úgyhogy szaunázni sem kell.

Fiam-mal mindenben egyetértek, de külön kiemelném, hogy az Edda nálam is az egyes, kettes, és csakis az egyes, kettes.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 13:20:27

Kifelejtettem a Super Trouper-t, ami már arról szól, hogy a tagok már mással csajoznak, illetve pasiznak.
No, megnéztem a nóta címét is: Like an Angel Passing through my Room.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 13:43:25

@fiam:
Ha akarsz röhögni, meg jókedvre derülni, akkor Therion: Summer Night City. De végignézni ám! Kikérdezem!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 13:46:52

@kismagyarfocilaz: Ezt én így sosem gondoltam végig, de igazad van. Viszont én az első perctől, az első hangtól kezdve bevallottan (kissé hivatásszerűen) ABBA-buzi vagyok. Akár szólíthattok is így:)))

És ennek okán még mindig nem vagyok képes megnézni ezt a Meryl Streep-filmet. Mert ott nem ŐK énekelnek. Na.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 13:52:06

Ja, elfelejtettem a megszólítást.
Kedves Abba-buzi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.15. 14:23:09

@kismagyarfocilaz: A Meryl Streep-film a Mamma mia! Nyáron futott (és fut) a mozikban.

:)))

Mindenesetre a fenti gondolatmeneted teljes mértékben érthetővé teszi azt is, miért nem akartak ők soha újra összeállni. Mert az egész igazi volt. Hiteles szövegekkel, zenével, érzésekkel. Ezt pedig lehetetlen utólag reprodukálni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.15. 21:45:53

Bocsi, de tanulnom köllötött, holnap vizsgázom angolból! :) :(
A para rajtam van, pedig nagy tétje nincs, csak az, hogy szégyenben maradok-e vagy sem.

No meg a gépem vagy a net vagy mi rendetlenkedik. Vagy tizenötször szerettem volna ide belépni, de nem tudtam.

Szóval:
@kismagyarfocilaz: Szép kis este lehetett, ott Szegeden :)
Igen, az ABBA-t főként ezért lehetett szeretni.
Még albumot is készítettem, gyűjtöttem a fényképeket, cikkeket róluk, már amik a Pajtás és az Ifjúsági Magazin című újságokban megjelentek...
Örülök, hogy itt a youtube-on ráakadtam olyan felvételekre, amikről még nem is hallottam.
Kislemez, nagylemez is van tőlük.
A Super trouper-t egyenest az NSZK-ból kaptam az egyik első szerelmemtől, aki azt mondta, Agnetha után mindjárt én következem. Akkor ezt bóknak vettem, később sértésnek, ma már a 10. hellyel is beérném :)

A borzalmat megnéztem. :D
Nekem az Operaház fantomja ugrott be és a homáros asztalnál mintha a fiatal Kalmár Magda operaénekes eszegetett volna :)
@Nadine: Ez így van, igazak és igaziak voltak.

Gondoljatok holnap rám, légy szíves. Köszi.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 23:00:45

Come on!

Toma, volna egy kérdésem. Mit kell beállítani ahhoz, hogy a hozzászólások az én moderálásom nélkül, azonnal megjelenjenek?
A saját honlapomon jövő vasárnap élő meccsközvetítés lesz, viszont a hozzászólás ott körülményes, úgyhogy áthoznám a blog oldalamra, de hiába kísérletezek, nem bírom elérni, hogy amit beírok, az azonnal megjelenjen.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.15. 23:05:10

No, ajánlottam egy jó barátomnak a blogotokat, - vele ültünk a hangfalakhoz legközelebbi asztalnál a szegedi Beatles esten, - kíváncsi vagyok, majd jelentkezik-e.
Jó éjszakát.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.16. 08:10:03

@kismagyarfocilaz: Jó éjszakát, bár most reggel van. Este már nem tudtam megnyitni semmilyen blogot, úgyhogy valószínűleg a szerverben munkálkodott az ördög.

Akkor hivatalosan is jó reggelt!

2009.11.16. 10:18:59

... hát akkor azt hiszem, ezt túl is tárgyaltuk :)))

2009.11.16. 11:05:51

... én sem, csak kornyadozom. még szerencse, hogy főnökség nincs bent, mert nem bírnék pörögni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.16. 14:30:51

Látom, nem gondoltatok rám :(
No de sebaj, talán pont ezért ÖTÖS lett a vizsgám!
Középfokközeli vizsga volt. Hehe!
Jaj, nagyon örülök!

@kismagyarfocilaz: Csak azzal a feltétellel lehet csatlakozni a Kifőzdéhez, ha visszamenőleg két évre, minden kommentet elolvas és minden videót megnéz-meghallgat az aspiráns.
Mondjuk ez az én feltételem. Lehet, hogy másnak más :)
Azt nem szeretném, ha csak úgy, szíre-szóra bárki jöhetne. Annó én sem tehettem... :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.11.16. 14:55:01

@fiam: Bocs, egy hete máshol járok. Gratulálok, és nem lep meg.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.16. 15:13:21

@Nadine: Köszi. De nehéz Neked meglepetést szerezni! :D

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.11.16. 16:42:07

Vagy kiröhögtök, vagy nem hiszitek el, de mindjárt kész a füstölt csülök. (Igen, így késő délután.)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.11.16. 22:55:46

@kismagyarfocilaz: Gondoltam kitalálod, hogy csak akkor vigyorognék, ha kapnék belőle. De nem találtad, nem küldtél. Most majdnem éhesen mehetek az ágyikóba. Hát szabad ezt???????