Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Vinitor - Mit tehet a hazafi, ha eMagyarországot megérinti a bukás szele?

2010.05.19. 05:00 vendég blogger

 

Április végén hazánk elvesztette utolsó távol-keleti gyarmatát, ezzel hivatalosan is elvesztettük a nagyhatalmi státuszunkat a világpolitikában. A helyi kínai lakosság hathatós USA, lengyel, horvát és spanyol támogatással, véres függetlenségi harcban sikeresen megdöntötte a kérdéses terület magyar vezetését. Politikai és katonai ellenfeleinknek ez lehetett az utolsó csepp a pohárban, szinte azonnal megindult az anyaország ellen a támadás. Kombinált román, horvát és lengyel támadás ért minket, régióink egyre fogytak, végül az utolsó falak előtt, Közép-Magyarország régióban mind az északról, mind a délről érkező seregeket sikeresen megállítottuk. A csata két egymást követő napon is kitört (az első győzelmünk után egy ismételt rohammal akartak padlóra küldeni minket), pár perces szünettel megszakítva az esti órákban. Mindkét oldalon felsorakozott a harcosok legjava, magyarként sokat köszönhetünk a mellettünk harcoló szerb, indonéz, török, orosz tankoknak, valamint további szövetségeseinknek is. A történelem során ez a két csata tartja a rekordot, soha sehol nem történt még ekkora megmozdulás a világon. Május első dekádjában a területeink visszaszerzése a cél, az ország gazdaságának, iparának újjáépítése, az élet újraszervezése, amelyhez legnagyobb szükségünk az új játékosokra van. 2009 nyara óta - amikor hazánk olyan kiterjedt gyarmathálózattal rendelkezett, hogy határainkon belül sosem ment le a Nap - most kerültünk a legnehezebb helyzetbe, közel álltunk, állunk a végső eltörléshez.
 
eMagyarország pár nappal ezelőtt:
 
eMagyarország az elmúlt nyáron, igazi birodalomként (zölddel az általunk birtokolt területek):


 
Ezek az események természetesen nem a valóságban játszódtak le, hanem az EREPUBLIK nevű internetes stratégiai játékban, eMagyarországon. Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül bemutatnám a játékot, valamint hozzáteszem a saját tapasztalataimat az egyes részeiről, amolyan szubjektív beszámolóként. Indulásakor a fejlesztők a valós világ természeti, gazdasági és politikai berendezkedését képezték le a játék világába, az ottani történelem azonban egészen más irányban mozog, mint amit mi ismerhetünk. A regisztrált játékosok - mintegy négyszázezren szerte a világon - a saját országuk zászlaja alatt, annak állampolgáraként igyekeznek előrejutni mind egyéni, mind közösségi szinten. A játék úgynevezett online böngészős szocio-stratégiai szimulátor, ez a hangzatos elnevezés valójában egyszerű működést takar. A játékosok egyénenként a saját karakterüket irányítják - dolgoznak, fogyasztanak, harcolnak - , közösségi szinten viszont ők alkotják a társadalmat, ők építik fel az ország vezetését. Éppen ezért egy-egy ország több, mint a lakosainak, regisztrált játékosainak összessége, a készítők valóban igyekeztek, hogy a valóságot megközelítő helyzetet hozzanak létre. Egyenként kicsiny fogaskerekek vagyunk országunk gépezetében, mégis bárki viheti az ország elnöki székéig, vagy saját cégbirodalmat építhet fel.
 
Gazdaság
A játékban állást kell vállalni, hogy a fizetésből meg tudjuk vásárolni a szükséges fogyasztási cikkeket, ez azonban a valósággal ellentétben egyetlen kattintás, és a vásárlásnál sincs sorban állás. Azonban nem csak munkavállaló lehet valaki, kis szerencsével, esetleg szorgalommal, hozzáértéssel komoly cégbirodalmat is létrehozhatunk, megélhetünk pénzváltásból, és nemrég lett bevezetve a játékban a tőzsde, így brókerként is ki lehet próbálni magunkat. Ezek után pedig minden felhalmozott vagyonunkat elkölthetjük a legerősebb fegyverekre, hogy az utolsó pillanatban állítsuk meg az ellenfél előrenyomulását :)
 
Jómagam több cég vezetésével is szerencsét próbáltam, termeltem búzát a Dél-Alföld lapályán, fegyvert gyártottam a budapesti üzemekben és ajándékcsomagolót vezettem Észak-Magyarország festői hegyei között. Jelenleg a fegyvercégem van meg, a többitől búcsút vettem, mások voltak a prioritásaim. Komoly munkával országos jelentőségű piaci tényezővé nőhettem volna, de inkább a nyugodt játékmenetet részesítettem előnyben.
 
Politika
Mivel itt országok játszanak egymás mellett és ellen, így szükség van politikai testületre. A játék funkciói a kongresszusi képviselői cím és az elnöki cím megszerzését teszik lehetővé, ezeket honorálja trófeával. A pártelnöki címért már nem jár kitüntetés, viszont az több ember előtt nyitva álló lehetőség. Havi ciklusokkal működik a rendszer, azaz havonta egyszer vannak kongresszusi választások, pártelnök és országos elnökválasztás. A játékban viszonylag aktív a pártélet, az egyes csoportok saját cégekkel, sőt, katonai századokkal is rendelkezhetnek, így itt a fegyveresek hatalomátvétele elég reális lehetőség :)
Mivel a politika a játékban is érzékeny terület, így én ezzel nem próbálkoztam meg, bár a Magyar Kétfarkú Kutya Párt erepublikos megfelelője szimpatikus számomra is. Azonban a párt akkor is párt, ha viccből, polgárpukkasztásból politizálnak, jelenleg is „szabadúszóként” fejtem ki a véleményemet, ez valószínűsíthetően a jövőben is így marad.
 
Hadügy
Minden játékos egyben katona is, azaz országa hadügyi akcióiban részt tud venni, tud "ütni a csatákban" egyszerű polgárként is. Mostani helyzetünkhöz ez a tény is nagyban hozzájárul, hiszen a hazánkkal ellentétes érdekeket képviselő Lengyelország, Románia és Horvátország mind nagyobb lakossággal rendelkezik nálunk, így komolyan meg tudnak szorongatni minket. Ismét egy jó indok, hogy miért van szükségünk minél több friss játékosra :) Ezen kívül minden ország megszervezte a saját hadseregét, valamint több irreguláris alakulat is létezik, amelyek nem állami irányítás alatt állnak, hanem szabadcsapatként harcolnak.
A cégvezetés mellett a hadseregbe való belépés adta meg számomra a játék igazi élményét. Az egyik nagyobb reguláris ezred – reguláris, mert állami pénzből is kapunk juttatásokat, cserébe elvárják, hogy mindenben engedelmeskedjünk a Hadügyminisztérium parancsainak – tagja vagyok, a Zrínyi Miklós Ezred kötelékében. A fontosabb csatákban ellátmányt kapunk, ha szövetségeseinknek kell segíteni, úgy repülőre szállunk, és ott ütünk, ahol a legjobban fáj az ellenségnek. A hadseregünk szervezettsége példaértékű, több kisebb ország is a mi példánkat követve hozta létre a saját fegyveres testületét. A csapatszellem rengeteget számít a játék élvezhetőségében, mikor egy-egy csata vége előtt a cseten összegyűlve, az ezredből hetvenen-nyolcvanan izguljuk végig az utolsó perceket, hogy vajon nyerünk-e vagy sem.
 
A játék mind működésében, mind felépítésében egyszerű, a gépet nem terheli meg túlságosan a grafikai megjelenítés. Egyedüli probléma a szolgáltató oldalán szokott lenni, nagy terhelésnél előfordul, hogy hosszú percekre elérhetetlenné válik az oldal. Nem kell ecsetelni, hogy ez milyen kellemetlen tud lenni egy-egy fontosabb csata végjátékában. Mivel a polgárunk, karakterünk cselekedetei néhány kattintással vihetők végbe, ezért akár napi 5 perc is elegendő, ha részt akarunk venni eMagyarország felemelkedésében. Azonban ha valaki jobban bele szeretne mélyedni a játékba, nagyon összetartó és igazán jó közösséget talál. A nagyjából 10.000 aktív magyar játékos rendkívül hatékonyan működik együtt, a játékon belüli újságírási lehetőséggel igen sokan élnek, így az egyik legfontosabb kommunikációs csatornaként működik. A játékban nemrég bevezették a nemzeti fórumokat és a saját csetszoba lehetőségét, azonban a csetes kommunikáció a játékon kívül zajlik, változó, de többnyire magas aktivitással.
A magyar csapat a http://mibbit.com/chat/ oldalt használja csetelésre, a csatornánk pedig az #erep szoba. Ezen kívül a legtöbb pártnak, ezrednek és szabadcsapatnak van saját szobája, ahol igen aktív közösségi élet zajlik, érdemes ide is benézni.
Ebben a játékban a regisztrálók a magyarok egy olyan oldalával ismerkedhetnek meg, amely a való világból sajnos lassan kezd kikopni. Persze itt sem minden fenékig tejfel, de az igazi élményt mégis a közösség, a csapat adja, abban pedig talán a legjobbak vagyunk :)
Az eMagyar oktatóhálózat szinte páratlan a játékban, komoly, szervezett csapat várja az újoncokat, hogy átsegítsék őket a kezdeti nehézségeken. Személyes mentor, álláslehetőség állami fenntartású cégekben, ismertető cikkek tömkelege, ajándék fogyasztási cikkek a kezdetekben, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ezek mind komolyan hozzájárulnak ahhoz, hogy a regisztrálók nagy százaléka játékban maradjon, azaz ne unják meg pár napon, egy héten belül az egészet. Emellett a meghívólinkkel regisztrálók automatikusan felkerülnek a meghívójuk barátlistájára, így ő az üzenőfalon keresztül és privát üzenetben is könnyen kapcsolatba léphet velük.
 
Regisztráció
A játékba lehetőleg meghívólinken keresztül regisztráljatok, hiszen így a meghívó küldője is pénzjutalmat kap a játékban, mikor elértek egy bizonyos szintet. Ez a plusz pénz igen jól szokott jönni az ország gazdaságának, minél több meghívottra van ezért szükségünk.
Regisztrálni ide kattintva tudtok.
Fontos, hogy a választásnál Hungary, Central Hungary régiót válasszátok, ennek játéktechnikai okai vannak, bizonyos szint elérésekor szabadon utazhattok bárhová, de az elején jobb lesz nektek ott :)
A regisztráció után az e-mail címre meg fog érkezni az aktivációs levél - több szolgáltatónál automatikusan a spam mappába kerül, érdemes ott is megnézni, ha késne - amely segítségével megerősíthetitek a regisztrációt.
A választható nyelvek közül én az angolt javaslom, mert bár van magyar nyelv is, hiányos, néhol hibás a fordítás. Nem kell komoly nyelvtudás ahhoz, hogy eligazodjon az ember, és a játékosok között is inkább az angol megnevezések, szavak terjedtek el, mivel a magyar nyelvi modul nem régóta érhető csak el.
Készült egy hasznos tutorial, amely az első pár nap eseményeit mutatja be, ennek segítségével hamar belejön mindenki a játék irányításába. Emellett pedig tapasztalt öreg rókák, mentorok, segítőkész játékosok tömege várja, hogy eligazítson benneteket eMagyarország mindennapjaiban :) Már csak regisztrálnotok kell, várunk benneteket!
 
ui:
1: első munkahelynek mindenki a "Kezdonevelde hazgyar" céget válassza; az építőipar felfutóban van, hosszabb távon is a legmagasabb fizetéseket ott lehet majd kapni
2: az üzeneteit (a kis boríték ikon a bal oldalsávban) mindenképpen nézzék meg, mert én is, és ha az oktatási minisztérium küld hozzájuk mentort (tapasztalt játékos, aki segít az első egy-két hétben válaszokkal, tanácsokkal, ötletekkel), akkor ő is üzenetben fog kapcsolatba lépni velük
3: a főoldalon lévő 5 legolvasottabb cikk bármelyikéhez kommentelhetnek, ha kérdésük van, perceken belül segítséget kapnak (szintén üzenetben), azok a cikkek folyamatosan szem előtt vannak

325 komment

Címkék: ajánló játék vinitor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2010.05.23. 09:37:12

jaj,maybach,tegnap gondoltam rád!!!mire tévé élé kerültem már csak a közvetítés utolsó öt-tíz percét láttam de azt becsületesen végig néztem.narancssárga ruciban csinos fiúkák meneteltek szomorúan egy lépcsőn, aztán őket piros csíkos tornaruhások követték szintén szomorúbociszemmel(pedig még érmet is kaptak a nyakukba egy nagyon vidám bácsitól)utána kék-fehér csíkos mezben megérkeztek a vidám legények is akiknek mindenki veregette a hátát,némelyiknél gyermek is volt és láttam,hogy az egyiknél egy kisleány volt és hosszas töprengés után az ő nyakába rakták az érmet,aztán kaptak egy nagy edényt és boldogan rázták meg rohangáltak vele a pályán,annyira jó volt nézni,hogy el sem kapcsoltam:))))))szerinted az előtte lévő másfél-két óra is ilyen izgalmas volt?lemaradtam valamiről,bár jó lenne tudni hány gólt rúghattak a piros és hányat a kék csíkosak:)))

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.05.23. 09:54:08

@Nadine: Arra gondoltam, hogy az tűnhet hímsoviniszta bunkóságnak, amikor a nőket gúnyolja a szöveg, hogy ott napoznak, és négy héten hát lesik, hogy Mr. Univerzum felbukkanjon.
@Pálcika: A legjobban az az "edényt" tetszik a beszámolódban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.05.23. 09:54:17

@Pálcika: N a végre, valaki, aki ugyanazt látta, amit én! :)
@Zuzuka: Szerintem nem marad :)

Van egy vízen járó meg egy extrém sportokat kedvelő kiscicánk. A másik kettő csak simán leugrik a teraszról.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.05.23. 10:14:31

@Nadine: Ja, elfelejtettem felelni. Mert a lilaság a honlap, a halványzöldség meg blog. Szöveg tekintetében nagyjából ugyanaz van rajta.
Volna végre egy olyan kérdésem, ami határozottan a blogotok főtémájába vág, tehát végre nem elterelem a szót.
Majdnem minden héten főzök pörköltet, vagy marhát, vagy sertést (a pacalt édesanyám csinálja), de az eredmény valahogy soha nem az igazi.
Megmondom, mi a fő problémám: állati sok szaftot szeretnék. A feleségem meg pláne. De ha sűrű a szaftja, akkor kevés, és akkor sajnos meg kell tiltanom neki, hogy kimártogassa, mert utána mit csináljunk a húsfalafokkal üresen. Ha meg sok szaftot csinálok, akkor meg lötty.
Azoknak is hiszek, akik esküsznek arra, hogy a pörköltbe nem is szabad tenni vizet. Ilyet is próbáltam már, a marha egészen korrekt lett.
Na, a lényeg, hogy a kísérletezés még folyamatban van. Így aztán találtam egy másik főzőblogot - meg ne sértődjetek, ha bármi recept kell, azt elsőre mindig ITT keresem -, és ott egy számomra forradalmian merész receptet. Mindjárt leírom, mi a lényeg, és lehet, hogy holt hülyeségnek hangzik, de a blogoló ugyanolyan korrekten és az ételek iránti szeretettel jár el, ahogy például Bombadil Toma.
Szóval ő azt írja, hogy hatvan deka sertéshúshoz hatvan deka hagyma.
Én azt hittem, hogy ez elírás, így aztán még írtam is neki, ő kedvesen és bátorítóan válaszolt, hogy nem elírás, hogy ne aggódjak, szurkol, vállaljam be, és majd az eredményt is jelezzem. Holnapra tervezem ezt a kísérletet, csak érdekel a véleményetek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 10:41:50

@kismagyarfocilaz: Talán csodálkozni fogsz, de én is ismerek ilyen nőket:) Ha nem is tartozom közéjük...:) Nálam a hímsovinizmus leginkább azt jelenti, ha egy férfi a nőt két lábon járó agyatlan csöcsnek, sunának tekinti. Én nem használok ilyen szavakat (biztosan maradi vagyok), de gyakran olvasom őket a kommentek közt - természetesen nem itt.

Hát, pörkölt-kérdésben nem igazán tudok hozzászólni, de a szafthoz talán némi támpontot ad, hogy annak idején Anyukám gyakran készített resztelt májat, és mivel abból ugye, nem tud szaft keletkezni, ő is rengeteg hagymát dinsztelt hozzá olajon. Egészen szétfővésig. Ettől nagyon finom szaftja lett, ezt tanúsíthatom.

tistedur 2010.05.23. 11:03:03

napfényt, kávét :)
@kismagyarfocilaz: ha sok, sűrű szaftot akarsz, abba kell valami sűrítőanyag, ezért a sok hagyma.egyszer kipróbálhatod, hogy zöldségeket főzöl bele a szaft miatt :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 12:02:16

@tistedur: Akkor ezek szerint nem mondtam hülyeséget:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.05.23. 12:36:16

@kismagyarfocilaz: Igen, a hagyma jó, csak figyelj oda, mert ha olyan fajta, az egy kicsit megédesíti.
Én azt figyeltem meg, hogy a fokhagymától krémesen besűrűsödik a cucc, ha nem az elején, hanem úgy féltájékon adod a húshoz és nem egészben, hanem szép lapkára vágva. És azért értékelhető mennyiség kell, minimum tíz gerezd :) Nem kell félni, nem lesz fokhagymaízű az egész.
Nyamm...
Persze mi szeretjük a hagymát és a fokhagymát, de azért arra figyelek, hogy ne legyen egyeníze a pöriknek tőlük :)))

Pálcika 2010.05.23. 13:14:18

@kismagyarfocilaz: jah és gyönyörűen ki volt szidolozva az edény:)))))))
szaft kérdés: én nagyon nagy pörkölt gyártó vagyok(férjem ragadozó)és sok és sűrű szafttal rendelkezik a főztöm ami többek szerint is igen finom(talán Nadine evett már nálunk pörit és emlékszik is az izére)
én nem komplikálom agyon, réi módi nagymama féle-fajta módon főzök
minden féle húshoz(szárnyas-sertés-marha-vad)sok hagymát használok,minél pirosabb a hús annál több hagyma kell az indulásnál,pl egy-másfél kiló csirkénél 2-4 fej attól függően mekkora a hagyma nagysága és milyen erős(ezt már akkor érzed amikor pucolod és amennyire csipi a szemed annak megfelelően "gondolod",hogy kell e még egy vagy nem:))marhánál lehet akár5-6 fej is
amikor már jól megdinsztelted a hagymát(nem szabad sietni kikell várni,hogy igen is ennyi hagyma beüvegesedjen ami ügye sok idő)kedvedtől és szezontól függően paprika és paradicsom is kell bele(én télen,saját eltett lecsót használok)egy-másfél kiló húshoz kb.2-4 paprika és 1-2 paradicsom nagyságtól függően ugye:)ezt is hagyni kell jól összeszuttyadni és a lényeg amitől sűrű lesz a szaft, nem egyszerre kell felönteni vízzel hanem sokszor(nagyon sokszor)keveset kell alá önteni mindig újra és újra hagyni kell,hogy visszafőljön a cucc és akkor lesz olyan jó állaga+ még a nyagyitól tanult trükk:ha tunkolni is akarsz, akkor amikor már úgy érzed,hogy mindjárt kész és már csak öt-tíz perc és lefő a következő víz adag,akkor még egyszer felöntöd egy "hangyafaszányit"vízzel, hagyod főni egy kicsit és utána pirospaprikával jó alaposan megszórod(mert a pirospaprika sűrít!)rotyogtatod egy pár percig közben óvatosan kevered-rázod a lábost és kész

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.05.23. 13:28:58

Nagyon szép, és voltaképpen összhangban van azzal a repcettel, amin annyira meglepődtem.
Egy gyors kérdés még: tehát pirospaprikát csak a végén?

Pálcika 2010.05.23. 13:43:20

@kismagyarfocilaz: nem,nem csak a végén hanem a végén is:)))
nem kell megijedni nem lesz paprika ízű,és mi amúgy is szeretjük ha jó kis magyaros színe is van a pörinek:)
meg hát nálunk mindennapos a szaftos kenyér ebéd előtt így aztán mindig sok szafttal csinálom mert kilopják a hús alól az ebadta fiúk:)))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.05.23. 13:50:44

@kismagyarfocilaz: Úgy, ahogy a Pálci írta, hogy még paprikát, meg paradicsomot is bele. Nem olyan régóta készítem úgy a pörköltet, hogy előbb pirospaprika nélkül dinsztelem a már megdinsztelt hagymával+paradicsom+paprikával, víz nélkül, a zsíron, a hús fehéredéséig illetve amíg levet ereszt és azt el nem főtte. Ezután teszek rá pirospaprikát és annyi vizet, hogy ne égjen le, de ne is lepje el (ahogy Pálci írta). Ízlés kérdése, de ha van itthon vörösbor, bikavér vagy kadarka, azért én egy kevéssel megkínálom. Jó zamata legyen, ez a lényeg, az alkohol úgyis elpárolog.
Nem kardoskodom a saját verzióm mellett, mert ez az étel is olyan tipikusan ahány ház...

Pálcika 2010.05.23. 13:56:51

@fiam: igen-igen az első adag paprika ekkor kerül bele nálunk is:)
én vörösbort csak a marhánál (és ha nagy véletlenül vadhúshoz jutok)használok persze ha el nem felejtem:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.05.23. 14:08:21

@Pálcika: Én teszek bele babérlevelet is, Te is szoktál (meg egy csipet szegfűszeget)?

Pálcika 2010.05.23. 14:20:37

@fiam: nem,se babér se szegfűszeg.......
csak hagyma, paradicsom-paprika, hús, só és pirospaprika meg zsír és víz ennyi,a pörköltet nem cifrázom mert nagyon háklis apcim van nékem :))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 14:21:30

Nadine igen-igen szereti Pálcika főztjét:)

Pálcika 2010.05.23. 14:29:32

@Nadine: remélem(vágyom rá:)lesz valami kikerülhetetlen feladatod ami miatt ide kell jönnöd és akkor ha tetszik ha nem, eszel a főztömből punk-tum
különben a fiúk már tervezik a bográcsozást,csak hát nehézkes a szervezés:)))))

tistedur 2010.05.23. 15:12:34

@fiam: meg egy pici kömény is mehet bele

maybach 2010.05.23. 15:27:16

Jó napot kívánok!
Pörköltbe sok hagyma kell és első adag paprika vízzel felöntés előtt, csak le ne égjen, a többi nagyjából stimmel.

Kismagyar!
Valóban az Inter - Barca miatt voltam szomorú, meg mert így unalmas meccs lett a döntő.

Valóban a városi rangadók jelentik az igazi focit.
De ha már elment nagy látványos cirkusz irányába, akkor sokkal inkább a Barca módszere, mint az Inter féle deffenzív vacak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 15:40:13

@Pálcika: Meg mondjuk, ne legyen minden nap özönvíz, az is jó lenne... Itt éppen most kezdett rá megint ez a rohadék...:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 15:43:37

Szegény szomszéd srác átjött bérkertészkedni, lenyírta a füvet, hát utána látom, hogy még most is cuppogott a talpa alatt a talaj... Simán lehetne iszapbirkózó-bajnokságot rendezni a kertben. Már nagyon unom.

tistedur 2010.05.23. 17:44:19

@Nadine: azt elhiszem. lehet, hogy vízilliliomot is kellene ültetned :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 17:59:25

@tistedur: Bakker, itt rengeteg vízkedvelő növény van, de ez már nekik is sok:( Azt már nem is említem, hogy ezt a sok sarat a kutyák-macskák mind gondosan be is hozzák az alsó szintre... Ne tudd meg, hogy néz ki a két hete szépen felsikált kövű terasz:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 18:08:32

@tistedur: Olyan ciki, ahányszor jön hozzám valaki, mindig úgy néz ki a ház, mint egy disznóól. Ilyen körülmények közt hiába takarítok:( Mondjuk, már nem is próbálkozom, ameddig el nem múlik a monszun.

Zuzuka 2010.05.23. 18:17:42

@Nadine: nem irigyellek a sár miatt, tegyél lavórt az ajtóba, aki be akar jönni mosson lábat!:)
ma mi is kaptunk egy záport, volt dörgés, villámlás, de szerencsére hamar elvonult. ebéd után kimentünk a kertbe, na ne tudjátok meg, ez valami törvény, hogy a gyomok háromszor akkorára nőnek az esőtől, mint a haszonnövények. a szúnyogok pedig négyszer akkorák, és sokkal jobban szeretnek, mint tavaly, tele vagyok lóbabnyi csípéssel:((
pörkölt fini lett, úgy főzöm, mint Pálci.

tistedur 2010.05.23. 18:24:28

@Nadine: amíg a kutyák-macskák bejárnak, és nem tanulják meg a lábtörlést és törülközést maguktól, addig sajnos nem tudod elkerülni a sáros tappancsnyomokat."tisztaszobát" meg nem igazán tudsz kialakítani.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 18:31:57

@tistedur: Stefit még törölgetem, de a három macskát egyidejűleg képtelen vagyok koordinálni:) Ráadásul mostanában Lurkókám is szabadon kóricál a kertben, és ahol egyetlen pillanatra nyitva hagyok egy ajtót, azon vidáman bevágtázik. Na, ő olyan nyomokat hagy, mint egy ménes.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.05.23. 19:30:20

@kismagyarfocilaz: a pörköltös témához hozzászólnék...:) általános szabály, jó húshoz, kevés hagyma, minnél roszabb a hús annál több hagyma. a pörkölt a hús szaftjától lesz finomés nem a hagymától. egy jól táplált/tartott állat húsából készült pörkölthöz, max 2-3 fej hagyma/kiló hús kell.
a boltokban kapható nyagyüzemi tartású állatok húsa ízetlen és vizenyős a szabadon tartotthoz képest, nem ad kellő finom szaftot, ezért terjedt el a sok hagyma használata. de még ezeknél a húsoknál sem mennék tovább a 1kg hús/fél kiló hagyma arányánál.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 19:35:17

@Bombadil Toma: ...ééééés ha valaki jobban szereti a hagymát mint a húst?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.05.23. 19:39:05

@Nadine: az sok hagymával eszi. :))
a sváboktól terjedt el egyébbként a sokhagymás verzió, de az ehte magyar pörköltbe nem kell sok hagyma...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 19:41:44

@Bombadil Toma: Eltaláltad:))) Egyébként erős is a sváb ízlés a családomban.

tistedur 2010.05.23. 20:49:29

@Nadine: gőzgombóc és társai? :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.23. 21:09:32

@tistedur: Nem, nem erre gondoltam. Hanem a sok hagymára:)

Most viszont kikapcsolok. Jó éjt, szép álmokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.24. 07:58:13

Jó reggelt.

BOLDOG NÉVNAPOT, NYUSZÓMUSZÓ!!!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2010.05.24. 09:31:51

Jó reggelt!

@Nadine: Megelőztél :)

Nyuszó! Nagyon-nagyon boldog névnapot, Anyuka! :DDD

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.05.24. 10:43:10

Boldog névnapot az ünnepeltnek.
Az összetevők 1 kiló húsz deka sertéshús, hatvan deka vöröshagyma összeállításba léptek pályára.
A mérkőzés már megy, már a hús is benne van a hagymában, paprikázva; a csapat magabiztosan játszik, ura a játéknak, a játék képe - vagyis a pörköltkezdemény állaga - egyelőre tetszik.
Nem fogunk beállni védekezni!

tistedur 2010.05.24. 12:05:34

napsütést. kávét :)
csatlakozom a "boldog névnapot Nyuszónak" mozgalomhoz :)
@kismagyarfocilaz: a védekezés nem elég a győzelemhez :)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.05.24. 12:53:26

Győztünk. 3-0.
Az erőspaprikát a kislányaim miatt végül mégsem hoztam be a kispadról, de amúgy nagyszerű lett.

maybach 2010.05.24. 16:19:19

Jó napot kívánok!
Eddig szép időnk volt.
Murray kicsit szenved.

maybach 2010.05.24. 19:11:20

Murray mostanra darálta be francia ellenfelét. 0:2-ről 2:2

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.24. 22:18:14

Jó estét (magamnak - ahogy elnézem:))! Épségben hazaértem, de nem volt mindenki ilyen szerencsés. Olyan vízátfolyások ömlöttek le valahol a hegyről, hogy az az autós, aki kicsit nagyobb svunggal érkezett, kénytelen volt otthagyni az útról lesodródott járművét, lényegében egy kisebb mederben. Én sikeresen "átszáguldottam" rajta kb. 30-cal. Ha lassabban megyek, azért ragadtam volna ott, ha gyorsabban, akkor az otthagyott jármű fenekében végeztem volna. Szóval, szerencsém volt, na. Le is fekszem gyorsan a nagy ijedelemre.
Jó éjt, szép álmokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 08:11:48

Jó reggelt, Nadine... Hát Te a pulton aludtál?

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.05.25. 09:04:52

Jó reggelt, jó hetet! (jó kávézást)
Visszaolvasgattam a pörköltes hozzászólásokat, és lehet előbbre kell hoznom az ebédet. :-)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.05.25. 09:12:30

@kismagyarfocilaz: hogy finom lett abban biztos vagyok, kérdezném, hogy a 60 deka hagyma, az konkrétan hány db fej volt?

maybach 2010.05.25. 11:04:56

Jó reggelt kívánok!
Felénk már megvolt a futó zápor. Bibibí!

tistedur 2010.05.25. 12:14:31

mindenkinek déli kávét, semmi esőt :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 12:39:40

@maybach: Felénk már három is. Nnna, erre mit lépsz, kiskomám?

maybach 2010.05.25. 12:54:39

Nadine!
Estig befoghatlak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 12:56:27

@maybach: Ahogy elnézem az eget, nincs sok esélyed.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 13:09:01

Bezzeg én, már nagyon szervezem a hétvégi iszapbirkózó-világbajnokságot. Fogadni is lehet, csak úgy mondom.

maybach 2010.05.25. 13:43:57

Pontozónak jelentkezhetek?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 13:53:17

@maybach: Ha Te is fürdőnaciban leszel, akkor igen.

2010.05.25. 15:29:09

sziasztok!
Nadine, fiúk vagy lányok fognak birkózni? mert az nagyon nem mindegy :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 15:56:23

@Jé: Jelen pillanatban Lurkó fog megküzdeni azzal, aki nem szalad el előle...:)

2010.05.25. 16:04:24

:) eddig érdekesnek tűnik

tistedur 2010.05.25. 19:15:53

ma ismét bőrig áztam hazafelé...nem akarom, hogy ebből rendszer legyen :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 19:58:31

@tistedur: Pedig úgy fest, bakker:( Piros riasztás van Pest megyére, eddig csak vízözön és villámlás jött, de jégesőt is ígértek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.25. 20:04:39

@tistedur: Ó, Te szegény, az igazán nem lehetett kellemes.
Itt most sarki fények gyúltak, megint egy merő víz minden, és leragad a szemem, pedig gyakorlatilag 48 órázhatnék is, és nem érnék az előttem álló feladatok végére. Nem biztos ám, hogy kérni fogom én ezt az új állást.

tistedur 2010.05.25. 21:35:58

@Nadine: elfoglaltak :) remélem, ma nem kapsz felhőszakadást a nyakadba :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.25. 21:41:09

Jó estét kívánok !
Megvagyunk. Az időjárást figyelembe véve ez kész csoda. Megnéztük, miért nem volt áram majd' egy hétig Szemesen. Egy utcahossznyi öreg fasor megszűnt :-( Az utca túlsó oldalán valamennyi villanyoszlopot pótolni kellett. Mert a sodrott kábel nem szakad: magával húzza a többit is...
Hiába, a Haladás megkerülhetetlen.
Ma meg akkor zendített rá, mikor végre indultam volna haza. Vártam egy sort, s jutalmul hatalmas (ámbátor halovány) szivárványt láttam.

tistedur 2010.05.25. 21:48:59

@Mormogi Papa: biztos nem szép látvány most a fasor helye :(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.25. 21:58:31

@tistedur: Hát nem az. A dőlő törzsek feltörték az aszfaltot is. Mire leértünk, már feldarabolták a fák javát - részben az út mellett hagyták. Ha a másik oldalra dőlnek, talán a vasúti sínt kellett volna újjáépíteni :-(
Olyan volt, mintha az út egy részén lett volna csak vihar... de ott alapos.

tistedur 2010.05.25. 21:59:50

@Mormogi Papa: és ma is kapott a környék egy nagy vihart :(

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.05.25. 22:43:33

@hzizi: Öt vagy hat darab nagy, viszont begyulladtam, és a hús egy kiló húsz volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.26. 07:54:52

Jó reggelt... azt hiszem, mára ennyire telik:)

maybach 2010.05.26. 08:15:42

Jó reggelt kívánok!
Tegnap este tök meglepő módon jött egy vihar. A delej meg ment. Szép gyertyafényes este lett.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.05.26. 09:30:29

Jó reggelt, monszun áldozatai leszünk...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.26. 09:44:12

Jó reggelt - remélem, a többség túlélte az éjszakát.
Megyek, vandógom :-(

tistedur 2010.05.26. 11:21:14

sok kávét, sok napfényt :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.26. 12:25:58

Who (the fuck) can stop the rain????

tistedur 2010.05.26. 12:37:57

@Nadine: a kérdés jó, ha megtudod a nevét, nekem is áruld el...szeretnék vele elbeszélgetni

maybach 2010.05.26. 12:41:55

Jó lenne tudni.
Meg azt is ki csinálta.

2010.05.26. 14:28:52

itt most nem esik, ragyogóan süt a napocska. kértek belőle? :)

tistedur 2010.05.26. 17:52:04

@Jé: megnézve az időképet, megint kinéz nekem némi eső, sajnos..szóval küldd a napocskát ezerrel :)

2010.05.26. 18:19:00

mire idáig eljutottunk, már itt is lóg az eső lába. és amilyen rohadt szerencsém van, pont akkor fog zuhogni, mikor megyek haza...

maybach 2010.05.26. 18:57:12

Nem mertem elkiabálni, mert tegnap nagyon durrogott, de ma végig jó idő volt. És még most sincs jele a viharnak. Mondjuk holnapra fel kell száradnia a pályának meg újabb eső sem jöhet.

maybach 2010.05.26. 19:52:46

Jó látni, hogy nem 100 a papírforma a lányik teniszében. Végül persze igen, de közben mégis.

maybach 2010.05.26. 19:57:06

Kuznetzova nagyon jó,
Petkovic csinosabb.

tistedur 2010.05.26. 20:08:08

már megint megáztam :( de csak kicsit :)
@maybach: te kis sportember :)

maybach 2010.05.26. 20:14:29

Próbálok objektív lenni

tistedur 2010.05.26. 20:25:45

@Nadine: szerda
@maybach: az objektivitás nehéz dolog :)

Zuzuka 2010.05.26. 20:32:41

jó estét!
annyira szép utam volt ma, igaz 2x is megáztunk, de kárpótolt a gyönyörű Balaton! hihetetlen színe volt, világító kékes-zöld, imádom!
közben a fiaink kikaptak itthon:((
de a vasasban is van szívem csücske:)

Zuzuka 2010.05.26. 20:34:23

@Nadine: holnap után p é n t e k ! jeeee

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.05.26. 21:01:35

@Zuzuka: Ami most halmozottan nem jelent számomra semmit... Egész hétvégén dolgozni fogok.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2010.05.26. 23:19:47

@Zuzuka: Azért a szerda is jó valamire, ugye? :-)

Zuzuka 2010.05.27. 15:30:46

@Mormogi Papa: hogyne! a szerda jó nap az ivásra:))
süti beállítások módosítása