Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Viking sorsok

2008.09.29. 05:00 HSZ

 

A hatvanezer évig tartó jégkorszak vége felé Skandináviát két kilométer vastag – vagy ha úgy tetszik, magas –, összefüggő jégréteg borította. 14 000 évvel ezelőtt az eresz csepegni kezdett, hogy ötezer évre rá a jégtakaró utolsó darabja is becsússzon a tengerbe. A kopár, jégtől legyalult sziklákat moha lepte be. Újabb ezer év múlva meghonosodott a törpefenyő, melyet a nyírfa követett. A tundrát benépesítő rénszarvascsordákat bőrsátrakat cipelő vadászok követték.
Hétezer ével ezelőtt Skandinávia déli része lesüllyedt, és az Atlanti-óceán áttörte a Dánia és Svédország közötti földnyelvet. A kavargó hullámokban bekövetkezett tragédiák közül elég megemlíteni azt, hogy az Ancylus csiga kihalt, helyét a sós vízben honos Litorina csiga vette át. A térképen összekucorodott óriáshoz – rossz nyelvek szerint kókadt hímtaghoz – hasonlító Skandináv-félsziget kiemelkedett a környező tengerből, és a Litorina-tenger felvette a mai Balti-tenger alakját.
A bronzkorszak alatt viszonylag kellemes volt az éghajlat. A hatalmas tölgyfaerdőkben vaddisznók és szarvasok éltek, Stockholm környékén szőlőt termesztettek, az ókori „arisztokrácia” étlapján homár és osztriga szerepelt. (Ugyanakkor Közép-Európában pokoli meleg lehetett.) Az idillt a 2600 évvel ezelőtt beállt Fimbul tél szakította meg, amely fél évezreden át éhínséggel sújtotta Észak-Európa lakót. A gyümölcsfák kipusztultak, a gabonafélék közül csak az árpa élte túl a zord éghajlatot. A helyzetet súlyosbította, hogy a Fekete-tengertől a brit szigetekig terjedő kelta törzsek elvágták az északi és a Földközi-tenger menti országok közötti kereskedelem útját.
Ultima Thuléről – az ókori Svédországot nevezték Távoli Thulének – először egy bizonyos Pitheas tett említést, aki háromszáz évvel Krisztus születése előtt, Nagy Sándor idejében hajózott Britanniából Marseille-be. A Britanniától egyheti hajóútra fekvő rideg, északi birodalomban a tél hideg, hosszú és sötét, de a nyár közepén hetekig nem megy le a nap. Gyakran esik az eső, ezért a »bennszülöttek« a learatott árpát fedett raktárokban csépelik és tárolják. Lakosai árpából és mézből készítenek búfelejtő italt...”
A vaskorszak (i. u. 500–1050) a vikingek, azaz a normannok kora. Gyorsjáratú evezőshajóikkal bejárták a világot, kifosztották és felégették az Északi-tenger és az Atlanti-óceán partja menti településeket. A normannok haragjától ments meg, Uram, minket!” – fohászkodtak a szomszéd országok lakói.
A dán és norvég vikingek Nyugatot sanyargatták. Izland (860) és Grönland (983) gyarmatosítása után, 1003-ban, sárkányfejjel díszített, keskeny tölgyfa hajóikon Észak-Amerikába is eljutottak. Ami azt illeti, az európai integráció sokkal hamarább elkezdődhetett volna, ha 885 nyarán a Szajnán felhatoló hetven (!) viking hajó legénysége bevette volna Párizst.
A vikingek állandó fenyegetésének hatására Együgyű Károly 911-ben Rolló viking főnöknek adta fele királyságát, azaz Normandiát és Gizella nevű leányát. Attól kezdve Normandiából indultak a vikingek megadóztatni az angol városokat. Nem kis összegről volt szó: 1007-ben harminc tonna ezüstöt adóztak az angol városok. Hiába ölette meg Ethelred király az országban tartózkodó összes vikinget, 1016-ban Sven király elfoglalta Angliát, s azt fiára, Nagy Knutra íratta. Ez utóbbi 1028-ban Anglia, Dánia, Norvégia és Svédország királyának nevezhette magát.
Dán és norvég kollégáikkal ellentétben a svéd vikingek kelet felé vándoroltak. Részt vettek Konstantinápoly ostromában (860), majd Rurik, Szineusz és Truvor vezetése alatt elfoglalták Novgorodot (862). A Dnyeper mentén, szláv törzsek egyesítésével megalapították Oroszországot, majd röpke egy évszázad alatt „beolvadtak” szláv alattvalóik közé. Egy Stockholm mellett állított rúnakő szerint, Ingvar viking vezér csapataival Bagdadba is eljutott, de a szaracének (arabok) országából egyetlen viking sem tért haza.
A svéd vikingek központja a Mälaren-tó Björkö szigetén fekvő korabeli főváros, az öntödékben és fémfeldolgozó műhelyekben gazdag Birka volt. Keletről gyöngy, ékszer és szerszámok, északról vas és szőrme, nyugatról fegyverek, kerámia- és üvegáru áramlott a kétezer szabad lelket számláló, virágzó kereskedelmi központba. A sikeres hódítások eredményeképpen élénk volt a rabszolga-kereskedelem is. A külkereskedelmi kapcsolatok megkívánták a kereszténységre való megtérés hajlandóságának jeleit. A külpolitikai erőfeszítések jegyében, 829-ben Björn király meghívására, Jámbor Lajos frank király Birkába küldött két elszánt hittérítőt, Ansgart és Witmart.
Nem volt veszélytelen küldetés. Az asa-istenekhez fohászkodó vikingek gyanakodással fogadták az új hitet, és gyakran Oden főisten madarai eledeleként, az útszéli fákra akasztották a korábban szerencsét próbáló szerzeteseket. Az is előfordult, hogy rabszolgaként eladták őket. Egy jó húsban levő hittérítőért két ökör árát is elkérhették.
A mártírhalál vágyától égő Ansgar és társa, a mérsékeltebb álláspontot képviselő, de nagy erejű Witmar kereskedőhajón kelt át a Dániát Svédországtól elválasztó tengerszoroson. A gyakorlatias kereskedők a láthatáron feltűnő viking hajók láttára, a sietős partraszállást követően azonnal elmenekültek. Csak a mártírhalál közelségétől lázba jött két szerzetes maradt hátra magyarázkodni. Ansgarral szemben tiszteletlenül viselkedtek a rablók. Ekkor a keresztényi hivatásáról megfeledkezett Witmar kardot ragadott, és rettenetes pusztítást vitt végbe a vikingek soraiban.
A számbeli fölényben levő vikingek leteperték a hősiesen küzdő óriást. Witmar roppant ereje tiszteletet sugárzott, ezért úgy döntöttek, hogy a szerzetesek sorsát sörivóversennyel döntik el. A papírforma és az otthoni pálya ellenére Witmar győzött. Az óriásnak meg sem kottyant a hordónyi folyékony kenyér. A vikingek térdre borulva könyörögtek, hogy megtérhessenek, és annak az istennek a híveivé váljanak, aki ilyen tiszteletre méltó tulajdonságokkal boldogítja a híveit. Ansgar, akit felháborított Witmar keresztényhez nem illő viselkedése, nem volt hajlandó megkeresztelni a pogányokat. A csalódott vikingek legszívesebben végeztek volna a moralizáló hittérítővel, de nem merték kihívni a szerzetesek istenének haragját.
A konok Ansgar és a bűnbánó Witmar gyalog folyatta útját Birkába. 830-ban a Mälaren-tó partjához értek, ahol egy rabszolgákat szállító hajóra szálltak. Ansgar ezúttal sem hazudtolta meg magát, és fennhangon követelte, hogy a hajó tulajdonosa szabadítsa fel, és eressze szélnek a rabszolgákat. A hittérítőt csupán Björn király meghívására való tekintettel nem láncolták a rabszolgák közé.
Birkában a hittérítők Björn király védnöksége alatt terjesztették Krisztus evangéliumát. A vikingeket érdekelte az új hit, de nem voltak biztosak abban, hogy Oden beleegyezne-e a hittérítők által szorgalmazott változtatásokba. A rabszolgákról és a kuplerájok látogatásáról nem szívesen mondtak le, a féktelen orgiákra alkalmat adó áldozati szertartásaik beszüntetéséről pedig hallani sem akartak.  „Észak apostolai” dolguk végezetlen tértek vissza munkaadójukhoz.
Közel száz évre rá Olof Eriksson „Skötkonung” király (995–1022) családjával együtt megkeresztelkedett, és a vérszomjas vikingek átváltoztak jámbor svédekké, dánokká és norvégekké.
(A fényképek egy része a Lofoten-szigeteken készült 2004-ben. A képeket a makettekről a stockholmi történelmi múzeumban, a Historiska Museetben készítettem.)

169 komment

Címkék: történelem hsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2008.09.29. 20:10:08

Nadine, "szilárd" elhatározásom, hogy nem postolok többet. De ezt ma már írtam...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.29. 20:38:13

Beni, én ezt sosem értettem, de Te tudod.

Benikuty 2008.09.29. 20:54:40

Szép álmokat, aludjatok jól:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.29. 21:25:04

Szép estét!

Én a Jóreménység fokánál illetve pontjánál néztem farkasszemet az óceán(ok)nal és ott éreztem, hogy Uramisten, mik vagyunk mi!?
Nagyon-nagyon szomorú és egyben vigasztaló is volt, hogy megvan az élet rendje és törvénye.
Ezt érzem akkor is, ha a csillagokat nézem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.29. 21:29:14

Ha egy fáraó így érzi, akkor gondolj bele, mit érezhet egy mezei korrektor/piktor.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 21:30:07

Fiam, egyszer láttam igazán a csillagokat - honvédségből kifolyólag, valahol a Duna-Tisza közén, minden lakott településtől (és a közvilágítástól!) kilométerekre. Tiszta ájszaka s az ég - a mákostészta negatívja. Mégpedig gazdagon meghintett mákostésztáé... máig emlékszem rá tisztán. És azóta tudom: van optikai környezetszennyezés. A tévén kívül is...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.29. 21:32:48

Most viszont tényleg elköszönök, jó éjt!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 21:36:45

Gyakorlati segítség különleges karakterekhez:
Minden program -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Karaktertábla.
Hosszabb szöveg is leírható ott, és egyben másolható - beillesztés a szokott Ctrl+V kombinációval ;-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 21:48:29

És még valami:
Kedvenc Vikingtörténet tanszékvezető professzorunk "elfelejtette" megírni, hogy a saját porsztáján feltett egy - az említett nép legszebb hagyományait tükrözően - véres és vérfagyasztó novellarészletet.
Namármost: vagy mindenki mást elriasztott a történet és/vagy az étek, vagy tényleg csak ketten jártunk eddig arra...
Viking: tudom, pofátlanság, de ideteszem - a harmadik laptól magyarított. A műalkotás Uderzo-Goscinny-Cyan-Mormogi együttműködésnek köszönheti létrejöttét. Jómagam csak a hevenyészett nyersfordításban vagyok ludas - nekem is meglepetés volt...
picasaweb.google.com/lorgerm/AsterixANagyUtazS#
Egyébként Astérix és Obélix egy másik történetben (nemrég szerepelt az animációs változata valamelyik adón) eljutnak a Vikingekhez...
Mert: a félelem szááárnyakat ad - s a Vikingek repülni szeretnének, de semmitől sem félnek...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.29. 22:39:37

Mormogi, köszi a tippet!
A viking mondakör smafu Hobbiszakács kulináris élményeihez képest! :D

Nemcsak jól főz(het), de remekül ír!
A zárójel csak azért van, mert azt még nem tapasztaltam, az írásait viszont szerencsére igen!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 22:42:55

A poén az, hogy csak a végén jön rá az együgyű olvasó (mármint én), hogy valójában egy idézetbe csöppent...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 22:46:55

Fiam, eddig csak a (erkölcscsőszök, szemeket befogni!) Szemérmetlen Szömörcsög nevű - gombához volt szerencsém, de "őt" is csak fényképen láttam.
A kép alapján a neve nem szorult magyarázatra :-)
Szóval: gomba.
A másikra nincsen tippem, de ez magyarázza, miért ismeretlen a szó - számodra ;-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.29. 22:52:45

Mi dolgod a világban, Mormogi, ilyen késő órán?
(Kösz a magyarázatot!)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 22:55:18

Má' sömmi, sömmi...
Sietek is magamat elfordítani 90 fokkal - nem többel, s nem kevesebbel, mégpeniglen vízszinte tengelyem körül...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.29. 22:56:31

Míg válaszolsz, megírom, hogy egy sárközi településen, ahol népművelőnek mentem, de szerencsére engem műveltek kulturálisan, a nyugdíjas klub előadott egy nagyon régi, ám humoros-sikamlós színdarabocskát. Már jó ideje kutatom a papírjaim között, de nem találom. Szerettem volna megmutatni Neked.

Aztán csináltunk olyat, hogy bemutattuk egy házasság történetét Petőfi versein keresztül, a lángoló szerelemtől a vígözvegységig.

Egyszóval öröm volt köztük lenni!!!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 22:57:47

Szép álmokat hát mindenkinek - én leginkább nem emlékszem rájuk, de attól még lehetnek szépek :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.29. 22:58:47

Jól van, álmodj szépeket!
Kívánom ezt mindenkinek!

Én is mék alukálni.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.29. 22:59:42

Kultúra visszafelé: a rút luK.

Tehát: aki másnak rút lukat ás...

spájdernecc 2008.09.30. 05:10:41

Jó reggelt!
Meleg italokat!
időt!

Zuzuka 2008.09.30. 07:55:11

jóregg!
gyönyörűek ezek a képek!
a kereszt és a nyaklánc tetszik a legjobban.
hsz, az utolsó előtti képen mi az a nagy épület?
korán van még, ilyenkor kiváncsi vagyok:)
káááávéééét!!!!!

Zuzuka 2008.09.30. 07:57:13

fiäm:))) megtaláltam a benti gépemen is, de tényleg nincs jelölve:S

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.09.30. 08:13:19

Jóreggelt, jókedvet!

Egy fok volt hajnalban. Mostanra társa is lett. Délre már egy tucat fokot igérnek.

Örülök, hogy tetszett Veress Mária írása a blogomon. Kaptam tőle egy halas írást is, azt a közeljövőben fogom pos(z)tázni.

Az a nagy épület az Északi-sarkkör fölött húzódó norvég félszigeten, a Lofot-szigeten van. A helyiség neve Borg. A közelben talált, ezeréves viking épület "romjaiból" kiindulva építették fel. Múzeum és turistacsapda.

Zuzuka 2008.09.30. 08:29:26

köszi hsz!
az agyas írást nem tudtam végigolvasni este, mert féltem,hogy rosszat álmodok:( majd ma!

Pálcika 2008.09.30. 08:58:18

Szép reggelt!
mindenkinek kávét

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 09:03:28

Jó reggelt.

Zuzu, vicces, hogy reggelente kíváncsi vagy:) Én reggel mindig csodálkozom: hogyhogy nincs kávé? Hogyhogy ébren vagyok? Hogyhogy nem vertek fel a munkások? (Mert áll a szomszédban az építkezés) Hogyhogy már szeptember utolsó napja van? - meg ilyenek... A fejem is ennek megfelelő.

Pálcika 2008.09.30. 09:07:38

kávé nélkül nem élet az élet

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 09:10:50

Ezt tanúsíthatom, csak nescafét ittam, és mintha nem is kávéztam volna. Csak már olyan nehéz a romokon kávét főzni...

2008.09.30. 09:46:37

Sziasztok!
Nadine, mikor lesz készen a házikód?

spájdernecc 2008.09.30. 10:10:46

egy ház sosincs kész, csak szünetelnek a munkálatok :)

2008.09.30. 10:22:37

akkor meddig tartanak még a munkálatok? :)

Zuzuka 2008.09.30. 10:43:25

spájdi, ez a lakással is igy van, a házzal gondolom duplán!
de ha véletlenül már majdnem rendben lenne minden, akkor kitalálom, hogy elköltözök:)
és úgy lőn!
Nadine, csodálkozásod egyben kiváncsiság is:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 10:47:49

Jé, ma fejezem be a lépcsőházat (ez az előszoba folytatása). Millió apró, csak ecsettel elérhető hely, pocsék fényviszonyok, rengeteg új tapasztalat. Például az is kiderült, hogy ha egy - segítő által - feleslegesen bevitt háromrészes óriáslétrát kiszuszakolok és krátert ütök egy falba, akkor azt be tudom gipszelni és képes vagyok letapétázni. Ezek azért nekem nem olyan maguktól értetődő dolgok:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 10:53:43

Ja, igen, a kérdésre válaszolva: ha jól kalkulálok, akkor holnap nem festek, csak pakolok és beszerzem a kifogyott dolgokat (színező, újabb henger stb.), és a konyha meg az étkező két-két nap, ha minden jól megy. Mivel még nem tudtam eldönteni, mi legyen a konyhában a bordűrrel (szeretném valahogy megtartani), ráadásul a bojler fölött konkrétan fekete a fal, optimistán számolva is kb. egy hét az étkező és a konyha.
Utána már csak a fürdőszobát kellene kijavítanom.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 12:54:26

Úgy látom, ez a kis beszámoló mindenkit sokkolt. Pedig nincs is hétfő.
Még egy kis adalék: tegnap este elkövettem azt a nagy hibát, hogy tévénézés közben megmozdítottam a kezem a pléd alatt. De a pléd fölött egy dagi fekete macska szendergett, és egy ádáz mozdulattal megpróbálta levadászni a célpontot. Sikerült neki beakasztani a karmát a jobb kezem mutatóujján a köröm és a körömágy közé. Ez ma reggelre begyulladt, úgyhogy eltartott ujjal bohóckodom a festéssel.

2008.09.30. 13:12:42

hát ez nem semmi program. továbbra is kitartást kívánok neked, és tényleg le a kalappal.
én eddig még csak tapétáztam, de azt is apuval. az is fárasztó volt, de egy egész házat jóformán egyedül felújítani, az tényleg tiszteletre méltó...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 13:18:11

Az elegánsan eltartott kisujjról már olvastam… valami péhovardnál. De ez a trükk kimaradhatott volna, mer' minden napnak elég a maga baja.
Egy okkal több, amiért nem tartok macskát, elnézést.

maybach 2008.09.30. 13:53:23

Jó napot kívánok!
A rabszolgáknak nagyon szar, ha valakit érdekel esetleg.

Nadine!
Eddig is óvatos voltam ággyal kapcsolatos tevékenységeknél.
Ezentúl fokozottan.

Zuzuka 2008.09.30. 14:05:37

neked is szívják a véredet maybach?
vagy csak olvasgatsz a régmúltról:)

Zuzuka 2008.09.30. 14:09:48

Nadine, előttem a fürdő felújítása, látom setét jövőmet. már mindent megvettem, olvasom a ténykedésedet és csak halogatom, halogatom, halo.....

maybach 2008.09.30. 14:10:26

Tegnap szúnyogok, ma meg munkáltató.
A szúnyogokkal végeztem. Csak mondom. (írom, ugye)

Benikuty 2008.09.30. 14:17:51

Szegény Toma, már a kórházban senyved:(
Valami olyat mondott, igazán befekhetne helyette valaki más:)
Szép napot!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 14:20:43

Jé, köszi. A kalapom is csupa festék, tényleg le kéne vennem:)

Zuzu, ha nem 150 négyzetméteres a fürdőszobád, ennek megfelelő falfelülettel, akkor vágj bele bátran!:)

Most lettem kész a hengerezéssel, megint csupa pötty vagyok, már csak ecsettel kell kihúznom a lépcsőszéleknél a falat. Remélem, holnap nem látok meg olyasmit, amit ma nem.

2008.09.30. 14:28:29

Nadine, akkor csukott szemmel közlekedj a lakásban.

maybach, a szúnyogok tudják, hogy végeztél velük?

maybach 2008.09.30. 14:31:08

Jé!
Az utolsó pillanatban a szemükbe néztem. Filmben láttam, meg gondoltam a híre jó lesz később.
Lásd munkáltató.

2008.09.30. 14:33:52

pföh, kemény gyerek vagy! nem szeretnék az ellenséged lenni... :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 14:36:33

Maybach, N. úr tudományos módszere az volt a szúnyogcsípés ellen, hogy szabályosan megetette őket. Még jó étvágyat is kívánt nekik, azt állítva, hogy ilyen módon nem viszket a csípés.
Nem értek egyet vele.

maybach 2008.09.30. 14:41:17

Nem reméltem, hogy ez ennyire bejöhet. Bár sokat kellett p.csölni azokkal kis bigyókkal.
De a filmben az is volt, hogy a keménycsávó alapból szelíd.
Szóval ne aggódj.

maybach 2008.09.30. 14:47:04

Nadine!
Én sem.

Zuzuka 2008.09.30. 14:51:45

nézzél a munkáltató szemébe.... a többit tudod:)

2008.09.30. 15:07:18

szerintem a munkáltatót ütni nem túl szerencsés ötlet. az álmoskönyv is valami hasonlót mond. viszont valószínűleg jól esik az ember fiának/lányának :)

Zuzuka 2008.09.30. 15:16:18

áhh, jön helyette másik!
nekünk kéne munkáltatni, akkor szívhatnánk mások vérét és lehetnénk keménycsávók/csajok:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 15:18:53

Viszont jó hír, hogy a munkálta tóba még nem fulladt bele senki…

Maybach Nagyuram - emlékeimbe idézted az első, Szeged városában, az albérletemben töltött éjszakát. Tudnivaló, ha én egyszer elalszom, a végitélet trombitása sem kelt fel. (Na jó, akkor még így volt…)
Szóval nem gondoltam én semmi rosszra, sem az ablak alatt álló fa levelei között meglapuló szúnyogokora, sem arra, hogy ami a beton fölött nem terem, az a Tisza közelében gyakori… Viszont szeptember elejéhez képest nagyon meleg volt, hát kinyitottam a kertre néző ablakot.
Reggel aztán nem ismertem magamra a tükörben. A házinéni is csak csóválta a fejét. De a legrosszabb az volt, ahogyan az indexemet átnyújtó Dékán mustrálgatta a képemet: tényleg én vagyok-e…
Utóbb a csoporttársak bevallották: megkönnyebbültek pár nap múltán, mikor fizimiskám helyreállt. Az eredeti nem volt olyan szörnyű, mint a szúnyoghízlalta változat :-)

Summa summárum: én sem kedvelem őket - ilyenkor az egyébként normális mederben folyó (nem eltúlzott) állatvédő hajlamaimat bizony szögre akasztom. De az vesse rám az első követ, akit még nem csípett meg a beste!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 15:19:42

Én is ezért vagyok egyszemélyes maffia.

Jut eszembe, Pálcika is keresztanya lett!:) Szép ruha, kisbaba, templom meg minden, közben az emberei meg lemészárolták a csinos doki összes többi páciensét...:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 15:21:24

Jó, jó - de ki a csoda a Maf lánya? Róla sose hallani :-)

2008.09.30. 15:27:02

mér, a fiát ismered? :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 15:36:08

Hát ahol jelenleg lakunk 9 éve, ott kezdetben a sarki becsületvesztő elött sorban álltak a Pullmann Mercedesek - főként fekete, egy meg fehér színben. Az erkélyről jól láttam, mikor a sofőr-testőr kiugrott magállván, átrohant (szigorúan a kocsi farát kerülve, nem ám elötte!) a jármű "mitfährer" oldalára és mélyen meghajolva ajtót nyitott…
Valami szláv nyelven beszéltek, aztán egy idő múltán elmaradtak. Akkor vette át az üzemegységet a jelenlegi tulajdonos untermannja, a tulaj őrzővédőben utazik, legalábbis ezt mondják róla…
Szóval, nem egészen ismeretlen :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 15:48:46

A legemlékezetesebb momentum pedig az volt, mikor egy különösen meleg éjszakában (augusztus végén költöztünk, mi, naív emberek) a napközben félig-meddig az utcán lakó (ás passziószerűen ott szemetelő) kissebbség zenéje csendült fel hajnali kettőkor. Kinéztünk, s láss csudát: az útkereszteződésben ott húzta a hegedás, egy pár meg táncolt az aszfalton… A hangszer tokját lezserül egy parkoló gépkocsi tetejére tették, nehogymá' baja essék :-) Az munkaeszköz!
(Pedig nincsen nyele - de talán éppen ezért:-)

Zuzuka 2008.09.30. 15:50:22

Mormogi, benne laksz a közepibe, csak óvatosan azon az erkélyen!
én meg igaziból láttam azt a templomot ahol A keresztapát megkeresztelték.
Corleonéban jártunk; a nyakkendősökkel jó lesz vigyázni - mondták a helyiek. vigyáztam:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 16:13:18

Zuzu, mit jelent a fürdő felújítása? Csempézel is?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 16:18:01

Szervusztok!

Óóóóóóóóóóóó, a maffia, külföldiesen mafia szerintem beiratkozhatna a helyi képviselőkhöz tanfolyamra!


Ma jó a kedvem. Eddig. Szeretném megtartani. :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 16:26:51

Fiam, a "másoknak is mutasd ezt meg" letudva :-)
Most már csak tapsolj nagyokat - akár angolul is - és ne foglalkozz a képviselőkkel.

Volt kolléga Ángliába ment férjhez. Hazajött látogatóba a kisfiával. Ezt írja:
"A két hét alatt is áradt mindenhonnan a politika, rossz volt hallgatni, nagyon elszoktam ezektől a balhéktól."
Bizonyos szempontból irígylem… (bár nem mennék ki - végleg - sehova.)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.09.30. 16:28:55

Elmentem jógázni, este tán még leszek :-)

Benikuty 2008.09.30. 16:32:11

Látom igen nagy a jókedv!:)
Az enyémet grenadirmarsch hadműveletben vezetem le, bár a tészta gyúrásától valahogy nem kapok röhögő görcsöt.

Benikuty 2008.09.30. 16:34:28

MP, nehogy összeakadjadak a végtagjaid, mert még rohanhatunk bogozni!:))
Azért is egybe írtam!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 17:08:05

A bűnözés nem politika. A bűnözők nem politikusok.
Nem tudom, fordítva is így van-e.

Valaha szenvedélyesen érdekelt a politika. Mára már elérték, amit akartak - nem foglalkozom vele, ha nem muszáj.
Úgyhogy nyugi, nem fogok politizálni, pláne nem ezen a nyugis oldalon.

A kedvem még mindig jó. Sőt, Mormogit elképzelni jógázás közben!?

Benikuty 2008.09.30. 17:26:19

Fiam, ha jó a kedved, ne is rontsuk el a politikával.
Megyek vissza a tésztához.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 17:42:50

Beni, Te sem lehetsz semmi tésztagyúrás közben! :)

Benikuty 2008.09.30. 17:57:54

Fiam, a tésztagyúrás roppant erotikus foglalatoskodás, csak megfelelő fantázia kell hozzá.:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 19:01:53

És sok kis nudli, miszerint angyalbögyölő :)

Ha gyúrok, én is felhevülök :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 19:02:28

Ezek szerint senki nem vette észre azt a baromarcút, aki belinkelt ide egy csomó gusztustalan fotót? Hála a jó égnek...

Benikuty 2008.09.30. 19:03:56

Most pedig távozom. Boltba lavórért, hogy legyen miben összekeverni a tésztát a krumplival. Mivel a kettő együtt, úgy öt kiló:) Csak.
Az pedig, hogy ki eszi meg, már legyen más gondja:D

Benikuty 2008.09.30. 19:08:29

Nadine, nem láttam semmit!

Benikuty 2008.09.30. 19:11:47

Fiam, Nagymama angyalbögyörőnek mondta:))
Zalában meg bögyöllék, s ha nem, majd Tist kijavít:))
A tészta gyúrásról végén már a bosszú jutott eszembe!

Benikuty 2008.09.30. 19:14:03

B@zz, bezár a lavoirshop:))

2008.09.30. 19:32:26

Beni, ne hagyj minket a kétségek között hánykolódni! van lavór vagy nincs lavór? :))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 19:48:55

Kiket vártok vacsorára? Kolorádóbogarak hadát?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 19:50:16

Szia, Jé! Helyzetjelentek: kész a lépcsőház, ki is csomagoltam, a lépcsővel együtt. Büszke vagyok magamra, mert ez nagyon nehéz rész volt.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 19:54:44

Nemcsak Jé kiváncsi a munka menetére, Nadine.
Engem is tájékoztass, légy szíves!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 20:00:31

Fiam, Neked is helyzetjelentek: lásd feljebb:)

Holnapra váratlanul beesett egy nagyker-látogatási lehetőség, úgyhogy jól kalkuláltam azzal, hogy nem lesz időm festeni.
Ha valaki esetleg karácsonyra szeretne varródobozt/festődobozt rendelni, most sikítson, mert holnap hozok, csak nem tudom, mennyit.

Pálcika 2008.09.30. 20:09:23

hosszú,tartalmas nap volt ez a mai

2008.09.30. 20:12:56

Nadine, ügyes vagy! Gratulálok.

és most kikapcs, mert nem látok ki a búrámból. Jó éjt!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 20:53:04

Köszi, Nadine!

Miért gondoltam azt, hogy amint vége a tanfolyamnak, mindenfélére ráérek majd!?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 21:00:44

Fiam, mi van a blogoddal? Nagyon lapítasz ezzel kapcsolatban... Pedig nemsokára karácsony, lenne vevő bőven.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 21:06:34

Ezzel kapcsolatban egy tanács jó lenne. Jelenleg a maradék nyaklánc-készletem épp Pesten van és vevőket keres. Nagyon remélem, hogy talál.
Itthon nemigen van egy darab sem. attól függetlenül a régi képeket tegyem fel (pontosabban tetessem fel)?
Most állok neki majd újakat fűzögetni.
Aztán vannak olyanok is, amikhez már nem lehet ugyanazt a gyöngyöt megrendelni.
És most csak rendelésre tudok dolgozni, olyan (még egy-két hétig) nincs, hogy klikk és vidd.

Azt meg nem szeretném, ha csalódnának.

Benikuty 2008.09.30. 21:13:29

Van lavór:)
Manócska mondta, felezzük meg a Benit, de hát mit lehet egy hat kilós kutyon felezni? Egy órát sétáltatott szerelmetes magzatom:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 21:16:10

Fiam, tedd csak fel az összes fotót, és írd oda, hogy rendelhető. Amit csak módosítással tudnál elkészíteni, ahhoz írd oda, hogy "hasonló gyöngyből", stb. Sztem csak akkor érdemes "fogd és vidd" készletet fűzni, ha legalább 90%-osan tudod, mire van igény. Ez igazán nem átverés.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 21:16:19

A kérdés még mindig az, Beni, hogy kiknek főztél.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 21:21:46

Ó, köszönöm!
Sosem lesz üzletasszony belőlem.
Akkor a Tomát kéne riasztanom, mondjuk jövő héten.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.30. 21:22:54

jó reggelt:))

hehe:)) ma az ágyamban alszom. átestem egy nagy rakás vizsgálaton ami a fél napot igénybe vette, majd hazaküldtek, hogy aludjak otthon, mert nincs szabad ágy. holnap reggel vissza kell mennem, addigra megürül (remélem nem)...

nadine
ha mész a nagykerbe, ne feledd a kérésem! (óraszerkezet) :))

Benikuty 2008.09.30. 21:26:54

Mindent nagyon csinálok, mondta, aki szeret.
Viszek a dolgozóba, és jön haza nagycicus, aztán mentében visz úgy két napra valót. Itthon is fogyogat.:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.09.30. 21:31:25

Toma, ez művészellátó, itt nem láttam még óraszerkezetet. Elvileg még két másikba is eljutok, majd figyelek, nem felejtettem el, ne aggódj!:)
Cserébe vigyázz magadra.

Fiam, gondolkodj úgy, mintha egy katalógust készítenél. Minél hamarabb összeállítod, annál hamarabb lesznek megrendeléseid.

Én most elköszönök, mert reggel korán kelek. Jó éjt, szép álmokat!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 21:33:29

Jaj, Toma, elfelejtettem, hogy ispotályban vagy.
Lehet valami közelebbit is tudni Rólad vagy én voltam nagyon figyelmetlen? Bocsánat.

Így már értem, Beni.
A leány, mióta pécsi ideiglenes lakos lett, ötször annyi étket visz, mint amennyit megeszik, mert fixa ideám, hogy Pécsett olyan a levegő, hogy többet kell ott enni. Olyan szép holdvilág képe lett a pár hét alatt, hogy most meg emiatt aggódom. Meg amiatt, hogy én sosem lelem az arany középutat, csak a szélsőségek jók nekem. Bár egyáltalán nem jók nekem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.09.30. 22:15:37

na, hamár itthon vagyok, bepakolok egy posztot. holnapra, vagy hétvégére. mindjárt megnézem mikorra van hely...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.09.30. 23:33:58

Fájó szívvel búcsúzom holnapig. Szép álmokat!
süti beállítások módosítása