Az ünnepek nagy zabálásai nem múlnak/múltak el nyomtalanul, sikerült újabb kilókat magamra szedni a már amúgy sem csekély túlsúlyom mellé. Sajnos ezek már az utolsó cseppeknek bizonyultak a pohárban. Kénytelen leszek kicsit „lájtosítani” a blogban, és az asztalomon szereplő ételek receptjein.
Az első ilyen étel, ami már ebben a szellemben, az új 2.0-ás Tomakonyhában készült, ez a sertéskaraj.
Hozzávalók/fő:
- 15 dkg sertéskaraj
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg. brokkoliszár (a fás vége levágva, csak a zsenge szár)
- 2 db. koktélparadicsom
- egy grillezett kápia paprika
- só, bors, édesköménymag, szegfűbors
- olívaolaj
A brokkoliszárról: Sokan egyszerűen kidobják a brokkoli vastag alsó szárát, miután a „rózsáit” leszedegették. Pedig ez az egyik legfinomabb zöldség, megvan benne a brokkoli íze, de mindez egy harsogóan ropogós üde, állagában a karalábéhoz hasonlítható zöldség formájában. Nyersen is finom, de párolva, rántva vagy akár tempurában vagy sörtésztában kisütve remek köretet készíthetünk belőle. A szárnak az alsó 2-3 centinyi fás végét le kell vágni, majd egy zöldséghámozóval a külső héját szedjük le. Azután lehet felkarikázni, vagy kisebb nagyobb hasábokra vágni...
Elkészítés:
1. Először is fogok egy ív sütőpapírt és egy kört vágok ki belőle, amit egy sütőlapra fektetek.
2. A mozsaramba szórok fél-fél teáskanálnyi színes egész borsot, édeskömény magot, durva szemű tengeri sót és 4 szem szegfűborsot, majd durva porrá őrlöm.
3. Az egyik felére ráhelyezek egymás mellé három szép vékony szelet (fél centis) sertéskarajt, amit alaposan megszórok a mozsárban tört fűszerkeverékkel, majd meglocsolom egy kevés olívaolajjal.
4. A tetejére teszem a vékonyra szeletelt fokhagymákat, és rápakolom a felcsíkozott, grillezett paprikát is.
5. A meghámozott brokkoliszárat és a hagymát vékonyan felkarikázom, ráhalmozom a húsokra, majd a felszeletelt koktélparadicsomokat ráteszem.
6. Megszórom a fűszerrel a tetejét is, meglocsolom még egy kis olívaolajjal, ezután ráhajtom a sütőapapír másik felét és a széleit szorosan, többször is felhajtogatom (ha szükséges egy tűzőgéppel összekapcsolom), hogy ne tudjon szétjönni.
7. A sütőt 200 fokra (hőlégkeverés) előmelegítem, és betolom a sütőlapot a középső polcra, és 25 percig sütöm.
Tálalás előtt egy deszkára átcsúsztatom a borítékot, a tetejét szétvágom, és egy lapáttal alányúlva egyben áthelyezem egy tányérra az egész fogást, majd a tasakban maradt ízletes lével/szafttal meglocsolom a tetejét, és így tálalom.
Remek, finom párolt/sült hús és zöldségek, pompás fűszeres ízek, mindez egy fogásban, fél óra alatt.
Friss üde, száraz Souvignan blanc-t bontanék mellé.
Elkészítési idő: 35 perc
Költségek: kb. 430 Ft/adag
Energiatartalom: 650 Kcal/adag
Az utolsó 100 komment: