Még a születésnapomra készítettem el ezt az ételt, de csak most sikerült megírnom…
Igazság szerint, eredetileg nem is marharagu, mert a receptben kuduhús szerepel. De mivel azt viszonylag ritkán kapni a hazai henteseknél, meg kellett elégednem a marhával, azzal is ugyanolyan finom.
Figyelem, ez egy igazi „macerás étel”! Meglehetősen időigényes, rengeteg hozzávalóval, sok előkészítő munkával, így csak különleges alkalomra és nagy mennyiségben érdemes előállítani, hogy megérje a fáradságot. De ha egyszer elkészül, akkor pompás, rendkívül finom ragu lesz a jutalmunk…
Hozzávalók (8 személyre):
· 2 kg marhalábszár
· 30 dkg húsos füstölt szalonna (kolozsvári v. pancetta)
· 30 dkg vöröshagyma
· 50 dkg sárgarépa
· 1 fej fokhagyma
· ¾ csésze (200 g) vörösáfonya-lekvár
· 1 liter marhahús alaplé v. sötét csirkehúsalaplé
· 5-6 szardellafilé
· 2 tk. egész feketebors
· 4 db szegfűszeg
· 2 db szárított csili
· 2 babérlevél
· 1 kis ág friss rozmaring
· 5-6 ág friss kakukkfű
· 2 ek. olasz paradicsomsűrítmény
· 20-25 db dió nagyságú salotta (sonkahagyma) vagy gyöngyhagyma
· olívaolaj
· liszt
A hús pácolásához:
· 1 üveg vörösbor (dél-afrikai shyraz)
· 1 fej fokhagyma
· 2 fej hagyma
· 2 babérlevél
· 4-5 szegfűszeg
Előkészületek (a pácolás):
1. A húst megtisztítom a hártyáktól, a faggyútól és nagyobb, kb. 4 cm-es kockákra vágom.
2. A hagymákat felnegyedelem, a fokhagymafejet keresztben kettévágom.
3. A húst egy nagy tálba teszem, ráöntöm az egész üveg vörösbort (csak jó minőségű bort használjunk!), rádobom a hagymát, a fokhagymát, a szegfűszeget és a babérlevelet.
4. Letakarva hűtőbe teszem, minimum egy napra.
5. Elkészítem az alaplevet.
Előkészületek (a főzés előtt):
1. A húst kiszedem a pácból, egy papírtörlővel leszárítgatom, a pácoláshoz használt bort pedig egy edénybe szűröm. A visszamaradt hagymát, fokhagymát kidobom.
2. A szalonnát nagyobb kockákra, a répát ujjnyi vastag karikákra vágom,
a hagymát felaprítom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
3. A borsot, szegfűszeget és csilit a mozsárban porrá zúzom.
4. Az alaplevet felforralom.
5. A salottahagymát megpucolom, de hagyom egészben.
Elkészítés:
1. Előveszek egy nagy teflonserpenyőt, közben előkészítem a cserép főzőedényemet (megteszi egy fedeles öntöttvas vagy más sütőben használható főzőedény is), amiben az egészet főzni akarom.
2. A serpenyőben kevés olajon kisütöm a szalonnakockákat. Mikor a zsír nagyja kisült, de a szalonna még nem teljesen ropogós, egy szűrőkanállal az edénybe szedem.
3. A marhahúst lisztbe forgatom, a visszamaradt zsiradékban elősütöm, megsózom, majd szintén a cserépedénybe teszem.
4. Ezután a sárgarépát pirítom meg, majd megy a hús után az is.
5. Ha kell, pótolom a zsiradékot egy kis olajjal, és rádobom a felaprított vöröshagymát. Ha kezd összeesni, hozzáadom a fokhagymát, és együtt pirítom üvegesre.
6. A serpenyő közepén félrehúzom a hagymát, és ott pirítom meg a paradicsompürét, megszórom a porított fűszerekkel, beletépkedem a zöldfűszereket, beledobom a babérlevelet, a szardellát, felöntöm egy kevés borral, összekeverem, és rázúdítom a főzőedényben lévő többi cuccra.
7. Hozzáadom a lekvárt.
8. Az egészet felöntöm fele-fele arányban annyi alaplével és borral, hogy éppen ellepje.
9. Óvatosan elkeverem, megkóstolom a levét, hogy kell-e sózni, lefedem, és 140 fokra előmelegített sütőbe teszem 4 óra 30 percre.
10. Egy serpenyőben a salottahagymát kevés olajon, egy kanálnyi cukorral karamellizálom.
11. Hozzáadom a raguhoz, és még 30-40 percre visszateszem a sütőbe.
Tálalás, tippek:
A ragut köret nélkül, frissen sült bagettel tálaltam, egy kevés apróra vágott petrezselyemmel megszórva. Tálaláskor készítsünk ki az asztalra erőspaprikakrémet is, ha valaki esetleg csípősen szereti (mint én). Vigyázat! A búr ragu rendkívül laktató étel, ne essünk abba a hibába, hogy túl nagy adagokat kínálunk.
A ragut elkészíthetjük előző nap is, ha vendégeket várunk, és aznapra már csak a végső simítások, mint a karamellizált hagyma elkészítése és a ragu készre főzése marad csak, így a többi időt a barátainkkal tölthetjük. Én is így tettem, a végső fázist (11. és 12. lépést) a vacsora napján, kint a szabadban, parázs felett főzve végeztem el…
A maradék ragu két-három napig eláll a hűtőben, sőt, akár le is lehet fagyasztani, úgy fél évig is eltarthatjuk.
Igazi kulináris élvezet ez a ragu. A hosszú ideig alacsony hőfokon főzött/párolt, rendkívül puha, omlós hús szinte magától esik szét a szájban. Az ízek összetettek, mégis egységesek, harmóniában vannak egymással. A hús, a répa és a karamellizált hagyma együtt a fűszerekkel adja azt a pompás édes-fűszeres-sós ízharmóniát, amitől olyan remek az összhatás.
Ehhez a „nehéz” ételhez igazán jól passzol a testes, fűszeres vörösbor, a syrah, vagy más néven shyraz. Hogy egy kicsit autentikus legyek, egy palack dél-afrikai shyrazt bontottam az étel mellé (a pácoláshoz/főzéshez is ezt használtam)… Nem hibáztam:)
Elkészítési idő: 7 óra + a pácolás ideje
Költségek: kb. 700 Ft/adag
Bor: 1090 Ft (shyraz, Dél-afrikai Köztársaság)
Susztertangó 2009.05.03. 06:54:15
Biztos finom ez marhából is,de nem írtad Toma, hogy kis kuduról vagy nagy kuduról van szó. Az utóbbiról szó se lehet, mert beíródott a Nagy Vörös Könyvbe. Nem tudom Thomson gazellából , esetleg kaffer bivalyból milyenre sikerülne. :-)) Valaha faltam Kittenberger könyveit és persze Feketét.st
u.i.:Momentán sima hagymás rántottát fogok enni.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.03. 09:09:36
A mérleg: felmentünk, fideg volt, fújt a szél, csöpögött az eső, barátok megjöttek, azért megfőztünk, dideregtünk pokrócokban, végre bedobtam, hogy tán menjünk haza, hazajöttünk, nagyon megfáztam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 13:19:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 13:27:56
maybach 2009.05.03. 15:38:54
Fiam!
A cicák azért előbb túl teszik magukat a veszteségeiken. Szerencsére.
Toma!
Ez elég brutálnak tűnik, és persze valahogy ki is fogom próbálni.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 15:39:44
@Susztertangó: sajnos a kaffer bivalyhús is ritkaságszámba megy a pécs környéki henteseknél:))
@nyuszómuszó: sajnos ez a hosszúhétvége nem kedvezett az ilyen összejöveteleknek, én is akartam egy bogyrácsos főzést tartani...
@Nadine: szeretem ezt az edényt. jó sok fér bele:)) az ilyen lassú főzéshez, ezt szoktam használni.
kitettem az új blogom linkjét oldalra. feltöltöttem pár bejegyzést rá, úgyhogy már olvasható:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 15:45:16
maybach 2009.05.03. 15:51:14
Erre gondoltam. Egy tányér+egy pohár bor és lehet ejtőzni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 15:56:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:00:23
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:09:18
maybach 2009.05.03. 16:14:34
Itt mindig csak dörög, de sosem esik. Olyan kemény a föld, hogy ásó helyett csákány kell.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:22:23
Nem gondoltam volna, hogy ennyire megvisel a cicák elvesztése. De már lábadozom.
@maybach: Igazad van, kezd helyre jönni a Macska. A simogatásnak örül...
@Bombadil Toma: Ez az étel pont nekem való :) Dél-Afrikában nagyon jó borok vannak. Azért is, mert Fokváros és környékén egy magyar rázta gatyába megint a szőlőtermesztést és borkészítést. Látom, muszáj lesz folytatnom a sorozatot...
A kaja isteni lehet, remélem fagyasztottál le belőle.
Itt irtó nagy zuhé volt, a friss ruha kiteregetése után 13 perccel csapott le az özönvíz. Klassz.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 16:42:12
@Bombadil Toma: "papírhajók"... :DDD Ez nagyon jó!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 16:56:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 17:06:01
Már megfigyeltem a netes meteorológiai jelentéseknél, hogy szinte kizárólag feltételes módban fogalmaznak: itt-ott esHET, amott viharos északi szél fújHAT... és így tovább. Ilyenkor gondolom azt, mennyivel egyszerűbb lenne azt írni: NEM TUD-JUK.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:14:04
Ha ráérsz, légy szíves írd meg, hogyan kell házi pudingot készíteni. Úgy talán, mint a madártejet, csak több liszttel és hab nélkül?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 17:26:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:32:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:37:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 17:51:18
@fiam: én lisztet nem tennék bele. inkább tojásból, kevés tejből cukorból egy sűrű krémet főzni (kb. 80-82 fokon), és bele az ízesítő, csoki, vagy vaníliakivonat. esetleg, ha nagyon sűrűre szeretnéd, kevés keményítőt (a tejhez keverve) is főzhetsz bele...
írd be a gugliba, biztos találsz recipét:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 18:14:42
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 18:20:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 18:22:56
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.03. 20:10:59
körülnéztem a kertben. az utóbbi hűvös-esős napok hatására a petrezselymem méretes bokorrá nőtte ki magát. azt hiszem elkgondolkodhatok pár petrezselymes recepten... lehet, hogy holnap főzök egy jó kis fokhagymás petrezselyem-krémlevest.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 20:21:52
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:08:43
Akkor többet nem is kérdezlek semmiről. Majd a Google-ban megnézem...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:15:16
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:27:20
Igen, Benne bízom, másban kevésbé. Azért esett rosszul, amit írt.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:33:21
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:34:09
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:36:29
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:36:37
Na.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:38:58
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:39:57
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:40:45
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:42:04
Bár az, hogy differencia, az két f. De, ha már rövidítünk...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:42:39
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 21:44:55
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.03. 21:45:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.03. 22:13:06
Susztertangó 2009.05.04. 04:38:06
A rigók fütyülnek-arra, hogy még aludhatnék:-( viszont még fél óráig tiszta levegő jön az utcáról, addig nyitva hagyom. Ha nem lesz olaj, mivel fogjuk büdössé tenni a a várost?st
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 08:11:19
Még egyetlen tojásunk sem repedt meg. Nagy a felelősség rajtam. Ma én vagyok a tojásszülész és -nőgyógyász.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 08:21:07
ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG ERŐBEN, EGÉSZSÉGBEN, BOLDOGSÁGBAN, VIDÁMSÁGBAN!!!
Zuzuka 2009.05.04. 08:46:21
@fiam: köszönöm szépen! nem tudom, illik még ilyenkor tartani? mert mi méltóan megünnepeltük 2 napon keresztül:)) jajj, jajj, jajj!
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 09:01:11
Ma, kérem alássan, tanulni fogok..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 09:05:56
Zuzuka 2009.05.04. 09:13:30
nem utólag... ma fogok megszületni 11.45-kor - oááá oááá:)
Zuzuka 2009.05.04. 09:17:38
nagy sikere volt......
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 09:18:37
Nem szégyen, ha az ember szereti magát:)))
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 09:24:54
Ugyan nem tőlem kérdezted, de talán ismerősnek én is elmegyek, és ez nagyon finom szokott lenni, bár ezekkel a nagymamás dolgokkal már csak úgy van, hogy ha pl én állok neki, akkor sosem lesz olyan.. (hozzáteszem, ennek még sosem álltam, szóval nem tudom, de mindenesetre a mama nagyon finomat csinál..)
Kell bele:
3dl zsíros tej
3dl tejszín
1 cs vaníliás cukor (persze ehhelyett lehet egy vanília belét is)
5 kanál cukor
4 kanál kukoricakeményítő
A cukor úgy van számolva, hogy a vaníliás cukorral(mert mama ugye azt rak bele, nem vaíliarudat) ez mindenkinek jó szokott lenni, de nekem picit túl édes, de én a cukorral nemcukrosan is nagyon-nagyon csínján bánok, soha semmibe nem teszek, anélkül (és édesítő nélkül is) iszom mindent stb. Szóval nem tudom, ti mennyire vagytok édesszájúak.
A két tojássárgáját a cukorral, a keményítővel és egy picike tejjel simára kikevered és hozzáadod a többi tejet, meg a tejszínt is lassan.
Kis lángon folyamatos kevergetés közben felforralod. Akkor elég hirtelen besűrűsödik, és azonnal le kell venni a tűzről.
Nagyon lassan forr fel, de türelmesnek kell lenni, és nem szabad feljebb kapcsolni és végig szép lassan kevergetni kell.
(na vajon miért nem állok neki eleve ilyet csinálni..:P)
Ha kész van, akkor, ha ízesítettet csinál (kb hatfélét, ahányan ott vagyunk..:P), akkor összeturmixol gyümölcsöt, az egészhez szokott olyan 30-40 dekát, epret, barackot, meg ilyesmiket és belekeveri.
Ha csokisat (kakaósat) csinál, akkor számolni kell azzal, hogy a kakaót nem ebbe rakod bele, mert az túl sűrű lesz, hanem csinálsz elkevered egy picike meleg tejjel és utána kevered bele a pudingba, vagyis, hogy arányaiban meglegyen az a nedvességtartalma, ami a gyümölcsnek is van plusszban.
És poharakba és hűtő, és megenni!:)
Jó étvágyat!:)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 09:25:59
Jé 2009.05.04. 09:29:46
Zuzukának mindenféle jókat, szépeket és vidámakat!
eszetlenül hétfő van, amolyan Garfield-féle broáf hétfő... :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 09:36:51
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 10:24:14
Puding receptet még sosem olvastam, de vágytam rá. A megvalósítás sem várat magára sokáig... A gyümölcsös és egyéb tippeket is köszi! Nagymamádnak kézcsókom! :)
@Zuzuka: A plakát... :DDD
Nem épp szülinapos, de egyszer nekünk dózsagyörgyös plakátot kellett rajzolnunk rajz órán. Én néhány elszánt képű, bajszos parasztot vittem fel a rajzlapra, persze kasza-kapa kézben, duzzadó izmok. És... és a kitárt mellkasukra hegyeztem egy kis grafitport és ujjbeggyel szépen elsatíroztam. Akkoriban a szőrös mellkasú férfiak tetszettek. Akkor voltam tizennégy és csak plátói kapcsolat fűzött minden hímneműhöz. Viszont a fantáziám nagyon dolgozott. Deréktól fölfelé :)
A rajz tanárom nagyon csodálkozott. Nem ilyennek ismert engem.
Jajj, most elpirultam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 10:40:59
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 10:44:15
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 10:45:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 10:54:44
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 11:02:56
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 11:24:10
Jé 2009.05.04. 11:25:16
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 12:00:10
Jé 2009.05.04. 12:04:17
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 12:05:49
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 12:08:09
Mulass csak! Majd én eszem a finom piphusit, meg a kokaspörköltet!
Egy ismerős boltos szólt, hogy lehet kakastaréjt kapni, kilója 3600 forint. Nem semmi. Pulykatöke meg folyamatosan van, 1600 HUF-ért. Ez nem is olyan sok. Kér valaki?
Jé 2009.05.04. 12:40:14
a többi cucc meg, amit kínálgatsz, nem keltette fel az érdeklődésemet.
maybach 2009.05.04. 12:45:45
Az igazi trükk a napos csibéről eldönteni fiú-e vagy lány.
Jé 2009.05.04. 13:00:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.04. 13:13:31
a csirkegyárakban a szinük szerint válogatják a csibéket. egy kamera alatt mennek el a futószalagon. a világosabbak a kakasok, azok mennek a gázkamrába, a sötétebbek meg mennek a neveldébe...
maybach 2009.05.04. 13:29:26
Kulturális forradalom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 13:44:40
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 13:47:43
A taréjból nem vettem. A másik gondolkodóba ejtett :)
@Bombadil Toma: Mi lesz, ha egyszer elfogynak a kakasok? Nézzem meg a Google-ban?????????????? :)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.05.04. 13:52:25
És egy darab meghagyott kakas elég 100/akármennyi(fogalmam sincs) tyúkra.
akkor minek etessék, gondozzák őket.
Meg nem is tojnak, ugye, szóval tiszta deficit..
Jé 2009.05.04. 14:11:19
ha elfogynak a kakasok, akkor a tikok matriarchátusban fognak élni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 14:17:29
Zuzuka 2009.05.04. 14:21:49
szegény kakasok... a húsuk miatt nem lehetne megmenteni őket? vagy a tarajuk és egyéb miatt?
pl. a kakasleves nagyon finom!
@fiam: szólj ám ha megkezdődött, nagyon izgulok!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 17:24:56
Most megyek angolt tanulni. Holnap naaaaaaaaagy dolgozat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 17:37:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 17:57:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 18:04:29
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 18:37:18
Susztertangó 2009.05.04. 18:45:35
Pálcika 2009.05.04. 18:48:09
hú,ez a búr ragú nagyon szimpatikus!
Zuzuka,Isten éltessen születésnapodon!!:)))))kívánom,hogy a mai napodon a legjobb történés legyen a következő években a legrosszabb ami ér téged:))
(hú lehet,hogy ezt egy kicsit bonyolultan írtam le:((
Jé 2009.05.04. 18:50:05
www.indavideo.hu/video/Kutyakolyok_es_macska
Susztertangó 2009.05.04. 18:59:03
Pálcika 2009.05.04. 19:00:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 19:02:27
Pálcika 2009.05.04. 19:05:47
Jé 2009.05.04. 19:07:32
vannak még ilyenek, ha lesz időm, felpakolom őket.
Pálcika 2009.05.04. 19:13:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 19:31:10
Jé 2009.05.04. 19:34:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 19:54:26
Jé 2009.05.04. 20:04:35
Pálcika 2009.05.04. 21:31:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 21:33:39
Pálcika 2009.05.04. 21:36:40
Pálcika 2009.05.04. 21:38:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 21:46:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 21:47:47
Pálcika 2009.05.04. 21:52:55
Pálcika 2009.05.04. 21:54:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.04. 22:13:26
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.04. 22:30:39