Hát, be kell ismernem, tényleg ritka ronda látvány a nyers marhanyelv, ahogyan a hentespultban fekszik. Talán emiatt a pacal mellett a nyelvet utasítják el legtöbben, mint ehető ételt. Pedig akárcsak a pacalnál, a látszat ebben az esetben is csal. Érdemes kipróbálni, mert rendkívül finom ételeket készíthetünk belőle. Most sem tudtam ellenállni, és vettem egy szép nagy darabot...
Hozzávalók:
-
1 db marhanyelv (kb. 1 kg)
-
1 csomag újhagyma
-
2 gerezd fokhagyma (vagy egy kis fej „új” fokhagyma)
-
2 sárgarépa
-
1 kisebb fehérrépa
-
1 szál zellerszár
-
1 db napon aszalt paradicsom
-
6-8 szem fekete bors
-
2 babérlevél
-
1 tk. só
-
3-4 dl száraz fehérbor
Előkészületek:
A zöldségeket megtisztítom és nagyobb darabokra vágom, az újhagymát kettészelem, a fokhagymát megroppantom a kés lapjával.
A marhanyelvet megmosom, megszárítom.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb lábosba, amibe a nyelv is belefér, beledobálom az összes zöldséget, a sót-borsot, a abérlevelet, és annyi vizet öntök rá, ami el fogja lepni a nyelvet (kb. 2 liter).
2. Ha már lobogva forr a víz, beleteszem a marhanyelvet, és hozzáöntök 2,5 dl bort. Lejjebb kapcsolom a tűzhelyet, és gyöngyözve-forrva főzni kezdem a húst, kb. 95 fokon, 3,5-4 órán át.
3. Közben folyamatosan pótolom a vizet (és a bort), hogy végig befedje a nyelvet. Ha kell, tehetünk rá valamilyen nehezéket, kisebb fedőt, hogy a hús a víz alatt maradjon.
4. Félidőben kiveszem a nyelvet, lehúzom a bőrét, majd visszateszem a főzőlébe és tovább főzöm.
5. Amikor kész, a marhanyelv teljesen átpuhult (a kés hegye simán belecsúszik), lekapcsolom alatta a tűzhelyet, és a lében hagyom kihűlni.
6. A kihűlt nyelvet egy edénybe teszem, és rászűrök annyi főzőlevet, amennyi ellepi. Később ebben a lében tartva tegyük a hűtőbe.
Tálalás, tippek:
A főtt marhanyelvet hidegen kínáljuk, előételnek, vendégváró falatnak, salátára vagy akár szendvicsben.
Én most a kész nyelv nagyobbik felét előételként tálaltam, vékonyra szeletelve, gremolatával meghintve, himalájai sóval és durvára tört borssal megszórva, olívaolajjal meglocsolva. Hozzá ciabattából készült pirítóst/crostinit adtam.
A maradékot másnap felszeleteltem, és ciabattába tettem rukkolával, parmezánforgáccsal, kevés magos mustárral és ecetes tormával.
Tipp: Mindezt elkészíthetjük sertésnyelvből is, de természetesen akkor kevesebb főzési idő kell.
A marhanyelv vörösboros szószban is jó, azaz „stufato al vino rosso”. Zöldséges forró vízben egy órát főzzük a fentiek szerint, majd hideg vízbe téve, megtisztítjuk a bőrétől, ezután az itt leírtak szerint elkészítjük.
A főtt marhanyelv rendkívül finom étel, tele tömény „húsízzel” és a zöldséges-fűszeres főzőlétől kapott pompás aromákkal.
Egy pohár chardonnayt ittam mellé, ami remek választás ehhez a nagyszerű húshoz (a főzéshez is ezt használtam).
Elkészítési idő: 4 óra
Költségek: összesen kb. 2000 Ft.
Bor: 799 Ft (chardonnay) - Lidl
Az utolsó 100 komment: