Életem addigi legfinomabb almás pitéjével pár hete találkoztam, egy baráti összejövetelen, ahol egy birkapörkölt főzésre jöttünk össze páran a Malackaraj blog szerzőivel és olvasóival. Oda állított be fedőnevén poczok2, a karaj egyik írója, kezében egy kartondobozzal, amiben egy tepsinyi frissen sütött almás pite lapult. Elképesztően finom volt, ilyen jó almás pitét még nem ettem addig, - hamar el is fogyott míg a pörkölt főtt a bográcsban - és akkor ott el is határoztam, hogy ezt nekem mindenképpen meg kell majd sütnöm otthon és kikérdezem poczok urat hogyan is készült, mi kell hozzá. Ami rögtön kiderült, a kóstoláskor is, hogy ez bizony egy igazi old school piterecept, aminek az alapja a jó öreg zsíros omlós tészta, ami bizony nem a fitnesz kategóriában indul, viszont annál finomabb.
Eljött az idő, hogy nekiálltam itthon, kissé bizonytalanul a meglehetősen nagy vonalakban vázolt receptúra miatt, de elszántan, hogy márpedig nekem mindenképpen reprodukálnom kell azt az ízélményt. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy sikerült, sőt azóta azt is állíthatom, hogy nem csak találkoztam, de megsütöttem életem legfinomabb almás pitéjét.
Hozzávalók:
. 3 kg. savanykásabb fajta alma (pl. Topáz)
. 60 dkg. liszt (a fele lehet rétesliszt)
. 25 dkg sertészsír
. 30-35 dkg cukor
. 2 dl. tejföl
. 1 zacskó sütőpor (12 g.)
. 12 dkg. dió
. 2 dl. házi baracklekvár
. 1 ek. vaníliakivonat
. 1 tk. őrölt fahéj
. só
Elkészítés:
1. Egy keverőtálba szórom a lisztet, a cukor felét, a sütőport, egy csipetnyi sót és elkeverem.
2. Hozzáadom a tejfölt, a szoba-hőmérsékletű zsírt, a vaníliakivonatot és kézzel alaposan elmorzsolom, összedolgozom az összetevőket, míg kissé össze nem áll a tészta.
3. Kiteszem gyúródeszkára és jó alaposan átgyúrom, míg a morzsalékos anyagból sima egynemű tészta nem lesz, azután ketté vágom.
4. Az egyik felét sodrófával kinyújtom egyenletes vastagságúra, egy tepsit veszek elő (34x27x6 cm.) és az aljára fektetem. A tészta másik felét a hűtőbe teszem addig.
5. A tésztát megkenem bőven a baracklekvárral, majd megszórom a mozsárban összetört dióval.
6. A meghámozott almákat egy zöldségszeletelővel (mandolin) vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágom.
7. A maradék cukrot a fahéjjal összekeverem, a tepsibe egyenletesen elterítek egy réteget az almából, sűrűn, hogy jól átfedjék egymást a szeletek, majd megszórom félmaréknyi cukor-fahéj keverékkel.
8. Újabb és újabb réteg almát és cukrot teszek rá, míg el nem fogy az alma, vagy el nem érem a tepsi tetejét.
9. A tészta másik felét is kinyújtom a belisztezett deszkán, ráhelyezem az alma tetejére, és végül megszórom a fahéjas cukorral alaposan a tészta tetejét is.
10. Előmelegítem a sütőt 190-200 fokra (hőlégkeverés), és beteszem a tepsit a sütő alsó harmadára és 45-50 percet sütöm, míg a tészta a tetején aranybarnára megsül és a cukor rajta megkaramellizálódik.
. A sütési idővel és hőfokkal kapcsolatban megjegyezném, hogy azért adok ilyen tág határokat, mert ahány sütő, annyi -féle. Mindenkinek magának kell kitalálnia és ellenőriznie meddig kell sütni. Először nekem is meggyűlt vele a bajom, mivel a receptben elég nagyvonalúan kezelték ezt a kérdést, így magamnak kellett rájönnöm és kitalálnom hogyan és meddig süssem. Végül nekem a 190 fok és 50 perc jött be, de ismétlem, ez nem szentírás...

Tálaláskor, tányérra szedek két szeletet és kevés lazára, nem túl keményre felvert sűrű tejszínnel súlyosbítom a desszertet.
Tipp! A széleit levágva, 12 egyforma szeletre vághatjuk a süteményt, így 6-12 személy részére kínálhatjuk desszertként a vacsorához.
Kényesebbek a sertészsír helyett használhatnak vajat is. A margarint viszont nem ajánlom!
Készíthetjük kevesebb, kb. 2 kg. almával is, de akkor nem lesz ilyen szép magas a töltelék.
Az alma cukrozását és a fahéj mennyiségét ízlésünk szerint variálhatjuk.
Használjunk savanykásabb fajta, feszes, ropogós húsú, jól szeletelhető almát (Topáz, Jonatán, vagy rétesalma), ne édeset vagy kásás állagút.
Elképesztően finom, omlós tészta, egyszerre krémes és darabos fahéjas alma töltelék, benne a lekvár íze, és a finom dió darabkák, a tetején a ropogós cukor réteggel... ez az almás pite! Egy megdöbbentően brutális ízbomba, méltán vonult be a kedvenceim közé, és ott is az első helyek egyikére!
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: összesen kb. 1800 Ft.
Energiatartalom: 370 Kcal./szelet
Jé 2011.12.13. 08:37:42
Jó reggelt egyébiránt!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 09:01:28
Toma, érdekes számomra ez a recept. Illetve fura. nyilván a sütési (totális) rutintalanságom teszi, de nekem például kifejezetten elrettentő a használt zsír mennyisége (egyáltalán az, hogy zsír van egy sütiben), és egyáltalán nem vonz, hogy ilyen magas legyen a töltelék ennyire kevés tésztával. Úgy értem, más arányokat szeretek. Én a Palócprovence-féle almás pitére esküszöm, az a tészta/töltelék arány a számomra ideális, és annak a töltelékét szoktam variálgatni, és pl. a túrós változatba teszem a házi barackdzsemet... Ezzel ezt nem kritizálni akartam, csak nagyon eltérő a kettő. De az például biztosan szuper benne, hogy nem reszelve van az alma, ki is fogom próbálni. De ebben - nekem - a cukor is rengeteg...
@Jé: Bakker, én Toma receptje nélkül is visszaszedtem már ennyit:(
Jé 2011.12.13. 09:26:08
@Nadine: majd az ünnepek után újrakezded a koplalást, ezt mi lányok így szoktuk
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 09:43:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 09:44:34
maybach 2011.12.13. 10:13:17
Ha nincs benne ennyi zsír, nem omlós a tészta, hanam száraz.
Bizony ez jó kis kímélős falusi pite.
De legfeljebb Norbi nem eszik belőle.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.13. 10:20:46
Nem szép dolog egy véletlen elíráson elménckedni, de az a "25 kg sertészsír" nekem is soknak tűnik :-)
Holott jól befalatoztunk libazsírban sült májacskával szombattól eddig. Sajnos a legjobb dolgoknak is vége szakad egyszer... mint azt a bölcsek gyakran hangoztatják.
@Fiam: Na, hogy volt? :-)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.13. 10:54:59
Jé 2011.12.13. 10:58:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 12:24:09
Jé 2011.12.13. 12:57:32
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.13. 13:11:10
@Nadine: régebben én is az ennél kisebb töltelék és nagyobb tészta arányt szerettem, de mikor ezzel találkoztam, felül kellett vizsgálnom a dolgot, és azonnal megtértem:))) de aki kóstolta az enyémet az mind megtért:D
ennyi zsiradék meg kell ahhoz hogy omlós legyen. kicsit ijesztő lehet sertészsír egy süteménybe, de hát nagyanyám sem tartott otthon margarint (nagyapám le is törte volna a kezét), zsír meg mindig volt a véndőben:)) a mennyiség meg a kalória, pont annyi mint amikor egy kocka rámát írnak a receptben, ráadásul a rámának még szar íze is van...:DDD
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.13. 13:17:45
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.13. 13:59:59
Ha időd engedi, ma személyesen is megtárgyalhatjuk... :)
@Mormogi Papa: Az úgy volt... Még sehogy, ma 18 órakor lesz :)
Fél órája hoztuk el a nyomdából. Tiszta nyálas, annyit puszilgattam. Nem mindegyiket, csak a saját példányomat. Részegítő érzés a saját könyvet kézbe fogni. Tök mindegy, ki mit mond rá, ha dicséri :D
Ma röpülök, holnap kijózaníthatnak, de ez a nap az alkotótársamé és az enyém :)
Azon gondolkodom, hogy hova tegyem a könyvespolcon: Shakespeare drámái vagy Cicciolina önéletrajza mellé?
Jé 2011.12.13. 14:02:18
sztem a saját könyvnek rámában a helye a falon!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 14:09:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.13. 14:26:20
@fiam: csak is a klasszikusok között a helye!:))) sajnos még mindig nem utazhatok, nem ülhetek 3-4 óránál hosszabb ideig, így nem leszek ott, csak lélekben, pedig még pitét is vinnék. eskü!!:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 15:18:37
maybach 2011.12.13. 18:42:04
Majd beláttuk, hogy sok zsír kell hozzá.
Viszont finom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 18:45:12
maybach 2011.12.13. 19:02:48
A kilók miatt ki nem hagynék egy finom kaját. Vagy mozgok eleget, vagy nem. Meg az évek és a genetika.
Vagy a folytonos harc. De minek? Aki harcol nem ér rá élni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 19:19:51
maybach 2011.12.13. 19:50:46
Én focizni járok, meg ahova lehet gyalog, plusz felülések, fekvőtámasz stb.
Álmomban kicsit mást szoktam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.13. 20:52:51
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.14. 04:50:16
Rengetegen voltunk tegnap; ahogy néztem, nemcsak a sütik miatt :)
@Jé: Köszi! Ezen a rámás dolgon elgondolkodom még :)
@Bombadil Toma: Látatlanban a klasszikusok közé sorolni...! Nahát, ez nagyon aranyos :) Az egyik hallgató is hasonlót mondott tegnap: "Szerintem ezek nagyon jó történetek. Még nem olvastam őket, de biztos vagyok benne." - jót mosolyogtam.
És igazat adtam neki :DDD
maybach 2011.12.14. 08:28:10
Az olasz foci szar.
Fiam!
Gratulálok.
Nadine!
Pedig mozgás nélkül csak a reklámokban lehet leadni a kilókat. Vagy legalább nem felszedni.
Bár ízlések és pofonok.
Ha a Túsznak bejön, akkor nincs is gond.
Jé 2011.12.14. 08:51:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.14. 08:55:19
@maybach: Tisztában vagyok vele... Ezért sopánkodom. A Túsz gyönyörűnek lát, még mindig rajta van a rózsaszín szemüvege, csak én nem érzem jól magam a bőrömben.
Jé 2011.12.14. 09:11:47
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.14. 09:57:35
Az különben a hadigazdaságból származó 5let és roppant egészségtelen - bármit akarnak az agyunkba vésni a vegyipari grünszernek...
(Különben meg ha a falra kerül, hogyan olvasnák??? :-)))
Állítólag a háború vége felé a "führer" (direkte írom kicsivel :-) kiadta a parancsot, hogy - mivel már mindennek híján voltak, és nagy sz@rban is - hogy próbáljanak meg a fekáliából (mű)vajat csinálni.
(Lásd: műgumi, műbenzin...)
A kémikusok nekiálltak és próbálkoztak. Három hónap múlva a főnök jött szemrevételezni az eredményeket. Kérdéseket tett föl...
- Mire jutottak? A színe?
- Hááát, azon nem sikerült változtatni.
- A szaga?
- Be kell valljuk: az is a régi.
- Érzékszervileg?
- Nincsen változás.
- Szóval semmi eredmény ? ? ?
- Izé... kenni már lehet!
maybach 2011.12.14. 11:17:17
A rövid nyelű villát miért kellett beporcukrozni?
Anélkül meg se eszed?
Jé 2011.12.15. 08:19:30
már csak két nap, és hétvége :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.15. 08:31:50
Mondjuk, egy enyhe infarktus is, nagy eséllyel.
Jé 2011.12.15. 10:30:49
maybach 2011.12.15. 10:56:24
Nekem már ma péntek van.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.15. 10:57:04
Jé 2011.12.15. 11:34:11
@Nadine: ugye, hogy megy ez? ;)
maybach 2011.12.15. 12:06:31
Kezdek rájönni a böjt lényegére.
Nagyon finom, de piszok erős barackpálinkax2, isteni halészlé, harcsaszeletekkelx2,gesztenyés, mákos, túrós palacsinta sok, nagyon finom vörösbor (Bock). Gyengébb fizikummal rámehettem volna.
Jé 2011.12.15. 12:31:38
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.15. 14:21:00
Szóval reklámokban kell szerepelni és attól lefogy az ember. erre nem gondoltam :)
@Bombadil Toma: Sajnálom, igazán! Pláne a pitét! :))) A többit köszi!!!
@Mormogi Papa: Egyre kattant az agyunk - mínusz vicc :)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.15. 14:34:02
Jé 2011.12.15. 15:27:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.15. 15:46:04
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.15. 16:14:57
Szóval papíron már összeállítottam, már csak be kéne gépelnem :)
Jé 2011.12.15. 16:36:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.15. 16:53:59
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.12.15. 20:05:06
@Nadine: Megkaptad a levelem?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.15. 20:15:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.16. 08:49:54
Jé 2011.12.16. 08:52:58
PÉNTEK van! :)
Jé 2011.12.16. 09:30:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.16. 10:06:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.16. 16:47:41
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.16. 17:45:29
Mindenféle frontot szüntessenek meg, az a véleményem. Beleértve az Iszl... üdvfrontot is :-P
Továbbá jó péntek estét.
@fiam: Mostmár bevallhatod, hogy Te vagy Panasz Muki :-)
maybach 2011.12.16. 22:08:16
Fejem fáj, bár most még elviselhető.
Pénzköltés kellős közepén vagyunk + bank is megviccelt.
Ha jövőre nem jön tényleg nagy felmelegedés, lehet befagy a s...m.
De halat azért is kell enni, hogy az évi átlag meglegyen, meg kell a kontraszt is.
Idén sok-sok éves szokástól éltérően nem rendelünk, hanem én
főzöm.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.16. 23:35:55
Zuzuka 2011.12.17. 12:41:19
én ezt a remek almás sütit ki fogom próbálni a jövő héten, de örülök, hogy nem kell annyi zsírt talicskával hazatolnom:)
haluci természetesen! halászlé, rántott hal - hzizi féle recept szerint.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.17. 12:49:13
Persze mindenki másnak is szép napot !
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.17. 12:51:59
Morcos vagyok: pénteken még azt ígérték, vasárnap számíthatunk napsütésre. Ma reggel meg aszonták hogy nem is... Az időjárás le van... minősítve!
A banknak meg sztem nem a viccelődés a dolga - jó lenne, ha egyszer ezt tudomásul vennék.
Jé 2011.12.17. 13:01:34
én most nagy merészen belevetem magam a karácsonyi forgatagba. ha nem jönnék vissza, akkor megsirattok?
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.17. 13:55:54
Itthon alapozódik a karácsonyi mézes sütemény :-)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.17. 15:55:57
Végre szereztem roppant furmányos módon belsőséget a halászlébe, a Tússzal madarat lehet majd fogatni:))) És vettem egy újabb halom karácsonyfadíszt, de ma mégis roppantul visszafogtam magam, mert nem hoztam haza kenyér helyett orchideát.
Most viszont olyan fáradt vagyok, hogy az elmondhatatlan:)
@Jé: Feltétlenül:)
Jé 2011.12.19. 10:17:54
Köszönöm, örülök, hogy számíthatok rátok. Viszont előkerültem, így nem kell siratóasszonykórust alakítani....
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.19. 10:51:51
Jé 2011.12.19. 13:41:50
maybach 2011.12.19. 13:47:18
Pocsék időnk van.
Vásárlások kipipálva.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.19. 18:32:42
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.19. 20:08:28
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.19. 20:13:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.19. 20:14:12
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.19. 20:50:31
Jé 2011.12.19. 21:17:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.19. 22:34:30
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.19. 22:59:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.12.20. 00:38:02
ja, és nagyon szép az új fejléced!:D
pont tegnap irányítottam valakit a blogodra, mert tetszett neki az óra a falamon:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.20. 08:23:30
Köszönöm szépen, kedves vagy. Az a baj, hogy mostanában annyit dolgozom (mármint a "másik" állásomban), hogy csak igazán türelmeseknek tudok készíteni bármit is. Amiket tegnap feltettem kb. 2 hónapig készültek, korábban 2 hét alatt megcsináltam ennyit... Így meg minden hétvégém ráment, de ebből persze, nem látszik semmi.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.20. 08:26:56
@Nadine: Az angol falu kellemes látvány :-)
Csak... hová lett az alvómóki?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.20. 08:46:10
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.12.20. 08:48:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.20. 09:31:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.12.20. 11:27:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.19. 13:27:36