Csirkemell (sous vide), párolt bébi spenóttal és sült spárgával
Spárga és spenót szezon van. Ilyenkor nem lehet megkerülni ezt a két zöldséget, de minek is tennénk mikor két nagyon finom alapanyagról van szó, ráadásul még nagyon egészségesek is. A piacon cserkészve le is csaptam mindkettőre, szép nagy adag zsákmánnyal tértem haza.
Egy részét vacsorára szántam valamilyen köretként, de még nem igazán volt elképzelésem mihez is. Szerencsére a hűtőben volt egy szép darab tanyasi csirkemell ami remekül illik hozzá, mert ízével nem nyomja el a zöldségek zamatát.
Hogy biztos legyek abban, hogy szép szaftosra készül a csirkemell, a sous vide (ejtsd, szúvid) eljárást használtam, ami egy vákuumos párolási technika. Nem kell megijedni, nem annyira bonyolult mint ahogy elsőre hangzik...
Hozzávalók (2 adaghoz):
. egy tanyasi csirke fél, csontos-bőrös melle (a szárnytővel együtt, kb. 30 dkg.)
. 50 dkg. friss bébi spenót
. 40 dkg. zöld spárga
. 1 gerezd fokhagyma
. fél citrom
. 3 ek. ajvar
. egy friss bazsalikomlevél
. egy kis rozmaring ágacska
. só, bors
. ghí
. olívaolaj
Elkészítés:
1. A csirkemellet szárazra törlöm, egy speciálisan a vákuumos fóliázóhoz való tasakba teszem, melléteszek egy bazsalikomlevelet és egy kis ág rozmaringot, majd vákuum alatt lehegesztem.
2. Egy nagyobb lábosban vizet forralok, majd mikor lobogva forr, 10-15 másodpercre belemerítem a csirkés tasakot, ettől a fólia még jobban rázsugorodik és kiderül mindenhol tart-e a hegesztés.
3. Kiveszem a húst, a vízbe teszek egy konyhai hőmérőt és annyi hideg vizet öntök hozzá, hogy visszahűljön 65-70 fokosra.
4. Visszateszem a húsos tasakot a vízbe és a 60-70 fokos sütőbe teszem az egészet és 40-50 percig „párolom”, miközben sűrűn ellenőrzöm, hogy a 65-70 Celsius fokos tartományban maradjon a víz hőfoka. forró vagy hideg víz hozzáadásával szabályozhatjuk a hőfokot.
5. Mikor a hús elkészült, kiveszem a tasakból és szárazra törlöm.
6. Egy serpenyőben kanálnyi ghít forrósítok és azon pirítom meg a csirkét körben, míg ropogós nem lesz és aranybarna színt nem kap a bőre, majd kiszedem a serpenyőből és 5-10 percig pihentetem a sütés után, melegen tartva.
7. A serpenyőben visszamaradt zsiradékra szórom a megmosott és leszárazott bébi spenótot és kevergetve addig pirítom míg a levelek össze nem esnek.
8. Ekkor ráreszelek egy gerezd fokhagymát, sózom és borsozom, ráfacsarok kb. 2-3 kanálnyi citromlevet, majd lefedve 1-2 percig párolom, míg a levelek teljesen megpuhulnak.
9. A zöld spárgák fás részét letöröm, a megmaradt sípokat olívaolajjal megkenem és a sütőbe teszem grill fokozatra és 6-8 percig grillezem vastagságtól függően.
10. Az ajvárból szószt készítek, úgy hogy elkeverem 2-3 kanálnyi extra minőségű olívaolajjal (pl. Montecchia), simára keverem, majd egy kis szitán átpasszírozom, hogy teljesen sima szószt kapjak.
Tálaláskor a tányérra szedek a spenótból, erre halmozom kereszt alakban a sült spárgákat, meglocsolom kis olívaolajjal, majd ráhelyezem a keresztben kettévágott csirkemell egyik felét. A tetejére szórok egy kis Maldon sót majd meglocsolom egy kis ajvár-szósszal és köré is öntözgetek.
Tipp! Ha nincsen vákuumozó fóliahegesztő-gépünk, tegyük a húst egy vastagabb, simítózáras tasakba, szorítsunk ki lehetőleg minél több levegőt belőle, zárjuk le és csavarjuk fel a felesleges részét, hogy biztosan légmentesen záródjon. Befőttes gumival vagy kötözőmadzaggal kössük át, majd a leírtak szerint járjunk el a továbbiakban. A hús méretétől függően változhat a párolási idő, érdemes előbb külön kikísérletezni egy darabon, hogy mennyi idő kell neki. Maghőmérővel ellenőrizzük, hogy a belseje elérte-e 70 fokot.
A sous vide eljárásnak köszönhetően a hús belseje puha és lédús maradt, míg a sütéstől finom ropogósra sült bőrétől elképesztő finom íze lett. Mindehhez remekül illett az üde zamatos és szaftos párolt spenót és az édeskés sült spárga...
Egy palack '09-es Sauvignon blanc-t bontottam mellé, ami szépen simult az ételhez.
Elkészítési idő: 70 perc
Költségek: kb. 680 Ft./adag
Energiatartalom: 480 Kcal./adag
Sült csirkemell mozzarellás rakott padlizsánnal
Nemrég szép egészséges és feszes húsú (csak az ilyeneket érdemes megvenni) padlizsánokat leltem az egyik szupermarketben, ráadásul akciósan aminek nagyon megörültem mert ilyenkor elég drágán szokták adni. Megkívántam egy kis melanzane alla pamigiana-t ezért vettem pár darabot, bivaly mozzarellát is kaptam így minden adott volt hozzá. Naná, hogy a végén mégsem az lett belőle! :)
Hozzávalók:
. egy egész csontos csirkemell szárnytővel együtt (kb. 80 dkg.)
. 60 dkg. padlizsán
. 2 dl. házi paradicsomszósz
. 1 db. bivaly mozzarella (12,5 dkg.)
. 4 dkg. parmezán
. 5 dkg. görög feta (kecske-juh tejes)
. fél csokor friss bazsalikom
. 1-1 ág friss kakukkfű és rozmaring
. 1 gerezd fokhagyma
. 2 ek. házi zsemlemorzsa
. só, bors, szárított oregáno
. olívaolaj
Elkészítés:
1. Először is a padlizsán két végét levágom, hosszában négybe vágom, majd a csíkokat felkockázom.
2. Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat forrósítok és ebben sütöm aranybarnára a padlizsánkockákat, közben sózom, borsozom és csapatnyi oregánót morzsolok rá, azután egy papírtörlővel bélelt szűrőben leitatom róla a felesleges olajat.
3. Jénaitálba vagy sütőtálba, egy rétegnyi sült padlizsánt teszek, majd meglocsolom egy-két kanálnyi paradicsomszósszal, azután tépkedek rá pár bazsalikomlevelet is, végül reszelek rá parmezánt és megszórom pár fetasajt-kockával is.
4. Ezt annyiszor ismétlem, míg minden padlizsánt és egyebet felhasználok.
5. A tetejét azután beborítom a felszeletelt mozzarellával, megszórom egy kis reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsával, meglocsolom jóféle olívaolajjal.
6. A sütőt előmelegítettem 180-200 fokra és a sütőtálat a sütőbe tolom, 25-30 percere, míg a tetején a sajt megsül és szép aranybarnára nem pirul.
7. Míg a padlizsán sül, az egész, bőrős-csontos csirkemellet hosszában kettévágom, egy serpenyőben kevés olívaolajon körbepirítom ropogósra mindenhol, közben dobok mellé egy megroppantott fokhagymagerezdet és egy-két rozmaring- és kakukkfűágat is, hogy az olaj és a hús is átvegye a zamatát.
8. Mikor a hús megpirult, egy alufóliadarabbal lazán letakarom és a sütőbe tolom a padlizsán mellé 10-12 percre, míg teljesen át nem sül. (maghőmérővel ellenőrizhetjük, hogy elérte 70 fokot, vagy egy hústűt/hegyes kést a közepébe szúrunk és aztán kihúzva az ajkunkhoz érintjük és ha meleg, nem pedig langyos, akkor jó)
9. Sütés után a húst és a padlizsánt is pihentessük 10 percet, melegen tartva.
10. Közben rukkolából, újhagymából, bébi spenótból összeállítok egy zöldsalátát, hozzá klasszikus vinegrette öntetet készítek.
Tálaláskor a rakott padlizsánt négyfelé vágom a sütőtálban és egy szedőlapáttal tálalom, majd a fél csirkemelleket még egyszer elfelezem (így lesz 4 adag) és a padlizsánra helyezem. Mellé halmozok a salátából, majd az egészet meglocsolom még egy kis extra minőségű olívaolajjal, díszítem friss bazsalikomlevéllel.
Tipp! A rakott padlizsánt akár előző nap is elkészíthetjük, újramelegítve is finom és jobban összeáll mint frissen tálalva.
A rakott padlizsánból érdemes többet is készíteni, mert a maradékot adagonként le is fagyaszthatjuk, majd később bármikor újramelegíthetjük a sütőben 120 fokon.
Ha nincs házi paradicsomszószuk, használjunk olasz darabolt konzervparadicsomot, pl. Mutti polpát.
Finom fűszeres, ízletes padlizsán, - ami akár önálló fogásként is megállja a helyét - hozzá a remek szaftos csirkemell, ropogósra sült bőrével és a friss zöldsalátával egy igazán remek fogás, tökéletes könnyű, tavaszi étel, ajánlom mindenkinek.
Egy palack villányi kékfrankos rozét nyitottam hozzá...
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 610 Ft./adag
Energiatartalom: 525 Kcal./adag
Sült csirkemell paszternákpürével és párolt zöldborsóval
Nemrég az Addoban ebédeltem egy barátommal, és ezt rendeltem az étlapról. Nagyon kellemes fogás volt, bár a csirkemell egy egész kicsit túlkészült volt, de azért nagyon ízlett, főleg a remek köret miatt. Rögtön az jutott az eszembe, hogy ezt otthon nekem újra el kell készítenem. Volt is otthon a spájzban pár paszternák és a hűtőben is volt egy remek tanyasi csirke, így minden adott volt még csak bevásárolnom sem kellett hozzá.
Ez egy egészen egyszerű, - bár a csirke megfelelő elkészítése miatt kicsit trükkös – mégis nagyon finom étel, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók (2 személyre):
. egy tanyasi csirke csontos fél melle a szárnytővel egyben (kb. 45 dkg.)
. 30 dkg. paszternák
. 20 dkg. zöldborsó (lehet mirelit is)
. 1 fej fokhagyma
. fűszercsokor rozmaringból, kakukkfűből és babérlevélből
. 4-5 ek. frissen reszelt parmezán
. só, bors
. olívaolaj
. alaplé
Elkészítés:
1. Az egész csirkéről a mellet lebontom, úgy hogy a csirke szárnyait levágom de csak a középrésztől, a tövét rajtahagyom, majd a mellet egészben, csontostól kivágom, azután hosszában a porcos mellcsontnál kettécsapom, így kapok egy-egy „fél mellet a szárnytővel egyben”.
2. Az így kapott mellet minden oldalán sózom és borsozom, egy serpenyőben, kevés olajon körbepirítom, miközben pár hámozatlan fokhagymagerezdet dobok mellé, majd serpenyőstől együtt a 100-110 fokos sütőbe teszem kb. 45 percre, míg a belseje is átsül, de még szaftos marad. Maghőmérővel ellenőrizhetjük, ha elérte a 70-75 fokot akkor kész.
3. Közben míg a hús sül, a megpucolt és feldarabolt paszternákot egy lábasba teszem, felöntöm annyi alaplével, hogy bőven ellepje, beledobom a fűszercsokrot, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt puhára főzöm.
4. Mikor megpuhult, a felesleges lét leöntöm róla (egy másik edénybe), majd egy botmixerrel pépesítem, ha kell a főzőlével hígítom, hogy lágy, krémszerű állagot kapjak (ha teljesen sima krémet szeretnénk, passzírozzuk át egy szitán is).
5. Sóval borssal ízesítem, fél maréknyi frissen reszelt parmezánt keverek bele és kevés olívaolajat adok hozzá.
6. Egy másik serpenyőben, lefedve, kanálnyi olívaolajon vagy vajon puhára párolom a mirelit zöldborsót (önthetünk alá egy keveset a paszternák főzőlevéből is), majd sózom borsozom és kevés olívaolajjal ízesítem.
Tálaláskor a tányérra szedek egy merőkanálnyi paszternákpürét amit hagyok elterülni, majd kanállal egy mélyedést húzok bele, ebbe szedem a párolt zöldborsót és erre helyezem a csirkemellet amit előtte ferdén két nagyjából egyforma darabra elfelezek. Durvára tört borssal szórom meg és a sült fokhagymákat is melléadom.
Tipp! A sütéskor, ha nincs maghőmérőnk, úgy ellenőrizhetjük a hús állapotát, hogy egy hegyes kést szúrunk be a hús legvastagabb részén a közepéig, és ha tiszta átlátszó lé folyik belőle mikor megnyomjuk és nem rózsaszín, akkor elkészült. Vigyázzunk ne süssük túl, ha nem folyik belőle lé, akkor sajnos túlkészült és a hús kiszáradt.
Elképesztően finom édes és zamatos paszternákpüré, friss ízű zöldborsó és puha lédús szaftosra sült csirkehús. Ezekből áll ez a pompás fogás.
Egy palack félszáraz rozébort bontanék mellé, vagy egy száraz csopaki olaszrizlinget.
Elkészítési idő: 60 perc
Költségek: kb. 550 Ft./adag
Energiatartalom: 560 Kcal./adag
Az utolsó 100 komment: