Nemrég a fejembe vettem, hogy márpedig én most sós perecet sütök, méghozzá olyat amit gyerekkoromban annyira szerettem. Na, nem az akkori bolti kőkemény fogtörőt, hanem az abban az időben, a piacokon kapható puha ropogós héjú fajtát, rajta hatalmas sópöttyökkel, amit nyakban hordozható, fedeles pereces kosárból árultak.
Nagy kutatásba kezdtem a neten, először a sópöttyök titkát kutattam ki, majd a belül puha, kívül hajszálvékony ropogós kéreg/héj kérdését jártam körül. Sok oldalon jártam, sok okosságot találtam. Végül megszületett a recept, ami a várakozásommal ellentétben, mint a jó dolgok általában, baromi egyszerű lett...
Hozzávalók:
. egy csésze langyos víz (csésze=cup=2,4dl.)
. 3 ek. vaj
. 1 tk. só
. 2 tk. cukor
. 3 csésze kenyérliszt (BL80-as)
. 1,5 tk. instant élesztő
a sópöttyökhöz:
. 1 ek. só
. 2 ek. liszt
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit a leírás sorrendjében a kenyérsütő gépbe teszem és a dagasztó/kelesztő programmal elkészítem a tésztát. - ha nincs gépünk, keverő tálban összedolgozni, deszkán átgyúrni és letakarva egy órát keleszteni.
2. A megkelt tésztát belisztezett deszkán átgyúrom, kigyúrok belőle minden levegőt, majd henger alakúra formázom és nyolc egyenlő részre vágom.
3. A kis darabokat vékony „hurkává” sodrom, a két végét a levegőbe emelve és meglengetve tovább nyújtom, majd megtekerve perec-alakúra formázom.
4. A végeit jól összenyomkodom, nehogy szétjöjjenek, majd hagyom 15-20 percig kelni.
5. Közben egy kis tálba összekeverek egy kanál sót, két kanál liszttel és annyi vízzel, hogy egy sűrű palacsintatészta-állagú masszát kapjak. Ebből lesz a sópötty!
6. A megkelt pereceket egy gyöngyöző, forrásba lévő vízzel – amibe egy kanálnyi szódabikarbonát kevertem - teli edénybe teszem és 2-3 percig főzöm benne a tésztát, félidőben megfordítva.
7. Ezután egy sütőlapra teszem őket és a 220 fokra előmelegített sütőbe teszem és 8-10 percig sütöm míg egy kis színt nem kap.
8. Majd kiveszem, rácsurgatom a sómasszát több helyen is, és visszateszem a sütőbe még 5-7 percre, míg ropogósra és aranybarnára nem sül.
Fémrácsra pakolva hűtöm langyosra. Ezután lehet enni!
Pont olyan lett amilyenre számítottam és amire rég vártam. Belül puha foszlós tészta, kívül vékony ropogós héjjal és finom nyúlós sópöttyökkel. Visszahozta egy pillanatra a gyerekkoromat...
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 8 Ft./darab
Az utolsó 100 komment: