Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Tunézia (1. rész)

2011.06.01. 05:00

Miután biztos vagyok abban, hogy mindenki látta-hallotta-olvasta, hogy a télen micsoda felfordulás volt Észak-Afrika egyes országaiban, gondoltam elmesélem, milyennek láttam én a „last-minute mennyországot” (copyright by Index) előtte.

Először is a tények: Észak-Afrikában járunk, a Mediterrán tenger partján, Algéria és Líbia között. Az ország területének 45%-a sivatag. Ez azt jelenti, hogy homok, homok, homok….. ameddig a szem ellát, tehát a földművelést-állattenyésztést, valamint a települések elhelyezését a maradék helyen kell megoldani. A tenger közelsége több dolgot is eredményezett: egyrészt már az ókortól voltak errefelé települések mindenféle népekkel, akik értelemszerűen főleg halászattal, kereskedelemmel foglalkoztak. A föníciaiak például megalapították Karthágó városát, de ezt később meg is bánták, mert a Római Birodalom tövig beletenyerelt a boldogságukba. Erről majd még lesz szó.
Az arab törzsek a VII. században jelentek meg, és különböző dinasztiák uralkodtak az idők során. Volt mikor több, volt mikor kevesebb sikerrel. A fontos, hogy az átmenő forgalommal ellentétben ők maradtak, és napjainkban a lakosság 98%-át az arabok teszik ki.
Megjegyzendő továbbá, hogy az ország 1881-től francia gyarmat lett, függetlenségét csak 1956-ban szerezte vissza, viszont ennek köszönhetően nagyon sokan tudnak még mindig franciául.
Hivatalosan – idén januárig legalábbis – Tunézia államformája elnöki köztársaság. Nem szeretném hosszasan elemezgetni, hogy a köztársaság szó mennyire érdekesen hangzik a földi halandók helyzetét tekintve, legyen elég annyi, hogy valószínűleg nem véletlenül zavarták el az elnök urat.
Azonban éppen ez utóbbi momentum miatt célszerű az utazásunkat profikra (értsd: utazási irodára) bízni. Először is megszerveznek mindent az ember lányának, másodszor mivel ők tisztában vannak a helyi viszonyokkal, el tudnak látni minket a megfelelő információkkal. Olyasmire gondolok, hogy a mi pénzünket csak ott tudjuk átváltatni, mivel az ő pénzüket nem szabad kivinni az országból. Érdemes az utolsó petákig elverni bármilyen praktikus csacskaságra, mert hiába dugdossuk, a vámosok megtalálják. Aztán még az is nagyon fontos volt, hogy a fővárosban az elnöki palotát nézegetni lehet, de lefényképezni nem, mert egyszerre húsz katona ugrik rá a gyanútlan turistára. Velük szintén nem tanácsos packázni, mert hát nyaralni jöttünk, nem börtönben ücsörögni. Mi okosak voltunk, ennek megfelelően jártunk el, és sikerült egy olyan utazási irodát találni, amelynek köszönhetően életem egyik legjobb nyaralását kaptam a pénzemért. Klassz volt a szálloda, eltekintve attól, hogy elég későn kaptuk meg a szobánkat. Ez azért fájt, mert hajnali kettőkor indultunk itthonról, így délután egy órakor már elég nehezen viseltem, hogy rajtunk kívül mindenki húzta a lóbőrt.
Itthon csak az alapdolgokat fizeti ki az ember, a fakultatív kirándulásokra ott kellett jelentkezni, és a helyszínen csengetni a pénzt. Mi kettőre neveztünk be: egy fővárosi kirándulásra, illetve egy kétnapos Szahara túrára. Most ez utóbbiról fogok mesélni.

Korán kelünk útra, sajnos ez elkerülhetetlen, mert annyi dolgunk van, hogy nem érnénk a végére. Mahdia-ból indulunk, amiről sok mindent nem érdemes tudni: egy tengerparti városka, egy mecset, girbegurba, szűk utcák, sok ház, meg még több szálloda. Kész.

Első állomásunk egy El Jem nevű hely, ahol már több bámészkodni való akad. Mint korábban említettem, a mai Tunézia egy része az ókorban a Római Birodalomhoz tartozott. Először úgy volt, hogy csak Szicíliáig mennek, de picit túlszaladtak, és Karthágónál fogyott el a lendület. Megtetszett nekik a hely, maradni akartak. Sajnos a helyiek ezt zokon vették, így került sor a két pun háborúra. Róma ekkor már ereje teljében volt, egyszerűen nem lehetett legyőzni, így a buli vége az lett, hogy provinciát csináltak Karthágóból. Ennek köszönhető, hogy El Jem-ben látható Észak-Afrika legnagyobb és legjobb állapotban lévő római amfiteátruma, amit az UNESCO felvett a világörökség listára. A hatalmas épület remek példája annak, hogyan tudták a rómaiak még a világ végén is prezentálni a jónépnek, hogy ők vannak hatalmon.

Számokban: a III. század elején épült, 138 m hosszú és 114 méter széles, ellipszis formájú épület annak idején nagyjából 35ezer nézőt tudott befogadni. Hatalmas, simára csiszolt kövekből készült, és valószínűleg négy emelet magas volt. A felszín alatt két járat fut, ahol az állatokat, rabszolgákat és halálraítélt rabokat „tartották”, míg ki nem zavarták őket a küzdőtérre. A rómaiak a várost akkor
Thysdrus-nak hívták. Az amfiteátrumon kívül nincs túl sok látnivaló, belül viszont keresztül-kasul be lehet járni. Akinek jó az erőnléte, megmászhatja a többszáz lépcsőt, körbejárhatja a nézőteret, a tetejéről szétnézhet a környéken, stb. Csatangoljunk bátran, megéri. Amikor majd kimegyünk, markoljunk rá a pénztárcánkra, mert minden lépésre jut egy árus. Ha ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy bármi fittyfenét megvegyünk, ne fogjuk vissza magunkat. Ne felejtsünk el alkudni, az arabokat nem szabad megsérteni azzal, hogy elfogadjuk az első árat, amit ajánlanak. Eleinte talán nem leszünk túl meggyőzőek, de bele fogunk jönni. Ja, és ez csak az utcai árusokra érvényes, a boltokban nem kell alkudozni.
 
 
Szépen lassan csorogjunk tovább, haladunk délre a tengerpart mentén. Elmegyünk Sfax mellett, ahol egy hatalmas kikötő van, illetve az országban található 30 repülőtér közül az egyik legnagyobb. Útközben megnézhetünk egy oázist, amit már nem használnak, mert a datolyafák nem teremnek. Érdekesség, hogy egy-egy ilyen oázisban a növényzet három szintet alkot: legfölül vannak ugye a datolyapálmák, utána jönnek a gyümölcsfák, olajbogyók, végül a legalsó szinten a zöldségek. Egyes helyeken a datolyapálma törzsét megvágják, és felfogják azt a barnás színű, édes cuccot, ami kifolyik belőle. Állítólag jó, nekem nem ízlett. Furcsa íze volt, blöeh.

Hamarosan megállunk Skhira-ban egy kávéra, és újabb bazározásra. Együnk egy fagyit, vagy igyunk vizet, mert most már elég meleg van. Skhira egyébként nem túl híres hely, van nekik egy hatalmas olaj üzemük, és nagyjából ennyi.

Gabès-nél nyugatnak fordulunk, egyenesen neki a sivatagnak. Ez látszik a tájon is, mert fogy a növényzet, és egyre szárazabb, kövesebb a talaj. Nézzünk meg egy berber otthont, ami azért érdekes, mert az egész „lakást“ a hegyből vájták ki. Ennek köszönhetően remek a klímája, kellemes és hűvös. Vegyünk bátran a felkínált lepényből, amit mézzel elkevert olívaolajba kell mártogatni, és igyunk a mentás zöld teából is. Ez utóbbit melegen kapjuk, ami először furának tűnhet a kétezer fokos hőségben, de utána jobban érezzük majd magunkat. Nem utolsó szempont, hogy a zöld tea sokkal inkább élénkítő hatású mint a kávé, és a mentától isteni az íze.
 
 
 
Haladunk tovább Douzba, ahol részesei lehetünk az igazi sivatagi kalandnak: tevegelés! Érdemes kipróbálni, haláli élmény. Nekünk nem volt választásunk, mert az idegenvezető srác ellentmondást nem tűrő hangon közölte, hogy nála nincs kibicelés. Aki fizetett, az fel fog ülni a jószágra, ha a fene fenét eszik is. Így hát szót fogadtunk.
Először is, beöltöztetik az embert egy bő lebernyegbe, és mindenkinek kötelezően fel kell vennie a kendőt a fejre. Én komolyan fontolgattam, hogy megfejelem a srácot, mert cefet hőség volt, a cucc meg, amit rám tukmált meleg és büdös. Persze később beláttam, hogy neki van igaza, mert a nap a sivatagban baromi erősen süt, valaminek muszáj megvédenie a bőrünket.
 
 
Pattanjunk nyeregbe. Nincs kívánságműsor, a tevetulajdonos mondja meg, melyik állatra kinek kell felülnie, mert ő ezt jobban tudja. A sivatag hajójáról annyit érdemes elmesélni, hogy hasonlóan a lóhoz, elöl harap, hátul rúg, középen meg púpos és ráz. Az viszont tévhit, hogy büdös, semmivel sem szagosabb, mint bármely más ember által gondozott jószág. Nos, mikor mindenki megkapta az őt illető járgányt, elindulunk az igazi homoksivatagba. Dombocskára föl, majd le, kanyar jobbra, kanyar balra, aztán fordulás vissza. A távolság nem óriási, de. Meg kell tanulni ülni azon a dögön, mert mikor lefelé vagy felfelé megy, akkor hiába kapaszkodik az ember lánya, csúszik előre, illetve hátra. A trükk: el kell lazítani a derekat, és mikor lejt a jószág, hátra kell dőlni. Hegymenetben meg kapaszkodni marhára. Ha belejössz, le sem akarsz majd szállni. A túra végén lehet fotózkodni a tevével és/vagy a tulajjal (nem összekeverendő!), aztán szaladjunk a szállásra. A sivatag közepén, úszómedencés, kellemes hűs szobák…. szerinted…? :)

 
Másnap a párában induljunk tovább, hogy útközben meg tudjuk nézni a napkeltét. Hát igen. Állsz a busz mellett, előtted és mögötted a végtelen homok, néhol kisebb bokorféle izé, amitől úgy néz ki a táj, mintha rengeteg szem lenne a földön, és mind téged néz. Aztán egyre világosabb lesz, és végül szép lassan előbújik a napocska. Itt kell felhörrenni, lehetőleg egyszerre, mert úgy hatásos. 
 
 
 
Douztól északra megyünk tovább, keresztül a Chott El Jérid-en. Ez egy hatalmas, lefolyás nélküli sós tó, amiből néha eltűnik a víz. Egy út vezet rajta átal, amiről tanácsos nem letérni, mert a felszín csalóka, olyan, mint a futóhomok. Elég egy óvatlan mozdulat, és máris eltűnik az ember a sós dzsuvában. Egy francia forgatócsoportot máig keresnek. Egyébiránt errefelé ez hatalmas üzlet: a melegtől elpárolog a víz, utána ott marad a rengeteg só, amit össze lehet gyűjteni, majd ipari célokra felhasználni. Aki kisebb bizniszben utazik, gyűjtheti a sivatag rózsáját, ami szintén só, csak összekeveredett homokkal, meg mindenféle más ásvánnyal és jópofa formákban kristályosodott ki.
 

Amint átértünk a chott-on, valahol útközben megint kizavarnak a buszból, hogy átüljünk egy dzsipbe. Először egy oázisban állunk meg, ami egyszerűen csodálatos látvány. Ha átverekedjük magunkat a sziklákon, köveken föl meg le, akkor a jutalmunk néhány szépséges vízesés.
 
 
Aztán innen kezdődik az érdekes, mert a sofőrök arra szakosodtak, hogy padlógáz-satufék, mindezt a homoktengerben, ami simán a homlokunkig ér. Egyértelműen ez a túra legjobb része, a pasasok úgy vezetnek, mint a hétördög. Az életben úgy nem féltem annyira, mint ott, közben meg eszméletlenül élveztem. Vannak kijárt útvonalaik, ahol minden homokszemet ismernek. Szóval tapossunk bele, a kezdeti 80-100-as tempót toljuk fel 120-150-re, és másszunk meg 2-3-5 méter magas dombokat, majd a tetejükről zúduljunk le ezerrel. Aztán a következőnél forduljunk ki úgy oldalra, hogy a talajjal nagyjából párhuzamosak legyünk, és sikítsunk, mert az autókat valószínűleg decibellel hajtják. Minél jobban visít a delikvens, a sofőr annál jobban vigyorog. A Disneyland-ben lévő hullámvasutak elbújhatnak szégyenükben….
Néha megállunk, mert vannak ám itt nevezetes helyek is: például az a hegy, ahol az Angol beteg néhány jelenetét forgatták (azt, amikor a gróf és kedvese lezuhan a repülővel, és a férfi kénytelen a nőt magára hagyni). Vagy a Csillagok háborúja mittudoménmelyik fejezetének egy részét is itt vették fel (félgömb formájú kunyhók, földből kiálló fémizék, a kiskrapek szülőhelye – mond ez valakinek bármit is?). Fanoknak kötelező, a többiek udvariasan téblábolhatnak.
 
 
Innen tovább már csak Jelmában állunk meg pisi- és kávészünetre, majd a túránk utolsó állomása következik, Keirouan,...

...ahol ismét lehet nagyokat csodálkozni. A várost kb. 670-ben alapították, majd a IX. században élte virágkorát, az Aghlabid dinasztia idején. A XII. században az ország politikai központja Tunisz lett, ennek ellenére Keirouan maradt a Maghreb negyedik legfontosabb szent városa. A legszebb látnivalóvaló a Sidi-Uqba Nagymecset, ahova csak az igazhitűek léphetnek be, a gyaurok nem. Azért a szomszéd ház tetejéről be lehet kukucskálni az udvarra. A várossal egy időben épített templomban 414 márvány- és gránitoszlop található, amit Karthágó romjaiból menekítettek meg. Ezeket korábban tilos volt megszámlálni, hacsak nem akart az ember megvakulni. Aztán itt van még a Három Kapu Mecset, aminek a homlokzata az iszlám építészet egyik remekműve, illetve az óváros, amit Medinának hívnak.
 

Ha valakinek nincs kedve bámészkodni, mászkálni, akkor térjen be egy szőnyegkereskedésbe. A helyi árusok szívesen tartanak bemutatót a szebbnél szebb cuccokból, közben elmesélik, hogy négyzetméterenként merre hány csomó, meg mit jelentenek a színek, a formák, ábrák, ingyombingyom. Nézzük meg jól, mit veszünk, az az igazi, aminek a hátulja le van pecsételve.

Innen utunk már egyenesen a szállodánkhoz visz, a túra véget ért. Nemsokára jelentkezünk a folytatással, és megyünk Tuniszba, Sidi Bou Saidba, illetve Karthágóba. Addig pihenjük ki magunkat.

 

148 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.06. 14:23:34

Fájik a fejem erősen, és nem bánok el könnyen vele. Jé, neked?

2011.06.06. 17:13:49

@Nadine: uhhh, jobbulást! Nekem nem fájik, mert most nincsenek frontok, és én arra vagyok hisztis.

Úgy látom, pörögtek ma az események a Kifőzdében... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.06. 17:18:42

@Jé: Hú, itt akkora égiháború dúlt már kétszer egy nap alatt, szerintem azt érzem. Milyen nagyon-nagyon-nagyon jó, hogy tavaly sikerült megcsináltatni a tetőt...:)

2011.06.06. 17:44:21

nálunk volt vihar reggel, és most is szakad az eső. nemsokára megyek majd haza, ezt csak úgy FYI :)
Az egyébként tényleg hasznos, ha nem esik be az eső a tetőn.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.06. 18:29:56

@Jé: Taníts, kérlek! Mi a szösz az az FYI? Az első szóra van tippem. Tán a másodikra is, de mi a harmadik?

2011.06.06. 19:54:19

öööh, bocsi: For Your Information

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.07. 09:06:15

Úgy látom, egy újabb hétfő köszöntött ránk. Jó reggelt!

2011.06.07. 09:26:34

Jó reggelt!
remélem, nem, mert a tegnapi is elég fájdalmas volt

maybach 2011.06.07. 10:03:50

Jó napot kívánok!

Állítólag kedd van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.07. 10:28:04

@Jé: Én két Nurofennel sem tudtam megszüntetni a fejfájást, este újabb támadást indított a kis rohadék. De egy üveg sör pikk-pakk megoldotta a problémát.

@maybach: Na, így már talán el is hiszem:) Fogadok, hogy hétvégén már tele volt a szád frissen szedett zöldborsóval...

maybach 2011.06.07. 10:54:48

Került bele az is, bár most a meggyre vagyok rácuppanva.
Egyébként a hétvége megviselt nagyon.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.07. 12:34:39

@maybach: Mi volt? Szétfociztad minden porcikád?

maybach 2011.06.07. 16:55:09

A kukker az kukker.
Vasárnap 10-től 13-ig több ízben kikaptunk.
Kuka meleg volt és veszíteni is szeretek.

2011.06.07. 20:15:28

@Nadine: hát, ha két Nurofenre benyomtál egy üveg sört, nem csoda, hogy elmúlt a fejfájás :) Legközelebb próbálj ki valami mást, mondjuk az Algoprin-vodka kombót :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.07. 20:53:35

@Jé: :DDD A kettő közt kb. hat óra telt el... :DDD De süket vagy...

@maybach: Jól látod a helyzetet:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.08. 09:13:09

Jó reggelt. Ma viszont teljesen indokolatlanul elaludtam. Bakker.

maybach 2011.06.08. 09:29:36

Jó reggelt kívánok!

Ráadásul teljesen indokolatlanul zuhog is.
Affene.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.08. 09:56:14

@maybach: Itt is morgolódik. Indokolatlanul. Neki nincs szerelőnél a Lillája.

maybach 2011.06.09. 07:54:10

Jó reggelt kívánok!

Én focizni voltam, jelentem.
Viszont a meggy tényleg érik.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.09. 08:51:48

Jó reggelt!

@maybach: Azt én tudom jól, lelki szemeim előtt már látom, amint egy baromi nagy rigó tele szájjal próbál fütyülni hétvégén a meggyfán.

2011.06.09. 12:47:32

jó reggelt!
nem akarok vészmadárkodni, de ma még nem esett az eső.

2011.06.09. 14:15:06

ja, az lehet. viszont tegnap Medárd volt, és esett, szóval én ebből indultam ki

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.09. 17:11:44

Ránéztem a naptárra én is. Eszembe is jutott:

Belső-Afrika valami Istentől egészen távoli vidékén elfognak a bennszülöttek egy Afrika-kutatót. (Mindez még a két Nagy Háború előtt történik, természetesen.)
Összekötözik, viszik a tűzön rotyogó kondér felé, mikor jön a törzs főnöke.
- Fehér ember, én tanulni Oxford, tudni, mi lenni fairplay. Ha neked név lenni more rövid, mint nekem, elenged. Én lenni UH.
- Nagyszerű - így a kutató - én pedig Félix vagyok!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.06.10. 09:40:03

@Mormogi Papa: ez jó!

Jó pénteket, kávén már túl vagyok, mindenkinek kellemes pümkösdölést!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.10. 14:47:34

Ahoj, a péntek tiszteletére elszállt a netem és a kábeltévém, de már elmúlt:)

Az én "pümkösdöm" az lesz, hogy lemosom Lillát a másnapi műszaki vizsgára:)

@hzizi: Amúgy köszi, neked is:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.10. 16:52:29

Hajrá, Lilla !

Mindenkinek szép hétvégét.
Az elszállás pedig korlátozza magát a madarakra. Ha szabad kérnem… :-)

Egy kis régizene:
www.youtube.com/watch?v=G3EGiPJAM5A&NR=1

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.10. 16:54:31

Elfelejtettem mondani: csak hallgatásra, nem nézésre - különben elszédültök. Ott voltam, de nem én kameráztam. Nem mintha az garancia lenne :-)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.11. 16:11:08

Á... Szóval, Maybach tele szájjal ül valami gyümölcsfán, néha lejön focizni, mindenki más meg ültet, ahogy én. Dicséretes.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.06.11. 17:35:52

Szép napot!
Az ültet stimmel. Csak épp nem mi ültetünk, hanem a váratlan ismerősök bennünket...

Legyen szép hétvégétek! Meggyes, focis, rokonos, régizenés :)

maybach 2011.06.13. 11:11:51

Jó napot kívánok!

Jelentem a meggy érik rendesen.
A világon nincs annyi borsó amennyit megpucoltam. És még estére is maradt. Hihetetlen.
Szerencse, hogy szeretem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.13. 12:53:46

@maybach: Ezt én a távolból is pontosan láttam. Hogy ülsz a meggyfán, tele szájjal fütyülsz, közben borsót pucolsz. Jó dolga van a nejednek:)

maybach 2011.06.13. 16:32:47

Remélem ő is tudja.
Buksinak tetszik a Duna.
Bár nem úszik

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.13. 19:53:54

@maybach: A Duna ritkán úszik, lehet, hogy ezért tetszik Buksinak:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.14. 11:44:36

Itt megállt az idő, kérem szépen? Tisztára hétfő-feelingem van...

maybach 2011.06.14. 13:11:20

Jó napot kívánok!
Szerencsére kedd ez, mert már most elég is a hétből.
Medárdot csókoltatom.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.14. 15:37:43

@maybach:
A kis Medárd elszaladt,
de a nyoma itt maradt!

Szóval, csak tessék sietni azzal a recsesznyével, mert vízízű lesz! Bezzeg a Duna nem az… :-(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.14. 16:04:30

@Mormogi Papa: Akkkkkora felhőszakadás volt itt az előbb, hogy olyan már nincs is. A macskáim is bejöttek mind, pedig nem gyáva legények.

maybach 2011.06.15. 07:56:42

Jó reggelt kívánok!
Mára nem kellene eső.
Az esőcsinálók ne keressék a bajt!

maybach 2011.06.15. 09:04:58

Ezt szépen kilogiztad.

maybach 2011.06.15. 14:45:48

Nem voltam elég meggyőző. Percek óta zuhog.
Ráadásul lassan mennék is elfele.
Ebből még akármi is lehet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.15. 18:07:40

@maybach: Szerintem legyen bunyó, húzz be egy nagyot Medárdnak.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.15. 20:46:15

Medárd nálam is próbálkozott, de cselesen kikerültem. Így viszont nem ebédeltem. Nem baj, csak nem észlelek fogyást :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.15. 22:55:35

@Mormogi Papa: Sajnos, mostanában én is így vagyok ezzel, sőt... Állítólag a szerelem teszi, de ez nem nagyon vigasztal, amikor nem tudom begombolni a vadonatúj 38-as blúzaimat.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.06.16. 08:43:33

Jó reggelt, napot mindenkinek!
Tudtátok, hogy az IBM cég már 100 éves?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.16. 09:14:05

Jó reggelt.

@hzizi: Kénytelen vagyok tudni, éppen tegnap olvastam az egyik cikkben:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.16. 22:15:01

Ahogy elnézem a helyzetet, jöhet a Nyár-kánon :-)
www.youtube.com/watch?v=WTvxMd4ke4I

Addig is egy kis hallgatni való gitárzene:-)
www.youtube.com/watch?v=5wTVLIZaxMk&feature=related
Egy régi kedvenc Claude Debussytől - a világ egyik legjobb gitárosával:
//www.youtube.com/watch?v=If0hdunfYSk&feature=related
Illetve két, nem kevésbé (s nem ok nélkül) világhírú gitárossal:
www.youtube.com/watch?v=28ksrjwn2ew

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.17. 08:21:47

Jó reggelt. Hát, úgy látom, itt totál megállt az élet. Lehet, hogy úgy, mint a Csipkerózsikában? Maybach meggyel a szájában alszik a borsóstállal a kezében, Jé éppen a tütüjét igazgatta (nagyon teli volt), amikor meglepte az álom, Toma készítette elő a tárcsasütőjét, úgy aludt el, Hzizi természetesen pecabottal a kezében (bár ő legalább néha beköszön), Fiam a buszon alszik (ez tuti), Pálcika meg nyilván főzés közben... És aki nem jut most eszembe, az nyilván annyira régen járt itt, hogy azért nem jut eszembe.
Mormogi van egyedül ébren, meg én. De én meg bandzsítva, szóval, jó eséllyel már nem sokáig...

maybach 2011.06.17. 09:24:14

Jó napot kívánok!
A meggynek lassan vége. A borsó még kitart.
A fejem meg fáj.
Cserében itt a hétvége.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.06.17. 10:46:35

hajrá hétvége! meg múzeuméjszaka! meg kávé....

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.17. 12:05:12

@hzizi: Gondolj rám, én végig dolgozni fogok, mint a barom. Ha már másfél hétig szabin voltam, megérdemlem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.17. 17:37:49

@Nadine:
Hogy én miért mit érdemlek, azt nem tudom, de eddig fordítottam. Büntiből angolból. Hogy nehogy véletlenül egyszerű legyen a dolog, a címeknek (filmek) egyenként kellett utánanézni többfelé: volt-e magyar címe és mi…
Cserében egyelőre úgy néz ki (de "mindig történik valami", mint a Galeries Lafayette-ben mondották volt) , hogy talán a hét végen nem kell dolgoznom :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.06.17. 21:31:55

Szép estét. Mindenkinek.
@Nadine: Talált, süllyedt+portásfülke... :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.06.17. 23:48:47

@Mormogi Papa: Per pillanat olyan hely nincs...
Valahogy elszállt az álmatlanságom :)

maybach 2011.06.18. 10:37:38

Jó napot kívánok!
Itt a hétvége, meg is jött a szél.
Örülök.
Jelzem én bárhol tudok aludni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.18. 15:02:43

Szép napot! Most értem haza az eddig tartó lepkeáradatban való csavargásból. Elmentem nadrágot venni a piacra, és hoztam kb. 5 pár gyönyörű ásványos fülbevalót. Tiszta sor, remekül fog állni nadrág helyett:)

maybach 2011.06.18. 21:25:11

Jó estét kívánok!
Buksi autóval utazott és én is túléltem.
A Duna itt is tetszett az ebnek, de úszni nem hajlandó.
a visszaút után lehetett takarítani rendesen, de sebaj.

Nadine!
Ha a Túszt nadrág helyett fülbevalókban várod akár hatásos is lehet.
Persze kérdés mit szeretnél.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.18. 21:41:18

@maybach: Szerintem, ha a Túszon múlik, ő szívesen eltekint a nadrágtól.

Amúgy én sem kaptam választ, Te megkaptad másolatban?

Pálcika 2011.06.19. 10:10:11

Szép Reggelt!
Kávé!?

maybach 2011.06.19. 10:25:16

Jó napot kívánok!

Nadine!
Igen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.19. 10:30:02

Jó reggelt, enyhülő szibériai szeleket kérek, vacognak a klematiszok...

@Pálcika: Igen, kérek szépen, de mostanában csak reggeli után. Viszont egy kúra Pantaflux, és az éhgyomorra kávézás azonnali beszüntetése roppant hatásos, meg kell mondanom.

@maybach: Most a laposon vagyok, nem tudom, a másikra írt-e, de késő estig nem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.19. 19:16:57

Én bizony nem voltam olyan merész, mint Maybach. Megnémult a billentyűzetem :-)

Igen itt is hűvös idő, némi szél és csepergés. Most mondta a híradó, hogy leállították a Libegőt. A szél miatt!

Legalább tudom, mióta ida járok, hogy a klematisz nem egy betegség :-P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.20. 08:54:32

Jó reggelt! Hétfő van, de vidám vagyok, mert a héten önként hazarohanó túszt ejtek!:)

maybach 2011.06.20. 13:15:47

Jó napot kívánok!
Újabb dolgos kis hétfő.

Nadine!
Látom küldtél képeket a fülbevalókról a Túsznak.
Vagy csak leverte a labancokat.

spájdernecc 2011.06.20. 16:15:43

@Nadine:
még hogy tevét...
TEát, vagy káVÉT!
ne hadarj :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.20. 16:48:03

@spájdernecc: Én tényleg tevére gondoltam:DDD

@maybach: Á, nem... Megmutattam webkamerán:)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.20. 20:22:42

@Nadine: Majdnem eltaláltad :-)
Jó túszolást :-)

@maybach: Mostmár kellemes keddet :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.21. 09:02:52

Jó reggelt. Szóval, Ti is elaludtatok...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.21. 14:17:29

Áh, csak hétig - bejöttem és elkészült a fordítás. Ez most franciából :-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.06.22. 00:33:34

Szép napot!

@spájdernecc: Végre, látunk Téged is! Hogysmint?
Minden rendben a háló körül?
@Nadine: Te kamerában mutogatod magad? Most nagyot csalódtam... :)

Szeretnék egy oldalt reklámozni, ha lehetséges, előre is köszönöm. Kérlek, ha van rá pici időtök, látogassatok el ide. Köszönöm.

kepekbenazelet.blogspot.com/

maybach 2011.06.22. 11:06:56

Jó napot kívánok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.22. 11:54:24

Jó reggelt, vagy mi a szösz.

@fiam: Talán egy másik életben, komolyan...

2011.06.22. 17:34:23

sziasztok!

szeretnék egy messzehangzó sikolyt megereszteni, már ha elbírják a kifőzde falai.... olyan mértékben hulla vagyok, hogy hihetetlen. és számolom a napokat a szabadságig, már csak 57 :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.22. 21:29:06

@Jé: Ekkora néptelenségben akkorát ordíthatsz, amekkorát csak jólesik:) Neked egyébként is szabad. Ezek szerint augusztus végen röppensz világgá?

A hullaságban osztozom, napok óta most jutottam ki a házból egy félórás Stefi-sétáltatás erejéig...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.22. 22:21:23

Klasszikus (azt hiszem NBA - nem, nem - nem az amcsi kosárszövetség :-) kabaré idézettel:

Ép testben épp, hogy élünk...

Bár egyesek az első tagmondattal se értenének egyet :-P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.23. 14:57:25

@Jé: Látod, Jé? Sikongathatsz kedvedre...

Zuzuka 2011.06.23. 17:25:02

szép estét! hűvösebbet, ha kérhetem, mert itt hőguta van 3 napja.

maybach 2011.06.23. 21:59:06

Felénk is nagy meleg van, de inkább ez, mint az eső, elvégre nyár van.
De hogy az a rengeteg borsó honnan szivárog be?
Elképesztő.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.23. 23:13:49

@maybach: Megint csak jelesre vizsgáztál, mint időjárás-felelős. Jelentem az eső idejött. Egy perce indult hatalmas cseppekben...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.23. 23:15:45

Már itt is szakad, hűvösödik, de ez most jóleső...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.23. 23:16:32

Most meg már cca. 50 fokos dőlésszögben (a függélyeshez képest) égzengés közepette tombol...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.23. 23:17:21

Várom a zöldborsót, mert egy kis leves is jól esne. Főként, ha lehűlés várható :-)

Pálcika 2011.06.24. 08:10:00

Szép reggelt!
Jól indul a nap,kialudtam magam és kellemes napsütéses- szélcsendes időben a teraszon olvasgatok és KÁVÉZOM!:))))

egészen kedvet kaptam a porcicaüldözéshez :))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.24. 11:29:57

@Pálcika:
Azt szerintem nem szabad se elkapkodni, se túlzásba vinni :-)

Remélem, este nem lesz megint olyan viharos eső, mint tegnap… Még az antennát is kihúztam, a villany is vacakolt… Nem volna kellemes két kilométert kutyagolni esőben - s akkor már sárban… csomagokkal…

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.06.24. 15:06:41

@Pálcika: Hehe, Pálci, már a múltkor lebuktál, hogy életedben nem találkoztál még porcicával:))) Azt sem tudod, mi az, de ha eljössz hozzám, többnek is bemutatlak:)

Na, mivel senki nem mondja, szólok, hogy péééééééééééééééééénteeeeeeeeeeeeeeeeeeek, de ez még hagyján, ma hajnalban túszt ejtek!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.06.24. 15:56:50

Nos, legyetek jók (vagy rosszak:-) én most megyek. Jó hétvégét!
süti beállítások módosítása