Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Tepertős libazsír

2009.12.28. 07:27 Bombadil Toma


 

Na ez aztán tényleg nem egy komplikált étel! Gondolkodtam is, hogy belefér-e egyáltalán egy gasztroblog keretei közé, de aztán csak megírtam ezt a posztot, mert mégiscsak egy rendkívül finom dologról van itt szó.

A tepertős (töpörtyűs) libazsír, - de akár lehet kacsa is – remek vendégváró falat lehet mondjuk frissen, házilag sütött fehérkenyérrel kínálva, apróra vágott sózott lilahagymával vagy zöldhagymával. Vagy ha ki igazán akarunk tenni magunkért, megszórhatjuk szarvasgomba forgácsokkal, kikészíthetjük mellé a féltve őrzött különleges sónkat, egy Fleur de sel-t vagy rózsaszín himalájai sót és máris kész egy „puccos” előétel a vacsorához.

Alapvetően ezekhez lett kitalálva a töpörtyűs libazsír, de én továbbmegyek, és azt mondom nem hibázhatunk nagyot, ha esetleg egy kiskanálnyi tepertős zsírban sütjük meg a reggeli rántottánkat, vagy mondjuk ebben pirítunk kérget a konfitált kacsacombunkra, sütünk/pirítunk meg egy adag előfőzött burgonyát... Sőt a napokban, anyám „skutellában” hozott, amúgy sem gyenge krumplis tésztáját is ebben a zsírban melegítettem meg, lepirítva azt egy serpenyőben. Szerintem nem kell bizonygatnom, mennyire ott volt a szeren...

 
Az elkészítése:

 
1. Egy kilónyi bőrős libahájból zsírt olvasztok és töpörtyűt sütök az itt leírt recept alapján.
2. Ezután a töpörtyűket egy papírtörlőre szedve hagyom kihűlni, miközben a kiolvadt zsírját a hűtőbe teszem egy-másfél órára, hogy kissé megdermedjen.
3. Egy késsel apróra vagdosom a töpörtyűket. De betehetjük robotgépbe is, csak vigyázzunk ne túl apróra vágja mert akkor pépes lesz.
4. Majd a sűrű, ikrásra hűlt, de nem teljesen szilárd zsírba belekeverem a töpörtyűket, egy laposabb kerámiatálba öntöm (ebből később könnyebb lesz kenni és szebben is mutat) és visszateszem a hűtőbe, hogy teljesen megkeményedjen.
5. Egy zsírpapírból kivágok a tetejére egy akkora darabot ami pontosan elfedi, rásimítom és így tárolom tovább a hűtőben tartva. Használatkor csak felhajtom a zsírpapírt, majd visszasimítom ha már nem használom.

 
 
A tepertős-libazsíros kenyérhez testes száraz fehérbor illik, mondjuk egy pohár olaszrizling...

 
Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: összesen 790 Ft.

 

160 komment

Címkék: gasztro recept toma előétel liba

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.29. 19:41:43

@fiam: Nem, nem, ez inkább egy meztelen esernyővázra emlékeztet. Mintha egy nagyobb vázat a fejébe húzna, és ahol annak a pálcái középen összeérnek, onnan indulnak felfelé, szétállva egy kisebb ernyőcske pálcái. Hát látod...:) Mekkora a Jóisten állatkertje...:DDD Arról már nem is beszélve, hogy Kenny vérkeringését nem serkenteni, hanem lassítani kéne inkább.

tistedur 2009.12.29. 19:46:22

@Nadine: ez jobb lehet, mint a mágneses karkötők, amiktől nem fognak fájni az izületeid.akarok egy egyet!!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.29. 19:56:20

@tistedur: Azokra a karkötőkre gondolsz, amiket az a lógófülű dr. Levine ajánlgat a tv-ben? Az csúcs. Egyszer kaptam ajándékba egy árustól, amikor még a muffházban dolgoztam. Állandóan nevetnem kellett tőle. Hangulatjavítónak jó volt :)
Aztán, amikor kezelést kaptam a vállaimra a kórházban, befektettek egy mágnescsőbe. Olyan szinten állítódtam el, hogy két órát ültem utána a buszmegállóban, mire egy buszra föl tudtam-mertem szállni. Nekem nem barátom a mágnes.

@Nadine: Még mindig nem vagy túl jó véleménnyel Kennyről, úgy látom... :)

Maybach és a többiek hol vannak? Előszilvesztereznek?
Nyuszó távolléte kifejezetten aggaszt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.29. 20:20:11

@tistedur: Ahha, Te valójában Zuzukával akarsz az éteren át kommunikálni, mi?:) Szép kis színt vinnél a lakótelep életébe:)

@fiam: Mitől lennék? Minden reggel ő ébreszt...

Zuzuka 2009.12.29. 20:25:53

nekem volt ilyen fejmaszírozóm, olyan mint egy nyitott végű habverő, és nagyon lassan kell rányomni a fejre, majd lehúzni róla. nagyon kellemes, komolyan, minden porcikám libabőrös tőle:) elég érzéki cucc, próbáljátok ki!
meg is keresem holnap - csakis a kommunikáció miatt:))

Zuzuka 2009.12.29. 20:27:38

mágneses fejpántom is van - hehe
fejfájás esetére.

Zuzuka 2009.12.29. 20:34:14

@fiam: rossz pólusoddal toltak be a mágnescsőbe, nem mindegy lábtól vagy fejtől, vonzás vagy taszítás:)
a fejpántot használtam párszor, azzal szedtem fel a gombostűket mikor kiborult a doboz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.29. 20:37:25

@Zuzuka: Kenny ezzel járkált az utcán. Nem húzgálta fel-le lassan, csak közlekedett benne, mint egy marslakó. Mondjuk, ehhez az ő arckifejezése is nagyban hozzájárult.

Azért ha elképzelem, ahogy hason hemperegsz a szőnyegen, és a homlokodon gyűlnek a gombostűk:DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.29. 20:40:56

@Zuzuka: Ez most annyira fájt, hogy begörcsölt az oldalam :D

@Nadine: Kenny-nek keresek valami lakhatást itt helybefaluba. Nagy a tespedés mostanság, a polgármesterünk se ültetett virágot már mióta. Jó lenne felrázni a közösséget. No meg ő lenne a jövő évi polgiválasztás titkos favoritja nálam. Nem lógna ki a sorból... :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.29. 20:50:28

Most kikapcsolok. További szép estét kívánok!

Zuzuka 2009.12.29. 20:52:05

jajj, de jót röhögtem!!!:DDD
reggel meló, jó éjt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.29. 21:02:41

Jó éjt, leánykák:))) És még nem is láttátok az egérkés papucsomat, amit ma újítottam a Rossmannból:))) Annyira röhögtem rajta(m), hogy le is kellett fényképeznem.

tistedur 2009.12.29. 21:33:56

@Nadine: remélem, mi is láthatjuk :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.29. 22:26:54

Pszt, ne áruljátok el senkinek, de ilyen fejmaszírsa-antennánk nekünk is van... Én ugyan nem bírom ki, ideges leszek tőle, de Mormoginénak meg a hugijának nagyon bejön. Egymásnak vették Karácsonyra :-) Megpróbáltak rábeszélni többször, de nem ment... Pedig én próbáltam, kéremszépen!

ÉS mit szólnak a mecsekok az egérkés papucshoz?
Én kérem kaptam egérpadot (optikai egereink vannak, nem használunk ilyet) a két unoka fényképével meg egy pótegérrel! Utóbbi nagyon aranyos, kézzel rajzolt gumilapból kivágott példány. Megdicsértem. Válasz: neked csak az egér tetszett???...
Kaptunk még magunknak néhány ruhadarabot, táskát, CD-t és DVD-t - és volt köztük meglepetés is :-)
Meg még könyvet is. Az enni- és innivalók halmáról nem beszélve :-)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.12.30. 08:41:05

@fiam: Köszi, fiam, megvagyok!

Csak nehéz időket élek eléggé.

A karácsony eltelt valahogy, szomorkodósan, de ettől még az összes meló megvolt vele.
Benedek továbbra sem alszik semmit, én már inkább ki sem nyitom a számat, mert egy egyszerű mondatban is több hibát vétek, keresgélem a szavakat (fura, milyen hamar kiesik a beszéd.. O.o )
ellenben az emelgetéstől becsípődött egy ideg a gerincembe, úgyhogy most enélkül emelgetem tovább, hogy fel bírnék egyenesedni, meg persze minden mást is így csinálok, csak úgy heccből..

Tegnap megvolt papa gyászmiséje, temetés nem, mert mamával mindeketten azt kérték, hogy hamvasszuk el őket, és szórjuk a Dunába. (Marót dunaparti település)

Hát így vagyogatok..

A Jézuska azért jött, és hozott sok okos dolgot, lévén, hogy most tényleg sok mindenre volt szükségünk Benedek miatt, úgyhogy kiosztottam, kitől mit kapunk, viszont, mivel sok rehab eszköz is van köztük, ezeknek a beszerzése is rám hárult, de megoldottam, úgyhogy faramuci módon, mots, hogy szinte teljesen elmaradt a karácsony, kaptam talán életemben a legtöbb igazán jó dolgot.

Kaptunk mei-tai hordozót, hintát (nem rendeset, hanem ilyen rugóra függesztehtő kezeslábast, amibe belecipzározom a delikvenst, és ahogy fel-le ring, függőlegesen, álló helyzetben, kiváltódik nála a mászóreflex - fogalmam sincs mitől, de nem is izgat, a Tunyogiban imádja- és magától kondizik), sok-sok ruhát és játékot neki, napfényvédőt a kocsiablakra (de olyat, amiből kilóg egy ilyen játszóizé; nagyon szereti, ha hosszan autózunk, szuper dolog), jénaikat, botmixert, ágytakarót. Gábortól társasjátékokat kaptam, ő tőlem könyveket és egy elég korrekt sommelier készletet.

Hát elég jómkarácosny volt, ilyen szempontból, bár máshogy lett volna..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 09:10:55

Jó reggelt.

@tistedur: Ha adsz egy működő mail címet, láthatod. A világ elé azért nem tárnám az infantilizmusom:)

@nyuszómuszó: Nekem sok minden új a kommentedben, igaz, saját lelkem kímélése miatt ritkán járok a blogodon. De nagyon együttérzek Veled, ha ez számít egy csöppet.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 09:12:15

@Mormogi Papa: Akkor Mormoginé is tud kommunikálni Kennyvel. Szerintem az antennásoknak kellene kis virtuális közösséget alkotnia, de lehet, hogy már meg is tették, csak mi nem fogjuk az adást:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.30. 09:17:22

Jó reggelt!

@nyuszómuszó: Ó, Nyuszókám! Nem is tudok mit írni arra, ami Veletek van. Tudom, hogy a lehető legjobban teszitek a dolgotokat. Ezért azt kívánom, hogy mielőbb legyen meg a gyümölcse is!!!
Hihetetlenül erős vagy.
Minden jót kívánok Nektek!

Zuzuka 2009.12.30. 10:46:16

becsúsztam ma reggel is, azóta itt mindenféle időjárás lett, hó, eső, hatalmas köd, jön a meleg.
kávét szeretnék!

@nyuszómuszó: mozgalmasan telnek napjaitok, nagyon sok türelmet és kitartást kívánok neked! szerintem a pár hónapos babáknál már jelen lehet a félelem, ismerve a történteket ez nagyon is érthető.

maybach 2009.12.30. 11:46:59

Jó napot kívánok!

Nyuszó!
Nektek meg még gyors javulást és kitartást is.

Az idő itt is nagyon változékony.
A Duna-parton hatalmas sár tenger. Bár ez engem jobban zavart tegnap, mint Buksit.

Ilyen köbüki satyit én is kérek.
Rengeteg dinkát ismerek. Lehet ezzel tudnék velük némiképp kommunikálni.

Zuzuka 2009.12.30. 11:55:05

@maybach: velem már biztosan:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 12:25:21

Valami ilyesmit hord Kenny is. Csak hogy képben legyenek, akiknek még nincs antennájuk:
tisztaforras.5mp.eu/web.php?a=tisztaforras&o=uO4Giz2Wp2

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 15:45:44

@Bombadil Toma: Akkor csak némasági fogadalmat tettél?:)

tistedur 2009.12.30. 15:50:33

jó reggelt, jó kocsonyafőzést, jó ufóradarozást :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.30. 15:52:26

@Nadine: nem, csak teszek-veszek itthon, aztán csak néha nézek rá a radarra és kommentelek ide-oda. most valahogy a kifőzde kimaradt, da ezért mindig benézek... most meg jól elmegyek itthonról:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 17:27:33

@Bombadil Toma: Radaaaar??? Te már vettél Kenny-féle készüléket?:)

tistedur 2009.12.30. 17:32:50

@Nadine: nem :) de csalk most tértem magamhoz úgy igazán..:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 17:40:17

@Nadine: Mormoginé bárkivel tud, s néha kénytelen is kommunikálni... Ez a mesterségével jár :-)
Mivel pedig a házban jelenleg három és fél flúgos lakik, (akikről tudunk és minket szigorúan nem számlálva :-) erre néha szükség is van ...
Írtam már, hogy egy szolgálatos rendőrt be kellett mászatni az egyik ilyen lakásába 26-án? Megjelent két hölgy (a jelek szerint legalább az egyik szintén "klubtag" lehetett) azzal, hogy a delikvensnek 24-én ki kellett volna jönnie valahová Dömösre a családhoz, viszont kedd óta nem veszi fel a mobilját se. Se kép, se hang :-)
Mi a csodát gondoljon az ember fia (leánya, nem kívánt dörlendö)? Segítettünk, ahogy tudtunk. Estére előkerült a delikvens, de azt a testvére már nem várta meg... Illetve LÁTNI azóta se láttuk, de némi mozgás (világosság, TV hang) van nála...

Melyhez hasonló lyókat kívánok Kenny trágyában keltmintfent Göre Gábor ö.m.f.
(helyett) MP

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 17:46:10

@tistedur: A kocsonyához anyóspajtás szerint már csak egy dolog hiányzik (Ő a fő szállítóm!), mégpedig a hideg!
Mert anélkül nem az igazi...

Pedig - igazodván az én különleges igényeimhez - az enyémben nincsenek ehetetlen részek...

Igazán rendes tőle!
(Én egy olyan rághatatlan - ehetetlen résztől úgy megundorodom, hogy képtelen vagyok tovább enni. Mindenki nagy felháborodására gyerekkoromban még a "nyeleshusit" is fumigáltam! Persze egyébként sem igen kedveltem a csirkét... Azóta "betörtem" több szempontból. De nem mindből! :-)

tistedur 2009.12.30. 17:51:32

@Mormogi Papa: a hűtő csodás találmány :) ez most jó füstös kocsonya lesz:két köröm, füstölt csülök és füstölt oldalas (remélem nem lesz túl sós)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 19:13:53

@tistedur: Ja, ja - csakhogy nincsen gumiból...
Arról a jó ólmozott pesti levegőről már nem is beszélve :-)
Egyebekben nem bánom, ha akad benne némi (!) nyúlcsemege: szeletelt répa. De a füstölt csülök és az oldalas remekül hangzik!
(Egyéb zöldségeket viszont nem kérek bele...)

Zuzuka 2009.12.30. 19:15:46

a mi kocsonyánk gyorsan kész lett, átballagtam érte anyuhoz és lenyúltam 3 adagot. reggelire szeretem kis citrommal... hmmm alig várom!
a fiúk nem szeretik, nem is tudják mi a jó.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 19:18:47

@Zuzuka: Pedig azzal is jó! De tormával... :-)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 19:20:53

@Zuzuka: Ezt a citrom-dolgot sosem értettem a kocsonyával kapcsolatban. Mondjuk, én a halra sem teszek. Most vagy sósat eszik az ember (a nyúl), vagy savanyút. Nem keverem a dolgokat.

tistedur 2009.12.30. 19:31:04

@Zuzuka: mázlista :) én meg itt szenvedek vele :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 19:37:13

Részben igaz...

Szerintem határozottan elvetemült mindenki, aki a teába (valódi teára gondolok!) citromot tesz... Tegyen vízbe, azt pedig hívja limonádénak - de ne szennyezze a jó innivalót!

Zuzuka 2009.12.30. 19:39:11

csak pici citromlé, nem csurgatom tele, azt nem csípem én sem.
főztem volna, de dolgoztam és a mama megelőzött, és persze az övé sokkalta finomabb.
holnap szabi, bibííí!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 19:42:12

@Zuzuka: A Dobó teret nem fenyegeti hóesés? Itten fene nagy köd van csak, de attól csak látni nehéz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.30. 19:52:29

@Mormogi Papa: Én minden teát agyoncitromozok, mert úgy szeretem. De kocsonyába soha!:)

Zuzuka 2009.12.30. 20:10:17

@Mormogi Papa: reggel havas volt, aztán latyakos, délután pedig hurka és forraltbor illatú.
de gyorsan elrepült ez az év!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 20:15:45

@Zuzuka: Akkor a legjobbakat a végére ! (Tudom, tettetek is érte :-)

@Nadine: Most mit mondhatnék? Biztosan nem szereted a koktélokat sem :-)))
(Mellesleg az itókákat én is inkább Trisztán és Viz... pardon.)

Mindenkinek BOLDOG ÓÉVET (amíg még tart benne - mert egy és egynegyed nap tán még lehet jó :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.12.30. 20:17:12

@Nadine: Ki ne felejtsem a pisztááciát... Mormoginé is agyoncitromozza a teákat - már amit annak nevez :-) De gondolom, ezt már mindenki kitalálta :-)

maybach 2009.12.30. 21:44:11

Jó estét kívánok!
Kocsonyára kell kevés citromlé, teába nem. És kész!

2009.12.30. 22:13:16

jó estét!
lőjetek le nyugodtan, de sztem mindkettőbe kell citrom. csak a vita kedvéért. :)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.31. 00:02:51

én a gyümölcsteába citromot (a simát csak tejjel), a kocsonyára ecetet...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 09:10:58

Jó reggelt. Na akkor, tisztázzuk. A tea citromos (ez is a neve: citromos tea:)), a kocsonya meg naaaaagyon húsos, nyulasabb helyeken zöldséges. Csípős is lehet. De a citrom rajta csak valami arisztokrata csoffadvány, az ecetről már nem is beszélve. Elég savanyú az élet anélkül is.

Most pedig kááááááávéééééé! Mert aztán neki kell állnom almás pitét sütni az új sütővel, tehát ki tudja, mikor lesz kész, ha a sajtos rúdból indulok ki. Mert Toma nem válaszolt a kérdésemre. Biztosan éppen ecetezett valami nem oda illőt.

Zuzuka 2009.12.31. 09:51:49

jó reggelt!
pici citrommal:)) a kocsonyát, és a teát is.
elbúcsúzom tőletek, idén már nem leszek.
sütök, főzök készülődök, béreltünk egy házat, jönnek a bagzómacsekok 3 napra, együtt szilveszterezünk itt az én szép városomban.

Békés, boldog űj esztendőt kívánok mindenkinek!!!
ne felejtsetek el holnap malachúst és lencsét enni, a jövő év megalapozása miatt. aki nem szereti, az is gyűrjön le egy falatot - én szóltam:))
fűszerkéregben sült, kolbásszal töltött karaj készül, köszi Toma.

tistedur 2009.12.31. 10:02:23

jó reggelt, jó kávézást, szerencsekucu fülét :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 10:26:08

@Zuzuka: Tyű, Zuzuka, ez ám a program!:) A menü is irtó jól hangzik... Helyes, ne én fogyózzak állandóan egyedül:)

Neked is békés, boldog, vidám új évet kívánok, és igenis, holnap főzök lencsét, meg disznókát (az is malac volt valaha:)). Érezd nagyon jól magad!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.31. 10:28:00

@Nadine: a teát csak kelet-európában isszák citrommal, a világ maradék kilencven százalékában üresen, tejjel vagy vajjal...
a kocsonyához meg azért kell valami savas, többnyire ecet, hogy a zsírosságát ellensúlyozza és ezáltal könnyebben emészthető legyen, ezt már őseink is nagyon kitalálták... punktum!!!!:)))
mi is volt a kérdés??:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 11:09:39

@Bombadil Toma: Akkor én kelet-európai nyúl vagyok, minden teából limonádét készítek, kivéve a nagyon fahéjas vagy nagyon mentás teákat.
Az én kocsonyám, kérem szépen, nem zsíros. Tehát nincs mit ellensúlyozni:) Olyan könnyen emészthető, hogy ihaj!

Az volt a kérdés, hogy létezik-e, hogy az elektromos sütő lassabban süt, mint a gáz (hasonló hőfokra beállítva), és hogy a légkeverés tulajdonképpen egy "rápirítás" funkció-e?

maybach 2009.12.31. 11:19:56

B.U.É.K.!

A teába nem kell citrom.
Tejet az angolok kezdtek önteni, de alá, hogy a csésze ne repedjen szét a forró teától.
Eredetileg üresen, ízesítés nélkül, sok helyen habosra keverve itták.

A kocsonyára meg azért kell kevés citrom, mert úgy szeretem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.31. 11:22:04

@Nadine: nem süt lassabban, de lehet, hogy úgy érzed, mert a gázos túl forró volt.
ha beállítod megfelelő sütési fokot, és kellően előmelegíted(míg kialszik a kis lámpa), akkor nem lehet gond.
a hőlégkeverés, azt szolgálja, hogy egyenletesebben süljön a kaja, és hogy több szinten is süthess egyszerre. viszont ha hőlégkeveréssel sütsz, legalább 10%-ot vegyél vissza az előírt hőfokból...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 11:22:08

Toma, két óra múlva már nem lesz aktuális a válasz!!! Bakker.

@maybach: Akkor a kocsonyáDra kell citrom. Nem a kocsonyára:)

tistedur 2009.12.31. 12:25:34

@Nadine: almás pite..ohhhhh nekem egy kis sült birsalmával kell beérnem :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 12:31:28

@Bombadil Toma: Az óra nem érzésre megy... A régi gázoson 18-20 perc alatt sült meg a rúd, itt még 30 percnél sem volt kész, és a hőfok is stimmelt, az egykori takarékhoz képest 180 fokra lőttem be, előmelegítve, "lámpaoltás" után. Viszont két tepsi volt bent egyszerre, lehet, hogy az volt a baj. De amikor meg rátettem a hőlégkeverést, akkor a felső egy pillanat alatt megbarnult, az alsó nem, a közepében mégis maradtak nyersecske részek. Szóval folyamatosan variálni kellett, csereberélni a tepsiket, hogy legalább hasonlítsanak egymásra. Ami eredetileg felül volt, azt sokkal korábban ki kellett vennem.

@tistedur: Ajándékba viszem a társasozós bulira, ahová megyek este. Főleg, ha sikerül. Ha nem sikerül, akkor is meg kell enniük, nincs mese!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.31. 12:41:40

valószínű, hogy a gázos sütőd forróbb volt 180 foknál, ezért készült el hamarabb (és ezért égetted el anno a BBQ oldalast:)). pont ez a baj a gázossal, hogy kevésbé szabályozható a hőfok, hajlamos a túlmelegedésre.
a hőlégkeveréssel meg valamit elszúrhattál, mert annak pont az a lényege, hogy nem kell variálni a tepsikkel. ha "alsó-felső sütésre" és hőlégkeverésre van állítva, akkor egyenletesnek kell lennie a hőfoknak a sütőben mindenhol.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 12:44:34

@Bombadil Toma: Takarékon? Hát ezt nem tudom...

Hogy lehet ezt elszúrni? Oda tekerem a gombot és kész, nem?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.31. 12:49:45

@Nadine: mi van takarékon?
úgy lehet elszúrni, hogy egy sütőnek van alsó, felső, hátsó, grillező és alsó-felső sütési módja, és mindezeknek a hőlégkeveréses és anélküli verziója. ezeket lehet variálni... ha két tepsivel akarsz egyenletesen sütni, akkor az "alsó-felső hőkeveréses" fokozatot kell beállítani.

tistedur 2009.12.31. 12:53:11

ez a technika :) csak a gond van vele :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 12:57:57

@Bombadil Toma: Bakker, ennyit megértettem a használati útmutatóból, mármint, hogy ezek a funkciók vannak. De azt már nem írták le, hogy melyik mire szolgál... Nyilván nem mindegy, hogy az ember egy szelet húst süt, vagy egy egész pulykát.

Én abból indultam ki, hogy a kis vaterás elektromos cuccomon mindent alsó-felső sütéssel készítek, ezért első körben ezt állítottam be, előmelegített 180 fok mellé, de mivel a gázoshoz képest működő elkészülési időnél még csak a közelében sem járt a megsülésnek a sajtos rúd, rákapcsoltam a légkeverést, hátha az segít. De az csak a felső tepsit pirította meg pikk-pakk, az alsó pont úgy nézett ki, mint légkeverés előtt. Ezért megcseréltem a kettőt, de láttam, hogy a sütik alja még mindig nagyon fakó, míg a teteje már-már túl barna, ezért inkább levettem a légkeverést, úgy tűnt, többet árt, mint használ. Ezért kérdeztem, hogy létezik-e, hogy az elektromos lassabb, mint a gázos.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 12:58:38

@tistedur: Mindig ezt mondom, bakker. Minél modernebb, annál nehezebben elsajátítható. Pláne értelmes leírás nélkül.

tistedur 2009.12.31. 13:08:45

@Nadine: kellene csinálni egy kemencét a kertedbe :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.31. 13:13:33

Szervusztok!

Mióta kombinált sütőnk van, szinte csak légkeverésessel sütök, húst és sütit is. Viszont én is azt tapasztaltam, hogy mégsem egyenletes valahogy, mert két tálca pogácsát szerettem volna egyszerre sütni, de, ahogy Nadine írta, a felső előbb lett kész. Viszont nem variáltam, hanem hagytam őket, ami kész volt, azt kivettem, a másikat meg öt-nyolc perc múlva.

@Zuzuka: Érezd jól magad, mulassatok jól!!!

Szerintem nagyon hézagosan leszek én is, mert a nyuszit és a pipimellett még meg kell sütni, meg a nyolc rúd túrós rétest is, a holnapi menühöz pedig előre megfőzöm a füstölt csülköt, a lencsefőzelék ráér frissiben :)

Kívánom, hogy vidáman teljen az év utolsó napja és így kezdődjön az új év is, hogy végig olyan legyen!!!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.31. 13:13:39

@Nadine: passz! nem tudok többet hozzátenni, mint amit már eddig leírtam:)
én tíz éve használom az ilyenfajta sütőt, de még találkoztam ezekkel a problémákkal. kisérletezz, aztán majd kialakul...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 13:45:46

@tistedur: Jól mondod:) Bírnám!

@fiam: Végre egy hasonló tapasztalat:) Neked is boldog új évet, mert kb. ötkor eltűzök itthonról...

@Bombadil Toma: Az a baj, hogy a kísérletezésre nincs pénz meg idő... Muszáj sikerülnie!
És az agyamra mennek a pontatlan receptek... Az almás pitét mindig Palócprovence receptje alapján csinálom, ő kétszáz fokot ír, légkeverést meg sem említi. Nem írja, mekkora tepsibe való az adag (ez sem mindegy szerintem), és azt sem, meddig kell sütni, csak "aranybarnára". Mivel nekem nincs sütési tapasztalatom, ilyenkor szoktam végigtúrni a szakácskönyveket, melyik mit ír. Egyik "alap"-szerzőm Hargitay György az almás piténél nagyon hasonló adagokkal (viszont élesztős tésztából) 170 fokos sütőt ír, 40 perc sütési idővel.
Egy barátnőmnek is ilyen tűzhelye van, ő sosem használja a légkeverést. Fiam ezek szerint mindig... Na, ebből legyen okos az ember. Pláne, ha vendégségbe szánja a sütit. Nagymamának kellett volna születnem.

tistedur 2009.12.31. 14:24:14

@Nadine: mondjuk vannak helyzetek, amikor nem baj :) ez mondjuk nem ilyen.
én egyszerűsíteném:alsó sütés 190 fok légkeverés nélkül és kb 40 perc sütés ( kelt tésztát alacsonyabb hőfokon sütnék)

tistedur 2009.12.31. 14:25:04

és aki megy, vagy dolga van:B.Ú.É.K :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 15:31:55

@tistedur: Na most, fogalmam sincs, ez kelt tészta-e. Ha nincs benne élesztő, akkor nem, ugye?:)

Jelentem: tökéletes lett, alsó-felső sütéssel, 200 fokon, 45 perc alatt. Ezt most fel is véstem a receptre, ettől kezdve nem lesz gond.

Már csak éljek oda (és vissza) élve a bulira, remélem, menni fog. Ha nem ment, akkor jó volt Veletek!:)

Még tökörészek egy kicsit, aztán felöltözöm és nekivágok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 15:45:33

@Nadine: Jó korrektor szilveszterkor meghülyül, az "éljek" "érjek"-kel helyettesítendő:)

tistedur 2009.12.31. 16:04:24

@Nadine: érezd nagyon jól magad és gratulálok az almáspitéhez :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 16:13:39

@tistedur: Köszi mindkettőt, de hidd el, vajmi kevés közöm van a sikerhez:))) Ezt hívják őrült mázlinak. Biztosan megsúgták az égből a sütőmnek, hogy nagyon beégek, ha elbénázom:)
Aztán legyetek jókedvűek, és kommenteljen sokat, aki otthon szilveszterezik, mert nem lehet tudni, mikor jövök haza, de ha még épelméjű időpontban, akkor biztosan benézek. Tavaly nagyon jó kis "közös" szilveszterünk volt, virtuálisan együtt hallgattuk a rádiókabarét:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 16:40:02

@tistedur: Jóóóóóóóóóóóóó:))) Idén Te vagy a Kifőzde karácsonyi (és szilveszteri) ajándéka:)

tistedur 2009.12.31. 16:42:02

@Nadine: masni is van a nyakamon :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 16:45:40

@tistedur: :DDD Remélem, az enyémen nem lesz, mire hazajövök, mert akkor nem maradtam absztinens:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 17:08:37

Már megint démonkodik a démon? Hol a kommentem!? Itt meg már pukkantgatnak, de jó, hogy mindhárom macska bent van.

tistedur 2009.12.31. 17:38:46

a démon eltűnt :) itt még hála az égnek nem petárdáznak..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.12.31. 18:01:17

No kérem, kedves Kifőzde-társaság, útnak indulok. Mindegyikőtökkel élmény volt ez az év, remélem, jövőre is legalább ennyit beszélgetünk!

Nagyon boldog új évet kívánok Mindenkinek!:)

sarasvati 2009.12.31. 19:44:09

hellasz
szolgálati
nosztalgiázunk a commenten
akinek van kedve, jöjjön át!
puszi

maybach 2009.12.31. 21:29:56

Jó estét!
Szia Svati!

Boldog új évet mindenkinek!

Ma sok póker lesz.

tistedur 2009.12.31. 22:18:25

maybach!
a kártyával vigyázni kell :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.12.31. 22:19:19

Szép estét!

Jaaaaaaaaaaaaajjj, moccanni sem bírunk a kajáktól...

Sokat járt az eszem ma a tavalyi szilveszteren. Tényleg jó volt. Viszont remélem, több olyan nem lesz - mindenkinek akad "élő" társasága.
Tartom még a henye napokat, úgyhogy lassan ágyazunk és pihepuha párnák közt, pizsiben beszélgetünk. Éjfélkor pezsgőbontás, aztán bármi lehet :DDD

tistedur 2009.12.31. 22:49:26

@fiam: igen :) hallgatom a tévét, virtuális bulit csapok a comment.comon, várom az éjfélt a peszgő miatt, és halgatom, hogy a párom hogy alszik :)

tistedur 2009.12.31. 23:54:46

lassan itt a pezsgőbontás ideje..

tistedur 2010.01.01. 00:15:25

boldogabbat, szebbet, jobbat mint az idei év mindenkinek :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2010.01.01. 06:13:28

Halihó, megígértem, hogy beköszönök, ha hazaértem, megtörtént. Hacsak nem a szellemem csapkodja a klaviatúrát.

Még egyszer boldog új évet mindenkinek!:)
süti beállítások módosítása