Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szósz (18) szösz (71) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Az eltünt egér rejtélye - Utolsó rész

2013.06.24. 10:14 Mormogi Papa

7. FEJEZET.

«CSENDET kérek!» — kiáltotta a felügyelő. « «Folytassuk a kihallgatást. Kit látott Ön a strandon és a folyóparton?» — ismételte Olivér felé fordulva. «Hát Mókus Mikit láttam a parton,» — felelte az Elefánt, — «és Cininét, meg a gyerekeket a strandon… Ó! és még Harcost, a héját, láttam az égen.»

Eltunteger-7-1p.jpg

Dermedt csend lett. Még a légy zümmögését is lehetett volna hallani. Mindenki felfogta Olivér utolsó szavainak borzalmas jelentőségét. Anélkül, hogy bármelyikük is szólt volna, mindnyájan tudták, hogy nem fogják viszontlátni szegény kis Parmezánt! Cininé összeesett. Ravaszdi felügyelő tíz évet öregedett öt másodperc alatt. Tompa hangon megszólalt;

«Attól félek, barátaim, hogy szolgálataimnak ezek után már nem veszitek hasznát. Olivér, aki itt van körünkben, nyíltan megadta Parmezán eltűnésének magyarázatát. Isten veletek, barátaim, Isten» nem tudta befejezni mondókáját, könnyekben tört ki.

Eltunteger-7-2p.jpg

?

Ekkor ijesztő huhogás hallatszott a bagoly fája felől. Ez volt a harmadik és utolsó figyelmeztetés. Amint mindenki felnézett, Horatio éles hangon így kiáltott:

«Ostoba társaság! Nem látjátok, hogy Parmezán, elrablójával együtt, ott van közöttetek?»



Mielőtt tovább olvasnátok, igyekezzetek olyan okosak lenni, mint Horatio, a bölcs bagoly, aki mindent kitalált, pedig ő sem tudott többet, mint ti.



8. FEJEZET.

MINDNYÁJAN úgy néztek fel, mintha villám sújtotta volna őket. «Nincs veszteni való időnk», — kiáltotta Horatio. «Parmezánt most meg kell mentenünk! Gyülekezzetek mindnyájan, leszállok, hogy elmagyarázzam a helyzetet.»

Sötétedett, így a bagoly már egészen jól látott. Utasítására összegyűlt a kis csoport, míg a bagoly hatásos szárnycsapkodással leszállt, csőrében ágat tartva.

Eltunteger-7-2p2.jpg

Ezután minden nagyon gyorsan történt. Horatio egyenesen Olivér ormánya felé tartott és megcsiklandozta azt az ággal. Az eredmény megdöbbentő volt. Az elefánt egész testében megrázkódott és hatalmas hapci -val kitüsszentette Parmezánt, egyenesen Cininé kitárt karjaiba.

Eltunteger-8-2p.jpg

Egyszerre hihetetlen hangzavar keletkezett és ilyen felkiáltások hallatszottak:

«Én nem tettem, Uram, esküszöm, nem tettem…»

«Gyere a karomba, drágaságom!»… «Cini, cini, nagyon éhes vagyok!»… «Jó öreg Horatio! Egész idő alatt tudta!…» «Életem legnagyobb meglepetése!»… «Nyugalom, vigyázzon a lábamra!»… «Ha az emberek gyakrabban mosnák az orrukat, nem találnának benne egeret!»… stb., stb.

Hugó vetett véget a kavarodásnak, mondván:

«Csend legyen! Csend legyen! mondani szeretnék valamit! …Mindnyájunknak szüksége van egy kis pihenésre. Azt indítványozom tehát, hogy mindnyájan gyerünk a házamba uzsonnára. Tudós barátunk, Horatio, étkezés után hajlandó nekünk elmondani, hogyan jött rá a rejtély megfejtésére.»

Erre éljenezni kezdtek, és mindenki nekilátott a bambusz-szörpnek és finom egércsemegéknek. Ekkor néma csönd közepette Horatio, a bagoly, felállt és megkezdte mondókáját.



9. FEJEZET.

«MINDENEK előtt», — mondta a bagoly, — «elismeréssel kell adóznom Ravaszdi felügyelő úr nagyszerű munkájának. Az ő okos kérdései nélkül soha sem jöttem volna rá az igazságra!» (Halljuk, halljuk!)… «A lényeges dolog, amely elkerülte a figyelmet, az, hogy országunk történelmében nincs rá példa, miszerint egy egeret elraboltak volna, anélkül, hogy az cincogott volna. A tanúk egybehangzó vallomásai szerint cincogás nem volt hallható, kivéve röviddel ezelőtt, mikor Parmezán gyengén segítségért kiáltott, és csak Cininé, az anya ösztönével, hallotta azt meg; én pedig ugyanakkor, figyelmeztettelek benneteket. Így mindenekelőtt arra a következtetésre jutottam, hogy bűncselekmény nem történt és hogy Parmezán eltűnését valamilyen más okra kell visszavezetni. Elismerem, az a tény, hogy az egérnyomok a homokban hirtelen abbamaradtak, igen zavarbaejtő volt. Mégis, — talán emlékeztek rá, — akkor hallattam első huhogásomat, mikor kiderült, hogy a lábnyomok csak két lábnyira a parttól szűntek meg. Ekkor már kezdett előttem derengeni a különös igazság. Mikor Olivér kijelentette, hogy kissé eldugult az orra és hogy éppen a part szélén tüsszentett, véleményem teljesen kialakult. Elfelejtettem az összes gyanúsítottakat, beleértve Harcost, a héjat, ezt a sötét egyéniséget, és harmadik s utolsó huhogásomat hallattam, mert szegény kis Parmezánt az éhhalál, vagy fulladás veszélye fenyegette.»

Eltunteger-9-1p.jpg

«A dolog pontosan így történt: Parmezán, Vaksi lakához érve, beszaladt az üres házba, (emlékeztek rá, a Vakond bevásárolni volt)… Látta a világosságot a hátsó bejárat felől és végigszaladt a házon, ki a szabadba. Alig érkezett ki, ugyanabban a percben Olivér éppen a feje felett tüsszentett. Az egérke megrémült a hangtól és vaktában felszaladt az elefánt ormányába! Most azt fogjátok kérdezni… «Hogyan lehetséges, hogy Olivér ezt nem vette észre?»… A válasz egyszerű, barátaim, méghozzá ugyancsak kérdés: Mik a megfázás tünetei? Dugulás az orrban és enyhe, csiklandós érzés.»

«Nem csoda tehát, hogy Olivér nem érezte, vagy látta Parmezánt. Mert, ugyebár, egy egér lábának gyenge kapirgálása észrevétlen marad egy elefánt náthája mellett? A többit kitalálhatjátok. Parmezán, rémületében magán kívül, menedéket keresett az egyetlen lyukban, amit talált, nevezetesen Olivér ormányában, és olyan magasra felszaladt, hogy nem talált vissza! Köszönöm, hölgyeim és uraim, szíves figyelmüket.»

UTÓSZÓ.

HÁLA Horatio bölcsességének, a dolgok szépen elsimultak, Olivér azóta a legjobb barátságban van Parmezánnal és öt fivérével, és sokat játszanak és mulatnak együtt a strandon, a tónál. Cininé és Hugó büszkén és megkönnyebbülten nézik őket.

Parmezán egészen otthonosan szaladgál fel-alá Olivér ormányán és néha, különösen játékos kedvében, így szól hozzá: «… De Olivér, kérlek, …nehogy tüsszents!»

«Légy nyugodt,» — mondja Olivér, «…egy elefánt nem felejt!»

Eltunteger-9-2p.jpg

VÉGE

246 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2013.10.09. 19:42:45

Pajtások!
El kéne dönteni, hogy járunk-e ide.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.10. 17:02:26

@maybach: Nem tudom, mennyire boldogít: én vagyok.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.10.10. 20:31:19

Én is vagyok, be-benézek, csak nem mindig van kedvem megszólalni. Dögrováson vagyok a változatosság kedvéért.
Szóval, döntsétek el, inkább nem kotyogok bele...

maybach 2013.10.11. 08:31:00

Jó reggelt kívánok!
@fiam: persze, hogy boldogít.

@Nadine:
Jelzem most vagyok túl egy derék tüdőgyulladáson. Ilyenem még úgyse volt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.10.11. 08:35:46

Jó reggelt.

@maybach: A derekadnak van tüdeje??? Na, ilyet még én sem hallottam... Mindenesetre jó tudni, hogy túlvagytok a krízisen. Én nem vagyok túl. Tele a tütüm, ahogy Jé mondaná.

maybach 2013.10.11. 10:20:00

@Nadine:
Nyilván van neki, mert az is fáj.
Jobbulást.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.11. 16:53:22

@Nadine: @maybach:
Általános jobbulást !
Természetesen @fiam: -nak is !

Az mindig jókor jön :-)
A jó hír az, hogy voltunk Sopronban, meg nemsokára megyünk őszölni pár napra :-)
A rosszakat meg minek mondjam? :-P
Már félig nyugdíjban vagyunk - vagyis én még nem. Van még három és fél év felfüggesztettem… meg még egy kicsi.

Szóval "Legyetek jók, ha tudtok!" - én meg néhanap Kenéz. Illetve Be - de az olyan slampos :-)

maybach 2013.10.11. 20:06:11

Jó estét kívánok!

Sopron nekem tetszik. Meg a környék is.

@Mormogi Papa:
Azt csak most gondolod, hogy annyi van a nyugdíjig.
Nem kívánom, de simán változhat az.
Nejemnek tíz éve tíz év van hátra.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.11. 20:23:31

@maybach: Ó, ez jól esett!
@Nadine: Jobbulást!
@Mormogi Papa: Nekem kilenc évem lett volna, ehelyett van tizenöt. Gyorsan lekopogom, hogy rosszabb ne legyen, mert ahogy maybach előrevetíti, még akár az is lehet. Egyébként meg pihenjetek, amennyit tudtok! :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.11. 21:03:41

Mint Jean Gabin énekelte egykor:
Maintenant je sais, je sais qu'on ne sait jamais…
Azaz: Most már tudom, tudom, hogy az ember sohase tudhassa (szabad fordításban).
Édesapám korában 60 év volt a határ. Már nek kellett bejárnia, de nyugdíjat még nem kapott, mikor jött a szívroham…
Szóval ha az ember tud dolgozni és még munkája is van - akkor ne panaszkodjék.
A többi meg lesz valahogy.
Hallgassátok meg azért:
www.youtube.com/watch?v=mO3lAjrl-tw

maybach 2013.10.14. 10:18:35

Jó reggelt kívánok.
Udvarias vendégek vagyunk. A hollandoknak mindenképp.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.14. 13:15:18

Szép napot!

@maybach: Meg is érdemeljük a szép új stadionokat!
Testében él a nemzet!

maybach 2013.10.14. 13:34:59

@fiam:
Mivel a foci szívügyem, sokszorosan felháborít a stadionépítési baromság.
Tizedéből, ráadásul az UEFA támogatásával megoldható lenne a színvonalas utánpótlás-nevelés. Pár igazi edző, szakember stb. a saját ingyenélőink helyett és máris lenne eredmény. Ha meg lenne érdeklődés lehetne stadionon elmélkedni.
Szóval csak újabb megbízások haveroknak.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.14. 20:31:01

@maybach: Mivel nekem nem szívügyem a foci, csak az emberek, akiknek szívügyük a foci, ezért elfogadom, hogy támogassák ezt a sportágat is. Viszont nem értem, hogy jön ide a több mozgásra, aktívabb, egészségesebb életmódra nevelés (ami igen helyes és üdvözlendő gondolat), amivel takaróznak az illetékesek. Inkább sportlétesítményeket építenének, ahova minél többen mehetnének mozogni. Vagy a meglévő lehetőségeket fejlesszék, tartsák szinten, esetleg támogassák azok üzemeltetését, hogy mondjuk a Janikának, Bözsi néninek ne 5000 forintot kelljen leperkálnia óránként, ha körbefutná a sportcsarnokot belülről (mint helybefaluba) vagy úszna egyet. Egyrészt, mert valamivel több embert lehetne így egészségesebb életre ösztönözni, másrészt meg a szurkolás az én szememben nem sport. Egy-egy mérkőzésen pedig sokszor többen vannak a lelátón, mint a pályán. A fordítottja sem pont a tömegsport felé billenti a mérleget. Egyszóval nem sorvasztanám el a focit, de azt a kezet és agyat, aki ezt a stadionépítési cunamit kitalálta és leírta, azt igen. Már, ha van mit sorvasztani rajta/benne...

maybach 2013.10.15. 08:40:38

Jó reggelt kívánok!

@fiam:
A tömegsportot már megoldották. Napi testnevelési óra. Ennyi.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.15. 12:01:18

@maybach: Ja, vagy úgy. Nem gondolnám azt (sem) tömegsportnak, na mindegy.
Egyelőre otthon tömegsportolok: a tömegemet próbálom rávenni, hogy üljön fel a szobabiciklire és tekerjen el Új-Zélandra öt perc alatt. Ha sikerül, lehet nyolc perc is :) És akár naponta, nemcsak hetente...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.17. 18:43:31

Tegnap is jót sportoltam: a mínusz x fokban, viharos szélben és zivatarban futottam a buszmegállóig, majd a munkahelyemre. Totálisan átáztam, megfagytam és azóta fáj a fejem és a fülem, torkom, mindenem.
Kimondottan lakáskompatibilis vagyok, most már elmondhatom.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.17. 22:07:28

@fiam: Jobbulást kívánok ! Fájatlan fejet, fület, torkot, mindent. A sportolást sem kéne túlságba vinni :-)
Szerintem a tömeg és a sport antagonisztikus ellentmondásban vannak. Amúgy szerintem nem sport kellene, hanem testgyakorlatok, edzés, stb. Az úgynevezett "sport" gyakorlatilag multinacionális kapitalista üzlet - semmi egyéb :-(
Szóval semmi szükség rá. Mikor nálunk a k. beltévé adóinak tíz százaléka kizárólag "sportot" közvetít (némi reklámmal szünetelve), és ennek jelenleg csak kis részén: egy harmadán nyomnak "focit" (máskor megesik, hogy 85% -án) - akkor nincsen miről beszélni.
Mert ez végképp nem egyéb, mint ülveordítozó hordák erőszak-kivetítése részben szublimálva, részben utólag az utcára transzponálva…

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.17. 23:05:38

@Mormogi Papa: Köszi!

azért arra élénken emlékszem, hogy Nagymányokon külön program volt focimeccsre menni. Még a nőknek is találkahely volt vasárnap. Aztán a meccs után - ahol megvolt a fix néni, aki a szotyolát árusította - a bennfentesk a Sport büfében maradtak iszogatni és debrecenit enni mustárral, mi kirándulni mentünk a fenyvesbe, visszaúton pedig a brikettgyári konyhát látogattuk meg szörpért, később kóláért, Anyuék értelemszerűen egy pohár bort szopogattak el. Igaz, hogy a szüleim és én sem voltam nagy focirajongó, általában az öcsémet vitte a szomszéd focit nézni, mi a meccs végén csatlakoztunk hozzájuk, s így mentünk kirándulni.
De mindenképp szép élmény, jó visszagondolni rá. Tehát nem önmagával a focival, vagy bármely sporttal van a gond.
Még megjegyzem, hogy szépreményű szülőfalum olyan komolyan vette a focit, hogy Buzánszky Jenő hiába jelentkezett a csapatunkba, elutasították. így került az aranycsapatba... Képzelhetitek, milyen volt nálunk a futball! :D
Egyszóval valami elromlott. Jó lenne átgondolni, hogy mi és miként lehetne segíteni rajta.

maybach 2013.10.18. 08:10:01

Jó reggelt kívánok!
Szerintem meg szükség van a sportokra.
Nyilván nem kell élsportolónak nevelni minden gyereket.Meg az is biztos, hogy nagy része szimpla üzlet.
Ezzel együtt a mozgásra, közösségben megélt sikerekre, kudarcokra stb. szükség van. Az már csak plusz, ha a kamaszok edzésere járnak kocsma helyett.
Gyerekkoromban ugyanígy megvoltak az idióták a meccseken. Ez nem változott. Viszont többen voltak akik szurkolni mentek. Ma csak balhézni járnak. Őket viszont elvihetnék garázdaság miatt. Még a teljesen sík hülye angol barmokat is meg tudták rendszabályozni. Annyira nem bonyolult. Igaz ott a kormányzó párt székházát sem ezekkel a debilekkel védetik.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.18. 14:50:53

@fiam: A szép élmény sokfelé várja az embert - ámbátor igaz, hogy a cuclizmus alatt vidéken leginkább a libalegelőből olcsón kialakítható focipályákon találkozhatott a nép egyszerű gyermeke a másikkal :-P Mert ugye már táncházhoz is kellet volna pár zenész meg vezető táncos… ded hát "Tenéked magyarázzam?" :-)))

@maybach: Meg is leptél volna, ha mást írsz :-P
Emellett a test edzésére számos más lehetőség vagyon a természetjárástól a szabadban (nem tömegben!) mozgásig, a jógát meg még a Tai-Chi-t is belevéve (meg sok egyebet).
Amire nincsen szükség azoik a "szakosztályok", vezetőségek és társaik…
Közösségiu élményhez opedig egy gondolkozó ember annyihoz juthat másfelé, hogy ennek a szerénynek a hiánya fel sem tűnne, a nem súlykolnák állandóan.
Kocsma meg volt is, lesz is - hogy a köménymag onnét jár a meccsekre, az releváns, ám szomorú :-(

A "foci" nimbuszát mesterségesen keltették akkoriban, mikor ennek utánpótlását a grundok nevelték ki. Amiket azóta beépítettek :-( Ahogyan NEM véletlen, hogy Afrikából került ki annyi tehetséges hosszútávfutó (az edzéshez ugye még sportcipő se kellett mindig), úgy érthető az is, hogy az ötvenes-hatvanas években a gyerekek ebben látták a "kitörés" lehetőségét.
Mások meg másban - mert más környezetben nőttek fel. Talán ők voltak a szerencsésebbek, talán nem - ezt még most sem tudjuk biztosan.

(Meg a zenészek… Ők is eljuthattak külföldre - némi gazsulálás és megfelelés árán -és hasonló kiváltságokban osztozhattak… de ez már más téma. Néha azt remélem: elmúltak azok az idők…)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.18. 16:37:55

@maybach: Egyetértünk.
@Mormogi Papa: Nem épp libalegelőnk volt-van, hanem szépen karbantartott, hitelesített pálya tribünnel, öltözőkkel, zuhanyzókkal, büfével. Hajdanán bányásztelepülés voltunk, így volt pénz a sportokra. Főként a futballt támogatták, de sakkban, bokszban is élen jártunk. A kézilabdát és az atlétikát külön kiemelném, országos helyezéseket értek el fiaink-lányaink. A közelmúltban pedig az asztaliteniszben voltunk nagyon erősek.
Amúgy a libalegelővel sincs gond, ha jól tudom, Pelé és Maradona sem csúcsszuper pályán kezdte pattogtatni a labdát...
Ja és még rally-s indulóink is voltak. No meg egy házaspár, aki a Budapest-Bamakót teljesítette, rengeteg adományt víve.

maybach 2013.10.18. 18:28:10

Jó estét kívánok!
@Mormogi Papa:
Engem sem lep meg, hogy más a véleményed. Sőt, ez cseppet sem baj. Ettől csak teljesebb a kép.
Azért azt hozzá tenném, hogy a jóga és a Tai- chi elsajátításához is kell segítség. Utóbbiról személyes tapasztalataim is vannak.
Sőt nekem a túrázás is többed magammal esik jól.
De nekem sem tetszik a sport üzleti fele, pedig értem is, sőt szükségességét sem tagadom, szemben Veled.
Meggyőződésem, hogy mivel társas lények vagyunk a testi és szellemi kiteljesedésünk is kisebb nagyobb közösségekben történhet meg igazán.
Az pedig nem a foci bűne, hogy bűnözők üvöltöznek minősíthetetlen szövegeket, vagy törnek össze bármit is. Bár tagadhatatlan, hogy inkább kötődik az ilyesmi futball eseményekhez, mint színházhoz.
De ahogy nézem még ez is változhat.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.18. 21:34:32

@fiam: Az említett játszóhelyet én nem hoztam összefüggésbe Helybevárossal :-)
Ámbátor pár hete látogattuk meg az ország Központi Bányászati Múzeum-át Sopronban.
A számos szép minta (kőzetek, ércek…) között volt onnét származó szén is. Üdítő volt azt olvashatni, hogy ez a lelőhely (a többséggel ellentétben) idehaza található :-P
@maybach: Mi tizennéhány éve jógázunk, a lányommal voltam már Tai-Chi gyakorlaton is. Ott maximum az évente készített pólókért kellett fizetni - no meg az önkéntes hozzájárulást évente egyszer.
Segítség kell hozzá, de számomra nem "sport" egyik sem, ennek dacára. Vitatkozni persze lehet erről, de aligha érdemes.
Kínában ugyan "tömegsport" jellegű a gyakorlása, mivel a parkokban akár több százan (ezren?) is végzik egyszerre a gyakorlatokat - de valójában mindenki egyénileg :-)
Számomra a közösség definíciója is más - némileg szabadabban választható, mint egy szakosztály népessége :-P
Utolsó mondatod viszont elszomorított. TAlán már készül is valamiféle dementáció egy színház elé? Szomorú…

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.18. 21:43:12

@Mormogi Papa: Az emberfialánya beleragad a nosztalgiázás meleg mocsarába néha, de mindenki a saját gyerekkorát szereti újraélni (ha nem is minden részletében...). Magam is így vagyok. Haladjunk a korral, azt mondom, de jó volt hajdanán fára mászni (még én is!!!), elárvult malmokban királylányt alakítani, dzsumbujban kalózosat játszani. Elárvult malom még áll egy-kettő, dzsumbuj is van, de fák helyett a legtöbb ház előtt nyírt gyep vagy tuja díszeleg.
Éljen a mozgás és a közösségi lét - kinek milyen formán tetszik!

maybach 2013.10.20. 14:29:56

Jó napot kívánok!
Felénk szépen süt a napocska. Akármeddig így maradhatna.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.10.21. 08:27:51

Jó reggelt, kérek egy jókora adagot abból a napsütésből!

maybach 2013.10.22. 21:46:46

Jó estét kívánok!
Egy tüdőgyuszi, két vereseg, egy alapos megfázás után ma jót fociztunk. Nagy győzelem.
Most meg jó Milan vs Barca meccs.
Van remény.

maybach 2013.10.23. 19:59:04

Ma jártam a nagyfaluban, gondosan kerülve minden nagygyűlést. Szép idő volt, ilyenkor Pest is szebb.
Anyukám 90 éves.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.23. 21:43:46

@maybach: Jó egészséget kívánok Neki - és persze mindenki másnak, mert úgy tűnik, rátok fér :-)
Ma szobasportot űztem: egész nap könyveket poroltam, pakoltam. Nem is ért semmi baj. Mást sem.

maybach 2013.10.24. 08:13:45

Jó reggelt kívánok!

@Mormogi Papa:
Köszönöm.
Egyébként szerencséd volt. A könyvpakolás veszélyes üzem.
Én többször kaptam már ki, mert könyvkupac tetején olvastam és rég be kellett volna fejezni a takarítást.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.24. 12:25:50

@maybach: Teljes mértékben egyetértünk :-) De jó is ezt leírni! Engem most nem fenyegetett ilyen veszély - nem takarítás esete forgott szőnyegen, és nem is volt, aki leszidhatott volna.
Ellenben a polc rám szakadhatott volna - bár inkább az otépét kedvelném ez ügyben:-)))
Sajnos ez a tehetetlen népség bő ötven éve képtelen eltalálni a nagyszüleim meg a szüleim számait. Az enyémekről nem beszélve - pedig azok se ma születtek :-(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.10.24. 18:11:43

Jó estét, vagy mi a szöszt (már töksötét van)!

Szeretek olyan férfiakról olvasni, akik olvasnak is, mi több, könyveket porolnak:)

Mayabach, nagyon-nagyon szerencsés ember vagy, az én Anyukám alig több mint a felét élhette meg.

Én is szeretnék könyveket porolni, remélem, fizet ezért valaki valami fizetést. Ha máshol nem, hát majd odafent... egyszer. Mert ez szép és dicséretes dolog. Szerintem.

maybach 2013.10.25. 11:27:55

Jó napot kívánok!

Mióta van e-book olvasóm kevesebbet porolok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.25. 23:35:41

@maybach: Jó egészséget és derűs aranykort kívánok Édesanyádnak!

@Nadine: Annyira elképzelem, ahogy egy férfi porolja a könyveimet egy szál köldökig érő köténykében... :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.26. 23:11:57

@Nadine: Attól tartok, egyre kevesebben leszünk - kimegyünk a divatból az olvasással együtt…
@maybach: Volt már a kezemben, talán nem is lenne rossz pl. szótárnak - de nem ugyanaz :-) Mármint a "feelingje". Azért a képernyőt sem árt néha megtisztítani :-)))
@fiam: Attól tartok, esetenként az sem épületes látvány :-P

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.27. 00:14:59

@Mormogi Papa: A képzeletemben mindig az :) Másról miért is képzelegnék?

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.27. 21:51:24

@fiam:
"Képzeletemben
Mindig az,
Mind igaz…"

:-)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.28. 11:07:22

@Mormogi Papa: :)

Éljen az őszi szünet! Sokáig, nagyon sokáig!

Jaj, hát olyan édes eset esett meg velem (mint általában). Egy RTL Klubnál dolgozó laza ismeretségi fokozatú ismerősöm olyan házaspárokat keresett, akik valamikor leveleztek egymással. Példaként állítva őket a fiatalság elé - hogy milyen szépeket írtak akkor egymásnak. És beugrott, hogy nekem van ilyen, igaz, nem 60+, hanem csak 50+. Kicsit ódzkodtak a nyilvánosságtól, de végül belementek a forgatásba. Közel száz levelet írtak egymásnak :)
Pénteken lesz a felvétel. Azt hiszem, a Fókusz Pluszban mutatják be őket több - már elhunyt - író, költő és Nyáry Krisztián mellett. Ady is említve lesz és micsoda huncutság, hogy Adinak hívják a barátházaspár férfitagját :) Sok közös nincs Adyban és Adiban, még a vérbaj sem. De majd meglátjátok, hogy milyen aranyos volt focista, most edző és bíró a Miadink! És a felesége hozzá képest milyen vidám, szinte harsány :) Aki a nevetését egyszer hallotta, sosem felejti el... :D
És ezt a szép szerelmet mi végigasszisztáltuk és örülök, hogy végre valami pozitívat is mutatnak a kereskedelmi tévében. Bár izgulok is, hogy ez a képernyőről is így jöjjön le!
És ajánlottam egy másik témát, ha minden igaz, abból is lesz anyag. A végén kineveznek témafelelőssé. Jó pénzért szívesen vállalnám :)

maybach 2013.10.31. 09:30:05

Jó napot kívánok!
Felénk még tart a jó idő.
@fiam:
Nem csodálom, hogy nem akarták nyilvánossá tenni a levelezésüket. Az viszont szép, hogy így szeretik egymást.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.10.31. 10:26:42

@maybach: Egyelőre annyi instrukció van, hogy gumizzák megint össze a leveleket, tegyék oda, ahol volt - szekrény alja -, mert azt felveszik :) Most belesünk egy forgatás kulisszatitkaiba :) Titkos kulisszaügynökök leszünk.
A feleség azt mondta, várjuk meg a végét, akkor majd eldönti, marad-e a barátnőm... Csak hozzáállás
kérdése az egész szerintem:)

Mifelénk tegnap beborult délutánra. Ma kiborult :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.10.31. 23:24:49

@fiam: Ha minden ötletemért, amit hasznosítottak, némi részesedést kaptam volna, nem lennének anyagi gondjaim… :-P
A "worst scenario" lehetőségét viszont nem írom le.

maybach 2013.11.04. 07:58:19

Jó reggelt kívánok!

Megjött az ősz, azt hiszem.
Szombat óta újabb kiscsaj van a családban. Tündéri.
Az Experidance Fergeteges c. előadása, meg valóban fergeteges.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.11.04. 16:22:53

@Mormogi Papa: Ezzel majdnem mindannyian így vagyunk. Mármint hogy nem vagyunk gazdagok... :)
@maybach: Gratulálok a kiscsajhoz! Azért azt elárulhatnád, hogy embergyerek vagy állatfi a tündéri illető.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.04. 18:02:50

Maybach, micsoda kiscsaj? :)
Az Experidance zenéit meg egy volt zongorista kollégám írta-írja, bibibíííí:)

maybach 2013.11.04. 18:12:58

Unokahúgomnak van saját Rozi nevű 3.5 kilós kislánya. Roppant helyes.
Az Experidance ezt a 100 tagú (ebből kb 40 volt jelen ) cigányzenekarral adta elő. Csupa klasszikust adtak, jól. Pedig nem is szeretem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.04. 19:16:48

Gratulálok a babához :)

Akkor ezt nem ő írta:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.11.05. 02:20:08

@maybach: Pláne gratula! És milyen jó babaszag lengheti körül Rozit és az unokahúgodat, meg az egész családot! :)

maybach 2013.11.05. 09:01:15

Jó reggelt kívánok!

Ha minden jól megy ma szabadulnak a csajok a kórházból.
Rozi már tudja ráncolni a homlokát.

Este meg Juve vs. Real meccs lesz. Meg vacak idő.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.05. 19:33:21

@maybach: Remélem, csak mókából lesz szüksége rá az életben...

Vacak idő bejött, ma eddig háromszor kellett egy csuromvizes-sáros Mokkát megszárítanom úgy, hogy ő végig azt hiszi, az a feladat, hogy kitépje a törölközőt a kezemből, és elszaladjon vele... sáros praclikkal.

maybach 2013.11.05. 20:35:10

Jó estét kívánok!
Én is remélem, hogy derűs élete lesz. Mindenki megérdemelné.
Navinak gumicsizmákat kéne vennem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.08. 08:17:05

Jó reggelt, és mivel Jé ritkán jár erre, közlöm, hogy péééééééééééééééééééééénteeeeeeeeek vaaaaaaaaaaaaan!!!

@maybach: Mokkának meg búvárruhát, nem igaz, hogy össze tudja sározni-vizezni magát és engem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.09. 10:34:29

200.
Szétverik a konyhát meg a fürdőszobát - lassan már a spájzban vannak :-P
A járólapok töredeztek szét, mostanra tudtuk bevállalni - meg a mester is.
Tegnap kirámolás gáztűzhellyel, hűtővel meg mosógéppel súlyosbítva - továbbá minden faliszekrény, stelázsi leszedve…
Tovább is van, mondjam? :-)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.11.09. 13:11:02

@Mormogi Papa: Hehe. Tavaly az egész házon átmentünk... A munkát nem irigylem, csak a tervezést és az új kezdet ígéretét :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.09. 13:38:54

@fiam: Penig épp munkából volt sok :-P
Tervezgetés öröme helyett meg alig találtunk elfogadható kinézetű és még megfizethető járólapot. Éppen most derült ki, hogy az e
előző tulajdonos által készített felújítás minősége miatt (ezért kell a csere :-( ) nem lesz elég sem a sittes zsák, sem a beton. Újabb kiadás.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.11.09. 15:52:30

@Mormogi Papa: Nekünk azt tanácsolták, hogy a költségvetésre számoljunk 15%-ot. Mi 30%-ot tettünk rá és még így alulbecsültük a cuccost. Pedig kedvező áron kaptunk mindent: szolgáltatásokat és termékeket.
Van, amit nem tudtunk még megcsináltatni, de a leglényegesebbek készen vannak.
Fel a fejjel!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.12. 22:46:22

De milyen klassz lesz, ha elkészül! Erre gondolj, Mormogi :)

maybach 2013.11.13. 08:02:21

Jó reggelt kívánok!

Egy lakásfelújítás mindig nagy kihívás. Én egyre nehezebben viselem.
Szóval bátorság!

Csak azért nem sántítok, mert két lábra nehéz.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.13. 13:02:27

Maybach, miért sántítanál, ha csak egy lábad lenne?

maybach 2013.11.13. 14:02:12

@Nadine:
Fele ennyire fájna. De úgy se lehet szerintem.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.13. 14:20:22

@Nadine: @maybach: @fiam: Köszönöm az együttérző bátorítást (mint mondani szokás) magam és családom nevében :-)
Már látjuk a végét, csak azt nem tudjuk, mikor lesz :-))) Mindenesetre legalább három nappal később, mint reméltük.
Sántításból kígyó gyulást! VAgy ebcsont beforr :-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.11.14. 13:02:47

Azt mondjátok meg nekem, meg lehet-e keresni a több évvel ezelőtti hozzászólásomat, amit a csontkovácsos kezelésemről írtam?

Beírtam ezt a szót itt a keresőbe, de csak a bejegyzések közt keresi. Ez meg kommentben volt...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.14. 14:08:53

@Nadine: Gratulálok!
Már miért ne hinném ? :-)

maybach 2013.11.20. 08:19:30

Jó reggelt kívánok!
Felénk süt a nap.
És "csak" 158 embernek cseszték el a karácsonyt. A többieknek majd a húsvét jön.

maybach 2013.11.21. 08:07:21

Jó reggelt Kívánok!

@fiam:
Sajnos ez most nem sport, hanem létszám leépítés.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.22. 19:29:51

@maybach: Sajnos én sejtettem. Próbáltam is rákeresni, melyik cégnél - de nem találtam. Ez manapság nem is hír, szerintük :-P
A múlt évben éppen Luca napján jelentették be a cégnél, hogy januártól bezár a bazár.
Régebbi cégemnél legalább megvárták a két ünnep közét - így csak a buék lett fojtogatós…
Nem számít, az nekem úgysem nagy buli - jobban szeretem a lehető legszűkebb körben ünnepelni. Múlt évben tartottam magam, ameddig bírtam - hogy legalább a többieknek ne legyen ócska a Karácsonyuk :-(

maybach 2013.11.24. 11:19:28

Jó napot kívánok!

@Mormogi Papa:
Az ilyen tapasztalatokat nem kívánom senkinek sem.

Egyébként Dunaferr és közel sincs vége.

maybach 2013.11.25. 07:54:54

Jó reggelt kívánok!

Ráadásul utóbb kiderült, hogy a szakszervezeti vezetők érdekes módosításokat írtak alá menet közben. Se az ÜT se a tagság nem tudott erről. Most viszont, hogy sokaknak mennie kell kiderült.
Igaz értem most a szakszervezeti vezér helyettese is imádkozik, mivel megüzentem neki, ha engem is érinteni fog a kis turpissága, akkor annyira megverem, hogy a traumatológián túlórázni fognak rajta.
Amúgy itt a tél.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.25. 16:19:20

@maybach: Ha jól értelmezem, akkor most Katalin kopog. Szóval a Karácsony locsogni fog :-(
Rákeresve találtam egy weblapot, ahol részletesen taglalták a dolgot, és hozzá is lehetett szólni.
Az egyik megjegyzés éppen arra vonatkozott, mennyire atavisztikus dolog az (értsd: az előző rendszer hagyatéka), hogy a szakszervezet vezetői is ott dolgoznak az érintett gyárban - üzemben.
Ne értsd félre: nem csak Nálatok, mindenhol.
Tudniillik, ha nem ott foglalkoztatják őket, akkor nem lehet őket kirúgással elijeszteni, stb…
Arra nincsen ugyan garancia, hogy akkor jobban működnének a dolgok, de érdekes felvetés.
Amúgy máshol vannak nem szakmai szakszervezetek (pl. a CGT Franciaországban), de ettől még nem feltétlenül jobb a helyzet.
Viszont véletlenül megtudtam, hogy mikor ott a tűzoltók sztrájkoltak, minden városból felmentgek Párizsba tüntetni, tüzivízcsapokat nyitogatni, stb. Mind ott voltak - kivéve a párizsi tűzoltókat, mivel ők MÁS szakszervezethez tartoznak :-P
(Van egy francia vicc, ami szerint a Világ három legfeleslegesebb dolga közül - az első ettőt itt nem idézhetem :-P - a harmadik a szakszervezet. Pedig ott másképpen alakultak történelmileg. Viszont nyilván ott sem elégedett velük senki - legfeljebb saját vezetőségük :-P

maybach 2013.11.25. 17:20:59

Nem vagyok tagja egy szakszervezetnek sem, mivel nem hiszek bennük. Ez az eset is engem igazol, sajnos

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.25. 21:52:37

@maybach: Én sem :-P Kétszer voltunk üdülni annó, a párom szakszervén keresztül. Kábé erre volt jó 89-ig. Aztán már erre se…

maybach 2013.11.26. 08:13:44

@Mormogi Papa:
Én még üdülni sem voltam, pedig az átkosban tagdíjat fizettem. De az üdülést ki kellett érdemelni. Ezért mindig csak ugyanazok mehettek.
De 89 óta tehetnének érdemben is valamit. Sajnos én alig látok erre példát. Pedig akár jó is lehetne.

2013.11.27. 10:16:02

Sziasztok!
Jó látni, hogy még jártok ide. Majd én is igyekszem, ha visszafogadtok :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.27. 13:58:01

@Jé: Ne tréfálj :-)))

Különben is, úgy tűnik, Te vagy az egyetlen, aki új posztot tudna élesíteni :-P
Már ha tennék fel valamit...

2013.11.29. 14:02:42

@Mormogi Papa: erre az egyre jó vagyok, mi?! :))))

Sziasztok, péntek van.
Csak azért nem kiabálok, mert nagyon-nagyon-nagyon fáj a fejem. Egész nap.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.11.29. 20:44:50

@Jé: Jobbulást kívánok!

És elnézést kérek - csak vicceltem. Bár NAdine azt írta, neki nem sikerült belépnie...

maybach 2013.12.03. 08:13:10

Jó reggelt kívánok!

Reggel azt hittem dolgozni megyek, pedig időutazáson voltam.
A rádióban K. Jolán megköszönte a kormány gondoskodását.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.12.04. 14:35:50

Sziasztok!

Basszus, Maybach, ezek pocsék hírek. Nálunk is ez egy, csak itt a cirka 15 főből építenek le nagyon durván, illetve kínálnak elfogadhatatlan munkafeltételeket. Ebből kifolyólag már csak egy lap főszerkesztője vagyok (én szálltam ki, mert abszurdum, amit elvártak volna), cserébe viszont a másiknak egyben korrektor-olvasószerkesztője is. Persze, fele pénzért. Jó, mi? Lassan már az várható, hogy legyek én az újságkihordó is Érden, ha már itt lakom...

Szeretném feltenni a decemberi kis boxot oldalra, de szó szerint lövésem sincs, hogy kell... :( Eddig jutottunk a klassz kis blog.hu-s "fejlesztésekkel". Meg addig, hogy leshetünk, mikor tesz fel ide Toma új receptet, mondjuk, egy klassz karácsonyit... Pfff...

maybach 2013.12.06. 10:32:35

Jó napot kívánok!

Remélem a Mikulás mindenkire gondolt!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.12.06. 14:58:13

Szép napot!

@maybach: Nálunk mindenki gondolt a Mikulásra...
Na jó, a munkahelyemen kaptam csomagot. Meglepő és mulatságos volt. Meg csokis :) Örültem ám!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2013.12.06. 16:13:42

Szép Miklós napot !
Én gondoltam Rá - talán Ő is rám. Majd mögláttyuk :-)
A tetőjavítást mindenesetre befejezték - és ha kifizetik a munkásokat, akkor nekik is lesz szép napjuk.
Rajtunk már nem múlik.
Azért hó még ne jöjjön, ha csak estére, mutatóba nem :-)))

maybach 2013.12.10. 08:17:20

Jó reggelt kívánok!
Jézuska is egy közelebb van.
Szombaton pici lányom is hazajön.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.12.10. 19:00:55

@maybach: Ennyi öröm egyszerre nem lesz túl sok? :)
Otthonkát beizzítottad már?

maybach 2013.12.11. 11:46:34

Jó napot kívánok!
@fiam:
Be bizony.
Amúgy is izgalmas lesz, mert egyrészt anya szétrúgja a hátsómat, másrészt remélem finom kajákat követek el.
A Jézuskától egy ilyen vákuumos csodamasinát kapunk.
Mondjuk az ára is csodás.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.12.13. 18:02:04

@maybach: :) Majd kérek beszámolót az elkövetett ételekről!
kicsit lemaradtam a konyhai forradalmi újításokat illetően. Mi az és mire jó a vákuumos csodamasina? Azt hittem, a sodrófánál nincs feljebb... :)

maybach 2013.12.13. 19:01:49

@fiam:
sous vide a neve.
Az ötlet egyszerű. Vákuum tasakba teszi a polgár a kaját, majd egy vízfürdőben állandó hőfokon tartja jó hosszan, hogy teljes terjedelmében átmelegedjen.
Így elméletileg, ill. a forgalmazó szerint tutira, olxyan állagú és minőségű kaját követsz el amilyet akarsz, hiba nélkül.
Most majd jól kipróbálom.
Már ha anya nem üt agyon. Mert elég borsos ára van.
Vagy csak nekünk, itthon.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.12.13. 21:23:14

@maybach: Biztatóan hangzik. Szerintem anyukád elnézi a botlásodat, ha cserébe valami finomságot kap :)

maybach 2013.12.16. 10:18:32

Jó napot kívánok!

Kedvenc lányom egyben megérkezett.
A karácsonyi rohangálást ezennel lezárom.
@fiam: anya=asszony.
Anyukámtól nem félek.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2013.12.16. 18:10:34

@maybach: Akkor nagy a boldogság :)
Igen, tudom, hogy az anya valójában kicsodád, de az anya ragozva úgy jön ki, hogy anyukád, nem pedig úgy, hogy feleséged :D

maybach 2013.12.17. 08:10:00

Jó reggelt kívánok!

@fiam:
Nekem erről az jut eszembe, hogy a legszebb szó a "mama".
Ha három betűt megváltoztatunk, egyet meg elveszünk azt kapjuk, hogy "sör".

2013.12.17. 12:56:47

Sziasztok!
...amúgy jól van mindenki?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2013.12.18. 21:07:22

Ennek a szuvidálásnak Toma a nagy rajongója és mestere... Szerintem már a kockacukrot is szuvidálja a kávéjába :)
süti beállítások módosítása