Egy vega recept Marisellnek!
A vendégvárás, grillpartik és egyéb összejövetelek sztárja a guacamole, más néven avokádókrém. Csak ki kell tenni az asztalra egy tálkában, egy kosár tortilla társaságában és a vendégek ellesznek vele, míg elkészül a vacsora vagy megsül a hús grillrácson.
Még nem találkoztam olyannal, aki ne szeretné, vagy ha még nem evett, nem szereti meg egyből ezt az egyszerre hűvös és csípős krémet, amit egymással versengve kanalazgatnak ki a vendégek a tálból a finom, ropogós tortilladarabkákkal.
Nem tudom, létezik-e igazán autentikusnak nevezhető receptje, mindenesetre szerintem ez közel van hozzá, én így szoktam készíteni.
Az avokádót többnyire éretlenül, kemény állapotban lehet kapni nálunk, ezért vegyünk mellé egy banánt is. A kétféle gyümölcsöt együtt tegyük egy papírzacskóba 2-4 napra, míg megérnek. (A banánból felszabaduló gázok segítik az avokádót az érésben.) Akkor jó, ha tapintásra puha, be lehet nyomni, és a gyümölcs szárának végét könnyen ki tudjuk szedni, vagy magától kiesik.
Hozzávalók:
. 2 db nagyobb avokádó
. 1 paradicsom (csak szezonban, egyébként inkább ne tegyünk bele!)
. 1 csomag újhagyma (3-4 szál)
. 2 ek. jalapeño chili (lehet konzerv)
. 1 db lime
. 1 ek. szárított korianderzöld (eredetileg frissel kellene, de én nem nagyon szeretem)
. 2 csésze kukoricaliszt (cup = 2,4 dl)
. 2 csésze búzaliszt
. ½ tk. sütőpor
. 1 tk. só
. fél csésze kukorica- vagy napraforgóolaj
. 1 csésze meleg víz
1. Először a guacamolét készítem el: hosszában kettévágom a mag mentén az avokádót, és kikanalazom a húsát egy keverőtálba.
2. Hozzáadom az apróra vágott paradicsomot, hagymát és jalapeño chilit, belefacsarom a lime levét, sózom, majd villával összetöröm az egészet. Ha sima krémet szeretnénk, akkor használjunk botmixert (én úgy szeretem).
3. Megszórom a korianderrel (ha frisset használunk, vágjuk apróra) és elkeverem.
4. Átkanalazom egy edénybe, amiben tálalni akarom, a közepébe belenyomom az avokádó magját (így nem barnul meg a krém) fóliával szorosan lefedem, és minimum egy órát hagyom a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek. De elkészíthetjük előző nap is.
5. Közben egy keverőtálba szitálom a liszteket és a sütőport, sózom, hozzáöntöm az olajat és a meleg vizet.
6. Alaposan eldolgozom, átgyúrom a tésztát, míg rugalmas lesz és szépen elválik az edény falától.
7. Lisztezett deszkán tovább gyúrom egy kicsit, míg sima lesz a tészta, majd nyolc-tíz felé osztom és a darabokból golyókat formázok.
8. Egy vastag falú serpenyőt/palacsintasütőt felforrósítok közepesnél erősebb fokozaton (kerámialap#7/9).
9. A golyókat ellapítom, sodrófával vékony, korongokká nyújtom, és a serpenyőben szárazon ropogósra sütöm mindkét oldalukat.
10. Konyharuhával bélelt kosárba teszem a kész tortillákat.
Tálaláskor a tortillalapokat negyedekbe töröm, úgy teszem az asztalra a guacamole mellé.
Mexikói sört, pl. Coronitát kínáljunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: összesen kb. 1500 Ft
Sör: 430 Ft/db Coronita
Az utolsó 100 komment: