A múlt héten szomszédaim/barátaim voltak olyan rendesek, hogy megcsinálták nálam a terasztetőt, lecserélték a régi öreg nádtetőt egy strapabíróbb és végre teljesen vízhatlan zsindelytetőre. Egy egész napjukat áldozták rá és nem kértek érte semmi ellenszolgáltatást. Ezért úgy döntöttem, meghívom őket egy kerti sütésre.
A hétvégén meg is ejtettük, mert hál' istennek kivételesen jó idő volt. Erre a célra vettem a hentesnél három szép oldalast és három karton sört, hogy a hangulat teljes legyen. Készítettem még egy tál majonézes krumplisalátát, egy nagy tál zöldsalátát, és sütöttem egy hatalmas rozmaringos-fokhagymás focacciát is.
Hozzávalók (6-7 személyre):
. 3 kg oldalas
. 3-4 púpozott kanál sertészsír
. 4-5 gerezd fokhagyma
. 2-2 szál rozmaring és kakukkfű
. só, bors
a salátához:
. 1 fej jégsaláta
. 1 doboz madársaláta
. 1 csomag hónapos retek
. 1 csomag újhagyma
. sherryecet
. olívaolaj
. méz
a BBQ szószhoz:
. 5 ek. dijoni mustár
. 5 ek száraz vörösbor
. 5 ek. akácméz
. 5 ek. Heinz ketchup
. 3 ek. szójaszósz
. 2 ek. napraforgóolaj
. 1 gerezd reszelt fokhagyma
. pár csepp tabasco
. só, bors
volt még...
Előkészületek:
1. Előző este, elkészítettem a majonézes újburgonya-salátát az itt leírtak szerint, hogy jól összeérjenek az ízei. Szorosan lefedve fóliával, a hűtőben tartottam másnapig.
2. Elkészítettem a barbecue-szószt is. A hozzávalókat egy forralóedénybe tettem és közepes fokozaton felforraltam, majd 10 percig főztem. Kihűlés után egy flakonba töltöttem és a hűtőbe tettem.
3. A focaccia tésztáját bekészítettem a kenyérsütőbe, dagasztás-kelesztés programra állítottam és időzítettem másnapra.
4. Az oldalasokat megformáztam, lenyesegettem a felesleges részeket, a kilógó húscafatokat, az esetleges vastagabb zsírréteget, majd zsírpapírba tekerve, a hűtőbe tettem másnapig.
Elkészítés:
1. A kerti sütés előtt négy órával, elővettem a legnagyobb tepsimet, ami még belefér a sütőmbe, kikentem az alját vastagon sertészsírral.
2. A sertésoldalasok mindkét oldalát megsóztam, borsoztam, majd a tepsibe helyeztem. Aláöntöttem fél csésze vizet, megszórtam az apróra vágott fokhagymával, mellédobtam a zöldfűszereket, és szorosan lefedtem alufóliával a tepsit.
3. A 170 fokra előmelegített sütőbe tettem 2 órára.
4. Amikor elkészült, kivettem a puha omlósra párolódott/sült oldalasokat egy deszkára és egy konyharuhával lefogva, kihúzkodtam belőle a csontokat (akkor jó, ha könnyedén kijön a csont a húsból), majd alufóliába csomagolva félretettem egy tálcára. A megmaradt sült zsírt szűrjük le, egy tálban félretéve még jól jöhet egy jóféle zsíros kenyérhez, ha a hús elfogy és valaki később megéhezik...
5. Közben elkészült a beprogramozott focacciatészta is, és elkészítettem az itt leírtak szerint.
6. Míg a focaccia kelt/sült, összeállítottam a zöldsalátát: a madársalátát egy nagy salátástálba borítottam, mellé a csíkokra vágott jégsalátát, a vékony lapokra vágott retket és a felkarikázott újhagymát.
7. A vinegrete-tet 4:1 arányú olívaolajból és sherryecetből, egy-egy csipet sóból- borsból, és egy kiskanál mézből kevertem ki hozzá.
8. Amikor megérkeztek a vendégek, pont végeztem mindennel.
9. Előkészítettem a tárcsás sütőmet (faszénsütőn készítve még jobb, de nem bíztam az időjárásban...), felforrósítottam a tárcsát.
10. A húsok mindkét oldalára egy-egy perc alatt hirtelen kérget pirítottam, majd lejjebb vettem a hőfokot és az oldalasokat többször is megforgatva, közben a barbecue-szósszal bőségesen kenegetve egy ecsettel, 10-15 perc alatt készre sütöttem. Akkor jó, ha a húsra szépen rákaramellizálodik a szósz és belül teljesen átforrósodik, a külsejére pedig egy ropogós kéreg sül...
A tálalással nem kell cicózni, a húsokat egy fatálra tettem, kétujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd a salátákkal, a focacciával együtt kipakoltunk az asztalra...
Tipp: A hús elősütését is elkészíthetjük előző este, csak akkor egy órával a sütés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen.
A leírás alapján macerásnak tűnhet ez az egész, de ez csak a látszat, jó szervezéssel alig van munka az egésszel, és nyugodtan, stresszmentesen várhatjuk a vendégeket.
Ha faszénparázson sütjük a húst, ugyanígy járhatunk el vele, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a parázs, különben nem karamellizálodik a szósz, hanem megég.
A BBQ-szósz sokáig eláll, hűtőben akár hetekig is. Bármilyen hússal kombinálhatjuk, de szükséges az elősütés. A szószt csak a vége felé kenjük rá, az utolsó forgatásoknál.
Az oldalast nem muszáj kicsontozni, a végső sütés előtt fel is szeletelhetjük, kétcsontnyi szélesre vágva, és így, szeletenként kenve is süthetjük, minden oldalt körbepirítva...
Ezt az oldalast ajánlom mindenkinek, akár kezdőknek is, mert még elrontani sem lehet. A hosszú elősütéstől belül puha szaftos hús, a végső sütéstől kívül ropogós kéreg, és a rákaramellizálódott szósztól édes máz rendkívül finom kombinációt alkot. Ehhez jönnek még a pompás saláták és a remek fűszeres-olajos focaccia, ami csak még élvezetesebbé teszi az estét.
Barbecue-sütéshez inkább a sör illik, de egy kellő maradékcukorral rendelkező testes félszáraz fehérbor vagy egy palack hideg cider is jól illik hozzá...
Elkészítési idő: nettó 4 óra
Költségek: összesen kb. 5000 Ft
Sör: 990 Ft/6-os karton (Perlenbacher - Lidl)
Az utolsó 100 komment: