Annyiféle-fajta oldalas recept van már blogomon, mindenféle BBQ-szószos, borban párolt stb... csak éppen a legegyszerűbb (és talán a legfinomabb) változata nem került fel eddig, valami érthetetlen okból. Most pótolom ezt a hiányosságot, mert ebédre ez készült a minap. Egy egyszerű fokhagymás sült oldalas párolt rizzsel és kovászos uborkával. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak megvan a saját elkészítés módja ennek az ételnek, de most közzéteszem én is a sajátomét.
Én a hentesnél igyekszem egyenletes vastagságú és szélességű oldalast választani, vagy úgy vágatom a hentessel. Baromira utálom, mikor az egyik vége 7-8 centi vastag és zsíros, míg a másik vége 4-5 centi és sovány. Inkább az egész legyen zsíros és vastag, többrétegű, én azt szeretem így megsütni, a soványabbat és vékonyabbakat inkább grillezni szeretem. Mindig egész oldalast veszek, olyat ami nagyjából egyforma széles, és otthon vágom fel kétcsontnyi szeletekre.
Elkészítés:
1. Az oldalast előkészítem, kétcsontnyi széles szeletekre vágom és ha kell egyforma vastagságúra alakítom, lenyesegetek belőle egy-két zsírréteget.
2. Alaposan megsózom minden oldalát, borsozom, majd egy mangalica sertés zsírral kikent tepsibe teszem a húsokat. Ha esetleg sülthús-zsír kellene a későbbiekben pl. zsíros kenyérhez, teszek a húsok mellé/közé még úgy fél kilónyi sertészsírt. A tepsibe teszem a lenyesegetett zsírdarabokat is.
3. Egy deci vizet öntök a húsok alá, majd ízlés szerint fél-egy fej fokhagymát megpucolok, apróra vágok és mindenhol megszórom a húsokat vele.
4. Szorosan lefedem alufóliával a tepsit és a 160 fokra (hőlégkeveréssel) előmelegített sütőbe teszem 2- 2 és fél órára.
5. Ezután kiveszem a sütőből, leszedem a fóliát, és a 200-210 fokra (hőlégkeverés) felmelegített sütőbe teszem vissza 18-20 percre, a sütő középső polcára. Közben többször is megforgatom az oldalasokat, hogy mindenhol egyformán megpiruljon.
6. A sütőből kivéve 10 percig hagyom pihenni tálalásig.
Most legutóbb, párolt rizzsel és kovászos uborkával tálaltam, de a sült oldalas sok mindenhez remekül párosítható. Feltétként paradicsomos káposztához vagy krumplifőzelékhez, vagy köretnek hozzá finom babpüré, krumplipüré. De talán a legjobb, friss ropogós fehér kenyérrel magában, miközben a kenyeret a sült hús zsírjába tunkoljuk.
Tipp! A sült oldalas melegen és hidegen egyaránt finom. Pár napig eláll a hűtőben, de ha a saját zsírjával lefedve tesszük el, akár több hétig is fogyasztható marad.
Nem cifrázom különösen az étel leírását, jó kis zsíros sült hús, sok fokhagyma. Kérdés?
Csatos üveges Flensburger pilsner sört ittam mellé...
Elkészítési idő: 3 óra
Költségek: kb. 300 Ft./adag
Sör: 230 Ft./ü. - Metró
Az utolsó 100 komment: