A világ legkirályabb szendvicse
Legalábbis szerintem. Tudom, ez egy meglehetősen merész kijelentés, és mindenki kapásból vágja rá a saját „világlegkirályabbszendvicse”-receptjét, de ezt a posztot én írom, szerintem meg ez a legjobb és kész!
Legalábbis szerintem. Tudom, ez egy meglehetősen merész kijelentés, és mindenki kapásból vágja rá a saját „világlegkirályabbszendvicse”-receptjét, de ezt a posztot én írom, szerintem meg ez a legjobb és kész!
A legenda szerint, Lord Sandwichnek köszönhetjük e nagyszerű találmányt, aki nem akarta otthagyni a jó lapjárást, ezért szólt az inasának, hogy vacsora helyett tegyen egy szelet marhasültet két szelet kenyér közé, és hozza a kártyaasztalhoz.
Sokan lebecsülik a szendvicsek kulináris értékét, pedig egy jó szendvics elkészítése ugyanannyi odafigyelést és szakértelmet igényelhet, mint egy bonyolult fogás megalkotása. Egy jól sikerült szendviccsel egy komplett étkezést lehet kiváltani, ezért nagyon nem mindegy, mit teszünk bele, itt is fontos a minőségi alapanyag.
Sokan lebecsülik a szendvicsek kulináris értékét, pedig egy jó szendvics elkészítése ugyanannyi odafigyelést és szakértelmet igényelhet, mint egy bonyolult fogás megalkotása. Egy jól sikerült szendviccsel egy komplett étkezést lehet kiváltani, ezért nagyon nem mindegy, mit teszünk bele, itt is fontos a minőségi alapanyag.
Ezt a szendvicset Jamie Oliver egyik kajája ihlette, amit még vega koromban gyakran készítettem. Kicsit macerásnak tűnhet az elkészítése, de ahhoz, hogy ehessünk a világ legjobb szendvicséből, a saját magunk sütötte zsemle és a recept pontos követése elengedhetetlen. Íme!
Hozzávalók:
A kenyérhez (4 db):
3 csésze kenyérliszt (BL 80-as)
0,5 dl tej
1 tk. élesztő (szárított)
5 dkg vaj
só, cukor, víz
A fűszervajhoz:
10 dkg vaj
3-4 db, napon szárított paradicsom (vagy 1 ek. olasz paradicsompüré)
1 csokor petrezselyem
félmaréknyi friss kakukkfű
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 szardellafilé
1 ek. frissen reszelt parmezán
fél ek. dijoni mustár
fél tk. Cayenne-bors vagy őrölt chili
őrölt bors, só
4 db nagyméretű vagy 8 közepes csiperkegomba
8-10 salátalevél v. egy zacskós saláta (pl. endíviamix)
2 fej vöröshagyma v. lilahagyma
4 ek. majonéz
4 nagy szelet gouda v. cheddar sajt
8 vékony szelet angolszalonna (hajszálvékonyra szeletelve, vákuumfóliába csomagolva kapható a nagyobb boltokban)
1 tojás
olívaolaj, mustár, porcukor
Előkészületek:
Először is elkészítem a zsemléket. Három csésze lisztet teszek egy keverőtálba, és egy mélyedést alakítok ki benne. Egy deci langyos vizet és egy deci langyos tejet öntök a mélyedésbe. Hozzáadok egy fél kocka olvasztott vajat, egy csipet sót, egy teáskanál cukrot és élesztőt, majd az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem és jól átgyúrom, míg sima nem lesz a tészta. Félreteszem egy-két órára egy meleg helyre, hogy megkeljen. Azután újra átgyúrom, négyfelé osztom, és kb. 2 cm magas korongokat készítek. A tetejükre lisztet szitálok, letakarom egy fóliával, és megint félreteszem egy órára kelni. Ha a duplájára kelt, 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütöm.
Míg a zsemlék sülnek, nekiállok a fűszervajnak. A vajat, az apróra vágott aszalt paradicsomot, a felaprított petrezselymet, az átpasszírozott fokhagymát, a száráról leszedett kakukkfűleveleket, a szardellákat, a parmezánt és a mustárt, a fekete és a Cayenne-borsot beleteszem egy robotgépbe (vagy egy keverőtálba, ez esetben botmixert használok), jól megdolgozom, hogy egy egynemű fűszervajat kapjak.
A salátaleveleket megmosom, a hagymát megpucolom, és közepesen vastag karikákra vágom.
Egy kevés majonézt készítek egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból, egy csipet sóból és porcukorból, valamint egy kis extraszűz olívaolajból.
A gombafejeket egy papírtörlővel letisztítom (vízzel nem szabad mosni, mert a gomba beszívja a vizet, így elveszti az ízét), a tönkjét kivágom.
A salátaleveleket megmosom, a hagymát megpucolom, és közepesen vastag karikákra vágom.
Egy kevés majonézt készítek egy tojás sárgájából, egy kávéskanál mustárból, egy csipet sóból és porcukorból, valamint egy kis extraszűz olívaolajból.
A gombafejeket egy papírtörlővel letisztítom (vízzel nem szabad mosni, mert a gomba beszívja a vizet, így elveszti az ízét), a tönkjét kivágom.
Elkészítés:
A gombafejek belsejét vastagon megkenem fűszervajjal, egy kiolajozott sütőtálba vagy tepsibe teszem, és egy 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Amikor kész, félreteszem, hogy egy kicsit hűljön, ezután csíkokra vágom és nagyjából négy részre osztom. Közben egy serpenyőben ropogósra sütöm az angolszalonna-szeleteket.
Összeállítom a szendvicset. A zsemlét kettévágom, az alját megkenem majonézzel. Salátaleveleket halmozok rá, ráteszek egy szelet cheddar sajtot és egy adag gombát. A gomba tetejére két angolszalonna-szeletet teszek, erre helyezem a hagymakarikákat, végül ráteszem a sütőtálban visszamaradt fűszervajba tunkolt zsemle másik felét. Kész!
Összeállítom a szendvicset. A zsemlét kettévágom, az alját megkenem majonézzel. Salátaleveleket halmozok rá, ráteszek egy szelet cheddar sajtot és egy adag gombát. A gomba tetejére két angolszalonna-szeletet teszek, erre helyezem a hagymakarikákat, végül ráteszem a sütőtálban visszamaradt fűszervajba tunkolt zsemle másik felét. Kész!
Tippek, trükkök:
A fűszervajat elkészíthetjük előző nap is, sőt, mivel fagyasztható, akár hetekkel is. Az elkészült vajat fóliába csavarva, egy hurkát kialakítva fagyasszuk le, így a felhasználáshoz egy-egy karikát levágva róla, többször is használhatjuk. Ez a fajta fűszervaj steakekhez, halakhoz, grillezett húsokhoz és zöldségekhez egyaránt használható.
A gomba csak frissen elkészítve jó, ne melegítsük, inkább csak annyit készítsünk, amennyi el is fogy. Az így elkészített gomba nemcsak szendvicsbe, hanem pl. rizottóra feltétként is kiváló. Grillszezonban, a grillrácson sütve, az olvasztott fűszervajjal kenegetve is el lehet készíteni, így akár köretként is adhatjuk húsok mellé.
Ha a szendvicsből kihagyjuk a szalonnát, a vajból pedig a szardellát, megkapjuk a szendvics vegetárius verzióját, amit magam is sokszor fogyasztottam grillpartik alkalmával, még boldogult vega koromban.
S hogy szerintem miért ez a világ legkirályabb szendvicse? Csak meg kell kóstolni. Hiszen miből is áll?! Frissen sütött zsemlében egy vajpuhára sült gomba, amin sülés közben szinte átfolyt a fűszerezett vaj, átitatva annak minden ízével, rajta a ropogósra pirított, hajszálvékony, fele zsír-fele hús, zamatos angolszalonna, mindez friss-ropogós saláta és hagymakarika közé zárva, egy szelet érett cheddar sajttal megfejelve, friss majonézzel, mmm…
Kivételesen most nem bort ajánlanék hozzá, hanem egy jó pohár, pincehideg, ír Kilkenny sört.
Kivételesen most nem bort ajánlanék hozzá, hanem egy jó pohár, pincehideg, ír Kilkenny sört.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 03:26:35
úgylátszik, a beigért posztok, még váratnak magukra, ezért bocsesz, de beelőztem:)) remélem nem baj.
spájdernecc 2007.11.30. 04:53:03
Jó kávét!
Kaját!!!
fullmoon 2007.11.30. 06:51:37
Vagy le sem fekszetek....:)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 08:45:11
tistedur 2007.11.30. 08:46:49
éhes lettem,kedves Toma..
maybach 2007.11.30. 09:03:16
Mindenem fáj a tegnapi szezonzáró foci miatt, bár ez valszeg senkit sem érdekel.
A recipe megint jó Toma.
Azt is értem, hogy az ötlet Lord Sandwiché.
De kiről nevezhették el?
tistedur 2007.11.30. 09:10:00
a foci veszélyes sport..:P igazán megtanulhattad volna már :)
egyébként ki győzött?
maybach 2007.11.30. 09:24:21
Tanulom.
Csak a teljesség igénye nélkül. Természetesen mi nyertünk, szemben a múltheti teljesen valószínűtlen és meglepő, minden realitást nélkülöző vereséggel. Ami azonban egy győzelemmel ért fel.
Most egy nagyon színvonalas, roppant élvezetes, gigászi csatában bizonyultunk sokkal jobbnak.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 09:26:30
Cyan, felköpök és hagyom, hogy rám essen, ha nem készül el karácsony előtt a dobozod!!! (Tegnap végre megérkeztek, csak a barátnőmnél vannak Pátyon.)
tistedur 2007.11.30. 09:33:29
kitartás..:) büszkék vagyunk rád-és elhivatottságod lenyűgöző :)
maybach!
gratulálok a győzelemhez..:) ennek fényében tagjaid fájdalma elhanyagolható csekélység :)
maybach 2007.11.30. 09:51:20
Férfiasan és szerényen viselem a győzelem következményeit. Szinte alig említem, azt is zárt körben.
Nadine!
Mégis ott lapulnak az idegenek?
spájdernecc 2007.11.30. 09:55:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 10:00:28
Délután viszont jönnek a kábeles szerelők. Talán hatásos volt, hogy a rögzítőre rámondtam, remélem, a számlámon is jelentkezni fog a kiesés...:)
Tist, köszi, helytálltam gyorsan.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 10:34:35
maybach 2007.11.30. 10:58:20
Azért biztos ami biztos, a szerelőket satyiban fogadjátok és öntsétek le vízzel is őket. Nem tudhatod.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 11:15:02
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.11.30. 11:36:31
üdv mindenkinek!
már csak két hét van vizsgaidőszakig, aztán tudok jönni többet :D
jó ez a szendvics, én is csípem az efféle dolgokat
mondjuk szerénységem főleg azért helyettesíti ezzel a "bonyolult fogásokat", mert másra nincs nagyon idő
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 11:38:07
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.11.30. 11:40:55
nah, félre a tréfát, még az hiányzik, hogy ettől a témától korgás mellett kavarogjon is a gyomrom :D
spájdernecc 2007.11.30. 11:48:57
Helló Ménkű, idecsapódtál? / hö-hö/
muskotály küvé 2007.11.30. 13:20:38
Jó, hogy megebédeltem előtte...
sarasvati 2007.11.30. 13:28:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 13:47:11
Viszont szerelő jött, minden működni látszik. Megnyugtatott, hogy naponta számíthatok meghibásodásra, mert a hőmérséklet esése nem tesz jót a berendezéseknek. Nem értem. A T-Kábelnél nem tudták, hogy Magyarországon van tél?
spájdernecc 2007.11.30. 13:48:08
Nadin, akkor küldöm a napot, nálunk már az ragyog:)
Benikuty 2007.11.30. 13:56:18
Fázik a menyasszony fara.
Hogyha fázik betakarja,
Ha meg viszket megvakarja.
Nagyanyám téli mondókája:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 14:02:56
Benikuty, költői lelkületű nagyanyód lehet...:) Vidámka. Egyébként ez tényleg dara volt, ez a jó szó.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 14:08:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 14:23:03
cyan 2007.11.30. 14:35:13
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 14:46:41
egy darabig úgysem jönnek:)))))
cyan 2007.11.30. 14:55:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 14:58:03
cyan 2007.11.30. 15:00:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 15:05:03
cyan 2007.11.30. 15:05:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 15:11:36
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.30. 15:11:56
de pont most néztem a fiókomat, még nem jött semmi.
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.30. 15:14:58
cyan 2007.11.30. 15:21:35
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.30. 15:39:30
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 15:42:09
cyan 2007.11.30. 15:42:11
Benikuty 2007.11.30. 15:45:14
Vérből mindent megállapítanak,csak az ilyen perverz alakok ezt eltitkolják:))
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.30. 16:04:28
cyan
képzeld átjött. a laci barátom most lépett be a galériába, egy tálca franciakrémessel. köszi:)))
beni
mondta, hogy a véremet is akarja!
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 16:08:52
cyan 2007.11.30. 16:13:25
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 16:22:30
úúúúúúúútálsz?:)))
cyan 2007.11.30. 16:27:47
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 16:30:57
cyan 2007.11.30. 16:32:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 16:47:19
Megyek vissza manócskákat dobozolni. Nagggyon helyeskék!:) Tisztára jókedvem lett tőlük.
Benikuty 2007.11.30. 16:55:50
Nadine,gondolom úgy fogja élvezni mint én az akupunktúrát.
Néha az én Manócskámat is be kellene dobozolni,és elküldeni Ausztráliába anyakengurunak:)
cyan 2007.11.30. 16:58:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 16:58:54
spájdernecc 2007.11.30. 17:28:59
www.youtube.com/watch?v=QOFH2hHE-k0&feature=related
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 17:49:50
spájdernecc 2007.11.30. 17:50:54
spájdernecc 2007.11.30. 17:54:54
www.youtube.com/watch?v=4xzr_GBa8qk&feature=related
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 18:04:53
spájdernecc 2007.11.30. 18:07:18
cyan 2007.11.30. 18:13:19
hogy a francba kerültem én ide? jó helyre jöttem?
:))
spájdernecc 2007.11.30. 18:16:31
gondolom ez volt az első templomon kívüli kórustagsága, és mindjárt egy őrült némberrel...
cyan 2007.11.30. 18:27:59
de a többiek szemmel láthatóan élvezték a műsort :D
spájdernecc 2007.11.30. 18:28:57
www.youtube.com/watch?v=IUtPODn7cCc&feature=related
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.30. 18:47:41
N.Zoli 2007.11.30. 19:11:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 19:18:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 19:26:33
cyan 2007.11.30. 19:34:57
cyan 2007.11.30. 19:35:28
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 19:35:40
na aggódj, én kordinálok:))) én leszek a posztok ura!!
cyan 2007.11.30. 19:37:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 19:41:38
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 19:42:58
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 19:54:56
melyiket tegyem be holnapra??
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 19:56:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 19:56:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 19:58:31
Benikuty 2007.11.30. 19:59:28
Szokott mosni,vasalni,friss elefántos ágyneműt húzni,eltekarítani konyhai tevékenységem mocskát,meg ilyesmik.Főzni is.Mikor én messze,mert belepofázok.Akkor nem.:)
Aha! Meg arra határozottan emlékszem,a Cicákat együtt hoztuk haza a Baross utcából.Valszeg köze egyéb is.Sőt biztos:)Mivel hónapokat töltött ott összevarrva:(
Kiscic ma 19.És gyönyörű.:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 19:59:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 20:01:30
Benikuty 2007.11.30. 20:02:30
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 20:04:59
ne fogd vissza magad, ha van posztod, küzdj meg a vasárnapért:))
Benikuty 2007.11.30. 20:06:30
Bár lazán:"már megint nem tudtam hibázni":))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 20:07:35
Benikuty 2007.11.30. 20:08:37
cyan 2007.11.30. 20:17:48
Benikuty 2007.11.30. 20:24:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 20:25:58
beni
bizony, bizony! úgy csináltam, és mit is mondjak...az eredmény, a csontról magától leomló hús, ami szétolvadt a számban. a malac bőrét pedig, villával lehetett vágni:)))
Benikuty 2007.11.30. 20:33:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 20:43:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 20:46:39
na, az sem lehet rossz :)
nadine
listára felvéve, majd egybe küldöm :))
Benikuty 2007.11.30. 20:52:04
Megyek szerelmetes magzatommal sétálni.Itt cibálja a nadrágomat:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 21:03:57
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 21:19:22
spájdernecc 2007.11.30. 21:50:57
cyan 2007.11.30. 21:58:32
spájdernecc 2007.11.30. 22:00:47
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 22:01:03
cyan 2007.11.30. 22:05:36
spájdernecc 2007.11.30. 22:09:26
Azt hiszem, bár biztos nem vagyok benne, de mintha ők csinálták volna a kapolcsi "videodisznót". Ez egy papírmasé sertésbe épített monitorból állt, amelyen egy végtelenített videokazettán egy inverz disznóvágás zajlott. A millió hurkából, kolbászból, oldalasból szépen összeállt a test, majd a pörzsölés kozben visszanőtt a szőre, kihúzták a kést és visszatolatott az ólba. Frenetikus.
Benikuty 2007.11.30. 22:20:04
Malacban én vagyok.Disznó.Legjobb majdnem.:)
Szép álmokat,rózsás csókokat,ha nincs kivel...:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 22:22:41
Spájdi, most vagy én kerültem időcsapdába, vagy Te raktál ki legalább négy posztot gyors egymásutánban, mert csak lesek... Viszont még mindig van festenivalóm, úgyhogy csak a hétvégén lesz esély elolvasni mind. Vagy akkor sem:(
spájdernecc 2007.11.30. 22:24:19
cyan 2007.11.30. 22:24:33
spájdernecc 2007.11.30. 22:26:15
a reggeli meséi különösen :)
cyan 2007.11.30. 22:27:39
spájdernecc 2007.11.30. 22:31:47
újabban a Paprika tv-n garázdálkodik.
Ezek a reggeli mesék A Művészetek Völgye idején követődnek el / bocs Nadine /, hajnali hét körül, amikor a megfáradt dolgozónak elég a kávésbödögére koncentrálni...
spájdernecc 2007.11.30. 22:34:41
és persze Kellemes Hétvégét
cyan 2007.11.30. 22:57:20
lassan én is megyek, késő van
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 22:57:47
Lassan én is vízszintesbe teszem magam. Ezzel a rohadt net-szünettel úgy megcsúsztam, hogy muszáj volt mostanáig festenem, pedig alig látok. Remélem, holnap nem dőlök a kardomba, amikor rendes fénynél is megnézem, mit kártékonykodtam este. Jó éjt!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.30. 23:01:38
megihlettél. gondolkodok egy hasonló posztról mint a te blogodban a "lények akikre ferde szemmel nézhetek". vannak célcsoportjaim:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.30. 23:19:44
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.12.01. 00:27:00
Benikuty 2007.12.01. 06:08:42
Mi ez a hanyag henye,új poszt?
Biztos Nadine cicái ették meg!:)
Benikuty 2007.12.01. 08:05:58
fullmoon 2007.12.01. 08:32:06
...de most még a fejem is zúg kicsit(minek iszik aki nem bírja)ma pont ez vonatkozik rám....:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 08:37:29
JÉ BETŰ! HA ELŐKERÜLSZ, RAKD KI KÜVÉ POSZTJÁT, LÉGY SZÍVES!!!:))
Jé 2007.12.01. 08:49:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.12.01. 08:54:52