Ez az étel is az „együk ki a hűtőt!” mozgalom jegyében született. A fagyasztóban kotorászva, találtam három szelet marharostélyost. Ahhoz két embernek kevés, hogy steaknek kisüssem. Így hát eszembe jutott, hogy valami tésztához felhasználhatnám, és innen már egyenes út vezetett az olaszos paradicsomos húsgombócig.
Hozzávalók (2 személyre):
· 250 g spagetti
· 25-30 dkg marhahús (rostélyos)
· 1 doboz hámozott, aprított olasz paradicsomkonzerv (Mutti Polpa)
· 1 ek. olasz sűrített paradicsom
· fél fej hagyma
· 4-5 gerezd fokhagyma
· 5 dkg frissen reszelt parmezán
· 1 dl száraz vörösbor
· fél csokor friss bazsalikom
· só, bors, oregánó
· olívaolaj
Előkészületek:
Először elkészítem a húsgombócot.
1. A húst előbb csíkokra vágyom, majd apróra felkockázom. Ezután jó párszor átfutok rajta a késsel, míg darálthús-szerű állaga nem lesz.
2. Az egyik gerezd fokhagymát passzírozom és hozzáadom a húshoz.
3. Sózom, borsozom, egy csipet oregánót morzsolok rá, és belereszelem a sajt felét, majd jól összegyúrom.
4. Gombócokat formázok belőle (pingponglabda nagyságúkat), és felhasználásig, de min. fél órára, a hűtőbe teszem.
A hagymát apróra vágom, a maradék fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A paradicsomot elkeverem a sűrített paradicsommal.
.jpg)
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban, olajat hevítek, közepesnél erősebb fokozaton.
2. Rádobom a hagymát és a fokhagymát, és üvegesre pirítom.
3. Sózom, borsozom, egy csipet oregánót is morzsolok bele, majd felöntöm a vörösborral.
4. Addig forralom, amíg a fele el nem fő, ezután teszem bele a paradicsomot.
5. Közben a gombócokat, egy serpenyőben, kevés olívaolajon elősütöm körbe, minden "oldalán".
6. Majd a gombócokat óvatosan beleteszem a paradicsomszószba. Lefedem, és közepesnél alacsonyabb fokozaton párolom tovább.
7. Felteszem a vizet forrni, ekkor megsózom és kifőzöm benne a spagettitésztát al dentére (7-8 perc). Mire a tészta megfő, a mártás és a gombóc is elkészül.
8. Kiveszem a gombócokat, és a paradicsomszószba szórom a széttépkedett bazsalikomleveleket. Elkeverem, és visszateszem a gombócokat a mártásba.
Tálalás, tippek:
Egy nagy pastatányérba szedem a tésztát, a tetejére paradicsomszószt merek, adagonként három húsgombócot teszek rá, és megszórom a maradék frissen reszelt parmezánnal. Bazsalikomlevéllel díszítem.
Marhahús helyett készíthetjük a gombócot sertéshúsból is, vagy a kettő keverékéből.
Csak frissen az igazi, de ha muszáj, a maradék szósz és gombóc egy napig eláll a hűtőben.
Finom, fűszeres marhahúsgombóc, zamatos paradicsomszósz a friss bazsalikom aromájával, jóféle olasz spagetti… mi kell még?
Talán egy palack chianti, amit elkortyolgat az ember közben.
Elkészítési idő: 35 perc + a pihentetés
Költségek: kb. 650 Ft/adag
Bor: 1540 Ft (chianti) Metro
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
Az utolsó 100 komment: