Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: Xmas in New York I.

2012.02.28. 05:00

Korábban ugyan azt ígértem, hogy legközelebb Madeirára látogatunk, de azt a barangolót most kicsit eltoljuk, és másfelé megyünk. Átkelünk az Atlanti-óceánon, és egy hirtelen jött ötletből megvalósult utazásról fogok mesélni.


Az okokkal nem akarok untatni senkit, legyen elég annyi, hogy nagyjából október környékén úgy éreztem, hogy az előző nyaralás már régen volt, a következő meg még sokára lesz, így muszáj valahova elutazni. Az időpont ugyan felkavarta a kedélyeket a családban (karácsonykor? De hát miért akkor?), aztán mindenki napirendre tért felette. A célpont kiválasztását pedig az motiválta, hogy hát miért is ne?! Még sosem jártunk New Yorkban, és lehet, soha többet nem jutunk el oda, akkor? Na, ugye!

Így aztán rengeteg munkával megszerveztem: repülőjegy, szállás, transzfer, programok, kaja, egyebek. Nem volt egyszerű, de a Jóisten áldja az internetet, mert mindent, de mindent meg lehet nézni, rendelni, kifizetni, stb. A sors fintora – vagy az én bénaságom –, hogy az egyetlen dolgot, amit nem a neten intéztem, egy útikönyvet csodás térképpel és okos tudnivalókkal, azt meg jól itthon hagytam :-)

Indulás előtt egy fontos dolog: 9/11 óta az amerikaiak véresen komolyan veszik az ellenőrzést a határokon. Már átszálláskor, Amszterdamban is alaposan átvizsgáltak mindenkit, de a kinti reptéren volt még egy sokkörös menet. Arra gondolok, hogy a tizenvalahány órás popóaszaló út után nincs mindenkinek türelme a sok szuttyogáshoz, de muszáj kivárni minden sort, türelmesen válaszolgatni a kérdésekre, ujjlenyomatot adni, mosolyogni a kamerába, stb... Ezt kalkuláljátok be tervezéskor.

P1060060_resize.JPG

Szóval New York. Amit mindenki biztosan tud, hogy az Egyesült Államokban van, hatalmas, elképesztő metropolisz, több millió emberrel és rengeteg felhőkarcolóval. Persze ennél azért sokszínűbb a kép.

Némi történelem: mielőtt a sápadtarcúak elözönlötték volna Amerikát, ezen a helyen a Lenape (vagy más néven Delaware) indiánok éltek, legtöbbször békében, olykor háborúban más törzsekkel. Aztán sajnos menniük kellett (leginkább északra, Kanada felé), mert jött a fehér ember. Először 1524-ben egy Giovanni da Verrazzano nevű fickó, de ő csak átutazóban volt. Miután rájött, hogy az őslakosoknál nincs haverfelvétel, ment tovább.

henry.jpgA következő versenyző már nem volt ennyire békés szándékú. Henry Hudson, aki bár angol nemzetiséggel bírt, a Holland Kelet-Indiai Társaság megbízásából keresett átjárót Ázsia felé, de Kolumbusz nevű kollégájához hasonlóan baromira eltévedt. Sajnos meglátta, hogy a környék hemzseg a hódoktól, így kiszállt, és – az indiánok legnagyobb bánatára –, itt maradt. Akkoriban Európában hatalmas volt a kereslet hódprémre, s mi ez, ha nem tuti biznisz?! Az általa alapított kolóniát Új Amszterdamnak nevezték el.

 

A hollandok rengeteg afrikai rabszolgát hoztak az Újvilágba, velük építtették meg a város alapjait. Amikor az angolok elfoglalták a területet, átkeresztelték a várost a mai nevére. Ők is szállítottak még „beszélő szerszámokat", így az 1700-as évekre a lakosság 42%-át már a rabszolgák tették ki.

Battle-of-Brooklyn-1776.jpgA függetlenségi háborúban (1775–1783) a telepesek nagyon elverték az angolokat, többek között a brooklyn-i csatában, akik emiatt kénytelenek voltak elhagyni az országot, így New York-ot is.

 

 

 

 

 

fedhall_1.jpgA város fontosságát és nagyságát mutatja, hogy 1790-ig volt az USA fővárosa. Az 1785-ben megszövegezett alkotmány alapján összetrombitált kongresszus szintén itt ülésezett, a Wall Streeten az ún. Federal Hall-ban. Később ebben az épületben hirdették ki az alkotmánynak azt a kiegészítését, ami az emberi jogokat garantálja (Bill of Rights). Ma már az eredeti ház nincs meg, 1812-ben lerombolták, de van helyette a Federal Hall National Memorial, ami aztán még vámházként is szolgált. Napjainkban a Kongresszus Washingtonban, a Capitoliumban ülésezik.

 

New York villámgyorsan fejlődött, mert okos emberek irányították, alaposan átgondolt és ügyesen kivitelezett tervek alapján. 1825-ben megnyitották az Erie csatornát, aminek köszönhetően szabaddá vált az út a szárazföld belsejébe. Lehetett kereskedni, árut szállítani, utazni, stb. A lakosság is szépen gyarapodott, főleg azután, hogy Írországban kitört az éhínség, és onnan sokan úgy látták, hogy az óceán másik oldalán ennél rosszabb már nem lehet. Hát elindultak. 1850-re a népesség negyedét ők tették ki. A rengeteg bevándorló miatt az amerikaiak kénytelenek voltak létrehozni különböző kormányzati szervezeteket (pl. a rendőrséget), vagy közjó intézményeket (pl. iskolák). De az embereknek lakniuk is kellett valahol, így hát villámgyorsan házakat is kellett felhúzni. Szóval alakult a városkép, szépen dinamikusan; különböző nagyszabású tervek alapján alakították olyanra, amilyenre (ld. szögegyenes utcák).

ny18_2.jpg

A XX. század elején a szoros értelemben vett New York alatt még csak Manhattant kellett érteni (ez utóbbi Lenopi nyelven azt jelenti „sziget sok dombbal"). 1898-ban létrehozták az ún. „Greater New York" elnevezésű önkormányzatot, amihez onnantól több, korábban önálló település tartozott: Brooklyn, Bronx (ezeket még a hollandok alapították) és Queens (addig Queens County néven szintén önálló település). Később hozzácsapták még Staten Island-et is, és a nagy mű elkészült. Persze mindenféle alakítgatások még ezután is voltak, de ezekről most nem esik szó.
Ami viszont igenis említésre méltó, hogy a felhőkarcolókat, amik ugye a lényegét adják New York-nak, már az 1930-as években elkezdték építgetni. Manhattan ugyanis nem olyan hatalmas, mint hisszük, viszont rengetegen lakják, tehát valamit ki kellett találni helyspórolás ügyén. A különböző épületek folyamatosan versengenek egymással, melyik a legmagasabb. És nem csak NYC-n belül, hanem világszerte különböző városok és országok között is megy a csata. Jelenleg a Dubajban található Burj Khalifa (828 m) a legmagasabb, aztán jön egy csomó ázsiai épület. Az 1931-ben elkészült Empire State Building csak a 17. a maga 443 méteres hosszúságával. A szintén 1930-as Chrysler Building (319 m) pedig a 39. a sorban.

Nos, ha már így betekintettünk a városba, kezdjük is meg túránkat. Mivel elég sok a bámészkodnivaló, készüljünk legalább háromnapi hideg élelemmel. (Itt tenném hozzá a nem Kifőzés kukacoskodók kedvéért, hogy a látnivalókat a teljesség igénye nélkül fogom felsorolni, mert nem útikönyvet készülök írni, hanem némi csemegével szolgálok az érdeklődőknek.)

times_1.jpgAz ún. Downtown túra útvonalát követjük. A downtown általában belvárost jelent az angolban, Manhattan esetében azonban ténylegesen a város délebben fekvő, alsó részét. A Times Square-ről indulunk, ami igazából nem is tér, hanem két út, a Broadway és a 7th Avenue találkozásánál lévő útkereszteződés. A nevét arról az épületről kapta, amelyben a Times újságnak volt a székhelye (One Times Square). Ennek a háznak a tetején szokták elhelyezni azt az üveggombócot is, amit aztán szilveszter napján, pontban éjfélkor millió apró darabra szétdurrantva a nagyérdemű közé dobnak. Mintegy látványosságként. És ami miatt kb. 2 millió ember éhezik, fázik, egyéb szükségleteinek nem engedve várakozik aznap délután cca. 3 órától.

 

 

 

 

 

szinhaz.jpg

 

Más okból is nagyon fontos ez a hely: erre a Theatre Disctrict-en van összezsúfolva az összes nagyobb musicalszínház (Broadway - ugye vette mindenki?), és az amerikaiak imádják a zenés darabokat. A legfrissebbekről úgy értesülhetünk a leggyorsabban, ha körülnézünk a téren. Egy rendelet értelmében az itt álló házak homlokzatának több mint a 80%-át a hatalmas plakátok kell, hogy elfoglalják, büszkén hirdetve a legújabb zenés műveket, a különböző tévécsatornák műsorait, egyéb nagyszerűségeket, amik nélkül nem teljes az élet.

A téren található még a Hard Rock Café (régen a Paramount stúdió otthona volt, és innen indult világhódító útjára Fred Astair), egy Disney bolt, az M&M's Flagstore, a Planet Hollywood étterem, a Times Square Studios épülete, illetve a TKTS nevű jegyiroda, ahol örökké kilométer hosszú sorok várnak színházjegyre. Mögötte áll George M. Cohen (1878–1942) szobra, ő anno a musical főatyaúristene volt.

ts2_1.jpg

rock_1.jpgAkit a dalolós cuccok frigiden hagynak, inkább menjen át a Rockefeller Centerhez csodálkozni. Igen, ez az a hely, ahol felállítják karácsony előtt a város angyalfáját, és igen, itt találkozott Kevin az anyukájával a Reszkessetek, betörők című film végén. Megjegyzem, a tévében minden nagyobbnak látszik. A 19 épület (pl. Radio City Music Hall vagy a GE Building) által körbefogott tér olyan pici, hogy az áhítat ünnepe előtt alig lehet lépni a rengeteg néptől (tömegiszonyosok hátrányban!), akik szintén szájat tátani jöttek. Középen lehet korizni is, de ott nincs tömeg. S hogy miért? Mert egy vagyonba kerül a belépő. Az épületkomplexum John D. Rockefeller Jr. után kapta a nevét. El sem kezdem mesélni, hogy micsoda adásvételi sakkozás zajlott a kisebb vagyont érő telkekkel, mert itt alszunk. Lényeg, hogy a GE Building tetejére fel lehet menni, és jól körülnézni. Viszonylag látványos a dolog, főleg nyáron.

toprock_1.jpg

Ahogy haladunk dél felé, szép lassan átcsorgunk a Garment (vagy Fashion) District-be. A környéken több nagyobb áruházat találunk, továbbá kiállítótermeket, a híres divattervezők műtermeit. Régen az alapanyagokat is errefelé gyártották/tárolták, de nagyon tűzveszélyes volt, ezért elköltöztették a műhelyeket, raktárakat kevésbé zsúfolt környékre.

 

macy_1.jpgHa akarunk, akkor bekukkanthatunk a Macy's Flagtore-ba. Ez egy akkora áruház, hogy elfoglalja a teljes háztömböt, ahol a zoknitól a könyvespolcig mindent lehet kapni. Vannak benne éttermek és kávézók is (mint például a Starbucks, ami Amerikában olyan hihetetlenül népszerű, hogy szó szerint minden utcasarkon találunk egyet). Karácsonykor is lehet mit nézni, mert van nekik Santaland, igazi Télapóval, kisvasúttal, manókkal, műhavas tájjal. A Jóságosnak még levelet is lehet írni, postaládába bedobni, stb. Nagyon cuki :-), gyerekkel kötelező, de egész napos sorban állós program.

 

 

 

 

 

 

madison_1.jpgAmint ezzel megteltünk, nézzük meg a Madison Square Gardent, ami koncertterem és sportcsarnok egyben, valamint több sportcsapatnak az otthona (pl. a NY Rangers – hoki :-) vagy a NY Knicks – kosárlabda).

 

 

 

 

 

 

 

 

empire_1.jpgA Macy's áruházzal majdnem szemben található az Empire State Building, az a 102 emelet magas felhőkarcoló, amiről korábban szó volt. Potom 381 méter hosszú, s ha a tetején lévő antennát is hozzászámoljuk, akkor 443 méter. A város egyik híres látnivalója, a nevét New York állam becenevéről (Empire State) kapta. Az Art Deco stílusú épület 1931-ben készült el, és sokáig ő volt a legnagyobb New York-ban. Jó pénzért a tetejére is fel lehet menni. King Kong is oda mászott föl, hogy meglóbálja Jessica Lang-et.

 

 

 

 

 

 Mehetünk tovább a 5th Avenue-n, ami gyalog elég bátor, mert egy csomó bazi híres cég üzletét találjuk szépen libasorban (gy.k. híres = nagyon drága). Haladjunk szemellenzővel, akkor olcsón megússzuk. Jutalmul eljutunk a Flatiron District-be, ahol már inkább lehet bámészkodni, mint pénzt költeni. A flatiron szó jelentése vasaló, egyébként pedig egy igen fura formájú épületről van szó. Felülről látszik, hogy nahát, tényleg olyan, mint a vasaló!, s ezt az éles szemű városiak pikkpakk felkapták. Pedig a ház a keresztségben a Fuller Building elnevezést kapta. George A. Fuller, a Fuller Company alapítója volt, ő a „felhőkarcolók atyja", na, eredetileg róla nevezték el a reneszánsz palotának szánt Beaux Art stílusú épületet. A környéket korábban hívták Toy District-nek is, mert 1903-tól minden évben itt tartották a nemzetközi játékvásárt.

flatiron.jpg

Csorogjunk tovább, szépen sorban jönnek a különböző kerületek:

  • Greenwich Village: a XIX-XX. század környékén ez volt a „bohém" környék, ma inkább a felső középosztály által kedvelt. Anno itt is hollandok éltek, ők Greenwijck (azaz Fenyő) kerületnek hívták. Ha már erre járunk, kukkantsunk be a Washington Square Parkba, ami az egyik nevezetessége Manhattannek. Sétáljunk egy jóízűt, játszhatunk sakkot és scrabble-t, ha találunk partnert, vagy nézzük meg Washington elnök és Giuseppe Garibaldi szobrát, de a Washington diadalívet mindenképpen;

arch.jpg

  •  SoHo, azaz SOuth of HOuston Street: most itt laknak a művészek, hatalmas, raktárból kialakított lakásokban, illetve errefelé vannak azok az üzletek, ahol a trendi márkák másolatait lehet megvenni fillérekért. A csodálkozni vágyók nézzék meg az épületeket, ez ugyanis a híres Cast-Iron District. A szó maga öntöttvasat jelent, egyben egyfajta építészeti stílust is, amit itt fejlesztettek tökélyre. Ezirányú angoltudásom eléggé korlátozott, annyit azért le bírtam venni, hogy a házak külsején tűzlétrák vannak, amiken viszonylag gyorsan el lehet hagyni az „ojjektumot" vész esetén.

cast-iron-district-nyc.jpg

 

 

  • aztán jön Little Italy és Chinatown: ezek magukért beszélnek, de ha leegyszerűsítjük, akkor olasz kaja, kínai kaja;
  • majd TriBeCa (ez is rövidítés: Triangle Below Canal Street, vagyis a Canal Street, a West Street, a Broadway és a Vesey Street által behatárolt, kis jóindulattal háromszögnek mondható terület.

wtc.jpg

Menjünk tovább délre a Broadway-n, és nemsokára megnézhetjük a City Hall-t és még pár kormányzati épületet, de ami fontos – legalábbis New York lakosainak: itt található a Ground Zero. Pár percet megér, hogy végiggondolja az ember, milyen múlandó az élet, mik azok a dolgok, amik igazán számítanak, stb. Egyébként elképesztő az az elszántság, ami ezekben az emberekben van. Nem hagyják magukat lenyomni, elvégre ők a világ egyik legnagyobb hatalma. Azt gondolom, ez tiszteletre méltó. Az ikertornyok helyén egy emlékpark van, és már épül a Freedom Tower.

 

 

 Az élet néha produkál kisebb csodákat is: a WTC Place előtt áll a Trinity Wall Street Church, ami teljesen érintetlen maradt a támadás után. Az épületet még 1696-ban húzták fel, s szinte sértetlenül vészelte át az évszázadokat. Washington elnök is ide járt imádkozni.

trinity.jpg

InWall-Street-Bull.jpgnen csak pár lépés az ún. Financial District, a NY Stock Exchange épületével. Megnézhetjük a híres tőzsdebikát is, amit a rendőrök már körbekerítettek, annyira népszerű a sok hülye turista körében. Aki bírja, várja ki a sorát, és megtapogathatja a bikuci fejével ellentétes oldalán található koronaékszereket. Helybéli jólértesültektől tudom, hogy a szóban forgó alkatrész szép fényesre van koptatva. No comment.

 

 

 

 

 

 

Van azért más néznivaló is: a Battery Parkból rendszeresen megy komp a Liberty Island-re. Itt körbecsodálhatjuk Lady Liberty-t , a jenkik híres szabadságszobrát. Ugye mindenki ismeri a sztorit? A Szabadság Megvilágosítja a Világot elnevezésű műalkotást a franciák ajándékozták az amerikaiaknak, függetlenségük százéves évfordulójára. A rézhölgy fáklyát tart az egyik kezében, ami ugye értelemszerűen a fényt adja, a másik kezében pedig egy táblát, a nevezetes dátummal. Néhány technikai részlet: a szobor 46 méter magas, plusz a talapzat, összesen 93 méter. A súlya 204 tonna. Az elkövetők: a szobrász Frédéric Auguste Bartholdi, illetve Gustave Eiffel, ő a mérnöki munkát végezte. Érdekesség, hogy a talapzatot az amerikaiak készítették, társadalmi munkában. Korábban megengedték, hogy a kíváncsiak felmenjenek a hölgy fejéig, 9/11 óta erre már nincs lehetőség. A szigeten meg lehet még nézni azt is, hogyan készült el mind a szobor, mind a betontömb, amin áll. Az ajándékboltban pedig megvásárolhatjuk a másolatot nagyjából ötezer fajta méretben.

liberty.jpg

Pattanjunk vissza a kompra, és hajókázzunk tovább az Ellis Island-re, itt áll a Bevándorlási Múzeum, ahol 1892 és 1954 között azt a rengeteg embert fogadták, akik az ígéret földjén remélték megtalálni a szerencséjüket.

ellis.jpg

Érdemes ezt a túra végére tartogatni, mert ha estefelé indulunk vissza a városba, nagyon klassz látványban lesz részünk.

Miután hősiesen kitartottatok velem, mára lerogyhattok, lehet pihizni. Legközelebb a Times Square-től északra kirándulunk.

view2.jpg

Még valami: nem minden kép az enyém, amiket a netről szedtem, azokra rávéstem a forrást.

342 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2012.04.17. 19:07:50

@Nadine:
Vagy sört készíts oda, vagy hagyd, hogy a gatyád elvigye a fűtés!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.17. 19:34:59

@maybach: A sört értem, de hogy kapcsolódik a fűtéshez? Spiccesen nem fázunk?:)

maybach 2012.04.17. 20:48:26

Arra céloztam, hogy vagy elfogadod, hogy meccset néz és kényelmesebbé teszed neki. Vagy magadra tereled a figyelmét.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.17. 21:23:42

@maybach: Hú, nehezen, de leesett:))) Irtózatosan fáradt vagyok, hagyom, hogy nézze:)

maybach 2012.04.18. 08:13:26

Jó reggelt kívánok!
Az éjszakai esőzés a nappali helyett sem jött be. Esik.
Még szerencse, hogy a bajorok győzelmét eltaláltam.

2012.04.18. 09:10:39

jó reggelt!
kíváncsian várom, hogy mikor fogjuk újból látni a napot. hátha attól kissé felderülne a kedve mindenkinek. nekem biztosan.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.18. 09:10:46

Jó reggelt.

@maybach: Morgott is a Túsz, mert tudta, hogy a Real a 90. percben kapni fog még egy gólt, a "szép játékának" hála...

2012.04.18. 09:36:40

@Nadine: :))) már egészen ki leszel művelve fociból

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.18. 11:48:21

@Jé: Á, nem hiszem... Amióta minden csapatban totál vegyes nemzetiségek játszanak, azóta még a maradék reményemet is elvesztettem, hogy tudjam, éppen melyik csapatnál a labda...:)))

2012.04.18. 12:35:47

@Nadine: ne mondj már ilyet, hiszen a mez színe alapján ezt be lehetne azonosítani. Már ha érdekelne ennyire a dolog :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.18. 15:22:37

@Jé: Na, ez az, amit én képtelen vagyok megjegyezni. Játszik egy német csapat, meg egy spanyol, aztán olyan nevek vannak, hogy Üzge... Meg Gomez... mármint a németek közt.

2012.04.19. 09:25:11

Szép napot, madárfüttyöset! Mennyivel szebb a világ, ha süt a napocska, hát nem?

@Nadine: :) nem kell túlspilázni: vannak a kékek, meg a pirosak, meg fehérek és sárgák, ilyesmi. A nevek csak összezavarnak. Szerintem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.19. 09:35:30

@Jé: De bizony, sokkal szebb... Látnád a kertem, ahogy éled... Jönnek is a füttyöskék, szép számmal, és még a verebek hangját is szeretem:) Nyílnak a tulipánjaim, tele bimbóval az összes klematisz, hajtanak a rózsák, minden harsogó zöld, hú, de imádom!

2012.04.19. 09:47:09

megértem :) a hétvégén jártunk a nagymaminál, nála is tombolnak színek: van egy csomó tulipánja, meg virágzott a meggyfa, és asszem valami almafa is... tényleg csodaszép volt :)

maybach 2012.04.19. 21:38:31

Jó estét kívánok!
Felénk is tombolnak a növények. Én a gyümölcsfákat szeretem.
A diófa virul, túlélte az átültetést. Idén már lesz naspolyánk is.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.20. 08:37:42

jó reggelt:)

@maybach: Értem én, hogy bukszussal a szádban nehezen tudnál fütyülni:)

2012.04.20. 09:12:00

Jó reggelt!

Szerencsére ma már péntek, mert cefetül elegem van.

maybach 2012.04.20. 12:02:31

Jó napot kívánok!
Bizony péntek és holnap azért se dolgozok.
Meg Barca vs. Madrid is lesz. Bizony.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.20. 12:21:50

@maybach: Bizony, én sem!:))) Dobozkák, házi pizzasütés, virágok, madárkák...

2012.04.20. 12:34:57

énseénseénseénse bibibííííííííííí :) alvás, szöttyögés, sétálás, kisimulás

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.20. 12:56:11

@Jé: Ebből minden oltári szimpatikus nekem:))) A szöttyögés különösen.

2012.04.20. 14:33:43

@Nadine: nyilván, az a legjobb

maybach 2012.04.22. 20:19:23

Nyert a Real. nem is tudom van-e élet ez után?

2012.04.23. 09:10:01

Jó reggel!

@maybach: gondolom igen, de ezt majd az idő dönti el... ha vigasztal, a magyar hokisok is kikaptak az angoloktól, pedig lett volna esélyük elverni őket. szóval én is szomorú vagyok :( és még hétfő is van, így aztán most azon gondolkodom, hogy ugorjak-e a kútba vagy se

maybach 2012.04.23. 12:04:00

Jó napot kívánok!
Legalább az időjárás javult.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.23. 19:53:28

Úgy látom, elmondhatjuk, hogy egy újabb nyamvadék hétfőn vagyunk túl.

maybach 2012.04.23. 21:51:40

Jó estét kívánok!

A Túsz eddig nem volt ellenszenves.

maybach 2012.04.24. 08:29:42

Jó reggelt kívánok!

Ma Barca vs. Chelsea.
És ne merjen senki a londoniaknak drukkolni.
Csak szólok!

2012.04.24. 08:38:45

Jó reggelt!

@maybach: mi múlik ezen a meccsen? mármint a Barcának? akinek természetesen minden szabad percemben drukkolni fogok :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.24. 08:47:10

Jó reggelt:)

@maybach: :DDD Én már kuncogok egy ideje...

maybach 2012.04.24. 09:26:00

@Jé:
BL döntőbe jutás.
Ott meg vagy a Madridot vagy a B. Munchent kell elverniük.

2012.04.24. 09:39:59

@maybach: esélyek? vagy most már nem nagyon mersz tippelni? :)

maybach 2012.04.24. 09:43:54

Nyernie kell a Barcának. Jobb csapat, mint a Chelsea, bár Drogba egy helyzetből egy gólt lőtt.
És otthon játszanak.
3:1

2012.04.24. 10:13:54

oké, hát én ennek megfelelően fogok eljárni

2012.04.24. 16:43:46

@maybach: :) igyekszem

éljen, hetek óta nem láttam esőt, most viszont szakad. küldeném minden olyan kertbe, szántóföldre, stb. ahol nagy(obb) szükség lenne rá.

maybach 2012.04.24. 17:45:55

Itt is esik. Hol jobban, hol csendesebben.

maybach 2012.04.25. 09:50:27

Jó reggelt kívánok!

Hogy politikusként fogalmazzak, óriási siker ez a kiesés. Ezt akartuk, sikerült.
Nem nézünk visszafelé, csak az előttünk álló feladatok számítanak.

Magánként: a qrva életbe!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.25. 10:43:50

Jó reggelt.

@maybach: Tegnap a Túsz azt üzente még a meccs előtt, hogy a csapata Messi nélkül sehol sem lenne, aztán a meccs után 10 percig kurjongatva táncolt a tévé előtt (míg én a Bermuda-háromszöges filmet néztem). Félreértés ne essék, kb. úgy, mint egy ittas Michael Jackson-imitátor. Szóval, örült nagyon:)

2012.04.25. 11:44:42

@Nadine: sztem ezzel csak újabb mélységet adtál maybach nyomorának :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.25. 12:34:04

@Jé: Kérdeztem a Túszt, miért ilyen kis kárörvendő, mire azt mondta, hogy ez nem káröröm, hanem foci, és táncikált tovább, de ekkor már ittas Michael Flatley módra... Csak hogy tudjátok:)))

maybach 2012.04.25. 13:22:33

Ebből látszik, hogy a Túsz sem tökéletes. Mondhatni labdarúgás ügyben szörnyen alulművelt, vagy rossz társaságba keveredett. Esetleg gyerekkori trauma.
Gardiola azt nyilatkozta, hogy nem kaphatunk meg mindent. ÉS megvédte a játékosait!!

maybach 2012.04.25. 13:25:03

Guardiola, természetesen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.25. 14:58:54

@maybach: Azt mondta, hogy nem is igazi drukkerség a folytonos bajnoknak szurkolni, úgyhogy én most itt átadnám a terepet, és kardozzatok egymással:)))

maybach 2012.04.25. 17:09:18

Nem kardozok.

kb. 30 éve drukkolok a Barcának. Sajnos azóta nem egyfolytában bajnok.

Jelzem a Madrid is szerethető volt del Bosque vezetésével. De ott nem Pepe féle agyhalottak fociztak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.25. 18:26:53

@maybach: Na, erre meg én nem tudok mit mondani:)

maybach 2012.04.25. 20:43:06

OK.
Ma én drukkolok a Bayernnek. Mondhatod a Túsznak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.25. 20:55:00

Na, Digitévé, ami nekünk nincs, de valahol online adják, és a Túsz azt kiabálja, hogy már vezet a Madrid:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.26. 08:06:32

Jó reggelt.

@Nadine: No, a végén nem volt táncika, csak morgás.

maybach 2012.04.26. 08:11:48

Jó reggelt kívánok!

Volt tánc.
Kár, hogy magyar volt a bíró. Így nem szidtam. Kajli tizenegyes + lesgól. Ennyi volt a Madrid előnye.
Szerencsére ez is kevés lett.
Hehe.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.26. 08:22:05

@Jé: Isten éltessen sokáig, Jé betű!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.26. 08:40:18

@maybach: :) Na, én meg letorkoltam a Túszt, amikor azt morogta, hogy "most biztosan örül a haverod":)))

maybach 2012.04.26. 09:08:21

@Nadine:
Nem ő mondta, hogy illik az esélytelenebbnek drukkolni?
Nem pont így.

2012.04.26. 09:35:34

Jó reggelt!

@Nadine: Köszönöm! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.26. 17:24:13

@maybach: Már nem tudlak követni benneteket, előrehozott lapzárta van. Konkrétan már semmit sem értek. A foci meg egyébként is egy külön műfaj.

maybach 2012.04.26. 21:54:13

@Nadine:
Bocsi. Nem is akartalak ezzel terhelni. Ráadásul ez parttalan vita a két tábor között.
Szerintem fogadd el amit a Túsz mond. Vele vagy összezárva nem velem.

2012.04.27. 08:29:20

Jó reggelt!
Végre péntek, halleluja! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.27. 09:55:01

Jó reggelt:)

@maybach: Magunk közt szólva, én mindkettőtökön jól szórakozom:)

@Jé: Igen, igen, igen, csak a hallelujáig még van egy nyomdai leadásom. De utána... Hú, de eldobom a számítógépet messzire négy napra...

2012.04.27. 10:28:01

@Nadine: és ha eldobod a gépet, akkor talán soha többet nem kell dolgoznod :))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.27. 14:21:02

@Jé: Szerintem ezek fénypostával küldenének öt percen belül másikat:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.04.27. 18:48:26

Na és akkor most már én is megkezdeném a négynapost.

maybach 2012.05.02. 08:44:45

Jó napot kívánok!

Egész jól meg lehetlenni a dolgozós nélkül is.
Szerintem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.02. 12:28:06

Sziasztok!

Hát igen. Kár, hogy feleannyi dologra sem volt idő, mint szerettem volna, és hogy most is odakint van az agyam a kertben, holott újabb lapzártába zuhantam, és hogy olyan gyorsan lett nyár, hogy még a tavaszt sem sikerült felfognom egészen:) Bár ahogy elnéztem a növényeket, nekik sem igazán.

Pumi viszont ma reggel büszkén letett egy pockot (!) a teraszra, majd elfogyasztotta szőrőstül-bőröstül. Hála a jó égnek, a Túsz találta meg...

2012.05.02. 14:34:49

én is tudtam volna még szöszmötölni, főleg arra való tekintettel, hogy végig itthon sem voltunk.

@Nadine: ez elég broáf!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.02. 17:26:18

@Jé: Nekem mondod? Biztosan kifutok a világból, ha én találom meg...

És merre jártatok? Újabb röpke New York-i kirucc?:)

2012.05.02. 20:29:09

@Nadine: áááá, dehogy! csak itt Luxembourg-ban a tesóéknál

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.02. 22:58:38

@Jé: Na ugye, majdnem beletrafáltam:) Ott is szép volt négy nap, nem?

2012.05.03. 08:35:22

Jó reggelt!
már majdnem péntek van :)

@Nadine: tényleg, az irány egyezik, csak a távolság kevesebb. Nagyon klassz volt, akármikor szívesen visszamennék.

maybach 2012.05.03. 08:48:13

Jó reggelt kívánok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.03. 09:22:11

Jó reggelt.

Annyit mondok csak: este volt táncika. Először egy kis Jacko, aztán Flatley, majd mindez kombinálva némi Besenyő Pista bácsival.

@Jé: Igen, már nagyon akarom, hogy hétvége legyen... Elkezdett nyílni egy klematiszom, átvéve az elsőséget egy másiktól. Bele tudnék fulladni ezeknek a lilaságoknak a nézegetésébe. Csak nem itt a gépnél.

maybach 2012.05.03. 10:23:54

@Nadine:
Így ünnepelte a Túsz Messi rekordjait?
Ez igazán sportszerű.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.03. 13:31:47

@maybach: Neeem:))) Valami kupagyőzelmet ünnepelt. Reggel ébresztettem, és megkérdeztem: Ki a bajnok? Mire csukott szemmel vigyorogva rávágta: Maaadriiiid:)))

2012.05.04. 08:53:52

Jó reggelt!
most már tényleg péntek van, ami a legeslegjobb dolog ezen a héten :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.04. 09:15:03

@Jé: Már megint egyetértünk:)

Jó reggelt.

2012.05.04. 09:45:54

@Nadine: jajistenem...!!! :(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.04. 09:55:36

@Jé: Basszus, ha nem lenne egy tündéri szívbeteg kutyám, akire annyit kell költeni, mint másik háromra, máris kocsiba ülnék, az tuti. Lapátot is vinnék magammal.

2012.05.04. 10:10:58

ilyenkor mindig megingok, és legszívesebb egyet én is befogadnék, de mi a túrót csinálna nyomorult állat egész nap egyedül a lakásban?!
a lapát viszont jó ötlet

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.04. 10:35:52

@Jé: Nézd, egy kutyának elsősorban gazdi kell. Nem lehet összehasonlítani azt az állapotot, amikor egy biztonságos otthonban van egyedül, és TUDJA, hogy hazajönnek hozzá, akik gondoskodnak róla, akik szeretik, azzal, amit itt láttál... Nálam egyszerűen anyagi kérdés az egész. Meg Stefié, nem venném a lelkemre, ha amiatt lenne rosszabbul (így is orvosi csoda), hogy érkezne egy konkurencia. 13. éve éldegélünk együtt, és anno max. 4-5-öt jósoltak neki a dokik.

maybach 2012.05.04. 13:46:53

Jó napot kívánok!

Ezt sosem fogom megérteni.
Nem kell szeretni a kutyákat (meg úgy ált. az állatokat, simán lehet tőlük távol élni. Más kérdés, hogy minek.
De ha már van kutyánk, könyörgöm.
Kedvenc etologósom szerint egy kutya a 3-4 éves gyerekek értelmi szintjén van.
A gyerekekkel is így bánnának?
Költői a kérdés, mert szerintem igen.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.04. 17:33:09

@maybach: Nagyon valószínű:((( Nézd meg azt a helyet. Elképzelni nem tudom, hogy minek gyűjtöttek be ennyi kutyát, és mi a fenét csináltak szerencsétlenekkel...

maybach 2012.05.05. 23:26:42

Jó estét kívánok!
Barcelonában elbúcsúztak Pep Guardiolától.
Szép volt Pep!

2012.05.07. 10:45:26

Jó napot! vagyis inkább szebbet, mert már megint hétfő van

maybach 2012.05.07. 19:29:17

A mai igazán jó kis nap. Nagyon hétfő, egész nap esik és az APEHnek is átutaltam amit muszáj volt.
Hát nem öröm.
De cserébe meg is kapom a magamét.

maybach 2012.05.08. 08:28:35

@Nadine:
Nem. Az még nem is lenne olyan vacak.
Arra gondoltam, hogy lassan az adóm után is adót fizetek, cserébe pedig veszekedő piti tolvajokat kapok politikusként.
Jó üzlet.

Egyébként jó reggelt kívánok!
Errefelé már süt a nap.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.08. 08:49:12

Jó reggelt.

@maybach: Jól látod a kérdést. És még örülhetünk, hogy nem jutott eszükbe (egyelőre) oxigénmolekula-díjat szedni, vagy valami hasonlót...

Itt is süt a nap, csak a szívemben nem... A Túsz nem talált munkát, a hétvégén visszautazik északra:(((

maybach 2012.05.08. 10:07:18

@Nadine:
Ez tényleg nem vidám.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2012.05.08. 10:47:39

@maybach: Hát nem. Rosszul fogalmaztam az előbb. Munka van dögivel, csak nem fizetik ki. A kiváló magyar építőipar.

maybach 2012.05.08. 12:10:42

Pedig én egyedül a hóhérról tudom elképzelni, hogy csak a munka szépségéért dolgozik, a pénz nem érdekli.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.05.10. 00:33:17

na van új poszt! most vagy valaki megbütykölte a képeket, vagy a gépházban mókoltak végre a programozók, mert már unták, hogy zaklattam őket ez ügyben.

2012.05.10. 08:20:53

@Bombadil Toma: én voltam, de úgy állítottam be, hogy két hét múlva élesedjen. Most a barangoló második részénél csacsogunk, a tiedet visszaállítom,jó?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2012.05.10. 17:57:13

@Jé: ááá, szóval te varázsoltál...:)) oké!:)
süti beállítások módosítása