Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Variációk újkrumplira

2009.05.16. 05:00 Bombadil Toma

Nadinszkinak ... :)

 
Eredetileg jegelni akartam ezt a posztot, és csak a VKF-re megjelentetni, de végül úgy gondoltam, hogy most van szezonja az újkrumplinak, most aktuálisak a receptek.
A minap hazafelé autózva láttam, hogy az út mellett kipakoltak termelők, akik saját termésű, apró szemű újkrumplit árultak, jó áron. Fék, és pár pillanattal később már kétkilónyival az ülésen, autóztam tovább hazafelé.
Nagy újkrumplirajongó vagyok. Ilyenkor képes vagyok egy héten keresztül is csak burgonyát enni, nem tudom megunni. Persze, nem készítem el kétszer ugyanúgy.
Az alábbi leírásban a mennyiségek egy főre vannak megadva!


Petrezselymes újburgonya


Köretként a vasárnapi rántott hús mellé, vagy magában egy kis salátával a petrezselymes újburgonya mindenképpen a szezon ásza. A kevés összetevőből álló egyszerű ételeknél fontos, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. Én most a kertben frissen szedett petrezselymet és a legjobb minőségű olívaolajomat adtam ehhez az ételhez.

  1. A krumplikat (40 dkg) folyóvíz alatt megmosom, ha kell, egy „dörzsiszivaccsal” kissé megdörzsölöm. A nagyobb darabokat kettévágom, a kisebbeket egyben hagyom.
  2. Lábosba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy bő egy ujjnyira ellepje. Forrástól számolva 7-8 percig főzöm, majd leöntöm róla a vizet.
  3. A még forró krumplikat gyorsan megszórom durva himalájai sóval, meglocsolom bőségesen a jóféle hvar-szigeti olívaolajommal, egy maréknyi apróra vágott petrezselymet szórok rá, és azonnal újra lefedem.
  4. A lefedett lábost óvatosan, hogy ne törjön össze nagyon, összerázom, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol bevonják a krumplikat, ezután félreteszem 10 percre, hogy jól átjárják az ízek.
  5. Közben kivágtatok a kertbe, szedek egy tálnyi rukkolát, amit ezután megspriccelek kevés málnaecettel, megszórom sóval és meglocsolom olívaolajjal. Ezzel a salátával tálalom a finom meleg burgonyát...


Tepsis újkrumpli mediterrán stílusban


Ezt a kaját legjobban magában, egy kevés tejföllel vagy görög joghurttal, és egy pohár görög retsinával szeretem – és nem köretként. De természetesen annak is nagyszerű, mondjuk, egy finom báránysülthöz vagy kebab mellé.
Itt is fontos, hogy a lehető legjobb és legfrissebb alapanyagokkal készítsük. Friss rozmaring és oregánó került bele a kertből, a biocitrom és a toszkán olívaolaj mellett.

  1. A krumplikat (40 dkg) megtisztítom a csap alatt, a forrásban lévő vízbe dobom, majd 4-5 percig előfőzöm.
  2. Közben egy sütőtálat veszek elő, amibe belereszelek egy kis gerezd fokhagymát, és két-három kanálnyi olajat öntök rá amivel összekeverem.
  3. A leszűrt, előfőzött burgonyákat beleszórom a sütőtálba, meghintem durva tengeri sóval, meglocsolom olívaolajjal, és rászórom az apróra vágott friss oregánót és rozmaringot (1-1 ek.), majd átforgatom az egészet, hogy a fűszerek mindenhol egyenletesen bevonják a burgonyaszemeket.
  4. Negyedekre vágott hagymákat (2 db kisebb) dugdosok közéjük, majd citromlét (2-3 ek.) facsarok rá, és a 190-200 fokra előmelegített sütőben, 30-35 percig sütöm.

 

Majonézes krumplisaláta



A kerti partik megbízható sherpái. Ha a hús odaég, sebaj, van egy raklap majonézes krumplisaláta! Többnyire többféle is, mert valószínű, hogy minden vendég egy nagy Tupperware tál majonézes krumplisalátával állított be. De mint minden „kommersz” ételt, ezt is lehet jól csinálni, csak oda kell figyelni az alapanyagokra. A majonézt feltétlenül házilag készítsük el hozzá, ha lehet ,akkor biotojásból, és persze, nem árt ha a belevalók többsége a kertedben terem.
Én ezt a majonézes (új)krumplisalátát, minden cicó nélkül, csak úgy magában szeretem enni, egy pohár sauvignon blanc-nal öblítgetve. Nem rontanám el semmi mással...

  1. A burgonyát (40 dkg) megtisztítom, és kevés vízben megfőzöm. Majd leszűröm, és félreteszem hűlni.
  2. Közben elkészítem a majonéz villámgyors változatát. Egy tojást ütök a botmixer poharába vagy egy csészébe. Sózom, borsozom, egy tk. dijoni mustárt teszek bele, két ek. citromlét facsarok rá, belereszelek fél gerezd fokhagymát, végül beleöntök másfél deci hidegen sajtolt napraforgóolajat.
  3. A botmixerrel felverem az egészet, míg krémes majonézt nem kapok (fél perc). Ha kell, közben csorgatok hozzá még olajat.
  4. A kész majonézhez, hogy könnyebb legyen az öntet, keverek még két ek. tejfölt, és ha szükséges, még utánaízesítem (ez a mennyiségű majonéz/öntet több adaghoz is elég).
  5. Egy csokor újhagymát vékonyan felkarikázok, és a közben kihűlt burgonyákra szórom. Előtte a krumplikat kettévágom, mert így jobban be tudják szívni magukba az ízeket, és megsózom. Ráöntök annyi majonézt, hogy bőven bevonja a szemeket, tekerek rá borsot, majd óvatosan, hogy ne törjenek meg, összeforgatom.
  6. Egy órára a hűtőbe teszem légmentesen lefedve, ezután kevés apróra vágott snidlinggel és durvára tört színes borssal megszórva tálalom.

 
Hát, ennyi volt! Ezen a héten ezt a háromféle krumplit készítettem magamnak.

23 komment

Címkék: saláta gasztro vega krumpli recept toma köretek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.16. 09:20:36

Jó reggelt.

Toma, ezt nem hagyhatom szó nélkül: ződ kockás tányér és újkrumplika... Köszönöm:) A három recept együttes mennyisége már majdnem súrolja azt az adagot, aminél kevesebbért neki sem állok - egy személyre.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.05.16. 09:31:01

Ráadásul úgy tűnik, nemcsak én szeretem az újkrumplit. Címlap:)

Susztertangó 2009.05.16. 10:04:23

Jó reggelt!
Off! Hoax? Kruplinak krumpli.
//karpathaza.net/node/665
st

nemuccaszoc 2009.05.16. 10:32:36

Milyen kár hogy most ettem és már nem vagyok éhes :)

p.nyúl 2009.05.16. 11:14:45

megyek újkrumplit venni. :)))

Zuzuka 2009.05.16. 12:07:05

jó reggelt!
pont a krumplika az aminek nem tudok ellenállni, főleg a petrezselymes, tepsis és majonézes fajtának.
nagy örömömre kaptam a piacon 15 tő chili palántát egy öreg nénitől:) azt mondja, az unokája imádja és az ő kedvéért foglalkozik vele... na majd meglátjuk a termést. csodás a piac ilyenkor, egy kisebb vagyont otthagytam:))

Szarka Varro 2009.05.16. 12:54:40

Mi a fasz ez a sznobság?

"Himalájai só"

Más már nem is jó?

Geitenbeffer_ 2009.05.16. 13:28:45

@Szarka Varro: tudod mennyi munka van abban? Gondolj bele, a bányászok Himaláján kezdik a fúrást, és onnan még 8000 métert kell lefelé menniük, hogy elérjék a talajt!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.16. 14:20:22

@Szarka Varro: a himalájai só, nem sznobság. egészen más ize van, tele van különleges ásványokkal. attól van a rózsaszín színe:) só és só között vannak óriási külömbségek, attól függően hol bányásszák. a sósságán kívül, adhat egy mélységet az ízeknek.
egyébbként jó a másféle só is, de mint olvashattad, igyekeztem a lehető legjobb dolgokat felhasználni ehhez az ételhet...

maybach 2009.05.16. 16:06:57

Jó napot kívánok!
Toma!
Már le sem írom.

Drukkoljunk a győri lányoknak!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.05.16. 18:01:11

@Bombadil Toma: Szerintem tök jó ez a himalájai só. Ha már Fáraólány nem megy a hegyhez, legalább a hegy íze jöjjön a Fáraólányhoz. Hol lehet kapni (és mennyiért) ezt a különlegességet? Mibe lehet még tenni?

@maybach: Vagy a lányokkal vagy a drukkal van gond :(

Pálcika 2009.05.16. 19:55:45

Szép estét!
mondjuk,ha ződkockás akkor csak szép lehet az este:))))bár nekem,krumpli imádónak ez a negyven deka igen csak kevés főleg ha követem a "csak magában szeretem enni" irányvonalat:))
mindig tudtam Toma Te igen kis étkű Wukimaci vagy:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.16. 21:07:46

@Pálcika: ezért eszek én két adagot mindjárt:))

@fiam: elég drága dolog a himlájai só, amit én vettem az egy húszdekás adag, de egy üveg őrlőben/darálóban adták. így 1000 forint volt. de persze dobozban/zacskóban sokkal kevesebbe kerül...

maybach 2009.05.16. 22:18:08

Toma!
Ennyit a magyar sportdiplomáciáról.
Itthon nem hogy nem felénk lejt a pálya, de a dánok felé.
Ezzel együtt szép volt, nem sokon múlt.

Pálcika 2009.05.17. 06:55:43

Szép reggelt!
Kávét!!!!!!!!!!!!!!!!
@maybach: a diplomácia manapság már nem úgy működik mint régen:(
mi lett a focival,hogy áttértünk a csaj kézire???vagy Ők is fociznak?nem tudom miért de úgy gondolom kéziről beszélünk:))

maybach 2009.05.17. 11:15:08

Szia Pálci!
Kéziről beszéltünk.
Azért írtam, mert a meccs végén volt 2-3 olyan indításunk, amit visszafújtak és a dánoknak adták a labdát,amit a dánoktól nem vettek volna el. Főleg nem otthon. De mindegy. Csak még mindig berágok, ha eszembe jut, hogy az olimpián a sok sportvezetőnk pl. sima edzésidőt nem volt képes megoldani I.Dianának. Mert, hogy itthon nem támogatják az már fel sem tűnik.
Foci nem múlt ki, csak lassan vége a bajnokságoknak. Azért még érdekes és persze jön a BL döntő.
Egyébként Nadallal kapcsolatos összes rosszindulatú megjegyzésemet ezennel ünnepélyesen visszavonom. Elképesztő küzdeni tudással fájós térddel, hátrányból verte el az önelégült Djokovicot. Hehe.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.17. 12:28:22

jó reggelt!

én már babonából nem nézem a kézis lányokat. én már nagyon régen nem láttam nyerni őket, legyen az klubmeccs vagy válogatott. akárhányszor hallom, hogy milyen jól megy nekik, és akkor leülök egy meccsükhőz a tévé elé, mindig kikapnak. de tényleg, én már évek óta nem láttam nyerni őket. igazi pechvogel vagyok:)) még az olmpiákon is csak a veszetes meccseiket láttam...

2009.05.17. 17:26:00

sziasztok!
de szépek ezek a krumplikák, de tényleg. nyamnyam...

maybach 2009.05.17. 19:01:01

Szia Jé!

Pajtások most kezdődik a Barca meccs és már bajnokok.

2009.05.17. 19:12:45

akkor ők valamit jól csinálhatnak

maybach 2009.05.17. 19:17:42

Idén eddig igen jól. Ha a BL is bejön, az pazar.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.05.18. 14:03:25

@Bombadil Toma:
Tegnap a vasárnapi ebéd alakalmával, megemlítettem a himalájai sót, ismeri-e valaki?
Erre a fiam: ..aha, nekem is van. Rózsaszín, és nagyon jó.
Azt hiszem veszítettem valamit az atyai tekintélyből.
süti beállítások módosítása