Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Kínai kaja – Szecsuáni csípős marha, zöldségekkel

2009.07.19. 05:00 Bombadil Toma


A későn elvetett cukkinim meghozta az első terméseket, és mindjárt három, kb. tizenöt centis zsenge cukkinit sikerült betakarítanom. Mellette még némi zsenge sárgarépa, pár újhagyma és fokhagyma volt a kerti körút zsákmánya. Még egy kis chilit is szakítottam a kis cserepes növénykémről, meg a hűtőből elővettem egy darab marhahúst, és máris minden adott egy jó kis kínaihoz.

 
Hozzávalók (2 személyre):

 
  • 20 dkg marhahús (rostélyos, comb, szegy v. lapocka)
  • 4-6 db bébirépa (kb. 10 dkg)
  • 2-3 db bébicukkini (kb. 15 dkg)
  • egy csokor újhagyma v. 2 kisebb fej hagyma
  • 3 kis fej új-fokhagyma v. 5-6 gerezd „öreg” fokhagyma
  • 10-12 db szárított fafülgomba
  • 2 ek. frissen reszelt gyömbér
  • 1-2 db chili (ízlés szerint lehet több v. kevesebb)
  • szecsuáni só (durva tengeri só és szecsuáni bors 3:1 arányú keveréke)
  • szójaszósz (sötét)
  • osztrigaszósz
  • étkezési keményítő
  • porcukor
  • mogyoró- v. napraforgóolaj

 
Előkészületek:

 
A fafülgombát fél-egy órára vízben áztatom.
A marhahúst a lehető legvékonyabb szeletekre, lapokra vágom, egy tálba teszem, megszórom 2 tk. keményítővel, kb. 0,5 dl vizet öntök hozzá, és alaposan elkeverem, hogy a keményítő mindenhol bevonja a húst.
A cukkinit, a répát és az újhagyma fehér részét nagyjából ugyanakkora darabkora vágom (ferdén, tollhegy formára).
Az újhagyma zöld részét felkarikázom, a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A mozsárban összetörök 1 kk. szecsuáni borsot, majd hozzáadok háromszor annyi durva tengeri sót és porrá őrlöm az egészet.
Nagyjából két hüvelykujj nagyságú darab gyömbért meghámozok, és lereszelem.

 
Elkészítés:

 
1. Fogok egy wokot, és 0,5 dl olajat forrósítok benne, míg füstölni nem kezd.
2. Beledobom a marhahúst, a fokhagyma és a gyömbér felét, egy evőkanálnyi osztrigaszószt és egy csipet szecsuáni sót.
3. Folyamatosan rázva-keverve hirtelen átsütöm a húst, kb. fél-egy perc alatt, majd egy tálba kiszedem és félreteszem.
4. A wokot egy papírtörlővel gyorsan kitörlöm, olajat öntök bele, és beledobom a sárgarépát.
5. Fél percig kevergetve, dobva-rázva sütöm, majd hozzáadom a gombát és még fél percig pirítom.
6. Hozzáadom a többi zöldséget, átforgatom, pár pillanatig pirítom, ezután hozzáadom a maradék gyömbért, fokhagymát, chilit, csipetnyi szecsuáni sót és porcukrot, majd az egészet átkeverem.
7. Fél-egy decinyit öntök a gomba áztató vizéből a zöldségekhez, 2 ek. szójaszószt löttyintek rá, és kevergetve párolom egy percig.
8. Visszaborítom a húst a wokba, és elkeverem az egészet, fél percig kevergetem/rázom. A végén megszórom az újhagyma zöldjével, majd tálalom.

 
 
Tálalás, tippek:

 
Önmagában tálalhatjuk, minden hókuszpókusz nélkül, de ha akarjuk, köríthetjük főtt rizzsel vagy tésztával (a kifőtt tésztát dobjuk a wokba a hús mellé, keverjük össze, és úgy tálaljuk) is, akkor négy személyre is elegendő az adag.
A szecsuáni marha zöldségekkel frissen az igazi, de egy-két napig eláll a hűtőben jól lefedve. Wokban újramelegíthető.
A fentieken kívül sok más zöldséget is használhatunk ehhez az ételhez, ami az ízlésünknek legjobban megfelel. De lehetőség szerint igyekezzünk szezonális, friss alapanyagokat használni.
A szecsuáni marha elképesztően finom étel. A puha, omlós hús, amit bevon a fűszeres, krémes szósz, és a friss, remek ress-roppanósra párolódott zöldségek együttese ez.
Finoman habzó/gyöngyöző almabort, cidert (cidre) ittunk hozzá. Remek volt!

 
Elkészítési idő: 30 perc
Költségek: kb. 500 Ft/adag
Cider/cidre : 399 Ft (francia) - Lidl

84 komment

Címkék: gasztro recept marhahús toma kínai kaják

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 08:05:31

Toma, ez nagyon szép. Bár nem barátom a marhahús, megkóstolnám.

Jó reggelt.

Zuzuka 2009.07.19. 08:25:02

jó reggelt!
hol, hány szilvafás volt a vihar?
minket megint elkerült, mire ideért, már kitombolta magát, és egy jó kis esőt nyomott a kertekre. no és 20' lett, ami nagyon kellemes!

csilis marha fincsi! ez a recept egy merénylet vasárnap reggel:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 09:30:13

Na, eltakarítottam a romokat (letört ágak stb.). Ehhez át kellett mennem az üres telekre is (Kennyéké), mert oda is hullott. Amilyen az én formám, richtig most hozta az egyik kutyáját oda sétálni. És láss csodát, megint "barátok" voltunk. Mondtam neki, hogy mindjárt leoperálom azt a hatalmas letört, de nem leszakadt ágat az én térfelemre. Mire aggódott, nehogy a fejemre essen:)
Aztán kint az utcán felhúzta az otthonkáját és megmutatta azt a patanyomszerű véraláfutást, amit a hasán okozott az egyik dinoszaurusz, mert megtámadta (hogy ki kezdhette, az kétséges). Mint kiderült, a sírós-vonyítós örökölt kutya, bár csak négyéves, az egyik szemére megvakult, félig süket, plusz még a gazdája is meghalt, úgyhogy nem csodálkozom rajta, hogy kezelhetetlen. A család fél tőle, azon gondolkodnak, hogy elaltatják. Szép történet.
Mindig aggódni kezdek, ha Kenny barátságos. Ez általában egy attak előtti állapot nála.

☉ ☾ 2009.07.19. 12:10:51

"átsütöm a húst, kb. fél-egy perc alatt," - ezt a részt soha nem értettem, főleg marhahús esetén.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.07.19. 12:16:20

Ez biztos nagyon finom lehet! A recept is profinak tűnik! Köszönjük!

bogyó2 2009.07.19. 12:39:09

Mintha a keményítő kimaradt volna.

virágelvtárs 2009.07.19. 13:46:08

Én kora délután vagy néha délelőtt beáztatom a fafülét, akkor mééégnagyobb lesz.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.19. 14:22:34

@1478 97 277: olyan vékony lapokra van szeletelve (2-3mm.), hogy fél perc alatt átsül, de nem szárad ki, így puha omlós marad.

@virágelvtárs: igen, célszerű előbb is beáztatni, én most a rapid verzíót írtam...:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.19. 16:29:00

@Nadine: Tegnapról: "Kötelező" buliba mentem: a mozi a felén túljutott, és a francúzok fogadást rendeztek. Mivel a kinti producer (20 éve ismer, még a Cyrano-ból) külön üzent nekem, hogy el ne blicceljem, jobb meggyőződésem és az ismét meginduló eső dacára (kert party volt - na jó: a kerengő alatt védve voltunk) el is mentem.
Nem sznobizmusból, de nemigen megyek oda, ahol csak néhányan ismernek, mivel konkrétan a helyszínekre nem járok... (Persze ez sokakat nem zavar: még a párnapos barátnőjüket is elhozzák - de hát nem vagyunk egyformák...)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.19. 16:35:19

@Nadine: Bocsi, ha jól értem ezt az előtti állapotot, akkor a kutyák már attak neki - ő meg setétben ólálkodik nappal is...
Idézzük fel az ősi cserkész-jelszót a (valódi réz) övcsatról:
Légy résen!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.19. 18:26:02

most kezdődik a póráz két végén! :))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.19. 18:27:34

Hogy a Balaton mellett a MÁV felsővezeték leszakadt - arról hallottam.
Hogy akadozik az áramellátás - azt tapasztaltam.
De hogy a netről mindenki kitiltatott - na, ez még nem következett be szerintem :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.19. 18:29:34

@Bombadil Toma: Aha ! Akkor már értem :-) Mindenki szeretné tudni, hogyan kell megszelídíteni egy német juhászt... (Szerintem Wiener Schnitzl és több korsó sör a biztos tipp:-)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 19:53:38

Jó estét, most értem haza egy próbaképpen tett horrorisztikus pesti vezetésből. Szegény Navigátorom csak nézett, olyanokat csináltam. De legalább már tudom, hogy ez még nagyon nem nekem való. Meg azt is, hogy egy-egy angyalka ül mindkét vállamon. Ha már én magam vagyok a Sátán:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.19. 20:14:31

@Nadine: No, legalább megvan Érdi emberünk :-)))
A nagyvárosi közlekedés valóban más kategória.
De erről a kétvállasról képet szeretnék :-)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 20:35:12

@Mormogi Papa: Nem áll módomban adni:)

De hogy én mennyire elfáradtam, az hihetetlen. Úgy látszik, ha szörnyen megy a vezetés, akkor jobban fáraszt, mint ha jól.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 20:59:23

Szép estét!

Ma megen ünnepeltünk. Fruzsiék holnap lesznek egy évesek és ez most öröm.
A szomszéd néni, a pótanyukám 75 éves. Ráadásul váratlanul beestek Prevejünk szülei és húgáék. Úgyhogy nyüzsögtünk. Papa ettől befulladt, vihettük az oxigénpalack alá...
Egyébként halászlé avagy hallé volt tripla adag ikrával és tejjel, no meg magam sütötte torta, amire Prenász azt mondta, a lányának is így sikerült elsőre. Csakhogy én már húsz éve eképp készítem :DDD
Mindegy.
Volt meghatódás, mert meglepi volt az egész.
Csak én vagyok fáradt.
Ez is mindegy, mert azért örültem nagyon én is.
Örülök, hogy a Ti hétvégétek is jól telt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 21:17:42

@fiam: Egek, mennyire más szokások... Én örülhettem, ha régen egy év után bemutattak a szülőknek. Nemhogy még meglepetéspartit szervezzenek nekünk nagy boldogságukban, mert járunk:)

Grafit Macsek, itt válaszolok: receptem van dögivel palacsintához (is). Egész palacsintáskönyvem van. Nekem inkább olyan pasi kell, aki szereti és tudja sütni. Arra a kis időre már nem tanulom meg:) Úgy értem, ami az életemből hátravan.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 21:30:06

@Nadine: A szomszéd néni tiszteletére volt a meglepetés :) A fiataloknak csak gratuláltunk.
Amúgy meg persze hogy hálásak vagyunk Prevejnek, úgy tűnik reménykedhetünk, hogy nem marad nyakunkon szeretett gyermekünk :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 21:32:08

Nem is írtam még Tomának, hogy mennyire szeretem a szecsuáni csípőset. Ahogy meg leírta, arra következtetek, hogy élő ember is el tudja készíteni nemcsak Uncle Ben's vagy mi van az üvegre írva :)))
Az Samu bácsi rizse meg nem is ízlik.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 21:33:16

Ben bácsi, csak Samu bácsi országában, bocsi...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 21:37:00

@fiam: Nekem az Uncle Ben's szószok után mindig maradt egy kellemetlen utóíz a számban. Nem is veszek már jó néhány éve.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 21:58:01

@Nadine: Eddig az a tapasztalatunk, hogy ez volt a legjobb márka, a többi (nemtom hány féle) nem ízlik.
Persze, ha lenne időm, pénzem és szakértelmem, magam állítanám elő az ízt vagy egy kis szecsuánit :D

Érdekes, már tíz perce próbálkozom az oldallal, de középen nem jelent meg semmi. Szórakozik a blogizé.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.19. 22:11:34

@fiam: Hátha megérjük, hogy Toma piacra dobjon egy saját márkát. Azonnal vevő lennék rá:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 22:25:44

@Nadine: Szecsuáni Toma módra vagy Toma szecsuáni módra :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.19. 22:55:14

Inkább elköszönök, mielőtt megőrjít a blogizé.
Szép álmokat!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.07.19. 23:44:14

nabakker már órák óta nem tudtam belépni a kommentbe. csak egy üres oldalt mutatott ez a szemét! kezd elegem lenni ebből a sok szarságból...

@Nadine: az uncle ben's szósszok tele vannak cukorral és ízfokozókkal azok hagyják azt a kellemetlen utóízt.

a kész szószok közül talán a barilla, még ami elfogadható, a többi inkább szemét kategória. pont mostanában tervezek egy posztsorozatot a kész szószokról, amiket amúgy tök egyszerű és gyors otthon előállítani rendes anyagokból. gondoltam hogy hetente veszek egy valamilyen szószt, megcsinálom, azután rekonstruálom otthon, majd pontos ár/idő/íz összehasonlítást végzek...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.20. 01:12:04

@Bombadil Toma: Ennek örülnék!
Sikerült bejutnom ide :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 07:49:32

Jó reggelt. Szépet, naposat (de ésszel!).

Zuzuka 2009.07.20. 08:10:32

jó reggelt!
miért kell ész a naposhoz?:) én utóljára nagycsoportban voltam napos, kis fodros köténykében - egyszer el is ejtettem egy stóc tányért - szegény anyukám, mindíg költségekbe vertem:)))

Grafit Macsek 2009.07.20. 08:23:58

Szevasztok! Itt most kellemes az idő, kb. 20 fok van, de a hét végére megint 38 fokkal kínálnak bennünket...nemakaroooom!

2009.07.20. 08:34:35

sziasztok!
a meleget én se kérem. most pont jó idő van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 09:18:58

@Zuzuka /aki erősen melózik/: A napnak ajánlottam, hogy ésszel süssön, különben küldök neki lófejet!

Grafit Macsek 2009.07.20. 09:22:46

@Nadine: Én meg a ló egyéb alkatrészeit, ha 38 fok leszen!:))

Zuzuka 2009.07.20. 09:34:58

egyetértek.
elvonja a figyelmemet a munka:)) és még breteg is lettem tegnapra a nyűves légkonditól, amikor a 40 fokos vihar előtti fülledt időben lementünk egy mínuszos pinecébe:( náthás, köhög, ül, fekszik:)

Zuzuka 2009.07.20. 09:37:15

nagyon rendetlen a kommentablak, mert kilóg a sorból 1 és fél centivel. az avataroknak pedig csak a fele látszik... legyen rend! nahát! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 09:42:59

@Zuzuka /aki erősen melózik/: Ezt még mindig a blog.hu-n folyó karbantartásnak tudom be.

Azt meg, hogy mit keresel légkondis pincékben, az alkohol leküzdhetetlen vonzásának:) Tévedek? Borocska?

2009.07.20. 09:55:41

salala, szép az élet, pedig hétfő van :)
tök jó néha kellemesen csalódni az emberekben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 10:23:39

@Jé: Ez mit jelent? Ma nem volt gizda a kolléga?

2009.07.20. 10:26:45

nem, ma külsős ember tett velem jót. rendeltünk valamit, kis mennyiségben, kis összeggel. Felhívott, hogy 3e forint lenne a szállítási költség, így kértem, hogy törölje a megrendelést. De tíz perc múlva újra hívott, hogy neki ma erre van dolga, kihozza a kis kezében, 3e pénz nélkül :)
ebben csak az a jó, hogy végigtúrtam a netet a cucc után, és máshol nem lehet kapni :))

Zuzuka 2009.07.20. 10:27:15

@Nadine: az jó lesz, nem mentem azóta férjhez:) ha ragaszkodsz hozzá...

igen, tévedtél, mert a szükség szólított, azért mentem le, de ha már, akkor sört ittam, szőke ciklont:))

@Jé: örülök, hogy Neked legalább jól kezdődik a hét:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.20. 10:28:58

Jó reggelt!

Kicsit gyöngyöt fűztem, hogy erőt gyűjtsek a mosogatáshoz. Ó, szent ünnepek szent velejárói!

Egyetértek az előttem szólókkal: dögmelegnek lóleány álmát!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 11:09:10

@Zuzuka /aki erősen melózik/: Már írtam, csak ki is moderáltam innen magam, nem, ezúttal nem ragaszkodom. De szólj, amikor kell, jó?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 11:26:33

Na, akkor most megreggelizek. Nem mondom, mit, hogy Jé bírja még egy kicsit ebédig:)

2009.07.20. 11:38:20

nyugodtan mondhatod, már legalább fél órája éhezem :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 12:04:33

@Zuzuka /aki erősen melózik/: Jobbulást! Az a szőke - igaz, hogy citromos? Hölgyeink megkóstolták a citromos és a bodzás (!) Radlert, hidegen ihatónak tűnnek :-)
@fiam: Ma itthon dódozom, Kismormogi ígért mosogatást. Tegnap nagymosás volt, csak a vasaláshoz nem konyítunk. Holnap hajnalban magam is csatlakozom a hölgyekhez - ha el nem alszom :-)
@Nadine: Átutazóban leszek a Df Halászcsárda felé... de a cuccok miatt aligha szállok le.
@Jé: Szent Krumplika! Az mostanra már majd egy órát tesz ki! (Hogy hová???)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 12:11:18

@Jé: Pirítós kenyér, margarin, trappista sajt(ika), paradicsom. Kisvártatva kávé(ka).

@Mormogi Papa: Egy szavadat sem értem. Dekódolnád?

2009.07.20. 12:21:10

@Nadine: hozzá nagyon jó étvágyat! én is eszem nemsokára, mert elsorvadok :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 12:32:00

@Jé: Már túlvagyok rajta, de köszi! Neked is!:)))

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.07.20. 12:40:49

90 napos, szétválasztós diétázok. takarodjak? :)
egyébként próbálta valaki?

2009.07.20. 12:41:25

@morrisal_: szerintem csak csukd be a szemedet, mikor Toma kajákat pakol fel :)
én már háromszor futottam neki, de a zöldséges nap minden alkalommal szétcseszte a gyomromat.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 12:44:33

@morrisal_: A szemben lakó csajszi rendszeresen megcsinálja. Fogy vele, majd ahogy abbahagyja, azonnal visszaszedi a leadott kilókat, pedig nem zabál, csak visszatér a hagyományos étkezéshez. Tehát ez is tökéletes jojó-effektust produkál.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 12:45:51

@Nadine: Dunafüred felé átutazom Érden, de nem tudok beköszönni. Reményeim szerint viszonylag korán is lesz még. Bár a legkorábbit elvből kihagyom - illetve azt választom, amelyik után fél órával van egy másik :-)
És egészségedre. (Már amennyire erről a margarin... de nekem különös vajbarát nézeteim vannak:-)
@morrisal_: Ez azt jelenti, hogy egyik nap ezt nem ehetsz, a másik nap azt nem, harmadnap meg éppen semmit?

Zuzuka 2009.07.20. 12:53:36

@morrisal_: igen, igen, de csak 15 napig bírom, az alatt 4-5 kilo lecsúszik, éppen elég. aztán 1 hónap alatt visszacsúszik:))

@Mormogi Papa: ezt a ciklont naggggyon eltalálták! sör íze van, kicsit citromos de azt alig érezni, és nem gyenge (4,3 talán). a radler szinte üdítőital mellette - de az is finom:))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 13:04:34

@Nadine: Megnyugtattál.
@Zuzuka /aki erősen melózik/: Majd megkóstol akkor - ha már a Pálfi Gyurika csinálta a reklámját ("Tikkadt szöcskenyájak..."). Amúgy a Soproni Démon már megvolt - finom az is.

Zuzuka 2009.07.20. 13:55:48

@Nadine: utaltam. azt mondja a csajszi: mi az ott a közleményben, 2424? neeeeeeeem ZUZU:)))

Zuzuka 2009.07.20. 14:11:45

@Mormogi Papa: azt se rossz:DDD, majd legközelebb.
nem is láttam a ciklon reklámját...:S

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 14:18:36

@Zuzuka /aki erősen melózik/: :DDD Köszi szépen, sztem szerdán délelőtt fogom látni, majd jelzem:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 16:15:26

Nem mintha itt lettem volna közben (erősen melóz állapot) de elvette a kommentablakot az e-blog :-(((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 16:20:43

@Nadine: Az a-blagba kivágott vacak blogmotor :-)))
Szerencsére visszaadta, de volt már olyan nap, hogy egyvégtében nem tudtam hozzáaszólni :-(((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 16:45:29

Egyebekben a "T-boly" és egyéb rész-cégei miatt jött rám ez a kötőjelezés.
Lásd még: "O'Matic" a régi amerikai kiadványokban. Eredetileg a gépkocsik váltójához, majd mosógépek, stb... egyre terjedt - a jó Douglas Adams eleget viccelődött rajta :-)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 19:02:31

Igen sajnálom, hogy mindenkit elüldöztem :-(((

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 20:12:35

Esetleg Monk és Tia Carrere a bűnös?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.07.20. 21:03:23

Leginkább a technika, utána Monk és a dobozok.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.20. 21:11:27

@Mormogi Papa: Nem. Némi nemű munkavégzés. Közben a szívem vérzett, hogy Te itt, de nekem ott kell lennem. Kárpótlásul egy kis pikáns irodalom, bár a pik részét nem gépelem be. Kíváncsi vagyok, ismered-é? Apukám "bibliájából" való :DDD

Jean Bodel

A bolond óhaj

E jó mese, való eset,
Történt Douai-ban, úgy lehet,
Egy asszonnyal s a férjivel,
Kurtán a magvát mondom el.
Már nem tudom a nevöket,
Nem voltak holmi nevesek,
De kedvesek, és mondhatom:
Kedvelték egymást is nagyon.
Elhagyva házi tűzhelyet,
A férj vidéken üzletelt,
S történt, hogy három hónapig
Hajszolta hasznos dolgait.
S mert jól végezte üzletét,
rudat fordítva visszatért.
Egy szép csütörtök éjjelen
Vidáman otthon megjelen.
Higgyétek el, hogy asszonya
Irult-virult, ahogy soha.
hisz férje jött, kit várt nagyon,
Illett, hogy légyen izgalom.
S bizony csókdosta, ahol érte,
Ültette kurta lábú székre,
becézte és kedvébe járt,
kitálalta a hús javát.
Evett a pár, mert megehült,
A tűznél vánkoson csücsült.
A tűz világos udvarában
Ragyogtak, faltak nagyvidáman,
Hús meg hal volt a lakoma,
Rá Auxerre, Soissons színbora.
Finom a hús, fehér az abrosz,
A jó asszony, hej, ért is ahhoz!
Sürgött, urának mórikált,
Minden falatra bort kínált,
Szolgált már szemmel is neki,
Akart urának tetszeni.


Ennyit és nem többet, mert az 2x18 éven felülieknek való! Bizony!
Viszont ez a kis rész felüdít, mint a könnyű tavaszi szellő, játékos, mint egy pajkos csikó és van benne egy csöpp gasztronómia is... :)))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 21:22:05

MaÎtre Bodel versét nem ismerem - de örvend szívem, hiszen igen szép búcsúszót kapok. Ez alkalmat megragadok s maradok feltétlen híve. A hét végéig íme ennyi telik csak tőlem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.07.20. 21:25:47

@Mormogi Papa: óóóóóóóóóóóóóóóóóóó... :((((
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2009.07.20. 21:28:55

Jó éjszakát mindőtöknek -
Legyetek... :-)

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2010.09.06. 19:57:01

Régóta figyelem ezt a receptet, és most már nagyon érik. Egy kérdésem van: azt az osztrigaszószt, illetve a szecsuáni borsot lehet kapni? És az a ragacs, ami szinte minden kínai sajátja, az az osztrigaszósztól van?

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2010.09.10. 14:05:44

Szia!
Én is most fogom kipróbálni,ma.
Osztrigaszósz lehet kapni,meg szecsuáni borsot is.
A ragacs,meg sztem a keményítőtől van.(meglátjuk)

szelavi · http://www.biztositastolcson.hu 2010.10.09. 07:56:30

@kismagyarfocilaz: Nagyon jó lett..meglepően jó....de betartottam mindent.Ez má igazi kínai:))
süti beállítások módosítása