A finomfőzelék gyerekkoromban alapjaiban rengette meg a világba vetett, addig töretlen hitemet, hogy minden az, ami. Magyarán, nem volt finom, pedig a neve azt sugallta. Engemkéremszépen, jól becsaptak! Ez majdnem végleg megingatta a szülőkbe és az óvónőkbe vetett feltétlen bizalmamat. Hogyan is lehet finomnak nevezni egy olyan „ételt” amiben sárgarépa, borsó, karalábé stb. van, amikor szerintem egy rendes „finom” ételnek pont ezeket nem szabadna tartalmaznia! A elkövetkező harminc évet ki is bírtam anélkül, hogy még egyszer meg kóstoltam volna.
Azután az történt, hogy kórházban kellett eltöltenem egy kis időt, ahol az egyik nap finomfőzeléket adtak. Mivel semmi más kaja nem volt éppen nálam, és nagyon éhes voltam, erőt vettem magamon, és megettem. És ízlett! Ráadásul kórházi verzióban! Ez elgondolkodtatott: ha kórházi kosztként ízlett, akkor otthoni körülmények között mit lehet ebből kihozni? Hazakerülve mindjárt neki is álltam, hogy elkészítsem a saját változatomat. Azóta is az egyik kedvenc főzelékfélém, és folyamatosan finomítgatom a receptet.
A finomfőzelék annál finomabb, minél többféle zöldségből készül. Alapból persze, tartalmaznia kell sárgarépát és zöldborsót. Továbbá mindenképpen hagymán indítjuk. A többi azonban szabadon választott gyakorlat.
Sarkalatos kérdés szokott még lenni, hogy rántás vagy habarás? Szerintem itt ez egyszerű. Habarás. Vannak főzelékek, melyekben ez nem lehet kérdés. A babfőzeléket berántjuk, a „finomat” habarjuk. A többinél lehet vitatkozni…
Hozzávalók:
Főzelék:
· 450 g zöldborsó-sárgarépa keverék (Iglo, fagyasztott)
· 1 db nagyobb fej hagyma
· 1-2 gerezd fokhagyma
· 2 db közepes újkrumpli
· 2 vékonyabb szál fehérrépa
· 1 db közepes karalábé
· 2 dl tejföl
· 2 ek. liszt
· fél csokor petrezselyem
· vaj, olívaolaj
· só, bors, szárított tárkony
A továbbiakhoz még:
· 4 db csirkemell-filé
· 2 dl száraz fehérbor
· 2-3 dl csirkehús-alaplé
· vaj, olívaolaj
· só, bors
· liszt
Előkészületek:
A fagyasztott zöldségeket kiengedem. A hagymát apróra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vágom. A többi zöldséget megpucolom, és apró, kb. 1 cm-es kockákra vágom, akkorára, mint amekkora a fagyasztott zöldség. A petrezselymet felaprítom, a tejfölt és a lisztet csomómentesre elkeverem.
Elkészítés, főzelék:
Egy edényben nagy lángon felmelegítek egy bő evőkanálnyi vajat és kétszer annyi olajat. Beledobom a hagymát, sózom, borsozom, és egy csipet tárkonyt morzsolok bele. Amikor a hagyma üvegesedni kezd, beledobom a gyökeret, a krumplit és a karalábét. Egy kicsit kevergetem, párolom, mielőtt a felengedett zöldséget is hozzáadom. Felöntöm az egészet annyi alaplével, hogy még éppen ne lepje el. Megvárom, míg újra forrni kezd, rászórom a petrezselymet és a fokhagymaszeleteket. Lazán lefedem egy darab alufóliával, lejjebb veszem a lángot közepes erősségűre, és negyed óráig főzöm.
Ha a zöldségek megpuhultak, félrehúzom az edényt, és belekeverem a lisztes tejfölt. Ha kell, még sózom-borsozom. Ezután visszateszem a tűzhelyre, a maximumra állítom, és beforralom a főzeléket. Kész. Lefedve félreteszem.
Elkészítés, párolt csirkemell:
Veszek egy nagyobb serpenyőt, amiben kényelmesen elférnek a húsok, két evőkanálnyi vajat és ugyanannyi olajat teszek bele, majd felhevítem.
Közben a csirkemell-szeleteket sózom, borsozom, lazán lisztbe forgatom, a felesleget lerázom róla.
A hússzeleteket a forró vaj-olaj keverékén hirtelen, hogy egy kis színt kapjanak, megpirítom mindkét oldalukon, majd felöntöm egy pohár borral. Amikor az alkohol már elpárolog belőle, hozzáöntök még csirke-alaplevet, annyit, hogy a húsokat legalább félig ellepje. Lejjebb veszem a lángot, közepesre, lefedem a serpenyőt alufóliával, és öt-hét percig párolom. Kész.
Tálalás, tippek:
Mint már említettem, a finomfőzelék annál jobb, minél többféle benne a zöldség. Ha lett volna otthon, tettem volna még karfiolt is bele, de most kimaradt. Egyedül a zellert nem ajánlanám, mert szerintem annak túl erős az íze, és elvinné az egészet.
A kész főzelék és a hús, jól lefedve, a hűtőben két napig eláll.
Az egész zöldségkeveréket még nyersen le lehet fagyasztani, és felhasználáskor csak bele kell borítani az edénybe.
Kijelenthetem, hogy a finomfőzelék, bizony finom. Érdemes kipróbálni.
Feltétként nemcsak párolt húst lehet hozzá adni, hanem zöldségfasírttal, rántott párizsival (ezt félve írom le), sült virslivel, vagy akár tükörtojással is nagyon ízletes.
Könnyű, száraz fehérbort, Sauvignon blanc-t (Bátaapáti) vagy zöldveltelinit (Műcsényi) ajánlanék hozzá kísérőnek.
Az utolsó 100 komment: