Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Egy könnyű, gyors zöldséges tészta

2009.09.05. 05:00 Bombadil Toma

 

Mostanában nem nagyon kell mennem vásárolni, mert a kert sok mindennel ellát. Ha megéhezem, csak egy gyors kört kell tennem az udvaron/kertben. Most pár kisebb cukkini, néhány paradicsom, egy chili, pár bazsalikomlevél és fokhagyma volt a zsákmány. A hűtőből parmezán, szardella, a kamrából meg tészta került elő. Ennyi...
 
Hozzávalók (2 személyre):
 
. 220 g farfalle tészta
. 2-3 kisebb cukkini
. 3-4 paradicsom
. 1-2 gerezd fokhagyma
. fél chili (elhagyható)
. 2 db szardellafilé(vegák kihagyhatják)
. só, bors
. olívaolaj
 
Elkészítés:
 
1. Először is, felteszem a tészta főzővizét forrni.
2. Közben a cukkinit felkarikázom, a fokhagymát vékony szeletekre vágom, a paradicsomot felkockázom, a chilinek kikaparom a magjait, és felaprítom.
3. Egy nagy serpenyőbe olívaolajat öntök, amennyi ellepi az edény alját és felhevítem. Beledobom a cukkinit, és folyamatosan mozgatva sütni-párolni kezdem.
4. Hozzáadom a fokhagymát, a szardellát, majd megborsozom.
5. Mikor puhulni kezd a cukkini, ez 2-3 perc, rádobom a paradicsomot.
Közben a víz felforrt, a tésztát főzni kezdem, kb. 8 percig, al dentére.
6. Amikor a paradicsom is kezd összeesni (1-2 perc), és kiengedi a levének egy részét, rászórok egy kanálnyi frissen reszelt parmezánt. Összeforgatom óvatosan, nehogy összetörjön, majd a bazsalikomokat is beletépkedem. Félrehúzom a serpenyőt a tűzhelyről.
7. A kifőtt tésztát a zöldségragura szedem, vigyázva összekeverem és tálalom.

 
Tálalás, tippek:
 
Tálaláskor kevés reszelt vagy forgácsolt parmezánt szórok a tetejére és színes-borsot tekerek rá.
Csak friss alapanyagokból, frissen elkészítve az igazi.
Nagyon finom tészta: üde, roppanós, zamatos zöldségekkel, illatos bazsalikommal és pompás, napon érett paradicsommal...
Egy pohár sauvignon blanc kellett még hozzá, így volt teljes az élmény.
 
Elkészítési idő: 25 perc
Költségek: kb. 380 Ft/adag
Bor: 980 Ft - Metro

22 komment

Címkék: gasztro recept zöldség tészta toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.05. 08:01:39

Jó reggelt!

Toma, és hol fordulsz elő gyakrabban? Ott, ahol én? A munkaasztal mellett?

Kész a kávékám. Meg én is kész vagyok. Ma-holnap garázspakolás, és alig látok az allergiától. Az a kinti dzsuva kifejezetten csillapítani fogja, úgy hiszem.

Ilyen típusú tésztákat én gyakran készítek egyébként (csak parmezán és szardellafilé nélkül), de nem szoktam nekik nevet adni. Ahogy jön, ami éppen van a hűtőben. Sőt az is megesik, hogy a végén nem tésztával, hanem rizzsel eszem őket.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.05. 08:20:10

Zuzuka, ha már egyszer kimostad, aztán az eső is kimosta, akkor miért mosod ki harmadszor is? Nem megszárítani kéne?:)
Ne tudd meg, hány darab lyukat kellett elglettelnem a falon N. úr dartsművészete után, festéskor. Nem is lehetett tökéletesen eltüntetni őket.

Zuzuka 2009.09.05. 08:22:51

jó reggelt itt is!

ÓÓÓÓÓÓ, de finom tésztácska! ha parmezán helyett más sajt is mehet rá, akkor ilyet eszek ebédre.

@Nadine: kávézzunk:) azt hiszem az allergiának nem tesz jót a poros pakolászás... vagy mégis?

Zuzuka 2009.09.05. 08:29:05

@Nadine: nem egyszerűen kimosta (ahogy illik), hanem ráverte a virágfőldet oldalról, ahová eddig szerintem soha nem esett be eső... hát ezért.
haha, tanultam a saját károkozásomból, és a gyerök csak a telken és a garázsban dobálhatott:)

asszem nekilátok néhány adag lecsó befőzésének. itt az idő (pocsék):)

Zuzuka 2009.09.05. 08:30:12

megint kering valahol egy kommentem:S

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.05. 08:38:42

Itt is pocsék, de pakolni még mindig jobb (nekem) szélben-esőben, mint negyven fokban.
Nem, nem tesz jót. Konkrétan, szerintem ma el fogok hullani. Mint a férgese.

Nálam is lecsó lesz, mint munkaebéd-vacsora vagy mi.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.05. 09:13:57

Szép napot!

Ha minden igaz, én szeretem ezt az időt: hűvösen elegáns :)
Ilyenkor tudok a legjobban dolgozni és még a kedvem is jobb. Azért jó lett volna éjjel aludni egy kicsit, de talán ma már sikerülni fog.
Fél háromkor elővettem a Monte Cristo grófját, nem igaziból, csak a könyvet és háromnegyed hatig olvastam. Ezer éve nem volt a kezemben. Meglepődtem.
Hatra elaludtam és azt álmodtam, hogy Csukás István író-olvasó találkozójára mentünk nagykabátban. Jó sokan voltak. Olyan lüke széket kaptunk, hogy állandóan fekvő helyzetbe csúsztunk :) Az estet színesítette egy ismerősünk előadása, ő énekelt és egy karénekes iskolás előtte keresztben fekve dúdolt hozzá. Neoex hamar elaludt :D
De csak álmomban, mert a valóságban ébresztgetett, hogy hét óra, eleget aludtam az éjjel.

Kikultúrálódtam magam...

Toma, jó a kajci!

Pálcika 2009.09.05. 15:22:38

Szép napot!
nálunk annyira hideg van,hogy muszáj innom egy forró kávét:)

Zuzuka 2009.09.05. 15:52:27

szia Pálci!
itt már 24', kristálytiszta levegő, és vakítóan süt a Nap. a tűzoltókat hallom egész délelőtt - vonulnak...
a kv jó ötlet:)

Pálcika 2009.09.05. 16:02:38

@Zuzuka: szia:) hiába ittam nem melegedtem át:(

havajj 2009.09.05. 16:05:45

szép szép, de hol van belőle a SONKA????

Zuzuka 2009.09.05. 16:19:49

sonka szeptemberben??? hogyisne! majd Húsvétkor eheted rogyásig:)

2009.09.05. 16:31:32

sziasztok!
a tészta nekem is tetszik, bár tele vagyok a perverz csirkével. tényleg jó.

kérdezhetek? havajj te ki vagy?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.09.05. 16:36:01

@Nadine: sajnos ott kevésbé. nem sokat festettem, de állandóan van valami tennivalóm. befőzök mindenféléket, meg jönnek mennek nálam a népek, így csak ritkán, pár percekre jövök fel a netre, és inkább csak késő este van több időm, így ide már nem nagyon tudok bekapcsolódni:)

@havajj: az nem terem a kertemben:)

Grafit Macseek 2009.09.05. 17:30:14

Szevasztok! jaj, de jó, hogy végre nincs ötven fok!!!
Heló, Havajj! A kérdéseddel egyetértek!:))

havajj 2009.09.05. 17:37:42

@Jé: heló Jé, én csak benéztem. a bagzómacskán szoktam ténferegni Zuzuékkal, de ott mostanság westernfilmes elszáradt gurulóbokrokat visz a szél mindenfele. úgyhogy benéztem ide, hátha itt van élet.

Pálcika 2009.09.05. 17:48:13

helló Grafit Macsek,helló havajj:)
helló "régi" népek:))
jelentem itt még mindig nagyon hideg van,még szerencse,hogy nem kell locsolnom:)
ÉN NEM SZERETEK FÁZNI!!!!!!!!!!újra 40 fokot akarok!!!!!!!!szerintetek ha toporzékolok akkor vissza jön a nyár????

Grafit Macseek 2009.09.05. 17:59:35

@Pálcika: én megértelek, de azért reménykedem, hogy nem lesz újra 40 fok. Attól még lehet jó idő, de nekem személy szerint elég volt a nyárból. Jóhet az " idősebb kartársnők " szezonja...:)))

Pálcika 2009.09.05. 18:19:00

@Grafit Macseek: no,jó,megelégszem 30-al is:))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.09.05. 19:19:36

@Pálcika: De jó, hogy látlak!!!

@Grafit Macseek: "Idősebb kartársnők" - ez jó :D

Egész délután szabtam. Most megyek elnyerni méltó jutalmamat :)

maybach 2009.09.05. 19:57:48

Jó estét, jó szurkolást!
Ha több gólt rúgunk a svédeknek, mint amennyit kapunk, meg is nyerhetjük a meccset.

Azért csak legyen szép hosszú ősz, ha lehet kérni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.09.05. 21:17:21

Jó estét. Nem tévedtem, elhullottam, mint a férgese. Reménytelennek tűnik a garázsom, bár barátnőm szerint nem az. Ha ideköltözne, és minden hétvégén pakolnánk, márciusra rend lenne. Talán.
süti beállítások módosítása