Hólapátolás vagy az autó kiásása után mindenkinek jól esik egy kis forró krémleves. A krémlevesek tipikusan a hideg téli napokra valóak, készüljenek bármiből is.
Friss brokkoli ilyenkor is kapható a boltokban, érdemes venni és kipróbálni ezt a levest...
Hozzávalók:
. kb. fél kg brokkoli
. 10-15 dkg póréhagyma
. 3 szál újhagyma
. 2 gerezd fokhagyma
. 1 liter húsalaplé (vegáknak zöldségalaplé)
. ghí-tisztított vaj (vagy vaj)
. 1,5 dl tejszín
. étkezési keményítő
. só, bors
. 2-3 szelet kenyér a croutonhoz
Elkészítés:
1. Egy lábosban ghít melegítek és rádobom az apróra vágott póré- és újhagymát. Mikor kezd összeesni, hozzáadok egy gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát is.
2. Ha a hagyma üvegesedni kezd, rádobom a rózsáira szedett, leszárazott brokkolit. Sózom, borsozom.
Felöntöm az alaplével és még egyszer ennyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket, majd közepes fokozaton, fél óra alatt puhára főzöm.
3. A megfőtt brokkolilevest félrehúzom, egy botmixerrel simára dolgozom, ha kell, még ízesítem sóval, borssal.
4. A leturmixolt levest visszateszem a tűzhelyre, hozzáadom a tejszínt és közepes fokozaton újra felforralom.
5. Közben egy csapott evőkanálnyi étkezési keményítőt kikeverek egy deci vízzel, és ezzel lassan adagolva, a forró leveshez csurgatva, besűrítem a krémlevest a kellő állagra.
6. Egy serpenyőben vajat (ghít) forrósítok, egy kés lapjával megroppantott gerezd fokhagymával együtt, és ebben megpirítom a héjától megszabadított, kis kockákra vágott kenyeret.
Tálaláskor a levest a pirított kenyérkockákkal hintem meg. Díszíthetjük még egy kevés apróra vágott újhagyma zöldjével vagy snidlinggel, és/vagy csurgathatunk rá egy kevés tejszínt is.
A maradék leves másnapig eláll a hűtőben, jól letakarva.
Ha nem kapunk friss brokkolit, használhatunk mirelitet is (persze, csak jó minőségűt!), a krémlevesekhez a fagyasztott zöldség is megfelel, sőt, néha még jobb megoldás is, mint a napokig/hetekig a boltok polcain tárolt „friss” zöldség, hiszen az még a betakarítást követő órákban bekerül a feldolgozóüzemekbe, ahol lefagyasztják, így a vitaminok, tápanyagok megmaradnak benne.
A brokkolikrémleves friss-üde „zöld” ízéhez leginkább egy pohár sauvignon blanc-t ajánlanék...
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: 220 Ft/adag
Az utolsó 100 komment: