(Több mint egy hete megírtam ezt a hármas posztot, és valahogy eltűnt a gépemben egy mappa mélyén, de most előkerült…)
Bizony, bizony! Bolygónkon utazgatva, ismét megkerültem a napot, és mivel ezt szokás valamilyen módon megünnepelni, hát én is így tettem, szerveztem egy vacsorát. Szintén gasztromán barátommal egy klasszikus menüt állítottunk össze, ami levesből, előételből és főételből állt. Desszertet most nem készítettem, mert nem volt rá igény, inkább a borokra és az ételekre helyeztük a hangsúlyt.
Levesnek egy krémlevest szavaztunk meg, s hogy mi is legyen az, a bevásárlásnál döntöttük el, a zöldségeseket járva.
A gomba nyert. Íme a recept!
Gombakrémleves
Hozzávalók:
· 250 g csiperkegomba
· 1 nagyobb csomag újhagyma
· 2 közepes burgonya
· 5 dkg vaj
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 8 dl hús- vagy zöldségalaplé
· 2-3 tk. erdeigomba-por
· 1,5 dl tejszín
· 1 tojássárgája
· 2-3 ág friss kakukkfű és petrezselyem, 3-4 zsályalevél
· só, durvára tört bors
Előkészületek:
Először is elkészítem az alaplevet. A gombákat egy papírtörlővel letisztogatom, azután szeletekre vágom. Az újhagyma fehér részét felkarikázom. A krumplit megpucolom és felkockázom. A fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem. A kakukkfűből, a petrezselyemből és a zsályából egy madzag segítségével kis csokrot kötök (bouquet garni). A tejszínt és a tojássárgáját összekeverem.
Elkészítés:
Fogok egy nyeles lábast, amiben a hagymát és a fokhagymát vajon megdinsztelem. Hozzáadom a gombát, sózom, borsozom, és pirítani kezdem. A gomba levet enged, ezt elforralom, majd hozzáadom a fűszercsokrot, az erdeigomba-port, a burgonyát, és felöntöm az alaplével. Amikor újra felforrt, kislángon továbbfőzöm addig, míg a krumpli meg nem puhul (kb. 15 perc).
Ezután félrehúzom az edényt, kiveszem a fűszercsokrot, és egy botturmixszal simára keverem a levest. Egy szűrőn átpasszírozom az egészet, és újra felmelegítem, de nem forralom. Ezután leveszem a tűzhelyről, és a meleg levesből egy merőkanálnyit a tojásos tejszínhez keverve (hőkiegyenlítés), a tejszínt a gombalevesbe öntöm folyamatos keverés mellett, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegen tartva a tálalásig, félreteszem.
Ezután félrehúzom az edényt, kiveszem a fűszercsokrot, és egy botturmixszal simára keverem a levest. Egy szűrőn átpasszírozom az egészet, és újra felmelegítem, de nem forralom. Ezután leveszem a tűzhelyről, és a meleg levesből egy merőkanálnyit a tojásos tejszínhez keverve (hőkiegyenlítés), a tejszínt a gombalevesbe öntöm folyamatos keverés mellett, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegen tartva a tálalásig, félreteszem.
Tippek, tálalás:
Ezt a levest csak frissen készítve fogyasszuk. Melegíteni nem lehet a tojás miatt.
Lehetőleg fehér csiperkegombát használjunk. Én elkövettem azt az apró hibát, hogy barna csiperkével készítettem, ami ízben nem jelent különbséget, de a színe kicsit „érdekes” lett.
Lehetőleg fehér csiperkegombát használjunk. Én elkövettem azt az apró hibát, hogy barna csiperkével készítettem, ami ízben nem jelent különbséget, de a színe kicsit „érdekes” lett.
A leturmixolt, átpasszírozott, tejszínnel-tojással dúsított étel egy rendkívül selymes textúrájú és intenzív gombaaromájú krémleves, amit önmagában, mindenféle betét-feltét nélkül tálaltam, hogy pusztán a leves ízeire koncentrálhassunk.
Egy pohár chardonnay az, ami még hozzátehet ízben-harmóniában ehhez a remek kis gombakrémleveshez.
Egy pohár chardonnay az, ami még hozzátehet ízben-harmóniában ehhez a remek kis gombakrémleveshez.
spájdernecc 2008.04.21. 07:15:47
Ha megengedtek egy apró szakmai kiegészítést:
fehér csiperke = fiatal csiperke
a csiperke spórái a korral sötétednek.
a vásárláskor kiderül, hogy a csiperke mióta aszalódik a folpack alatt...ha egészen sötétbarna, hagyjuk a fenébe
tistedur 2008.04.21. 07:33:30
maybach 2008.04.21. 07:37:55
Toma!
Jó ez a leves és hasonlót már régen ettem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 08:47:06
Ma hosszú hónapok óta először nem én fogom bénán levágni a hajam. Így legalább nem az én fürdőszobám lesz tele hajjal és festékpöttyel.
Biztosan isteni ez a leves, egyedül a turmixolásával nem tudok kibékülni. Egyrészt, mert amíg van fogam, addig határozottan szeretném használni, másrészt, ha nem kell rágni, hanem csak nyelni-nyelni, négyszer annyit eszem belőle.
Galambka fázósan kucorog a fenyőfán.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.21. 09:13:03
A plingben a természetes íz a lényeg. Kohásznak, bányásznak nem ajánlott, legfeljebb egy számítógépesnek vagy irodakukacnak fedezi a napi kalóriaszükségletét. Egy biztos, nem terheli meg a gyomrot.
Hobbyszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.21. 09:17:54
spájdernecc 2008.04.21. 09:21:41
francia csiperke a magyar terminológiában nem létezik. a telepatikus képtovábbítás vételére alkalmatlan vagyok :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 09:24:05
spájdernecc 2008.04.21. 09:30:59
gyanítom, hogy frissen leszedett, de kissé túltartott, termesztett csiperkéről lehet szó
cyan 2008.04.21. 09:43:48
spájdiből előbújt a gombavadász :)) én nem vitatkoznék, piaci árusok találékonyak :D
Benikuty 2008.04.21. 09:51:42
Nadine, a galambokról kérnénk fényképet!
tistedur 2008.04.21. 10:36:03
szerintem a szimpla barna csiperke az :)
ilyet én is fogok főzni,csak turmixolás nélkül..:)
a krémlevesekkel nem bírok kibékülni..:)
maybach 2008.04.21. 10:53:07
Stephen Hawking ma esti előadása élőben látható az interneten.
muskotály küvé 2008.04.21. 11:22:40
Spájdi, a csiperke kalapja is lehet barna, nem csak a lemezei... Legalábbis a boltban lehet kapni olyat. Én a piaci kimért(tehát nem fóliába fojtott), nagyméretű fejekte szeretem, szerintem az a legízletesebb, ráadásul nem is szoktak olyan koszosak lenni, mint a kékdobozos.
Tegnap nagy reményekkel kimentünk a bozótosba tövisaljgombáért, de csak egy szem kucsmagombát találtunk...
spájdernecc 2008.04.21. 11:42:01
a kétspórás csiperke kalapja egészen barnás
de toma kajájáz a spóra színezte meg, ami mindegyik csiperkénél a kort jelzi.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 12:32:39
spájdi
az teljesen friss barnacsiperke volt:)
www.biokultura.org/kiadvanyok/biokultura_folyoiratok/2004/images/2004-2_barna-csiperke.jpg
egyébként meg se vettem volna. még a kalapjuk i zárt volt, az árus szerint aznap hajnalban szedték le.
Benikuty 2008.04.21. 12:37:38
Mai vacsi: Hobbiszacs plingje:) Még azt kell kitalálni, aztán sonkát, vagy csabai vastagkolbász toljak, csak úgy éhhalál ellen.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.21. 12:49:38
Gombából levest én nagyon ritkán ettem jót. Így az elkészítésére sem vetemedtem soha. Nem beszélve arról, hogy a család többi tagja nem is szereti.
Viszont gombapörit imádjuk /kivéve neoexet, aki fehérjeérzékeny/, rántottgombát szeretjük.
Múltkorában alkotókedvemben voltam, ezért készítettem töltöttgombát.
Elősütöttem az óriás gombafejeket, szépen elrendeztem egy jénai tálon, majd csináltam szalonnás-kolbászos-hagymás tojásrántottát, azt belekanalaztam a fejekbe, rá egy-egy teáskanál tejfölt, reszelt sajtot és remegve betoltam a sütőbe. Finom lett. :)
Nagyon sajnálom, hogy felénk csak a hagyományos és laskagombát kapni. Szívesen megkóstolnék másmilyeneket is.
cyan 2008.04.21. 12:49:57
spájdernecc 2008.04.21. 12:52:35
Cyan, nézem...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 14:05:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 15:29:08
spájdernecc 2008.04.21. 15:48:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 17:02:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 18:01:49
elkezdett ezerrel fújni a szél...
beni
én jobban szeretem zöldséggel/krumplival sűríteni a krémlevest, mint keményitővel. ízben is ad hozzá, meg egy kis testet is...
spájdi
azért a valóságban jobb színe volt a levesnek, csak nem volt kedvem szinhelyesre photoshoppolni, elég volt a felirattal szarakodni:)))
fiam
ezt a levest megetted volna!;) annyira jól sikerült, olyan intenzív volt az íze, hogy közfelkiáltásra nem is csináltam semmi betétet hozzá. csak úgy önmagában kanalaztuk és hümmögtünk:)))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.21. 18:23:08
Elhiszem!
Ahogy írtad ezt a hümmögést... Hát igen. Ezt nagyon szeretem hallgatni. Lehet, hogy a magyar etikett nem díjazza, de mi is nagyon tudunk nyögni-hümmögni-cöcögni! :)
Húha! Itt valami óriási vihar közelít és a gyerek még nincs itthon. Ilyen időben azért jobb szeretem, ha együtt vagyunk.
Ma különben is hullámvasúton ültem: félóránként 105-ről 150-re változott és vissza a vérnyomásom.
Vasalással próbáltam enyhíteni a tüneteken. Gondolhatjátok, mennyire el lehettem keseredve! :)))
Na, megyek, hümmögök egy kis szalámit!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 18:35:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:11:39
Nálunk is igen feszültek a kutyák, ez némi szívdobogással spékelte a kora esti alvásomat, ez mégis nagyon kellett. A vihar kevésbé. Még nem esik, de nem túl barátságos szürke az ég.
A zselés szaloncukor viszont igen barátságos, amit utolsó csokiforrásként most fedeztem fel.
Benikuty 2008.04.21. 19:12:17
Fiam, a monyásod attól ugrikál, hogy méred, meg a barom frontok jönnek-mennek. Bár a beállításkor mérni kell, mese nincs. Csak abba ne menj bele, hogy a 24 órás merénylet-dobozt Rád akasszák, ami éjszaka is fél óránként pumpál. Alvás meg semmi.
Benikuty 2008.04.21. 19:17:49
Galamb nekem gyermekkori szívügy, nem merem megírni, miért. Ha most valaki azt mondja, "mesélj", annak átharapom a torkát! Vagynem.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 19:21:02
drazsit muszájvolt lepasszolni mert nem tudok tőle mozogni, így az ágymra tettem, és teljesen bebugyoláltam a paplannal. most onnan pislog kifele:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:21:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:23:07
Ihletet adtál, nekem is rémlik valami kerek doboz a mélyhűtőben, amit időtlen idők óta nem nyitottam ki...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 19:23:07
a szénhidrát, nagy barátunk:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:37:02
tistedur 2008.04.21. 19:41:11
akkor aludj :) nekem sikerült szárazon hazaérnem és hála az égnek a két szőrős jószág nem fél a vihartól..:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 19:46:43
picasaweb.google.com/artlobo/MZliSDrazs/photo#5191752082113549634
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:48:09
Nem merek korán lefeküdni, mert tegnap is megadtam magam a fáradtságnak, és este tízkor lefeküdtem..., hogy aztán éjjel egykor felriadjak egy vacak álom miatt, és hajnalig nem tudjak elaludni újra. Amikor viszont jelentkezett Mályva néni, és nem hagyott nyugtot. Olyan vagyok, mint a mosott sz@r.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:49:29
tistedur 2008.04.21. 19:54:05
exeméknél pont az ilyen esetekre volt otthon nyugtató..szegény Buksi ilyenkor mindig kapott egyet..és általában ugyabújt valaki mellé..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 20:10:28
tistedur 2008.04.21. 20:15:16
majd meséld el milyen volt :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 20:17:32
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 20:18:55
Amúgy szép estét.
tistedur 2008.04.21. 20:25:44
szia..nem illik elmesélni a filmet....sztorigyilkos :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 20:26:41
Toma, nem látom jól, amit a képre írtál, de mintha nem stimmelne (holnapi poszt). Javítsd, légy szíves!
Benikuty 2008.04.21. 20:29:04
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 20:34:03
Ja, Beni, ránk férne.:)
tistedur 2008.04.21. 20:38:07
legyetek jók és szépek..
tistedur 2008.04.21. 20:38:57
:DD bocsi..
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 20:41:47
Aludj jól! Meg mindenki!
Itt maradok egyedül?:( Szipszip:(
tistedur 2008.04.21. 20:49:38
pihizz te is..vagy olvass.vagy tévézz :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 21:02:14
spájdernecc 2008.04.22. 05:10:14
Sok kávét!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 08:02:10