(Több mint egy hete megírtam ezt a hármas posztot, és valahogy eltűnt a gépemben egy mappa mélyén, de most előkerült…)

Levesnek egy krémlevest szavaztunk meg, s hogy mi is legyen az, a bevásárlásnál döntöttük el, a zöldségeseket járva.
A gomba nyert. Íme a recept!
Gombakrémleves
Hozzávalók:
· 250 g csiperkegomba
· 1 nagyobb csomag újhagyma
· 2 közepes burgonya
· 5 dkg vaj
· 2-3 gerezd fokhagyma
· 8 dl hús- vagy zöldségalaplé
· 2-3 tk. erdeigomba-por
· 1,5 dl tejszín
· 1 tojássárgája
· 2-3 ág friss kakukkfű és petrezselyem, 3-4 zsályalevél
· só, durvára tört bors
Előkészületek:
Először is elkészítem az alaplevet. A gombákat egy papírtörlővel letisztogatom, azután szeletekre vágom. Az újhagyma fehér részét felkarikázom. A krumplit megpucolom és felkockázom. A fokhagymát hajszálvékonyan felszeletelem. A kakukkfűből, a petrezselyemből és a zsályából egy madzag segítségével kis csokrot kötök (bouquet garni). A tejszínt és a tojássárgáját összekeverem.
Elkészítés:
.jpg)
Fogok egy nyeles lábast, amiben a hagymát és a fokhagymát vajon megdinsztelem. Hozzáadom a gombát, sózom, borsozom, és pirítani kezdem. A gomba levet enged, ezt elforralom, majd hozzáadom a fűszercsokrot, az erdeigomba-port, a burgonyát, és felöntöm az alaplével. Amikor újra felforrt, kislángon továbbfőzöm addig, míg a krumpli meg nem puhul (kb. 15 perc).
Ezután félrehúzom az edényt, kiveszem a fűszercsokrot, és egy botturmixszal simára keverem a levest. Egy szűrőn átpasszírozom az egészet, és újra felmelegítem, de nem forralom. Ezután leveszem a tűzhelyről, és a meleg levesből egy merőkanálnyit a tojásos tejszínhez keverve (hőkiegyenlítés), a tejszínt a gombalevesbe öntöm folyamatos keverés mellett, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegen tartva a tálalásig, félreteszem.
Ezután félrehúzom az edényt, kiveszem a fűszercsokrot, és egy botturmixszal simára keverem a levest. Egy szűrőn átpasszírozom az egészet, és újra felmelegítem, de nem forralom. Ezután leveszem a tűzhelyről, és a meleg levesből egy merőkanálnyit a tojásos tejszínhez keverve (hőkiegyenlítés), a tejszínt a gombalevesbe öntöm folyamatos keverés mellett, vigyázva, hogy a tojás ne csapódjon ki. Melegen tartva a tálalásig, félreteszem.
Tippek, tálalás:
Ezt a levest csak frissen készítve fogyasszuk. Melegíteni nem lehet a tojás miatt.
Lehetőleg fehér csiperkegombát használjunk. Én elkövettem azt az apró hibát, hogy barna csiperkével készítettem, ami ízben nem jelent különbséget, de a színe kicsit „érdekes” lett.
Lehetőleg fehér csiperkegombát használjunk. Én elkövettem azt az apró hibát, hogy barna csiperkével készítettem, ami ízben nem jelent különbséget, de a színe kicsit „érdekes” lett.
A leturmixolt, átpasszírozott, tejszínnel-tojással dúsított étel egy rendkívül selymes textúrájú és intenzív gombaaromájú krémleves, amit önmagában, mindenféle betét-feltét nélkül tálaltam, hogy pusztán a leves ízeire koncentrálhassunk.
Egy pohár chardonnay az, ami még hozzátehet ízben-harmóniában ehhez a remek kis gombakrémleveshez.
Egy pohár chardonnay az, ami még hozzátehet ízben-harmóniában ehhez a remek kis gombakrémleveshez.
spájdernecc 2008.04.21. 07:15:47
Ha megengedtek egy apró szakmai kiegészítést:
fehér csiperke = fiatal csiperke
a csiperke spórái a korral sötétednek.
a vásárláskor kiderül, hogy a csiperke mióta aszalódik a folpack alatt...ha egészen sötétbarna, hagyjuk a fenébe
tistedur 2008.04.21. 07:33:30
maybach 2008.04.21. 07:37:55
Toma!
Jó ez a leves és hasonlót már régen ettem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 08:47:06
Ma hosszú hónapok óta először nem én fogom bénán levágni a hajam. Így legalább nem az én fürdőszobám lesz tele hajjal és festékpöttyel.
Biztosan isteni ez a leves, egyedül a turmixolásával nem tudok kibékülni. Egyrészt, mert amíg van fogam, addig határozottan szeretném használni, másrészt, ha nem kell rágni, hanem csak nyelni-nyelni, négyszer annyit eszem belőle.
Galambka fázósan kucorog a fenyőfán.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.21. 09:13:03
A plingben a természetes íz a lényeg. Kohásznak, bányásznak nem ajánlott, legfeljebb egy számítógépesnek vagy irodakukacnak fedezi a napi kalóriaszükségletét. Egy biztos, nem terheli meg a gyomrot.
Hobbyszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.21. 09:17:54
spájdernecc 2008.04.21. 09:21:41
francia csiperke a magyar terminológiában nem létezik. a telepatikus képtovábbítás vételére alkalmatlan vagyok :(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 09:24:05
spájdernecc 2008.04.21. 09:30:59
gyanítom, hogy frissen leszedett, de kissé túltartott, termesztett csiperkéről lehet szó
cyan 2008.04.21. 09:43:48
spájdiből előbújt a gombavadász :)) én nem vitatkoznék, piaci árusok találékonyak :D
Benikuty 2008.04.21. 09:51:42
Nadine, a galambokról kérnénk fényképet!
tistedur 2008.04.21. 10:36:03
szerintem a szimpla barna csiperke az :)
ilyet én is fogok főzni,csak turmixolás nélkül..:)
a krémlevesekkel nem bírok kibékülni..:)
maybach 2008.04.21. 10:53:07
Stephen Hawking ma esti előadása élőben látható az interneten.
muskotály küvé 2008.04.21. 11:22:40
Spájdi, a csiperke kalapja is lehet barna, nem csak a lemezei... Legalábbis a boltban lehet kapni olyat. Én a piaci kimért(tehát nem fóliába fojtott), nagyméretű fejekte szeretem, szerintem az a legízletesebb, ráadásul nem is szoktak olyan koszosak lenni, mint a kékdobozos.
Tegnap nagy reményekkel kimentünk a bozótosba tövisaljgombáért, de csak egy szem kucsmagombát találtunk...
spájdernecc 2008.04.21. 11:42:01
a kétspórás csiperke kalapja egészen barnás
de toma kajájáz a spóra színezte meg, ami mindegyik csiperkénél a kort jelzi.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 12:32:39
spájdi
az teljesen friss barnacsiperke volt:)
www.biokultura.org/kiadvanyok/biokultura_folyoiratok/2004/images/2004-2_barna-csiperke.jpg
egyébként meg se vettem volna. még a kalapjuk i zárt volt, az árus szerint aznap hajnalban szedték le.
Benikuty 2008.04.21. 12:37:38
Mai vacsi: Hobbiszacs plingje:) Még azt kell kitalálni, aztán sonkát, vagy csabai vastagkolbász toljak, csak úgy éhhalál ellen.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.21. 12:49:38
Gombából levest én nagyon ritkán ettem jót. Így az elkészítésére sem vetemedtem soha. Nem beszélve arról, hogy a család többi tagja nem is szereti.
Viszont gombapörit imádjuk /kivéve neoexet, aki fehérjeérzékeny/, rántottgombát szeretjük.
Múltkorában alkotókedvemben voltam, ezért készítettem töltöttgombát.
Elősütöttem az óriás gombafejeket, szépen elrendeztem egy jénai tálon, majd csináltam szalonnás-kolbászos-hagymás tojásrántottát, azt belekanalaztam a fejekbe, rá egy-egy teáskanál tejfölt, reszelt sajtot és remegve betoltam a sütőbe. Finom lett. :)
Nagyon sajnálom, hogy felénk csak a hagyományos és laskagombát kapni. Szívesen megkóstolnék másmilyeneket is.
cyan 2008.04.21. 12:49:57
spájdernecc 2008.04.21. 12:52:35
Cyan, nézem...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 14:05:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 15:29:08
spájdernecc 2008.04.21. 15:48:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 17:02:01
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 18:01:49
elkezdett ezerrel fújni a szél...
beni
én jobban szeretem zöldséggel/krumplival sűríteni a krémlevest, mint keményitővel. ízben is ad hozzá, meg egy kis testet is...
spájdi
azért a valóságban jobb színe volt a levesnek, csak nem volt kedvem szinhelyesre photoshoppolni, elég volt a felirattal szarakodni:)))
fiam
ezt a levest megetted volna!;) annyira jól sikerült, olyan intenzív volt az íze, hogy közfelkiáltásra nem is csináltam semmi betétet hozzá. csak úgy önmagában kanalaztuk és hümmögtünk:)))
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.04.21. 18:23:08
Elhiszem!
Ahogy írtad ezt a hümmögést... Hát igen. Ezt nagyon szeretem hallgatni. Lehet, hogy a magyar etikett nem díjazza, de mi is nagyon tudunk nyögni-hümmögni-cöcögni! :)
Húha! Itt valami óriási vihar közelít és a gyerek még nincs itthon. Ilyen időben azért jobb szeretem, ha együtt vagyunk.
Ma különben is hullámvasúton ültem: félóránként 105-ről 150-re változott és vissza a vérnyomásom.
Vasalással próbáltam enyhíteni a tüneteken. Gondolhatjátok, mennyire el lehettem keseredve! :)))
Na, megyek, hümmögök egy kis szalámit!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 18:35:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:11:39
Nálunk is igen feszültek a kutyák, ez némi szívdobogással spékelte a kora esti alvásomat, ez mégis nagyon kellett. A vihar kevésbé. Még nem esik, de nem túl barátságos szürke az ég.
A zselés szaloncukor viszont igen barátságos, amit utolsó csokiforrásként most fedeztem fel.
Benikuty 2008.04.21. 19:12:17
Fiam, a monyásod attól ugrikál, hogy méred, meg a barom frontok jönnek-mennek. Bár a beállításkor mérni kell, mese nincs. Csak abba ne menj bele, hogy a 24 órás merénylet-dobozt Rád akasszák, ami éjszaka is fél óránként pumpál. Alvás meg semmi.
Benikuty 2008.04.21. 19:17:49
Galamb nekem gyermekkori szívügy, nem merem megírni, miért. Ha most valaki azt mondja, "mesélj", annak átharapom a torkát! Vagynem.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 19:21:02
drazsit muszájvolt lepasszolni mert nem tudok tőle mozogni, így az ágymra tettem, és teljesen bebugyoláltam a paplannal. most onnan pislog kifele:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:21:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:23:07
Ihletet adtál, nekem is rémlik valami kerek doboz a mélyhűtőben, amit időtlen idők óta nem nyitottam ki...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 19:23:07
a szénhidrát, nagy barátunk:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:37:02
tistedur 2008.04.21. 19:41:11
akkor aludj :) nekem sikerült szárazon hazaérnem és hála az égnek a két szőrős jószág nem fél a vihartól..:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.04.21. 19:46:43
picasaweb.google.com/artlobo/MZliSDrazs/photo#5191752082113549634
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:48:09
Nem merek korán lefeküdni, mert tegnap is megadtam magam a fáradtságnak, és este tízkor lefeküdtem..., hogy aztán éjjel egykor felriadjak egy vacak álom miatt, és hajnalig nem tudjak elaludni újra. Amikor viszont jelentkezett Mályva néni, és nem hagyott nyugtot. Olyan vagyok, mint a mosott sz@r.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 19:49:29
tistedur 2008.04.21. 19:54:05
exeméknél pont az ilyen esetekre volt otthon nyugtató..szegény Buksi ilyenkor mindig kapott egyet..és általában ugyabújt valaki mellé..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 20:10:28
tistedur 2008.04.21. 20:15:16
majd meséld el milyen volt :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 20:17:32
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 20:18:55
Amúgy szép estét.
tistedur 2008.04.21. 20:25:44
szia..nem illik elmesélni a filmet....sztorigyilkos :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.21. 20:26:41
Toma, nem látom jól, amit a képre írtál, de mintha nem stimmelne (holnapi poszt). Javítsd, légy szíves!
Benikuty 2008.04.21. 20:29:04
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 20:34:03
Ja, Beni, ránk férne.:)
tistedur 2008.04.21. 20:38:07
legyetek jók és szépek..
tistedur 2008.04.21. 20:38:57
:DD bocsi..
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 20:41:47
Aludj jól! Meg mindenki!
Itt maradok egyedül?:( Szipszip:(
tistedur 2008.04.21. 20:49:38
pihizz te is..vagy olvass.vagy tévézz :)
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2008.04.21. 21:02:14
spájdernecc 2008.04.22. 05:10:14
Sok kávét!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.04.22. 08:02:10