Egy kis nyáridéző barbecue-parti. Legszívesebben beizzítottam volna a kerti grillt is hozzá, de mínusz tíz fokban odafagytam volna. Így maradt a kemencében sütés, a házban.
Imádom az oldalast, szerintem az egyik legfinomabb sertésalkatrész. Ezzel a BBQ mázzal pedig ha lehet, még finomabb…
Hozzávalók:
· egy közepes sertésoldalas (kb. 1,3 kg)
· 1,5 kg burgonya
· 4 fej hagyma
· 2 ág kakukkfű
· 1 babérlevél
· 5 dkg ghí (vagy vaj)
· 5 dkg vaj
· tej, cukor, só, bors
A barbecue-páchoz:
· 2-3 szegfűszeg
· 1 púpos tk. római kömény
· 2 tk. édesköménymag
· 2 tk. feketebors (egész)
· 3 tk. durva tengeri só
· egy maréknyi friss rozmaring
· 4-5 ág friss kaukkfű
· 5-7 gerezd fokhagyma
· egy kisebb narancs reszelt héja (csak a sárga része)
· 4-5 babérlevél
· 2 púpos tk. pirospaprika
· egy narancs leve
· 1,5 dl balzsamecet (lehet olcsóbb fajta is)
· fél flakon ketchup (a 400 ml-es Heinzet ajánlom)
· 4-5 ek olívaolaj
Előkészületek:
Elkészítem a pácot: A szegfűszeget, a római köményt, az édesköményt, a borsot és a sót a mozsárban összetöröm, majd egy keverőtálba szórom.
A rozmaring és a kakukkfű leveleit lehúzom, és egy vágódeszkára szórom, a fokhagymagerezdeket is hozzáadom. Ráreszelem a narancs héját a fehér része nélkül. Az egészet apróra vágom és a fűszerekhez adom a keverőtálban. Rászórom a fűszerpaprikát, majd a babérleveleket, ráfacsarom a narancs levét, ráöntöm a balzsamecetet és a ketchupot. Meglocsolom olívaolajjal és az egészet jól összekeverem.
A pácot ráöntöm a húsra, és alaposan bekenem vele az oldalast, vastagon, mindenhol. Minimum egy órára félreteszem, de ha lehet, egész éjszakán át hagyom pácolódni.
Elkészítése:
A bepácolt húst az összes páccal együtt egy tepsibe teszem, szorosan lezárom alufóliával, és a közepesen fűtött kemencébe (vagy 180 fokra előmelegített sütőbe) teszem másfél órára.
Ezután a sütőből kiveszem a tepsit, kiszedem a húst, a tepsiben lévő pácot kiöntöm egy tálba. A tepsi tetejére egy rácsot teszek, ráteszem a húst. Megkenem még a szósszal, és a közben felfűtött kemencébe (vagy a 220 fokra melegített sütőbe, nyáron a faszéngrillre) visszateszem fél órára. Félidőben megfordítom a húst, és többször is kenegetem a páccal. Kész.
Miközben a hús sül, elkészítem a krumplipürét. Egy serpenyőben ghít (vagy vajat) melegítek, amire rászórom a vékonyan félfőre vágott hagymát és addig dinsztelem, míg el kezd összeesni. Akkor sózom-borsozom, egy tk. cukrot szórok rá, rátépkedem a kakukkfüvet, hozzáadom a babérlevelet, majd fedő alatt, közepesnél alacsonyabb fokozaton húsz percig párolom, míg aranybarnára nem karamellizálódik.
A megpucolt, kockára vágott burgonyákat, bő, sós vízben megfőzöm, leszűröm, és simára töröm. Beledobálom a felkockázott vajat, egy kevés tejet, és simára keverem. Hozzákeverem a karamellizált hagymát, és ha kell, még sózom. Kész.
Tippek, tálalás:
Az oldalast a csontok mentén felszeletelem, és a krumplipürével együtt tálalom.
A maradék sült oldalas két napig eláll a hűtőben, sütőben újramelegíthető, a burgonyapüré viszont csak frissen elkészítve jó.
A barbecue oldalas egy finom, puha és szaftos, rajta az édes-fűszeres mázzal, ami a sütéskor szépen rásült/pörkölődött, és különleges ízt ad ennek az önmagában is finom húsnak. Hozzá a pazar, selymes krumplipüré, az édes, aromás hagymával, ami remekül passzol a pompás húshoz.
Mindezt csak egy pohár könnyű kékfrankossal (Villányból, Gere) lehetett még nagyobb magasságokba emelni…
Elkészítési idő: 3 óra (+ a pácolás ideje)
Költségek: kb. 620 Ft/adag
Bor: 1150 Ft
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
Az utolsó 100 komment: