Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Március 15. - Petőfi-rostélyos és burgonyafánk

2009.03.15. 05:00 Bombadil Toma

 

 
Ha már március 15., akkor legyen Petőfi! Nosztalgikus ízek ezek nekem. Gyerekkoromban ez volt az egyik kedvenc ételem. A Petőfi-rostélyos burgonyafánkkal vagy néha lángossal ritka, ünnepi étel volt nálunk. Már évek óta nem ettem, és most kedvet kaptam, hogy elkészítsem. Érdekes, hogy amikor el kezdtem kutatni a receptje után, azt vettem észre, hogy ez az étel nem szerepel a szakácskönyvekben. Mintha nem is létezne. A neten is csak pár verzióját találtam, de azok nem nagyon hasonlítottak az emlékezetemben lévő ételre. Ezért a forráshoz fordultam, az anyámhoz. Naná, hogy ő sem emlékezett a pontos receptre, és azt sem találta meg, hogy hová lett leírva. A költözések során valahol elkeveredhetett/eltűnhetett. Így hát kettőnk emlékezetéből próbáltuk összeszedni. Mivel a hétvégén egyébként is készültek hozzám ebédre, rávettem, hogy akkor együtt készítsük el ezt az ételt…
 
 
Hozzávalók:
 
·        1 kg marhahús (rostélyos)
·        15 dkg füstölt szalonna (zsíros)
·        3 fej hagyma
·        3 db zöld (nem csípős) vagy t. v. paprika
·        4-5 gerezd fokhagyma
·        2 ek. paradicsomsűrítmény
·        1 ek. pirospaprika
·        ½ tk. durvára tört köménymag
·        1 tk. szárított majoránna
·        só, bors
·        sertészsír
A burgonyafánkhoz:
·        50 dkg liszt
·        50 dkg héjában főtt burgonya
·        2 tojás
·        4 dkg élesztő
·        1 ½ dl langyos tej
·        1 tk. cukor
·        3 tk. só
 
 
Előkészületek:
 
A marhahúst nagyjából 0,5 cm vastag szeletekre vágom, és megforgatom egy kis lisztben.
A szalonnát felkockázom, a hagymát apróra vágom, a zöldpaprikát és a fokhagymát vékonyan felszeletelem.
A krumplis fánkhoz a burgonyát héjában megfőzöm.
A langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, elkeverem, és félreteszem egy langyos helyre.
 
 
Elkészítés:
 
1. Egy nagyobb serpenyőben, lassú tűzön kiolvasztom a szalonna zsírját. Amikor kisült, egy szűrőkanállal kiszedem, és egy nagyobb, tűzálló edénybe teszem.
2. A szalonnazsírban nagy lángon, oldalanként fél-fél perc alatt elősütöm a hússzeleteket, majd azokat is az edénybe teszem a szalonnadarabokra.
3. A visszamaradt zsíron (ha kevésnek tűnik, akkor tegyünk hozzá még sertés- vagy libazsírt), közepesnél erősebb fokozaton, pár perc alatt üvegesre megfonnyasztom a hagymát és a zöldpaprikát.
4. A serpenyő közepén félrehúzom a zöldségeket, egy kis lyukat csinálok, és oda nyomok 2 evőkanálnyi paradicsompürét. Egy percig pirítom a paradicsomot a zsiradékban, hogy a cukortartalmát kiadja, majd elkeverem.
5. Sózom, borsozom, hozzáadom a durvára tört köménymagot, ezután a majoránnát is belemorzsolom, végül a fokhagymaszeleteket is rászórom és elkeverem.
6. A tetejét megszórom a pirospaprikával, és várok pár pillanatot, hogy a zsiradék kioldja belőle a színezőanyagot, ezután felöntöm egy kevés vízzel.
7. Egy-két percig közepes lángon forralom, megkóstolom, kell-e még fűszerezni, majd az egészet a húsra öntöm.
8. Összerázom, hogy az alapban elkeveredjen a hús, ez után felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje a húsokat.
9. Lefedem, és a 160 fokra előmelegített sütőbe teszem másfél órára.
10. Amikor elkészült, kiszedegetem a húsokat, óvatosan, nehogy szétessenek, és a szószt egy botmixerrel kicsit megdolgozom. Nem túl simára, hogy egy kicsit darabos maradjon, azután a húsokat visszateszem a mártásba, és melegen tartva, tálalásig félreteszem. (Ha valaki rusztikusabban szeretné, nem fontos turmixolni a szószt. De én jobban szeretem, ha nincsenek benne zöldpaprikadarabok, mint a lecsóban, inkább simább, mártásszerű…)
 
 
Mindeközben anyámra hagyom, hogy elkészítse a burgonyafánkot, mert Ő ennek az igazi tudója…
1. A héjában főtt krumplikat megpucolja, és krumplinyomóval simára töri.
2. Egy nagy keverőtálba szórja a lisztet, hozzáadja burgonyát és a felvert tojásokat, meg az időközben, a langyos tejben felhabzott élesztőt.
3. Megsózza, majd egy robotgéppel simára keveri (eleinte nehezen áll össze a tészta, de ne adjunk hozzá pluszfolyadékot, mert később túl lágy lesz).
4. Félrehúzva a tésztát az edényben, alálisztez, ezután a tetejét is megszórja, majd lefedve félreteszi egy langyos helyre kelni.
5. Kb. fél óra múlva, amikor a tészta kétszeresére kelt, kiborítja egy belisztezett deszkára. Kissé átgyúrja, és kinyújtja nagyjából 1,5 cm vastag lapra.
6. Egy pogácsaszaggatóval kiszúrja a fánkocskákat, és lisztezett lapra teszi.
7. Egy nagy wokban 0,5 liter olajat forrósít, beledobja a kis fánkokat, majd lefedi, és egy-két percig süti, míg aranybarnák nem lesznek. Ezután megfordítja őket, és fedő nélkül a másik oldalukat is aranybarnára süti.
8. Papírtörlővel bélelt tálra szedi az elkészült fánkokat, és tálalásig melegen tartva félreteszi.
 
 
Tálalás, tippek:
 
Adagonként egy-két szelet húst a mártással leöntve tálalok, mellé öt-hat burgonyafánkkal.
A hús a mártással együtt, két napig eláll a hűtőben, jól záródó edényben tartva. A fánk frissen elkészítve az igazi.
Fánk helyett lángost vagy friss kenyeret is adhatunk mellé. Ezt az ételt nem csak rostélyosból lehet elkészíteni, marhacombból, felsálból is legalább olyan jó. A lényeg, hogy jó minőségű „húsmarhából” származzon, és az sem árt, ha érlelve van egy-két hétig.
Ez a Petőfi-rostélyos, igazán jól sikerült, felidézte bennem ifjúkorom ízélményeit. A finom puha, a szájban szétomló marhahús és a remek fűszeres, paprikás, igazi magyaros ízű szósz együtt, igazán pazar együttest alkotott. Nem is beszélve a pompás, puha, meleg krumplis fánkról, amivel lelkesen tunkoltam a szószt minden falathoz… Na, meg hozzá a Veszergombi pince príma 07’ szekszárdi kadarkája, amivel lekísértem a falatokat… 
 
Elkészítési idő: 2 és fél óra
Költségek: kb. 530 Ft/adag
Bor: 2670 Ft (Vinotéka)
 
További recepteket az alábbi oldalon találsz:
 

91 komment

Címkék: gasztro krumpli recept marhahús főétel toma köretek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálcika 2009.03.15. 07:37:03

Szép ünnepi reggelt!
Toma,Te egy gyilkos vagy:)Óóóó burgonyafánk!!!!!!!
és nekem csak egy KÁVÉ jutott így kora reggel:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 09:15:20

Jó reggelt!

Szegény Toma, amit kap ezekért a válogatott receptekért...:) Én már többször leszadistáztam, azt hiszem, cédának is neveztem, erre jön Pálcika és legyilkosozza...:)))

Ez a kaja a leírás alapján iszonyatosan finom lehet, egyébként én sem hallottam még róla. Ha egyszer elköltözöm és előkerülnek a szakácskönyveim, utánanézek, kíváncsi vagyok, hogy szerepel-e valamelyikben.

@Pálcika: Az előző posztnál írtakra: jól látod a kérdést, már élvezem a vezetést, de ez egyelőre az öröm, hogy hányszor nem fulladtam le ott, ahol előző nap még igen, hogy még ügyesebben álltam ki/be a kertből/be, hogy nem estem pánikba, ha jöttek, én meg forgolódtam stb. De azt, hogy valaha is "lemogyorózzak" valakit, mert nem megy elég gyorsan - nem tudom elképzelni!:DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 09:18:53

Ja igen, a lényeg lemaradt: Toma, mikor adod kölcsön Édesanyádat? Annyira hálás lennék a krumplifánkért, hogy még a húskészítést is átengedném neki... Hm?

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.15. 09:24:51

Mi szoktunk ilyet enni, Toma, rossz helyen keresgélted azt a receptet..:P

Annyi, hogy mi nem zöldpaprikát teszünk bele, hanem rendeset, illetve én szoktam felesben néha kaliforniaival, finom édeskés lesz tőle..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 09:29:50

@nyuszómuszó: Milyen a "rendes" paprika?

Hú, már látom, kezdődik az az időszak, amikor tökmindegy, mit tervezett az ember az adott napra, ha szép az idő (vagy csak simán nem esik), rohanni kell a kertbe metszeni, átültetni stb...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.15. 09:41:08

A rendes paprika az sárga.. a zöld az csíp.. Mondjuk most látom, hogy Tománál az sem csíp, de mindegy, én olyanhoz nem nyúlok, biztos, ami biztos..:P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 10:07:53

@nyuszómuszó: Én szeretem az erőspaprikát, és ne tudd meg, hányszor jártam úgy egyik évben, hogy akárhol vettem, akármit állítottak róla, az istennek nem akart csípni... Pedig hegyes volt, ződ volt, aztán mégsem.
Halkan jegyzem meg, hogy a "sárga" paprikát nevezik zöldpaprikának:)))

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.15. 10:14:59

Hát, biztos, ami biztos, gyanús zöld színű paprikákhoz nem nyúlok..:)
Amiket nagypapám evett kiskoromban, azok csíptek..:P
Bár néha nem átall néhány sunyi sárga is csípni..

Én csak a halászlét szeretem kicsit csípősen, de tényleg csak kicsit. Illetve jöhetett minden, ami hagyma.. Meg az indiai kaját is megettem kicsit csípősen.. (persze úgy már nem indiai, de mindegy..)

De a baba utálja a hagymát, és mindent, ami csíp.
A csípőssel nem baj, de a hagyma nagyon hiányzik, mert rengeteget ettem, és minidg nagyon megkívánom, ha a férjem eszi. De csúnyán megjártam, akárhányszor elcsábultam, úgyhogy már működnek a pavlovi reflexeim: a hagymát nem szeressük, fujj..:D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 10:17:41

Szervusztok!

Toma, ez a recept nekem is rémlik. Nagyon-nagyon régen ettem ilyet és nem sokszor. Azt hiszem, megpróbálkozom ezzel.

Most mást nem írok. Itt borús minden. Olyan rosszat álmodtam, hogy rendesen féltem. Hajnal óta nagyon nyomi vagyok :(
Nektek szép napot!

Zuzuka 2009.03.15. 10:31:19

Jó reggelt és szép ünnepet!

igazán alkalomhoz illő recept, köszi Toma! én Petőfit nem ettem még, csak szavaltam:), de ez annyira jól néz ki, hogy megkóstolom/nám.
gyönyörű idő van, aki teheti menjen megemlékezni!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 11:04:56

@Zuzuka: Hááát, itt nincs gyönyörű idő... Sztem esni is fog. Ettől függetlenül én a kertben tartok megemlékezést, magamban. A fű zöld, a krókuszok közt van fehér, én meg két perc hajolgatás után piros fejjel metszek. Ez szerintem jó kokárdának.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 12:14:21

jó reggelt!

itt egész meleg van, de a nap nem süt. kissé be van borulva. remélem, mire kész leszek az ebéddel, nem kezd esni, mert én is szeretnék kicsit kertészkedni...

a petőfi rostélyosról, én sokáig azt hittem, hogy mindenki ismeri, de rá kellet jöjjek, hogy mégsem:) legalább most terjeszthetem az igét! :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 12:40:25

@Bombadil Toma: Fordítva kell csinálni! Először kertészkedni (amikor megjelenik Kenny, beszaladni gyorsan), aztán ha már alig bírod emelni a metszőollót, akkor nekiállni ebédet főzni. Így karcsúsodik is az ember:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 12:42:03

@Bombadil Toma: Komám, Te már megint címlapon vagy ám!:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 12:56:07

Az Index nálam furán működik. Csak a baloldali hasáb látszik, más semmi. Úgyhogy a szerelmeslevél-generátorról olvastam, Toma-munkásságról nem :)
Javul a kedélyem. Fordítottan arányos az időjárással.

@Nadine: Nem nézem, ki milyen színű, pirosan is kedvellek :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 13:00:50

@fiam: Ez kedves Tőled. Pláne az új frizurámmal. Mint gimnazista koromban, tornaóra után.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 13:28:32

@Nadine: Csapzottka? :DDD
Ne felejtsd, én 70-es évekbeli német focista frizurát szoktam kapni. Talán elegánsabb, ha Björn Borgot mondok. Olykor Boris Becker hajszínével :D Szóval a sport nagyon is jelen van az életemben. Mindig nagyon szerettem a küzdősportokat: gyorsaságomnál fogva a tai-chi-t, alkatomhoz méltón a szumót... :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 13:30:03

@fiam: Nem, madárijesztőszerű. Nem beszárította a tincsek végét, hanem kivasalta, bezselézte. Én meg nem figyeltem, mert beszélgettünk - a dobozkáimról. Emiatt nem instruáltam, hogy mit igen, mit nem, hát így jártam. Viszont újra hordhatok kantáros nadrágot.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 13:32:58

hosszú idő telt el, mire leesett a hajviselet, és a kantáros nadrág közti összefüggés...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 13:40:11

@Bombadil Toma: :DDD Írhattam volna homokozószerkót is:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.15. 13:53:44

nekem nem esik le még most sem..

Fiam, én sem látom, csak a bal csíkot..:(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 13:58:27

@nyuszómuszó: Sajnálattal olvasom a cukrod miatti keserveket. El fog múlni, nyugi. Az ember (majdnem) mindent kibír. Hány hetes vagy most?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 14:00:42

@Nadine: Ezt a formát a fodrászom "fiatalosnak" mondja. Szerintem csak tucatáru. Képzeljétek el, amikor egy egész falu "trendi" :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 14:57:06

@nyuszómuszó: Úgy nézek ki, mint egy ovis. Így már kerek?:)

@fiam: Nem, nem. Vittem neki egy fotót, csak kissé másképp valósította meg. Még örülhetek, hogy nem Victoria Beckham-frizurát csinált belőle.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 15:08:05

@nyuszómuszó: Az már nagyon szép idő. A felén már túl vagy :) Nevet választottatok már a trónörökösnek?

@Nadine: Mármint az én frizurám tucatáru és három fodrász van a faluban, egymással versengenek, hogy ki tudja tökéletesíteni az egyféle frizkót.
ennél már csak az volt jobb, a hatvanas-hetvenes években, amikor két fodrász volt eleinte, de az egyik elköltözött, szóval amikor egyeduralma volt a borbély-fodrásznak. A családban apáról fiúra szállt a tudomány és az egyféle stílus. Az a berakott frizura: nőnemű lények haja rövid, csavarók bele, kivették, nem fésülték ki, max. tupíroztak, lakkal lefújták és kész. Lehetett tízéves vagy száz az illető, tök mindegy volt. Hihetetlen. A régi fényképeken ez tök lejön így. Az idősebbek már nem festették a hajukat, azokat "bemosták" a liláskék hamvasítóval, brrr...
A férfiakat jól megnyírták, hátul jól felstuccolták (vagy mi) elektromos borotvával. Bármikor bevonulhattak volna katonának. Az egész falu férfinépsége úgy nézett ki, mintha vagy katonák vagy tartalékosok lakták volna, hozzá meg a sok tupírka... He-he! Régi szép idők - mert azért szép volt, hogy a nőknek rendes szombat délutáni elfoglaltsága volt fodrászhoz járni. Anyut abban az időben nem is láttam otthon hajat mosni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 15:10:29

Kicsit összezavartam, helyesen: ... Az egész falu úgy nézett ki, mintha katonák vagy tartalékosok lakták volna ...
Megint mindenfélét akartam írni és ez sikerült is :)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 15:11:31

@Zuzuka: Kertészkedéshez idejális mind a hajviselet, mind az öltözék :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 15:25:50

@Zuzuka: Nem, itt már egész jó. Hanem amikor ezt a rövid, hátul felnyírt sérót féloldalt arcba hullva viselte. És azonnal utánozta a fél magyar média.

Én csak valami egyszerűt, a mostaninál rövidebbet akartam, fül mögé simítva oldalt, a homlokomból kifésülve (utálom, ha az arcomba lóg a hajam), hátul vállig érőt. Erre nyírt nekem egy féloldalas frufrut, amit pont az ellenkező irányba képzelt, mint amerre én szoktam fésülni, de megfordíthatatlan, mert az egyik oldala rövid, a másik majdnem elér a fülemig. Bakker, csak majdnem. Így egyfolytában a jobb szememből fújkálom a hajat. És mindezt rőzsére szárította. Szóval, lehet, hogy trendi vagyok, de sosem szerettem volna úgy kinézni, mint Jakupcsek Gabriella. Ő szokott ilyen hajakat hordani.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.15. 15:30:36

léci Nadine, kéééépeeeeet:)

Nincs neve még..

Mindig mindenki megkérdezi és szörnyülködtek, hogy hogyhogy nincs, ezért a párom rávágta egyszer, hogy Belzebub, azóta mindenkinek ezt mondjuk (sokan komolyan vették és le akartak beszélni..:D)

Az a baj, hogy ez így vicces, de már mi is így hívjuk, amiről le kéne szokni és inkább kitalálni valamit..:P
A húgom mondta poénból, hogy még jó is lenne, ha lehetne becézni, mert ez egy babának hosszú.. Apukám azóta konzekvensen Belzebubinak hívja, úgyhogy azóta a család is..
És egyik nagymamám titokban nagyon aggódik, hogy enhogy végül rajtaragadjon, és tényleg ez legyen a neve..:PPPPP

Egyébként egyenlőre a Benedek látszik legesélyesebbnek, de van még pár, csak azok nem az igaziak a párom szerint..
Nekem ez tetszik, meg neki is, én mondjuk mást igazibbnak éreznék, de nem csinálok belőle nagy kérdést, szép név, szóval felőlem maradhat..

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.15. 15:32:29

Ha lány lett volna, akkor Hanga lett volna, azt tudtuk..

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 16:04:40

@Nadine: Aki szép, az reggel is szép... :)

@nyuszómuszó: A Benedek szép. Nekem a szülészorvos neve is tetszett: Nikifor.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 17:29:55

bakker, csak nem ma tudtam kertészkedni! rohadt eső! most bosszúból tiramisuba folytom a felesleges energiámat, és tettvágyamat...
de legalább baromi jó lett a tandori csirkém:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 17:31:14

@Bombadil Toma: Hová tűnik az a tengernyi kaja, amit állandóan főzöl? Amekkora kupac fánk van a képeken...:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 17:32:13

jav: "csak nem tudtam ma kertészkedni"
még csak azt sem mondhatom, hogy angolosra sikeredett a szórend...:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 17:35:55

@Nadine: a bendőbe!:))) a fánkokat amik megmaradtak ebédről, vacsira betoltam lekvárral, és porcukorral. csak a fitness kedvéért!

egyébbként, ha nem vendégekre főzök, vagy ha nem a család jön ebédre, akkor kis, kétadagos kaját készítek magamnak.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 17:37:13

@Bombadil Toma: Én mindig csak kétadagosra tervezem, aztán valahogy legalább nyolcadagos lesz belőle. A lucskos káposztából még mindig van egy adag, de azt hiszem, az már Stefié lesz...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 18:24:35

@Bombadil Toma: Láttam ma egy jónak tűnő ételt: rántott camambert karfiolmártással. Szerinted?

Pálcika 2009.03.15. 18:25:27

Tomaaaaaaaa,krumplifánkocskát szeretnék,mit kell tennem,hogy végre ne csorogjon érte a nyálam??? ha megígérem,hogy legalább tízpercig csendben és egyhelyben ülök akkor küld valaki????

Zuzuka 2009.03.15. 18:32:27

@fiam: előételnek fini:)

@Pálcika: annyit kell tenned, hogy megpucolod a héjában főtt krumplikát, egy keverőtálba lisztet szórsz, tojást teszel bele...... vagy megkéred Toma anyukáját, hogy kanyarodjon felétek:)
úgysem hiszem el, hogy 10 percig nyugton maradsz:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 18:43:24

@Zuzuka: Ó, Te nagyétkű :)

@Pálcika: Zuzuval együtt kételkedem... :)

Néztétek, hogy az ünnepségeken nem jól vannak a kokárdák? Belül kell pirosnak lenni és a szélén zöldnek.

Zuzuka 2009.03.15. 18:52:23

dehogy, az Garibaldié:)

a nagyétkű stimmel, jelenleg is eszek: stefánia fekete olajbogyóval (a zöld sokkal jobb!).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 19:06:46

@Zuzuka: Nem örülök neki, hogy megeszed a kutyámat.

Pálcika 2009.03.15. 19:18:39

50 percig csendben voltam:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 19:26:32

@Zuzuka:
hu.wikipedia.org/wiki/Kok%C3%A1rda

@Pálcika: A könnyebbiket választani nem ér! :D

@Nadine: Erre nem tudok mit mondani... én sem. Az utcánkban mejelent két lovas huszár, őket bambultam az ablakból. Olyan magasak ezek a lovak! Nép nem volt velük. Mármint a huszárokkal.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 19:34:05

@fiam: a karfiolmártást nem tudtam értelmezni.

az még rendben, hogy a lovak magasak, de ehhez még elöl harapnak, hátul rugnak, középen meg kényelmetlenek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 19:36:32

@fiam: Most kicsit elvesztettem a fonalat...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 19:42:53

@Bombadil Toma: Karfiol rózsáira szedjük, a lábasba, amiben főzzük, annyi tejet öntünk, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, babérlevelet és egy szegfűszeget is teszünk bele. Amikor puha lett mixerbe tesszük, pürésítjük és kész. Én nagyon szeretem a karfiolt bármilyen formában. Így még nem ettem, de így sem lehet rossz.
Ha esetleg tudsz egy jó rakott karfiol receptet, örülnék annak is.

@Nadine: Melyik témával kapcsolatban vesztetted el?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.15. 19:44:33

@fiam: Az előző válaszodra. Hogy mire is vonatkozott...

Pálcika 2009.03.15. 19:44:33

nagyon óriási felfedezést tettem!!!!!mindig értelmetlennek gondoltam ezt a választ erre funkciót,mert hát ugye csak annyit érek el vele,hogy az illető akinek célzom az sárgán látja a nevét,de azt nem tudja,hogy éppen melyik kommentjére reagálok mert az időt nem írja ki csak a nevét,és így ebben az olvasatban jó-jó,hogy van de nem annyira gyorsítja meg a párbeszédet,DE MOST,megvilágosodtam( épp itt volt az ideje:)ha nekem céloz valaki választ és meglátom a sárga nevemet akkor ha rányomok a sárga nevemre akkor oda ugrik ahhoz a kommentemhez amiből az illető a választ erre kattintotta ,tehát tudom,hogy melyik kommentemre reagált:)))))))))))
jaj de jó bonyolultan sikerült leírnom,érti valaki,mit makogok????

Zuzuka 2009.03.15. 19:50:00

uristen, egész életemben fordított kokárdát hordtam?
és kiszuzu is így tanulta...
na most komolyan, én még zöld szélűt soha nem láttam, biztos feltünt volna:S

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 19:50:58

@Nadine: Arra, hogy én sem néztem ünnepséget, csak híreket róluk és ott tűnt fel, hogy rosszul használják a kokárdát - dísznek, piciben stb. Én is gondban voltam sokáig, de pár éve olvastam vagy hallottam, miként kell helyesen kokárdát készíteni; ma reggel is volt erről szó a rádióban, úgyhogy direkte kiváncsi voltam.

Az utcánkban meg tényleg megjelent két huszár lovon. Szépek voltak. A lók és a lovasok is :)

@Pálcika: Értem. Ha jól látom, még nálam is működik. Érdekes :)

Zuzuka 2009.03.15. 19:55:31

@Pálcika: értem, de jóóó! akkor most már figyelni kell, nem csak habókra nyomkodni a neveket:)

Pálcika 2009.03.15. 19:58:19

@Zuzuka: egyet értek veled,szerintem én sem láttam még zöld szélűt(legfeljebb Toma tányérja ződ szélű de hol van már a tavalyi hó??:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 20:01:46

Az, hogy ritkán látni helyes kokárdát, az csak azt jelenti, hogy ez van, nem azt, hogy ez jó.
Szerintem kezdhetjük mi helyesen hordani, ha rákérdeznek, akkor majd elmondhatjuk, hogy ez így helyes :) Az igaz, hogy ritka alkalmunk lesz erre...

maybach 2009.03.15. 20:03:03

Jó estét kívánok!
Én egész nap ünnepeltem.
Sógi uncsijával üldöztük Buksit, amikor nem, akkor Buksi üldözött minket.
Kokárdánk nem volt, de csináltunk papírból nemzetiszínű zászlót. Délutánra meg esőt is, mert lemostam az autómat.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 20:03:19

@Pálcika: A nyomkodást? Nem. TE jöttél rá :) Mással is kísérletezgess és számolj be az eredményről, jó?

Pálcika 2009.03.15. 20:08:36

@fiam: jó,beszámolok:)
akkor most megemlíteném,hogy arra is rájöttem,hogy akkor is működik ez a kommenthez vivés funkció,ha nem a nekem címzett sárgára nyomok rá,hanem bárki bármelyikére,érthetőbben: azt is megtudom nézni,hogy Fiam Zuzuka melyik kommentjére reagált:D:D:D:D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.15. 20:26:43

@Pálcika: ezt aszem leírtam ide, amikor először megjelentek a válasz-gombok, csak te megint nem figyelsz!:))
de a koncepció, az én esetmben megdőlni látszik, mert én sokszor a legközelebbi továbbra klikkelek, és nem konkrétan arra, amire reagálok:))

@maybach: nem gondoltam volna, hogy valaha is leírva látom tőled, az "uncsi" szót:)))

Pálcika 2009.03.15. 20:51:59

@Bombadil Toma: ó Toma,biztosan azért siklottam át a dolgon mert nem azt mondtad :Pálci figyelj elmagyarázom a válasz erre gombok értelmét:))ha nem vagyok felszólítva,könnyen elódázom a tanulni valót:)))
@maybach:szerencsés vagy,uncsi,buksi és még az eső is csak délután esett(nálunk egész nap eset)

maybach 2009.03.15. 20:56:47

Az "uncsi" plágium.
Az eső meg csak a sógor csilli-villi új gőzborotvájának beüzemelése után ötlött fel.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 21:02:53

@Pálcika: Benned el sem veszett egy költő :D

Nadine most néz ünnepi műsorokat vagy kokárdát készít helyesen vagy?

Pálcika 2009.03.15. 21:45:46

@fiam:...elódázom az ódát.....

oldalt az ajánlóban Gabriella konyhájában egy édes cicuka szuszmatol,és ettől én olyan álmos lettem,mert cicával jó aludni

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.15. 21:51:19

@Pálcika: :)

Mára én is bezárom a bazárt. További szép estét!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 08:50:40

Jó reggelt!

Betört hozzánk a keleti front. A csatát elvesztettük, a háborút, remélem, nem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.16. 09:05:29

Jó reggelt.

@fiam: Örülj neki, hogy csak a keleti front tört be.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 09:10:09

Ezt találtam:

www.papillondesign.hu/webset32.cgi?Papillon_2000@@HU@@48@@205044813

A leírás nagyon mulatságos. "Csokicsobi" :DDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 09:10:41

@Nadine: Fáradt voltál tegnap, báránykám?

maybach 2009.03.16. 09:54:59

Jó reggelt kívánok!
Tegnap újabb szép példáját láthattam az emberi leleménynek.
Arról elmélkedtek, hogy a magyar másodosztályban bénázó FTC és a holland első osztály között csak az a különbség, hogy a fradira 32 néző, még a holland meccsre 50 ezer néző kíváncsi.

2009.03.16. 10:16:03

sziasztok!

elromlott az otthoni gépünk, és nagyon hiányoztatok!

@maybach: ha csak ez a különbség, akkor tök jó, nem? még kellene egy kis pénzt önteni a fociba, és minden gond meg lenne oldva :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 10:51:41

Olyan, de olyan csudaszép dobozka jött a postára, hogy...!
Köszönöm, Nadine! Alig várom a szombatot, hogy átadhassam a Fruzsinak!

@maybach: @Jé: Én sem látok más különbséget :)

maybach 2009.03.16. 10:55:37

Igen. Csak PR.
Pont, mint Leonardo és az én rajzaim közti különbség.
Ráadásul a hasonlóság is döbbenetes.
Én is kézzel rajzolnék.

2009.03.16. 12:35:21

"... szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik..."
hova lettetek?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 14:00:29

@Jé: Wales-be mentünk. Üdv, bárdok :)

Zuzuka 2009.03.16. 15:29:08

halihó!
értekezlet, gyűlés, megbeszélés, és ugyanez visszafelé is:(

@maybach: ha a tegnapi Gundis műsort láttad, az nagyon tetszett! Nem tudom ki volt a beszélgetőpartner,de megmondta a frankót, sztem igaza volt.

2009.03.16. 16:44:19

@Zuzuka: ezek nagyon gyenge kifogások, Rózsa Gyuri el se fogadná :)

maybach 2009.03.16. 19:13:10

Zuzu!
Hegyi Iván. És ő legalább valóban mondta, hogy ne tévedjünk már el.
Amúgy totál hétfő van.

2009.03.16. 19:52:14

@fiam: abban van legalább némi fantázia... :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.16. 22:48:18

Holnap suliba megyek :) Most épp ezért ágyba. Jó éjt!
süti beállítások módosítása