„Perverz csirke”, avagy sörön ülő csirke
A csirke efféle bizarrnak tűnő sütési módja évek óta a kedvenceim közé tartozik. Egyrészt, mert rendkívül egyszerű az elkészítése, és mégis villoghatunk vele a vacsoravendégek előtt, mintha mi lennénk Jamie Oliver vagy Gordon Ramsey, másrészt ily módon könnyen elérhetjük, hogy a csirke húsa rendkívül puha és omlós legyen. Egyszerűen nem lehet elrontani.
A csirke egészben sütésének számos módja közül ez az egyik legegyszerűbb. Nem kell hozzá grillsütő vagy speciális sütőedény, csupán egy doboz sör és egy tepsi. Bedörzsöljük olajjal, só-bors, és megsütjük. Ennyi. Sokáig így csináltam és nagyszerű volt, de egyszer kipróbáltam Stahl Judit egyik mázával, és azóta legtöbbször így készítem. Persze, egy kicsit igazítottam rajta, saját szájízem szerint.
Bevásárlólista:
- egy egész csirke, kb. 1,5 kg-os
- 1 doboz sör 0,33 l
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek. baracklekvár
- 3 ek. olvasztott vaj vagy étolaj
- 1 ek. chilikrém vagy Erős Pista
- fél tk. őrölt kömény, só, bors
Előkészületek:
A csirkét megmosom, majd szárazra törlöm. Elkészítem a mázat. Egy tálban addig keverem a baracklekvárt, az olvasztott vajat (vagy étolajat), a chilikrémet (vagy Erős Pistát), a zúzott fokhagymákat és az őrölt köményt, míg egynemű szószt nem kapok. Megsózom, borsozom. A csirkét is alaposan megsózom, borsozom, kívül-belül.
Elkészítés:
Fogok egy közepes tepsit, kinyitom a sörösdobozt, megiszom a sör felét, és a dobozt a közepére helyezem. A csirkét a dobozra „ültetem” és a lábait úgy helyezem el, hogy stabilan megálljon a tepsiben. Ha kell, a combjainál bemetszem a bőrt, hogy a lábait jobban szétnyithassam. Nagyjából a szósz felével, egy ecset segítségével bekenem a csirkét, hogy mindenhol bevonja a máz. Alufóliával betakarom, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, egy és negyed órára. Ezután leveszem róla az alufóliát, rákenem a maradék mázat, majd visszateszem még 15-20 percre, hogy a bőre ropogósra süljön, és a máz is karamellizálódjon.
Tippek, tálalás:
Mint már írtam, máz nélkül is el lehet készíteni, a lényeg a sütési eljárásban van. Miközben a hús sül, eközben a sör gőze belülről járja át, és ettől rendkívül puha és omlós lesz.
Fontos, hogy mielőtt a sütőbe tesszük a csirkénket, meggyőződjünk arról, hogy valóban stabilan áll a „lábán”. Úgy a legjobb, ha a sörösdoboz és a csirke lábai egy háromszöget képeznek. A sör márkája lényegtelen, megteszi az olcsóbb is, az étel ízét nem befolyásolja. A tepsit célszerű kibélelni alufóliával, hogy a lecsöpögő szósz ne a tepsi aljára égjen rá.
Köretnek krumplipürét ajánlanék, szerintem ez passzol a leginkább hozzá. Én legjobban a hagymás krumplipürét szeretem ehhez a csirkéhez, mert kiegészíti a húsra sült máz, édes-csípős, fűszeres ízét. A püré állaga pedig a csirkehús vajpuha omlósságát emeli ki.
Fontos, hogy mielőtt a sütőbe tesszük a csirkénket, meggyőződjünk arról, hogy valóban stabilan áll a „lábán”. Úgy a legjobb, ha a sörösdoboz és a csirke lábai egy háromszöget képeznek. A sör márkája lényegtelen, megteszi az olcsóbb is, az étel ízét nem befolyásolja. A tepsit célszerű kibélelni alufóliával, hogy a lecsöpögő szósz ne a tepsi aljára égjen rá.
Köretnek krumplipürét ajánlanék, szerintem ez passzol a leginkább hozzá. Én legjobban a hagymás krumplipürét szeretem ehhez a csirkéhez, mert kiegészíti a húsra sült máz, édes-csípős, fűszeres ízét. A püré állaga pedig a csirkehús vajpuha omlósságát emeli ki.
A borválasztás viszonylag egyszerű, egy palack félszáraz traminit ajánlok, melynek a sárgabarackot is idéző illatjegyei és kicsit magasabb cukortartalma remekül harmonizál az étel ízeivel.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 03:27:12
gondoltam folytatom az egy vers, egy gasztro, vonalat:)
spájdernecc 2007.11.06. 05:11:19
atyaúristen, Toma!
az a sörösdobozon kucorgó csirke micsoda subbaposzt lehetne....:))
Viszont ezt biztos, hogy kipróbálom:)
maybach 2007.11.06. 07:39:41
Már ettem hasonlót és nagyon finom.
Egyúttal a nem megfelelő sörfogyasztás veszélyeit is jól szemlélteti.
tistedur 2007.11.06. 07:52:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 08:14:06
Jó reggelt, kávét, mindent, kirohantam a kertbe fotózni, mert süt a nap! Méghozzá afrikaiakat, na jó, rózsákat is;)
maybach 2007.11.06. 08:23:45
tistedur 2007.11.06. 08:25:12
a zene a napsütésnek is szól :)
www.youtube.com/watch?v=gpX97eg-W-k
cyan 2007.11.06. 08:38:17
egyszer én is kipróbálom, nem semmi, ahogy ott ül ez a perverz állat! :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 08:39:05
ÉS AZ ÖSSZES ROHADT FOTOAKKU MONDJON LE!!! MÉNEST NEKIK!
Bakker, 12 óra töltés arra már nem volt elég, hogy élesíteni is tudjak exponálás előtt...:((((
spájdernecc 2007.11.06. 08:41:09
tistedur 2007.11.06. 08:46:14
óvatosan azzal a ménessel..még megvadulnak a fotóakkuk letiprása közben..:)
cyan 2007.11.06. 08:48:00
tistedur 2007.11.06. 08:53:56
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 09:17:15
Egy normális "termékfotóhoz" legalább negyvenet kell csinálni a különböző beállítások miatt, hogy később tudjak mire támaszkodni. Ilyenkor teljesen meg vagyok lőve.
maybach 2007.11.06. 09:53:57
Ha nem kapsz Sony aksit, vedd rá Tomát, hogy fesse le őket. Toma működéséhez áram se kell. Meg még főzhetne is. Ráadásul a sikátorától is megszabadulna.
fullmoon 2007.11.06. 10:19:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 10:20:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 10:22:06
Tist, pontosan fél órája múlt el a napsütés. Akárcsak tegnap.
maybach 2007.11.06. 10:48:58
Azért ha összejön, pár mmorzsát a maradékokból.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 10:50:10
gu:ell 2007.11.06. 10:57:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 11:10:04
maybach 2007.11.06. 11:31:34
Ha Tomát begyűjtöd, akkor folyamatos ellátást szeretnék. Az ötlet az ötlet. Nem adhatom magam túl olcsón.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 11:49:26
Yeolde 2007.11.06. 11:58:30
maybach 2007.11.06. 11:58:34
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.11.06. 12:09:31
Áruld el hogy csináltad? Én egy órája próbálom feltuszkolni a csirkének a Borsodit, de mindig elszalad a kis rohadék. Próbáljam Kozellel? Az a titok?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 12:12:45
Holland, felülről is megpróbálhatod!:)
maybach 2007.11.06. 12:22:48
Nem lehet gyenge látvány a konyhád. Fej nélkül szaladgáló csirkével. Vagy csak sütés után akarod lefejezni?
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.11.06. 12:26:17
valahogy nekem is a subba ugrott be elsőre a nyitókép után :D
Jé 2007.11.06. 12:35:49
szerintem az a titok, hogy a csirke már ne legyen életben :) viszont ha leitatod, akkor lehet, hogy hagyja magát. feltétlenül tájékoztass minket! :D
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.11.06. 12:40:37
A csirke elrepült, a konyha tiszta sör és toll, én meg éhes vagyok. Megyek a menzára. Csá
Von Schwarz 2007.11.06. 12:42:30
Hiszen meg kell inni előtte a felét!
Már csak ezzel is belopta magát a szívembe a recept :)
czyi · http://senkinemertsemmit.blog.hu/ 2007.11.06. 13:23:31
viszont nagyon meggyőzőnek is tűnik egyszersmind...
egyszerűen úgy fogalmazhatnók: jó tipp :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 13:27:06
yeolde
egy egész csirkének kell a másfél óra. a 200 fok a hagyományos sütéssel vn. hőlégkeveréssel, elég 180-190 fok is. a fólia fontos.
von schwarz
ott a pont:))) viszavonom a sör minőségére tett megjegyzésem.
tényleg címlap? mondjuk gondolhattam volna, hogy a perverz szó felkeltheti a szerkesztő figyelmét.:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 13:39:31
postirás köben jól szórakoztam, mert akárhányszor leírtam hogy erőspista, a helyesírás ellenörző, felajánlotta helyette az erőspisa szót:))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 13:46:12
Jé 2007.11.06. 13:56:37
fullmoon 2007.11.06. 14:03:09
(ha lehetne itt kacsintani a jelekkel,most megtenném!):D:D:D
Jé,ez a méllyen ülő csirke Toma módra!:D:D:D
Toma,(ét)vágykeltésnek,csinálta ezt!Remekül sikerült!:)))))))))))
Jé 2007.11.06. 14:06:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 14:11:55
Toma, kaptál egy Első Nyerítés Díjat!:) Percekig vinnyogtam az erőspisa szón...
Egyébként most esett kútba, hogy az alapanyagokat is dekoratívan lefotózzam a holnapi poszthoz, az akkuk végképp szabotálták a dolgot. Mindegy, estére szerzek újakat, és legalább a végeredményt lekapom...:)
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 14:13:34
Jé 2007.11.06. 14:13:39
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 14:22:35
spájdernecc 2007.11.06. 14:24:05
lehet kacsintani ;)
maybach 2007.11.06. 14:24:36
Viszont a helyesírás ellenőrző ily módon látnok.
Jé 2007.11.06. 14:25:58
akik szeretik sört, biztos azt mondják erre, hogy minden cseppjéért kár, illetve inkább a szemem folyjon ki...! vagy valami
Jé 2007.11.06. 14:26:51
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 14:28:33
maybach 2007.11.06. 14:29:37
fullmoon 2007.11.06. 14:32:16
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 14:32:37
Spájdi ;)
Jé 2007.11.06. 14:33:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 14:36:04
fullmoon 2007.11.06. 14:38:18
Ha manus főz,ott biztos legurul a torkon még plusszba egy két üveg,hogy az a söröspipi,kellemesen érezze magát a gyomor,nem a savtartalmába,hanem a sörtartalmába!:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 14:38:43
Azon gondolkodom, mi van, ha mégsem ül/áll stabilan a csirke, és süldögélés közben eldől, mint az ólajtó. Akkor a recept módosul sörben hullarészegen fetrengő csirkére?
maybach 2007.11.06. 14:39:10
Jé 2007.11.06. 14:42:23
körbe kell támogatni az egy-két plussz, sütéskor már biztosan üres sörösüveggel és/vagy dobozzal. esetleg melléülni és fogni a kezét
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 14:43:56
maybach 2007.11.06. 14:45:39
Jé 2007.11.06. 14:46:42
de ha nem jó a 200 fok, akkor lesz neked fetrengő csirkéd :)
fullmoon 2007.11.06. 14:52:20
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 14:53:20
fullmoon 2007.11.06. 14:54:43
maybach 2007.11.06. 14:56:52
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 14:57:09
Jé 2007.11.06. 15:00:14
viszont éhenhalok, így megyek kajálni. jót ne halljak rólatok!
fullmoon 2007.11.06. 15:00:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 15:08:24
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 15:08:27
fullmoon 2007.11.06. 15:15:33
Nadine, khmmm,khmmm gondolod jól áll maybachon a cicanaci!:))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 15:16:23
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 15:23:09
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 15:24:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 15:31:55
fullmoon 2007.11.06. 15:35:44
Nadine,31éves vagyok,az mán nem olyan kisjány!:))))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 15:36:03
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 15:39:23
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.06. 15:42:32
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.06. 15:52:10
szomorúan elbúcsúzom, mék dolgozni.ma 2 és fél órát utazom azért, hogy 2 órát boldogítsak közel tíz embert, egy olyan buszon, amitől Kádár János is a Dunába fordult volna szégyenében.mármint olyan buszon utazom, és egy "fűtési kihívásokkal küzdő" teremben tanítok.
mindenkinek puszi.
Jé 2007.11.06. 15:53:18
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.06. 15:55:31
Jé 2007.11.06. 16:02:02
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.06. 16:13:10
spájdernecc 2007.11.06. 16:19:15
Köszi Toma!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 16:32:37
az argo?:)) én azon a filmen mindíg tudok röhögni. azon meg könnyesre röhögtem magam, mikor a végén lövöldöztek, és a balogh tibi pisztolyábol kifogyott a golyó, egy pillantra meglepődött, majd az ujján kezte számolni, hogy aznap kiket lőtt le, és megnyugodva konstalálta, hogy kijött a végeredmény:DDD
maybach 2007.11.06. 16:36:28
A látvány alapján nem egy mélyen érző romantikus valakit képzelnétek oda, hanem holmi léha kurafit.
spájdernecc 2007.11.06. 16:37:03
meg amikor a vizes alagútban villanyt kapcsol...
meg nagyferó a kézifékkel...
meg....
Jé 2007.11.06. 16:40:44
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 16:42:33
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.06. 16:48:48
Toma küldök egy mélt. remélem a gméles címed még ok.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 18:34:10
Marisell, ezt milyen munkának is hívják?:) (Mondjuk, hogy pont egy buszon, ez még új nekem, de lehet, hogy csak én vagyok lemaradva)
Igen, a röhögés mindig jót tesz. Még akkor is, ha egy komoly program által felkínált erőspisa okozza.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 18:53:39
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 18:59:01
ráadásul a másik felkínált szó az erősposta volt. milyen lehet egy posta, amelyik erős? nehéz csomagokat is kihoznak? vagy megverik azokat aki nem irják rá a boritékra az irányitószámot?
vicces kedvükben lehettek a programozók.:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 19:03:33
N.Zoli 2007.11.06. 19:56:55
tistedur 2007.11.06. 20:21:38
amint látom,nem unatkoztatok :P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 20:37:04
Milyen napod volt, Tist?
N.Zoli 2007.11.06. 20:37:42
tistedur 2007.11.06. 20:42:07
miután kiszabadítottam az olajradiátort és elindítottam a fűtést már egészen kellemes napom lett :) számítógép még mindig nincs :(szóval mot pakolgatok és rendezkedem a boltban.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 20:42:32
tistedur 2007.11.06. 20:49:19
a vesszőparipa a Don(nna) lakomaasztalát fogja díszíteni,ahová elvárja barátait,rokonit,ismerőseit és üzletfeleit :)
N.Zoli 2007.11.06. 20:49:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 21:06:43
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 21:09:35
cyan 2007.11.06. 21:26:30
de jót derültem a bejegyzéseken :)) ez a perverz állat megmozgatta a fantáziátokat :PP
N.Zoli 2007.11.06. 21:29:25
Nemrég voltak azorosházi karatékák a nagy fogyásban, Zsiga Zsolt szenszejjel. :)
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.11.06. 21:39:16
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 21:57:21
tistedur 2007.11.06. 22:02:54
könyvesboltozom jelenleg :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 22:20:26
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 22:22:51
én már megbíztam valakit, hogy ha hirtelen megmurdelnék, kommenteljen tovább a nickemmel.
már most is beugrik helyettem néha-néha, hogy szokjátok. :)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 22:31:08
tistedur 2007.11.06. 22:40:31
a kettő nem zárja ki egymást..:)
én megyek aludni:ti legyetek jók és álmodjatok szépeket :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 22:44:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.06. 22:46:17
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.06. 22:54:06
spájdernecc 2007.11.07. 05:12:56
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.07. 11:23:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.07. 11:44:49
Benikuty 2007.11.07. 19:42:05
Ha belegondolok,hogy a mellékelt fotókak kitárgyalva otthon minden asszony milyen nagyon jól járt volna...!
No majd legközelebb!
Benikuty 2007.11.08. 20:42:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 21:31:50
Benikuty 2007.11.10. 09:03:05
Üdv.:Benikuty a 10 éves westie nagyonhülye kan.
ps.:gazdám ma még nálam is hülyébb vendégeket vár,főz mint a veszedelem.Végeredmény érdekel?:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.10. 09:32:34
Akkor még korban is közel járnak egymáshoz. Beni kb. 9 éves, már egészen nagypapás természetű, ezüstszürke pamutmacska. Olthatatlan szerelemben égünk egymás iránt. A kézcsókot átadom, nem vagyok féltékeny típus:)
spájdernecc 2007.11.10. 09:42:04
- nehogy már a kommuna-vád elterjedjen:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.10. 09:55:24
spájdernecc 2007.11.10. 10:00:15
éppen leltároztam a látszámot a cocsma óta:
nincs: Stein doki, Vászka
újak: Ménkű, könyvtárostestvér,
meg a búvópatak-szerűek, mint HG, feltör-pezseg eltűnik :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.10. 10:08:22
spájdernecc 2007.11.10. 10:27:40
Mondjuk nem értem m baja, de nem is akarom megérteni. Azért a blogját olvasom :)
Benikuty 2007.11.10. 13:05:47
Benikuty 2007.11.10. 13:14:18
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.10. 13:19:46
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.10. 13:37:57
BENIKUTY, tessék feljebb jönni eggyel, ott vár a válasz a kérdésedre.