Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Barangoló: London – Párizs I.

2007.09.02. 07:00

Jó, tudom, azt ígértem még az elején, hogy kevésbé ismert úti célokat fogok választani… de ez a két város a szívem csücske lett, pedig csak néhány napot töltöttünk el ott. Szóval nem lehet mellettük szó nélkül elmenni. Cserébe nem a turista látványosságokat fogom méltatni, inkább – hűen az eredeti elképzeléshez – azokat a néznivalókat, amik nem feltétlenül szerepelnek az útikönyvekben. (Mivel elég hosszúra sikerült beszámoló, úgy döntöttem kettévágom. Először Londont mutatom be.)

 

A nagyvárosokat nem mindenki szereti. Van, aki nem bírja a szmogot, a nyüzsgést, az állandó csúcsforgalmat, zajt stb. Bevallom, ezzel én is így vagyok, annak ellenére, hogy Budapesten élek. Kénytelen vagyok elfogadni, és igyekszem olyan apróbb dolgokban meglátni a szépet, amik esetleg feldobhatják a jellegtelenséget. Ezek után jogosan kérdezhetitek, vajon hogyan lett mégis a fent említett két város a kedvencem? Pontosan ezek a „kisebb” látványosságok segítettek, amik nem, vagy csak nagyon apró betűkkel vannak szedve a bédekkerekben. A turisták által látogatott nevezetességeket is megnéztük, persze. Hiszen közelről egészen más látványt nyújt a Tower, mint a képeken. Mikor először megláttam a Notre Dame épületét a városnéző buszról, azt gondoltam: ennyi? Ennél még a Mátyás templom is nagyobb… Aztán másnap elmentünk gyalog, és mikor beléptünk, akkor csak annyit bírtunk mondani: hörrr! Elképesztő volt: hatalmas és gyönyörű! Ennek ellenére a sétáink során felfedezett kisebb néznivalók teszik feledhetetlenné ezeket a kirándulásokat.

Londont a rómaiak alapították i. e. 43-ban, nagyjából azon a területen, amit ma a „City”-nek hívnak. A települést Londoniumnak nevezték el és Britannia provincia székhelye lett. Falakkal erősítették meg, melyek maradványait itt-ott még ma is lehet látni. Nagyjából 1000 évig maradtak, néha összetűzésbe kerültek a környéken élő kelta törzsekkel, de elég erősek voltak ahhoz, hogy megtartsák a várost. Az V. században, a Római Birodalom felbomlásával ért véget ez a korszak, a terület a szász hódítók kezére került. Ezután szépen fokozatosan épült ki Anglia legnagyobb városává, egyre több lakosa lett, valamint kereskedelmi központtá vált. Kialakultak a közigazgatási negyedek, polgármestert választottak, apátságokat építettek. A XVI. században már olyan erős volt az ország, hogy felfedezésekre is vállalkoztak: ezzel megalapozták a későbbi gyarmatbirodalom alapjait. A fejlődést két esemény vetette vissza: 1665-ban a pestisjárvány, majd egy évvel később a nagy tűzvész, mely hatalmas anyagi kárt okozott. Az utána következő évszázadok során Anglia megállíthatatlanul tört előre, és fokozatosan lépett a nagyhatalmak sorába. A II. világháború után London nagy része romokban hevert, de ez lehetőséget adott arra, hogy kialakítsanak egy modern várost. A fejlődés a ’80-as és a ’90-es években is folytatódott, ettől függetlenül sikerült elkerülni, hogy felhőkarcolók határozzák meg a látványt.

Természetesen először vegyük sorra azokat a látnivalókat, amik híressé teszik Londont. Van egy nagyon jópofa találmány – városnéző busznak hívják. Aki nem akar sokat sétálni, annak erősen ajánlott. Több túrát javasolnak a turistáknak, különböző útvonalakat járnak be, így mindenki azt nézheti meg, ami őt érdekli. Az a legjobb az egészben, hogy ha megveszed a jegyet, az egész napra szól. Bárhol fel- és leszállhat az ember.
Azután kerítsünk sort a híres látnivalók környékére – érdekes dolgokat találunk majd! Érdemes bóklászni a kis utcákban, nem baj, ha eltévedünk. Szerelkezzünk fel térképpel, útikönyvvel, azok majd segítenek. Annyira jellegzetesen angol, hogy hihetetlen: az ajtófeljárók, a telefonfülkék, a szépen lekövezett járdák, minden.
Induljunk a St. Paul’s Cathedral-tól, mert attól néhány utcányira belebotlunk egy helyes kis templomba, a neve St. Mary-le-Bow. A kertjében üldögélni igazi felüdülés, mert csend van, a környező házak felfogják az autók zaját, csak a szökőkút csobogása hallatszik. Ha körbejárjuk az épületet, a falon kis táblákat fedezhetünk fel, azokét, akik hálával tartoznak valakiért vagy valamiért. Menjünk tovább, és dobjuk el nyugodtan az agyunkat, egy újabb felirat szerint a parókia honlapján (!) olvasható a templom története sok más érdekes információval együtt.

Southwarkban nézzük meg a Millenium hidat. Szegény igazán ronda, és egy évig még le is zárták, mert nem volt biztonságos. A Southwark híd mellett ringatózik a vízen egy csodaszép hajó. Ez a híres Golden Hind, Sir Francis Drake egyik hajójának a másolata. Az eredetit vidéken őrzik múzeumban, Brixham Harbour-ban.

Ami engem igazán lenyűgözött, hogy London tele van szebbnél szebb parkokkal. Ott van például a leghíresebb, a Hyde Park, de a Buckingham Palace mögött lévő St. James’s Park-ot is említhetnénk. Ez utóbbit régebben a királynő „előkertjének” hívták, valaha még vadásztak is benne. Most tele van emberekkel, akik nemes egyszerűséggel a fűre telepszenek le, ha elfáradtak. Beszélgetnek, falatoznak, napoznak, és nem szól rájuk senki, ez tetszett a legjobban! A Trafalgar Square közelében pedig a Vicktoria Embankments Garden-t találjuk, ami nem túl nagy, de annál szebb.

A Tower-ban tett séta után menjünk át a túloldalra. Itt húzódik meg szerényen a Tower Hill Memorial, emléket állítva azoknak a tengerészeknek és hajósokna
k, akik a két világháború idején a tengeren haltak meg, így nem volt lehetőség eltemetni őket. Itt is van egy park, tele szép tulipánokkal, és az emlékművel szemben áll a Trinity House, amely a hajósok cégének székházaként épült 1515-ben.

Persze ne hagyjuk ki a Covent Garden-t se. Itt évszázadokkal ezelőtt kertek voltak, amelyekből zöldséggel-gyümölccsel látták el a várost. Ma több piacot találunk a helyükön, többek között az Apple Market-et. A felső szinten rengeteg üzlet, alul pedig egy kocsmaféleség, ahol az emberek olyan hangosan szórakoznak, hogy visszhangzik az épület. De láthatunk utcai előadókat is, például bábszínházat, ami kísértetiesen hasonlít a mi Vitéz Lászlónkra, meg körhintát, dodzsemet a kisebbek legnagyobb örömére.

Sétánk végén rogyjunk le valahol vacsorázni, Londonban jóformán minden utcasarkon pub-ot találunk. Vannak híresebbek, és kevésbé híresek, kisebbek és nagyobbak. Mivel a legtöbben nem akarják az összes pénzüket erre költeni, érdemes egy olyat választani, ami nem a belvárosban van. Higgyétek el, a város lepusztultabb részén is lehetnek olyan kocsmák, ahol nem kell attól tartani, hogy szalmonellát kapunk. Ne felejtsük el, hogy itt mindig a pultnál kell rendelni, a pincérek nem rohangásznak utánad. Viszont a pénzedért akkora adag kaját kapsz, hogy győzd megenni. Az étlapon a hagyományos angol ételek mellett rengetek indiai fogás is szerepel – ez valószínűleg a gyarmati időknek köszönhető.

Ha jóllaktunk, s ez nagyon is valószínű, tehetünk még egy sétát. London éjszaka is gyönyörű. A kivilágított épületek, hidak, utcák…

 Folyt. köv.

46 komment

Címkék: barangoló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2007.09.02. 12:14:24

Engem a nagyvárosi nyüzsgés éppúgy vonz, mint a természet. Pest viszont nagyon nem tetszik.

Én is megyek szűk két hét múlva és a Finsbury park környékén fogok lakni, remélem az is lesz olyan szép, mint a felsoroltak.Más dolgom sem lesz csak csavarogni, majd használom a tippeid.

RRosso 2007.09.02. 12:41:56

Na igen, kb ennyit lát Londonból egy turista... a belvárost. Ami még ok is, de mennétek kintebb, arab, néger, indiai mindenfele :) És amire gondolsz, sztem a pubokban sem épp a gyarmati időknek köszönhető a kaja, hanem a jelennek, az angolok nagyon imádják az ázsiai kajákat.
N.Zoli: Finsbury park és környéke még hagyján, csak az eléggé fekete környék :) Seven sisters road pl, ehh :) Éjszaka nem javallott egyedül..

Spacegirl 2007.09.02. 13:18:33

A nagyvárossal magam is úgy vagyok, mint te, Zoli, csak ne Pest legyen. A Finsbury park nagyon nem belváros, metróznod kell majd a látnivalókig, de valóban érdemes felkeresni az apróbetűs helyeket, mert sokszor azok is vannak olyan szépek és érdekesek, mint a nagyok. RRosso, a mindenféle nem fehér emberek már ott vannak Londonban a belvárosban, és a turistás helyeken is, szép számmal. Viszont tény, hogy a kintebbi kerületekben még többen vannak, és ott tényleg nem ajánlatos éjjel mászkálni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.02. 13:19:17

Jé, megint kiváltottad azt az érzést, hogy kedvem támad utazgatni. Erre momentán semmi esélyem, de talán az sem baj, ha csak álmodozom róla...:)

cyan 2007.09.02. 13:46:13

Londonban nem voltam még, igaz annyira nem is vágyom oda (ha megdobnának egy 1 hetes úttal, azért nem hajítanám vissza), engem inkább a skót vidék érdekel a tavakkal, hegyekkel, na meg Írország.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.02. 15:55:30

emgem sem vonzanak a nagyvárosok, de londonban van egy-két hely, galériák, éttermek, melyek a "feltétlen meglátogatandók" listáján van nálam. de azt nem tudom, mikor jutok el oda!:)))

2007.09.02. 16:09:01

RRosso:
nemtom, lehet, hogy én vagyok a hülye, de mi a baj azzal, ha valaki turista? és őt csak a belváros érdekli, persze. ha hozzánk jön külföldi, akkor őt rákosrendezőre küldenéd? vagy józsefvárosban a csumpiba...?

a másik meg szerintem azért a gyarmati idők sem múltak el nyomtalanul. elvégre jópár évet töltöttek az angolok Indiában vagy tévedek? :)

cyan 2007.09.02. 16:28:13

Jé :)) ha mondjuk kifejezetten kalandtúrára jön egy külföldi, feltétlen a nyóckert, meg a Havanna lakótelepet mutogatni neki :DDD de van még pár alternatíva, ha ezeket túléli :))

2007.09.02. 16:35:30

túlélőtúra a Mátyás téren... :)

cyan 2007.09.02. 16:39:47

amúgy grat, index címoldalán vagy megint :))

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2007.09.02. 16:56:47

hidegvan,felhős az ég,napoznék.
rövid helyzetjelentés Londonból :)

2007.09.02. 17:11:53

höh, nem is vettem észre :)

baren, itt is szar idő van. most már jobb? :)

maybach 2007.09.02. 18:38:42

Jó napot kívánok!
Jé!
Ez megint jó és főleg azért, mert most kicsit én is ilyennek látom Londont.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 19:52:00

Totál depis leszek, kihal a netes társadalom?! Hol vannak a többiek, meg úgy mindenki?
Nekem van olyan szerencsém (?), hogy félig vidéki vagyok, félig városi. Mindkét létformának tudom értékelni a szépségeit.:)
A galád már 3x járt Párizsban, azt hittem, agyonütöm.
Ne röhögjetek ki, de ott akarok élni.

cyan 2007.09.02. 20:00:17

nem röhöglek ki, voltam párizsban, nekem spec nem tetszett. meg főleg az arrogáns franciák nem. pedig akkor még nem is volt eu, vagy legalábbis nem ebben a formájában. beképzelt bagázs, lakjon ott akinek kedve van, de sok jót ne várjon tőlük. szomszédék normálisabbak (hollandok, belgák), jó tudom, a művészet fővárosa, de akkor is.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 20:13:37

Kösz cyan, néha mindenkinek olyan jó kedve van, hogy mindenkinek kellene egy bokszzsák. Amúgy pár ember alapján nem kellene egy egész országnyi embert megítélni. Én a Balcsin találkoztam franciákkal, százszor kedvesebbek és rendesebbek voltak, mint az ott lévő németek.
Amúgy minket is rengetegen utálnak, egy német (!) srác viszont meglepődött, hogy itt rendes emberek is élnek.
Én pedig meglepődtem, hogy normális németek is léteznek.
Zolinak meg üzenem, hogy most kibaszott nagyot csalódtam benne.

cyan 2007.09.02. 20:56:46

Amadea, 2× voltam Fr.o-ban, mind a két alkalommal 2 hetet. 21 éves voltam, amikor először arra jártam. Párizson odafele átrobogtunk, az uticél Bretagne volt. Ott nem volt semmi bajunk, kedvesek voltak. hazafelé megálltunk 3 napta Párizsban. Az csak hab a tortán, h francián kívül más nyelvvel nem lehet boldogulni ott. míg a derék bretonok értették az angolt, németet, még keverve is, nos a párizsiak csak álltak és mondták a magukét franciául.
88-ban megint voltunk, akkor St. Etien-ben. nos a vendéglátónk ahol tudott lehúzott minket, szörnyű szállás, kaja. pedig nem túristaként mentünk, előadásaink voltak. gálaelőadás után meg mi húztuk le 2 üveg pezsgővel, amit hazafele a St. Mark téren éjjel 1-kor ittunk meg, mindezt dec. 22-én :D

cyan 2007.09.02. 20:59:38

amúgy nem tudom mi bajod, én csak azt írtam, nekem nem tetszett párizs. attól még menj és lakj ott :)

Halvány Görény 2007.09.02. 21:08:45

én olaszországban szotytam, pálya, szállás, minden, nem saját hibából, hanem valódi cumiztatás miatt, ennek ellenére vettem egy mély levegőt és erőt magamon és nem vontam le olyan következtetést, hogy olaszország szar hely, csak annyit, hogy genyók mindenhol vannak.

walrus 2007.09.02. 21:38:51

én kétszer is voltam Londonban, és ezeknek a helyeknek a nagy részét láttam is,véletlenül odakeveredtünk:) igazából még a Science Museum-ot ajánlanám, nagy élmény volt az a múzeum, érdemes megnézni. amúgy nagyon szeretem Londont, egyik kedvenc városom

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.02. 21:40:08

Amadea, miért csalódtál "oly nagyot" Zoliban? Mert megy Londonba?

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 21:41:55

Azt mondtad, a farnciák arrogánsak és beképzeltek. Csak annyit mondtam, hogy nem kellene többmillió embert ilyennek minősíteni, holott biztos vannak humánusabbak is.
Ezek csak a te tapasztalataid, nagyon sok magyar él Párizsban, sztem nem véletlenül...
Nem tudom, azóta voltál-e már, de '88 óta majdnem húsz év telt el, én akkor születtem...talán ideje lenne ismét felmérni őket.:)
És : "lakjon ott, akinek kedve van..." Kedves.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.02. 21:52:40

churchill azt mondta a franciákról, hogy olyanok mint a címerállatuk, a kakas. ostobák, nagyhangúak és híúk!
a franciák többsége valóban udvariatlan és türelmetlen a turistákkal szemben, hacsak nem beszélsz egy kicsit franciául. akkor rögtön nyájasak és barátságosak az emberrel.
de ezt majd kitárgyalhatjuk, jé, párizsi posztjánál:))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 22:02:32

Mert csúnyát írt a másik blogomra. Először azt hittem, nem ő, de másik N.Zolit nem ismerek...
Churchill meg kapja be.
Egyébként ezen az alapon saját magunkat is szidhatjuk, a magyaron kívül nem nagyon beszélünk más nyelvet, utáljuk a turistákat, hangosak vagyunk, stb.
Érdekes, az egyik itteni nyelvsuliba egyszer ellátogatott a kezdőcsoportba egy francia csapat, barátnőm azt mondta, irtó kedvesek voltak, pedig ők még alig makogtak vmit a "merci"-n meg a "Bonjour"-on kívül.

Halvány Görény 2007.09.02. 22:07:33

otthon én is mogorva vagyok, vendégségben meg... na jó, nem teljesen, de szinte már kedves. mogorvaság jogát meghagyom az ottani házigazdának :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 22:26:35

Halvány, lehet, de ha nem szerettek volna jönni, egyszerűen lemondják az utat és nem kell napokig bájvigyorogniuk.

N.Zoli 2007.09.02. 22:40:51

Amadea
Nem téged sértegettelek, hanem leírtam a véleményem a tesztekről, amik magazinokban vannak, faszságok.

Halvány Görény 2007.09.02. 22:43:11

ohó, nem lehet mindég otthon ülni mogorván.
legegészségesebb azért az, hogy egy kicsit (10% - 90%) el is járunk.

Halvány Görény 2007.09.02. 22:48:19

no az egy jó téma, fasság talán kicsit erős kifejezés is lehetne, pláne ha nyilvánvalóvá lenne téve, hogy ártatlan bohóckodás az egész, legalábbis amikkel eddig én találkoztam azok úgy viszonyultak az objektív, alapos, reális (tudományos igényű, höhö) tesztekhez, mint a gasztronómiához a homokozóban "sütött" sütik. játékos időtöltésnek elmegy, de azért (se a tesztet, se a homoksütit) nem kajolja be az embör.

N.Zoli 2007.09.02. 22:53:38

Az ember mégha nem is ismerheti magát 100%-osan, akkor is egyszerű tulajdonságit, nem egy tesztből fogja hitelesen megtudni.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 23:12:38

Zoli, ez nem egy nőimagazin-teszt, hanem egy, a pszichológiát hétköznapi nyelven elmagyarázó kötet, de ezt oda is leírtam, ha nem vetted volna észre.
Én is szoktam káromkodni, de azért tisztelem annyira a másikat, hogy nem "csúfítom el" a blogját - a munkáját - egy ennyire vulgáris hozzászólással. Szebben is ki lehet fejezni egy ellenkező véleményt.
Én általában szeretek teszteket töltögetni, tényleg találkoztam már nagyon bugyutával (pl. a színek jellemzik a szexuális életet, aki szereti a feketét, abberált, zöld=ügyetlen, stb., egyedül a kék szín jelentett "pozitív" tulajdonságot), de a többség speciel nem ilyen, Pease-éké pedig kifejezetten jó, egyenesen megmondja a véleményét, de mondanivalója élét humorral oldja fel, ami az egész kötetre jellemző, nagyon tanulságos.
Attól, hogy valaki...mindegy, elegem van a veszekedésből, INKÁBB MEGYEK ÉS KITÖLTÖK EGY JÓ KIS TESZTET.
Mivel most szar kedvem lett, meg egyébként is, önreklám elmarad. Akit érdekel, az úgyis megnéz rendszeresen.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.02. 23:17:08

Zoli, a másik kommentedre válaszoltam.

spájdernecc 2007.09.03. 05:19:03

Jó reggelt!
remélem kialudtátok magatokat box utáv :)

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.09.03. 05:54:53

sommás véleményem a nyelvemre tolul, szív megdobban, lehelet megszegik, lélegzet bennrekedd:

a franciák retardált buzeránsok a tyúkjaik meg kinézetben is a gall kakas által felrakott nem túl magas lécet próbálják leverni szépség tekintetében, kevés sikerrel mivel annyira lóarcúak hogy ott a cosmópuritánhoz zabot mellékelnek, hagyjuk meg párizst az olajkút-afterfílíngjükkel zsan sálakbethonéknak és zsüliett balzsaméknak

2007.09.03. 09:42:15

huhh! ezek után remegő gyomorral fogom megírni a párizsi beszámolót... vagy nem

tistedur 2007.09.03. 10:37:10

Jé!
ugyan már :) a remegő gyomor max egy osztrigavacsoránál jöhet elő..:P

2007.09.03. 10:59:13

hehe, azt inkább passzolnám :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.03. 12:39:55

Úgy látom a tegnap esti kommentek olvasgatása alapján, hogy frontátvonulás van. Mindenkire hat az össze-vissza lehűlés-felmelegedés.
Belőlem az évek óta alvó allergiát hozta ki. Vagy ez, vagy más.
A francia érdekes népség, elég sok mindent tanultunk a nemzeti karakterükről anno. Személyes tapasztalataim sem voltak túl pozitívak. De én is azt mondom, hogy nem kell pár tucat emberből kiindulni, pl. Németországban sokkal-sokkal rosszabb élményeket gyűjtöttem. Hozzájuk képest a franciák kedélyes, szívélyes, barátkozó banda.

maybach 2007.09.03. 12:52:33

Érdekes dolog ez. A legdühítőbb lehúzási kisérletek, bunkóságok velem az olaszoknál történtek meg. De a legrendesebb pasi címet is egy olasz nyerné.
egyébként nekem leginkább a spanyolok jöttek be. Eddg.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.03. 17:49:43

Gerle, a farncia pasik nagyon jóképűek. Én egyetlen pasihoz lennék hajlandó hozzámenni, ő pedig francia.
Nadine, te vagy az én emberem, alig találkoztam rendes némettel, ami a Balatonhoz jön, szinte mind beképzelt p*cs.
Maybach, a spanyolok sztem is kedvesek.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.03. 18:31:56

... mostanában egyre többrör kerül címlapra a mi kis kifőzdénk:)))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.04. 03:12:06

úgylátszik az indexen is kint volt jé írása, mert több mint 1400 látogatója volt a blognak vasárnap. ez új rekord:))))

2007.09.04. 10:25:39

vasárnap kint volt, jelentem! :)
süti beállítások módosítása