Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Mormogi Papa: Napi olvasnivaló

2008.06.25. 09:12 vendég blogger

 Bertalan Tivadar: Lipi

 

Az alábbi regényrészletet – ami egy novellafüzér egy darabja – atyainak nevezhető jóbarátom, Bertalan Tivadar írta. A másolási jog (Copy Right) megsértésére többféle mentségem is vagyon, például a novella virtuális tárgya. Mentségemre szolgáljon az is, hogy a részlet az egyébként igen ritka „anyósdicséret” műfajba is sorolható, márpedig e téren magam is adósa vagyok a Mindenhatónak. Ne feledjük, hogy „Nagymanyós” bárkiből lehet egykor, ki gyermeknevelésre szánja magát… Jómagam csak a nagypapa státuszig vittem, és ennél többre nem is számíthatok, ugyi. (A részletben szereplő anyós ma is él, 95 éves :))

A másik nyomós ok a novellában említett filmrendező, Jean Delannoy múlt héten bekövetkezett halála. Delannoy Úr januárban ünnepelte századik születésnapját; szinte azt mondhatnánk, egykorú a hetedik művészettel. A francia művészt nálunk leginkább a Jean Cocteau írta „Örök visszatérés” című filmje alapján ismerik (Jean Marais – Mocsár János – főszereplésével), de feldolgozott két Maigret-regényt is filmen, nem beszélve az André Gide-féle „Symphonie pastorale”-ról vagy Sartre „Mindenki tett, nincs tovább”-járól.

 
HÚSLEVES

A húsleves akkor jó, ha íze, zamata, illata mellett ereje is van. Ez a megállapítás anyósom húslevesére valóságos és átvitt értelemben egyaránt érvényes volt. Az átvitt értelem úgy kezdődött, hogy az egyik hírneves amerikai producerem egyszercsak elém állt:

– Hogy milyen díszleteket csinálsz, azt már tudjuk, de nem láthatnánk esetleg a képeidet? Mert úgy hallottuk, festesz. Engem nagyon érdekelne.

Persze, hogy festek! Láthatod, a díszletterveimet is megfestem, hogy nagyban is hasonlítson az elképzelésemhez.

Most nem a díszletekről van szó. A képeid, gondolom, másról szólnak.

Jól sejted. Gondolatokat szeretek festeni. Egyszerűen, nem tudok nem festeni, csak hát a filmes munkáimtól nehezen tudok időt szakítani, hogy más természetű munkákba merüljek. Meg aztán nem is vagyok szocialista-realista. Mert ha esetleg ilyesmire volnál kíváncsi…

Azért mégis, megnézhetnénk?

Na, volt otthon riadalom. Nem a „képmutatás” miatt, hanem, mert dollármilliókhoz és paloták pompájához szokott, világhíres emberek jönnek külvárosi, meglehetősen szerény otthonunkba s nekünk vendéglátás mellett nincs egyéb dolgunk, mint restellkedni. Producerünk ugyanis bejelentette, hogy a képzőművészetek iránt érdeklődő, világsztár férfi és női főszereplőket is hozza, meg a kameraman is érdeklődik.

Aggodalmunk fölösleges volt. Miután „megcsodálták” a képeimet, létszámuk miatt csak igen szorosan tudták körbeülni asztalunkat, mert anyósom húslevese természetesen már készen volt, hatalmas lábasban gőzölgött, ínycsiklandozó illatokat árasztva. Vendégeink élvezettel szorongtak, várakozóan szaglásztak, repdestek, hangoztatván, hogy már az illat is olyan, amilyent Amerikában még nem szagoltak és egyáltalán, milyen emberi léptékek vannak itt nálunk, milyen meghitt…

Ez a húsleves nem amolyan szindbádi tyúkhúsleves volt, hanem marhahúsból készült, mindenféle fűszerrel, zöldséggel, gezemicével, ahogy illik, de éppen olyan aranyló és ínycsiklandozó volt, mint emlékezetes filmbéli rokona. Nem is akadt senki, aki mórikálta volna magát. Az első nyeletektől kicsit krákogtak, köszörülgették a torkukat, de egyre jobban belemelegedtek, hümmögtek, dicsérő nyögdécselést hallattak, olyannyira, hogy anyósom legnagyobb örömére alig maradt valami a hatalmas fazék alján.

Aztán jött a levesben főtt „rongyos-hús”, házilag reszelt tormával, amitől már tetőfokára hágott a könnyes lelkesedés (ilyent sem ettek még Amerikában).

Anyósom sorsa meg volt pecsételve. Ettől kezdve több szó esett az ő húsleveséről, mint az én képeimről, bár a végén kettőt is elvittek; természetesen mindkettő azok közül való volt, amelyektől semmi pénzért nem akartam megválni (a producerek rábeszélő képessége határtalan).

A nemzetközi filmvilág olyan, mint egy nagy falu. Amikor bárhol a világon egy produkció arra gondolt, hogy Magyarországra jön forgatni, nyomban kinyomozták, kik azok, akik már forgattak nálunk s ezektől összegyűjtögették az információkat. Eme tudnivalók közé tartozott egy mellékes jótanács: - Ha Magyarországra mentek, találkozni fogtok Bercivel, aki megtervezi nektek a díszleteket, de az semmi, kóstoljátok meg az anyósa húslevesét, mert olyant még nem ettetek!

Jöttek is szép sorban a világhírességek asztalunk köré szorongani és anyósom ilyenkor mindannyiszor a mennybe ment. Meg is érdemelte, elvégre az ő érdeme volt (anélkül, hogy kultúrdiplomáciai jelentőségével tisztában lett volna), hogy a húslevese a nemzetközi film-kapcsolatok meghatározó tényezőjévé vált.

Nevezetes húslevesevő vendégeinket nem sorolom, elvégre ennek a fejezetnek a főszereplője maga a húsleves, de két embert meg kell említenem. Az egyik Jean Delannoy, francia rendező, akinek több filmjét is tervezhettem, miközben néhány alkalom arra is kínálkozott, hogy vendégül lássuk. A másik egy amerikai színész, a „Szupermen” (Christopher Reeve), akivel ugyan csak egyetlen filmben dolgozhattam, de a szokásosnál jobban összebarátkoztunk, így többször is meglátogatott. Öröm volt nézni, ahogy ez a szép szál (két méternél magasabb) ember, milyen hatalmas étvággyal kanalazza a húslevest s bár normál méretű ajtóink voltak, hogyan hajlong, amikor átmegy valamelyik nyíláson.

Később mindannyiunkat mélyen megrendített, amikor arról értesültünk, hogy lováról leesvén, teljesen megbénult. Máig sem értjük, hogyan történhetett ez, amikor magunk is tapasztalhattuk, milyen kitünő lovas és amikor lova hátáról szinte földig ért a lába, mint Petőfi juhászának a szamaráról.

A húsleves diadalma mindaddig tartott, amíg kellően vörösnek tartották országunkat, ennélfogva nagy filmes-reputációval rendelkező egzotikumnak számítottunk, és szívesen forgattak nálunk. Ennek természetesen anyagi vonatkozásai is volt, mert a világ egyik legjobb szakember-gárdája állt rendelkezésükre a világ legkisebb fizetségéért. Ahogy fakult vörösségünk, úgy fogyatkozott a nagypénzű, valutás megbízó, vagy ha jöttek is, csak a legolcsóbb kiszolgáló személyzetre tartottak igényt (ráadásul a szakszervezetek is felébredtek) és amerikaibb filmeket forgattak, mint Hollywoodban. Ezzel megkezdődött az a későbbi folyamat, amelyben már csak ipari és kereskedelmi rabszolgáknak tekintették a magyar szakembereket és elvárták, hogy már az utánpótlás is ennek szellemében nevelődjön. Amikor ehhez az önromboló szemlélethez minden hivatalos segítséget meg is kaptak, elérkezettnek tartottam az időt, hogy végre immár több energiát áldozzak értelmesebb dolgokra.

Rendben van. Minden változhat. Különösen az ember eszközei változnak (csak éppen maga az ember nem), változnak a hatalmi erőviszonyok, a világ- és a helyi politika éppúgy szinte naponta más, mint például a technika. Csak a húsleves nem változik. Egyelőre. Csak vigyázat! Jön a géntechnika, ami a húslevesnek minden elemét, a marha húsát, répát, gezemicét, a finomság minden összetevőjét megváltoztathatja. Az ember fizikai s olykor még szellemi léte is abból van, amit megeszik, ilyenformán, ha megváltozilk a húsleves, az ember is meg fog változni. Csak éppen azt nem tudni, mivé lesz. Jóbarát marad-e belőle?

126 komment

Címkék: irodalom mormogi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 14:47:55

Itt vagyok, ragyogok, mint a fekete szurok.
Aranyos, drága kifőzdés társaim!

Háááát az excel talán sikerül, egy emelt szintűt nem csináltam meg, mert közben valahova elszállt amit addig tettem, de vizsgabiztosbácsi előhalászta és mindjárt elmentette, kinyomtatta én meg nem mertem szólni, hogy egy feladatka még lóg a virtuális levegőben.
Szóval necces a dolog spájderek nélkül is.

Na, az internet meg bőrlesülős volt, de nagyon. Tíz perc szünetünk volt, amit már Ti is tudjátok, hogy mivel szoktam tölteni és az sajnos nem a gondolataim rendezése volt.
Tiszta égő, hogy semmi logikai feladat nincs benne, ami ugye a gyengém, mégis belezavarodtam, mint kiskutya az ugatásba. Aztán csak ültem a romok fölött. És már használom egy kevés ideje a netet, csak sajnos az outlook express-et nem és erős az elhatározásom, hogy ezután sem fogom. Bár alitom, hogy muszáj lesz, mert visszatapsolnak alighanem, de meghajolni nem fogok.

Jövő héten Pince Parti lesz az öcsém présházában. Az egész csoport várja már, állítólag akkor megtanítanak lazítani, mert azt nemigen tudok, pedig negyven már néggyel is elmúltam és csak kétszer ittam sokat, egyszer, amikor első szerelmem disszidált; így hívták még kis hazánk önkéntes, térképet szemből nézve baloldali elhagyását. Másodszor, amikor második szerelmemet, jelenlegi neoexemet én tettem kívül tágasabbá.
Nagyon kíváncsi vagyok, sikerül-e sztoikus nyugalmamból kizökkenteniük. Féltem erőteljes mazochizmusomat is, mi lesz, ha egyszer tényleg mulatni fogok és jól érzem magam. Lehet, hogy azután már arra fogok vágyni mindörökké és a megemelt élvezeti-szint-küszöbön ki fog átemelni, amikor ilyen nehéz vagyok?
Jaj, de problémás ez a lazítás!!!

Olyan, de olyan boldog voltam és vagyok, hogy gondoltatok, gondoltok rám!
Egész délelőtt ez járt a fejemben - az internet helyett :D
Ahogy mondta Gasper, a fejemet fölemeltem.
M. P. életfilozófiáját követve nagyon emberséges voltam a vizsgabiztosokkal és okulva Nadine példáján olyat ettem, amit nem én főztem.
:DDD

Röviden ennyi. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.06.25. 14:55:22

Ezúttal maybachnak: A "mint ló seggén a darázs" kifejezésen teli szájjal vigyorgok. (Apropó, az idén itt nincs darázs. Pedig rengeteg szokott lenni.) Most volt egy kis időm átnézni a blogomat: eddig nem vettem észre, hogy úgy néz ki, mintha neked nem szólna a "köszönöm". De szól :-)

Ja, a katonaság sztory nem rossz, MP :-)) Hová is lennénk katonaság emlékei nélkül :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.06.25. 14:58:53

Fiam: "Egész délelőtt ez járt a fejemben - az internet helyett :D"

Dehogy gondoltunk! Ne próbáld ránk fogni!

:-))

Máskülönben az Internet nem könnyű, csak annak náz ki. Képzeljétek el, hogy a TV-vel annyit kellene vacakolni, mint egy számítógéppel... A félidőben jönne be a kép, hang meg a végén.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 15:02:25

Fiam, ezek szerint még nem tudunk semmi konkrétumot?

Pince-bulira bilit vigyél, akkor baj nem lehet.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 15:14:39

Kedves Hobbiszakács!
Rögtön vágtad a lényeget! :D

Nadine!
Összkomfortos, emeletes présház. Két kezemmel hordtam a vödröt, abban meg a maltert és a betont. Érdekes, hogy már 25 éve sejtettem, hogy muszáj lesz mellékhelyiséget is építeni, nehogy magas legyen a talajvíz... :D
A présház jelleget az adja, hogy alatta mégis pince van, és annyian szoktunk lenni, hogy összepréselődünk. Ja és öcsém borai a legjobbak közül valók, ezt szerénység nélkül állítom.
Ugyanis szőlőse, szőlősünk nincs, így a lehető legjobb borok közül vásárol Szekszárdon, helyben és az országban jártában-keltében. :D

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 15:21:08

A poszthoz annyit, hogy a húsleves gyógyszer.
Apu kedvence a marhából főzött, a család többi tagjának a bármiből készített.
Azért a házityúk-húsleves nagy esélyes arra, hogy überelhetetlen legyen. Nekem édesanyám levese jutott eszembe...mint olyan, amilyet már sosem fogok enni és reprodukálni sem tudok, pedig igyekszem.:(

Hogy min múlnak projektek!

A torma veszélyes biológiai fegyver és egyben nagyon finom sonkakísérő.
Nálam a top a fokhagyma. Bármikor, bármennyit!
Ezzel kapcsolatban van is egy sztorim, de lehet, hogy azt már megírtam.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 15:22:17

Nadine!
Lám, milyen szétszórt vagyok! Mint általában. Igen, még nem tudunk semmi konkrétumot.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 15:47:09

Fiam, most kicsinyég ferde szemmel nézek feléd - merhogy most gyüvök ebédből a szokott helyről. Hát csak ezért nem reágens mint Villámkezű Nadine.
A pinceparti jó dolog, és NEM innen ered a "Cave canem" kifejezés amit még a jó rómaiak irtak ki az ajtóra. Olvasni viszont nem mindenki tudott, a rabosított szolgák biztosan nem. A dolognak viszont - hogy a jó felét tekintsük - a kánikulához már igencsak van affinítása. Mert a "Kutyuska" csillagkép bizony a nyár kellősén látszik leginkább…
Viszont mibűl alítod, hogy visszatapsolnak? Remélem, nem mazohisták :-))
A "Villámkezű" Epitheton Ornans juttatta eszembe a ma reggel látott plakátokat. Az egyiken egy fiatalember látható hagyományos Jeans-ben és kockás ingben (ha jó a Winchi, ami ezúttal nem vadászfegyver) és nyakában hamisítatlan James Dean-i modorban egy puskának látszó tárgy lóg. A leányzó szintén nem-Trapper-de-farmer-ben látható, két kis kacsójában automata pisztolyokkal… Nekem csak Cash Johnny halhatatlan intelme jutott eszembe:
"Don't take your guns to town, boy (girl),
Leave your guns at home, son,
Don't take your guns to town…"
- mert megjárhatod a végén.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 15:54:59

M. P.!
Nálunk ez a felirat dívik: In vino veritas.
Vannak, akik az igazság bajnokai címre hajtanak, de inkább tompulnak ettől, ez az igazság. :D

Remélem fin-csi volt a lön-csi avagy lán-csi, attól függ, szekszárdi vagy egyéb világvárosi nyelven töri az ángol nyelvet az ember.

Igen, tudom, farkast kiáltok, oszt csodálkozom, ha gyün. De most nagyon farkasos a dolog.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 15:55:56

Kicsit didaktikus, de követhető verzió:
www.youtube.com/watch?v=raXKeQ5qFwo&feature=related
és egy Tv felvétel (?):
www.youtube.com/watch?v=5F9l-Wp4itQ&feature=related
fiatal korából.
Sajnos, abszolút hallás híján is érezhető, hogy nem a bécsi "a"-hoz hangoltak… legalább az egyik felvételnél :-))

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 16:08:36

Én pestegedienzis francúzzal mixelem a britont…
Úgyhogy nem is cicózom, felteszem a kedvenc Rock n' Roll elötti számomat:

www.youtube.com/watch?v=58Vk9gVxjWo

ha már Cash, legyen mondjuk Svájci Frank - ha már a francia mexűnt…

Na, már megint a témánál - 6 Ard-pour-lard…
(és csakaazértis húzdd rá: Vinum Regum, Rex Vinorum!)

Benikuty 2008.06.25. 16:17:37

Bár a hagyma téma lerágott grincs, egy régi emlék tán még megfér itt, aztán ismét kushadozok napokig.
Épp csak pár napja, hogy szerelmünk a házasság szentségében szárba szökkent, mikor hitvesem vadul nekiállt főzni, illetve hagymát aprítani. Látom ám, hogy odaviszi közel a csaphoz, amit tövög kinyitott.
-Mit csinálsz Csacsóka?,-kérdeztem jámborul
-Hagymát aprítok.,-felelte könyezve
-Aztán miért folyatod a csapot?
-Mert akkor nem csíp annyira!
No, kérném ekkor nálam elszakadt a cérna, visító röhögőgörcsöt kaptam, hozzá pucér ülepemet a konyha kövezetéhez vertem.
Tetmészetesen eme attaknak lettek következményei, mert azóta Ő hagymát a kezébe nem vesz. Én meg aprítok sírva, vagy az udvaron, ha nincs bőghetnékem.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 16:18:53

Köszi a videókat, M.P.!
Most, hogy már pötyögök angolul még nagyobb élvezettel fülelem a zenéket.
Aztán olykor csalódom a letisztult gondolatmenetű szövegek miatt :D

A zárójeles a Tokaji aszú, ugye? Vagy másra mondják?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 16:22:04

U.i.:
A svájci Frank most tényleg olyan jó Cash?
Én az angol pound-ot kedvelem, bár nincs nekem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 16:27:56

Benikuty, én azt hallottam, de még sosem próbáltam ki, hogy akkor nem sír az ember a hagymától, ha vizet vesz a szájába, és addig ott tartja, amíg vágja. Fene tudja, Toma szerint egyszerűen éles késsel kell csinálni és kész. Engem nem szokott megríkatni. A hagyma.

Benikuty 2008.06.25. 16:30:23

Tomának igaza van, ami az éles kést illeti.

muskotály küvé 2008.06.25. 16:32:18

A vízaszájba módszert én is írtam egyszer itt a blogba, garanciát vállalok érte :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 16:35:25

Fiam, (igen.)
A svájci jó "stabilus", mint fiunk mondta gyerekkorában.

Nadine, a jó édeskés mindig nyerő, de a vízről azt hiszem, ugyanígy jobban jársz, ha nem veszel levegőt hagymapucolás közben. Hogy aztán ki meddig bírja… ajánlanék egy gyöngyhalászt :-))
(ha ismernék egyet). És sopha, de igazán soha ne hagymapucolás közben törölgesd a könnyeidet - mert megszaporodának vala, mint a parancs a honvédségnél, ha meg… ezt inkább hagyjuk.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 16:53:07

Farkas-Barkas meg a Torkos-Borkos -toló esete…
Azért a zéró tolóránca miatt utána volán csak mint busz javallott…

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 16:59:29

Küvé, úgy néz ki, a Te posztod lesz holnap! Úgyhogy leszel szíves nem messzire kirándulni a géptől, különben életlen késsel kell száraz szájjal hagymát pucolnod életfogytig!:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 18:01:28

Nálam úgy néz ki, hogy vagy mindenki megszeppent az életfogytigtól, vagy (ami valószínűbb) a manó rúgja meg!
Hat óra múlott, békén hagylak Titeket mára. Hacsak…

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 18:02:40

Nem a manó, megszeppenés… egy órája mukkse. Jó szórakoztást, holnap benézek…

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 18:14:57

Mormogi Papa!

Személy szerint regenerálódtam, parasztwellness módra.
S mi tehetné szebbé az ébredést, mint társaim írásai?
Úgyhogy, ha nem vagyunk is, szomjúhozzuk a friss forrás vizét, ahogy Te írtád nem is oly rég. :D

Lassan hűl a lég, lassan szállongunk ide vissza vagy először e nap.

A fene egye meg, ha nem sikerült a vizsgám! Azért mégiscsak jó lenne!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 18:26:10

Mert az erkélyen káromkodva csiszolok. Vagy csiszolva káromkodom. Most pedig kimegyek a kertbe, és egyenként agyoncsapom a bolygó összes legyét, pókját és szúnyogját.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 19:18:47

Nadine!
Irigylem a fejszámolási képességedet! :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 19:25:01

Is-is:))) Azzal kezdtem. Utána már képes voltam mások meglocsolására is...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 19:27:24

Voltál vezetni mostanában vagy Mónika még szabin van?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 19:28:18

Nem, csak jövő héten jön vissza. Hétfőn tízkor kezdem a bizonyítást, miszerint a minimális rutint is pillanatok alatt lehetséges elveszíteni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 19:30:52

Gondoltam, megkóstolom a nemrég eltett cseresznyelekvárt. Hogy kerül májkrém a kenyeremre?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 19:35:51

Te jó ég, lehet, hogy májkrémet főztem be?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 19:46:08

De csak, ha nem kell sokat magozniiiiiiiiii!
Jaj, visítok, Nadine! :DDDDDDDDDDDDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 19:47:41

Fiam, most megnéztem alaposabban az üveg tartalmát. Vajas(májkrémes) kenyér nélkül határozottan cseresznyelekvár. Mégpedig a legjobb, amit valaha kóstoltam. Nem is értem.
Miért visítasz?:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.25. 19:49:52

én is kertészkedtem. megitattam a növénykéimet, redbehoztam a teraszt, mert már teljesen benőtte a borostyán, és kezdett egy dzsungelre hasonlítani.
a locsolás nem egy egyszerű művelet, mert mázli folyton belevetődik a vízsugár útjába, és megpróbálja a fogával elkapni a vizet.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.25. 19:52:30

ja, és tök éhes vagyok, mert annyit szöszöltem ma, hogy teljesen elfelejtettem enni. most bepótolom:)

nadine
passzolj át egy májkrémbefőttet! :))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 19:55:21

Toma, én egész nap csak erősen gondoltam a kertészkedésre, hátha csoda történik, és visszametszik magukat a növények, de hiába. Nálam is a túlburjánzás a probléma. Meg az egész nap vihogó melósok a szomszédban. Talán majd holnap.
Tudtam, hogy lesz, akinek bejön a májkrémbefőttem:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 19:57:07

Wellness Provincale? A pizza esetében ez póré- és lilahagymát, füstölt sonkát, kolbászt, némi angolszalonnaféleséget és persze pár szem fekete olajbogyót jelentett finom vékony (de nem keményre sült) tésztán, persze a paradicsomszósszal és sajttal megspékelve. És a fűszerek...
Nadine, káromkodni csak akkor, ha a nyelvedet csiszolod embertársaidon :-))
Cseresznyeleki öt pont. Ötös skálán.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.25. 20:01:14

találtam egy tábla csokit, de folyékony halmazállapotban. megittam.
megadta magát a házam szigetelése, (napközben nem csuktam be az ablakokat) és elő kellet szednem a ventillátort a garázsból.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 20:12:52

Toma, tiszta szívemből gratulálok! És örül a lelkem, hogy egy picit én is benne vagyok:)))
A csokoládéivászaton nagyon röhögtem...:DDD

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.25. 20:16:46

a hvg.hu gasztro rovata, állandó megjelenést biztosít. a végén még szakújságíró lesz belőlem:)) nadine, jöhet a korrepátálás helyesírásból:)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 20:17:47

Láttam, láttam!!! Nem tudom, mi az első helyezett díja, de hogy a Te nyereményed baromi jó, az tuti!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 20:20:06

Toma, nem akartam szólni, gondoltam, ezután úgyis jobban oda fogsz figyelni:))))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 20:22:29

Toma!

Gratula!
Ne haragudj, de a goldenblogot gobelinblognak ovastam és egy picit hátrahőköltem :)

Nadine!
A májkrémbefőttön visítoztam. Elképzeltem kihímzett sapkácskákban, ahogy sorakoznak a spájzodban a polcokon és az arra tévedő pontosanfelmérheti bonyolult lelkedet! :D

M. P.!
A folyékony csoki kedvenceim egyike. Ha nincs biomikró, akkor mikrómikrót használok a cél eléréséért, de a króm kizárt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 20:26:16

Ó, most nézem, nálad a korrektúrázatlan változatok vannak fent...:( Akkor mégsincs részem a sikeredben... Nahát... Elszontyomporodtam.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.25. 20:41:07

Jó estét, jó szurkolás!
Most jöttem egy pazar ribizliszedésről, de még elolvasom a posztot.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 20:45:26

Fiam, miért képzelődsz hímzett sapkácskában? Különben is, az én lelkem inkább végtelenül egyszerű: virágok, kutyák-macskák, krumpli.

Szia, Gasper! A ribizliszedésről eszembe jutott életem első és remélhetőleg utolsó poloskaevése. Nem volt finom.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 20:50:12

Bomba-de-Dillo, őszintén gratulálok. A hetedik helyben az a legjobb, hogy a lapon külön is megemlítenek-kiemelnek (szerintem megérdemelten, bár nem vagyok sem szakács, sem gasztroblogbúvár), de a fancsali kommentet nem Te kaptad. Mert megnéztem a linket, nem linkeltem el... :-))

Fiam, köszi, de nem engem illat. Mármint a csoki folyékonyan. Egyszer ugyan csináltunk egy reklámot a Lindt cégnek, de őszinte sajnálatunkra a "termék közeliket" a cég saját filmanyagából vették, így ide egy gramm csokit sem hoztak :-((( úgyhogy ajánlom a mimikrót, azt nem veszik észre:-))

Nadine, legalább egy korrekt úrra számíthatsz. Na ez se volt jó vicc, csak Aromó nem hágy békán.

Gasper, a ribizlit felétek mivel szedik? (Ha már feldolgoztad az anyagot. Neked kötelező olvasmány!) Mert a felvidéki jó Tóth atyafiak hasonló esetekben ritka fogú fafésűket alkalmaztak, sikerrel :-))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2008.06.25. 20:55:41

nadine
gondoltam is rá, hogy küldök egy admin lehetőséget a blogomra, hogy korrektúrázhasd.
mostanában előbb oda teszem fel a posztot, ezért marad ki a korrektúra.
amúgy, azért jó pár posztban benne vagy!:)))

de most ki kell kapcsolnom a gépem egy órára, mert tojást lehet sütni rajta.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.25. 20:56:10

Nadine,
olyan volt mint a szaga, csak hardcore változatban?

Egyébként nagy híve vagyok Robert Delannoynak, meg általában a két háború közötti, meg utáni francia filmeknek. Amúgy meg az egyik legmenőbb díszlettervező Trauner Sándor, azaz Alexander Trauner volt, a két háború közötti francia filmekben (Marcel Carné, Jean Renoir, stb). Joseph Cosma/ Kozma József zeneszerzőről nem is beszélve, igaz egy ideig például Ingrid Bergman volt Robert Capa csaja. Na meg lehetne még folytatni a magyarokkal a sort...

ps.: nagy marhahús kedvelő és készítő is vagyok!!!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.25. 20:58:41

Mormogi Papa,
felénk a két vizilabdás méretű kezeim dolgoznak a ribizlibokrok között. De szerencsére a három és fél éves lányom is besegített...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 21:03:18

Nadine!
A sapkácskák vagy mik a befőttes üvegeken vannak, képzeletmben.

Szia, Gasper!
Még Rózsa Miklós zeneszerzőt említeném, aki állítólag anyai ágon rokonunk. Sajnos az állítólagon van a hangsúly. De majd egyszer kiderül, ki derül! :)

A marhahúsok jó elkészítéséről légy szíves majdan egy posztot írni! Köszi!

tistedur 2008.06.25. 21:08:16

Toma!
grat :)
én most agyilag bezombisodtam,szóval nem tudom igazán emelni a blog fényét :) habár folyékony csokim nekem is van..:)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 21:08:39

Trauner úr aztán meg sem állt Hollywoodig... de párizsi életének köszönhetően hitelesen építette meg a Nagycsarnokot (Les Halles - többesben) az Irma, te édes-hez. Sajnos, mára már jóformán csak abból ismerjük, "Párizs gyomra" helyén mára csak egy jókora lyuk tátong...
A Pompidou Központ szomszédságában. Amíg élt, nemigen kedvelték. Viszont az irodalomtanárként összekompilált szöveggyűjteményét most is használják a középiskolák. Így van ez...
Amikor (akkor épp 8 éves lányunkkal) meglátogattuk az említett Nagy Gödröt, még működött ott a Cousteau Kapitányról elnevezett oceanográfiai központ. Olyan Disneyland-féle látványosság volt, de mi élveztük. (Én próbáltam fordítani a többieknek.) Meg volt ott egy gyermek kalandparkocska is, amit lányunk nagyon élvezett, bár egy szót sem értett belőle - felnőttek ugyanis nem mehettek be. Mára mindkettő megszűnt.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 21:10:16

Gasper, ha ezt tudtad, akkor már Te is ettél poloskát, ne tagadd!!! Míg élek, nem felejtem el...

Fiam, szted nem tudtam, kin van sapi?;)

Toma, "...hogy korrektúrázhasd"? Úgy érzed, ki vagyok éhezve még némi korrektúrára, ráadásul duplán?:) Amúgy igen jó mezőnyben értél el helyezést, ahogy elnéztem... Még egyszer gratulálok!

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 21:15:09

A poszt valódi szerzője, Bertalan Úr szokta volt mondani, hogy ő nem szereti a Whiskey-t, merthogy annak poloskaíze van.
A kérdésre, hogy evett-e már, azt szokta volt válaszolni, hogy nem, de el tudja képzelni az amerikai ital szaga alapján... ő megmaradt a vörösboránál.
Eddig rendben is van a dolog, csak hát a Bourbon (mi köze lehet a francia uralkodócsaládhoz?) nem említhatő egy napon (mivel másból is készül) sem a skót, sem az ír nemes nedűvel.
Az Írek szerint a skót sem...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.25. 21:16:22

Üdv fiam,
na emelt fővel telt a nap? Nem olvastam végig böcsülettel az összes kommentet.
Tényleg, Rózsa Miklós sem volt akármilyen figura. Amúgy szívesen megoszom marhahúsbéli élményeimet. (majd ha kicsit hűvösebb lesz?)

Mormogi Papa,
apám még '66-ban rendszeresen látogatta a Les Halles-t. Én már csak mint egy metrómegálló nevével találkoztam vele.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.25. 21:18:51

Nadine,
Mormogi megadta a választ helyettem is... :) Egyébként nekem az ír Tullamore Dew jöt be eddig a legjobban. És nem is a legdrágább a műfajban..

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 21:25:41

Nadine!
Akkor én nem vagyok a helyzet magaslatán...
Megjegyzem, Te is nagyon csinos lennél, s Te is tartalmazol májkrémet csakúgy, mint fincsi lekvárat! :)
Poloskát én is ettem. Az első reakcióm a döbbenet volt, aztán az undor, a köpködés és egy darabig bármit ettem, semmi sem vette el az ízét. Brr.

Gasper!
Megtisztelsz élményeid megosztásával! Akkor, amikor jónak látod!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 21:27:18

Gasper!
Az emelt fő megvolt, a vizsga nem biztos :(

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 21:32:15

Gasper, egyre inkább az az érztésem:-))
Nekem is Tullamore Harmata a legtutibb eddig:-))

Hálából itt egy most lelt link:
fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_bateaux-mus%C3%A9e
itt múzeumhajók vannak, a képekre és a saját lapokra is át lehet lépni. Francia nyelvű, de balszélen átállhatsz angolra, csak az jóval szikárabb, bár rengeteg hajót tartalmaz...

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 21:32:51

Fiam, lehajtott fővel még a monitort se látod, hát fel!

Pálcika 2008.06.25. 21:35:07

szép estét!
teljes hihetetlen de meccset nézek és tetszik is,sőt izgis:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 21:35:24

Fiam, mi tudjuk, mi az igazi umami (vagy mi). Toma, állandóan így hívja, pedig mondhatna simán poloskaízt is:)))

Nem tudom, más hogy van vele, de engem marhára kifáraszt ez a hőség... Tegnap is elaludtam a filmem első öt perce után, azt sem tudtam, hol vagyok... Most is nagyon laposan nézek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.06.25. 21:38:04

fiam,
mondtam is, a lényeg az emelt fő. Na akkor majd valamikor főzök, fotózom, írok.

Mormogi Papa,
le is tudnék nyomni pár kört, így a ribizliszedés után, de ma egy isteni etyeki cuveé van soron. Menő az a hajós link, köszi.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 21:39:31

Pálcika, attól, aki motorostalálkozóra jár, már semmi nem éri váratlanul az embert:)

Pálcika 2008.06.25. 21:44:47

Szia,Nadine!
tisztára olyan vagyok mint valami nőci,szeszélyes és kiszámíthatatlan:))))))

Pálcika 2008.06.25. 21:47:49

Tist,mit jelenthet az anyagilag bezombisodás?????
Toma,gratula,gratula,gratula(tudtam-tudtam-tudtam)!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 21:47:49

:DDD, talán mert az vagy, Pálcika!:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 21:48:18

Moszt posztváró lettem.

Pálcika!
Gondolom csillognak-villognak azok a motorok, amiket megközelítesz! :)
Nálad hány órából áll egy nap?

Megyek én is lassan. Vár a traum a trauma után.

Arrivederci tomorrow!

Pálcika 2008.06.25. 21:49:36

jaj,jönnek vissza a futkározó emberkék a füves részre!azt hiszem a fehér mezeseknek drukkolok

Pálcika 2008.06.25. 21:51:33

viszont a piros mezesek nagyon csinos helyes pofijú fiúkák:)
szia Fiam,talán 24 de nem biztos:)

tistedur 2008.06.25. 21:52:34

Pálci!
hiszen te nő vagy :)

tistedur 2008.06.25. 21:54:22

Pálci!
az agyilag bezombisodás..és a pirosaknak szurkolok..

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 22:04:51

Fiam, én moszt poszt fesztam :-)) vagyok.

Zombizomparti vagyon-e az jobb sorsra érdemes gyepen, mit csak locsolni meg nyírni kell, legalább 300 évig? Hálistennek ez az izgalom nekem kimaradt :-))

Fiam, beszálltál a Traumaschiff-be, hogy Gasperrel is rezonáljunk? Akkor kihevered. Bekevered. Lekevered. Au, ez most...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 22:04:57

Nagyon nőiesen beszéltek a fociról. Pirosak, fehérek... Én az autókat szoktam így emlegetni. Milyen kocsija van X. Y.-nak? Zöld.

Pálcika 2008.06.25. 22:06:06

hiba a közvetítő vonalban:(
nem értek a focihoz,de nekem a pirosok olyanok a pályán mint a dromedárok(és szerintem mimóza lelkemnek durvák is) a fehéreknél felfedezni véltem igazán (számomra is látható)szép cseleket olyan volt mintha "futballoznának" így hát hajrá fehérek(bocsi Tist)

tistedur 2008.06.25. 22:16:56

Pálci!
:D nem kell bocsánatot kérni :)

Pálcika 2008.06.25. 22:28:23

nálunk nincs kép csak hang,olyan mintha rádión hallgatnám a közvetítést,tiszta retro(körkapcsolás)
már azt is tudom a fehérek=németek,a pirosak=törökök

Pálcika 2008.06.25. 22:29:38

óóóó vezetünk!!!!(bár nem láttam a gólt:(

tistedur 2008.06.25. 22:34:31

Pálci!
már megint ti vezettek..

Pálcika 2008.06.25. 22:35:01

éljen-éljen-éljen!!!!!!!!!!góóóóóól vezetünk!

Pálcika 2008.06.25. 22:39:58

nyertünk-nyertünk!!!!!körtánc!!!!
ó de szerencsések a fehérek hogy nekik drukkoltam:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 22:40:41

Végül mindig a németek nyernek, nem?:)

tistedur 2008.06.25. 22:41:20

Pálci!
fogadnod kellett volna :)

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 22:41:33

Hát a legutóbbi két meccsben nem - talán azért, mert egy táborban voltunk...

Pálcika 2008.06.25. 22:41:49

Nadine,fogalmam sincs:)

Pálcika 2008.06.25. 22:43:31

mennyit nyertem volna????

maybach 2008.06.25. 22:52:18

Jó estét kívánok!
Tegnap vagy mikor ezt javasoltam. Drukkolni a pulykának kel, fogadni a németekre.

Nostradamus

maybach 2008.06.25. 22:57:56

kell, természetesen.

Pálci!
1,47-szeres odds volt.
Pl. 10 euróval 4,7 eurót nyerhettél volna.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2008.06.25. 23:04:01

Jó éjszakát, holnap Küvézünk, ha minden igaz. Pálcika, Te egy nappal arrébb kerültél, ha nem baj, mert Küvé csak holnap tud gép közelében lenni.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2008.06.25. 23:04:27

Sziasztok!

Egy pillanatra visszajöttem, mert fél szemmel néztem a meccset, Pálcika meghozta a kedvem rá.
ÉS: "Ki az a hölgy Michel Platini mellett?"
Hóhahó! Nem kéne azt tudni, hogy Angela Merkel?
Egy ifjúkori fotóját meg bírom mutatni, mert a hetvenes években még boldog NDK-sként egy ifjúsági táborban volt egy falunkbelivel, aki állítólag közelebbi elvtársi viszonyba keveredett vele.
Azt hiszem ez az ismeretség fogja kihúzni kis falunkat a gödörkéből, bár a mocsári gravitáció nagyon ellene dolgozik.
Viszont mindenki leangélázza a miniszterelnök-asszonyt. Nem csoda, majdnem ismerjük mi is!

Lőn:
nagymanyokipaletta.network.hu/pictures/show/41668/klubkepek/angela_merkel_mellette_eilhardt_zsuzsanna_hattal_schaadt_imre_1977_julius_szaszsvajc___kep_dull_zoltan

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.06.25. 23:11:55

Hja, az ifjúkor bűnei a fejünkre szállnak :-))

Most már a takaró is. Várom a holnapot, úgy talán gyorsabb szárnyakon érkezik.
süti beállítások módosítása