Ez a recept igazából a babsalátáról szól. Már ha nevezhetjük salátának, habár Váncsa mester szerint minden étel lehet saláta…
Ezt a babételt a „Jamie at home” című műsor egyik részben láttam, és mindenképpen el szerettem volna készíteni. Ő, ha jól emlékszem, grillezett vénuszkagylót készített hozzá. Tulajdonképpen mindegy, mihez társítjuk így a babot, mert szinte mindenféle sült húshoz illik. Nekem sertéstarja volt otthon, így azt sütöttem hozzá.
Hozzávalók:
· 4 db ujjnyi vastag szelet sertéstarja (csontos is lehet)
· 2 sárgarépa
· 3 szál zellerszár
· 1 fej fokhagyma
· 2 hagyma
· 2 ág friss rozmaring
· 3-4 zsályalevél
· 4-5 ág kakukkfű
· 5 dkg vaj vagy ghí
A babsalátához:
· 0,5 kg tarkabab (fagyasztott)
· 1 db krumpli
· 1 db hámozott, egész paradicsom (konzerv, Mutti)
· 1 fej fokhagyma
· 2 babérlevél
· 1-1 ág rozmaring és kakukkfű
· fél zellerszál
· 1 csokor petrezselyem
· olívaolaj (extraszűz, jó minőségű)
· vörösborecet
· só, bors
Előkészületek:
Ha szárazbabot használok mirelit vagy konzerv helyett, akkor egy nappal előtte beáztatom.
A répát, zellert, hagymát, nagyobb darabokra vágom, az egyik fej fokhagymát keresztben kettévágom.
Egy szál rozmaringból, kakukkfűből, a babérlevelekből és a fél zellerszárból egy fűszercsokrot (bouquet garni), kötök egy kender madzaggal. A krumplit megpucolom, egy nagyobb szem paradicsomot kiveszek a dobozból, és lecsöpögtetem.
Elkészítés:
1. Egy tepsibe beleszórom a feldarabolt zellert, hagymát, répát, fokhagymát, beledobom a rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályaleveleket.
2. Egy serpenyőben felhevítem a vajat/ghít, és hirtelen megpirítom (elősütöm) benne a hússzeleteket. Közben sózom, borsozom.
3. A húsokat a tepsibe teszem, a zöldségágy tetejére, és a serpenyőből a megmaradt vajat rácsurgatom.
4. Alufóliával szorosan lefedem, és 150 fokra előmelegített sütőbe teszem 1,5 órára.
5. A babot egy lábosba szórom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, beledobom a fokhagymafejet egészben, a paradicsomot, burgonyát és a fűszercsokrot.
6. Közepes fokozaton, lefedve, 40-45 percig főzöm, míg teljesen meg nem puhul (a beáztatott szárazbabot egy órán át).
7. Ezután kidobom belőle a fűszercsokrot, kiszedem egy külön tálba a fokhagymát, a paradicsomot és a krumplit.
8. A babról a főzővíz egy részét leöntöm, hogy csak annyi maradjon alatta, amennyi egyharmadig ellepi.
9. A fokhagymából kinyomkodom a belsejét, majd a krumplival és a paradicsommal együtt egy villával pépesítem.
10. A babot sózom-borsozom, és az alatta léve levet besűrítem a fokhagyma-paradicsom-burgonya péppel. Nem kell az összes pépet beletenni, folyamatosan adagoljuk, és ellenőrizzük a sűrűségét. Az állaga egy híg főzelékre hasonlítson.
11. Két-három evőkanálnyi vörösborecetet és kétszer-háromszor annyi, nagyon jó minőségű extraszűz olívaolajat locsolok rá, aztán megkóstolom, hogy kell-e igazítani az ízeken.
12. A végén hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és elkeverem, majd tálalásig melegen tartva félreteszem, míg a hús elkészül.
13. A megsült húst tálalás előtt tíz percet pihentetem.
.jpg)
Tálalás, tippek:
Egy nagy tányérra kimerek egy adag meleg babsalátát, és a tetejére teszem a húst. A végén meg lehet szórni egy kis apróra vágott petrezselyemmel. Frissen sült fehér kenyeret vagy foccaciát kínálhatunk még mellé.
Mint azt a bevezetőben írtam, ehhez a babsalátához bármilyen sült hús passzol. Legyen az báránylapocka, kacsacomb, sült csirke, sertésoldalas vagy -tarja, mind-mind remekül illik hozzá.
Bár napokig eláll a hűtőben, inkább azt ajánlom, csak frissen elkészítve együk. Úgy az igazi!
A hús finom omlós puhára sült, köszönhetően a hosszú, viszonylag alacsony hőkezelésnek. A bab, puha, krémes, a fűszerektől zamatos, az ecettől pikáns. És a pompás, extra minőségű olívaolaj még jobban kiemeli ezeket az ízeket…
Egy palack olaszrizling ehhez az ételhez is remek választás.
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 425 Ft/adag
Bor: 1310 Ft (csopaki olaszrizling – Vinotéka)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 08:48:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 08:48:37
Fiam, Te akkorra főzöl, amikor én még cirógatom az ágyban a macskát, és azon gondolkodom, reggelizzek-e. Ha igen, mit:)
Megőrülnék, ha reggel nyolcra már készen kéne lennem az első fogással...
Zuzu, én holnap csinálom meg a tepsis húst, csirkecombból. Majd meséld el, légy szíves, milyen lett a Tiéd.
Toma, Te már megint nagyon galád kaját raktál ide. Nem szolgálja a húsz évvel ezelőtti karcsúságomat:)
maybach 2009.03.21. 10:09:40
Meg, ha a szél nem visz el, jó kertészkedést!
spájdernecc 2009.03.21. 10:52:31
mindenféle bántó él nélkül, de azt a hideg víz sem szolgálja
evvan :)
a bab jó.
a tarja is.
ma füszöltcsülkös babfőzelék lesz nálunk. ecetesen.
Zuzuka 2009.03.21. 11:17:38
akár hússal is, de csak kis adag:)
@Nadine: elkészült a tepsis husi, én is csirkehússal sütöttem. az íze isteni, a látvány nemkülönben. küldök képet:)
tegnap elmentem nyaralni a Balcsira, de esett a hó, hideg volt a víz, így hazajöttem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 16:25:00
@Zuzuka: Megkaptam, válaszoltam is.
Ja igen, megjöttem! Voltam postán, piacon, Intersparban. Lilla egyben, én is, nem öltünk meg senkit!:)))
Viszont ha minden alkalommal ennyi vásárfiát és jutalomfalatkát hozok magamnak, akkor nagyon gyorsan elérem a vágósúlyt.
Toma, vettem apróhalat!!!:)
maybach 2009.03.21. 16:34:13
Toma!
A hússal együtt sült zöldségnek mi lett a sorsa?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 17:27:55
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 17:29:45
Nálunk mindjárt kezdődik a buli :)
Vejjelölttől kaptam egy kazal virágot. Addig pipiskedtem, amíg egy puszit is! Szeretem, ha mélyen meghajol előttem :DDD
Legyetek jók vagy "valamilyenek".
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 18:13:03
@maybach: a zöldségeket most kidobtam. de ha krumplipürét adtam volna a hús mellé, akkor főztem volna velőle egy gravy mártást:) de egyénnként a sárgarépát apróra vágva, hozzá is lehet keverni a babhoz. nem rontja el:))
mormogi, köszi javítottam!:)
@Nadine: az jó!:) én is pont holnapra gondoltam egy kis apróhalat sütni megint...
és most elpakolom a sok cuccot ami asztalon van. bakker megint egy vagyont otthagytam a boltban:((
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 18:17:18
Most pedig megsasolom közelről azt a máglyarakást.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 18:55:24
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 18:57:39
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 19:39:10
mi baja ekkerjoznak a busával? az egy nagyon finom hal.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 19:48:33
Ekkerjoz állandóan szidta a busát, mondván, az a halak közt a "disznó", hogy gusztustalan kifogáskor is, és ha látnám, biztosan nem enném meg. Én meg nagyon szeretem...:) A másik kedvencem az amur, de az sokkal drágább. Anno, ha halászlét főztem, azt is fele-felében főztem busából és pontyból, és rántva is imádom!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 19:55:33
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:03:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:27:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 20:31:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:33:27
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 20:34:14
...én sokszor már nem is tudom hogyan érek haza, csak jár az agyam különböző dolgokon vezetés közben, és egyszer csak ott állok a házam előtt:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 20:35:14
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:37:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:38:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:39:09
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 21:40:23
38 egy óra alatt nem olyan sok. lehet, hogy valaki kitette a linkedet, és sokan rákattintantottak...
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 21:56:42
Sziasztok! Elment az ünneplő had.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 21:59:14
Toma, nem akármilyen stílusban adom elő, hidd el. Mónika nagyon röhögött, amikor mondtam neki, hogy azért mert hallgatok, én még beszélek, csak belül. Gondolhatod, hogy most mennyit dumálok, ha még udvariasságból sem kell hallgatnom... Az a baj, hogy mostanában már akkor is folytatom, ha kiszállok:)))
@fiam: És most a romok fölött sírdogálsz?:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:19:51
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:21:07
Fruzsi nagyon örült a kincsesládikának és a levélnek. Amint eleget tett egyéb kötelezettségeinek (buli buli hátán), jelentkezik Nálad.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:22:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 22:29:21
Toma, nekem meggyőződésem, hogy aki éjfél után kattint a Nadine világára, az mind pornóoldalt remél mögötte:)))
Nálad meg keresik hajnalban, hogy mit főzzenek délre. Igaz, Fiam?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:41:54
Nem köteleztem semmire, magától tetszik Neki az ajándék és, mivel jólnevelt anyjalánya, meg is fogja köszönni :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 22:57:49
Mi az "igaz, Nadine"?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:59:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 23:00:12
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 23:14:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 08:09:33
@fiam: Annak örülnék, ha a kattintók a dobozok miatt jönnének:)
Zuzuka 2009.03.22. 08:21:15
Boldog Nevenapját annak akit így hívnak: fiam!!!:)
ide pedig egy kis meleget küldjetek, mert fázunk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 08:34:27
Itt sincs nyár, de gyönyörűen süt a nap. Azt hiszem, ma újabb tüskéket gyűjtök a bőröm alá, a meglévő kétszáz mellé...
Zuzuka 2009.03.22. 08:37:13
Zuzuka 2009.03.22. 08:43:54
a Nap itt is világít, de sajna nem melegít, ugyanis -2' van.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 09:05:12
Főznöm kéne, de valamiért lassabban olvad ki a csirkecomb, még pácolni sem tudom. Úgyhogy nagy reggeli, sok létrázás, késői ebéd:) De mindig így megy...
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 09:19:30
Mi, ha veszünk alap dolgokat, felvágottakat, zöldséget, tejterméket, gyümölcsöt, meg a teljesen alap készletfeltöltést, tészta, konzerv, ami elfogyott, akkor egy huszas körül járunk.. Abba monsjuk benne van egy üveg bor, meg valami kis husika..
De ha elmegyünk, és nekiállunk innivalót, meg húst is venni, az sokkal több.. biztos, hogy mondjuk 2 hetente megcsináljuk, de akkor még közben vásárolok..
És ezt 2 hetente megejtjük, és közbe még vásárolok..
Bp ennyivel drágább, mint Érd? O.o
Mondjuk mi is a felvágotton csúszunk el, meg a gyümölcsön így hidegben..
Az nagyon-nagyon-nagyon drága..:(
Szerintem is finom a busa és nem is ronda kifogva..
Vagyis, minden hal groteszk, de hát nem nézegetni kell ket..
De mondjuk nálam a lazac fején a korona..:D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 09:42:41
Hát ügyes vagyok, kérem szépen!:)
Egyébként a pesti piacok/hentesüzletek/zöldségesek tapasztalatai alapján Érd legalább 30%-kal drágább... De nyilván attól függ, hol vásárolsz. Itt kiváltságos helyzetben vannak a zöldségesek, mert úgy gondolkodnak, hogy aki nem termeszt zöldséget a kiskertben, az aranyárban is megveszi tőlük.
Hentesből meg nagyon kevés van a hiper/szupermarketeken kívül.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 09:53:37
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 10:03:28
@Zuzuka: @Nadine: Köszönöm szépen!!! :)
@nyuszómuszó: Budapesten minden olcsóbb. Nem beszélve arról, hogy a választék is sokkal gazdagabb. Talán a szolgáltatások némelyike olcsóbb erre, ha van a falunkban szakember.
Itt sem termeszt mindenki zöldséget és nevel állatot, úgyhogy, ahogy Nadine írta, aranyárban mérnek mindent. Egy közepes vagy annál kicsit kisebb karfiolt 1.000 forint alatt nem kapsz meg. Az 54 Ft-os Danone joghurt nálunk 96 Ft stb.
A fizetésekről meg annyit, hogy a szomszéd faluban működő varrodában listát vezetnek a jelentkezőkről, annyian szeretnének ott dolgozni. Havi 30.000 forintért. Nyáron melltartóban varrnak az asszonyok, mert légkondira nem költ a tulaj.
Neoex 28 éves munkaviszonnyal, érettségivel, szakmával 43-45.000 forint között keresett, amíg volt munka.
Én, mint művház igazgató, 21 éves munkaviszonnyal, vezetői pótlékkal kaptam bruttó 136.000 Ft-ot. Túlóra kifizetés természetesen nem volt. Akadt olyan hónap, amikor jóval 400 óra fölött dolgoztam - gyakorlatilag ott éltem.
Azóta a kettőnk jövedelme összesen kevesebb, mint az én akkori fizum.
Biztosan nem mi vagyunk az egyedüliek, akiknek nem annyira felhőtlenek a mindennapjai.
Nem sok mosolygós embert látni errefelé.
Kivéve minket :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 10:20:55
Csak azért soroltam fel mindezt, mert ha ezeket a környékbeli kisboltokban próbáltam volna beszerezni, akkor minimum a dupláját fizettem volna. De legfőképpen egy csomó minden nem is lett volna beszerezhető... A múltkor kiröhögtek egy pékségben, amikor azt mondtam, hogy nekem drága a 180 Ft-os félkilós kenyér. Az Intersparban vagy a Tescóban ugyanez 99 Ft...
És ahogy elnéztem Lilla benzintankmérőkéjét (most nem jut eszembe, mi ennek a rendes neve), hát az én lila autókám valószínűleg levegővel megy, mert a tegnapi többórás csalinkázás ide-oda alig fél milliméterrel mozdította el a mutatót lefelé:)
Úgyhogy végre visszatérhetek erre a "gazdálkodásra": néhány ilyen túra, amiből lehet (és érdemes, mert nem aznap jár le a szavatossága), abból akciós változat, és máris sokkal kevesebbet kell költenem a bevásárlásra. Mondjuk, az is kétségtelen, hogy én nem úgy vásárolok, hogy eldöntöm, mit szeretnék főzni, és beszerzem a hozzávalókat, hanem mindig azt veszem, ami éppen olcsó, aztán hozzáigazítom a menüt. De nem szenvedek tőle cseppet sem, megszoktam:)
Fiam, én nem panaszkodásból mondtam a helyi árakat. Én voltam a legjobban meglepve, amikor évekkel ezelőtt megláttam a Fillér utcai piac (II. kerület) árait. Akkor jöttem rá, micsoda rablás van Érden. Azóta, ha Pesten járok, igyekszem beugrani egy piacra is...
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 10:39:22
Nadine! Mi a búbánatos ménkű az a tiramisu por? :D
És mire való?:D Úgy értem, mégis mit helyettesít a tiramisuban, amit nem lehet beletenni? Mert én még nem találkoztam vele, ellenben sokszor eszünk igen finom tiramisut..
Olyan lehet, mint a palacsinta por:D megnéztem, és rá volt írva valami hülye szöveg, hogy ezzel garantáltan leveszed a lábáról amcsaládot, mert csak tejet, vizet, egy csipet sót, egy kis cukrot, és tojást kell beleraknod!!!! tádáááááám:D
Vagyis annyira smucigok voltak, hogy ebbe a 30 dkg-nyi palacsintapor-lisztbe, amit 390FT-ért adtak (a hülyének is megéri, hát nem?:)) még édesítőt sem nyomattak.. talán sütőport, bár én pl azt nem is szoktam rakni bele, hanem szénsavas ásványvizet..
De a muffinporba is CSAAAAAK mindenmást kell bvelekeverni a liszten, sütőporon kívül..:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 10:41:23
Persze, az ember alkalmazkodik a körülményekhez és kihozza belőle a legjobbat.
Most, hogy 90%-os kedvezményel utazom (amíg a tanfolyam tart), mi is útra kelünk a városba vásárolni. Mert az utazásra fordított költséget is kell nézni. Mivel busszal közlekedünk, ezért a cipelési kapacitásunk is alacsonyabb, ezért többször kell fordulni - szóval oszt-szoroz az ember.
Aminek nagyon örülök, hogy négy évvel ezelőtt vettünk egy jó nagy hűtőt, négy rekeszes fagyasztóval. Így minden maradék, ami kiolvasztva is ízletes, megy oda. Akciósan vásároljuk mi is a húsokat stb. Két évig fizettük a részletet a hűtő után, de megérte. Sokat lehet spórolni.
Van még néhány praktikám, pl. bűvészkedés. :DDD
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 10:44:30
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 10:59:55
És egyáltalán jaj.. :(
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 11:07:48
Süt a nap és hideg van. Az utca másik oldalán integetnek a margaréták. Ha jól látom, amit látok :)
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 11:38:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 12:20:26
Mivel egy ideje készülök, hogy igazit csináljak, de rendszeresen előfordul, hogy hol ez fogy el, hol az, ezért bebiztosítottam magam:) Másrészt ezt kb. 3 perc elkészíteni (dr. Oetker) Kétszáz Ft körüli összeg, kb. feleannyi, mint a cukrászdai.
Párolt káposztát.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 12:49:46
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 15:13:44
Keverek bele tejet és ilyen krém lesz? Tiramisu ízű krém? Tehát akkor nem lesz benne se piskóta, se mascarpone? vagy épp hogy a mascarponés krémet helyettesíti és akkor ezt adod a piskótához?
Végüé csináltam egy ilyen párolt répás almás keveréket, amit aztán hagymán egy kis almalével megrottyantottam, fini lett vele a husi:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 15:15:59
Mi hol piskótával, hol önmagában, kakaóval megszórt krémként ettük. Fini.
Na, most raktam be a tepsit a sütőbe Toma receptjéhez. Alig két óra múlva már ehetek is:) Addigra jó étvágyam lesz, azt hiszem.
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.22. 15:33:58
"...vegykonyháján ezt ... megteszi, kotyvaszt..." (Madách: Az ember tragédiéja)
A mai menü alapját, azaz fő nyersanyagát a Sparta Praha-Plzen elődöntő, illetve a Skalica-Slovan Bratislava negyeddöntő képezi, ebből tehát veszünk először is fél-fél kilót. (Azaz legalább hét szelvényen ezt variáljuk.) Hogy minden eshetőségre felkészüljünk, az első egyest néhány iksszel, a második kettest szintén néhány iksszel fűszereztük. Több szelvényen vállaltunk egy maréknyi Magnyitogorszk győzelmet Jaroszlavlban, egy csipetnyi Dinamo Moszkva döntetlent Kazanyban, és az egészet nyakon öntöttünk néhány német rájátszás (Wolfsburg, Nürnberg) és NHL alapszakasz meccsel, főleg döntetlenekkel. Az alapelv tehát az volt, hogy a domináns ízt a Prága hazai és a Pozsony idegenbeli győzelme adja meg, eleddig beszélhetünk korrekt szakmunkáról, a sikerélményt, a pikáns ízeket (azaz a nyereményt) pedig néhány orosz, német, illetve amerikai döntetlen hozza majd meg. S ezután az egészet behelyeztük a sütőbe.
Akit érdekel, a többit megtalálja:
kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu/
vagy a honlapon:
kismagyarfocilaz.5mp.eu/web.php?a=kismagyarfocilaz&o=0GnVdEIwhy
De igazából ennyi volt a főzés része.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:08:04
a tiramisupor előtt én is teljesen értetlenül állok:)) kb. mint amikor a boltban láttam zacskós carbonara alapot. akkor elgondolkodtam, hogy mennyivel lehet egyszerűbb a zacskós verzió, mint hogy felvered a tojást, megborsozod, és összekevered a forró kifőtt tésztával, meg egy kis sült szalonnával:)))
az ujjaim teljesen lemerevedtek a metszőollótól. rendbevágtam a borostyánt, a rozmaringfámat, meg a zsályabokrot:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:13:32
...tiszta rozmaringillatú vagyok:)) megéhezek magamtól.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 16:24:06
Ez nem szarvasi, vmi más... Piskótám már van. Időm nincs.
A jövő hét végére tervezett meló (nem én terveztem akkorra) ma este megérkezik, szerdán le kell adni. Nem fér bele, hogy egy desszerttel vacakoljak. Máglyarakás-maradék lesz a megoldás:)
Nagyon fáj a kezem, szétfagytam, és az orkánnak hála, még csak hatvanszázalékos a futórózsa metszése. Így is marad most.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 16:24:20
Imádom, csak nicns a környéken sajna..
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:44:04
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:45:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 16:53:31
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 16:57:44
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:05:31
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:07:44
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:11:00
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:29:04
Múltkor rászóltál Nadinera, hogy szigorúan tartsa be az előírásaidat. Betartotta. Most a sütő vagy az alufólia a hibás. Szerintem meg Neked sokkal nagyobb a tapasztalatod és a tudásod (bocs, Nadine), Nadinenak meg sokkal kevesebb a bátorsága.
Jaj, nem bírok tovább írni. Úgy elképzellek, ahogy ott ülsz és morfondírozol, hogy mi lehet a gond, hogyan lehetne rajta segíteni, mert még visszatér kedves ismerősünk a krumplipüréporhoz...
Olyan jóindulatú sárga termós wuki bontakozik ki a szemeim előtt :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:37:04
Na most, ízre finom lett, de hogy nem ilyennek kell lennie, az tuti. Hagyma helyett egy szép fekete réteg van alul, a szalonna tíz perc alatt nem sült meg a tetején, inkább kiszáradt, szaftja meg egyáltalán nincs. De nem érdekes, én már olyan éhes voltam, hogy így is ízlett!
Fiam, mihez kellene több bátorság?:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:38:03
a sütőre azért gondoltam, mert az enyém is olyan, hogyha pl. csak az alsó sütést választom, hőlégkeverés nélkül, akkor tökmindegy milyen fokozatra állítom, ő full fokozaton süt:) minden sütőnek lehetnek ilyen alűrjei...:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:39:31
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:44:01
a fázisképen látszik milyennek kell lennie a tepsinek mikor kiveszem a sütőböl.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:47:36
Egyébként én úgy szoktam a hasonló recepteket készíteni, hogy nem olajat teszek a tepsibe, hanem kikenem margarinnal, és a szalonnát nem a végén teszem rá, hanem az elején, a végén csak leveszem róla a fóliát, hogy megpiruljon. Úgy nem szokott odaégni semmi. De rendes gyerek voltam, és követtem a receptet. Igaz, én majdnem minden tepsis kajára teszek tejfölt is, talán attól lesz több szaft, nem tudom...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:49:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:56:20
szerintem a sütőd, legalcsonyabb fokozata is legalább 180 fok. inkább vegyél egy felül gázos, alul elektromos sütőt. a vaterán biztos van ilyan, jó áron...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:59:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 18:04:27
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 18:10:57
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 18:31:51
Mármint a mód és az idő.
Megnéztem Pimasz urat a Viasaton, és szent meggyőződésem, hogy minden probléma nélkül lenyúlták a Kés alatt főcímzenéjét.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 19:32:26
Rájöttem, hogy addig voltam bátortalan, amíg nem voltam tisztában azzal, hogy pl. az élesztőnek mi a dolga vagy a tojás mit csinál a tésztában, milyen hatással van a hő a nyersanyagokra. :)
A jelenlegi ebbéli tudásom is csekély még, de most például nagyon izgat az, hogy egy íz mivé változik egy másik íz hozzáadásával. Egy, esetleg semleges vagy nem túl jó ízű valami egy másik párosításával milyen ízharmóniát eredményez. Nagyon sajnálom, hogy ezt nem tanultam sehol. Szívesen elmennék egy szakácstanfolyamra.
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.22. 20:15:08
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 20:34:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 20:59:32
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 23:07:17
@kismagyarfocilaz: Ez így igaz!
Holnap megyek gégészetre. Ha sokáig nem jövök, meghaltam.
Holnapra szép napot, most jó éjt!
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.23. 13:21:39
Jé 2009.03.23. 13:29:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.23. 17:53:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.23. 20:30:37
kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.23. 22:42:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.24. 07:46:05