Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Omlós sertéstarja meleg babsalátával

2009.03.21. 05:00 Bombadil Toma

 

Ez a recept igazából a babsalátáról szól. Már ha nevezhetjük  salátának, habár Váncsa mester szerint minden étel lehet saláta…
Ezt a babételt a „Jamie at home” című műsor egyik részben láttam, és mindenképpen el szerettem volna készíteni. Ő, ha jól emlékszem, grillezett vénuszkagylót készített hozzá. Tulajdonképpen mindegy, mihez társítjuk így a babot, mert szinte mindenféle sült húshoz illik. Nekem sertéstarja volt otthon, így azt sütöttem hozzá.
 
 
Hozzávalók:
 
·        4 db ujjnyi vastag szelet sertéstarja (csontos is lehet)
·        2 sárgarépa
·        3 szál zellerszár
·        1 fej fokhagyma
·        2 hagyma
·        2 ág friss rozmaring
·        3-4 zsályalevél
·        4-5 ág kakukkfű
·        5 dkg vaj vagy ghí
A babsalátához:
·        0,5 kg tarkabab (fagyasztott)
·        1 db krumpli
·        1 db hámozott, egész paradicsom (konzerv, Mutti)
·        1 fej fokhagyma
·        2 babérlevél
·        1-1 ág rozmaring és kakukkfű
·        fél zellerszál
·        1 csokor petrezselyem
·        olívaolaj (extraszűz, jó minőségű)
·        vörösborecet
·        só, bors
 
 
Előkészületek:
 
Ha szárazbabot használok mirelit vagy konzerv helyett, akkor egy nappal előtte beáztatom.
A répát, zellert, hagymát, nagyobb darabokra vágom, az egyik fej fokhagymát keresztben kettévágom.
Egy szál rozmaringból, kakukkfűből, a babérlevelekből és a fél zellerszárból egy fűszercsokrot (bouquet garni), kötök egy kender madzaggal. A krumplit megpucolom, egy nagyobb szem paradicsomot kiveszek a dobozból, és lecsöpögtetem.
 
 
Elkészítés:
 
1. Egy tepsibe beleszórom a feldarabolt zellert, hagymát, répát, fokhagymát, beledobom a rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályaleveleket.
2. Egy serpenyőben felhevítem a vajat/ghít, és hirtelen megpirítom (elősütöm) benne a hússzeleteket. Közben sózom, borsozom.
3. A húsokat a tepsibe teszem, a zöldségágy tetejére, és a serpenyőből a megmaradt vajat rácsurgatom.
4. Alufóliával szorosan lefedem, és 150 fokra előmelegített sütőbe teszem 1,5 órára.
5. A babot egy lábosba szórom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel, beledobom a fokhagymafejet egészben, a paradicsomot, burgonyát és a fűszercsokrot.
6. Közepes fokozaton, lefedve, 40-45 percig főzöm, míg teljesen meg nem puhul (a beáztatott szárazbabot egy órán át).
7. Ezután kidobom belőle a fűszercsokrot, kiszedem egy külön tálba a fokhagymát, a paradicsomot és a krumplit.
8. A babról a főzővíz egy részét leöntöm, hogy csak annyi maradjon alatta, amennyi egyharmadig ellepi.
9. A fokhagymából kinyomkodom a belsejét, majd a krumplival és a paradicsommal együtt egy villával pépesítem.
10. A babot sózom-borsozom, és az alatta léve levet besűrítem a fokhagyma-paradicsom-burgonya péppel. Nem kell az összes pépet beletenni, folyamatosan adagoljuk, és ellenőrizzük a sűrűségét. Az állaga egy híg főzelékre hasonlítson.
11. Két-három evőkanálnyi vörösborecetet és kétszer-háromszor annyi, nagyon jó minőségű extraszűz olívaolajat locsolok rá, aztán megkóstolom, hogy kell-e igazítani az ízeken.
12. A végén hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és elkeverem, majd tálalásig melegen tartva félreteszem, míg a hús elkészül.
13. A megsült húst tálalás előtt tíz percet pihentetem.
 
 
Tálalás, tippek:
 
Egy nagy tányérra kimerek egy adag meleg babsalátát, és a tetejére teszem a húst. A végén meg lehet szórni egy kis apróra vágott petrezselyemmel. Frissen sült fehér kenyeret vagy foccaciát kínálhatunk még mellé.
Mint azt a bevezetőben írtam, ehhez a babsalátához bármilyen sült hús passzol. Legyen az báránylapocka, kacsacomb, sült csirke, sertésoldalas vagy -tarja, mind-mind remekül illik hozzá.
Bár napokig eláll a hűtőben, inkább azt ajánlom, csak frissen elkészítve együk. Úgy az igazi!
A hús finom omlós puhára sült, köszönhetően a hosszú, viszonylag alacsony hőkezelésnek. A bab, puha, krémes, a fűszerektől zamatos, az ecettől pikáns. És a pompás, extra minőségű olívaolaj még jobban kiemeli ezeket az ízeket…
Egy palack olaszrizling ehhez az ételhez is remek választás.
 
Elkészítési idő: 2 óra
Költségek: kb. 425 Ft/adag
Bor: 1310 Ft (csopaki olaszrizling – Vinotéka)

93 komment

Címkék: saláta gasztro recept sertés toma

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 08:48:04

Toma, Apu nagy babfan :D Úgyhogy ezt elkészítem Neki. Meg egy keveset nekünk is :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 08:48:37

Jó reggelt.

Fiam, Te akkorra főzöl, amikor én még cirógatom az ágyban a macskát, és azon gondolkodom, reggelizzek-e. Ha igen, mit:)

Megőrülnék, ha reggel nyolcra már készen kéne lennem az első fogással...

Zuzu, én holnap csinálom meg a tepsis húst, csirkecombból. Majd meséld el, légy szíves, milyen lett a Tiéd.

Toma, Te már megint nagyon galád kaját raktál ide. Nem szolgálja a húsz évvel ezelőtti karcsúságomat:)

maybach 2009.03.21. 10:09:40

Jó reggelt, jó szurkolást!
Meg, ha a szél nem visz el, jó kertészkedést!

spájdernecc 2009.03.21. 10:52:31

@Nadine:
mindenféle bántó él nélkül, de azt a hideg víz sem szolgálja
evvan :)
a bab jó.
a tarja is.
ma füszöltcsülkös babfőzelék lesz nálunk. ecetesen.

Zuzuka 2009.03.21. 11:17:38

imádom a babot! jöhet bármilyen módon elkészítve,
akár hússal is, de csak kis adag:)
@Nadine: elkészült a tepsis husi, én is csirkehússal sütöttem. az íze isteni, a látvány nemkülönben. küldök képet:)

tegnap elmentem nyaralni a Balcsira, de esett a hó, hideg volt a víz, így hazajöttem.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 16:25:00

@spájdernecc: Nehogy azt hidd, hogy én ettől olyan szörnyen boldogtalan vagyok:) Elgurulgatok itt jobbra-balra:)))

@Zuzuka: Megkaptam, válaszoltam is.

Ja igen, megjöttem! Voltam postán, piacon, Intersparban. Lilla egyben, én is, nem öltünk meg senkit!:)))
Viszont ha minden alkalommal ennyi vásárfiát és jutalomfalatkát hozok magamnak, akkor nagyon gyorsan elérem a vágósúlyt.

Toma, vettem apróhalat!!!:)

maybach 2009.03.21. 16:34:13

Jó napot kívánok. El se vitt a szél.
Toma!
A hússal együtt sült zöldségnek mi lett a sorsa?

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 17:27:55

Na, már megint senki nem örül együtt velem? Pedig még máglyarakást is hoztam, biztos, ami biztos.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 17:29:45

Hali!

Nálunk mindjárt kezdődik a buli :)
Vejjelölttől kaptam egy kazal virágot. Addig pipiskedtem, amíg egy puszit is! Szeretem, ha mélyen meghajol előttem :DDD

Legyetek jók vagy "valamilyenek".

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 18:13:03

na itt vagyok, csak soppingoltam:))

@maybach: a zöldségeket most kidobtam. de ha krumplipürét adtam volna a hús mellé, akkor főztem volna velőle egy gravy mártást:) de egyénnként a sárgarépát apróra vágva, hozzá is lehet keverni a babhoz. nem rontja el:))

mormogi, köszi javítottam!:)

@Nadine: az jó!:) én is pont holnapra gondoltam egy kis apróhalat sütni megint...

és most elpakolom a sok cuccot ami asztalon van. bakker megint egy vagyont otthagytam a boltban:((

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 18:17:18

@Bombadil Toma: Én is sokat költöttem, de csak az elmúlt hónapokhoz képest. Viszont kb. húsvétig csak friss zöldséget kell vennem, úgy betáraztam. Hiába, takarékoskodni csak úgy lehet igazán, ha az ember nagyban vásárol, ha lehet, akciósan.

Most pedig megsasolom közelről azt a máglyarakást.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 18:55:24

@Nadine: el sem merem mondani mennyit költöttem, és még csak nem is a húsvéti bevásárlás volt ez...:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 18:57:39

@Bombadil Toma: Én kb. tízezret, de ebben sok minden volt. Húsos szalonna (holnapra), füstölt tarja húsvétra, felvágottak, fejhallgató, sok sajt (fagyasztóba), apró hal, busaszeletek rántani (tudom, Ekkerjoz most a kardjába dől), szezámmag, rizs, joghurtok, tea... nem is sorolom. Szóval elleszek egy darabig:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 19:39:10

@Nadine: én jóval többet mint a háromszorosát, és semilyen húst még nem vettem:)) még el kell mennem siklósra is, hogy bárányhúst vegyek...
mi baja ekkerjoznak a busával? az egy nagyon finom hal.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 19:48:33

@Bombadil Toma: Akkor mit vettél??? Biztos sok bort, meg extra olajakat, igaz? Mondjuk, Te többnyire nem egy személyre főzöl...

Ekkerjoz állandóan szidta a busát, mondván, az a halak közt a "disznó", hogy gusztustalan kifogáskor is, és ha látnám, biztosan nem enném meg. Én meg nagyon szeretem...:) A másik kedvencem az amur, de az sokkal drágább. Anno, ha halászlét főztem, azt is fele-felében főztem busából és pontyból, és rántva is imádom!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 19:55:33

@Nadine: hát ezen gondolkodok én is... még borokat sem vettem, mert akkor megérteném. viszont rengeteg apróságot, amik drágák. pl. olajbogyó, szardella, sajtok, kávé... csak úgy pörögtek az ezresek a pénztárnál, és néztem mint a vettmalac:)) az is igaz, hogy mosószert+öblítőt, mosogatógépbe tablettát, és kutyakaját is vettem, csak ezek, legalább egy tizes:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:03:55

@Bombadil Toma: Az biztos, hogy ezek nem olcsók. Én is kacérkodtam ezzel-azzal, de aztán győzött a józan ész, miszerint nem utoljára vagyok ilyen üzletben, most, hogy már el merek indulni Lillával vásárolni:) Így hát csak apróhalat vettem, meg busát, és nem kagylókonzervet, meg szardellapasztát (utóbbit nem is találtam).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:27:29

Mindenki így elfárad a vezetéstől-shoppingolástól? Alig tudom nyitva tartani a szemem...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 20:31:04

mondjuk az is igaz, hogy ez nem általános, nem mindig veszek ilyesmiket, csak most összejött és többmindenből kifogytam. havi, vagy éves összeségben azért nem költök olyan sokat:) kétszer tartok nagybevesárlást havonta, és a tizest nem sokkal szoktam túllépni...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:33:27

@Bombadil Toma: Különben is, egy felkapott festőművész élvezze is a munkája gyümölcsét!:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 20:34:14

@Nadine: amig nem rutinból, robotpilótával vezetsz, a koncentrációtól nagyon el lehet fáradni. ezért fársztó ködben vezetni pl.

...én sokszor már nem is tudom hogyan érek haza, csak jár az agyam különböző dolgokon vezetés közben, és egyszer csak ott állok a házam előtt:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:37:15

@Bombadil Toma: Hát még ha hozzáveszed, hogy a torkom is mennyire kiszárad a sok beszédtől... "Kettessel megyek be a körforgalomba, most indexelek, hogy kimegyek, nyomom a gázt, hármast váltok, máris négyest, juj, kanyar jön, fékezem az autót, ha csökkentem a sebességet, visszaváltok alacsonyabb fokozatba - ez mér jön a seggembe?!? -, jó, most megint nyomom a gázt, itt nem kell elsőbbséget adni, külön sáv van a felhajtásra..." és így tovább:) Így vezetek én. Én magam vagyok Mónika is, egy személyben.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:38:20

...viszont nem vágok a saját szavamba, hanem megvárom, míg befejezem a mondatot, és csak akkor szólalok meg újra.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 20:39:09

Toma, szerinted mi történik olyankor a blogomon, amikor egy óra alatt 38 új látogatót jelez a készülék? Invázió?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 21:40:23

@Nadine: :DDD ezen most röhögök. megnézném ahogy magadat kommentálva vezetsz:)

38 egy óra alatt nem olyan sok. lehet, hogy valaki kitette a linkedet, és sokan rákattintantottak...

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 21:56:42

Biztos a Gyöngy-házból néztek át... :)))
Sziasztok! Elment az ünneplő had.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 21:59:14

@Bombadil Toma: Fordított szokott lenni az arány. 1 látogató sokat kattint. És szépen el vannak szórva az időben. Ez valami sokkezű kattintógép lehetett:)

Toma, nem akármilyen stílusban adom elő, hidd el. Mónika nagyon röhögött, amikor mondtam neki, hogy azért mert hallgatok, én még beszélek, csak belül. Gondolhatod, hogy most mennyit dumálok, ha még udvariasságból sem kell hallgatnom... Az a baj, hogy mostanában már akkor is folytatom, ha kiszállok:)))

@fiam: És most a romok fölött sírdogálsz?:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:19:51

@Nadine: a gasztroblogomon ma reggel hatkot 115 látogató volt. na, én meg arra lennék kiváncsi, hogy szombat reggel hatkor, ki az a 115 ember aki netezik:)))

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:21:07

@Nadine: A romok fölött Neoex sírdogál, mert tudja, hogy a mosogatás az Ő feladata lesz :)))
Fruzsi nagyon örült a kincsesládikának és a levélnek. Amint eleget tett egyéb kötelezettségeinek (buli buli hátán), jelentkezik Nálad.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:22:34

@Bombadil Toma: Aki még nem feküdt le, de készül és valami szép látvánnyal a retináján szeretne álomba szenderülni :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 22:29:21

@fiam: Jesszus, remélem, nem kötelezted mindenféle hálálkodásra... De most komolyan, ne már...

Toma, nekem meggyőződésem, hogy aki éjfél után kattint a Nadine világára, az mind pornóoldalt remél mögötte:)))

Nálad meg keresik hajnalban, hogy mit főzzenek délre. Igaz, Fiam?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:41:54

@Nadine: Igaz, Nadine :D

Nem köteleztem semmire, magától tetszik Neki az ajándék és, mivel jólnevelt anyjalánya, meg is fogja köszönni :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.21. 22:59:49

@Nadine: Hogy Téged pornóval hoznak kapcsolatba, Tomát főzéssel. Cserélnétek? :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.21. 23:00:12

A választ holnap olvasom el, most felborulok. Jó éjt, szép álmokat!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 08:09:33

Jó reggelt.

@fiam: Annak örülnék, ha a kattintók a dobozok miatt jönnének:)

Zuzuka 2009.03.22. 08:21:15

jóregg!

Boldog Nevenapját annak akit így hívnak: fiam!!!:)

ide pedig egy kis meleget küldjetek, mert fázunk.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 08:34:27

@Zuzuka: Igaz, boldog névnapot! Csak megkevertél teljesen ezzel a tegnapi ünnepléssel:)))

Itt sincs nyár, de gyönyörűen süt a nap. Azt hiszem, ma újabb tüskéket gyűjtök a bőröm alá, a meglévő kétszáz mellé...

Zuzuka 2009.03.22. 08:37:13

mivel? én csak a muffink kevergetem...

Zuzuka 2009.03.22. 08:43:54

muffink = a mi muffinunk rövidítve:)

a Nap itt is világít, de sajna nem melegít, ugyanis -2' van.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 09:05:12

@Zuzuka: Futórózsametszéssel. Nagyon gyorsan fut.

Főznöm kéne, de valamiért lassabban olvad ki a csirkecomb, még pácolni sem tudom. Úgyhogy nagy reggeli, sok létrázás, késői ebéd:) De mindig így megy...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 09:19:30

Nadine, én meg pont azt nem értettem, te hogy jösz ki egy tizesből azokkal, amiket vettél..

Mi, ha veszünk alap dolgokat, felvágottakat, zöldséget, tejterméket, gyümölcsöt, meg a teljesen alap készletfeltöltést, tészta, konzerv, ami elfogyott, akkor egy huszas körül járunk.. Abba monsjuk benne van egy üveg bor, meg valami kis husika..

De ha elmegyünk, és nekiállunk innivalót, meg húst is venni, az sokkal több.. biztos, hogy mondjuk 2 hetente megcsináljuk, de akkor még közben vásárolok..

És ezt 2 hetente megejtjük, és közbe még vásárolok..

Bp ennyivel drágább, mint Érd? O.o


Mondjuk mi is a felvágotton csúszunk el, meg a gyümölcsön így hidegben..
Az nagyon-nagyon-nagyon drága..:(


Szerintem is finom a busa és nem is ronda kifogva..
Vagyis, minden hal groteszk, de hát nem nézegetni kell ket..
De mondjuk nálam a lazac fején a korona..:D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 09:42:41

@nyuszómuszó: Intersparban voltam, a zöldség mint olyan, kimerült egy jégcsapretekben, egy jégsalátában és egy fokhagymában (tartaléknak hoztam). Vettem borjúpárizsit, 3 pár virslit, fél kiló kenyeret, egy kiló apróhalat, 70 dkg busát (akciós volt), egy kg rizst (itt nem 360, hanem 245 Ft), két pohár joghurtot, egy mascarponét (500 Ft körül), egy félkilós trappistát (hűtőbe), és legalább 20-20 dkg edami/nem tudom, milyen sajtot, egy nagy pohár akciós tejfölt (180-ért), egy Bords Eve margarint (akciós, 349-ért), legalább 3x100 db papírzsepit, egy doboz Lipton teát, 80 dkg nyers, füstölt tarját (hagyományos pácolásút), egy csomag szezámmagot - most hirtelen ennyi jut eszembe. A húsos szalonnát a piacon vettem, kb. 500-ért, de ezt már beleszámoltam a tízezerbe.
Hát ügyes vagyok, kérem szépen!:)

Egyébként a pesti piacok/hentesüzletek/zöldségesek tapasztalatai alapján Érd legalább 30%-kal drágább... De nyilván attól függ, hol vásárolsz. Itt kiváltságos helyzetben vannak a zöldségesek, mert úgy gondolkodnak, hogy aki nem termeszt zöldséget a kiskertben, az aranyárban is megveszi tőlük.
Hentesből meg nagyon kevés van a hiper/szupermarketeken kívül.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 09:53:37

És tiramisuport is vettem a biztonság kedvéért...:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 10:03:28

Jó reggelt!

@Zuzuka: @Nadine: Köszönöm szépen!!! :)

@nyuszómuszó: Budapesten minden olcsóbb. Nem beszélve arról, hogy a választék is sokkal gazdagabb. Talán a szolgáltatások némelyike olcsóbb erre, ha van a falunkban szakember.
Itt sem termeszt mindenki zöldséget és nevel állatot, úgyhogy, ahogy Nadine írta, aranyárban mérnek mindent. Egy közepes vagy annál kicsit kisebb karfiolt 1.000 forint alatt nem kapsz meg. Az 54 Ft-os Danone joghurt nálunk 96 Ft stb.
A fizetésekről meg annyit, hogy a szomszéd faluban működő varrodában listát vezetnek a jelentkezőkről, annyian szeretnének ott dolgozni. Havi 30.000 forintért. Nyáron melltartóban varrnak az asszonyok, mert légkondira nem költ a tulaj.
Neoex 28 éves munkaviszonnyal, érettségivel, szakmával 43-45.000 forint között keresett, amíg volt munka.
Én, mint művház igazgató, 21 éves munkaviszonnyal, vezetői pótlékkal kaptam bruttó 136.000 Ft-ot. Túlóra kifizetés természetesen nem volt. Akadt olyan hónap, amikor jóval 400 óra fölött dolgoztam - gyakorlatilag ott éltem.
Azóta a kettőnk jövedelme összesen kevesebb, mint az én akkori fizum.
Biztosan nem mi vagyunk az egyedüliek, akiknek nem annyira felhőtlenek a mindennapjai.
Nem sok mosolygós embert látni errefelé.
Kivéve minket :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 10:20:55

... és még egy nagy üveg csemegeuborkát is vettem!:)

Csak azért soroltam fel mindezt, mert ha ezeket a környékbeli kisboltokban próbáltam volna beszerezni, akkor minimum a dupláját fizettem volna. De legfőképpen egy csomó minden nem is lett volna beszerezhető... A múltkor kiröhögtek egy pékségben, amikor azt mondtam, hogy nekem drága a 180 Ft-os félkilós kenyér. Az Intersparban vagy a Tescóban ugyanez 99 Ft...
És ahogy elnéztem Lilla benzintankmérőkéjét (most nem jut eszembe, mi ennek a rendes neve), hát az én lila autókám valószínűleg levegővel megy, mert a tegnapi többórás csalinkázás ide-oda alig fél milliméterrel mozdította el a mutatót lefelé:)

Úgyhogy végre visszatérhetek erre a "gazdálkodásra": néhány ilyen túra, amiből lehet (és érdemes, mert nem aznap jár le a szavatossága), abból akciós változat, és máris sokkal kevesebbet kell költenem a bevásárlásra. Mondjuk, az is kétségtelen, hogy én nem úgy vásárolok, hogy eldöntöm, mit szeretnék főzni, és beszerzem a hozzávalókat, hanem mindig azt veszem, ami éppen olcsó, aztán hozzáigazítom a menüt. De nem szenvedek tőle cseppet sem, megszoktam:)

Fiam, én nem panaszkodásból mondtam a helyi árakat. Én voltam a legjobban meglepve, amikor évekkel ezelőtt megláttam a Fillér utcai piac (II. kerület) árait. Akkor jöttem rá, micsoda rablás van Érden. Azóta, ha Pesten járok, igyekszem beugrani egy piacra is...

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 10:39:22

Hátigen, értem, meg azt tudom is fiam, amit mondtál, hogy így megy "vidékebbre", mint Érd, csak azt hittem, mivel Érd itt van Bp mellett, meg effektív nagy hely, ezért ott nm nagyon van még ez érezhetően..:(

Nadine! Mi a búbánatos ménkű az a tiramisu por? :D

És mire való?:D Úgy értem, mégis mit helyettesít a tiramisuban, amit nem lehet beletenni? Mert én még nem találkoztam vele, ellenben sokszor eszünk igen finom tiramisut..

Olyan lehet, mint a palacsinta por:D megnéztem, és rá volt írva valami hülye szöveg, hogy ezzel garantáltan leveszed a lábáról amcsaládot, mert csak tejet, vizet, egy csipet sót, egy kis cukrot, és tojást kell beleraknod!!!! tádáááááám:D

Vagyis annyira smucigok voltak, hogy ebbe a 30 dkg-nyi palacsintapor-lisztbe, amit 390FT-ért adtak (a hülyének is megéri, hát nem?:)) még édesítőt sem nyomattak.. talán sütőport, bár én pl azt nem is szoktam rakni bele, hanem szénsavas ásványvizet..

De a muffinporba is CSAAAAAK mindenmást kell bvelekeverni a liszten, sütőporon kívül..:)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 10:41:23

@Nadine: Azért én nem örvendezek...
Persze, az ember alkalmazkodik a körülményekhez és kihozza belőle a legjobbat.
Most, hogy 90%-os kedvezményel utazom (amíg a tanfolyam tart), mi is útra kelünk a városba vásárolni. Mert az utazásra fordított költséget is kell nézni. Mivel busszal közlekedünk, ezért a cipelési kapacitásunk is alacsonyabb, ezért többször kell fordulni - szóval oszt-szoroz az ember.
Aminek nagyon örülök, hogy négy évvel ezelőtt vettünk egy jó nagy hűtőt, négy rekeszes fagyasztóval. Így minden maradék, ami kiolvasztva is ízletes, megy oda. Akciósan vásároljuk mi is a húsokat stb. Két évig fizettük a részletet a hűtő után, de megérte. Sokat lehet spórolni.

Van még néhány praktikám, pl. bűvészkedés. :DDD

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 10:44:30

najó, ma a gonosz lábammal keltem fel..:(

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 10:59:55

Mit lehet enni egy kacsához, ha az ember lánya nem ehet krumplipürét? O.o

És egyáltalán jaj.. :(

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 11:07:48

@nyuszómuszó: Ó, Te szegényke!

Süt a nap és hideg van. Az utca másik oldalán integetnek a margaréták. Ha jól látom, amit látok :)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 11:38:42

Azt biztos nem ennék ahhoz a kacsához..:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 12:20:26

@nyuszómuszó: Ebbe csak és kizárólag tejet kell keverni.

Mivel egy ideje készülök, hogy igazit csináljak, de rendszeresen előfordul, hogy hol ez fogy el, hol az, ezért bebiztosítottam magam:) Másrészt ezt kb. 3 perc elkészíteni (dr. Oetker) Kétszáz Ft körüli összeg, kb. feleannyi, mint a cukrászdai.

Párolt káposztát.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 12:49:46

Na, bepácoltam a húst, most megyek vissza a létrára. Nem hazudtam a tüskékkel, számtalan sebből vérzem...:)

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 15:13:44

Nem értem, nem értem, tényleg:))))

Keverek bele tejet és ilyen krém lesz? Tiramisu ízű krém? Tehát akkor nem lesz benne se piskóta, se mascarpone? vagy épp hogy a mascarponés krémet helyettesíti és akkor ezt adod a piskótához?

Végüé csináltam egy ilyen párolt répás almás keveréket, amit aztán hagymán egy kis almalével megrottyantottam, fini lett vele a husi:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 15:15:59

@nyuszómuszó: Ha akarod, teheted babapiskótára, és várhatsz, amíg beszívja, de ez maga a krém. Nem kell bele mascarpone, tojás stb., szóval, ez amolyan gyors tiramisu.

Mi hol piskótával, hol önmagában, kakaóval megszórt krémként ettük. Fini.

Na, most raktam be a tepsit a sütőbe Toma receptjéhez. Alig két óra múlva már ehetek is:) Addigra jó étvágyam lesz, azt hiszem.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.22. 15:33:58

"Nem adhatok mást, csak mi lényegem:"

"...vegykonyháján ezt ... megteszi, kotyvaszt..." (Madách: Az ember tragédiéja)
A mai menü alapját, azaz fő nyersanyagát a Sparta Praha-Plzen elődöntő, illetve a Skalica-Slovan Bratislava negyeddöntő képezi, ebből tehát veszünk először is fél-fél kilót. (Azaz legalább hét szelvényen ezt variáljuk.) Hogy minden eshetőségre felkészüljünk, az első egyest néhány iksszel, a második kettest szintén néhány iksszel fűszereztük. Több szelvényen vállaltunk egy maréknyi Magnyitogorszk győzelmet Jaroszlavlban, egy csipetnyi Dinamo Moszkva döntetlent Kazanyban, és az egészet nyakon öntöttünk néhány német rájátszás (Wolfsburg, Nürnberg) és NHL alapszakasz meccsel, főleg döntetlenekkel. Az alapelv tehát az volt, hogy a domináns ízt a Prága hazai és a Pozsony idegenbeli győzelme adja meg, eleddig beszélhetünk korrekt szakmunkáról, a sikerélményt, a pikáns ízeket (azaz a nyereményt) pedig néhány orosz, német, illetve amerikai döntetlen hozza majd meg. S ezután az egészet behelyeztük a sütőbe.
Akit érdekel, a többit megtalálja:
kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu/
vagy a honlapon:
kismagyarfocilaz.5mp.eu/web.php?a=kismagyarfocilaz&o=0GnVdEIwhy
De igazából ennyi volt a főzés része.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:08:04

jó reggelt!
a tiramisupor előtt én is teljesen értetlenül állok:)) kb. mint amikor a boltban láttam zacskós carbonara alapot. akkor elgondolkodtam, hogy mennyivel lehet egyszerűbb a zacskós verzió, mint hogy felvered a tojást, megborsozod, és összekevered a forró kifőtt tésztával, meg egy kis sült szalonnával:)))

az ujjaim teljesen lemerevedtek a metszőollótól. rendbevágtam a borostyánt, a rozmaringfámat, meg a zsályabokrot:))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:13:32

nadine, ha van a közeledben lidl, ott vedd meg a mascarponét, és a piskótát, mindekettő olcsóbb, és jóminőségű olasz árú, és fényévekkel jobb mint a szarvasi masc...

...tiszta rozmaringillatú vagyok:)) megéhezek magamtól.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 16:24:06

@Bombadil Toma: Nincs Lidl.

Ez nem szarvasi, vmi más... Piskótám már van. Időm nincs.

A jövő hét végére tervezett meló (nem én terveztem akkorra) ma este megérkezik, szerdán le kell adni. Nem fér bele, hogy egy desszerttel vacakoljak. Máglyarakás-maradék lesz a megoldás:)

Nagyon fáj a kezem, szétfagytam, és az orkánnak hála, még csak hatvanszázalékos a futórózsa metszése. Így is marad most.

nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.03.22. 16:24:20

igenigen, a lidli tökjó ilyen alapanyagdolgokban..:)
Imádom, csak nicns a környéken sajna..

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:44:04

Micsoda szerencse, hogy házi készítésű gesztenyetortát tudtam tegnap enni! :)

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 16:45:28

@kismagyarfocilaz: Azt akartad írni, hogy "Madách: Az ember tragédiétája"? :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 16:53:31

Na, mindjárt kész. Az már tisztán látszik, hogy megint két hétig kell áztatnom a tepsit, pedig takarékon sütöttem, és minden utasítást betartottam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 16:57:44

Most már rettentően éhes vagyok. Pfff.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:05:31

@Nadine: akkor a sütőddel lehet valami. letakartad alufóliával rendesen? mennyi ideig sütötted?

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:07:44

@Nadine: @Bombadil Toma: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:29:04

@Bombadil Toma: Annyira nevetek!
Múltkor rászóltál Nadinera, hogy szigorúan tartsa be az előírásaidat. Betartotta. Most a sütő vagy az alufólia a hibás. Szerintem meg Neked sokkal nagyobb a tapasztalatod és a tudásod (bocs, Nadine), Nadinenak meg sokkal kevesebb a bátorsága.
Jaj, nem bírok tovább írni. Úgy elképzellek, ahogy ott ülsz és morfondírozol, hogy mi lehet a gond, hogyan lehetne rajta segíteni, mert még visszatér kedves ismerősünk a krumplipüréporhoz...
Olyan jóindulatú sárga termós wuki bontakozik ki a szemeim előtt :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:37:04

@Bombadil Toma: Másfél óráig, ahogy írtad a receptben. És nagyon lefóliáztam. A legkisebb lángnál egy picivel volt nagyobbra véve, de éppen hogy, minden tepsis ételt ezen a hőfokon szoktam csinálni.
Na most, ízre finom lett, de hogy nem ilyennek kell lennie, az tuti. Hagyma helyett egy szép fekete réteg van alul, a szalonna tíz perc alatt nem sült meg a tetején, inkább kiszáradt, szaftja meg egyáltalán nincs. De nem érdekes, én már olyan éhes voltam, hogy így is ízlett!

Fiam, mihez kellene több bátorság?:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:38:03

@fiam: :DDD nem gondolhatok másra, mert szerintem a recept annyira részletes (és jó), hogy semmi gigszer nem jöhet közbe.
a sütőre azért gondoltam, mert az enyém is olyan, hogyha pl. csak az alsó sütést választom, hőlégkeverés nélkül, akkor tökmindegy milyen fokozatra állítom, ő full fokozaton süt:) minden sütőnek lehetnek ilyen alűrjei...:))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:39:31

@Bombadil Toma: Itt nincsenek ilyen választási lehetőségek. 1314 éves Karancs gáztűzhely.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:44:01

@Nadine: akkor egészen biztos a sütőddel lehet a baj. a 160 fok amit írtam, gázsütőknél, általában 4-es fokozat. ezen a hőfokon, a hagymának a szaftjában inkább fő a cucc, mint sül. az általános sütési fokozat a 180-200 fok, ennél lényegesen alacsonyabb fokozat kell. kár, hogy nem tudtam hogy neked gázsütőd van...
a fázisképen látszik milyennek kell lennie a tepsinek mikor kiveszem a sütőböl.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:47:36

@Bombadil Toma: Nem tudom, mit jelent a négyes fokozat. Ha ilyen sokáig kell valamit sütni, mindig kis lángon csinálom.

Egyébként én úgy szoktam a hasonló recepteket készíteni, hogy nem olajat teszek a tepsibe, hanem kikenem margarinnal, és a szalonnát nem a végén teszem rá, hanem az elején, a végén csak leveszem róla a fóliát, hogy megpiruljon. Úgy nem szokott odaégni semmi. De rendes gyerek voltam, és követtem a receptet. Igaz, én majdnem minden tepsis kajára teszek tejfölt is, talán attól lesz több szaft, nem tudom...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 17:49:59

Most az is eszembe jutott, hogy szerintem még az életben nem készítettem olyan kaját, amit ilyen hosszan kéne sütni. Még hideg sütőben indítva is úgy szoktam rakott kajákat készíteni, hogy sütöm kb. 40-50 percig, akkor leveszem a tetejét, és még 10-15 perc.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 17:56:20

@Nadine: akkor azt mondom, amig nem veszel egy normális sütőt, ínkább ne próbálkozz a receptjeimmel:DDD
szerintem a sütőd, legalcsonyabb fokozata is legalább 180 fok. inkább vegyél egy felül gázos, alul elektromos sütőt. a vaterán biztos van ilyan, jó áron...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 18:04:27

És már megint nagyon-nagyon elfáradtam...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.03.22. 18:10:57

@Nadine: ha legközelebb mégis el akarod készíteni, azt javaslom, a krumplit főzd elő öt-hat percig, a csirkecombot egy serpenyőben süsd körbe hirtelen, minden mást csinálj a recept szerint, de csak 40-45 percig süsd.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 18:31:51

@Bombadil Toma: Igen, ez jobban hasonlít azokra a receptekre, amiket én szoktam csinálni...

Mármint a mód és az idő.

Megnéztem Pimasz urat a Viasaton, és szent meggyőződésem, hogy minden probléma nélkül lenyúlták a Kés alatt főcímzenéjét.

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 19:32:26

@Nadine: Bátorság ahhoz kell, hogy a meglévő eszközeidhez alkalmazd Toma receptjeit.

Rájöttem, hogy addig voltam bátortalan, amíg nem voltam tisztában azzal, hogy pl. az élesztőnek mi a dolga vagy a tojás mit csinál a tésztában, milyen hatással van a hő a nyersanyagokra. :)
A jelenlegi ebbéli tudásom is csekély még, de most például nagyon izgat az, hogy egy íz mivé változik egy másik íz hozzáadásával. Egy, esetleg semleges vagy nem túl jó ízű valami egy másik párosításával milyen ízharmóniát eredményez. Nagyon sajnálom, hogy ezt nem tanultam sehol. Szívesen elmennék egy szakácstanfolyamra.

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.22. 20:15:08

@fiam: Az utolsó mondatra szeretnék bólintani. Annyi kiegészítéssel, hogy rendkívüli lelkesedés és szeretet kell bármelyik fogás elkészítéséhez. (Ezen a blogon ez mondjuk látszik is.) A feleségem nem sértődött meg, pontosabban először megsértődött, de aztán lenyugodott, mert elég érthetően magyaráztam el neki, hogy látszik, hogy utálja a cigánypecsenyét, így aztán az nem is sikerülhet neki. Pozitív példaként felmutattam neki azokat a kajákat, amikhez van ihlete, és azok igenis sikerülnek. Nagy bánatom, hogy a pacalhoz speciel nincs ihlete. Én nem sok mindent tudok csinálni, sőt, inkább csak főzni, a sütéshez egyszerűen botfülem van, de ha lelkesedem, akkor sikerül a dolog. (Kivéve, mikor nem.)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 20:34:07

@fiam: Nem bátorság, inkább naiv bizalom. Abból többnyire korlátlan készleteim vannak:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.22. 20:59:32

Egyszerűen leállt az agyam. Kikapcsolok, és őrületes erőfeszítések árán megpróbálok legalább tízig ébren maradni. Elvére nem vagyok már napközis... Jó éjt, szép álmokat!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.22. 23:07:17

Az én agyam már rég leállt, Nadine...

@kismagyarfocilaz: Ez így igaz!

Holnap megyek gégészetre. Ha sokáig nem jövök, meghaltam.
Holnapra szép napot, most jó éjt!

2009.03.23. 13:29:05

@kismagyarfocilaz: már a tandoori csirkénél vagyunk!!!

fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.03.23. 17:53:02

@kismagyarfocilaz: Én itthon vagyok már egy ideje. Ha a többieket (is) keresed, gyere át a "Tandori csirkéhez", ahogy Jé javasolta :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.23. 20:30:37

@fiam: Fiam, Te vagy a sokadik, aki próbálja kismagyarfocit átterelgetni. Nem hajlandó, úgy tűnik:)))

kismagyarfocilaz · http://kismagyarfocilaz-tippmixsiramok.blog.hu 2009.03.23. 22:42:58

@Nadine: Azért ide írtam, mert aggódtam, hogy megjött-e a gégészetről.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.03.24. 07:46:05

@kismagyarfocilaz: Focika, a tandori csirkénél is aggódhattál volna, szemtől szembe:)))
süti beállítások módosítása