Kaptam egy kis darált bárányhúst és fel kellett használnom, mert nem akartam lefagyasztani. Ahhoz kevés volt, hogy egy jó adag kebabot vagy ilyesmit készítsek belőle. Törtem a fejem, mi legyen vele, aztán a tévében Gordon Ramsay éppen shepherd's pie-t (pásztorpitét) készített valamelyik műsorában. Így nem kellett tovább gondolkodnom a bárányhús sorsán...
Hozzávalók (2 személyre):
. 30 dkg darált bárányhús (lapocka v. comb)
. 1 közepes fej hagyma (kb. 10 dkg)
. 1 közepes sárgarépa (kb. 10 dkg)
. 2-3 gerezd fokhagyma
. 2 ek. sűrített paradicsom
. 2 tk. worchestershire-szósz
. 1 tk. felaprított friss kakukkfű
. 2 tk. felaprított friss rozmaring
. 1,5 dl száraz vörösbor
. 2 dl alaplé
. 60-70 dkg burgonya
. 2 tojás sárgája
. 7 dkg parmezán (vagy Gruyére sajt)
. olívaolaj
. só, bors
Előkészületek:
A hagymát és a répát a reszelő nagyobbik lyukán lereszelem, a fokhagymát finomra reszelem.
A zöldfűszereket felaprítom, a parmezánt lereszelem.
A burgonyát megpucolom, felkockázom, és sós vízben felteszem főni.
Elkészítés:
1. Egy nagyobb serpenyőben (vagy wokban) olívaolajat hevítek és beledobom a darált bárányhúst. Fehéredésig pirítom.
2. Hozzáadom a lereszelt hagymát, répát és fokhagymát, majd sózom borsozom. Tovább pirítom.
Meglocsolom a worchestershire-szósszal a serpenyő közepén félrehúzom a húst, és megpirítom a sűrített paradicsomot, majd elkeverem.
3. Felöntöm a borral, hozzáadom a zöldfűszereket és addig forralom, míg az összes bor el nem fő.
4. Ezután aláöntöm az alaplevet, és azt is elfőzöm belőle, kb. 6-8 perc alatt.
5. Egy akkora „jénaiba” töltöm a bárányragut, hogy félig megtöltse az edényt.
A közben megfőtt burgonyát még forrón összetöröm, sózom, borsozom, beleütök két tojássárgáját, hozzáadom a parmezán felét, majd alaposan elkeverem.
6. A krumplipürét a ragu tetejére halmozom egyenletes vastagságban – én úgy szeretem, ha fele-fele a hús/krumpli aránya, de ízlés szerint lehet változtatni –, a tetejét megszórom a parmezán maradékával, majd egy villával kissé összeborzolom a krumpli- és sajtréteget.
7. Az edényt a 190-200 fokra (hőlégkeverés) melegített sütőbe teszem 18-22 percre. Addig sütöm, míg a krumpli kissé megemelkedik, mint egy szuflé és a sajt aranybarnára pirul a tetején.
A sütőből kivéve, egy kicsit hagyjuk pihenni, mielőtt tálaljuk.
Frissen elkészítve az igazi, de jól letakarva egy-két napig eláll a hűtőben. Sütőben, lefedve újramelegíthető.
Nemcsak bárányhúsból készíthetjük el, hanem darált sertés- vagy marhahúsból is (cottage pie).
Remek, ízletes-fűszeres bárányragu, a finom krémes krumplipürével a tetején, friss ropogósra pirult parmezánréteggel... mit is mondhatnék? Talán röviden fogalmazva, Gordon Ramsay szavaival, „this is fucking delicious!”.
Egy palack Sangiovese Di Romagnát bontottam fel hozzá, és a főzéshez is ezt használtam.
Elkészítési idő: 50 perc
Költségek: kb. 870 Ft./adag
Bor: 1190 Ft.
A szokásos fázisfotók helyett most inkább nézzük magától a mestertől az elkészítés lépéseit.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 08:20:54
Jé 2009.10.02. 08:22:23
hm... hát ez éhgyomorra elég durva kaja.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 08:43:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 08:56:37
Jé 2009.10.02. 09:13:45
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 09:20:38
maybach 2009.10.02. 10:29:59
Ez nagyon jól néz ki.
Jé 2009.10.02. 13:55:45
maybach 2009.10.02. 14:15:25
Viszont legalább péntek délután van.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.02. 14:22:39
@Nadine: tudtam, hogy neked tetszeni fog, mert a szent krumplika szerepel benne:)) a kedvedért még a parmezán mellé a gruyéret is odaírtam alternatívaként:))
ha saját kútfőből készítettem volna, én is a hagyma pirításával kezdtem volna (magyaros beidegződés), de most követni akartam dordon receptjét... a videó alapján készítettem el. nem volt rossz döntés:)))
én interneten intézek minden átutalást így nem kell állandóan bejárnom a postára..
Jé 2009.10.02. 14:25:20
azon gondolkodom, hogy én ezt lehet, hogy megcsinálom a hétvégén.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 14:47:01
@Bombadil Toma: Történetesen ezeket az utalásokat csoportos megbízással szoktam fizetni, de már nem futotta mindegyikre a számlán található pénzből. Ezért kellett mennem, másrészt meg azért, mert interneten nem tudom felvenni a fizumat!:)
Toma, nem fogsz örülni neki, de én ezt megcsinálom darált pulykából (tegnap véletlenül pont azt hoztam), bor nélkül (mert az nincs), és össze-vissza sajtokkal, mert azok vannak itthon. De ígérem, nem trappistát teszek rá, jó?
És ha ezt "dordon" ennyi idő alatt megcsinálja, akkor ő vagy Rodolfó reinkarnációja, vagy minimum négy keze van. Nyavalyás szemfényvesztő!
Hogy, hogy nem, éppen lomtalanítás van Érd egyes részein, és beugrott Lillába két kis megunt, amúgy teljesen ép virágláda. Aztán meg az ALDI-ban megtámadott két csomag hihetetlenül akciós virághagyma, úgyhogy kb. 30 db különleges nárcisz, és legalább 20 db telt virágú, korai tulipán tukmálta rám magát. Pedig már hányszor megfogadtam, hogy TÖBB VIRÁGOT NEM, NEM ÉS NEM VESZEK!
Jé 2009.10.02. 14:49:27
Egyébként a virággal én is így vagyok.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 14:54:54
Hoztam továbbá akciós (lefordítom: otthagyhatatlan) csomagolópapírt, gyerekmintásat, mert az még nem volt itthon abban a kb. 5 km hosszúságban, amekkora készleteket tárolok. Hoztam fémdobozos jutalomfalatot Stefinek, hadd örüljön, hogy kaptunk fizetést, nem akciós, de látványosan hosszú csokit (sok kisebb csokiból áll, így gazdaságos is), csemege uborkát, mert az enyém nem sikerült, akciós celluxot, mert abból mindig kifogyok a csomagküldésnél, szóval, csupa-csupa nélkülözhetetlen dolgot. De ilyenkor legalább érzem egy kicsit, hogy élek:)
Jé 2009.10.02. 15:06:15
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 15:17:32
És ha tudnád, mi mindent tettem vissza, hogy még ráérek, nem kell azonnal adventi gyertyát is venni:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 16:14:32
Zuzuka 2009.10.02. 16:34:17
ez marha jól néz ki, beindult a nyálom:)
Toma, a tiéd szebb lett, mint Gordoné! tényleg.
nincs 4 keze, megfigyeltem, de olyan tempóban dolgozik, amit a tv-ben is látunk mostanában. minden éttermi konyhán ilyen őrületes hajtás van?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 17:10:15
"nyálom" :DDD
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.10.02. 17:11:21
Viszont kötekednék is egy kicsit..
Van neki magyar neve, engem kicsit zavar, hogy így lett kiírva (látom, hogy ott van magyarul is zárójelben).
Én elég multikulti vagyok, de szeretem az anyanyelvemen nevezni azt, aminek van értelmes neve.
Ez csak ilyen morfondírozás volt, természetesen, aki írj a posztot, az bizony címet is adhat; írnék én, adhatnék szép magyar címeket..:P
Zuzuka 2009.10.02. 18:39:56
a patak belső támfalán helyes táblák vannak, az egyiken egy nyuszi puskával a kezében. a szöveg: no de ki ijed meg egy fegyveres nyúltól?:)
Pálcika 2009.10.02. 19:26:44
juj de szeretnék ilyet enni!!!!!!!!!!!!most:)))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 19:35:55
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.10.02. 19:55:05
Én 2:1hez fogom csinálni a husi javára..
Pálcika 2009.10.02. 19:56:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 20:06:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 20:28:01
Jé 2009.10.02. 20:45:09
Pálcika 2009.10.02. 20:55:38
de azért csak ért ma is szomorúság hiszen(Toma légyszíves nyisd ki a füled:))eltűnt a SZIVÁRVÁNYOS:((((((
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.02. 20:56:35
@nyuszómuszó: nincs neki magyar neve. le lehet fordítani, de minek. a hamburgert vagy a fish and chipset sem fordítjuk le fasírtos zsemlére vagy hal és krumplira. szerintem a Sheperd's pie név jobban beépült a "köztudatba" mint a pásztorpite. az eredeti nevén többen be tudják azonosítani, miről is van szó...:))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 21:08:31
@Bombadil Toma: Az van itthon. Én időnként veszek, mert sovány, és nekem bevált egy csomó kajába. Jó, fűszerezem, mint állat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 21:16:21
kepzeldel.blog.hu/2009/10/02/foundling
Toma, Rád is vonatkozik a kérdés...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.02. 21:53:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 08:17:52
Egyetlen valódi problémám van ezzel a recepttel, hogy igen gazdagon elkészített krumplileves van itthon. A kettő együtt meg már nekem is sok:) Lehet, hogy elnapolom kicsikét.
És talán ma még kutyakaját is tudok venni.
Zuzuka 2009.10.03. 08:24:13
@Nadine: holnap is finom lesz ez, nem kell kapkodni.
megyek melózni... ma is... semmi szabad-szombat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 08:52:06
Zuzuka 2009.10.03. 12:46:19
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 13:31:16
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.03. 14:40:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 15:04:22
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.03. 15:21:20
Ja, és úgy tűnik nagyon szervezem a novemberi felolvasóestet. Én teát, kávét szolgálnék fel a vendégeknek. Fruzsi szódát... :DDD
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.03. 15:22:40
www.nagymanyokipaletta.hu/node/478
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.03. 15:50:56
Este lehet, hogy leszek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 16:02:18
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.10.03. 19:28:18
nincs igazad, én kb ugyanezt az ételt (ok, valószínűleg pl W. szósz és parmezán nélkül) ettem Észak-Erdélyben, vagy 10 éve már, kétlem, hogy a Ramsey-től/angoloktól tanulták. És ott is az volt a neve, hogy pásztorpite..
Ami, ha belegondolsz, logikus, az angoloknál ez ír kajaként fut, mert mezőgazdasági ország és volt krumpli, meg bárány, és nálunk is ugyanez ahelyzet. És gondolom, készítik még pár mezőgazdasági prszágban, és nyilván a pásztorok csinálták, szóval akár minden helyen lehet ugyanez a neve..
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.10.03. 19:29:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 20:02:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.03. 21:00:43
Zuzuka 2009.10.04. 07:35:27
itt a legfrissebb korán ébredő és kávézó.
szikrázó napsütés:) 8'C a teraszon:(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.04. 08:21:36
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.04. 13:03:01
maybach 2009.10.04. 13:06:23
Itt is süt végre a Nap.
És a szüretet is befejeztük.
Erre a hétvégére.
Az újbor meg úgy pezseg, mint a pezsgő.
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.10.04. 15:01:17
Ez a konstans alváshiány eléggé gyilkos dolog..
Itt egész jó idő van, 23 fok..
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.04. 15:29:30
Itt fogalmam sincs, hány fok van.
Viszont.
Tegnap meglepetésszerű letámadás keretében, úgy hat óra táján megérkezett egy autónyi váratlan, távoli rokon. Ebből egy darab éjszakára is maradt. Ő pesti és nem szokott a ridegtartáshoz. n még patchwork-ös takaróval takarózom, igaz, kettővel már és hálóinget is húzok (pamut, hogy Barbamama alkatomra mindig jó legyen), ám még nyitott ablak mellett szundizok, helybefalu lakosságának legnagyobb örömére, ugyanis az ablakunk még nekem is vállmagasságban van az utcafront felé vagyis bárki deréktól behajolhatna, ha nem lenne ott az ablakok szűzhártyája, a szúnyogháló.
Nos, Zsuzsikám kapott hálóinget, rá pulcsit. A legmelegebb, flanell ágyneműhuzatot tettem a paplanra és Neoex begyújtott. Nekem takaró sem kellett.
Ez a helyzet. Nem tudom, érdekelt-e valakit, de megörökítettem az utókornak. Gondolom az utókort sem fogja érdekelni... :D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.04. 17:34:58
Én meg úgy tűnik, vérszemet kaptam, mert ma meg túrós-barackos pitét sütöttem. Még nem tudom, milyen, odalent hűl. Szerintem télre elérem a száz kilót, és akkor mégsem kell olyan nagyon fűtenem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.04. 18:01:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.04. 20:55:16
@Nadine: Á, a száz kiló nem is olyan melegítő, mint gondolnád. Én csak tudom... :(
A pitédet megkóstolnám!
Ma sikerült egy csokimáz tetejű tortát rittyentenem, amiről lecsorgott a csokimáz. Még jó, hogy jó nagy tálcára tettem, kiskanállal frankón lehetett kanalazni.
Zuzuka 2009.10.05. 09:18:35
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 09:21:50
Hogy szuperál a szütyő?
Zuzuka 2009.10.05. 09:36:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.05. 12:55:30
Nagyon jól esett a lelkemnek, hogy használható, igazán örülök!!! Nagy szeretettel készítettem (pirulós szmájli).
alibabaesanegyvenhattyu · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.06. 12:01:27
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.06. 12:15:05
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.06. 12:26:23
egy kis lélegzethez jutottam, elkészültem az első hat képpel, most várom, hogy döntsenek az új témákról. elküldtem megint pár képet nekik, hogy válogassanak.
ha valaki kiváncsi, ezeket csináltam:
picasaweb.google.com/artlobo/MegrendelesekAkv?authkey=Gv1sRgCJjNp6a-vNjkEw&feat=directlink
@alibabaesanegyvenhattyu: 50 perc alatt az egész megvan, előkészületekkel együtt. nekem legalább is ennyi kellett:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.06. 12:31:03
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.06. 12:33:05
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.06. 12:58:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.06. 13:00:18
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2009.10.06. 13:18:53
Bővebben kifejtve: ha lenne pénzem, felvásárolnám a képeidet.
A másik lehetőség, hogy odaajándékozod nekem. Az összeset :)
Pláne azokat, amiket kreatívan festesz :DDD
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.06. 14:12:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2009.10.06. 14:37:08