.jpg)
Ázsiai típusú ételeket nem csak wokban készíthetünk, akrobatikus mozdulatokkal dobva-rázva, hanem hagyományos, minden konyhában megtalálható eszközökkel is elkészíthetjük a kínai konyhára jellemző édes, mázas húsokat és finom párolt zöldségeket.
Nekem ezek nagy kedvenceim, gyakran készítek hasonló húsokat. Nagyon ízletesek, könnyen elkészíthetőek és jól variálhatóak. Az alap édes-sós kombinációt tetszés szerint egészíthetjük ki csípőssel vagy savanyú ízekkel vagy erősíthetünk rá bármelyik alapízre, éppen milyen kedvünk van. Most az alap ízesítést használtam, nem tettem hozzá semmi furfangot...
Hozzávalók:
. 2 kisebb sertésszűz (25 dkg./db)
. 2 csésze almalé (0,5 l.)
. 1 ek. thai halszósz
. 3 ek. sötét, indonéz v. kínai szójaszósz
. 2-3 ek. barnacukor
. 2-3 gerezd fokhagyma
. egy citrom v. lime
. egy hüvelykujjnyi darab friss gyömbér
. egy karalábé
. 3-4 sárgarépa
. egy csomag újhagyma
. 2 petrezselyemgyökér
. egy kápia v. kaliforniai paprika
. világos v. japán szójaszósz
. rizsbor (helyette lehet száraz sherry)
. szezámolaj
Előkészületek:
A zöldségeket vékony hasábokra vágom (kb. fele olyan vastagra mint egy hasábburgonya), mindegyik félét akkorára, hogy nagyjából egyszerre puhuljanak meg.
A paprikát csíkokra vágom, az újhagyma fehér részét 4-5 centis darabokra vágom, a zöldjét pedig apróra.
Bekeverem a máz alapját: Egy keverőtálba öntöm az almalét, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadom a szójaszószt és halszószt, ráreszelem a citrom héját majd belefacsarom a levét is, megcukrozom, és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne.
Húst szépen megformázom, lehártyázom és minden felesleges részt, zsírt lenyesegetek.
Elkészítése:
1. Először a zöldséget készítem el: Előveszek négy sütőpapírt, négybe hajtom, majd azt a sarkát megfogva ami a lap közepe, egy tölcsérformára tekerem, levágom a tetejét (lásd, a képen!), így egy kört kapok mikor kihajtogatom.
2. A zöldségeket négyfelé osztom, mindegyik papír felére teszek egy-egy adagot, sózom, borsozom, meglocsolom egy kiskanálnyi világos szójaszósszal, rizsborral és mogyoróolajjal.
3. A papír másik felét ráhajtom, a széleit összefogva behajtogatom körbe-körbe, hogy mindenhol jól záródjon. Egy tepsire csúsztatom a papírtasakokat, és a 170 fokra (hőlégkeverés) előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
4. Közben egy serpenyőbe öntöm az almaleves szószt és kb. 15 percig forralom, míg szirupossá válik, nagyjából felére be nem forr.
5. Beleteszem a húsokat és a szószban főzöm/sütöm, 5 percenként megfordítva, közben folyamatosan locsolgatva a tetejét a forró mártással, 15-18 percig (a hús vastagságától függően), míg a hús át nem sül, de belül még szaftos lédús marad.
6. A húst a mártásban hagyva tálalásig félreteszem 5 percre.
7. A közben elkészült zöldségeket kiveszem a sütőből, a „boríték” tetejét kissé széttépem, a zöldségeket meglocsolom pár csepp szezámolajjal és meghintem egy kevés apróra vágott újhagyma-zöldjével és tálalásig, a még meleg sütőbe visszateszem, hogy melegen tartsam.

Tálaláskor, a húst ferdén felszeletelem kb. centi vastagon, tányérra helyezem kissé széthúzva a szeleteket, és meglocsolom a sűrű mázzal. Mellépárolt rizst és zöldséget szedek, díszítésként megszórom kevés újhagyma-zölddel.
Tipp! Ezt az ételt elkészíthetjük borjúszűzből is nem csak sertésből.
Almalevet készítsük el saját magunk, gyümölcscentrifugával, de ha nincs rá lehetőségünk, mindenképpen jó minőségű 100%-os bio-almalevet vegyünk.
Almalé helyett a recept működik frissen facsart narancs, vagy ananászlével is.
A párolt zöldséget bármilyen zöldségből elkészíthetjük, amit otthon találunk, illetve használjunk mindig szezonális alapanyagokat. A lényeg, hogy legalább négyféle legyen benne, és sárgarépa meg az újhagyma alap.
Mint általában az ázsiai ételek, ez is egy ízbomba. A puha szaftos hús, a kívülről rákaramellizálódott mázzal, meglocsolva az édes-fűszeres szósszal, igazán különleges ízélmény. Ehhez jön még a szezámolajtól enyhén diós és füstös zamatú finom zöldség és pompás főtt illatos bashmati rizs.
Édes, angol alma cidert ajánlok hozzá.
Elkészítési idő: egy óra
Költségek: kb. 400 Ft./adag
Cider: kb. 450 Ft./ü.
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.01.20. 08:34:35
Nekem biztosan bejönne - naponta kínait eszem, csak a hétvége kivétel, néha az se...
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.01.20. 08:50:11
Na, én mentem...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 09:25:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 09:44:29
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.01.20. 10:04:23
Halvány Görény 2011.01.20. 10:44:58
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 12:45:20
Leszel szíves megosztani velünk, hogy mi a szösz az a dimszum...
@hzizi: Annyira jó formába kerültem a hóeséstől, hogy simán azt olvastam, "az előbb huhogott a hó". Ezen elgondolkodtam egy cseppet, mert én nem hallottam semmit.
Halvány Görény 2011.01.20. 13:13:15
nem gondolod, hogy olyan helyen ahol Toma látja, kajáról fogok beszélni? Az ember nem kezdi el a bástya mozgását magyarázni egy Kaszparovnak! :) majd ő elmondja mi a dim sum :)
2011.01.20. 13:40:49
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 13:56:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 14:12:31
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.01.20. 14:20:58
hát igen a kínai kaják főzéséhez sok olyan cucc kell ami nincs egy átlagos háztartásban, de ha valaki rendszeresen szeretne kínait főzni, érdemes beszerezni ezeket, mert hónapokig/évekig elállnak nem kell kidobni, ha nem hetente készít az ember ázsiai ételt...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 14:45:58
Halvány Görény 2011.01.20. 14:49:23
a dimszum az ilyen kisebb falatok, többnyire valami tésztafélében megsütött vagy éppen gőzölt húsfélék vagy halfélék vagy rákfélék vagy zöldségfélék, de ezt nehéz elmondani, nem mindet szeretem, de amit igen, azt nagyon. Kínai kaják főzéséhez való cuccokat olyan szempontból érdemes beszerezni (legalábbis nekem), ha mondjuk van egy norvég barátnőd/barátod, aki egyszercsak meglátogat és elbüszkélkedsz a konyháddal, igen, szoktál főzni, igen ilyesmiket is, nézd csak ezeket a szép színes tasakokat, igen szoktam ezeket használni, na majd ha egyszer lesz idő megmutatom, most viszont induljunk akkor az étterembe. :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 14:52:09
És miért pont norvég? Azok úgysem értenek hozzá?
Halvány Görény 2011.01.20. 14:54:37
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 15:09:30
A mi kapcsolatunkban hárman vagyunk. Neoex, én és a Vírus. Közülünk egy potens, mi több, omnipotens. Már nemcsak az emésztőrendszeremre hat, hanem a hörgőimre is. Hörögve említem a nevét, ahányszor összeszorul a gyomrom, ha megérzem jelenlétét. Bennem van, mélyen, egészen.
Most már van halvány fogalmam, hogy a Júlia, Romana, Mifene regények erotikus jeleneteit mi ihlette. Átnyergelek csöpögősbe (nem is nagyon kell...), hátha az jobban fizet.
@Bombadil Toma: Ez jó, blogodon már gusztálgattam :)
@Nadine: Nagyon ügyes vagy!
@Halvány Görény: Nagyon okos vagy!
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 15:10:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 15:13:03
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 15:19:02
Halvány Görény 2011.01.20. 15:24:05
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 15:30:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 15:35:39
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 15:41:18
Zuzuka 2011.01.20. 20:22:04
itthon volt kiszuzu egy teljes napig, madarat lehet velem fogatni:)very nice! very nice!
@Halvány Görény: ártatlan vagyok, a foghelyfájás nem fertőző - asszem. csúnya ez a vírus, vigyázzatok magatokra! nem röstelltem maszkot venni a patikában, és nem félek használni.:)
@Bombadil Toma: nagyon csípem az ázsiai konyhát, ez is finom lehet! igazad van, a tavaly hozott fűszerek és szószok még mindig tartanak, pedig használom őket. bár már lehet, hogy lejárt a szavatosságuk, de nem izgat, mert nem tudok vietül:)
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 20:35:22
Majd holnap ünnepelünk Téged, jó?
Zuzuka 2011.01.20. 20:43:53
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.20. 20:58:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.20. 21:06:04
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 08:24:30
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.01.21. 08:28:48
Szurok szurok a csörtéhez!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 08:35:36
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 08:46:08
Ennél szebb nem is kell jó ideig, @Mormogi Papa: :)))
@Nadine: Valami volt tegnap a blogmotorral vagy mivel, mert írtam párszor, elküldtem, nem jelent meg...
Ajvé! Micsoda jó hírek! Örülök. A lapzártás elmebaj pedig kötelező tartozéka a szakmának. Imádtam. Persze főszerkesztő sosem voltam, de nekik könnyű... :DDD
Most lépek dokinénihez. Szerintem jobban vagyok. Meglátjuk, ő mit mond.
Zuzuka 2011.01.21. 08:53:17
rögtön kezdődik a hétvége, hurrááááá!:)
addig kávézzunk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 09:40:08
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 10:28:39
BOLDOG ZUZU-NAPOT!
ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG NÉVNAPOD ALKALMÁBÓL!
www.youtube.com/watch?v=bzSzhHmhiOY&translated=1
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 10:31:01
NAGYON BOLDOG ZUZU-NAPOT4 ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG NEVED NAPJA ALKALMÁBÓL!
www.youtube.com/watch?v=bzSzhHmhiOY&translated=1
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 10:31:56
Zuzuka 2011.01.21. 10:55:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 11:27:54
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 15:24:40
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 15:48:46
Valami vegyi anyaggal öntsd le őket, mondjuk újrahasznosított hamburgerrel... :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 18:14:38
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 18:44:44
Viszont képben vagyok hulladékügyben, ha valaki esetleg érdeklődne a téma iránt. Sőt, három éve tőlünk hat méterre van egy szelektív hulladékgyűjtő sziget hulladékgyűjtő és (még) szemét nélkül :)
Szép téma, élvezni fogod :)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 18:51:50
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 19:23:55
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 19:53:00
ezen a blogon vagy ebben a blogban (olvashatsz erről vagy arról)
Köszi.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.21. 20:06:45
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.21. 20:10:51
Halvány Görény 2011.01.21. 23:28:20
zuzuka, boldog névnapot most már így utólag is.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.22. 01:07:17
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.22. 08:41:02
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.22. 10:39:31
@Nadine: Fél ötig dolgoztam a beszámolómon.
De már fő a vaddisznóból készülő húsoscsont-leves :)
Zuzuka 2011.01.22. 12:36:30
@Halvány Görény: köszönöm, még folyamatban van pár napig... hétig...:)
kérek finom vaddisznólevest.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.22. 15:09:44
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.22. 15:34:52
A két hónapos munkámról és tapasztalatomról kellett megírnom, hogy tündériek a gyerekek és a főnökeim nem csalódtak bennem, pedagógusnak is remek vagyok :)
A vaddisznó meg csak úgy fődögélt és egyszercsak húslevessé változtatta vizet, ha már borrá nem tudta, annak foglalt a licence... :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.22. 16:43:35
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.22. 17:13:12
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.22. 18:24:22
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.22. 18:43:21
Még hány hét van hátra?
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.22. 18:55:45
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.22. 19:01:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.22. 19:24:23
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.23. 16:33:51
Itt most minden szürke. Lehet, hogy már esteledik?
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.23. 20:18:18
Most már minden tehén fekete. Beesteledett.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.23. 20:21:02
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.23. 20:38:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.23. 21:07:38
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.23. 21:16:34
Jó éjt!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.24. 08:07:27
maybach 2011.01.24. 08:50:43
Errefelé is hideg van és hóval riogatnak. Nem kéne.
Halvány Görény 2011.01.24. 10:49:53
Zuzuka 2011.01.24. 10:53:10
nyűves hétfő! igyunk egy finom kávét.
Halvány Görény 2011.01.24. 10:58:18
Pálcika 2011.01.24. 11:01:03
Dolgozom,broáfffff
Kávészünet alatt kifőzdézek:)))
Elolvastam a receptet, kávét szürcsölgetve nyugtáztam,hogy jó-jó de ennyi macerát,mikor alig 10 percre van egy kínai kifőzde.....és akkor megláttam az első képet!kiguvadtak a szemeim!!csak én látom úgy,hogy az két csingilingi-kukac??mit érdekelt engem már a tálalás,azóta egyre csak a húsdarabokat nézem:)))))
Zuzuka 2011.01.24. 11:07:58
Pálcika 2011.01.24. 11:21:31
gyorsan végig futottam a kommenteken és
úgy érzem Halvány Görény is erre célzott diszkréten:)eszkort szolgáltatás:)))
Jé 2011.01.24. 11:24:54
itt most holnem, de ez nagyjából tízpercenként változik.
Jé 2011.01.24. 11:27:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.24. 12:10:52
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.24. 13:59:10
Éjjel esett egy mákszemnyi hó.
@Pálcika: De jó hallani felőled! Hol a kukac, ne hozd rám a frászt!?
Én ehhez a filozófálgatáshoz még túlságosan értekezletkómás vagyok.
Meg lettem dicsérve. A kis éjszakai naplóba tett megjegyzéseimet állítólag kiadják "Fiam összes" címen. Negyon büszke vagyok.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.24. 14:04:27
hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2011.01.24. 14:04:46
@fiam: azokból a megjegyzésekből mi is olvasnánk örömmel:-)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.24. 14:06:59
Kereken egy hónap múlva újból túszt ejtek.
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.24. 14:30:34
Igen, beleírtam a pogácsát is. Sőt, ma is megemlítettem, csak úgy véletlenül, de nem túloztam el, nyolcvanötot mondtam. Az enyémek jutalmazások voltak, amit mi kaptunk az értekezletre, kifejezetten büntetésnek szánhatták, csak tudnám, mit rosszalkodott ez a csodás tantestület???
Hzizi, még meggondolom, minden éjszakai kalandomat azért nem verem nagydobra :D
Ó, várjuk az Atúszt haza :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.24. 17:27:18
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.24. 18:21:53
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.24. 18:52:41
Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2011.01.24. 19:00:02
fiam · http://csajszinene.blogspot.com/ 2011.01.24. 19:00:26
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.25. 09:03:13
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.25. 09:41:00
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2011.01.25. 10:11:18
Zuzuka 2011.01.25. 11:45:54
sajnos csak most értem ide, mert sok az utaznivalóm. ami azért jó is, mert mind munka.