
(A könyvem, jelen állapotában)
Ma egy olyan ételt szeretnék bemutatni, ami már régóta szerepel a kedvenceim között. Ez is egy olasz fogás, bár nem hiszem, hogy kellőképpen autentikus, mert rengeteg kísérletezgetés eredménye. Az alapkoncepció maradt, de igyekeztem az évek folyamán úgy változtatni a recepten, hogy az ízlésemnek a legmegfelelőbb legyen. Azt hiszem, sikerült, és ez már a végleges receptúra. A neve spenótos cannelloni. Ne riasszon el senki a spenót említése, mert ígérhetem, hogy aki elkészíti, az nem fog csalódni. Ja, és ezt az ételt vegák is fogyaszthatják!
Cannelloni con spinaci
Szeretném előrebocsátani, hogy bár viszonylag sok előkészületet igényel, lényegében rendkívül egyszerű, ugyanakkor roppant komplex ízhatású ételről van szó. Az alapanyagok könnyen beszerezhetőek, de arra azért ügyeljünk, hogy a lehető legjobb minőséget használjuk a főzéshez. A recepttől eltérhetünk, de nem érdemes, mert szerintem ez így jó.
.jpg)
Bevásárlólista:
- 1 csomag friss lasagne-tésztalap (nem száraztészta)
- 1 csomag fagyasztott paraj (450 g)
- 1 doboz darabolt paradicsom (mutti polpa)
- 25 dkg ricotta sajt
- 10 dkg fenyőmag (általában 10 dkg-os zacskókban kapható a szupermarket zöldségrészlegében)
- 10 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt (20 dkg-os tömböt árulnak vákuumfóliában)
- 20 dkg pizzamozzarella
- 1 fej hagyma
- ½ liter tej
- 15 dkg márkázott vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél csokor friss bazsalikom
- olívaolaj
- egy tojás
- szardella (elhagyható)
- egy kevés liszt
- só, bors, szegfűszeg, babérlevél, szerecsendió
Előkészületek:
Legelőször a parajt hagyom kiengedni, és egy szűrőbe teszem, hogy kicsöpögjön a leve. A következő lépés a besamelmártás előkészítése. A tejet felteszem a tűzhelyre, közepes erősségen melegíteni kezdem. Beleteszek fél fej hagymát, három szem szegfűszeget, egy babérlevelet és egy csipet sót. Addig melegítem, míg éppen nem kezd forrni, ezután félreteszem, hogy kihűljön.
Egy serpenyőben olaj és vaj keverékén
megdinsztelem a felaprított másik fél hagymát, majd beledobom a spenótot. (Én itt egy szardellát is beledobok az umami-hatás kedvéért, de ez elhagyható.) Egy kicsit együtt párolom őket, majd hozzáadom az apróra vágott fokhagymát is. Sózom, borsozom. Rádobom a maradék vajat (egy bő evőkanálnyit meghagyok) és keverem addig, míg a vaj el nem olvad. Ezután félreteszem hűlni. A fenyőmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom, kihűtöm, majd bedobom a mozsárba és lazán nagyobb darabokra töröm. A sajtokat lereszelem és félreteszem.
Egy serpenyőben olaj és vaj keverékén

Az elkészítés:

Ez tulajdonképpen összemosódik az előkészületekkel... Fogok egy tűzálló tálat vagy egy tepsit, beleöntöm a paradicsomot, hozzáadom az apróra vágott bazsalikomot, egy csipet sót és elkeverem. A lasagnelapokat tartalmazó csomagból (ezt a fajta friss tésztát vákuumcsomagban árulják a különböző szupermarketekben, a hűtőpultokban) kiszedek tíz darabot, és egymás mellé teszem az asztalon. A spenótot egy kanállal a lapokra halmozom úgy, hogy igyekszem egyenlő adagokra osztani. Ezután a ricottát rámorzsolom a tetejére, majd következik a fenyőmag, ezt is elosztom. Fogom a parmezánt, és a felét ráreszelem a lapokra. Ezután óvatosan feltekerem őket, és a paradicsomágyra helyezem a tálban, szorosan egymás mellé. 

Jöhet a besamelmártás elkészítése. Egy edényben közepes lángon bő evőkanálnyi vajat hevítek, majd amikor habzani kezd, rászórok egy púpos evőkanál lisztet. Egy darabig keverem, míg a liszt halvány aranyszínű nem lesz. A leszűrt tej felét hozzáöntöm, a többit apránként, miközben egy habverővel folyamatosan keverem, vigyázva, hogy oda ne égjen. Addig keverem, míg be nem sűrűsödik, aztán félrehúzom. Egy marék reszelt parmezánnal dúsítom, és egy tojás sárgáját is belekeverem, óvatosan, hogy ne csapódjon ki. (Ilyen besamelt használok a különböző csőben sült ételekhez vagy akár a lasagnéhez is.) A kész mártást a cannellonik tetejére öntöm, hogy mindenhol belepje, rászórom a pizzamozzarellát, és a 200 fokra előmelegített sütőbe téve, fél óra alatt készre sütöm.

Tippek:
A maradék (bár kizártnak tartom, hogy marad) két napig eláll a hűtőben, de bírja a fagyasztást is. Természetesen a cannellonit a végtelenségig lehet variálni. Megtölthetjük vajon párolt, fűszeres erdeigomba-raguval akár, hogy maradjunk a vegánál, de akkor nem paradicsomot, hanem besamelt kell alá tenni. A mozzarella helyett használhatunk gorgonzolát vagy más kéksajtot. A ragadozó verzióról nem is beszélve. Bármilyen fajta darált húsból lehet tölteléket készíteni hozzá, esetleg spenót és marhahús kombinációjával is próbálkozhatunk, nem kis sikerrel. Ezt most nem is részletezem tovább…
Még pár szó…
Mint már említettem, érdemes megfőzni ezt az ételt, mert hihetetlen ízkombinációval ismerkedhetünk meg. A paradicsom savassága és a besamelmártás selymessége találkozik a paraj és a fűszerek karakteres zamatával. Mindez egy rendkívüli, egyszerre krémes és ropogós állagban testesül meg. Egy palack villányi kékfrankos rozéval együtt fogyasztva, igazi kulináris élmény. Epikurosz buzgó követőjeként ajánlom egy baráti összejövetel apropójaként… Fogyasszátok!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 04:04:14
nadine, ha kell javítsd:)
a napihaikuval kapcsolatban, még várom a válaszokat.:)
spájdernecc 2007.08.17. 05:10:23
megéheztem...
szép volr Tomabátyó :/
spájdernecc 2007.08.17. 05:15:25
cyan 2007.08.17. 06:21:00
maybach 2007.08.17. 07:09:14
Téged az Úr télleg jókedvében teremtett.
tistedur 2007.08.17. 07:21:13
Toma!
ó,ez megint jól sikerült :)
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 07:47:06
Fincsi írás.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 08:56:34
Arról nem is beszélve, hogy ha az a Te kis házikód a háttérben, amit látni lehet (kandallóval, miegymás), akkor építened kell nekem egy ilyet (2. koordinátori parancs). Na. Pfff.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 09:28:36
maybach 2007.08.17. 09:48:28
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:02:42
tistedur 2007.08.17. 10:19:29
lehet,hogy Tomának meg kellene tiltanod a posztírást..:P
maybach 2007.08.17. 10:24:54
Alakul a dolog.
A Tecsós tárcsákat teleírtam kedves üzenetekkel, mert így egyedibb, meg hátha tudnak olvasni.
Toma csak írjon. De megnyithatná az ígért kajáldánkat is.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:27:49
Árvaházi gyermeked: Nadine. Stop.
Ciki, de nem emlékszem, hogy voltak a táviratokban az ékezetes betűk. Valami magánhangzó-halmozás rémlik, de nem tisztán. Stop. Öregszem. Stop. Öreg Sam... Stop.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:29:02
tistedur 2007.08.17. 10:31:13
:P
és én is akarom a kajáldát!!!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:35:51
Stop. (Ez megy.)
maybach 2007.08.17. 10:41:10
Mondjuk én sosem tudtam így írni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 10:53:12
Szösz: Most jött oda a kapuba a szomszéd néni, és elújságolta, hogy "a Gazda Zolinak megszületett a gyereke!" Eltartott pár percig, mire rájöttem, hogy Ganxstáról beszél. Na, többek közt ezekért is érdemes kiköltözni Pestről:)
Jé 2007.08.17. 11:43:04
maybach 2007.08.17. 12:03:09
A fagyasztott paraj miatt?
Viszont több maradna neked.
Jé 2007.08.17. 12:08:05
maybach 2007.08.17. 12:13:37
Jé 2007.08.17. 12:18:11
Halvány Görény 2007.08.17. 13:05:45
Jé 2007.08.17. 13:15:15
tistedur 2007.08.17. 13:15:16
mindenkinek jó hétvégét..:)
maybach 2007.08.17. 13:16:32
Halvány Görény 2007.08.17. 13:27:35
- parmezán (pista bátyánk átható lábszagában nevelkedve)
- szardella (elhagyható? elhagyandó)
egyébként remek :)
Halvány Görény 2007.08.17. 13:29:11
maybach 2007.08.17. 13:34:07
maybach 2007.08.17. 13:36:45
tistedur 2007.08.17. 13:41:20
kényszerszüret..most a legkorábban érő szőlőből kell menteni a menthetőt..
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 17:25:18
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.17. 17:35:14
Halvány Görény 2007.08.17. 17:35:22
Egyébként pedig jobbulást. Mindenkinek.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 18:03:52
Görény, ne légy görény, mert nagyon halvány leszel.
maybach 2007.08.17. 19:55:35
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 20:03:54
na akkor sorjában.
nadine! az az én nappalim a háttérben, a kandalló és kemence egybeépítve. az örökbefogadás, folyamatban, de hát ugye a bürökrácia...:)))
H.G.! csak sajnálni tudlak a paraj,parmezán,szardella utálatod miatt. sok jó íz marad ki az életedből:((
amadea! sajnálom, és jobbulást:))))
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.17. 20:04:39
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 20:29:53
Toma, te vagy az egyedüli velem együtt érző (najó, talán még Gerle), a többiek gonoszak!:)
Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.08.17. 20:40:02
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 21:33:57
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 21:40:33
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 21:46:33
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 21:50:18
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 21:54:50
Toma
Ami az adoptálást illeti, ha Terry Blacknek lehet hátom gyereke, ez se lehet akadály.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 22:05:04
Pedig csak két számot kell összeadni, max kétjegyűeket.:)))
Sztem Tomának jóval több gyereke háromnál. Angelina Jolie megpukkadna az irigységtől.:))))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:10:16
a drazsé ilyenkor alszik az ágymban és baszik bákát kergetni:)))
...valaki magyarázza meg nekem, hogy mire jó az a betühalmaz, amiket be kell irogatni néha, ha bejelenkezel valahova.
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:14:58
Toma
Azért van, hogy gyakorolhasd a gépírást. De ha egyszer bejelentkezel, soha többé nem kell.
Jé 2007.08.17. 22:17:08
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 22:18:31
Toma, te egy nagyon aranyos pasi lehetsz, ha hagyod az állatkádat az ágyadban aludni. De nem mondok többet, mert még azt hiszed, bejárónőnek jeletnkezek.:))))))))
Nekem a macska hajnalban a hátamra ugrik és beleszuszog a fülembe, egyem azt a hosszú bajszát meg antennáját.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.17. 22:21:34
cyan 2007.08.17. 22:21:35
amúgy jó estét, hazaértem. végre hétvége, ráadásul szép hosszú :))
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:25:14
"Drazsé drágám szedd már össze ezeket a kurva békákat mielőtt elalszol, köszi!"
Jé 2007.08.17. 22:25:26
cyan 2007.08.17. 22:28:12
Jé 2007.08.17. 22:29:46
Holland, itt figyel Drazsé:
kifozde.blog.hu/2007/07/25/wanted_1
cyan 2007.08.17. 22:31:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:41:25
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 22:43:37
köszönöm, hogy képbe hoztál:)))
cyan 2007.08.17. 22:53:55
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:03:25
Jé 2007.08.17. 23:04:46
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:17:55
Mr. Proper · http://copypasteblog.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:24:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.17. 23:42:52
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 00:03:18
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 00:20:48
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 00:30:06
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.08.18. 08:53:08
HOLLAND!!! HOLLAND!!! HOLLAND!!! HALLASZ???
NEM LEHETNE ELTÜNTETNI A KIFŐZDE SZÓ ALÓL, A TERÍTŐ FÖLÜL A href... AKÁRMIT? ÚGY BÁNTJA A SZEMEM...
maybach 2007.08.18. 12:27:38
Ma elkövetem. Majd megírom a tapasztalatokat.
Tecsó monnyon le!
maybach 2007.08.18. 15:14:28
Kész! Tésztát nekem kellett elkövetni, mert Tecsóban nem volt, és ricotta sajt sem. Szal némi improvizáció van benne , de bitang jól néz ki. Kicsit hül és megírom azt is milyen lett.
maybach 2007.08.18. 15:49:40
Viszont az íze brutális, a leírt mennyiségekkel 4 fő degeszre ette magát. Ami nagy szó, mert köztük voltam. Bor helyett Kozel, főzés közben is.
Köszi Toma!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 16:52:51
már nem irogatok hiába!!:)))) a ricottát lehet túróval vagy lágy kecskesajttal, esetleg juhtúróval is helyetesíteni, ha muszály. persze így az íze más lesz. talán a túró áll a legközelebb a ricottához. a házi tészta nagyon rendben van.
maybach 2007.08.18. 18:44:08
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 18:57:24
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 19:02:35
Én csak azért szeretem a pókokat, mert elfogják a hangos legyeket meg azokat a nagy lepkéket, amiktől félek.:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 19:13:39
nem csak a békákat, hanem a pókokat is diszkriminálod??:)))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 19:20:14
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 20:49:16
azok nem dögök, hanem természetanyánk (vagy apánk) teremtményei!:))))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.08.18. 20:52:13
Jé 2007.08.18. 20:59:56
maybach 2007.08.18. 21:04:21
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.08.18. 21:15:48
maybach 2007.08.18. 21:24:16
Jé 2007.08.18. 21:42:40
N.Zoli 2007.08.18. 21:55:06
A sütemények tésztáját imádtam nyersen enni, főleg a pogácsatésztát és a meggyes lepény tésztáját.
Toma megint megéheztem a poszt nézegetése közben.
N.Zoli 2007.08.18. 22:03:04
maybach 2007.08.18. 22:23:26
Nagy volt a csábítás.
Jé 2007.08.18. 22:28:21
maybach 2007.08.18. 22:44:42
Jé 2007.08.19. 08:49:49