Friss topikok

Tomakonyha blog

Kukkolda

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kifőzde

Közösségi blog napi posztokkal minden témában. Gasztronómia, könyvajánló, utazás, napi aktualitás

Címkék

ajánló (1) alapanyagok (2) alapítvány (2) alma (4) amadea (6) avokádó (1) bab (9) barangoló (24) bárány (7) barbecue (5) barkács (1) befőzés (6) benikuty (16) blogbuli (1) bográcsos kaják (3) bölcsesség (11) bor (1) borjú (5) chili (2) csajszi (1) csirke (44) csülök (1) cukkini (3) curry (1) cyan (12) dél afrika (3) desszert (23) édeskömény (1) égigérő fű (16) egytálétel (15) egzotikus étkek (10) előétel (7) ételfotók (1) étteremkritika (2) fiam (20) film (2) főétel (30) freddy (6) gaszto (2) gasztro (282) gerle (1) gomba (25) grafit macsek (1) grill (3) grillezés (2) guargumi (1) gyöngyfűzés (1) haiku (33) hal (9) holland (3) hsz (11) humor (5) húsvét (1) indiai (1) indiai izek (1) irodalom (24) janikovszky éva (16) játék (2) (71) kacsa (14) kakas (2) káposzta (1) karácsony (4) karácsonyi menü (2) karaj (1) kenyér (3) kenyérsütő gép (4) képek (3) kert (7) kerti sütés (5) kínai kaják (11) kivizsgálás (1) könyv (29) köretek (23) korma (1) krémleves (1) krumpli (21) kultúra (4) kutya (6) lazac (1) lecsó (2) lekvár (2) lepény (1) lépésről lépésre (3) leves (15) liba (6) ludaskása (1) m.küvé (10) máj (5) mánia (10) marhahús (29) márton nap (1) maybach (8) medvehagyma (1) mese (1) micimackó (5) mormogi (3) n.zoli (10) nadine (24) napló (1) néni (1) népszokások (5) nokedli (1) nyúlhús (3) nyuszómuszó (1) n zoli (1) olasz ízek (44) oldalas (1) ötperces (3) paella (1) pálcika (21) paradicsom (1) paradicsomszósz (2) pástétom (1) perec (1) petits pois (1) pizza (5) pörkölt (2) pulyka (3) ragu (11) recept (269) recpet (1) reggeli (5) rizottó (6) rizs (2) sajt (1) saláta (17) sertés (37) sorozat (3) sous vide (1) spagetti (6) spájdernecc (6) spárga (2) steak (2) stroganoff (1) szendvics (8) szendvicskrém (3) szolgálati (2) szösz (71) szósz (18) szűzpecsenye (1) tavasz (1) tegyük össze! (8) tészta (36) tikka masala (1) tiramisu (4) tokány (2) töltöttcsirke (1) toma (280) történelem (7) túró (2) tüzes (1) tyúk (1) ünnep (7) ünnepi menü (4) vega (51) vendégváró (7) vers (27) videó (1) vinitor (1) vörösbors kakas (1) zöldfűszerek (1) zöldség (23) zuzu (1) Címkefelhő

Érdekelnek is engem a maguk táplálkozási szokásai

2007.09.27. 05:30 N.Zoli

Valamivel több időm volt, mint egy hetem, hogy megfigyelhessem az angolok ételkultúráját, és kóstolgassam az ételeiket, így ez csak egy saját tapasztalotokból összeáálított áttekintés a teljesség igénye nélkül.


Az angolok nem a konyhájukról híresek, mint a franciák, vagy az olaszok. Természetesen vannak saját ételeik, ezeket nagyjából ismeri is mindenki, de az étkezési szokások formálódásához nagyban hozzájárult az ország színessége, a nagy számban ott élő más nemzetiségű ember.


Legelső tapasztalatom az ital témakörből való, még a repülőről. Ír fapados társasággal repültem, névszerint a Ryanair-rel. Útitársam buzdítására kértünk egy kis viszkit. Erre a steward csávó kihozott két jegespoharat és két zacskó Original Bullseye viszkit. Lenyűgözött az igénytelensége, de nagyon rossz volt, igazi kommersz. Ahogy olvadt a jég körülötte, úgy vált egyre ihatóbbá. Visszafelé a kávéval szívtam meg, de a Camden-ben olaszoknál vett eszpresszón kívül nem is ittam rendes kávét sehol. Szóval visszafelé bepróbáltam az eszpresszót. Kihozta Rod Steward, mivel nem kértem bele tejet, így a cukor is elmaradt. A kávé forró volt, kicsit erősebb, mint a hosszúkávé, de azonos mennyiségű vele, igényeltem, ezért lassan elkortyoltam.

A leszállás után a reptérnél még betoltam egy háromszögdobozos deltaszendrót, duplapackot. Barna kenyérből készült, meg volt kenve és sonkaszeletek voltak belehajtva. Nekem ízlett. Ezután Braintree-ben várnunk kellet házigazdámra, ezért beültem kísérőmmel egy pubba.



Kapásból nyolcfajta csapoltsör tolódik az arcunkba, ez a választék jellemzi nagyjából a többi helyet is. A Guinesst szeretik a legjobban, ez egy kicsit többe is szokott kerülni a többinél. A csapoltsörök 3-4font/pint áron mozognak. Emelett fogy az üveges is, 2,5-3,3dl-es kisüvegekben kaphatóak nagy választékban. Megkóstoltam a Guinesst, nekem krémes egy kicsit. Később egy másik helyen megkóstoltam az IPA-t is, az meg veöreös. Egy klubban pedig nagy örömmel tapasztaltam, hogy kapható Staropramen és inkább maradtam a továbbiakban a világos-pilseni vonalon. Népszerű még a Carling, mely szintén angol és sok helyen vehetünk Stella-t, Fosterst, vagy Carlsberget. E leguttóbi dobozos formában is népszerű, boltban vásárolva, otthon fogyasztásra. Ha már az italoknál tartunk, rengeteg üdítőt vásárolnak otthonra az emberek. A választék hasonló az itthonihoz, kisebb eltérésekkel. Nagyon népszerűek a Schweppes üdítők, kapható Dr. Pepper, de láttam narancsos Coca-Colat-is. Ivóvizet nem ivott senki, az általam inni látott emberekből. Rostosokat, ice teát is nyelnek, az utcán pedig árulnak frissen csavart narancsot. Kicsit ellentmondásos hozzá a dekoráció, műanyag narancsfüzéreket lógatnak ki körbe. Palackos juice-okat osztottak az utcán, a Temzefesztivál idején, a rendezvény környékén. Ha már megemlítettem a kávét, akkor hozzá kell tennem, hogy mindenhol hosszúkávét isznak. Ha valaki megkíván egyet az utcán mászkálva, bármikor bemehet egy Starbucks kávézóba, kábé annyit láttam belőle, mint postahivatalból, sokféle kávéból lehet választani ilyen helyeken. Általában a gyerekkel otthon ücsörgő, de vásárolni eljáró anyukák vannak itt nagy részben, és árulnak süteményeket is, de nem az anyukák, hanem a személyzet.

Hamár eltértem az időrendiségtől, akkor visszakanyorodom az első naphoz. A faluban, ahol a szállásom volt előfordult török kebabos, indiai és kínai kajálda házhozszállítással. A képen látható gyorsbüféből vettük vacsoránkat. Volt itt kebab, bundás-sültkolbász és egyébb ételek. Fish and chipset vacsoráltunk aznap. Nem fukarkodtak a sültkrumplival, mellé rántott tőkehalat csomagoltak és külön szólni kellett, hogy hagyják ki az ecetet belőle. Papírba tekerték, mint itthon a lángosos, csak triplán. Eléggé olajos, de teljesen ehető vacsora volt. Aztán Londonban már azt tapasztaltam, hogy az ilyen étkezdék egymás hegyén-hátán sorakoznak. Mindenféle nemzetiség, talán az ehhez hasonló kebabost láttam legtöbbet. Ezenkívül indiai, kínai, mexikói, thai, marokkói, olasz pizzaszeletes, süteményes és mindegyik házhozszállít. A Kings Crosson, egy utcában jártamban üzletet alig láttam, de étkezdét annál többet. Láttam angolos kajáldákat is, steakhouse-okat, vagy olyan helyeket, ahol egész nap lehet english breakfast-et kapni. Ezeken kívül a pubokban is lehet néhányfajta készételből választani. Kihagytam a multikat, természetesen igen nagy számban van jelen McDonalds, Pizza Hut, Burger King és KFC. Ez a sok-sok kajálda mind megél. Az utcákon non stop a mozgás és sokan az ebédidejükben ilyen helyekre járnak gyorsan valamit bekapni. Gyalogosan, a járdán közlekedve, a legnagyobb forgalomban is mindenhonnan jön a kajaszag.















A bal oldali képen egy ázsiai bolt, ahol főleg wokbavalókat lehet vásárolni, jobb oldalt pedig egy indiai kajás. A bolt képével egy kicsit előreszaladtam, de ezek például Braintree-ben, egy kisvárosban voltak egy utcában. Ugyanebben a városban, csak másnap, megkóstoltam a kebabot is. Még nálunk, ehhez az ételhez legjobban hasonlító gyrost lehet kapni, melyet telenyesnek pulyka, vagy csirkemell cafatokkal, itt a kebabot nem tudom milyen húsból készítik, de forgácsszerűen kanyarintják le, rendesen megpakolják és a tésztája is nagyon finom.

Az előbb már említettem az angol reggelit, a tipikusan angol ételekből ezt az egyet sikerült megkóstolnom. Házigazdám készítette szombat reggelre. Már majdnem megettük az egészet, mikor eszembe jutott csinálni róla egy képet. Szóval, megpirította a kenyeret, arra helyezte a tükörtojást. Sütött hozzá két szelet bacon-t/fő, paradicsomos babbal és gombával szervírozta. Kiadós kaja reggelire és agglegényesien egyszerű. Ezután mehet a halandó munkába, de erősen szélhajtó voltából kifolyólag, jobb az embereket elkerülni. A kaja mellé szoktak még plusz kenyeret vajazni, mi speciel narancsot és kávét ittunk hozzá, gyanítom, hogy ez is általános. Vajon van olyan angol, aki mindennap ezt reggelizi?

Londonban, a nemzetek konyhájából leggyakrabban kínait fogyasztottam, összesen kétszer. Legelső londoni napomon, legalább két órát csavarogtam Camden Town-ban. Itt volt piac és óriási forgatag mindenféle emberből és ilyen helyeken döbben rá az ember a kínálat láttán, hogy ebben az országban mindent el lehet adni óriási választékban, sok faszságot és nagyon király dolgokat egyaránt. A tömegben mászkálva egyfolytában tukmálják az ételt, főleg ázsiaiak. Kóstolókat nyújtogatnak felénk és kérnek, hogy náluk kajáljunk. 2 fontból már vehetünk egy nagy adag ételt, rizzsel, barna rizzsel, vagy tésztával. mindenféle feltéttel. Este hatkor zár a piac és hogy mindenki jól járjon, az árusok már egy fontért árulják az ételt előtte. A képen egy adag camdeni kínai barnarizzsel és nem emlékszem már mi mindennel.

Aztán egy vasárnap elmentünk Londonban Little China-ba és beültünk egy nagyobb kínai étterembe. Volt egy pincéje, földszintje, első és második emelete. A zárást mindig föntről lefelé csinálják. Először bezár a második emelet és az ott ülőket ilyenkor lejjebb hajtják és így tovább. Négyszemélyes asztalok mindenhol, mi hárman leültünk egyhez, így már nem kaptunk másokat asztaltársaságnak. Mivel mindig tele vannak, ezért gyakran összeültetnek vadidegeneket egy asztalhoz. Minden asztalon van szójaolaj, az a "bogyós erőspista", pálcika és kanál a leveshez. Mikor jön a pincér kapásból lerak egy adag zöld teát cukor nélkül. Felveszik a rendelést és ha kérsz evőeszközt, akkor hoznak azt is.














Én ilyen királyrákos kaját helyeztem az etetőmbe, meg hozattunk közösben ilyen összetört páncélos rákot, ami úgy nézett ki így föltálalva, mint valami maradék. Előtte megettem egy ízletes csirkelevest kukoricásan. Valamint fogyasztottak még asztalunkál tésztát, disznó és kacsahússal, erről is a maradék ugrott be, mivel előtte láttam, hogy hogyan csontoz le egy kacsát a pincér egy vendég asztalánál. Aztán láttam, hogy minden maradékot öntenek kifelé és bizony nem kis mennyiségben. Ekkor gondoltam először arra, hogy mekkora lehet ebben a városban az ételpazarlás, valószínüleg több kilótonnányi ételmaradék landol kukákban. Londonban étkezési nagyüzem működik és nagyüzemi étkeztetés.
A pincér a kaja mellé hozott még kézmosóvizet is egy tálban, mivel mindenki kézzel lábbal zabál. A nagy rák egy kissé ügyességi étel, ahhoz adnak egy kétnyílású dió és mandulatörőt és néha úgy kell kiszipkázni a belsejét.

Még Braintree-ben voltam egy olasz étteremnek álcázott gyorsétteremben, ahol Toma agyvérzést és infarktust kapott volna egyszerre. Itt volt hamburger, steak és a klasszikus olasz tésztaételek. Én hamburgert ettem, amiben kis steakszelet volt, szögletes zsemlében hozták és hozzányestek a tányérra uborkát, hagymát meg paradicsomot. Aztán jött a süti, vanilíás, földiepres puding jellegű krém. Egy nagytányéron hozták ki a kis sütit és a tányér összevolt csorgatva csokicsíkokkal, egy pillanatra azt is hittem, hogy az a tányér mintája. Igaz, hogy én semmi olaszosat nem kajáltam ott, de úgy érzem nem attól olasz egy hely, hogy az van rá kiírva és a számlára azt nyomtatják: Ciao.

Ha mindezt keveseljük, akkor bemehetünk még boltokba is kaját venni. Találhatunk Lidl-t, Tesco-t, Morrissons-t és kisebb üzleteket, zöldségeseket, török boltosokat. 1 font 30 körül gusztusosnak látszó fagyasztott pizzák vannak, Rengeteg fajta szeletelt sonka, sajtok, fagyasztottak, nassolnivalók, csokiskeksz orgia (zabos volt a legfinomabb csk, amit majszoltam) és a messzeföldön híres spam-ek. Nagyjából hasonló a kínálat az itthoni szupermarketekével. Aztán ha valami hiányzik és otthoni kajákra vágyunk, akkor bemehetünk lengyel boltokba és vehetünk fölvágottakat, körcikksajtokat, kimérős kovászos uborkát, vagy ruszlit. Ha ennél több kell, akkor elmehetünk akár magyar pékségbe is.

A magyar pékség nagyon népszerű. Angolul jól beszélő magyarok dolgoznak itt, mivel nem csak magyarok látogátják. Este hatra általában ki is fosztják üresre. Mikor ott jártam pont eléggé kifogytak mindenből és így csak a táblájukat fotóztam le. Sokféle kenyér van, köztük hagymás is. Vehetünk töpörtős pogácsát, legfinomabb kakaóscsigát, túrósbuktát, lekváros batyut, mákos patát. Valamint cukrász készítmények is vannak, mint dobostorta, somlói, krémes és gesztenyepüré.
Tudok még egy népszerű magyar étteremről Londonban és láttam magyar palacsintást a Temzefesztiválon. Nem hinném, hogy a palacsinta kimondottan magyar étel lenne, ráadásul 3 fontért árulta darabját az arcátlan. Arra jutottam, hogy szerintem egy lángosos is nagyon menő lenne Londonban. Olyan még nincsen szerintem, tetszene az újdonság a helyieknek is. Lehetne nyomatni velőset, meg mindenfélét, de a hamburgerkrémest nem kéne.

Piacokra nem jutottam el, de szívesen szétnéztem volna egy-kettőn.

A St. James Parkban volt alkalmam megízlelni az angol ice creamet. Csavarosban árulják és nem kérhetünk kétgömbös vegyeset, mert csak ice cream ízű van, ami fehér és olyan, mint a hideg tajszínhab, fagyi állaggal, de teljesen vállalható. Az oldalába ropogós csokirudat illesztenek. Azért más helyeken a városban létezik az olasz fagylaltkultúra is.

Nagyjából ennyi volt az összes ottani kajaélményem. Ezenkívül hűtőből reggeliztem otthon és mindennap vacsorát főztek rám, magyar háztartás szerint.

145 komment

Címkék: gasztro n.zoli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spájdernecc 2007.09.27. 08:15:52

Jó volt olvasni, jó lenne kipróbálni.
ha megígérik, hogy lesz rendes kávé!

tistedur 2007.09.27. 08:27:30

pedig Zoli kipróbálhatta volna a vesepudingot,mint igazi angol ételt :)

spájdernecc 2007.09.27. 08:30:21

egyszer a sógorom éppen aktuális barátnője hozott eredeti ánglius pudingot / aszaltszivásat / karácsony körül.
túlélte a legendásan matuzsálemi teljesítményre képes bejglit.

maybach 2007.09.27. 08:57:22

N.Zoli!
Jó kis színes beszámoló, köszi.
Gyerekeimnek háziak bótból hozott tortával büszkélkedtek, mint az itthoni háziasszony a saját készítésű sütijével.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:05:11

Zoli, ez nagyon alapos terepszemle volt, úgy látom, helyettem is ettél rendesen. Írj be egy ötöst magadnak!

Az ételpazarlás jól bevett "nyugati szokás": dolgoztam régen hajón, ahol az a szabály, hogy 24 óránál tovább semmilyen ételt nem tartanak. A cápák csapatokban úsznak a hajó nyomában, mert már pontosan tudják, mikor jön a számtalan kiló kenyér (pedig az a fajta akár egy hétig is teljesen ehető), mikor a főtt kaják, és mikor a tucatnyi csokitorta. Ha belegondolok, mennyi adalékanyagot fogyasztanak így, már nem fogok csodálkozni, ha egyszer csak bekopog itt nálunk a Cápaember. Pedig nem is én dobáltam bele azt a sok kaját a tengerbe.

cyan 2007.09.27. 09:17:07

"hülye angolok, angol hülyék" :)))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:21:55

Ezek speciel hülye norvégok, norvég hülyék voltak, de a lényegen nem változtat.

Zoli, a cím mire utal?

maybach 2007.09.27. 09:36:21

Cyan!
:))

cyan 2007.09.27. 09:40:25

öööö, az idézet a Gyalog galopp-ból van :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:40:40

Kedveskéim, minden állatot megetettem, nyulat is, úgyhogy most hálóingről munkaruházatra váltok, és rohanok az olívabogyós faliórához. Illetve annak kéne lennie piszok gyorsan. Majd jövök. NEM ÁM RENDETLENKEDNI ADDIG!!!:)

maybach 2007.09.27. 09:53:57

Cyan!
Én tom, azért is vihogok.

N.Zoli 2007.09.27. 10:23:18

Sziasztok
Nadine
A cím, a Szindbádból van, nem biztos, hogy szó szerint ezt, de valami ilyesmit mondott Latinovits a pincérnek, mikor rácsodálkozott a rendelésére.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 10:38:16

Kösz, Zoli!

Cyan, szted él még olyan ember a galaxisban, aki nem látta a Gyalog-galoppot?:) Azért köszi az infót!:DDD

Öhö 2007.09.27. 10:41:47

Jót röhögtem a cikken, csak így tovább!
De azér a pubfood vonalat kihagyni kár volt, ott is tud maradandót alkotni a magyar gyomor.

FlybyWire 2007.09.27. 10:42:29

"Este hatra általában ki is FOSSZÁK üresre."

JÚÚÚJ ezért általános másodikban kivágtak volna a teremből is... héló, korrekció pls, a szememet "báncsa" !!!

F:

spájdernecc 2007.09.27. 10:42:57

zoli index címlap
a héten másodszor
grat:)

FlybyWire 2007.09.27. 10:44:48

A Palacsinta (a vékony, nem a centi vastag ízetlen fullasztó zsíros, angolszász förmedvény pancake, hanem a jó kis vékonyka) amúgy eléggé magyar étel, sőt. A szlovákok/csehek stb. átvették "palacinka" néven, de pl. a lengyelek már nem.
F.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 10:44:52

Maybach, most repült be egy kődarab az ablakomon, rákötve egy papírfecni, amin ez állt:
"...Maybachnak üzenem, hogy jövő hétre baromi gyorsan írjon egy posztot, különben a tescós dísztárcsái is eltűnnek az autójáról!

A Fekete Kéz"

Ember, milyen ismeretségeid vannak Neked?

FlybyWire 2007.09.27. 10:50:48

By the way, ennél sokkal kimerítőbb és alaposabb cikket tudnék írni - na nem az angol, de az ír étkezési szokásokról, másfél évig éltünk kint.
Kb. 80%-ban egyezik az angollal úgyis, szóval sokmindent ismerősként köszöntöttem a cikkben. A kávéhoz nem értenek, ez van - bár a némethez képest még mindig kiváló :) a tengeri mütyürök finomak (én mindet imádom), steak és bárány van mindenhol, de nem mindenhol finom, és a földkerekség (de minimum a Brit-szigetek) egyik legfinomabb kajáját Annagary-ban, egy valóban isten háta mögötti (Írország legeslegészaknyugatabbi csücskén), aranyos pici igazi ír (csak törve beszélik az angolt) faluban levő hotelben csinálják. Tengeri rákos steak - sose felejtem el :)

F.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 10:51:51

Nincs valakinek egy működőképes, eladó agya? Megvenném.
Lassan kezdem azt hinni, hogy apám állításai ellenére tősgyökeres mohamedán szőnyegszövő dinasztiából származom. Akik azt vallják, hogy a mintát legalább egy helyen el kell rontani, mert a világon egyedül Allah tökéletes.
Fél napot tököltem azzal, hogy próbáltam elhelyezni az olívabogyókat a készítendő falióra lapján, de nem tettem rá, mert úgy éreztem, túl zsúfolt. Csak és kizárólag emiatt elmentem a nagykerbe, vettem eggyel nagyobb óralapot, azt is előkészítettem (alapozás 2 rétegben, repesztés, alapszín), majd öt perce feltettem az olívabogyókat. Na, vajon melyikre??? A kisebbre, amin eddig zsúfoltnak éreztem...
Görög kórus: HÜLYE NADINE, NADINE HÜLYE!!!
Allah akbar... vagy mi

tistedur 2007.09.27. 10:55:16

Nadine!
maybachnak olyan ismerősei vannak,akik néha \\\"kérnek egy szívességet\\\" :P

maybach 2007.09.27. 10:55:41

Ficere!
Jogos. A kaja meg nem ízetlen, hanem íztelen.

Nadine!
OK. Igyekszem, csak jó lenne vidám valamit elkövetni.
Fekete Kéz az egyik legszelídebb ismerős a Kinyírlak klánból

N.Zoli 2007.09.27. 10:58:07

Elnézést kívánok, éjszaka írtam.
A fosszák máris fosztjákra változott mindenki láthassa.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 11:01:30

Kedves Ficere, várjuk az ír konyháról szóló posztodat, küldd el mailben a szerzők valamelyikének (a szövegben csak jelölve a fotók helyét, azokat külön mellékelve), és feltesszük. Igény esetén korrektúrázva. Jövő héten még van üres nap.

Maybach, a szombati poszttal igyekszem megalapozni a vidám hangulatodat, utána várom az írásod. Különben lófej a paplan alá.:)

maybach 2007.09.27. 11:01:49

Nadine!
Most kis ízelítőt kaptál Allah módszereiből. Ha valami eleve el van rendelve, akkor az el van rendelve.

FlybyWire 2007.09.27. 11:05:56

N.Zoli: semmi vész :) amúgy minden elismerésem a cikkért, teljesen korrekt, és alapos. A piákban szerintem lehettél volna kísérletezőbb, az igazi angol ápraserek (Ale-ek) elég kemény valamik (no szénsav, keserű mint a dög), de ha az ember rákap az ízére... egész jók!
A Guinness-t én pár hónapig tudtam kint inni, az ízét imádom de 2-nél több sajnos másnap egész napos hasmenést okoz szinte minden embernek, szóval leszoktam róla. A cider szerintem még a leginkább iható valami: sör kinézetű, sör állagú és 4-5% alk. tartalmú, habzó almaBOR pedig... viszont belőle ha megittam is 8-10 üveggel, betéptem annak rendje és módja szerint, de másnap mégis minden rendben volt :)
Illetve van még a Smithwick is, ami piros sör és szerintem nagyon kellemes. Na meg a whisky-k... hát az írek se rosszak, de angliában ott a sok skót is...

A kajára visszatérve: az íreknél is van sok kínai és indiai, más egyéb konyha nem nagyon tudott még megmaradni, legalábbis vidéken nem ahol mi éltünk (Galwayben). De pl. sushizót Dublinban sem találtunk, és emiatt el is szomorodunk. Baromi egészségtelenül esznek, elég sokkoló látvány a 120 kilós 16 éves csak aki sült krumplival eszi a fagylaltot (NEM VICC!!! Láttam a saját szememmel...). Mondjuk a klímájuk miatt megértem hogy sokat kell enni, de ennyi elhízott fiatalt még soha életemben nem láttam korábban! Borzasztóak szegények :( a nőknek pl. egyáltalán nincs dereka, egyiknek sem!

F.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 11:06:33

El b..meg.:)
Így két darab olívás óra készül, lehet választani. Hehe.

FlybyWire 2007.09.27. 11:08:05

Nadine,

Köszi a lehetőséget, meglátom hogy össze tudom-e kaparni magam ennyire :) sajnos saját fotóm csak egy van, az viszont életem legborzalmasabb, ehetetlenebb kajájáról készült :). Persze ha kell, netről lehet szerezni...

F.

N.Zoli 2007.09.27. 11:08:51

Akor legközelebb vesepuding, pubkaja és steak.

Dobozka 2007.09.27. 11:12:50

van langosos is, a Liverpool Street-en levo piacon, egyszer ettem ott, eleg jo volt,mert ugye mi a hagyomanyos sajtos-tejfolost kertuk.
a kebab-ban barany- vagy csirkehus van, a barany az,ami csikokban jon, a csirke pedig "cafatokban".
a pub-kaja pedig valoban isteni, eloszor kicsit morbidnak tunt "kocsmaban" enni,de hozzaszoktunk. foleg a curry es steak esteket szeretjuk,nyami:)

FlybyWire 2007.09.27. 11:15:22

Karácsonyi sütit mi vittünk haza - megenni senki nem tudta, de legalább újraértelmezhettük magunkban a "tömény", "fullasztó" és "émelyítő" fogalmakról alkotott képeket :)
Lásd még: Cadbury's csoki, _törökmézzel_ töltve.. boáá

F.

tistedur 2007.09.27. 11:16:02

ne beszéljetek kajáról!!!! éhes vagyok..:(

FlybyWire 2007.09.27. 11:17:12

A kebab volt Galwayben is talán ez egyik legehetőbb "közkaja", azaz amit nem drága vendéglőben kap meg az ember. Azért találtunk olyan helyet ahol finom kaja volt, és fejenként 15 EUR alatt megkajáltunk :)
Aztán volt olyan is ahol ketten 120-ért :) de az csak egyszer.

F.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 11:17:42

Ficere, próbálj meg legálisan fotót szerezni!!! (Vagy kérj engedélyt). Mi már csak ilyen rendes népek vagyunk.
B-verzió: ugorj ki fotózni!:)

N.Zoli 2007.09.27. 11:19:36

Én nem láttam túl sok elhízott embert érdekes módon, pedig azt gondolnánk, hogy ennek automatikusan így kéne lennie és annyi csinos vékony és hosszú, mégis formás lábú nőt, akinek azért feneke is, van még életemben nem láttam. Azangolok között is vannak nagyon szépek is csinosak, de törökben, ázsiaiban, indiaiban, lengyelben és szlovákban is gyönyörködhetünk.

Találkoztam japán szusissal is, érdekes módon Little China-ban.

FlybyWire 2007.09.27. 11:37:44

N.Zoli: hát akkor te vagy nagyon mákos vagy, vagy nem tudom, melyik részén voltál Londonnak... persze, akad 1-1 elfogadható kinézetű nő ott is, de ez még Írországban is kb 20szor ritkább, mint Magyarországon, és Anglia ennél _sokkal_ de sokkal rosszabb! Kétszer voltam Londonban, egyszer 3 napig egyszer 1 hétig, de kevesebb jó nőt láttam mint Budapestben bármelyik nap bármelyik forgalmasabb nap tetszőleges 5 percében :)

F.

timbuk 2007.09.27. 11:38:31

Nyílván egész más, ha az ember ott is élt nem keveset, így csak kiegészíteném pár dologgal az irományod.

Palacsinta: az angolok nem az amerikai vastag és kicsi fajtát csinálják. Két családnál is ettem és totál olyan volt, mint a miénk: nagy és vékony tésztájú, meg finom is.

Reggeli: a full English breakfast csak hétvégi reggeli vagy annál is ritkább. Szállásokon meg éttermekben persze lehet kérni. Ők inkább piritóst esznek narancskevárral (marmalade), meg gabonapelyhet tejjel és persze teát is isznak! Még az üzletemberek is gabonapehellyel indítanak nem kolbászos szendviccsel vagy vmi ütős kajával.

A nemzetiségi konyha közül az indiai a legjobb, szerintem indiai étterembe mindenképp el kell menni. Fenséges ízeket ismerhetünk meg.

Camden Townba pedig tényleg érdemes elmenni!

Ja, ami a legfurcsább, hogy az angolok fordítva használják a villát, tehát nem lapátszerűen. Így elég vicces, amikor a domború felére próbálják feltornászni a borsószemeket. De nekik ez a természetes.

FlybyWire 2007.09.27. 11:40:46

"Budapesten bármelyik forgalmasabb _környéken_ bármelyik nap tetszőleges 5 percében". Még mindig béna de érthetőbb :) Szkúzi.

F:

FlybyWire 2007.09.27. 11:43:53

A "full irish breakfast", ami szerintem durvább mint az angol, viszont sok embernek igenis mindennapos reggeli - legalábbis ahol én dolgoztam, ott az volt:
Piritós, vörösbab, sausage, bacon, tojás, rice pudding (ilyen fekete puffasztmány, elég randa), hashbrown (krumpliból készült, olajban sült izé), és még esetleg gomba. Hát nem gyenge.

F.

Kooglóf 2007.09.27. 11:46:03

Ennél hosszabb ideig teszteltem az angol konyhát:
Soha előtte nem ittam a teát, mert itthon édes, citromos meleg lött.. borzadály..
Kint viszont függővé váltam: hihetetlen ízek (nem műáfonya) kis tejjel, minimális édesítéssel..
Finomak az angol kolbászok: sausage (az ungarische típust szintén nem szeretem)amibe rafinált töltelékeket tesznek (almás, boros, mittoménmilyenes)
Kedvenc gyorskaja: Cornish pasty (csukott tészapárna, benne minden földi jó: zöldségek, husik, sajtok)
Azok akik nem szeretik az émelyítő vajas krémes sütiket, szintén ott a kánaán a különféle gyümölcskenyér típusú cake-ek, cookiek (csokis süti) és a híres cheescake (sajttorta)
Vesepuding és a hasoló nagyon tradicionális cuccok elég íztelenek tudnak lenni... (némelyik ölég pocsékul is néz ki)
Ja és egy ital, amit a legtöbb pub-ban betiltottak, mert ízre egy kellemes üdítő, és ordenáré mennyiséget lehet belőle fogyasztani, amitől mindenki fejreáll: Balck Snake Bite (Pint-nyi mennyiségben: fél cider (almabor) fél sör, némi feketeribizli szörppel...
Ja és isteni a narancslekvárjuk ,nevezett marmalade..

FlybyWire 2007.09.27. 11:53:51

Kooglof, végre egy félig "kollega" :)
A teákat itthon sem kell ám tönkretenni citrommal/sok cukorral :) én már gimnáziumban is csak minimál cukor+tej, sőt tejszín(!) kombinációval ittam. A citrom tökéletesen kinyírja az aromát, a tej ellenben erősíti (és leköti a csersavat ami külön jó!).
A sütik közül valóban kiemelendő a cheesecake, amit én is imádok - főleg a bailey-sest, vagy málnást :) ezek a könnyebb sütit tényleg jók, a karácsonyi tömörgyönyörök nem jöttek be :(
A pie-ok közül volt, ami ízlett, de ettem olyan borzadályt is, hogy elmondhatatlan....
Kint ahol én voltam, ott egy svéd cider, a Kopparberg volt a rape-drink (gy.k. minden nő vedeli mert nem érzi az alkoholt, csak a piszok finom gyümölcsízt, ezzel szemben eredetileg 7.5%-os volt!!!), ott is kivonták a forgalomból egy időre, majd visszahozták 4.5%-osan (hálistennek, a kedvencem volt ugyanis :)
Angol puding viszont az íreknél nincs, ennyire azért nem vettek át mindent :)

F.

N.Zoli 2007.09.27. 12:09:15

Érdekes dolog a szitu megfordítása. Vegyes benyomásaik vannak a magyar kajákról keményen. Kinti, vidéki vendéglátóm, a disznósajttól lett egy kicsit készen, megviselte a zsenge kis emésztését:), a házipálinkáját otthon őrzi és nem merik megkóstolni, úgy óvakodnak tőle, mint a vámpír a kereszttől. Plusz beleborzongott a velős ételekbe, hogy itt megeszik a disznóagyat. Házi disznóvágásért náluk lecsuknák a pacienst. Sőt nem is tarthatnak disznót, csirkéből sem 150-et, csak korlátolt példányszámút. Viszont a kis hamburgeresek burgerei nagyon ízlettek neki.

FlybyWire 2007.09.27. 12:15:41

Soroljam mitől borulnak ki kint? (és nemcsak az írek, hanem nagyon sok országban?):
Szinte az összes belsőségtől: zúza, vese, kakashere (!), taréj, csirkeláb, marhanyelv, velő :), köröm, baromifimájak (a marhák kidobják!!), és még sorolhatnánk.
Aztán csodálkoznak, hogy 5-6 féle kaja van összesen a legtöbb hazai vendéglőjükben :(

F.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 12:18:17

Ficere, észrevetted, hogy a kommentednél felül megjelenik a neved? Ebből kikövetkeztethető, hogy Te írtad a kommentet, nem kell aláírni...:) Kidöglik az egerem a sok görgetéstől.

feketefene · http://feketefene.wordpress.com/2007/09/18/ 2007.09.27. 12:20:06

szép kis beszámoló....
összefut a nyál a számban....

:D

maybach 2007.09.27. 12:30:32

Monnyuk a disznóvágást megértem. Jobban hasonlít egy ősrégi véres kelta szertartásra, mint a kaja készítésre.
És nagyon kell hozzá a házi pálesz.

Kooglóf 2007.09.27. 12:42:13

Jah, amivel én kápráztattam a háziakat: Az öregúr nagy csokifaló volt, kedvence a Mars szelet. Vittem neki Sport szeletet, azt mondta h. az sokkal finomabb mint a Mars..
Borból mindíg Tokajit kért, én már untam, vittem neki Unicum-ot, na az 3 nap alatt elfogyott :-)
Szintén ismerték és szerették a Pick szalámit, tőlem kaptak Gyulait, attól is kész voltak, h. isteni.. Konyakmeggy, Bocicsoki szintén nyerő volt.

Kedvenc teasütim a shortbread fingers...
És imádtam a halaikat. Legalább 10 félét kóstoltam 10 féleképp elkészítve.

Ahh.. és most jut eszembe az apple crumble nevű süti.. na annak hoztam a receptjét.. mindenféle gyümivel isteni, és minimális a tésztája, és az is a tetején van...
Forrón tálalva tejszínnel vagy fagyival főnyeremény a baráti körben :-)


Amitől viszont hánytam, ahogy ők darabolják a csirkét...
Vizuálisoknak: felső-alsócomb egyben, plusz az alsó combon rajta a lábszár és csak a lábfej levágva...
Majdnem elájultam a látványtól..
Azonnal megszereztem a tetemet, és szabványra faragtam :-)
Hosszú voltam? :-)

timbuk 2007.09.27. 12:55:46

Jaj, apple crumble, nyamnyam!:)
Sajt és répatorta meg aztán tonnaszámra jöhet!:)))

A gyümölcstea pedig ott tényleg gyümölcstea, simán ittam semmi édes és isteni íze volt. Tea meg csak tejjel szinte azóta is!

Még nem szóltunk a Shepherd's pie-ról, ami szerintem nagyon jó. Darálthús + répa karikák egyveleg tepsibe és azon krumplipüré, tetejére sajt. Ez volt az egyik kedvenc angol kajám! Ugyanez létezik halas változatban, nekem az is bejött, mondjuk ott valami tejszínes szósszal volt alul a halféle, rák stb.

luton · http://luton.blog.hu 2007.09.27. 13:23:09

A pie-ok egyszerűen ehetetlenek. Olyan dolgokat tudnak belegyömöszölni, hogy az ember gyomra felfordul.
Lángos meg igen is van, méghozzá több helyen is, általában piacokon.
A pub-os kaják meg isteniek, ott készítik a legjobb burgereket, a mustár pedig nem ez a mifelénk divatos szar, hanem valami csodálatos. Pub-ban sörrel, burgerrel, sült krumplival meccset nézni...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 13:26:43

enzoli
na, ,megérte átszervezni a hetet ezért az írásért:) nagyon jóó!!
egy apró korrekció, a fish and chips nem tonhalból, hanem tőkehalból van. de ez csak az én szőrőzésem, ha gasztroról van szó:))))
egész guszták a kaják a fotókon, főleg a kínai. azért elvártam volna egy beszámolót gordon ramsey három michelin csillagos chelsee-i étterméről:)))))

tistedur 2007.09.27. 14:00:58

Toma!
azért nem várhatunk el Zolitól mindent :) és háromcsillagos étterembe járni sznobság..:P

maybach 2007.09.27. 14:08:52

Hát, nemtom. Ha már ígért riportot, lehet meg kellett volna az említett műintézményt látogatnai. Legfeljebb súlyosan eladósodott volna.

spájdernecc 2007.09.27. 14:10:19

Maybach
csatlakozom Nádine követeléséhez!
ez már szinte tömegigény!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:11:11

mééér?? ott egy degusztációs menü, átszámitva, csak hetvenezer forint:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:13:54

Egy populáris magyar festőművésznek ez mellényzsebből is kijön...;)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:14:58

ha már sznobság:))) szomorú az én szívem. ma van a susogóban a borvacsora és én nem leszek ott:((
erről maradok le:
A borok:

Úrágya furmint 2006
Furmint birtokbor 2006
Királydűlő hárslevelű 2006
Édes szamorodni 2003
Édes cuvée 2003
6 puttonyos aszú 2003

Az ételek:

Libamáj flans angolnával és zeller cappuccinoval
Zeller velouté dióval
Carnaroli rizottó jakabkagyló carpaccioval
Vörös márna (rougé)narancsmártással, friss mecseki gombákkal
Mangalica malacborda füge-zeller-káposzta variációkkal
Kalapos őszi gyümölcsök csokoládéval, tokajiban
Mignardies

a francba!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:18:14

Jaj. Ez életveszélyesen hangzik. Ezek szerint nem sikerült még megoldást kiötleniük erre a tipikusan magyar problémára? Elszomorodtam.

maybach 2007.09.27. 14:20:01

Toma!
Ezt tényleg szomorú dolog kihagyni.

Most látom mekkora szerencsém volt, hogy a szüleim nem engedték elszabotálnom a lazacfilét sárgadinnyével.
Hogy csak a szokásos tízóraikat említsem.

tistedur 2007.09.27. 14:21:02

Toma!
én őszinte leszek..én a te főztödet választanám ezzel a menüvel szemben..:)

maybach 2007.09.27. 14:23:34

Csatlakozom Tist-hez.
Már csak a társaság miatt is.
Egyébként valóban szar ügy, hogy nem tudsz ott lenni Toma. Nem igazság.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:24:27

Ha éhes lennék, én is...:) Bármikor. Még a vércsirkét is megpróbálnám mazsolás kuszkusszal. Akár. Ne szomorkodj, Toma, inkább a megmaradt időben írjál jó kis posztokat a Te szerető törzsközönségednek!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 14:26:10

Sziasztok!
Minden elismerésem a tiéd, Zoli, de tényleg! Grat a zindex címlapjához!
Cikkeddel jó sok embert megmozgattál, vagy csak nekem ismeretlenek az új vendégek?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:28:21

az az igazság, hogy nem is számitottam arra, hogy ilyen hamar találnak valami megoldást. de azért szomorú vagyok. jó kis poszt lett volna belőle:))) azért arra számitok, hogy a következőre, már el tudok menni.

maybach :DDD

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:31:59

Amadea, Te lógsz a suliból???:) Én sem ismerem az új kommentezőket, a címlap terelte őket ide.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:33:55

szívesen főznék nektek egy degusztációs menüt a lá toma, csak ahhoz meg kéne látogatnatok:))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:35:18

Már egy ideje fontolgatom, hogy megszervezek valami ilyesmit a hátad mögött. De akkor mit eszünk???:)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 14:48:43

Toma, tudom, hogy ez nem nagyon vigasztal, de ne búsulj! Mi szeretünk, és együttesen bármilyen kaját felülmúlunk.:)
Nadine néni, legközelebb 6kor lesz órám, bllll!!!

maybach 2007.09.27. 14:49:26

Gyorsan tegyük hozzá, ami számunkra természetes, hogy tök jó új látogatókat látni.

Toma!
Veszélyes vízekre eevezel. Mi lesz, ha nem tudod kirúgni a sok éheskutya-tekintetű látogatót?

spájdernecc 2007.09.27. 14:53:30

Toma!
Ha lehet, a látvány helyett az ízre és a mennyiségra helyezd a hangsúlyt :))
A szem kényeztetésére ott vannak a képeid...

tistedur 2007.09.27. 14:56:52

Nadine!
a végszükség esetén egymást esszük meg:először gerlét és Amadeát,mert ők a "legzsengébb" husik..:P

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:00:16

nadine
azért annyira ne a hátam mögött, hogy egyszer csak kopogtattok. legalább egy nappal előtte szólj!:))))))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 15:03:37

Tisti, tudom, hogy a véremre pályázol!:)=
Vigyázat, enyhén mérgező vagyok!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:05:25

Toma, ezért nem vagyunk még ott. Mert nehéz megszervezni, hogy meglepetés is legyen, meg ne is. Vigyünk is, meg hozzunk is. Én például Mázlit hoznám el. Szóval, gondold át még egyszer az ajánlatot.:)

tistedur 2007.09.27. 15:05:45

Amadea!
most rettegek..:P

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:10:14

...Meg a kandalló-kemencéd, meg az esetleg otthon található képeid, meg a fűszerkerted... De az is lehet, hogy hazalopnálak szakács-festőnek. Toma, gondolkozz: megéri?:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:18:40

most már azért kezdek félni:)))

...amint elkezdtünk off-olni eltüntek az új kommentelők. kár...

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 15:27:09

Tist, jobb is!
Szegény Toma, nemcsak a kajáját, kutyáit, házát, de még őt magát is ellopjuk.:)))
Apropó, Toma, asszem, én képeket fogok eltulajdonítani.:)))))))

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:33:38

Toma, az nemcsak a jól érezhető belterjességnek köszönhető, hanem annak is, hogy fél tizenkettő körül már le is vették a címlapról a posztot, a jó ég tudja, miért.
Ficere pedig vissza fog térni, hacsak nem a szokásos netes nagypályázás mondatta vele, hogy "jobban is meg tudnám írni a hasonló élményeimet". Bízzunk benne.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:50:46

a blog.hun még kint van a poszt.

amadea
a végén még azt hinnék az emberek, hogy valami tanuvédelmi programba vagyok, nyoma sem marad a létezésemnek pécsett és környékén:)))

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 16:08:45

Ááá, szóval illegális üzelmet folytattál! A fél éves aktfestés miatt kerülsz bele a tanúvédelmi programba, a dühödt, féltékenységtől fűtött férjek és szeretők elől!
Tényleg, ezzel felcukkolom a galádot, úgyis régen pöccentettem be. Kellett neki partizánkodni.
Most pedig megyek, további világuralomra vonatkozó terveimet a helyesírás órán szövögetem tovább. Pápá!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 16:27:08

Am, ezt a pápát vond vissza, légy szíves! Talán nem szándékosan, de megidézted Pokrivtsák (egészségedre!) Mónika szellemét. Nem kellett volna.

tistedur 2007.09.27. 16:48:37

Nadine!
te pedig leírtad a nevét p.m.-nek..most kénytelen vagyok sót dobálni a monitorra,hogy elűzzem a rossz szellemeket..:(

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 16:55:16

Ugye??? Sikítófrászt kapok attól a nőtől.

N.Zoli 2007.09.27. 17:11:51

Elfelejtettem megköszönni mindenkinek a dícsérő szavakat.
Szerintem az elmúlt fél évben megduplázódhatott a blog.hu-n a blogok száma, vagy csak cserélődnek én nem tudom, de már nem tudom őket nyomon követni. Egyszer sixx kommentelte még Steinnél, hogy azért szép kis plusz meló a címlapot szerkesztgetni, főleg úgy, hogy több szolgáltatót néznek át. Aztán a nyár végén a legnagyobb pangásban, volt, hogy három napig nem is frissült semmi. Most nyilván vége a szabiknak és beindult a gépezet, mert van, hogy napjában háromszor frissül. Mikor elkezdtem, volt, hogy éjszaka is raktak ki bejegyzéseket. Most az utóbbi pár, amit sajátra is, vagy ide felraktam, az mind reggel, vagy napközben élesedett és vagy itt, vagy az indexen címlapos volt, míg éjszakai bejegyzés csak nagyon ritkán került ki. Persze nem lehet mindennap címlapos bejegyzést csinálni, főleg, ha kisvárosi blogot vezet az ember és szinte naponta posztol:) Maximálisan elégedett vagyok a kábé 3/4-ed éves bloggertevékenységemmel, hehe. Mikor először láttam bejegyzésemet a blog.hu címoldalán akkor még azt sem tudtam, hogy az hogy a fenébe került oda, azt sem tudtam, hogy ezt így nézegetik a szolgáltató részéről, azt sem tudtam, hogy mit kezdjek a képekkel, vagy hogyan csináljam, hogy ne torlódjon a kép a szöveggel. Külön élmény volt, mikor megtudtam hogyan kell videót fölrakni és mostmár azt is tudom mi az a trackback meg visszaping:)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 17:31:14

hát igen. annak ellenére, hogy egyre több a blog és a bejegyzés, a kifőzde egyre gyakrabban produkál cimlapos posztot, ami a totának vagy subbának biztos nem nagy szó, azért mi örülünk neki:)))
eddig ha jól számolom ez volt az ötödik indexes és vagy a tizedik blog.hu-s címlap posztja, ami egy négyhónapos blognak nem rossz:)))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 17:40:15

enzoli
nem írtál tag-eket a poszthoz. utólagos engedelmeddel, pótóltam. ha akarod javítsd ki.

N.Zoli 2007.09.27. 17:47:11

Nem bizony és örülök neki, hogy ennyire különleges emberekkel sikerült összeütni valamit közösen és még csak nem is találkoztunk egymással. Illetve fullal már találkoztam és svatival mindig csak majdnem.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 19:33:45

most hogy a gasztro teget beírtam, fönt van a gasztroblog címlapján is a poszt:)))

maybach 2007.09.27. 19:43:42

Nadine! ( spájdernecc ! )

Elkövettem, de mivel hosszú, meg divat is a sorozat, két részes lesz. Kivéve, ha az elsőt tojáseső követi.
Még a képeket kell összeszedni, meg a helyüket kiötölni.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 19:49:42

Maybach, látod, mit tesz egy kis szelíd erőszak?:) (Örülök neki.)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 19:57:58

maybach, nadine
ha már elkövetted, betehetitek holnapra, úgy is volt most két gasztro egymás után, én majd akkor jövök a jövőhéten.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:06:11

Toma, ne tolj ki velem, most a saját posztommal kínlódom... Inkább hétfőn legyen Maybach, addigra jutok egy kis lélegzethez. Vagy tedd fel Te, az is jó nekem.

maybach 2007.09.27. 20:09:37

Ha Nadine vállalja a javítást és nem nagy baj, hogy képek csak utólag lesznek, mert a jófene tudja hova dugtam el a cd-t, akkor felőlem OK.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:24:47

Már írtam mailt. Persze, szívesen javítom, csak hadd kapjak egy kis lélegzetet, mert már mindenféle munkám összeér.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 20:28:18

századik!:)))

maybach
ha fontosak a képek a poszthoz, akkor inkább várj vele. döntsd el.

nadine
maybach aszem fel tudja tenni a posztját mert szerzőként van bejegyezve.:)))

derüljön ki azért hogy ki írja a posztot, mert akkor nekem, neki is kell állnom írni:))

maybach 2007.09.27. 20:37:31

Plasztikusan írok, annyi szent, de még így is jobb képekkel.
Akkor várjunk vele, meg így Nadine-val is rendes leszek.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:38:43

igenigenigen!!!:) Toma, ess neki! Mármint ne Maybachnak, hanem a körmölésnek...

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:52:20

Most pedig a szokásos egész napi kapkodás-csapkodás után megvacsorázom. A levest korhelynek hívják, de igaziból "ami-a-mélyhűtőleolvasztáskor-véletlenül-elöl-maradt"-levesnek hívják. Finom.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 21:33:32

Nadine, p.m. tőlem lopta a "pápá"-t!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 22:15:44

Am, vedd vissza tőle, lécci-lécci-lécci!!!

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 22:23:18

Hát igen, ezt teszi a népszerűség, mindenki lopkodja az ember szófordulatait.:))))
Nem kell vele törődni. Én már rég megzavarodtam volna, ha azokkal foglalkoznék, akik nem szimpik.
ÉS TESSÉK JÁTSZANI!!!!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 22:31:50

Azt csinálom. A saját megtépázott idegeimen, mint a zongorahúrokon. Próbálom a szombati posztot összerakni, és a hajam kihullik, olyan lassan teszi be a képeket. Meg egyáltalán. Álmos is vagyok, pfff...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 22:41:34

nadine
a képeket le kell tömöríteni legalább 70KB alá, akkor könnyeben fel tudod tölteni.

na nakiállok írni egy posztot. jó éjt,

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 22:56:27

Most tudtam meg, legközelebb alkalmazni fogom. Azt is elárulhatná valaki, hogy a korábbi posztokhoz tartozó képeket le lehet-e törölni, hátha az is gyorsít a rendszeren. Vagy hogy hogyan kell a létrehozott Nádinéképei könyvtárba bepakolni őket, hogy ne legyenek ilyen rendetlenül elöl. Köszi és jó éjt!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 23:20:34


nadine
ha letörlöd a képeket, akkor azok a képek a posztról is eltűnnek.

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 23:47:48

Télleg, Nadine, akartam kérdezni, a dobozolást-olívabogyózást nem szeretnéd jobban blog formájában publikálni? Tutkó népszerű lenne!

spájdernecc 2007.09.28. 05:09:14

Toma!
Hol az a poszt?!
jó reggelt, jó kávét!

tistedur 2007.09.28. 07:50:41

jó kávét,jó reggelt :)

spájder,mi ez a türelmetlenség?! :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:04:51

Jó reggelt! Toma, ettől tartva nem tettem meg.

spájdernecc 2007.09.28. 08:07:09

Türelmetlen ifjú vagyok,
mindent mindent mindent akarok!
mindent akarok! még ma! /ős Bikini/
jó reggelt!

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:19:14

Spájder, fájdalom, hogy ezt kell mondanom, de szerintem ezt a többség itt tudja. Mármint, az idézet forrását. Ez feltételez néhány leélt évtizedet, néha jó lenne elölről kezdeni. Úgy az óvoda környékén.

tistedur 2007.09.28. 08:25:52

nadine!
az óvodában adnak tejberizst :( én azt inkább kihagynám..

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:31:52

Toma, szombatra tedd fel nekem, légy szíves, a Miscellaneous kupacból a 162-es órát!!! Köszönöm szépen.

maybach 2007.09.28. 08:45:04

Jó reggelt kívánok!
Az oviban kellett aludni ebéd után. Akkor még nem akartam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:47:26

Maybach, ezzel én is nagyon gyakran így vagyok:)
Tist, én gyakran bevállalnám a tejberizst is. Sőt, a piskótakockát csokiszósszal is. Még bábozni is hajlandó lennék, vagy néha egy-egy sorversenyre.

cyan 2007.09.28. 09:02:10

jó reggelt, kv-t

én nem voltam óvodás :(

spájdernecc 2007.09.28. 09:03:56

Nadine
nem a zenei műveltséget, meg a kort vitatom, csak tisztességes dolognak tartom a forrásmegjelölést :)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 09:10:48

Tudtam én, hogy a lelked mélyén rendes gyerek vagy Te, Spájder!:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 09:14:43

Remélem, Toma jól van, mert a mai gasztroposztnak még se híre, se hamva az Indán. Fura. Lehet, hogy Mázli kizárta a házból, és most fázósan a teraszon szunyókál?

cyan 2007.09.28. 09:24:04

nemcsak fázós, ázós idő is van. nem baj, nőnek a gombák!

spájdernecc 2007.09.28. 09:28:09

miaz hogy!?
nagyonis! ( gyf)

tistedur 2007.09.28. 10:27:45

én is kíváncsi vagyok arra,hogy lesz-e otthon gomba..

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.28. 11:11:55

annyit hallottam már londonról, hogy asszem én is kimegyek valamikor :D

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.28. 11:15:29

aha, tényleg, könyvajánlóval be lehet szállni vendégbloggernek?
abból elég keveset találtam itt :)

tistedur 2007.09.28. 11:20:57

a mai időjárás már egészen angolos..:(
mondjuk londonban annyira jó múzeumok vannak..egyikbe-másikba legszívesebben beköltöznék hálózsákkal és kétheti hideg élelmmel..:)

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 11:36:54

Tüzes Istennyila: Várjuk az anyagot, ha jó, természetesen kirakjuk. Képeket külön mellékletben küldd, légy szíves, a szövegben csak jelöld a helyüket. Válassz a feltüntetett szerzők közül egy szimpatikusat, jelenleg nekik van hozzáférésük (kivéve Maybach - ő is szimpatikus lehet, de nem ő teszi fel a saját anyagait).

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.28. 11:38:33

nadine
sajnos tegnap éjjel elszállt a szélessávom, és nem tudtam belépni a adminba, állandóan visszadobott a lassúság miatt. így nem tudtam feltenni a posztot.
mondjuk, mikor láttad hogy nincs poszt, élesíthetted volna tiedet!:)) (még nem késő!!!) egyébként, tegnap este óta látszik az írásod nálam.

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 11:57:17

Akinek van jogosultsága, az látja. Azért nem élesítettem, mert ez kb. a fele...:)Ma fogok megküzdeni a másik részének feltuszkolásával, ha nem tébolyodok meg addig.
Örülök, hogy a szélessávot leszámítva jól vagy.

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.28. 11:58:21

a szöveget milyen formában kéritek? rtf, doc? a kép helyét hogyan jelöljem? pl: "itt legyen a kép" :) Sajna nem vagyok nagy infomágus :D

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 12:00:20

Órás kérésemet kiszúrtad a kommentek közt? De csak holnaptól szeretném, reggel 7-től (ha egyáltalán azt lehet időzíteni).

Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 12:02:57

T. I.: doc legyen, és ha több kép van, akkor amilyen néven a kép el van mentve, azt beírod a szövegbe oda, ahová szeretnéd, hogy kerüljön.
Pl. .... X. Y. könyvét azért ajánlom figyelmetekbe, mert a helyszín, ahol játszódik emlékeket idéz.
163xxdjEjpg.
Itt élt és alkotott...

Hozzátenném, mi is csak most kezdünk belejönni az infomágiába. Szóval, egy újabb vak a gyengén látók között:)

spájdernecc 2007.09.28. 12:12:48

Én nem vagyok vak, csak deklarált analfabéta :))
Ménkű ! Írjál csak, talán akkor Amadea is csöpögtet nekünk a tehetségéből, ha jó példa van előtte :)

Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.28. 21:16:18

Spájder, van vagy 3-4 ideszánt cikkvázlatom, csak nincs időm írni.:((
Könyvajánlót szándékosan nem teszek fel, azt hittem, már a könyökötökön jön ki a molyságom.
De ha nem így van, akkor...

matyker 2008.02.10. 10:37:17

Jó kis beszámoló, egy apróság: a Carling nem angol, hanem kanadai sör. (Bár ezt az angolok sem nagyon tudják.)
süti beállítások módosítása