Valamivel több időm volt, mint egy hetem, hogy megfigyelhessem az angolok ételkultúráját, és kóstolgassam az ételeiket, így ez csak egy saját tapasztalotokból összeáálított áttekintés a teljesség igénye nélkül.
Az angolok nem a konyhájukról híresek, mint a franciák, vagy az olaszok. Természetesen vannak saját ételeik, ezeket nagyjából ismeri is mindenki, de az étkezési szokások formálódásához nagyban hozzájárult az ország színessége, a nagy számban ott élő más nemzetiségű ember.
Legelső tapasztalatom az ital témakörből való, még a repülőről. Ír fapados társasággal repültem, névszerint a Ryanair-rel. Útitársam buzdítására kértünk egy kis viszkit. Erre a steward csávó kihozott két jegespoharat és két zacskó Original Bullseye viszkit. Lenyűgözött az igénytelensége, de nagyon rossz volt, igazi kommersz. Ahogy olvadt a jég körülötte, úgy vált egyre ihatóbbá. Visszafelé a kávéval szívtam meg, de a Camden-ben olaszoknál vett eszpresszón kívül nem is ittam rendes kávét sehol. Szóval visszafelé bepróbáltam az eszpresszót. Kihozta Rod Steward, mivel nem kértem bele tejet, így a cukor is elmaradt. A kávé forró volt, kicsit erősebb, mint a hosszúkávé, de azonos mennyiségű vele, igényeltem, ezért lassan elkortyoltam.
A leszállás után a reptérnél még betoltam egy háromszögdobozos deltaszendrót, duplapackot. Barna kenyérből készült, meg volt kenve és sonkaszeletek voltak belehajtva. Nekem ízlett. Ezután Braintree-ben várnunk kellet házigazdámra, ezért beültem kísérőmmel egy pubba.
Kapásból nyolcfajta csapoltsör tolódik az arcunkba, ez a választék jellemzi nagyjából a többi helyet is. A Guinesst szeretik a legjobban, ez egy kicsit többe is szokott kerülni a többinél. A csapoltsörök 3-4font/pint áron mozognak. Emelett fogy az üveges is, 2,5-3,3dl-es kisüvegekben kaphatóak nagy választékban. Megkóstoltam a Guinesst, nekem krémes egy kicsit. Később egy másik helyen megkóstoltam az IPA-t is, az meg veöreös. Egy klubban pedig nagy örömmel tapasztaltam, hogy kapható Staropramen és inkább maradtam a továbbiakban a világos-pilseni vonalon. Népszerű még a Carling, mely szintén angol és sok helyen vehetünk Stella-t, Fosterst, vagy Carlsberget. E leguttóbi dobozos formában is népszerű, boltban vásárolva, otthon fogyasztásra. Ha már az italoknál tartunk, rengeteg üdítőt vásárolnak otthonra az emberek. A választék hasonló az itthonihoz, kisebb eltérésekkel. Nagyon népszerűek a Schweppes üdítők, kapható Dr. Pepper, de láttam narancsos Coca-Colat-is. Ivóvizet nem ivott senki, az általam inni látott emberekből. Rostosokat, ice teát is nyelnek, az utcán pedig árulnak frissen csavart narancsot. Kicsit ellentmondásos hozzá a dekoráció, műanyag narancsfüzéreket lógatnak ki körbe. Palackos juice-okat osztottak az utcán, a Temzefesztivál idején, a rendezvény környékén. Ha már megemlítettem a kávét, akkor hozzá kell tennem, hogy mindenhol hosszúkávét isznak. Ha valaki megkíván egyet az utcán mászkálva, bármikor bemehet egy Starbucks kávézóba, kábé annyit láttam belőle, mint postahivatalból, sokféle kávéból lehet választani ilyen helyeken. Általában a gyerekkel otthon ücsörgő, de vásárolni eljáró anyukák vannak itt nagy részben, és árulnak süteményeket is, de nem az anyukák, hanem a személyzet.
Hamár eltértem az időrendiségtől, akkor visszakanyorodom az első naphoz. A faluban, ahol a szállásom volt előfordult török kebabos, indiai és kínai kajálda házhozszállítással. A képen látható gyorsbüféből vettük vacsoránkat. Volt itt kebab, bundás-sültkolbász és egyébb ételek. Fish and chipset vacsoráltunk aznap. Nem fukarkodtak a sültkrumplival, mellé rántott tőkehalat csomagoltak és külön szólni kellett, hogy hagyják ki az ecetet belőle. Papírba tekerték, mint itthon a lángosos, csak triplán. Eléggé olajos, de teljesen ehető vacsora volt. Aztán Londonban már azt tapasztaltam, hogy az ilyen étkezdék egymás hegyén-hátán sorakoznak. Mindenféle nemzetiség, talán az ehhez hasonló kebabost láttam legtöbbet. Ezenkívül indiai, kínai, mexikói, thai, marokkói, olasz pizzaszeletes, süteményes és mindegyik házhozszállít. A Kings Crosson, egy utcában jártamban üzletet alig láttam, de étkezdét annál többet. Láttam angolos kajáldákat is, steakhouse-okat, vagy olyan helyeket, ahol egész nap lehet english breakfast-et kapni. Ezeken kívül a pubokban is lehet néhányfajta készételből választani. Kihagytam a multikat, természetesen igen nagy számban van jelen McDonalds, Pizza Hut, Burger King és KFC. Ez a sok-sok kajálda mind megél. Az utcákon non stop a mozgás és sokan az ebédidejükben ilyen helyekre járnak gyorsan valamit bekapni. Gyalogosan, a járdán közlekedve, a legnagyobb forgalomban is mindenhonnan jön a kajaszag.
A bal oldali képen egy ázsiai bolt, ahol főleg wokbavalókat lehet vásárolni, jobb oldalt pedig egy indiai kajás. A bolt képével egy kicsit előreszaladtam, de ezek például Braintree-ben, egy kisvárosban voltak egy utcában. Ugyanebben a városban, csak másnap, megkóstoltam a kebabot is. Még nálunk, ehhez az ételhez legjobban hasonlító gyrost lehet kapni, melyet telenyesnek pulyka, vagy csirkemell cafatokkal, itt a kebabot nem tudom milyen húsból készítik, de forgácsszerűen kanyarintják le, rendesen megpakolják és a tésztája is nagyon finom.
Az előbb már említettem az angol reggelit, a tipikusan angol ételekből ezt az egyet sikerült megkóstolnom. Házigazdám készítette szombat reggelre. Már majdnem megettük az egészet, mikor eszembe jutott csinálni róla egy képet. Szóval, megpirította a kenyeret, arra helyezte a tükörtojást. Sütött hozzá két szelet bacon-t/fő, paradicsomos babbal és gombával szervírozta. Kiadós kaja reggelire és agglegényesien egyszerű. Ezután mehet a halandó munkába, de erősen szélhajtó voltából kifolyólag, jobb az embereket elkerülni. A kaja mellé szoktak még plusz kenyeret vajazni, mi speciel narancsot és kávét ittunk hozzá, gyanítom, hogy ez is általános. Vajon van olyan angol, aki mindennap ezt reggelizi?
Londonban, a nemzetek konyhájából leggyakrabban kínait fogyasztottam, összesen kétszer. Legelső londoni napomon, legalább két órát csavarogtam Camden Town-ban. Itt volt piac és óriási forgatag mindenféle emberből és ilyen helyeken döbben rá az ember a kínálat láttán, hogy ebben az országban mindent el lehet adni óriási választékban, sok faszságot és nagyon király dolgokat egyaránt. A tömegben mászkálva egyfolytában tukmálják az ételt, főleg ázsiaiak. Kóstolókat nyújtogatnak felénk és kérnek, hogy náluk kajáljunk. 2 fontból már vehetünk egy nagy adag ételt, rizzsel, barna rizzsel, vagy tésztával. mindenféle feltéttel. Este hatkor zár a piac és hogy mindenki jól járjon, az árusok már egy fontért árulják az ételt előtte. A képen egy adag camdeni kínai barnarizzsel és nem emlékszem már mi mindennel.
Aztán egy vasárnap elmentünk Londonban Little China-ba és beültünk egy nagyobb kínai étterembe. Volt egy pincéje, földszintje, első és második emelete. A zárást mindig föntről lefelé csinálják. Először bezár a második emelet és az ott ülőket ilyenkor lejjebb hajtják és így tovább. Négyszemélyes asztalok mindenhol, mi hárman leültünk egyhez, így már nem kaptunk másokat asztaltársaságnak. Mivel mindig tele vannak, ezért gyakran összeültetnek vadidegeneket egy asztalhoz. Minden asztalon van szójaolaj, az a "bogyós erőspista", pálcika és kanál a leveshez. Mikor jön a pincér kapásból lerak egy adag zöld teát cukor nélkül. Felveszik a rendelést és ha kérsz evőeszközt, akkor hoznak azt is.
Én ilyen királyrákos kaját helyeztem az etetőmbe, meg hozattunk közösben ilyen összetört páncélos rákot, ami úgy nézett ki így föltálalva, mint valami maradék. Előtte megettem egy ízletes csirkelevest kukoricásan. Valamint fogyasztottak még asztalunkál tésztát, disznó és kacsahússal, erről is a maradék ugrott be, mivel előtte láttam, hogy hogyan csontoz le egy kacsát a pincér egy vendég asztalánál. Aztán láttam, hogy minden maradékot öntenek kifelé és bizony nem kis mennyiségben. Ekkor gondoltam először arra, hogy mekkora lehet ebben a városban az ételpazarlás, valószínüleg több kilótonnányi ételmaradék landol kukákban. Londonban étkezési nagyüzem működik és nagyüzemi étkeztetés.
A pincér a kaja mellé hozott még kézmosóvizet is egy tálban, mivel mindenki kézzel lábbal zabál. A nagy rák egy kissé ügyességi étel, ahhoz adnak egy kétnyílású dió és mandulatörőt és néha úgy kell kiszipkázni a belsejét.
Még Braintree-ben voltam egy olasz étteremnek álcázott gyorsétteremben, ahol Toma agyvérzést és infarktust kapott volna egyszerre. Itt volt hamburger, steak és a klasszikus olasz tésztaételek. Én hamburgert ettem, amiben kis steakszelet volt, szögletes zsemlében hozták és hozzányestek a tányérra uborkát, hagymát meg paradicsomot. Aztán jött a süti, vanilíás, földiepres puding jellegű krém. Egy nagytányéron hozták ki a kis sütit és a tányér összevolt csorgatva csokicsíkokkal, egy pillanatra azt is hittem, hogy az a tányér mintája. Igaz, hogy én semmi olaszosat nem kajáltam ott, de úgy érzem nem attól olasz egy hely, hogy az van rá kiírva és a számlára azt nyomtatják: Ciao.
Ha mindezt keveseljük, akkor bemehetünk még boltokba is kaját venni. Találhatunk Lidl-t, Tesco-t, Morrissons-t és kisebb üzleteket, zöldségeseket, török boltosokat. 1 font 30 körül gusztusosnak látszó fagyasztott pizzák vannak, Rengeteg fajta szeletelt sonka, sajtok, fagyasztottak, nassolnivalók, csokiskeksz orgia (zabos volt a legfinomabb csk, amit majszoltam) és a messzeföldön híres spam-ek. Nagyjából hasonló a kínálat az itthoni szupermarketekével. Aztán ha valami hiányzik és otthoni kajákra vágyunk, akkor bemehetünk lengyel boltokba és vehetünk fölvágottakat, körcikksajtokat, kimérős kovászos uborkát, vagy ruszlit. Ha ennél több kell, akkor elmehetünk akár magyar pékségbe is.
A magyar pékség nagyon népszerű. Angolul jól beszélő magyarok dolgoznak itt, mivel nem csak magyarok látogátják. Este hatra általában ki is fosztják üresre. Mikor ott jártam pont eléggé kifogytak mindenből és így csak a táblájukat fotóztam le. Sokféle kenyér van, köztük hagymás is. Vehetünk töpörtős pogácsát, legfinomabb kakaóscsigát, túrósbuktát, lekváros batyut, mákos patát. Valamint cukrász készítmények is vannak, mint dobostorta, somlói, krémes és gesztenyepüré.
Tudok még egy népszerű magyar étteremről Londonban és láttam magyar palacsintást a Temzefesztiválon. Nem hinném, hogy a palacsinta kimondottan magyar étel lenne, ráadásul 3 fontért árulta darabját az arcátlan. Arra jutottam, hogy szerintem egy lángosos is nagyon menő lenne Londonban. Olyan még nincsen szerintem, tetszene az újdonság a helyieknek is. Lehetne nyomatni velőset, meg mindenfélét, de a hamburgerkrémest nem kéne.
Piacokra nem jutottam el, de szívesen szétnéztem volna egy-kettőn.
A St. James Parkban volt alkalmam megízlelni az angol ice creamet. Csavarosban árulják és nem kérhetünk kétgömbös vegyeset, mert csak ice cream ízű van, ami fehér és olyan, mint a hideg tajszínhab, fagyi állaggal, de teljesen vállalható. Az oldalába ropogós csokirudat illesztenek. Azért más helyeken a városban létezik az olasz fagylaltkultúra is.
Nagyjából ennyi volt az összes ottani kajaélményem. Ezenkívül hűtőből reggeliztem otthon és mindennap vacsorát főztek rám, magyar háztartás szerint.
spájdernecc 2007.09.27. 08:15:52
ha megígérik, hogy lesz rendes kávé!
tistedur 2007.09.27. 08:27:30
spájdernecc 2007.09.27. 08:30:21
túlélte a legendásan matuzsálemi teljesítményre képes bejglit.
maybach 2007.09.27. 08:57:22
Jó kis színes beszámoló, köszi.
Gyerekeimnek háziak bótból hozott tortával büszkélkedtek, mint az itthoni háziasszony a saját készítésű sütijével.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:05:11
Az ételpazarlás jól bevett "nyugati szokás": dolgoztam régen hajón, ahol az a szabály, hogy 24 óránál tovább semmilyen ételt nem tartanak. A cápák csapatokban úsznak a hajó nyomában, mert már pontosan tudják, mikor jön a számtalan kiló kenyér (pedig az a fajta akár egy hétig is teljesen ehető), mikor a főtt kaják, és mikor a tucatnyi csokitorta. Ha belegondolok, mennyi adalékanyagot fogyasztanak így, már nem fogok csodálkozni, ha egyszer csak bekopog itt nálunk a Cápaember. Pedig nem is én dobáltam bele azt a sok kaját a tengerbe.
cyan 2007.09.27. 09:17:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:21:55
Zoli, a cím mire utal?
maybach 2007.09.27. 09:36:21
:))
cyan 2007.09.27. 09:40:25
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 09:40:40
maybach 2007.09.27. 09:53:57
Én tom, azért is vihogok.
N.Zoli 2007.09.27. 10:23:18
Nadine
A cím, a Szindbádból van, nem biztos, hogy szó szerint ezt, de valami ilyesmit mondott Latinovits a pincérnek, mikor rácsodálkozott a rendelésére.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 10:38:16
Cyan, szted él még olyan ember a galaxisban, aki nem látta a Gyalog-galoppot?:) Azért köszi az infót!:DDD
Öhö 2007.09.27. 10:41:47
De azér a pubfood vonalat kihagyni kár volt, ott is tud maradandót alkotni a magyar gyomor.
FlybyWire 2007.09.27. 10:42:29
JÚÚÚJ ezért általános másodikban kivágtak volna a teremből is... héló, korrekció pls, a szememet "báncsa" !!!
F:
spájdernecc 2007.09.27. 10:42:57
a héten másodszor
grat:)
FlybyWire 2007.09.27. 10:44:48
F.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 10:44:52
"...Maybachnak üzenem, hogy jövő hétre baromi gyorsan írjon egy posztot, különben a tescós dísztárcsái is eltűnnek az autójáról!
A Fekete Kéz"
Ember, milyen ismeretségeid vannak Neked?
FlybyWire 2007.09.27. 10:50:48
Kb. 80%-ban egyezik az angollal úgyis, szóval sokmindent ismerősként köszöntöttem a cikkben. A kávéhoz nem értenek, ez van - bár a némethez képest még mindig kiváló :) a tengeri mütyürök finomak (én mindet imádom), steak és bárány van mindenhol, de nem mindenhol finom, és a földkerekség (de minimum a Brit-szigetek) egyik legfinomabb kajáját Annagary-ban, egy valóban isten háta mögötti (Írország legeslegészaknyugatabbi csücskén), aranyos pici igazi ír (csak törve beszélik az angolt) faluban levő hotelben csinálják. Tengeri rákos steak - sose felejtem el :)
F.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 10:51:51
Lassan kezdem azt hinni, hogy apám állításai ellenére tősgyökeres mohamedán szőnyegszövő dinasztiából származom. Akik azt vallják, hogy a mintát legalább egy helyen el kell rontani, mert a világon egyedül Allah tökéletes.
Fél napot tököltem azzal, hogy próbáltam elhelyezni az olívabogyókat a készítendő falióra lapján, de nem tettem rá, mert úgy éreztem, túl zsúfolt. Csak és kizárólag emiatt elmentem a nagykerbe, vettem eggyel nagyobb óralapot, azt is előkészítettem (alapozás 2 rétegben, repesztés, alapszín), majd öt perce feltettem az olívabogyókat. Na, vajon melyikre??? A kisebbre, amin eddig zsúfoltnak éreztem...
Görög kórus: HÜLYE NADINE, NADINE HÜLYE!!!
Allah akbar... vagy mi
tistedur 2007.09.27. 10:55:16
maybachnak olyan ismerősei vannak,akik néha \\\"kérnek egy szívességet\\\" :P
maybach 2007.09.27. 10:55:41
Jogos. A kaja meg nem ízetlen, hanem íztelen.
Nadine!
OK. Igyekszem, csak jó lenne vidám valamit elkövetni.
Fekete Kéz az egyik legszelídebb ismerős a Kinyírlak klánból
N.Zoli 2007.09.27. 10:58:07
A fosszák máris fosztjákra változott mindenki láthassa.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 11:01:30
Maybach, a szombati poszttal igyekszem megalapozni a vidám hangulatodat, utána várom az írásod. Különben lófej a paplan alá.:)
maybach 2007.09.27. 11:01:49
Most kis ízelítőt kaptál Allah módszereiből. Ha valami eleve el van rendelve, akkor az el van rendelve.
FlybyWire 2007.09.27. 11:05:56
A Guinness-t én pár hónapig tudtam kint inni, az ízét imádom de 2-nél több sajnos másnap egész napos hasmenést okoz szinte minden embernek, szóval leszoktam róla. A cider szerintem még a leginkább iható valami: sör kinézetű, sör állagú és 4-5% alk. tartalmú, habzó almaBOR pedig... viszont belőle ha megittam is 8-10 üveggel, betéptem annak rendje és módja szerint, de másnap mégis minden rendben volt :)
Illetve van még a Smithwick is, ami piros sör és szerintem nagyon kellemes. Na meg a whisky-k... hát az írek se rosszak, de angliában ott a sok skót is...
A kajára visszatérve: az íreknél is van sok kínai és indiai, más egyéb konyha nem nagyon tudott még megmaradni, legalábbis vidéken nem ahol mi éltünk (Galwayben). De pl. sushizót Dublinban sem találtunk, és emiatt el is szomorodunk. Baromi egészségtelenül esznek, elég sokkoló látvány a 120 kilós 16 éves csak aki sült krumplival eszi a fagylaltot (NEM VICC!!! Láttam a saját szememmel...). Mondjuk a klímájuk miatt megértem hogy sokat kell enni, de ennyi elhízott fiatalt még soha életemben nem láttam korábban! Borzasztóak szegények :( a nőknek pl. egyáltalán nincs dereka, egyiknek sem!
F.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 11:06:33
Így két darab olívás óra készül, lehet választani. Hehe.
FlybyWire 2007.09.27. 11:08:05
Köszi a lehetőséget, meglátom hogy össze tudom-e kaparni magam ennyire :) sajnos saját fotóm csak egy van, az viszont életem legborzalmasabb, ehetetlenebb kajájáról készült :). Persze ha kell, netről lehet szerezni...
F.
N.Zoli 2007.09.27. 11:08:51
Dobozka 2007.09.27. 11:12:50
a kebab-ban barany- vagy csirkehus van, a barany az,ami csikokban jon, a csirke pedig "cafatokban".
a pub-kaja pedig valoban isteni, eloszor kicsit morbidnak tunt "kocsmaban" enni,de hozzaszoktunk. foleg a curry es steak esteket szeretjuk,nyami:)
FlybyWire 2007.09.27. 11:15:22
Lásd még: Cadbury's csoki, _törökmézzel_ töltve.. boáá
F.
tistedur 2007.09.27. 11:16:02
FlybyWire 2007.09.27. 11:17:12
Aztán volt olyan is ahol ketten 120-ért :) de az csak egyszer.
F.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 11:17:42
B-verzió: ugorj ki fotózni!:)
N.Zoli 2007.09.27. 11:19:36
Találkoztam japán szusissal is, érdekes módon Little China-ban.
FlybyWire 2007.09.27. 11:37:44
F.
timbuk 2007.09.27. 11:38:31
Palacsinta: az angolok nem az amerikai vastag és kicsi fajtát csinálják. Két családnál is ettem és totál olyan volt, mint a miénk: nagy és vékony tésztájú, meg finom is.
Reggeli: a full English breakfast csak hétvégi reggeli vagy annál is ritkább. Szállásokon meg éttermekben persze lehet kérni. Ők inkább piritóst esznek narancskevárral (marmalade), meg gabonapelyhet tejjel és persze teát is isznak! Még az üzletemberek is gabonapehellyel indítanak nem kolbászos szendviccsel vagy vmi ütős kajával.
A nemzetiségi konyha közül az indiai a legjobb, szerintem indiai étterembe mindenképp el kell menni. Fenséges ízeket ismerhetünk meg.
Camden Townba pedig tényleg érdemes elmenni!
Ja, ami a legfurcsább, hogy az angolok fordítva használják a villát, tehát nem lapátszerűen. Így elég vicces, amikor a domború felére próbálják feltornászni a borsószemeket. De nekik ez a természetes.
FlybyWire 2007.09.27. 11:40:46
F:
FlybyWire 2007.09.27. 11:43:53
Piritós, vörösbab, sausage, bacon, tojás, rice pudding (ilyen fekete puffasztmány, elég randa), hashbrown (krumpliból készült, olajban sült izé), és még esetleg gomba. Hát nem gyenge.
F.
Kooglóf 2007.09.27. 11:46:03
Soha előtte nem ittam a teát, mert itthon édes, citromos meleg lött.. borzadály..
Kint viszont függővé váltam: hihetetlen ízek (nem műáfonya) kis tejjel, minimális édesítéssel..
Finomak az angol kolbászok: sausage (az ungarische típust szintén nem szeretem)amibe rafinált töltelékeket tesznek (almás, boros, mittoménmilyenes)
Kedvenc gyorskaja: Cornish pasty (csukott tészapárna, benne minden földi jó: zöldségek, husik, sajtok)
Azok akik nem szeretik az émelyítő vajas krémes sütiket, szintén ott a kánaán a különféle gyümölcskenyér típusú cake-ek, cookiek (csokis süti) és a híres cheescake (sajttorta)
Vesepuding és a hasoló nagyon tradicionális cuccok elég íztelenek tudnak lenni... (némelyik ölég pocsékul is néz ki)
Ja és egy ital, amit a legtöbb pub-ban betiltottak, mert ízre egy kellemes üdítő, és ordenáré mennyiséget lehet belőle fogyasztani, amitől mindenki fejreáll: Balck Snake Bite (Pint-nyi mennyiségben: fél cider (almabor) fél sör, némi feketeribizli szörppel...
Ja és isteni a narancslekvárjuk ,nevezett marmalade..
FlybyWire 2007.09.27. 11:53:51
A teákat itthon sem kell ám tönkretenni citrommal/sok cukorral :) én már gimnáziumban is csak minimál cukor+tej, sőt tejszín(!) kombinációval ittam. A citrom tökéletesen kinyírja az aromát, a tej ellenben erősíti (és leköti a csersavat ami külön jó!).
A sütik közül valóban kiemelendő a cheesecake, amit én is imádok - főleg a bailey-sest, vagy málnást :) ezek a könnyebb sütit tényleg jók, a karácsonyi tömörgyönyörök nem jöttek be :(
A pie-ok közül volt, ami ízlett, de ettem olyan borzadályt is, hogy elmondhatatlan....
Kint ahol én voltam, ott egy svéd cider, a Kopparberg volt a rape-drink (gy.k. minden nő vedeli mert nem érzi az alkoholt, csak a piszok finom gyümölcsízt, ezzel szemben eredetileg 7.5%-os volt!!!), ott is kivonták a forgalomból egy időre, majd visszahozták 4.5%-osan (hálistennek, a kedvencem volt ugyanis :)
Angol puding viszont az íreknél nincs, ennyire azért nem vettek át mindent :)
F.
N.Zoli 2007.09.27. 12:09:15
FlybyWire 2007.09.27. 12:15:41
Szinte az összes belsőségtől: zúza, vese, kakashere (!), taréj, csirkeláb, marhanyelv, velő :), köröm, baromifimájak (a marhák kidobják!!), és még sorolhatnánk.
Aztán csodálkoznak, hogy 5-6 féle kaja van összesen a legtöbb hazai vendéglőjükben :(
F.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 12:18:17
feketefene · http://feketefene.wordpress.com/2007/09/18/ 2007.09.27. 12:20:06
összefut a nyál a számban....
:D
maybach 2007.09.27. 12:30:32
És nagyon kell hozzá a házi pálesz.
Kooglóf 2007.09.27. 12:42:13
Borból mindíg Tokajit kért, én már untam, vittem neki Unicum-ot, na az 3 nap alatt elfogyott :-)
Szintén ismerték és szerették a Pick szalámit, tőlem kaptak Gyulait, attól is kész voltak, h. isteni.. Konyakmeggy, Bocicsoki szintén nyerő volt.
Kedvenc teasütim a shortbread fingers...
És imádtam a halaikat. Legalább 10 félét kóstoltam 10 féleképp elkészítve.
Ahh.. és most jut eszembe az apple crumble nevű süti.. na annak hoztam a receptjét.. mindenféle gyümivel isteni, és minimális a tésztája, és az is a tetején van...
Forrón tálalva tejszínnel vagy fagyival főnyeremény a baráti körben :-)
Amitől viszont hánytam, ahogy ők darabolják a csirkét...
Vizuálisoknak: felső-alsócomb egyben, plusz az alsó combon rajta a lábszár és csak a lábfej levágva...
Majdnem elájultam a látványtól..
Azonnal megszereztem a tetemet, és szabványra faragtam :-)
Hosszú voltam? :-)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 12:45:42
timbuk 2007.09.27. 12:55:46
Sajt és répatorta meg aztán tonnaszámra jöhet!:)))
A gyümölcstea pedig ott tényleg gyümölcstea, simán ittam semmi édes és isteni íze volt. Tea meg csak tejjel szinte azóta is!
Még nem szóltunk a Shepherd's pie-ról, ami szerintem nagyon jó. Darálthús + répa karikák egyveleg tepsibe és azon krumplipüré, tetejére sajt. Ez volt az egyik kedvenc angol kajám! Ugyanez létezik halas változatban, nekem az is bejött, mondjuk ott valami tejszínes szósszal volt alul a halféle, rák stb.
luton · http://luton.blog.hu 2007.09.27. 13:23:09
Lángos meg igen is van, méghozzá több helyen is, általában piacokon.
A pub-os kaják meg isteniek, ott készítik a legjobb burgereket, a mustár pedig nem ez a mifelénk divatos szar, hanem valami csodálatos. Pub-ban sörrel, burgerrel, sült krumplival meccset nézni...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 13:26:43
na, ,megérte átszervezni a hetet ezért az írásért:) nagyon jóó!!
egy apró korrekció, a fish and chips nem tonhalból, hanem tőkehalból van. de ez csak az én szőrőzésem, ha gasztroról van szó:))))
egész guszták a kaják a fotókon, főleg a kínai. azért elvártam volna egy beszámolót gordon ramsey három michelin csillagos chelsee-i étterméről:)))))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 13:29:29
tistedur 2007.09.27. 14:00:58
azért nem várhatunk el Zolitól mindent :) és háromcsillagos étterembe járni sznobság..:P
maybach 2007.09.27. 14:08:52
spájdernecc 2007.09.27. 14:10:19
csatlakozom Nádine követeléséhez!
ez már szinte tömegigény!
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:11:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:13:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:14:58
erről maradok le:
A borok:
Úrágya furmint 2006
Furmint birtokbor 2006
Királydűlő hárslevelű 2006
Édes szamorodni 2003
Édes cuvée 2003
6 puttonyos aszú 2003
Az ételek:
Libamáj flans angolnával és zeller cappuccinoval
Zeller velouté dióval
Carnaroli rizottó jakabkagyló carpaccioval
Vörös márna (rougé)narancsmártással, friss mecseki gombákkal
Mangalica malacborda füge-zeller-káposzta variációkkal
Kalapos őszi gyümölcsök csokoládéval, tokajiban
Mignardies
a francba!!!
tistedur 2007.09.27. 14:17:38
:((
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:18:14
maybach 2007.09.27. 14:20:01
Ezt tényleg szomorú dolog kihagyni.
Most látom mekkora szerencsém volt, hogy a szüleim nem engedték elszabotálnom a lazacfilét sárgadinnyével.
Hogy csak a szokásos tízóraikat említsem.
tistedur 2007.09.27. 14:21:02
én őszinte leszek..én a te főztödet választanám ezzel a menüvel szemben..:)
maybach 2007.09.27. 14:23:34
Már csak a társaság miatt is.
Egyébként valóban szar ügy, hogy nem tudsz ott lenni Toma. Nem igazság.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:24:27
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 14:26:10
Minden elismerésem a tiéd, Zoli, de tényleg! Grat a zindex címlapjához!
Cikkeddel jó sok embert megmozgattál, vagy csak nekem ismeretlenek az új vendégek?
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:28:21
maybach :DDD
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:31:59
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 14:33:55
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 14:35:18
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 14:48:43
Nadine néni, legközelebb 6kor lesz órám, bllll!!!
maybach 2007.09.27. 14:49:26
Toma!
Veszélyes vízekre eevezel. Mi lesz, ha nem tudod kirúgni a sok éheskutya-tekintetű látogatót?
spájdernecc 2007.09.27. 14:53:30
Ha lehet, a látvány helyett az ízre és a mennyiségra helyezd a hangsúlyt :))
A szem kényeztetésére ott vannak a képeid...
tistedur 2007.09.27. 14:56:52
a végszükség esetén egymást esszük meg:először gerlét és Amadeát,mert ők a "legzsengébb" husik..:P
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:00:16
azért annyira ne a hátam mögött, hogy egyszer csak kopogtattok. legalább egy nappal előtte szólj!:))))))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 15:03:37
Vigyázat, enyhén mérgező vagyok!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:05:25
tistedur 2007.09.27. 15:05:45
most rettegek..:P
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:10:14
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:11:21
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:18:40
...amint elkezdtünk off-olni eltüntek az új kommentelők. kár...
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 15:27:09
Szegény Toma, nemcsak a kajáját, kutyáit, házát, de még őt magát is ellopjuk.:)))
Apropó, Toma, asszem, én képeket fogok eltulajdonítani.:)))))))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 15:33:38
Ficere pedig vissza fog térni, hacsak nem a szokásos netes nagypályázás mondatta vele, hogy "jobban is meg tudnám írni a hasonló élményeimet". Bízzunk benne.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 15:50:46
amadea
a végén még azt hinnék az emberek, hogy valami tanuvédelmi programba vagyok, nyoma sem marad a létezésemnek pécsett és környékén:)))
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 16:08:45
Tényleg, ezzel felcukkolom a galádot, úgyis régen pöccentettem be. Kellett neki partizánkodni.
Most pedig megyek, további világuralomra vonatkozó terveimet a helyesírás órán szövögetem tovább. Pápá!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 16:27:08
tistedur 2007.09.27. 16:48:37
te pedig leírtad a nevét p.m.-nek..most kénytelen vagyok sót dobálni a monitorra,hogy elűzzem a rossz szellemeket..:(
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 16:55:16
N.Zoli 2007.09.27. 17:11:51
Szerintem az elmúlt fél évben megduplázódhatott a blog.hu-n a blogok száma, vagy csak cserélődnek én nem tudom, de már nem tudom őket nyomon követni. Egyszer sixx kommentelte még Steinnél, hogy azért szép kis plusz meló a címlapot szerkesztgetni, főleg úgy, hogy több szolgáltatót néznek át. Aztán a nyár végén a legnagyobb pangásban, volt, hogy három napig nem is frissült semmi. Most nyilván vége a szabiknak és beindult a gépezet, mert van, hogy napjában háromszor frissül. Mikor elkezdtem, volt, hogy éjszaka is raktak ki bejegyzéseket. Most az utóbbi pár, amit sajátra is, vagy ide felraktam, az mind reggel, vagy napközben élesedett és vagy itt, vagy az indexen címlapos volt, míg éjszakai bejegyzés csak nagyon ritkán került ki. Persze nem lehet mindennap címlapos bejegyzést csinálni, főleg, ha kisvárosi blogot vezet az ember és szinte naponta posztol:) Maximálisan elégedett vagyok a kábé 3/4-ed éves bloggertevékenységemmel, hehe. Mikor először láttam bejegyzésemet a blog.hu címoldalán akkor még azt sem tudtam, hogy az hogy a fenébe került oda, azt sem tudtam, hogy ezt így nézegetik a szolgáltató részéről, azt sem tudtam, hogy mit kezdjek a képekkel, vagy hogyan csináljam, hogy ne torlódjon a kép a szöveggel. Külön élmény volt, mikor megtudtam hogyan kell videót fölrakni és mostmár azt is tudom mi az a trackback meg visszaping:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 17:31:14
eddig ha jól számolom ez volt az ötödik indexes és vagy a tizedik blog.hu-s címlap posztja, ami egy négyhónapos blognak nem rossz:)))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 17:40:15
nem írtál tag-eket a poszthoz. utólagos engedelmeddel, pótóltam. ha akarod javítsd ki.
N.Zoli 2007.09.27. 17:47:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 18:55:29
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 19:33:45
maybach 2007.09.27. 19:43:42
Elkövettem, de mivel hosszú, meg divat is a sorozat, két részes lesz. Kivéve, ha az elsőt tojáseső követi.
Még a képeket kell összeszedni, meg a helyüket kiötölni.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 19:49:42
spájdernecc 2007.09.27. 19:54:11
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 19:57:58
ha már elkövetted, betehetitek holnapra, úgy is volt most két gasztro egymás után, én majd akkor jövök a jövőhéten.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:06:11
maybach 2007.09.27. 20:09:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:24:47
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 20:28:18
maybach
ha fontosak a képek a poszthoz, akkor inkább várj vele. döntsd el.
nadine
maybach aszem fel tudja tenni a posztját mert szerzőként van bejegyezve.:)))
derüljön ki azért hogy ki írja a posztot, mert akkor nekem, neki is kell állnom írni:))
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 20:32:09
maybach 2007.09.27. 20:37:31
Akkor várjunk vele, meg így Nadine-val is rendes leszek.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:38:43
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 20:41:36
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 20:52:20
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 21:33:32
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 22:15:44
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 22:23:18
Nem kell vele törődni. Én már rég megzavarodtam volna, ha azokkal foglalkoznék, akik nem szimpik.
ÉS TESSÉK JÁTSZANI!!!!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 22:31:50
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 22:41:34
a képeket le kell tömöríteni legalább 70KB alá, akkor könnyeben fel tudod tölteni.
na nakiállok írni egy posztot. jó éjt,
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.27. 22:56:27
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.27. 23:20:34
nadine
ha letörlöd a képeket, akkor azok a képek a posztról is eltűnnek.
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.27. 23:47:48
spájdernecc 2007.09.28. 05:09:14
Hol az a poszt?!
jó reggelt, jó kávét!
tistedur 2007.09.28. 07:50:41
spájder,mi ez a türelmetlenség?! :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:04:51
spájdernecc 2007.09.28. 08:07:09
mindent mindent mindent akarok!
mindent akarok! még ma! /ős Bikini/
jó reggelt!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:19:14
tistedur 2007.09.28. 08:25:52
az óvodában adnak tejberizst :( én azt inkább kihagynám..
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:31:52
maybach 2007.09.28. 08:45:04
Az oviban kellett aludni ebéd után. Akkor még nem akartam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 08:47:26
Tist, én gyakran bevállalnám a tejberizst is. Sőt, a piskótakockát csokiszósszal is. Még bábozni is hajlandó lennék, vagy néha egy-egy sorversenyre.
cyan 2007.09.28. 09:02:10
én nem voltam óvodás :(
spájdernecc 2007.09.28. 09:03:56
nem a zenei műveltséget, meg a kort vitatom, csak tisztességes dolognak tartom a forrásmegjelölést :)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 09:10:48
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 09:14:43
cyan 2007.09.28. 09:24:04
spájdernecc 2007.09.28. 09:28:09
nagyonis! ( gyf)
tistedur 2007.09.28. 10:27:45
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.28. 11:11:55
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.28. 11:15:29
abból elég keveset találtam itt :)
tistedur 2007.09.28. 11:20:57
mondjuk londonban annyira jó múzeumok vannak..egyikbe-másikba legszívesebben beköltöznék hálózsákkal és kétheti hideg élelmmel..:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 11:36:54
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.28. 11:38:33
sajnos tegnap éjjel elszállt a szélessávom, és nem tudtam belépni a adminba, állandóan visszadobott a lassúság miatt. így nem tudtam feltenni a posztot.
mondjuk, mikor láttad hogy nincs poszt, élesíthetted volna tiedet!:)) (még nem késő!!!) egyébként, tegnap este óta látszik az írásod nálam.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 11:57:17
Örülök, hogy a szélessávot leszámítva jól vagy.
Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.09.28. 11:58:21
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 12:00:20
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 12:02:57
Pl. .... X. Y. könyvét azért ajánlom figyelmetekbe, mert a helyszín, ahol játszódik emlékeket idéz.
163xxdjEjpg.
Itt élt és alkotott...
Hozzátenném, mi is csak most kezdünk belejönni az infomágiába. Szóval, egy újabb vak a gyengén látók között:)
spájdernecc 2007.09.28. 12:12:48
Ménkű ! Írjál csak, talán akkor Amadea is csöpögtet nekünk a tehetségéből, ha jó példa van előtte :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.09.28. 12:37:14
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.28. 21:16:18
Könyvajánlót szándékosan nem teszek fel, azt hittem, már a könyökötökön jön ki a molyságom.
De ha nem így van, akkor...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.09.28. 21:20:40
Amadea · http://ropcsillag.freeblog.hu 2007.09.28. 21:43:19
matyker 2008.02.10. 10:37:17