Szezámmagos-lenmagos kenyér
Talán elsőre néhányan nem kapnak kedvet egy ilyen recept kipróbálásához, mondván: semmi sincs itthon hozzá nagy hirtelen. Kétségtelen, ehhez a kenyérhez először be kell szerezni a hozzávalókat, de a távolból mindenkit arra biztatok: menjen el egy nagyobb szupermarketbe vagy egy drogériahálózat bármely üzletébe, és meglátja, fillérekért beszerezhetők a szükséges alapanyagok, akár biováltozatban is.
Nálunk az egyik favorit a magos kenyérnek ez a fajtája, mert bár barna, nem lehet ölni vele (a fotón is látható, ez olyan félsűrű állagú), viszont igen laktató. Ízre sem az a savanykás-rozsos típus, ezért bármilyen lekvárral nagyon finom. És a magvacskák! Óóó...!!! Azokra ráharapni egyenesen mennyei élvezet! A szezámmagnak – különösen, ha nem vagyunk lusták és megpirítjuk felhasználás előtt (én még sose tettem:)) – van íze, nyilván mindenki ismeri, de a lenmagnak nincs jellegzetes karaktere, sokkal inkább a kenyér állagán változtat, olyasmi többletet ad a kenyérnek, mint a rizses csokoládékban a felfújt rizsszemek. Nagyon finom bármilyen sós jellegű pástétommal, körözöttel, felvágottal-sajttal, de én zöldséglevesekhez is szoktam enni.
Akkor ennyi bevezető után jöjjön a recept!
Hozzávalók (kb. 90 dkg-os kenyérhez):
320 ml langyos víz, 3 ek. olívaolaj (jómódúaknak ugyanennyi szezámolaj), 2 csapott tk. só (a géphez mellékelt teáskanállal!), 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 35 dkg kenyérliszt (BL80),
Elkészítés:
A hozzávalókat szigorúan ebben a sorrendben tesszük a gépbe, a cukorig bezárólag. Programot választunk – ezt is fehérkenyér-programmal készítem –, beállítjuk a sütési fokozatot (hogy mennyire süsse barnára a kenyeret; ennél a legsötétebbet szoktam kérni) és elindítjuk. A hangjelzés után – miközben a masina szorgosan keveri a tésztát – hozzáöntjük a magokat.
A végeredmény 3 óra negyven perc múlva, egy szépséges, középbarna, kívül-belül (!) magvas, középlaza tésztájú házi kenyérke.
Lépcsőházi gondolat:
A tönkölyliszt valóban nem tartozik a legolcsóbbak közé, de mivel legfeljebb 10-15 deka kell belőle, egy zacskó nagyon sokáig elég. Ugyanis aki egyszer rákap a kenyérsütésre, az úgyis végig fogja próbálgatni a recepteket, így szépen lassan (értsd: hirtelen felindulásból egyszerre:)) megtölti a kamráját a különféle kenyerekhez való alapanyagokkal. Ezek közül a legfontosabb a BL80-as kenyérliszt, szinte az összes recept alapját ez képezi. A többiből általában max. 10-15 dekák kellenek egy kenyérhez, de érdemes tartani otthon mazsolát (úgyis van), napraforgó-, szezám-, lenmagot, mogyorót, diót, olívabogyót, különféle rozs-, kukorica-, tönkölyliszteket, valamint rozs-, búza-, árpapelyhet. Ja, és KOVÁSZT!!! Nagyon fontos, sok recepthez kell. Szintén nem olcsó, de a forgalmazott félkilónyi csomag legalább egy évig elég, hacsak nem sütünk minden áldott nap rozskenyeret.
Tessék próbálkozni, megéri!
Az utolsó 100 komment: