Pulykahús tonhalas mártással – tacchino tonnato

Ez egy klasszikus olasz előétel, a borjúhús tonhalas mártással (vitello tonnato) egyszerűsített változata, amennyiben nem a nehezen beszerezhető borjúdió, hanem a mindenhol kapható pulykamell az alapja. A többi már teljesen megfelel az eredeti receptnek.
Elsőre talán szokatlan kombináció a hús és a hal, de meglepően harmonikus ízével kiváló előétel.
A pulykamell vagy -comb remekül helyettesíti ebben az ételben a borjúhúst. Hangsúlyozom, hogy ebben az ételben, ugyanis itt főleg a mártás dominál ízével, nem pedig a hús, és ehhez a szószhoz legalább olyan jól illik a száraz pulykahús, mint a borjúdió, ami a borjú legszárazabb része.
Bevásárlólista:
- 500 g pulykahús egy darabban (melle, combja)
- 1 -1 szál sárgarépa, fehérrépa
- 1 szál zellerszár
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szemes bors
- 1 babérlevél
- 1-1,5 dl száraz fehérbor
- 15 dkg tonhalkonzerv (Rio Mare, Calvo)
- 2 tojás
- 3-4 szardellafilé
- 1 ek. majonéz
- só, bors,
- olívaolaj, citrom
Előkészületek:

Először a hús főzőlevét készítem el. A zöldségeket megtisztítom, és ujjnyi darabokra vágom. A hagymát kettészelem, a fokhagymákat megroppantom. Ezeket mind beledobálom egy akkora edénybe, amiben a hús elfér, és annyi vizet töltök bele, amennyi ellepi majd a húst (kb. 1,5 l). Beleteszem még a babérlevelet, az egész borsszemeket, egy csipet sót, és a beleöntöm a bort. Közepes erősségen forralni kezdem.
A tojásokat megfőzöm (12 percesre), a konzervhalat egy szűrőben lecsepegtetem.
A tojásokat megfőzöm (12 percesre), a konzervhalat egy szűrőben lecsepegtetem.
Elkészítés:
Amikor a főzőlé felforrt, beleteszem a húst, és közepesnél gyengébb fokozaton, gyöngyözve-forrva, lefedve, fél óráig főzöm. Végig ügyelek arra, hogy a lé ellepje a húst, ha kell, utána öntök egy kis forró vizet vagy zöldség alaplét.
Közben egy robotgépbe vagy mozsárba beleteszem a tonhalat, a szardellát és a főtt tojások sárgáját. Az egészet pépesítem, majd hozzáadom a majonézt, két evőkanál citromlét, fél deci extraszűz olívaolajat, és kb. egy decit a főzőléből, ezután sózom, borsozom. Az egészet homogén mártássá keverem. Kóstolással sóval, borssal, citrommal beállítom a kívánt ízt, majd félreteszem, hogy az ízek összeérjenek. Ha a hús megfőtt, félrehúzom és hagyom a főzőlében kihűlni.
Közben egy robotgépbe vagy mozsárba beleteszem a tonhalat, a szardellát és a főtt tojások sárgáját. Az egészet pépesítem, majd hozzáadom a majonézt, két evőkanál citromlét, fél deci extraszűz olívaolajat, és kb. egy decit a főzőléből, ezután sózom, borsozom. Az egészet homogén mártássá keverem. Kóstolással sóval, borssal, citrommal beállítom a kívánt ízt, majd félreteszem, hogy az ízek összeérjenek. Ha a hús megfőtt, félrehúzom és hagyom a főzőlében kihűlni.
Tippek, ötletek:
A mártás légmentesen lefedve két napig eláll. A hús szintén kibírja a hűtőben két napig, célszerű saját főzőlevében tartani, ugyancsak jól lefedve.
A szószhoz a konzervtonhal lehet olajos vagy natúr lében eltett, de lehetőleg kerüljük a no name márkákat. Inkább a kicsit drágább, de garantált minőségű Calvo vagy Rio Mare márkájút vegyük. Ha másnap is enni akarunk a szószból, akkor használjunk inkább bolti majonézt. De ha frissen elfogyasztjuk az egészet, akkor lehetőség szerint magunk készítsük a majonézt a mártáshoz.
A szószhoz a konzervtonhal lehet olajos vagy natúr lében eltett, de lehetőleg kerüljük a no name márkákat. Inkább a kicsit drágább, de garantált minőségű Calvo vagy Rio Mare márkájút vegyük. Ha másnap is enni akarunk a szószból, akkor használjunk inkább bolti majonézt. De ha frissen elfogyasztjuk az egészet, akkor lehetőség szerint magunk készítsük a majonézt a mártáshoz.
Tálalás:

Ezt az ételt szoba-hőmérsékleten tálalom, a húst vékony szeletekre vágva, egy kevés mártással, durvára tört borssal díszítve. A többi szószt külön tálalom hozzá – így mindenki annyit tesz rá, amennyit akar. Eredetileg kapribogyót vagy kaprialmát is adnak hozzá, de azt nem szeretem, így elhagyom.
A tacchino tonnato bármilyen ételsorhoz passzoló, rendkívül finom és könnyű előétel. Legyen baráti vagy akár ünnepi vacsora, mindenképpen ajánlom a kipróbálását, garantált a siker.
Borban a legjobb választás hozzá egy palack mőcsényi zöldvertelini, ami finoman harmonizál mind a szósszal, mind a szárnyashússal. Többszörösen kipróbált páros ez…
Borban a legjobb választás hozzá egy palack mőcsényi zöldvertelini, ami finoman harmonizál mind a szósszal, mind a szárnyashússal. Többszörösen kipróbált páros ez…
Az utolsó 100 komment: