Vega trükk, avagy pacalpörkölt laskagombából
A pacalpörkölt mindig is a kedvenc kajáim közé tartozott, de volt az életemben egy többéves periódus, amikor vega voltam. Ezt a látszólag feloldhatatlan ellentmondást volt hivatott áthidalni ez az étel.
Tulajdonképpen egy egyszerű gombapörkölt, aminek „pacalos” jellegét a fűszerezés, a laskagomba formája és állaga adja.
Mivel a Kifőzdében nemrég, lázadás tört ki az én drága alapanyagaim ellen (Dehogy!!! A pénzhiány ellen tört ki lázadás – a szerk.), és jelenleg magam is némileg anyagi kihívásokkal küszködök egy hosszabb alkotói válságból kifolyólag, úgy gondoltam, én is előjövök egy olcsó kajával. Nagyjából 500 Ft/4 személy költséggel megúszható, mivel a laskagomba a legolcsóbb fajták közé tartozik. Ehhez az ételhez pedig direkt passzol a termesztett, tálcás gomba, hiszen nem az íze, hanem az állaga miatt használom.
Hozzávalók:
1 kg laskagomba
4 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
étolaj vagy sertészsír
2 ek. paradicsompüré
2 ek. gulyáskrém
só, bors, őrölt köménymag, pirospaprika
Előkészületek:
A gombát megtisztítom, méghozzá úgy, hogy egy papírtörlővel letörölgetem róla az esetleges szennyeződést. (A gombát lehetőleg ne mossuk vízzel, mert megszívja magát és ízetlen lesz.) Ezután a lemezeire merőlegesen felcsíkozom (erre csak a látvány miatt van szükség, mert így kicsit jobban hasonlít a pacalra). A hagymát megpucolom, apró kockákra vágom.
Elkészítés:
Először is elkészítem a pörköltalapot. Olajat kezdek hevíteni, rádobom a hagymát és megsózom. Ha nem vega verziót főzök, akkor inkább sertészsíron indítom, mert szerintem pörköltet csak zsírral szabad készíteni.
Amikor a hagyma megüvegesedik, félrehúzom, rászórok egy evőkanálnyi fűszerpaprikát, keverek egyet rajta, és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Visszateszem a tűzhelyre, közepes lángra. Ha a víz elpárolog róla, újra felöntöm. Ezt annyiszor (háromszor) ismétlem, amíg a hagyma szét nem fő teljesen. Közben hozzáadom a paradicsompürét, a gulyáskrémet, egy-két késhegynyi őrölt köményt, és jó sok borsot tekerek bele. Amikor elkészült az alap, mehet bele a fokhagyma préselve, beleteszem a gombát, és óvatosan, hogy ne törjem össze, megkeverem. Megvárom, mennyi levet enged, és ehhez mérten vizet öntök alá. 20-30 perc alatt készre főzöm.
Amikor a hagyma megüvegesedik, félrehúzom, rászórok egy evőkanálnyi fűszerpaprikát, keverek egyet rajta, és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Visszateszem a tűzhelyre, közepes lángra. Ha a víz elpárolog róla, újra felöntöm. Ezt annyiszor (háromszor) ismétlem, amíg a hagyma szét nem fő teljesen. Közben hozzáadom a paradicsompürét, a gulyáskrémet, egy-két késhegynyi őrölt köményt, és jó sok borsot tekerek bele. Amikor elkészült az alap, mehet bele a fokhagyma préselve, beleteszem a gombát, és óvatosan, hogy ne törjem össze, megkeverem. Megvárom, mennyi levet enged, és ehhez mérten vizet öntök alá. 20-30 perc alatt készre főzöm.
Tippek, tálalás:
Mivel én erősen szeretem, csípős gulyáskrémet használok. De lehet csípős Piros Arannyal helyettesíteni a fűszerpaprika egy részét.
A kész étel egy napig eláll a hűtőben.
Köretként, akárcsak a pacalnál, sós burgonyát is tálalhatunk, jól illik hozzá, bár én tarhonyával jobban szeretem. De szerintem a legjobb egy szelet friss-ropogós fehér kenyérrel enni, amivel kitunkolhatom a sűrű, fűszeres szaftot, miután a gombát már bevilláztam az arcomba.
Mivel az étel meghatározó ízei a pirospaprika, kömény és a bors, egy fűszeres illatú és ízű, közepesen testes vörösbort ajánlanék hozzá, mégpedig egy palack szekszárdi bikavért.
A kész étel egy napig eláll a hűtőben.
Köretként, akárcsak a pacalnál, sós burgonyát is tálalhatunk, jól illik hozzá, bár én tarhonyával jobban szeretem. De szerintem a legjobb egy szelet friss-ropogós fehér kenyérrel enni, amivel kitunkolhatom a sűrű, fűszeres szaftot, miután a gombát már bevilláztam az arcomba.
Mivel az étel meghatározó ízei a pirospaprika, kömény és a bors, egy fűszeres illatú és ízű, közepesen testes vörösbort ajánlanék hozzá, mégpedig egy palack szekszárdi bikavért.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 03:29:45
el sem hiszem magamról, hogy ilyen szavakat írtam le, hogy "gulyáskrém" meg "pirosarany"...
még jó, hogy tele a kandalló hamuval, így lesz mit a fejemre szórni :))
spájdernecc 2007.11.08. 05:18:00
Jó kávét!
Lófejből halászlevet!
fullmoon 2007.11.08. 06:31:06
Marhabendő esszenciát kell hozzá csepegtetni!:)))
És jóreggelt kívánok!
KV-t most zúdítom legfelé,mingyá bepörgök!:)
cyan 2007.11.08. 06:37:13
pacalhoz valahogy nem volt még bizodalmam. laskagombát már ettem.
N.Zoli 2007.11.08. 07:38:07
foldiek.blog.hu/2007/11/08/irtam_a_batyamnak_egy_dalt
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 07:44:50
Elteszem a fésűm, kávét rittyentek, és eltöprengek azon, bírnám-e szusszal, ha 36 órából állna egy nap. Szükségem lenne rá időnként.
Spájdi, :DDD A lófej fenyítőeszköz, mondhatni felkiáltójel egy néma levél végén, nem halászlé-alapanyag...
spájdernecc 2007.11.08. 07:55:43
és a többcélú hasznosítás? az smafu?
természetesen az ómen jelleget sem nélkülözve, a várt hatás elérése után, nehogy már pocspékba menjen :))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 07:57:27
tistedur 2007.11.08. 08:05:50
Toma,ez jól hangzik,habár én pacal-párti vagyok..ez egy kissé megszentségteleníti a pacalt,de biztos jó :)
Nadine!
:DD
maybach 2007.11.08. 08:12:28
Finomnak tűnik, csak ne hívjátok pacalnak. A pacal az pacal.
A pulykasonka és baromfi virsli sikító frászt vált ki belőlem.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 08:26:42
tistedur 2007.11.08. 08:40:37
maybach 2007.11.08. 08:44:04
Bár érdekes lenne pl. egy fasírtról azt írni, hogy megszólalásig hasonlít a fűszeres sült szójagombóchoz.
tistedur 2007.11.08. 09:00:22
bizzonyos kultúrákban lehet,hogy a fasírozottat igy hívnák :) mondjuk húsfalafelnek :)
spájdernecc 2007.11.08. 09:02:02
bocs
spájdernecc 2007.11.08. 09:03:59
tistedur 2007.11.08. 09:06:06
maybach 2007.11.08. 09:29:16
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:06:44
említvén a múlt és a jelen.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:16:33
cyan 2007.11.08. 10:16:53
ezt hogy kell érteni?
"Leírjuk tapasztalatainkat és várjuk hozzászólásaitokat nemcsak az aktuális cikkhez, hanem úgy általában is (a Kifőzdésekre tekintettel ezt Stein külön megígérte, becsületszóra)."
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:23:39
cyan 2007.11.08. 10:25:59
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:28:37
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 10:29:19
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 10:31:30
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.08. 10:47:17
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 11:07:59
zebi 2007.11.08. 11:24:06
Viszont asszonynak lehet, hogy megfőzöm ezt, csak másképp fogom hívni (nem az asszonyt, az ételt:)
Jé 2007.11.08. 12:09:12
én ezt biztos nem fogom kipróbálni (ilyet még egy kajádra sem mondtam, Toma!). Régen a nagyanyámék ömlesztették ránk a laskagombát, mert a szomszéd pasas a pincében termesztette. Picit megutáltam... :(
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 14:31:36
ez a pacal dolog onnan jött, hogy egyszer laskából csináltam (abbol nem szoktam) pörköltett, és amikor kajáltam, az egyik haverom felugrott hozzám. mikor meglátta mit eszek, azt kérdezte, hogy -te nem vagy vega? hogyhogy pacalt eszel?
akkor láttam csak, hogy mennyire hasonlít a pacalhoz. eszem ágában sem volt valami pacal-pótlékot főzni. azt természetesen nem lehet utánozni. csak, jól hangzik:)
ez egy egyszerű gombapörkölt, mint ahogy írtam is. csak annyi, hogy inkább a hús-pörkölt irányába van fűszerezve, és nem a gomba van kiemelve az ízhatásban.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 14:41:12
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 14:55:30
a főoldalakról, meg mindíg lemaradok. mire felkelek eltűnik.:((
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 15:26:23
Ne bánkódj ezen, Toma, többen is látjuk, amikor kint van. De nekem ki hiszi el, hogy kint volt a főoldalon a posztom, amikor én láttam egyedül???:)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 15:42:58
nadine, én hiszek neked!:))
spájdernecc 2007.11.08. 16:34:16
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 17:05:27
akkor mi most hívők vagyunk:)
egyébként, mostanság elhanyagold a blogodat. naponta rákattintok, de semmi új. nem jó ez így!
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 17:29:30
spájdernecc 2007.11.08. 17:37:27
de már látom a végét :))
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.08. 17:52:38
spájdernecc 2007.11.08. 18:06:07
csak én sajnos nem fizikailag fáradok, hanem agyilag.....
a fiúknak, meg Tistnek mond valamit, a Liverpool meccset 1-0-ig láttam / 8 lett a vége /
marisell · http://kifozde.blog.hu 2007.11.08. 18:23:15
Jé 2007.11.08. 18:25:48
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 18:31:35
a balokány strand nyáron is üres, mert már húsz éve bezárták. azóta csak pusztul:(((
nadine
istennő, nem isten:) sarasvati személyében, eddig csak egy istennőt tisztelhettünk, most végre kitört a pluralizmus:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 18:37:51
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 18:46:05
Jé 2007.11.08. 18:47:22
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 18:52:59
Jé 2007.11.08. 18:59:03
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 19:00:56
egyébként is: én hindu vagyok:)
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 19:05:35
Jé 2007.11.08. 19:08:21
egyébként a hindu is többisten hit, nem? :)
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.08. 19:08:44
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.08. 19:21:48
Jé 2007.11.08. 19:25:03
fullmoon 2007.11.08. 21:12:31
Én ma spenótot csináltam tükrtojással,gyors és eccerű ebéd volt...,minden esetre azért a gombából inkább hagyományos pörit készítek,és nem trükközök hogy pacallá váljon...:)))
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 21:32:23
cyan 2007.11.08. 21:36:51
Svati, válaszoltam. bocsi, de a kommentem után kikapcsoltam, rohantam melóba, és ma még próba is volt. viszont a levelesládámat elöbb nézem meg, mint a böngészőt :)
fullmoon 2007.11.08. 22:12:40
fullmoon 2007.11.08. 22:15:29
fullmoon 2007.11.08. 22:19:42
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.08. 22:20:57
cyan 2007.11.08. 22:21:28
fullmoon 2007.11.08. 22:21:53
cyan 2007.11.08. 22:34:02
spájdernecc 2007.11.09. 06:22:35
> szakácskönyvben." (graffiti)