Pizza-projekt 2/1.
Időnként rákattanok egy-egy ételre, és képes vagyok egy héten belül többször is elkészíteni. Leggyakrabban a pizzával vagyok így, hiszen annyiféleképpen lehet variálni, hogy sokszor fel sem tűnik, hogy a héten negyedszer készítek pizzát. Nemrég is egy ilyen „rohamot” éltem át, és gondoltam, ezt most megosztom veletek. Azért racionális magyarázata is van a dolognak, mert ha az emberfia nekiáll pizzatésztát készíteni, önkéntelenül felmerül a hatékonyság kérdése. Hiszen négy adag tészta meggyúrása ugyanannyi időbe és fáradságba kerül, mint egyetlen nyomorult kis pizzára való adag elkészítése. Tehát győz a termelési hatékonyság, én meg ehetek egy héten át pizzát.
Íme a pizzatészta alapreceptje, ami négy darab, 32 centi átmérőjű, kb. 1 centi vastag, (vékony tésztájú, olasz) pizza elkészítéséhez kell:
Egy keverőtálba hat csésze (2dl-es) lisztet (BL80-as kenyérliszt) és két teáskanál sót teszek. A közepébe egy mélyedést alakítok ki, és beleöntök két csésze langyos vizet, amibe egy zacskó (7 g) instant élesztőt (Dr.Oetker) szórok, egy evőkanál cukor társaságában. Egy kicsit hagyom, hogy az élesztő felfusson, hozzáadok 6 evőkanál olívaolajat, és az egészet összekeverem. Ezután egy belisztezett deszkára teszem, és alaposan átgyúrom.
10-15 percnyi gyúrás után, egy tálba teszem, letakarom, és egy órára félreteszem egy meleg helyre, hogy a duplájára keljen. (Ha van otthon kenyérsütő gépünk, akkor még egyszerűbb a dolog, mert csak a hozzávalókat beletesszük, és a dagasztó-kelesztő programmal elkészítjük a tésztát.)
Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután négyfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem. Két napig eláll így.
Amikor megkelt a tészta, újra átgyúrom, így a levegőt is kipréselem belőle. Ezután négyfelé vágom, s amelyiket nem használom fel azonnal, azt egy-egy kiolajozott edénybe teszem, fóliával letakarom, és a hűtőbe teszem. Két napig eláll így.

Ami még egy jó pizzához feltétlenül kell: pizzaszósz és mozzarella sajt. Szerintem a legegyszerűbb, és legfinomabb pizzaszósz a következő: fogok két doboz mutti polpa hámozott, darabolt konzervparadicsomot, és egy szűrőbe téve, lecsöpögtetem belőle a fölösleges lét, majd egy tálba öntöm. Hozzá adok egy evőkanálnyi olasz sűrített paradicsomot (vagy apróra vágott, napon szárított paradicsomot), 2-3 gerezd átpréselt fokhagymát, fél deci kiváló minőségű extraszűz olívaolajat, sózom, borsozom, ezután alaposan összekeverem. A végén egy csokor bazsalikomlevelet tépkedek bele. Ez a mennyiség négy pizzára elegendő. Jól záródó üvegben, egy kis olajat öntve a tetejére, egy hétig eláll a hűtőben.

Ha ez a két fő alkotóelem rákerült a tésztára, már csak a fantáziánk szabhat határt a pizzavariációknak. De ha már nem sajnáltuk az időt és a pénzt a legjobb alapanyagok beszerzésére, ne rontsuk el azzal a pizzát, hogy telepakoljuk mindennel, amit a hűtőben találunk. A „néha a kevesebb több” alapelvét szem előtt tartva, négyféle feltétnél többet ne tegyünk rá, mert így elvész az egyes alapanyagok íze.

Kezdem az egyik nagy kedvenccel:
articsókás-szalonnás pizza
Articsókaszívet többnyire konzervben lehet kapni. Olajban vagy natúr lében eltett változatban is létezik. Ha nem kapunk pancettát, ami egy olasz oldalszalonna, és többnyire rolád formában árulják, akkor füstölt kolozsvári szalonnát, esetleg szeletelt angol szalonnát ajánlok helyette, vékony csíkokra vágva.
A tésztát kinyújtom akkorára, amekkora a pizzatepsi, megkenem a szósszal, rátépkedem a mozzarellát (vagy megszórom reszelt, esetleg kisebb kockákra vágott scamorzával). Az articsókát felszeletelem és egyenletesen elosztom a pizzán, meghintem a szalonnacsíkokkal, és a 250 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöm.
Remek kis pizza ez. A mozzarellába beleolvadó, finoman savanykás-sós articsóka íze keveredik a szalonna zamatával és a belőle kisülő szalonnazsírral, ezt nevezem én az ízek kavalkádjának. Mellé egy pohár chianti…

A toplista egy másik darabja:
Jóféle chardonnayt ajánlanék hozzá.szardellás pizza
Elkészítése hasonló az előzőhöz, csak az articsóka helyett kb. 10 db szardellafilét osztok el egyenletesen a tetején, a szalonnát pedig hajszálvékony szeletekben teszem rá. Hm..., nem kicsit jó! A szardella rendkívül intenzív sós-halas íze, ami szinte beleoldódik a pizzába, és a hajszálvékonyra szeletelt, ropogósra sült szalonna találkozásának élménye sokáig megmarad az emlékezetünkben.
spájdernecc 2007.11.21. 04:55:10
egy articsókásat kérnék...
cyan 2007.11.21. 08:00:26
címlap a zindexen :) grat!
maybach 2007.11.21. 08:08:12
Jó kis recipék. Gondolom a pizzához is ért mindenki, mint a focihoz.
Otthon a sonkás, aszaltszilvás a nyerő. Sok sajttal persze.
N.Zoli 2007.11.21. 08:14:50
Megyek a Mokkába kávézni.
pizzas veszely 2007.11.21. 08:45:06
a legnagyobb hulyeseg (kontarsag) amit ebben a temaban hallottam ez: "amibe egy zacskó (7 g) instant élesztőt szórok". ez ugyanis egy teljesen pongyola megfogalmazas, csak elrontani lehet ezzel a muvelettel mindent. hablagy ez a cikk.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 08:46:57
cyan 2007.11.21. 08:59:44
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:08:02
De én úgy láttam, P. V.-nek nem ez volt a problémája, bár lehet, hogy sosem tudjuk meg, mit nevezett pongyolának (hallod, Maybach?), illetve hablagynak.
spájdernecc 2007.11.21. 09:10:42
nekem eddig hablaty volt, de így sem rossz...
pizzas veszely 2007.11.21. 09:11:05
cyan 2007.11.21. 09:14:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:19:21
maybach 2007.11.21. 09:21:53
De, P.V. valós problémát említ.
Az instant élesztők valóban többfélék. Nekem gond, ha nem írják le a recipében pontosan, hogy melyik is kellhet. Bár esetünkben Toma megírta a mennyiséget.
Azt nem tudom, hogy mennyire térnek el egymástól a különböző márkájú élesztők.
tistedur 2007.11.21. 09:25:16
pizzas veszely 2007.11.21. 09:28:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:39:13
cyan 2007.11.21. 09:42:40
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:46:52
cyan 2007.11.21. 09:49:22
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 09:52:53
maybach 2007.11.21. 10:06:58
Készséggel elfogadom, hogy eltérőek a tulajdonságok. Már csak azért is, mert volt ilyen gyanum.
Szóval csatlakozom Nadine-hoz, írj erről, mert valóban érdekel.
Már csak azért is, mert egyrészt az otthoni kenyérsütésnél sem mindegy, meg mert ahány helyen olvastam, annyiféle leírás volt arról is, hogy mennyi instant mennyi frissnek felel meg.
pizzas veszely 2007.11.21. 10:46:52
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 10:49:13
Benikuty 2007.11.21. 10:55:37
Esetleg kiment volna a poszt címlapra,aztán valaki elkezdett volna fogást keresni rajtad,esetleg egyenest ganyálni.
Az más kérdés,hogy én sem használok instantot,még a Kulinárisban kaphatót sem.
Azt viszont,hogy mit,hogyan,és mi lesz belőle,ém bármikor meg merném írni,akár nevemmel is.
Könnyű a net anonimitása mögül bírálni!:((
maybach 2007.11.21. 11:00:04
Mondjuk egyik általam kedvelt borászat meglepő, számomra, módon, mindig Kanadából hozatja a borélesztőt.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 11:00:44
pizzas veszely 2007.11.21. 11:04:04
Benikuty 2007.11.21. 11:12:52
Kedves P.V.,én itt még csak afféle gyüttment vagyok,de úgy látom hogy itt senki nem fikázza a másikat.Esetleg véleménye van.
Estem én is a méregből posztolás hibájába,jól ki is osztottak érte.Nem itt történt.:(
Benikuty 2007.11.21. 11:16:56
pizza veszely 2007.11.21. 11:24:29
Host 2007.11.21. 11:38:20
muskotály küvé 2007.11.21. 11:38:52
Nagyon tetszik a blogotok, bár taktikusabb volna ebéd után nézegetni...
Az élesztővel kapcsolatban, mi rendszeresen sütünk kenyeret kenyérsütő géppel. Általában normál élesztőt használunk, de tartaléknak van otthon száraz is, nem szokott vele probléma lenni. Szerintem a tasakra írt utasítás a mérvadó.
Ahogy Toma is írta, a kenyérsütő gép kiválóan alkalmas pizzatészta készítésére is, én 40 dkg liszt + 2,1-2,4 dl víz (aminek a fele lehet tej is) + 1,5 kiskanál só + 1 kiskanál cukor (tej esetén nem kell), 2dkg élesztő kombinációt szoktam használni; ebből egy tepsi alját lehet vékonyan beborítani. (Szerintem a legjobb pizzaszósz, amikor nyáron szép, érett paradicsomból szeletel az ember jó sokat alulra...). Ha valaki még nem csinált, nagyon fontos a liszt minősége. Ha nincs kimondottan kelt tésztához való lisztünk, finomlisztet és réteslisztet fele-fele arányban érdemes használni. (Bocs, az észosztásért, de nem bírtam megállni, nekem is az egyik kedvencem az otthoni pizza...)
sarasvati 2007.11.21. 11:43:34
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 11:48:38
Host, a csésze szerintem egy "normál bögre" kb. fele, de ha Toma végre előkerül - ahogy ismerem -, le is fotózza neked:)
maybach 2007.11.21. 11:53:14
M.K.!
Ne szabadkozz! Minden jó recept nyerő.
Toma meg direkt csinálja. Aztán meg derül rajtunk.
maybach 2007.11.21. 11:57:12
OK. Csak elsőre meglepett. Miért éppen Kanada?
Benikuty 2007.11.21. 12:17:50
spájdernecc 2007.11.21. 12:20:49
Benikuty 2007.11.21. 12:25:58
muskotály küvé 2007.11.21. 12:58:47
Nem tudom, miért onnan hozzák, de engem is érdekelne.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 13:45:22
látom komoly vitát sikerült generálnom. igaza van pizzás veszelynek, fontos az, hogy milyen az élesztő.
az a bizonyos élesztő, az ötödik kerületi doktortól van, az a fajta aminek az elején egy kalács van. ez egy több éves kisérletezgetés eredménye. teljesen személyemre, a saját izlésemre, szabva. a mennyisége és a fajtája egyaránt.
persze, mindenkinek megvan a maga tuti pizzatészta receptje, de nekem ez jött be. valaki több élesztőt használ, valaki nyerset. ez mindenkinek a szíve joga, de ez a posztot most én írtam. annyira ismertek, hogy kijelenthetem, hogy jó:))
a bögre két és féldecis. bocs hogy elfelejtettem leírni:)))
azért használok száritott élesztőt, mert nálam a pizzakészités, teljesen a
esetleges. akkor csinálom mikor rámjön, és ehhez nem alkalmas a nyers élesztő.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 14:06:17
muskotály küvé
a pizzaszószoddal, egyetértek, de ez csak nyáron működik. a második részben meg is említem. holnap olvashatod:)) én egy bármikor elkészithető verziót írtam le. a liszt amit használok, BL80-as kenyérliszt.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 14:09:41
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 14:13:54
maybach 2007.11.21. 14:16:28
A 2 dl-t is kilogiztam.
spájdernecc 2007.11.21. 15:38:48
megy ez nekem...
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 15:44:44
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.21. 15:59:20
spájdernecc 2007.11.21. 16:10:18
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 16:10:34
nem akarunk venni egy ipari telepet 1 milliárd 850 milláért Szegeden?......:PPPPP
spájdernecc 2007.11.21. 16:22:36
ha három órán keresztül nem látok hegyet, tengeribetegséget kapok.
ezért vagyok ritkán pl Debrecenben is, mert kénytelen vagyok alkohollal kompenzálni, és ez ugye egyrészt anyagi csőd, másrészt a gondosan felépített imidzsem is sínyli :))
toma a galériából · http://tomakonyha.blogspot.com 2007.11.21. 16:24:04
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 16:27:53
van egy dombocska, azt hívják hegynek....ilyenkor visítva röhögök:)))
spájdernecc 2007.11.21. 16:31:59
egyszer belekeveredtünk Szikszónál egy komoly kiöntésbe :)
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 17:03:02
ha még 2 napig esik-olvad, minket is elér. az egészben az a legjobb, hogy az utca végén a temető és arról jött volna az ár:((
persze a patakmeder most sincs tisztítva. mert minek azt.
cyan 2007.11.21. 18:25:55
ma társadalmi okokból elmaradt az ikonkör.
Toma, ihletet adtál, legyártottam 6 pizzát. 5 a mélyhűtőnek, 1 a fiamnak, most sül.
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 18:46:04
cyan 2007.11.21. 19:16:03
tanár ember, biztos a főiskolán, pardon egyetemen (Ipar) is sztrájk volt.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 20:48:55
már megint sikerült összevásárolnom, egy csomó felesleges élelmiszert.
ezért nem szabad éhesen vásárolni menni:)))
ma nem valami nagy a forgalom. veszélyes pizza barátunk se nézett vissza...
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 20:52:53
cyan 2007.11.21. 21:05:23
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 21:07:05
cyan 2007.11.21. 21:17:07
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 21:26:57
cyan 2007.11.21. 21:31:00
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 21:32:21
nálunk csórikám, megvette a panelt, vagy épített egy házat. és már röghöz is kötötte magát. nem olyan könnyen mozdul. míg nyugaton, a bérelt lakást felmondja, és az új városban bérel egy másikat.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 21:36:50
cyan 2007.11.21. 21:57:38
irigylem a volt kolleganődet, erre is születni kell. semmilyen irodai munkát nem tudnék elviselni. nem az én világom.
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:29:59
Szerintem ez a "nehezen mozdulás" csak pár évtizede jellemző a magyarokra. A nagyszüleim generációja még "életképesebb" volt, a két háború ránevelte őket, hogy mindig azt csinálják, amiből meg tudnak élni. Illetve oda költözzenek, ahol van munka. Vagy ha nincs, hát kitaláltak maguknak... A szocializmusban piszkosul elkényelmesedtek az emberek, és megszokták, hogy megmondják nekik, mit kezdhetnek/kezdjenek az életükkel.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 22:36:35
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:39:37
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 22:44:47
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:45:52
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 22:58:59
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.21. 22:59:46
N.Zoli 2007.11.21. 23:06:52
N.Zoli 2007.11.21. 23:09:40
A helyi baguette pékségnél, az oldalfalon, évekig ki volt grefitizve, hogy az élet egy nagy szaroskenyér, mindennap egy harapás, majd a szarost áthúzták egy X-el(alatta még olvasható volt) és föléírták, hogy baguette.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2007.11.21. 23:29:30
sarasvati / sütifej (törölt) 2007.11.21. 23:33:47
ma már másodszor nevetek, olyan igazán....rám fér:D:D:D
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.22. 08:16:25
muskotály küvé 2007.11.23. 10:02:11
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.23. 12:00:27
cyan 2007.11.23. 17:00:16
Rosszindulatú Vászka 2007.11.24. 07:48:37
Nagyon tecc a blog, gyakrabban fogok olvasni itt :)
Az élesztő attak témájában: én a friss élesztőt preferálom, ha van, de a zacsis is pont jó, ha nincs más, könnyebb kezelni. Ízre ebenguba. Rászoktam a kenyérsütőgépes tésztakeverésre, finomabban dolgozik mint én a kézkacsóimmal, meg nem kell az élsesztő futtatással plusz mosatlant gyártani. Meg szok tenni a tésztába borsot, bazsálikomot, snidlinget, oregánót, paprikát, petrezsejmet épp mihez van kedvem - nagyon feldobja a cuccost a fűszeres tészta sztem.
A szószt pedig én így (nem kritika, csak, hátha valakinek tecc): első a szalonna pirítás, ha elkezd üvegeseedni rá a friss petruzs és a kockára vágott kalifornia avagy pritamin paprika - a pirított zöldség nagyon kellemes ízt ad a szósznak, majd az olasz konzerv paradicsom, bazsalikom, oregánó, frissen őrölt kevert bors és só cukor esetleg ízlés szerént és a kész, max negyed óra.
A többi nálam is így megy :)
Esetleg egy tipp: a tészta egy részét mini-pizzatáska (lehetek sznob, calzone) formájában szokom sütni, pompás tízórai és echte talján étek, miszerint a maradék zöldséget és szalonnát-kolbászt szokják belesütni :)
Rosszindulatú Vászka 2007.11.24. 08:14:18
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 09:11:41
És gyere csak sűrűbben bátran, a Kifőzdében szinte mindig üldögél valaki.
spájdernecc 2007.11.24. 09:15:29
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 09:28:50
Amúgy meg köszönöm ezt a jó szót - zöldfűszer-fetisiszta -, utólagos engedelmeddel magamra is alkalmaznám a jövőben.
spájdernecc 2007.11.24. 09:47:16
Vászka a cocsmában még sűrűn előfordult, aztán a kifőzdébe már nem talált át...
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 12:04:06
Rosszindulatú Vászka 2007.11.24. 18:32:02
Nadine · http://nadinevilaga.blogspot.com 2007.11.24. 18:49:45